Gość: Reader IP: 195.116.114.* 17.11.03, 13:13 katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/316458.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fan? Re: Inteligencja gromi Wyborczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 15:28 Widac GW stara sie poziomem dorównać FAkT -owi.Byle głosno i kij w mrowisko. Podpisuje sie pod protestem również. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Inteligencja gromi Wyborczą 17.11.03, 15:42 Jesli inteligencja w naszym kraju ma polegac na trzymaniu sie mitow i strachu przed podjeciem dyskusji o faktach to tytul postu jest prawidlowy. Ja z taka inteligencja, pewnie przez duze Y nie mam zamiaru sie utozsamiac. Wole podejscie pana Smolorza. Prosze nie zapominac, ze zdanie sobie sprawy, ze Swiety Mikolaj nie istnieje moze byc bolesne, ale chyba nie powinno byc zadaniem inteligencji udowadnianie ze pan z siwa broda roznosi dzieciom prezenty. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
letwor Re: Inteligencja gromi Wyborczą 17.11.03, 15:59 I tak trzymać. www.zlotemysli.pl/?id_c=3614 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan? Re: Inteligencja gromi Wyborczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 15:01 Przeczytałes komentowany tekst? Cos mi sie nie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Ćwierćinteligencja gromi Wyborczą 17.11.03, 15:46 Pewnie z awansu społecznego. Albo z demencją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Ćwierćinteligencja gromi Wyborczą IP: 62.233.241.* 17.11.03, 16:37 No i co naprawiacze historii, wyszaleliście się na FORUM GW, a teraz brak Wam konceptu i rzeczowych argumentów? Kiepskie Ferdinanda N. okazały się rewelacyjne, cudownie odkryte notatki. I kto tutaj jest "ćwierćyntelygencją??? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Ćwierćinteligencja gromi Wyborczą 17.11.03, 22:29 Polemizować można z argumentami. Histeryków z reuły wali się w gębę, żeby się uspokoili. Ale to przecież nie wypada. Lepiej zostawić ich samym sobie. Niech wierzą w bajeczki dla grzecznyh dzieci, skoro to przynosi im ulgę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandy Inteligencja gromi Wyborczą IP: 209.234.157.* 17.11.03, 21:44 kazdym postem udowadniasz tylko ze jestes elokwentnym kretynem Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Inteligencja gromi Wyborczą 17.11.03, 17:05 > było dokładnie odwrotnie, że taki obraz > Śląska wiernego swej polskiej Ojczyźnie > był bardzo nie na rękę komunistycznej propagandzie, > że celowo niszczono i zacierano ślady Nie rozumiem, niby czamu ? Moze jestem za gupi a moze za mlody a moze jedno i drugie. No to niech mi to jakis "inteligentny! wyklaruje. Odpowiedz Link Zgłoś
murcek Re: Inteligencja gromi Wyborczą 17.11.03, 17:15 Cale te rewelacje pasuja do widocznej, szczegolnie w ostatnich czasach w Niemczech, tendencji zmierzajacej do rewizjonizmu II wojny swiatowej. Jeszcze nikomu nie udalo sie odwrocic kola historii, ale warto sprobowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kermit Re: Inteligencja gromi Wyborczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 18:48 jeśli ta inteligencja to red Adam Turula i jego koledzy to ja już wszytsko rozumiem Adasiu jestesmy z tobą ! Katowice zawsze polskie Odpowiedz Link Zgłoś
silesius Re: Krytyka po polsku 17.11.03, 20:51 Dla tych, ktorzy nie maja Real Player: PROKURATOR - WETERAN Yyyy... Każdy może prawda krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki panie to nikomu... Mmmm... Tak nie... Nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych prawda punktów, które stworzymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: Inteligencja gromi Wyborczą IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.11.03, 21:02 tylu polskich nacjonalistow na raz! ;-) ps. fajna lista. teraz rozpoznasz falszywego (polskiego) slazaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Inteligencja gromi Wyborczą IP: cache1:* 17.11.03, 21:12 jakze to smutne (ale zarazem jakze polskie!) - zero faktow, ale sprzeciw, liberum veto! w sumie nie zdziwilbym sie, gdyby uczniowie jakies zawodowki wystosowali taki odzew..., ale (samozwancza?) polska inteligencja? nie majac nic w reku oprocz poboznych zyczen? jakze to smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Inteligencja gromi Wyborczą IP: *.dip.t-dialin.net 17.11.03, 21:28 nie smuc sie edi bo smucisz tylko . do Stanczyka brakuje ci jeszcze , wiec sie nie wyslilaj. Odpowiedz Link Zgłoś
murcek Re:Z tym nowym pisaniem historii to roznie bywa. 18.11.03, 12:11 Pamietam jak na poczatku lat osiemdziesiatych Henri Nannen, tryumfalnie trzymal w strone kamer telewizyjnach "przypadkowo znalezione" dzienniki Adolfa Hitlera i wszem oglaszal, ze historia musi byc na nowo pisana! Tydzien pozniej cale Niemcy smialy sie do rozpuku z wpadki poteznego wydawcy tygodnika "Stern", ktory dal sie nabrac sprytnemu falszerzowi o nazwisku Kujau. Co do rewelacji wiekszosci dowodcow czy komendantow to mam pewne watpliwosci. Zazwyczaj wyolbrzymiaja swoje zaslugi a pomniejszaja przeciwnika. Najlepiej oddaje to dowcip opowiadany w Niemczech w czasie II wojny swiatowej. -Slyszac kolatanie do wrot niebianskich sw. Piotr otworzyl oddrzwia i zobaczyl 24 lotnikow niemieckich i 3 angielskich. Zniecierpliwiony krzyknal do lotnikow niemieckich - tylko 6 z was wejdzie do nieba, a zwracajac sie do pilotow angielskich powiedzial - a was to wpuszcze dopiero jak znajdziecie pozostalych 15 kolegow widzac zdziwienie jednych i drugich, dorzucil akurat Oberkommando der Wehrmacht oglosilo komunikat, ze w walkach powietrznych zestrzelono 18 angielskich samolotow przy 6 wlasnych stratach!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
builderfrombendziniu Re:Z tym nowym pisaniem historii to roznie bywa. 18.11.03, 13:43 noo murcek, wicie murcek u nas w Bendziniu mowia zes jest bajko-pisarzen. tylko tak dalej murcek. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re:Z tym nowym pisaniem historii to roznie bywa. 18.11.03, 20:27 I ten oto dowcip niezbicie dowodzi, że raporty Neulinga to stek fałszerstw. Huraaaa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re:Z tym nowym pisaniem historii to roznie bywa. 19.11.03, 09:45 Nie chodzi o to czy to kłamstwa lecz o to jak opisano znalezienie tych pamiętników. To, że obrona miala miejsce jest faktem. Do dziś dzień są ślady po kulach na kinie Zorza oraz masowe groby w Panewnikach. Raport tak naprawdę niczego nie zmienia pod wzgledem historycznym, jednak opisano go w GW jak gdyby to była jakaś wielka sensacja, robiąc z tego wielką sensację na miarę gazety Fakt. Polecam uwadze wypowiedź prof. Heske-Kwaśniewicz (jest w linkach do artykułu), ktora słusznie zwrocila uwagę, że ten raport nic nie wnosi nowego jeśli chodzi o wiedzę historyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re:Z tym nowym pisaniem historii to roznie bywa. 19.11.03, 10:04 > polski charakter Katowic Katowice maja multikuturowy charakter. A historie, to juz wogole. I prosze o argumenty, a nie 'poezje' ("charakter" - hehe). Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole tu masz argumenty 19.11.03, 11:29 Józef Krzyk: Strasznie się naraziliśmy, publikując informację o odkryciu notatek niemieckiego generała, który we wrześniu 1939 roku wchodził do Katowic. Krystyna Heska-Kwaśniewicz: Strasznie. Nie wiem, jak można było napisać o "końcu mitu" i o "legendzie rozdmuchanej przez komunistyczną propagandę". Nie wiem, po co było zamieszczać zdjęcie z wiwatującym na powitanie Wehrmachtu tłumem i podpisywać "Mieszkańcy Katowic witają niemieckie wojska". Powinno być: "Niemcy witają niemieckie wojska w Katowicach". Przecież ci wiwatujący Niemcy byli mieszkańcami Katowic... - Tak, ale nie wszyscy katowiczanie byli Niemcami. Zresztą skoro zamieściliście takie zdjęcie, to dlaczego obok nie było drugiego - z Polakami prowadzonymi dzisiejszą ulicą 3 Maja. Na pierwszym planie jest aptekarz Edmund Baranowski, a za nim harcerze. To zdjęcie zrobione na moment przed egzekucją na rynku 4 września 1939 roku. Tam zginęli obrońcy Katowic. Nikt nie neguje obrony Katowic. Przytoczyliśmy tylko raport generała Neulinga, który nic nie wspomina o niemieckich stratach. Tymczasem utarło się mówić, że Niemcy ponieśli ogromne straty. - Ależ skąd! U Gołby nic na temat niemieckich strat nie znajdziecie, znam jego książkę na pamięć. Szłam krok po kroku, strona po stronie i znalazłam za to w "Wieży spadochronowej" ponad 60 punktów topograficznych, które można zidentyfikować. Można z tą książką zwiedzać Katowice i wszystko się będzie zgadzało! Równie pedantyczny Gołba okazał się w warstwie czasowej - np. określa bardzo dokładnie panującą wtedy pogodę. Tylko nazwiska, które nadał swoim bohaterom, nie są prawdziwe, bo to są nazwiska jego informatorów. To od nich Gołba wiedział o przebiegu walk o wieżę. Są też zresztą inne źródła, poświadczające jego wersję - np. relacja mieszkającej przy ulicy Kościuszki Gertrudy Langner, zamieszczona w książce "Wisła ruszyła o świcie". Ci świadkowie też nic nie mówią o stratach niemieckich. Zresztą jakie powody miałby niemiecki generał, żeby ukrywać straty przed swoimi przełożonymi? - A chociażby takie, że poniósł je w starciu z nieregularnymi oddziałami, z rąk dzieci. Takie kłamstwo miałoby krótkie nogi. A gdzie tu przysłowiowy niemiecki "ordnung", który nakazywał nie tylko w wojsku rzetelne wypełnianie dokumentów? - Neuling mógł po prostu o stratach nie wiedzieć. Jestem przekonana, że on w swoim raporcie odnotował tylko to, czego nie dało się pominąć. Jak można było napisać, że odnalezienie jego meldunków zmieni historię Katowic? Nie stwierdzaliśmy, ale pytaliśmy tylko: "czy odnalezienie jego meldunków zmieni historię Katowic?". - Gdyby opór był słaby, to po co Neuling używałby przeciwko wieży działka? Wojskowy odpowiedziałby krótko: bo Neuling takie działko miał. - Nie można było zestawiać raportu wojskowego z relacją literacką. Pisarz ma prawo do pewnych zabiegów, które budują napięcie dramatyczne. Gołba był jednak nie tylko pisarzem, ale historykiem z wykształcenia, wiedział, jak obchodzi się z faktami historycznymi. Po II wojnie światowej używano książki Gołby do celów propagandowych... - To nie tak. Książka ukazała się nie bez kłopotów - w dodatku w Poznaniu, a nie na Śląsku, co chyba świadczy o nastawieniu władz. Świadczy o tym nastawieniu także to, że choć zgłoszono ją do nagrody prezydenta Katowic, to ją utrącono, a nagrodę dostała książka, która w tamtym momencie jeszcze nie była napisana. Dalej, gdy pisarz umarł [w 1952 roku - przyp. autora], nie wszyscy z katowickiego środowiska literackiego mieli odwagę pójść na jego pogrzeb. Działo się tak, bo harcerze byli na indeksie, książka Gołby mogła być wznowiona dopiero po październiku 1956 roku. Zresztą nawet wtedy książkę starano się zdyskwalifikować, nie dopuszczając do wydrukowania wstępu. Czy Gołba, który pisał o polskim nastawieniu mieszkańców Katowic, nie był dla powojennej propagandy wygodny? - Książka Gołby nie jest czarno-biała. Oprócz polskiej martyrologii opisuje przecież przebiegające przez Śląsk w 1939 roku linie podziału. To były podziały przez ulice, kamienice, a nawet rodziny - część była za Polską, a część - za Niemcami. Zresztą ci drudzy często nie zdawali sobie sprawy z tego, jakie Niemcy nadchodzą - zdarzało się, że wywieszali kajzerowskie [cesarskie - przyp. red.] flagi. * Prof. Krystyna Heska-Kwaśniewicz jest wykładowcą na Wydziale Filologii Uniwersytetu Śląskiego, kilka lat temu uczestniczyła w pracach Komitetu Ochrony Pamięci Powstańców Śląskich i Harcerzy - Obrońców Katowic. Dzięki jej staraniom udało się ustalić nazwiska 38 osób pomordowanych przez hitlerowców i pochowanych w zbiorowym grobie w Panewnikach Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: tu masz argumenty 19.11.03, 11:33 Argumenty przemawiajace za czym? Bo dowodow na prawdziwosc opisu Golby tu raczej nie znalazlem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katt Re: tu masz argumenty IP: 195.126.232.* 19.11.03, 13:05 Mit, Bajka i Legenda.......................!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Polska bolaczka , albo kraina mitow! IP: *.lbo.de.add / 10.145.112.* 19.11.03, 13:15 Jak wiadomo, Polacy maja ogromny problem ze swoja przeszloscia, obojetnie, czy napiszemy o Radomiu, Kielcach, Jedwabnym, Bydgoszczy czy problemach z Zydami, ktorym zabierano domy i donoszono gdzie sie ukrywaja. Kazdy "MIT" jest broniony do konca, obojetnie czy jest prawda albo nie, taki jest stosunek Polakow do swej przeszlosci, oni zyja mitami, oni zyja BAJKAMI i mysla ze to RZECZYWISTOSC! GOLBA dla nich prawde pisal, tak jak prawde Sienkiewicz pisal! Jak wiemy nawet slynny kronikarz Dlugosz sie mylil, ale cos takiego do nich nie dociera, to jest prawda, bo to ktos napisal! Najlepszym przykladem jest dzisiaj NICEA za ktora umierac chca! Dziwny narod , ktorego wiekszosc niczego sie nie nauczyla. pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua Re: tu masz argumenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.03, 10:04 wilym napisał: > Argumenty przemawiajace za czym? > Bo dowodow na prawdziwosc opisu Golby tu raczej nie znalazlem. Cześć wilym. Po czym poznajesz prawdziwość relacji, opisu zdarzeń. Która kartka jest fałszywa, a która nie. Możesz nam machnąć parę zdań wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: tu masz argumenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 13:01 Sam to wymyśliłeś? Przyznaj się! Ściągałeś! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re:Z tym nowym pisaniem historii to roznie bywa. 19.11.03, 13:59 W powszechnym przekonaniu obrona Katowic była niezwykle dramatyczna i zacięta. Zwłaszcza obrona wieży spdochronowej. To faktycznie rozdmuchała komunistyczna propaganda. Z raportów wynika, że niemieckie jednostki wkraczające od południa nie poniosły żadnych strat a opór był raczej symboliczny (no bo jaki opór mogły stawiać grupki harcerzy i powstańców). W raportach nie można było ukryć strat osobowych bez konsekwencji - tak więc w tej części wydają się one wiarygodne. Faktycznie chodzi tu zatem o demitologizację historii. To, że fakty były znane wąskiemu gronu specjalistów tego nie zmienia. Liczy się powszechny odbiór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Jak rozpoznac KLAMCE ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.11.03, 20:54 Obrona Katowic ! to nie byla obrona, to byla tylko garstka osob , bo tak naprawde to obrony wcale nie bylo! Przeciez nie zginal ani jeden zolnierz niemiecki i wlasnie w tym momemcie Golb klamal a to jest FAKTEM. Niemiecki general musi swoje straty w raporcie opublikowac, a jak napisal, ze ich nie bylo, to WASZ GOLB KLAMAL! - a jak raz klamal, to klamal wiecej razy ! Kropka, toczka punkt !!! pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Jak rozpoznac KLAMCE ! 19.11.03, 22:30 Nie wiem czy można nazwać Gołbę kłamcą, skoro napisał powieść. Kłamcami byli raczej ci, którzy z fikcji literackiej uczynili obowiązującą wykładnię hitorii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: początk.golfista Re: Jak rozpoznac KLAMCE ! IP: 62.233.241.* 20.11.03, 07:56 Znalazłem kiedyś w gazecie takie zdanko: "Pewien Metys w Argentynie zmarł na zeza, grając w golfa". Prawda to może być, czy kłamstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
krol_macius_1 Re: Jak rozpoznac KLAMCE ! 20.11.03, 11:13 Gość portalu: ballest napisał(a): > Obrona Katowic ! to nie byla obrona, to byla tylko garstka osob , bo tak > naprawde to obrony wcale nie bylo! > Przeciez nie zginal ani jeden zolnierz niemiecki i wlasnie w tym momemcie Golb > > klamal a to jest FAKTEM. > Niemiecki general musi swoje straty w raporcie opublikowac, a jak napisal, ze > ich nie bylo, to WASZ GOLB KLAMAL! > - a jak raz klamal, to klamal wiecej razy ! > Kropka, toczka punkt !!! > > pyrsk > ballest Nie zginal zaden niemiecki zolniez tylko dlatego ze TATUS ballesta Katowic nie zdobywal. Oj dziwny ten ballest , niczego sie nie nauczyl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inteligent Waniek gromi "inteligencję" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 10:20 www1.gazeta.pl/katowice/1,35055,1787852.html Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Waniek gromi "inteligencję" 21.11.03, 10:31 Podziwiam inteligencję.... pana Wańka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua Re: Waniek gromi 'inteligencję' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 10:37 Są normalni inaczej, są i inteligentni inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Waniek gromi 'inteligencję' 21.11.03, 10:38 Ale czy to uprawnia ich do tak stanowczych sadow? Watpie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua Re: Waniek gromi 'inteligencję' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 10:44 "Jak każdemu pismu z gatunku donosów, tak i temu leżącemu przede mną bardziej do twarzy byłoby z anonimowością." To zdanie dobitnie pokazuje, że pan Waniek jest normalny inaczej. Bo o inteligencji to szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakwa Re: Waniek gromi 'inteligencję' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 12:41 aqua - czemu się nie podpisałeś pod tym listem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczor Donald Re: Waniek gromi 'inteligencję' IP: 62.233.241.* 21.11.03, 12:48 Kakwa, przestań kwakać głupoty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Waniek gromi 'inteligencję' 21.11.03, 12:58 Gość portalu: Kaczor Donald napisał(a): > Kakwa, przestań kwakać głupoty!!! masz racje gościu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Waniek gromi 'inteligencję' albo drugi luft komuny IP: *.lbo.de.add / 10.145.112.* 21.11.03, 13:02 Co to ma z inteligencja wspolnego, to tylko obrona komunistycznych mitow, cos w radzoju agonii. Klamstwo to skonczy sie porazka, - taka jakiej doznal Prof. Pogonowski broniac do konca Jedwabnego i ich niezkazitelnych mieszkancow, posadzajac Niemcow o ta zbrodnie. Podobno smiertelnie chory krotko przed zgonem zdrowy sie czuje i nawet zloza czasami stanac potrafi. Poczekamy i zobaczymy kiedy sie zatoczy i padnie na zawsze! pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Waniek gromi 'inteligencję' albo drugi luft k 21.11.03, 13:17 Waniek mial odwage podwazyc sposob myslenia tzw. inteligencji, podpisanej pod listem-donosem. Chyle czola przed panem Henrykiem, bo mial odwage wylamac sie z grona tzw. inteligencji, dla ktorej emocje znacza wiecej niz prawda i rzetelnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym do aquy 21.11.03, 13:20 Szczerze mowiac spodziewalem sie po Tobie czegos wiecej. Uwazasz, ze emocje i mity to dobra karta w dyskusji nad historia? Nie wiem jak wygladala przeszlosc-Ty chyba tez nie. Artyukul Wielinskiego nie zaprzecza temu, ze obrona Katowic miala miejsce, natomiast histeryczna reakcja tzw. inteligencji po prostu ja osmiesza, nie uwazasz? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: do aquy 21.11.03, 14:03 napisał: > Szczerze mowiac spodziewalem sie po Tobie czegos wiecej. Uwazasz, ze emocje i > mity to dobra karta w dyskusji nad historia? > Nie wiem jak wygladala przeszlosc-Ty chyba tez nie. Artyukul Wielinskiego nie > zaprzecza temu, ze obrona Katowic miala miejsce, natomiast histeryczna reakcja > tzw. inteligencji po prostu ja osmiesza, nie uwazasz? Wilym ja jestem tylko pokornym bywalcem tego forum i niczym więcej. Posiadam też swój rozum, swoją ocenę wartości, którą zaszczepili mi moi rodzice. Mam przed sobą ten jak uważasz „histeryczny list otwarty” i w żaden sposób nie mogę doczytać się, że sygnatariusze chcą podważyć prawdę historyczną, czy bronić „mitów”. List jest natomiast atakiem na beznadziejnych redaktorów GW, którzy z mało znaczącego odkrycia robią sensacje, że znaleźli kolejny mit do obalenia. Czytałem wspaniałe reportaże w GW i oczom nie wierzyłem, że można napisać tak tendencyjny materiał, nie zająknąć się nawet słowem o tragicznym końcu tych bohaterskich harcerzy. Przeczytaj jeszcze raz ten list i znajdź mi coś o bronieniu mitów. Już to poruszyłem w rozmowie ze slezanem, ja nie chcę znać prawdy o tym wydarzeniu, nie chcę wiedzieć, czy zatrzymali niemieckie wojska czy nie, czy niemcy ponieśli straty czy nie. Ale grzebanie w tej historii to prawdę mówiąc grzebanie w życiorysach ludzi, którzy polegli lub zostali rozstrzelani. Jaką wartość ma mieć dla mnie prawda o ich śmierci? Mam przed sobą dzisiejsze wydanie GW ze zdjęciem prowadzonych na śmierć dlatego, że odważyli się bronić swojej ojczyzny, że nie wahali się oddać swojego życia w imię wyższych ideałów i to jest dla mnie ważny materiał, powód do zadumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua Re: Waniek gromi 'inteligencję' albo drugi luft k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 13:24 ballest z ibo.de.add/... stary ramolu, w pracy jesteś, uważaj na szefa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reader Inni o sprawie IP: 195.116.114.* 21.11.03, 13:28 Kazimierz Kutz --> katowice.naszemiasto.pl/felietony/specjalna_artykul/20152.html Michał Smolorz (once more) katowice.naszemiasto.pl/felietony/specjalna_artykul/20151.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myślący Popis zakłamania i krętactwa Smolorza i Kutza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 13:39 Smolorz najpierw opluł ludzi, którzy bronili Katowic w 1939, ani słowem nie wspomniał o hitlerowskich zbrodniach, a teraz udaje, że jest oburzony tym, do czego katowicka Wyborcza i on sami dodprowadzili ! A Kutz jak zwykle ostatnio stoi okrakiem na barykadzie według zasady : Bogu świeczkę i diabłu ogarek. A te pretensje do Korfantego, że poparł Polkse ? Co za absurd ! W Niemczech zostalo kilka kopalń. Niech obaj jasno powiedzą : chcemy powrotu czysto niemieckiego ŚLąska, chcemy być Niemcami, nie cierpimy Polski i Polaków ! Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Popis zakłamania i krętactwa Smolorza i Kutza 21.11.03, 13:42 Czlowieku, czy ty rozumiesz co czytasz? Gdzie znalzales u Kutza pretensje do Korfantego? A Smolorz? W ktorym miejscu "oplul" obroncow Katowic? Moze cos zacytujesz, zanim rzucisz kolejne kalumnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myślący Re: Popis zakłamania i krętactwa Smolorza i Kutza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 13:53 To ty poczytaj, co Kutz ze Smolorzem napisali. Teraz taka jest forma zakłamania, że nie pisze się wprost : Korfanty był głupi, bo był za Polską, tylko zadaje się pytanie. Wstyd, Panie Kutz, że Pan, który zrobił tyle pięknych filmów o Śląsku, teraz stoi po jednej stronie z takimi ludźmi. A Smolorz piszący długi tekst o micie obrony Katowic i nie wspominający ani słowem, że wtedy mordowano masowo ludzi manipuluje tak, że bardziej się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioter Re: Inteligencja gromi Wyborczą IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 14:06 Dość ciekawe zestawienie (nawet kilku ludzi, którzy określają siebie jako historycy - czyli ludzie, którym winno zależeć na ustaleniu jak rzeczywiście było). Choć najciekawsze moim zdaniem jest określenie się pani Małgorzaty Beblo jako "praprawnuczka ostatniego polskiego sołtysa Katowic". Czy któryś z "historyków" również przy niej podpisanych może rozwinąć tę myśl? O ile się nie mylę Katowice (Kattowitz) jako wieś powstały gdzieś w XV czy XVI wieku (wtedy były wsią w Rzeszy, Czechach lub na Śląsku a nie polską). Jeśli zaś chodzi o ostatniego sołtysa Katowic, to po jakie licho dodawać tam przymiotnik "polskiego". Był on urzędnikiem pruskim a nie polskim (tak, sołtys był urzędnikiem państwowym, które to stanowisko wymagało zatwierdzenia przez landrata, w tym wypadku Bytomia). Język, którym się posługiwał czy jego przekonania narodowościowe nie mają tu nic do rzeczy, bo był obywatelem pruskim (nie polskim). A jeśliby przyjąć, że był to rzeczywiście "ostatni polski sołtys Katowic" to winien sprawować te stanowisko gdzieś w XI czy XII wieku (wtedy mowa by była o wójcie, a nie sołtysie - takiego stanowiska nie było) Więc praprawnuczka sołtysa musiałby mieć dziś ponad 500 lat. Trzeba przyznać że byłaby wtedy naocznym świadkiem wydarzeń z września 1939 roku, ale czy świadectwo kogoś kto mieszka na tym terenie (Górny Śląsk) ponad 500 lat można brać poważnie? (Przynajmniej takie mam odczucie przeglądając wypowiedzi polskich nacjonalistycznych "historyków"). Jak widać nawet przy podpisaniu listu, którego intencje są (dla go podpisujących - a nie dla mnie) szczytne, stosuje się mitologizację. Czy pewna część osób nie ma naprawdę żadnych własnych dokonań, ani poczucia żadnej własnej wartości, że musi opierać się na dokonaniach swych przodków? (pp. Małgodrzata Beblo, Franciszek Gołąb, Czesław Rymer). Czy można określić jakie siły te osoby reprezentują? Zmarłych? Czy samych siebie? Czy nie byłoby uczciwiej napisać poprostu "mieszkaniec Katowic", niż powoływać się na osoby swych przodków (autorytetów) samemu nie będąc dla nikogo autorytetem? A co do pozostałych osób to wcale się nie dziwię, bo byli oni przez dłuższy czas realizatorami polityki historycznej dezinformacji górnośląskiego społeczeństwa. Widać nie można się z tym pożegnać. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Oddajmy glos potomkowi Skiby 21.11.03, 17:42 I to mówi potomek sołtysa Skiby, którego Grundmann i Holtze zdjęli z urzędu? - Nie widzę nic zdrożnego w takich deklaracjach. Pewnie zaraz pan powie, że Skiba był Polakiem, który sprzeciwiał się germanizatorom. Odpowiadam: to nieprawda. Kazimierz Skiba urodził się w 1812 roku, w tych czasach nie można mówić o rozwiniętej tożsamości narodowej na Śląsku. Mój przodek mówił biegle po polsku i niemiecku, ale był Górnoślązakiem i poddanym króla Prus. Proszę na to spojrzeć z takiej strony: gdyby Skiba mocno deklarował swoją polskość, natychmiast zdjęto by go z urzędu. Zresztą swoje polskie imię pisał z niemiecka: "Kacimierz". Budowie miasta sprzeciwiał się dlatego, bo godziła w jego dotychczasowe życie i porządek świata. W nowym mieście nie było miejsca dla sołtysa. To był konflikt między mieszczanami i chłopami, a nie między Polakami i Niemcami. www1.gazeta.pl/katowice/1,39370,1695637.html Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 Pruski despotyzm 21.11.03, 17:48 Sołtys, który deklarowałby się jako Polak, byłby usunięty w Prusach. Jakim prawem ? W Żywcu, za cesarza Franciszka Józefa i w całych Austro-Węgrzech coś takiego jak usunięcie burmistrza, wójta, sołtysa, starosty z powodu deklarowanej narodowści było niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kermit Re: Pruski despotyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 23:27 > Sołtys, który deklarowałby się jako Polak, byłby usunięty w Prusach. > Jakim prawem ? odpowiadamy : za idiotyzm wynikający z jego deklaracji. Ciebie np. w Prusach dawno zamknieto by zakłądzie zamkniętym. BYło by lżej, ale mamy demokracje i republike, dlatego toleruje się popisy twojej błyskotliwości i erudycji. Odpowiedz Link Zgłoś
linder1 Kermit był mądrą żabą 22.11.03, 08:25 Dlaczego taki debil jak ty ma taki nick ? Jeżeli idiotyzmem dla ciebie było i jest deklarowanie polskiej narodowości, to tylko wypada współczuć takiemu jak ty cymbałowi. Odpowiedz Link Zgłoś