Gość: autochton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 21:01 no to se Mr.Blaszok znalazł specyjalistę ;-) Na swoją miarę czyli Zero. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bartek Hmm, a może warto dam mu szanse? IP: *.chello.pl 06.08.08, 21:15 Nie każdy kogo zatrudnia p. Uszok musi być totalnym ignorantem spraw Katowic i rozwoju tego miasta. Może właśnie ten człowiek pozytywnie wpłynie na rozwój miasta? Naprawdę warto dać każdemu szanse bo obecnie źle się w mieście dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oby Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 21:19 jedna rzecz mnie martwi: "Mając takie połączone poglądy, ogłosimy konkurs na inwestora strategicznego." co sie kryje pod pojeciem inwestor strategiczny? mam nadzieje, ze nie chodzi tu o to, ze jedna firma ma budowac wszystko!? bo skonczy sie to tragicznie: moze nie udzwignac tego finansowo i logistycznie (patrz: Centrum Poludniowe we Wroclawiu) a ponadto sprzedawanie dzialek pod poszczegolne budynki roznym inwestorom zaowocuje lepsza architektura. jak zawsze - konkurencja jest zdrowsza od monopolu. Zyczac P. K. Rogale duzo szczescia i powodzenia poddaje te kwestie pod jego rozwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton to co, ten architekt wychodek na Rynku postawi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 21:32 pomierzył ktoś, ile metrów ma Rynek i co da się tam postawić? WC dla Mr.Blaszoka a i to mały sądząc po półdupku na Rondzie. A w Al.Korfantego co żyletkę na szerokość 1 pokoju postawią? Czy jakiś idiota z Młyńskiej był i pomierzył Korfantego? Dupki, które nie potrafią parkingu koło UM doprowadzić do końca ani ruiny koło Superjednostki zabierają się za przebudowę jedynej normalnej alei w Katowicach(!) Horror, wysłać tych idiotów do Tworek niech więcej nie szkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mejlmi ojeju IP: *.kat.3s.pl 06.08.08, 21:46 Mam kilka nadziei związanych z przebudową Katowic: Mam nadzieje, że nie będzie to jeden inwestor strategiczny, to by byla architektoniczna katastrofa! Mam nadzieje, że uda się zachęcić jakiś dobrych, międzynarodowych architektów do realizacji w Katowicach, co może być świetną promocją miasta. Mam nadzieje, że kształt przyszłego centrum będzie zachęcał ludzi do pozostawania w Katowicach a nie opuszczania tego, jak na razie grajdoła. Mam nadzieje, że w centrum pojawią się toalety publiczne, bo jak na razie jest tu jak w Azji, ludzie leją po bramach. Mam nadzieję, że miasto nie zapomni o parkingach... Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: to co, ten architekt wychodek na Rynku postaw 07.08.08, 15:25 przydałby się, może miejscowi nie szczaliby w bramach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato28 Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.chello.pl 06.08.08, 22:26 Ciekawe dlaczego ten Pan nie chce ujawnić ile dostaje pieniędzy z moich podatków za swoją pracę. Czyzby ktoś kto płaci mu pensję w moim imieniu dał mu za dużo?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAL Re: Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.08, 22:57 Z twoich podatków krzykaczu, to pewnie zdechłby nawet karaluch. Krowa co najgłośniej ryczy daje najmniej mleka ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato28 Re: Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.chello.pl 07.08.08, 18:28 A czy to nie wszystko jedno czy płacę złotówkę czy 10000 złotówek miesięcznie?? Mam po prostu życzenie wiedzieć na co to idzie i w jakiej części na pensję tego gościa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yopparai Powodzenia panie Omnibusie! :) IP: *.ibd.gtsenergis.pl 06.08.08, 22:30 Naprawdę liczę że za parę lat będę mógł być jeszcze bardziej dumny z Katowic. Mam nadzieję że się panu to uda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornn Ciagle przyszlosciowe plany, IP: *.katowice.n4a.pl 06.08.08, 22:37 ktore co chwile sa zmieniane, podczas gdy inne mniejsze i biedniejsze miasta w Polsce sa juz dawno odnowione. Dlaczego u nas nie remotuje sie tego co juz istnieje, czyli starego srodmiescia, a robi jedynie wiele krzyku na temat dyskusyjnej przebudowy Korfantego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: degust08 Re: Ciagle przyszlosciowe plany, IP: *.sydskane.nu 06.08.08, 23:23 Slyszalem, ze to jest taka strategia prezydenta:doprowadzic do ruiny i zburzyc. Potem moze jakies bloczki na to miejsce zbudowac. Ze tez ludzie na to pozwola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kici Re: Ciagle przyszlosciowe plany, IP: 193.24.24.* 07.08.08, 08:36 Pomylilo Ci sie z planem PiS-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Ciagle przyszlosciowe plany, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 00:05 no tez sie dziwie, ze nie ma ciagle nowych, wciaz zmienianych przeszlosciowych planow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archie a co z planem miejscowym !? IP: *.aster.pl 07.08.08, 00:14 Charakterystyczne, że ten pan nawet się nie zająknął o potrzebie uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla tego rejonu !!! Przecież po to był ogłoszony konkurs ! A może marzy mu się "ręczne sterowanie" decyzjami o warunkach zabudowy ? ... pod dyktando "inwestora strategicznego" ? ... tylko po co to gadanie o "konsultacjach społecznych" ? Archie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Dać szansę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 07:57 Brzmi dobrze, nie krytykujmy wszystkiego od razu. Dajmy mu szansę. Oby mu się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: 193.24.24.* 07.08.08, 08:32 Czyli, ze przez scisle centrum nadal bedzie sie przewalal ruch... Po 2 pasy na Korfantego i tramwajowy wezel przesiadkowy w miejscu rynku. A taka jest okazja zeby przywrocic tym miejscom ich miejskie funkcje i wyprowadzic ruch ze scislego centrum. Przeciez po to od kilku lat przebudowywany jest uklad komunikacyjny, m.in. przebudowa ronda. I jeszcze uzasadnienie, ze to w trosce o ludzi i ich przyzwyczajenia. Rynek nie sluzy do wsiadania i wysiadania z tramwaju, ma do spelnienia daleko wazniejsze, spoleczne funkcje. Rzygac sie chce na taka oblude i brak perspektywicznego myslenia. Do d.upy z takim omnibusem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 08:48 pan pum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ams Re: Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 09:25 100% PRAWDY. Będzie tak jak było, tylko kilka firm i osób zbierze furę kasy, wtopi się miliony złotych, a rynek zostanie węzłem komunikacyjnym i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hungar Re: Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.kat.3s.pl 07.08.08, 10:38 Precz z tramwajami z rynku!! Precz z samochodami z aleji Korfantego!! Precz z Piotrem Blaszokiem z Urzędu Miasta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szok! zarobki urzędników miejsckich są tajne ? IP: 213.227.87.* 07.08.08, 09:02 to Stalinogród czy Katowice ? Odpowiedz Link Zgłoś
c-64 CV niezbyt imponujące jak na człowieka... 07.08.08, 10:05 CV niezbyt imponujące jak na człowieka, który ma być odpowiedzialny za koordynowanie tego ważnego projektu. Dlaczego nie wybrano jakiegoś młodego menadżera (najlepiej zagranicznego) z doświadczeniem w nadzorowaniu tak dużych przedsięwzięć i przyciąganiu inwestorów? Mam nadzieję, że pan Rogala orientuje się jakie są obecne trendy w projektowaniu miast, szczególnie tych z wielkimi ambicjami! Było by miło jakby centrum Katowic podkreślało, że jest to środek 2,5 milionowej metropolii a nie osiedle mieszkaniowe prowincjonalnego miasta. Nie mówiąc już o efektywnym wykorzystaniu niewielkich działek dostępnych w najbardziej prestiżowych częściach Katowic. Niedługo będzie ich brakować dlatego już teraz trzeba postawić na wysoką i gęstą zabudowę. Myślę tutaj przede wszystkim o obszarze między Altusem-Al.Korfantego- DTŚ oraz okolicach obecnego Pałacu Ślubów. Prawdziwym grzechem byłoby pozostawić te tereny niewykorzystane pod zabudowę biurową, hotelową, itd. To idealne miejsca na powstanie ciekawych skupisk wysokich budynków, które stworzyłyby katowickie city i byłyby prawdziwą wizytówką Katowic/Silesii - "miasta wielkich możliwości". A oto kilka przykładów w jakim kierunku zmierzają europejskie miasta: Warszawa www.bryla.pl/bryla/1,85301,5286854,Projekt_FRW_na_Centrum_Warszawy.html Canary Wharf/Wood Wharf- Londyn www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=317626Rotterdam www.flickr.com/photos/bogers/748687080/sizes/l/ Paryż bighugelabs.com/flickr/onblack.php?id=369841202&size=Large&bg=White Moskwa www.flickr.com/photos/andreyy/2465026559/sizes/o/ Madryt www.flickr.com/photos/andreyy/2465026559/sizes/o/ PS. Oczywiście nie da się zrobić z centrum Katowic paryskiej la Defense, ale jest to jeden z dobrych przykładów kierunku w jakim powinien iść projekt zagospodarowania miasta. To od tego projektu będzie zależeć czy stolica woj. śląskiego będzie postrzegana jako metropolia czy też kolejna polska mieścina. Bierzmy przykład od najlepszych a będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
c-64 Re: CV niezbyt imponujące jak na człowieka... 07.08.08, 10:25 upps... miało być: Madryt www.flickr.com/photos/22663422@N04/2425167235/sizes/l/ Rotterdam www.flickr.com/photos/bogers/748687080/sizes/l/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tajfun Re: CV niezbyt imponujące jak na człowieka... IP: *.omi.pl 11.08.08, 13:20 Piszesz kompletne bzdury, śródmieście to niekoniecznie w przypadku Katowic wysoka zabudowa, popatrz na Altusa to kompletne architektoniczne i stylistyczne g...o, a ile miejsca wokół zajął? Marzy mi się zabudowa zharmonizowana z "Południową dzielnicą Katowic" i z resztą miasta, nawiazujaca do głównych ciagów komunikacyjnych, no tak ale żeby to zrealizować trzeba było nie opuszczać zajęć z urbanistyki ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: 193.120.72.* 07.08.08, 11:40 dlaczego mam wrazenie ze to jest jakies ulomne i o dupe roztrzas?... Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje 07.08.08, 15:21 odnoszę nieprzyjemne wrażenie, że wybiórcza zaraz zacznie szukać haka na człowieka - że gorol, łysy itp. oczyma wyobraźni już widzę, jak dostaje opiernicz za nieszanowanie wartości zas(r)tanych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.hsd1.ma.comcast.net 07.08.08, 17:13 Tylko blagam Pana niech rynek i centrum nie wyglada tak samo jak przeokropne rondo z ta "perla" architektoniczna a wlasciwie tylko jej polowa...bo jesli prace pojda w takim kierunku to bedzie szkaradztwo!! Niech pan stara sie utrzymac wyglad starych Katowic, tych ktore ciagna od rynku do gory w kierunku Brynowa, i nie stawiajcie na milosc zadnych szklano-plastikowych budynkow...bo to znowu pozostanie na kolejne lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazeek Re: Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.gprs.plus.pl 07.08.08, 18:29 Od rynku do góry w kierunku Brynowa ciągnie się takie same dno, jak poniżej: rozbabrane ulice, psie kupy, menelstwo na każdym skweru, że o toksycznym smrodzie z kominów gdy zimno nie wspomnę. Możesz sobie błagać, po Jaśnie Panu i jego klace spływa to, jak woda po pisuarze. Albo półdeklu na rondzie - jeden kit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.08.08, 01:50 > Ile zarabia się na takim stanowisku? > - Przykro mi, ale nie mogę powiedzieć A czamu ?????????!!!!!!!!!!!!! Jego szef i inne szychy muszom podowac gynau. To on niy je publicznym urzyndnikiem ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.08.08, 01:52 A kaj rodzony ? w Przemyslu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meeel Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.kat.3s.pl 08.08.08, 09:57 Ten Pan jest architektem, może nawet i świetnym, ale dlaczego zatrudniono go przy zarządzaniu tak ogromnym projektem? Przecież tu trzeba menadżera a nie architekta !! Podobnie jak w magistracie, potrzeba menadżera a nie zadufanego w sobie górnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ormi Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.w90-62.abo.wanadoo.fr 08.08.08, 13:28 Panu Rogali spedza sen przebieg linii tramwajowych na Rynku, wolalby zeby ich tam nie bylo.Rownoczesnie chcialby zachowac ten wazny wezel komunikacyjny i nie widzi zadowalajacego rozwiazania. Podpowiadam je: Wrocic do koncepcji przesuniecia torow blizej Domu Prasy i Skarbka dla linii z Korfantego w strone 3 Maja i Kosciuszki, a linie w strone Warszawskiej puscic przez Moniuszki i Szkolna. W ten sposob prawie caly Rynek jest wolny od torow, przyjdzie za to tylko pokonac ewentualne protesty mieszkancow Moniuszki. Wszystkie linie zostaja zachowane, mozna nawet na dodatek jezdzic bezposrednio z Zawodzia na Brynow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roczarowany Re: Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 22:42 Zyje w tym miescie od 20 paru lat bo tyle mam. Ciagle to samo robimy analizy i inne a w centrum dno,zenada,syf. Katowice yo miasto z ktorym wiaze ciepłe wspomnienia ale juz nie mam sił na komentowanie czy ostre riposty. Tak sie składa ze mam znajomych znajacych Uszoka i jego ekipe.Osoba ta twierdzi ze to kompletny idiota i człowiek nie majacy pojeciu o zarzadzaniu tak duzym miastem. Nie dorasta Dutkiewiczowi do pięt,gdzie nam do Wrocławia,Krakowa. Smiechu wart nic tylko z łezka w oku i wspomnieniami pakowac walizki gdzie indziej...:( Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje 09.08.08, 02:20 3 dni temu widzialem Uszoka na EuroNews w smiesznej kampanii promocyjnej woj.slaskiego, albo raczej Katowic. >>>> I musza kulac sie i pulac ze smiychu do dzisiej. :) Wjela to zajsik kosztowalo ??! Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 weź kartkę papieru i spróbuj rozplanować tory 17.08.08, 09:10 Pamiętaj o tramwaju od Zawodzia do Chorzowa, no i jeszcze wytłumacz jak sobie wyobrażasz puszczenie tramwaju ulicą Moniuszki i Szkolną pod prąd zważywszy ,że tramwaj to nie samochód i musi mieć określony łuk do wzięcia zakrętu a trakcja musi na czymś wisieć, musiałaby obciążyć ściany budynków z których każdy ma ponad sto lat i budowany jest jeszcze na zaprawie wapiennej bo cement dopuszczono do budownictwa cywilnego dopiero po pierwszej wojnie światowej. Inną sprawą jest zajęcie terenu pod tory bo banka niestety w lufcie nie furgo mój Ty racjonalizatorze i rozwiązanie ruchu w sytuacji kiedy banka zasuwa na wprost nadjeżdżających w trzech kolumnach samochodów. I zanim mi odpowiesz to pamiętaj jeszcze o tym ,że jak masz skrzyżowanie sterowane światłami na dwóch kierunkach to każdy z nich może być otwarty maksymalnie po 30 minut na godzinę , jeśli masz trzy kierunki otwarcia to tylko po dwadzieścia minut ale to teoria ponieważ wchodzi w to czas zmiany kiedy wszystkie kierynki są zamknięte jeśli masz jeszcze przejścia dla pieszych które też wymagają swojego czasu otwarcia to ten czas ci się zmniejsza. To dlatego po pomysłach niektórych usprawniaczy korki są jeszcze większe niż były. Odpowiedz Link Zgłoś
norton2 Omnibus od przebudowy Katowic już pracuje 11.08.08, 05:47 A co adam śleziak dostał kopa od sołtysa uszoka???????? Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 Rynek zrobić na odzyskanych terenach miejskich 17.08.08, 08:48 Miejsce obecnie zwane "Rynkiem" jest zwykłym skrzyżowaniem dróg które trzeba przywrócić dla ruchu kołowego. Kiedy zamykano je około 40 lat temu powodem był ogromny ruch pieszych. Na cały Śląsk było to jedyne jako tako zaopatrzone centrum handlowe. Stanowiły je Zenit /Skarbka jeszcze nie było/ , Supersam , Pedant, Kmicic, / i kilka sklepów na 3-go Maja, czy Delikatesów na ul. Armii Czerwonej co powodowało kolosalny napływ kupujących z całego kraju. Innym powodem było to ,że wszelkie Dyrekcje i Centrale czy Zjednoczenia a także komitety były w Katowicach co każdego dnia sprowadzało tu dziesiątki tysiecy delegowanych urzędników którzy po załatwieniu spraw zasilali armię kupujących W efekcie podczas jednejzmiany świateł przez przejście pomiędzy Zenitem a Domem Prasy przechodziło ok 800 osób. Po kilku wypadkach kolizji samochodów z tłumem rozpatrywano nawet projekt estakad wzdłuż Zenitu i drugiej wzdłuż Domu Prasy na wysokości 1 -go piętra. W końcu "Rynek" zamknięto dla ruchu bo samochodów było niewiele. Pamiętać należy ,że wówczas prognozowano ,iż Polska osiągnie dwa miliony samochodów dopiero w roku 2000. Teraz sytuacja się odwróciła pieszych jest niewielu i gdyby nie przystanki tramwajowe to byłoby ich jeszcze mniej a samochodów jest ogromna ilość. Otworzenie tego skrzyżowania na wprost po prostu usprawniłoby ruch w mieście natomiast Rynek jako taki można spokojnie stworzyć na odzyskanych terenach miejskich i tak go wybudować żeby stanowił spójne centrum wypoczynku i rozrywki. Dzisiejszy "Rynek" wraz z okolicznymi ulicami jest zwykłą gmatwaniną która w tej formie jak obecnie ani nie nadaje się do rozrywki ani nie przynosi rozwoju handlu. Odpowiedz Link Zgłoś