sss9 Ślązacy - poligloci 23.05.08, 19:53 "Jednak są i stereotypy, które łechtają ego Górnoślązaków. Na takie wskazywał Gorzelik. - Sądzimy, że jesteśmy lepsi od całej Polski, bo nasi dziadkowie czytali w dwóch językach, podczas gdy w innych regionach ludzie byli jednojęzyczni i ledwie piśmienni. Ale ten stereotyp nam dziś nic nie daje, oprócz cichej satysfakcji - mówił Gorzelik." chodzi o j. polski i niemiecki? czy to znaczy, że p. Gorzelik wycofał się już z twierdzenia, że istnieje coś takiego jak język śląski? a zatem i naród śląski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ślązacy - poligloci IP: *.versanet.de 23.05.08, 20:01 Juzajs ejs jest na bani sikus? Pogodomy jek wyczyzwjejesz!! Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Ślązacy - poligloci 23.05.08, 20:35 coś ci się nie zgadza? i prawidłowo. dwa języki to nie trzy. zresztą co niby mieliby Ślązacy czytać "po śloonsku"? numerki na kopalnianych blaszkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bańok Re: Ślązacy - poligloci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 21:10 "Żywota śvjynte", z kerych śe gibko polskigo ucyli, coby ńy być w krowjokach wysłane za Oder! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starzik Re: Ślązacy - poligloci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 20:26 Nasi przodkowie CZYTALI w dwóch językach, a sss9 do dziś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. I jak tu nie mieć poczucia wyższości? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Ślązacy - poligloci 23.05.08, 20:39 wiem, że to nieładnie, ale rozśmiesza mnie kiedy czytam niedorozwoja z poczuciem wyższości. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starzik Re: Ślązacy - poligloci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 20:44 Zdrowo się pośmiać, więc musisz czytać jak najwięcej swoich postów. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Ślązacy - poligloci 23.05.08, 20:52 kudy tam moim do twoich. ty też zdaje się dwujęzyczny? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Ślązacy - poligloci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 21:12 Widzę, że wracasz do swojej gwary ruskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Ślązacy - poligloci 23.05.08, 21:25 a więc jesteś dwujęzyczny? a może trójjęzyczny? no wodzu, nie daj się prosić. chyba poczucie wyższości nie skończyło się wraz ze śmiercią dziadków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Ślązacy - poligloci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.08, 11:24 Boli Wos wjelokulturowoś fest i uwjyro, pra? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=79959160 Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Ślązacy - poligloci 24.05.08, 11:34 ja, jak piyeroon! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=77702743:D Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Nikt nie przeszkadza mieszkańcom Śląska brać spraw 23.05.08, 20:15 w ich ręce. Mogą głosować i głosują, mogą się rzadzić u siebie i to robią. Ale nie mogą dostać większych niż teraz uprawnień bo to byłby krok w złym kierunku. Zaraz i inne regiony chciałyby też ekstra uprawnień. Myślicie, że nie? Dlatego rząd centralny nie może się godzić na jakiekolwiek dodatkowe rarytasy typu autonomia. Polska to kraj unitarny zdecentralizowany a nie federalny jak Niemcy (i dobrze). Jak kazdy region myslalby tylko o sobie to zapominalby o Polsce, o dobru nadrzednym. Zresztą autonomii chcą ludzie antypolscy. A ci ludzie z Rasiu staruja w wyborach i wiecie ilu ich wyborcow popiera? 61 tysiecy plus gdzies 40 tysiecy (w woj slaskim i opolskim, bez poparcia w dolnoslaskim). Takie byly wyniki RAsiu w zeszlych wyborach sam. To Pokazuje ze ludzie nie chca takiego Rasiowania na ich terenie. Chcecie sie wiec rzadzic to to robcie i nie zrzedzcie ciagle bo sie sluchac nie da. Mozecie wybierac wybieracie w czym problem? Pozdrawiam Polaków tam. Trzymajcie się. PS Jak Po nie zrobi czegos z Kutzem to nie zaglosuje na PO ale na PIS. Tam przynajmniej wiem ze sprzeciwią sie oni pomyslom antypolonizacji Slaska. A nie jak Po ktora co sie dopiero niedawno dowiedzialem tworzyla blok z RAsiem w zeszlych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tuchajbejowicz Nikt nie przeszkadza Polakom wracać do Azji! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 21:28 Miał rację Autor, sądzę to po Twojej wypowiedzi, mówiąc: "będziemy Dzikimi Polami Unii Europejskiej, jej Siczą, jej Zaporożem, jej Syberią i jej Alaską". www.dziennik.pl/opinie/article143979/Jestesmy_zadupiem_Europy.html Ale My, Górnoślązacy, nie mamy zamiaru się tam udawać! Byliśmy, Jesteśmy, Będziemy w EUROPIE! Drogą ku temu będzie AUTONOMIA lub NIEPODLEGŁOŚĆ Śląska. Wy zaś, Polacy, jak tego pragniecie, wracajcie sobie do Azjii, w stepy akermańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziewam se Re: Nikt nie przeszkadza Ślązakom wracać do Azji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 12:03 po co sie tak bulwersujesz misiu? widać u ciebie zapał jak u młodego niemca z hitlerjugend jak bedziesz starszy to będziesz lepszy chcesz Autonimi no to zrób referendum, przegłosuj i będzie nie tylko autonomia ale nawet niepodległość, jest jeden warunek LUDZIE MUSZĄ TEGO CHCIEĆ, narazie to jest was garstka więc nie świruj że cie tu ktoś niewoli bo po prostu poparacia nie macie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hammer Re: Nikt nie przeszkadza Ślązakom wracać do Azji IP: 83.238.116.* 24.05.08, 16:59 Problymym naszyj "dupowatości", jes to, że my niy poradziyli znolyś lyku na polske cfaniactwo, bezczelnoś, wieczne "miynie racji". Wychowani w dobie pruskij uczciwości niy wyobrażoł sie u nos żodyn, że Polok to coś cołkym inkszego, że z tymi ludzmi niy idzie godać, sie porozumieć, uoni mieli ZAWSZE racjo...i tak uostali my na lodzieino z wrednymi, wiecznie niynasyconymi gorolami ,uodciynci uod świata bez kontaktu ze światym zewnyntrznym. W koncu prziszła brutalno, radykalno polonizacja, a tukej bylimy bezradni. Prziłozyli nom noż na gardła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Re: Nikt nie przeszkadza Ślązakom wracać do Azji IP: 77.223.194.* 25.05.08, 14:20 Hammer, nie rozczulaj mnie... Co Ty, chopie, Pilcha z "Dziennika" naśladujesz??? Szukej gibko tego "lyku" i nie pisz więcej tak bezczelnych gupot! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hammer Re: Nikt nie przeszkadza Ślązakom wracać do Azji IP: *.hsi.ish.de 27.05.08, 06:58 Wiysz harcy ze tak to wlasnie wyglondo. Nasza myntalnos niy pozwolyla nom na postawiynie sie chamstwu Polokow, tym bardzij, ze jejich polonizacyjnyj propagandzie klamstwa ulegla czynsc naszych ludzi, a tym ftorzy innego byli zdania, zamykalo sie pysk colkom paletom rafinowanych, polskich szykan Nec Hercules contra plures. Nato lyku niyma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pod gruszkoom Re: Nikt nie przeszkadza Ślązakom wracać do Azji IP: 83.17.148.* 28.05.08, 14:18 Na scyńśćy, mooma to juz za soboom?! Terouzki, kej Poloucy dopjyni svygo tam, kaj Jejich ńic przeca ńy boouo i wygodńe śe ulegli mjyndza nooma, nastou cas i przed nous, coby tero my se vszysko podle śebje poukuoudauy? Pod uokym couki Ojropy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakuse Poloki mogóm wrocać na stepy akermańske! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.08, 20:59 A tero Chopóm w Deutsche Pjekar, kożóm śpjywać ... "Bogurodźica"! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz & HKP Re: Poloki mogóm wrocać na stepy akermańske! IP: 77.223.194.* 25.05.08, 22:39 " - Jedźmy, nikt nie woła!"... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 propolsko "profda" o sytuacja na Slonsku 26.05.08, 01:52 www.rp.pl/artykul/138481.html A socjolog Szczepanski to taki Slonzok jak Bush kowbojem z Texasu :)))))) (pacz kaj Dabelju sie urodzil) "Slaski" specjalista radilsa pod Jasnom Gurom :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: propolsko "profda" o sytuacja na Slonsku 26.05.08, 01:55 Alkoholik-fanatyk urodzil sie tam: pl.wikipedia.org/wiki/New_Haven_%28Connecticut%29 Zaskoczeni ? No, na Slonsku idzie tysz sie dziwic, cza ino troszka pordopac lakier i juszzajs wyskoczy gorolik ! :)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziewam se Re: propolsko "profda" o sytuacja na Slonsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 06:43 wilhelm4 napisał: > No, na Slonsku idzie tysz sie dziwic, cza ino troszka > pordopac lakier i juszzajs wyskoczy gorolik ! :)))))))))))))) Podobno jakby tak troszka podrapac lakier to i z Gorzelika gorolik wyskoczy. Parwda to czy to tylko złe polouki plotki rozpuszczają coby wodzowi tubulców gębe gorolska domalować? Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: propolsko "profda" o sytuacja na Slonsku 26.05.08, 17:00 Jorg je nosz. Szczepanski ino probuje jechac na fali. Odpowiedz Link Zgłoś
lajkonik6 dupowaci to delikatne słowo!!! 28.05.08, 01:32 Przeczytałem artykuł i komentarze i.... żal mi Was szanowni Ślązacy. Pogrążacie się coraz bardziej. Bądźcie w końcu Polakami.Dlaczego ciągle dzielicie ten kraj? Skąd w was tyle wrogości, zawiści, jadu...? A ja Was kiedyś tak lubiłem i szanowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hammer Re: dupowaci to delikatne słowo!!! IP: *.hsi.ish.de 28.05.08, 07:56 Ze nas teraz mniej lubisz, szanujesz, mala strata. Trzeba bylo wypowiedziec, co nam na sercu lezy, abyscie nie mysleli, jak kiedys, ze macie i naiwnymi idiotami do czynienia. My was Krakusy nie lubimy. Dlaczego? Za wasz paskudny wklad w polonizowanie i grabienie naszej ojczyzny Odpowiedz Link Zgłoś
lajkonik6 Re: dupowaci to delikatne słowo!!! 28.05.08, 08:49 Jesteś typowym przedstawicielem Śląska. Właśnie dałeś dowód na prawdziwość moich słów. Bardzo chcę Was lubić, ale trudne to jest kiedy ludzie zieją do mnie nienawiścią tak jak Ty. Swoimi słowami potwierdzasz, że jesteś tym z kim nie chciałeś, abyśmy myśleli, że mamy do czynienia. W czasach kiedy cały świat się stara zjednoczyć Ty chcesz go dzielić-dlaczego? Czy aż tak nienawidzisz wszystkich poza swoimi? A co konkretnie mnie masz do zarzucenia? Zrobiłem Ci osobiście coś złego? Daj mi choć jeden powód, dla którego mnie tak nienawidzisz. Będziesz się mścił za swoich dziadków? Ależ to prymitywne. Niemcy nas niszczyli (niejednokrotnie z Waszą pomocą), Rosjanie dawali nam w kość przez kilkadziesiąt lat i co...mam ich nienawidzić za to, że ich dziadkowie i ojcowie tępili moich??? Już dawno wszystkim wybaczyłem. Puk puk, obudź się! mamy już 2008 rok! Pozdrawiam i życzę dużo uśmiechu. P.S. Żyję na Śląsku od kilku lat i mimo wszystko staram się patrzeć na Was pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heheeh Re: dupowaci to delikatne słowo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 10:23 Jak ja kocham to polskie spojrzenie na historię. "Nikt nas nie lubi", "wszyscy nas niszczyli". No ale dobrze, że tym złym sąsiadom wybaczyłeś. Jak pozbędziesz się protekcjonalnego tonu, arogancji i buty, które niestety często towarzyszą twoim rodakom w kontaktach ze Ślązakami, łatwiej będzie ci pewne rzeczy zrozumieć. Proponuję także nie używac frazesów w stylu "cały świat chce się łączyć", bo obrażają one ludzką intelignecję. Odpowiedz Link Zgłoś
lajkonik6 Re: dupowaci to delikatne słowo!!! 28.05.08, 17:38 Naucz się czytać człowiecze, ale ze zrozumieniem. Piszesz nie na temat, a tylko po to aby mnie obrazić. Kolejny dowód na potwierdzenie moich słów. Gdzie Ty (piszę z dużej litery w przeciwieństwie do Ciebie-jak zauważyłeś może-bo szanuję ludzi nawet takich jak Ty i tak mnie uczyła mama i szkoła) widzisz arogancję i butę. Do prawdy nie mam pojęcia. Poza tym nie twierdzę, że nikt mnie nie lubi i że ktoś mnie niszczy. Coś Ci się pomyliło kochanieńki. Mimo wszystko pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hammer Re: delikatne słowo!!! IP: *.hsi.ish.de 28.05.08, 17:24 Nienawisc. Nigdy takiego tu nie napisalem, lajkonik. My was nie lubimy, albo za wami nie przepadamy i chcielibysmy byscie trzymali sie od nas na odleglosc. Znajac wasza pazernosc (przykladow z przeszlosci wiecej jak dosc), wolelibysmy byscie byli naszymi kolegami, sasiadami, a nie dyrektorami, prezesami,ktorzy w swej durnocie zakochali sie az do upojenia. Zyj sobie na Slasku, ale z czase moglbys sprobowac wczuc sie w nasza mentalnosc, to i bedziesz akceptowany. Zaszle sprawy historycznych pretensji sa w lamusie. Trzeba je znac, nie przywiazujac znaczenia. Jesli na codzien ale, w dzisiejszej dobie, widzi sie okradanie swojej ziemi w imie wzajemnych zaleznosci i wymuszonego sojuszu, to zarty na bok. W koncu co od was w zamian otrzymalismy? Odpowiedz Link Zgłoś
lajkonik6 Re: delikatne słowo!!! 28.05.08, 17:55 Dlaczego piszesz "wy" i "my" nie lepiej po prostu "MY"??? Dalej brniesz w ślepą uliczkę. Który mieszkaniec Krakowa Ci coś zabrał? Nie zastanawiałeś się nigdy dlaczego krakusy piastują u Was wysokie stanowiska? Chociaż myślę, że to raczej rzadkie zjawisko.W Krakowie też znałem kilku niezbyt rozgarniętych panów ze Śląska, od których coś zależy i nie robię z tego afery. Może masz jakiś osobisty zatarg z którymś z moichzam ziomków.W takim razie przepraszam. Masz prawo. Poza tym jak to rzekł kiedyś Kaźmierz Pawlak "ludzie nie dzielą się na kresowych i innych (Ślązaków i Krakusów), a na mądrych i głupich..." Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hammer Re: delikatne słowo!!! IP: *.hsi.ish.de 28.05.08, 19:47 Pisze my i wy, bo podkreslam odrebnosc krain i mentalnosci. Krakusy dostali sie u nas na stanowiska nie z racji ich wiedzy czy osobistej predyspozycji, a przez konszachty. W czasie powojennym przybywali do nas zadajac mieszkan i chleba, podczas gdy juz dla naszych ludzi bylo tego zbyt malo. Wyganiano wiec Slazakow do piwnic,chlewow czy na strychy a sami parcelowali sie twoji krajanie w naszych mieszkaniach. Nie byly to pojedyncze przypadki.Sugerujesz, ze mam z czlowiekiem madrym do czynienia, a ja twierdze, z wyrachowanym. Zatargow z Krakusami nie miewam i nigdy nie mialem.Nie bylo okazji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślepy Hajda Kieruję delikatne słowo!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 22:42 Tutejse tes Woom boouy rade, podwjel `śće śe trzimauy z daleka i ńy napoczuy wyuazić za Uorle Gńozda, a przede vszym na Was muster - na nasy Źymi - kopcoov sypać. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Rynce uopadajom! RAS, co to za cyrkus? 13.07.08, 23:44 Szejnert dodtoua Tycyta? To chyba jakis feler? Po coukij lekturze tego artikla jynzyka we gymbie brakuje. Kaj siy ten Smolorz dowidziou "kulturkampfu" skuli kerego zabrakuo nom noszych elit? Nostympne, co to mo byc "narzucone przyz Niymcow"? Byli konskiym Rajchu czi niy? Ino niych ftos niy wpodnie na tyn bajyr, co my bouli pod zaborami... A couki czos padajom co by to ino gorole piyrdouy szkryflou i godoly... Tyle gupot naroz zych sie we takim artiklu niy spodziewou. Czi Jorgowi cosik zaszkodziyuo? Dobranoc Tacyt Glückauf Schlesien! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: Rynce uopadajom! RAS, co to za cyrkus? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 10:01 Widać w RAŚ są ludzie, którzy potrafią docenić innych, mimo różnic poglądów. To umiejętność obca zacietrzewionym propagandzistom. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: historyk 14.07.08, 13:50 > Widać w RAŚ są ludzie, którzy potrafią docenić innych, mimo różnic > poglądów. Z tym siy zgodza. Ale gupoty uostajom gupotami. "To umiejętność obca zacietrzewionym propagandzistom." Mimry ze mimrami, kocie jajko w sosie. To jy pomylynie z pomiyszaniym. Pogoz mi ten "kulturkampf" skuli kerego my straciyli nosze elity. Ciykow zych je. Czekom na uodpowiydz. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Górnoślązaczka Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 08:20 Nigdy nie mogłam zrozumieć idei Ruchu Autonomii Sląska - przecież nasi dziadkowie w Powstaniach walczyli właśnie o to żeby Górny Śląsk włączono do Polski - natomiast istnienie G. Śląska w Polsce nie przeszkadza przecież w krzewieniu i promowaniu kultury górnośląskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 09:57 Nie mogłaś zrozumieć, bo masz kolosalne braki w wykształceniu. Po pierwsze, nasi dziadkowie walczyli także po stronie niemieckiej, a w większości nie walczyli po żadnej ze stron, natomiast w plebiscycie 60% z nich opowiedziało się za przynależnością do Niemiec. Po drugie, ci któzy walczyli w 1921 po stronie polskiej, wiedzieli już, że w ramach Polski ziemie śląskie będą miały autonomię, a więc dokładnie to, o co chodzi dziś RAŚ. Twój post dowodzi, że z krzewieniem wiedzy o Śląsku jest w Polsce bardzo kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 14.07.08, 13:59 > Po pierwsze, nasi dziadkowie walczyli także po stronie niemieckiej, > a w większości nie walczyli po żadnej ze stron, Bardzo dobrze pasuje to do pierwszego zdania: "Nie mogłaś zrozumieć, bo masz kolosalne braki w wykształceniu." > Po drugie, ci któzy walczyli w 1921 po stronie polskiej, wiedzieli > już, że w ramach Polski ziemie śląskie będą miały autonomię, a więc > dokładnie to, o co chodzi dziś RAŚ. Idea autonomii zostala przedstawiona jako pierwsza przez strone niemicka. Berlin zgodzil sie na samodzielny Land Oberschlesien. Poza tym Slask mial wlasny parlament juz przed 1922... Historia sie klania. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 21:00 Proszę nie manipulować i nie serwować nam propagandowej papki na poziomie BdV. Berlin przystał na referendum w sprawie utworzenia landu już po przyjęciu przez polski sejm ustawy gwarantującej autonomię województwu śląskiemu. A parlament Śląsk miał już wcześniej, to fakt. W Opawie. We Wrocławiu obradował lichy sejmik prowincjalny. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Górnoślązaczka 14.07.08, 13:55 > Nigdy nie mogłam zrozumieć idei Ruchu Autonomii Sląska - przecież > nasi dziadkowie w Powstaniach walczyli właśnie o to żeby Górny > Śląsk włączono do Polski Tyz te co suzyli u Hallera, abo ci co bouli nojpiyrw u Petlury? Dzioucha, nawet sam maj. hrabia Mielzynski, w swojej w okresie miedzywojennym opublikowanej ksiazce pisal, ze tzw. "powstania slaskie" byly inicjowane, finansowane, planowane i przeprowadzone przez kola nie slaskie. Sztaby znajdowaly sie w Sosnowcu i Krakowie. Jesli mowa o powstaniach slaskich to mielismy dwa - powstanie tkaczy slaskich i powstanie przeciwko Napoleonowi. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.08, 19:45 polnische wirtschaft! Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Ślązacy wcale nie są dupowaci 27.07.08, 03:44 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=82660720&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś