Dodaj do ulubionych

*BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA

23.01.02, 23:27
WIELE OSÓB NIE WIE ALE ŻYWIEC ,BIELSKO-BIAŁA SĄ CZĘŚCIĄ ARCHIDIECEZJI
KRAKOWSKIEJ.
ZAGŁĘBIE TO DIECEZJA SOSNOWIECKA (Z SEMINARIUM W KRAKOWIE) W ARCHIDJECEZJI
CZĘSTOCHOWSKIEJ .

TAK WIĘC SĄ TAKIE ZWIĄZKI W KTÓRYCH MAŁOPOLSKIE TRADYCJE ZOSTAŁY ZACHOWANE
Obserwuj wątek
    • malopolanin Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA 24.01.02, 09:12
      Ja o tym wiem i liczę, że naszym związkiem będzie już wkrótce wspólne
      województwo.
      Pozdrawiam
      • slezan Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA 24.01.02, 15:02
        To niestety przykład dość krótkiej pamięci historycznej. Bielsko bowiem (a
        także Cieszyn) podlegają metropolii krakowskiej dopiero od ostatniej reformy
        adminsitracji kościelnej (na której odcisnął się wpływ duchowieństwa
        małopolskiego - wiadomo skąd jest papież). Wcześnie ziemia cieszyńska
        nieprzerwanie należąła do diecezji wrocławskiej, a później katowickiej. Obecne
        diecezja bielkso-żywiecka pod względem obyczajów religijnych jest hybrydą
        (twierdza tak sami duchowni)- po dwóch stronach historycznej granicy przetrwały
        pewne różnice.
        Jako ciekawostkę dodam, że dekanaty pszczyński i bytomski (obejmujący znaczną
        część "czarnego" Śląska) do 1 poł. XIX w. należały do diecezji krakowskiej, a
        nie wrocławskiej. Południowe rubieże Górnego Śląska (z wyjątkiem ziemi
        cieszyńskiej) podlegały natomiast biskupowi w Ołomuńcu.
        • malopolanin *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW ..- slezan 24.01.02, 15:54
          Ja odniosłem się do teraźniejszości, nie przeszłości. Co do tej ostatniej to
          masz rację - ale nie wiedziałem tych szczegółów, które podałeś.
          Pozdrawiam
          • Gość: mazer Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.01.02, 16:14
            Jeszcze niedawno w kosciołach w Bielsku modlilismy się za katowickiego biskupa,
            a w Białej za biskupa krakowskiego. Ciekawe, że w czasie II wojny w Białej msze
            odbywały się po polsku, mimo iz oficjalnie to było Bielitz w Reichu.
            Nowo powstała, bodaj 1995 rok, diecezja jest dla mnie efektem tego czym jest
            samo Bielsko-Biała. Czyms nowym i dobrym, wynikłym ze zblizenia na przestrzeni
            wieków i ostatecznie połączenia części Ślaska i Małopolski. Regiony sa zywa
            tkanka, która żyje i się zmienia.
            • slezan Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW 25.01.02, 09:30
              Gość portalu: mazer napisał(a):

> Jeszcze niedawno w kosciołach w Bielsku modlilismy się za katowickiego biskupa,
              >
              > a w Białej za biskupa krakowskiego. Ciekawe, że w czasie II wojny w Białej msze
              >
              > odbywały się po polsku, mimo iz oficjalnie to było Bielitz w Reichu.
              > Nowo powstała, bodaj 1995 rok, diecezja jest dla mnie efektem tego czym jest
              > samo Bielsko-Biała. Czyms nowym i dobrym, wynikłym ze zblizenia na przestrzeni
              > wieków i ostatecznie połączenia części Ślaska i Małopolski. Regiony sa zywa
              > tkanka, która żyje i się zmienia.

Bądź, którą ktoś usiłuje zmieniać na swoją modłę. Z tego, co wiem wielu
              mieszkańców Cieszyńskiego było i jest bardzo niezadowolonych z nowego podziału na
              diecezje. Nie podzielam więc Twojego entuzjazmu. Moim zdaniem reforma
              administracji kościelnej była po prostu odbiciem układu sił w polskim Kościele.
              Być może jakiś wpływ na te decyzje miała też obecność dużej grupy ewangelików w
              tej części Śląska?
              • malop Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW 26.01.02, 19:03
                Były też takie czasy (powiedzmy 2/3 historii Górnego Śląska od 1000roku-do
                ok1700-1800) że był on w diecezji krakowskiej .
                A Bielsko napewno było najpierw w diecezji Krakowskiej .
                • slezan Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW 26.01.02, 20:34
                  Co do Bielska to na 90% nie było najpierw w diecezji krakowskiej, lecz od
                  początku we wrocławskiej. Sprawdzę to (co i Tobie proponuję).
              • Gość: mazer Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.01.02, 13:42
                slezan napisał(a):

> Gość portalu: mazer napisał(a):
                >
                > > Jeszcze niedawno w kosciołach w Bielsku modlilismy się za katowickiego bis
                > kupa,
                > >
                > > a w Białej za biskupa krakowskiego. Ciekawe, że w czasie II wojny w Białej
                > msze
                > >
                > > odbywały się po polsku, mimo iz oficjalnie to było Bielitz w Reichu.
                > > Nowo powstała, bodaj 1995 rok, diecezja jest dla mnie efektem tego czym je
                > st
                > > samo Bielsko-Biała. Czyms nowym i dobrym, wynikłym ze zblizenia na przestr
                > zeni
                > > wieków i ostatecznie połączenia części Ślaska i Małopolski. Regiony sa zyw
                > a
                > > tkanka, która żyje i się zmienia.
                >
                > Bądź, którą ktoś usiłuje zmieniać na swoją modłę. Z tego, co wiem wielu
                > mieszkańców Cieszyńskiego było i jest bardzo niezadowolonych z nowego podziału
                > na
                > diecezje. Nie podzielam więc Twojego entuzjazmu. Moim zdaniem reforma
                > administracji kościelnej była po prostu odbiciem układu sił w polskim Kościele.
                >
                > Być może jakiś wpływ na te decyzje miała też obecność dużej grupy ewangelików w
                >
                > tej części Śląska?

Nie czuję, że ktoś zmienia mnie na siłę, a i innych nie zamierzam siłą zmieniać.
                Co do diecezji to owszem jestem zadowolony. Jedno miasto w jednej diecezji.
                Mimo to nie dziwię się Cieszynianom. Między nami w Bielsku, a Cieszynem jest
                różnica i to zasadnicza.
                Co do ewangelików to, o ile się nie mylę, jest diecezja cieszynska z siedzibą
                biskupa Anweilera w Bielsku na placu Marcina Lutra.

• Gość: QCZ Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW IP: *.proxy.aol.com 27.01.02, 14:42
                  Mazer nie uwazasz ze Ty zylesz w Polsce.Ze wladza centralna jest w Warszawie,a
                  nie w Katowicach czy tez Krakowie.
                  Ja uwazem ze ten watek jest preteks do wielkiej klutni i wielkich bzdur.
                  Zamiast zastanowic sie jak wyjsc z dolka ekonomicznego ,jak pochamowac rosnace
                  bezrobocie .Rosnoca liczba bezdomnych ,to wolicie pieprzyc takie idiotyzmy.Tak
                  samo do Slazakow lub jak ktos woli Slazokow.
                  Czy naprawde to jest az tak palacy Polski problem?
                  Dla normalnych obywateli z Poszanowaniem QCZ
                  • mazer Moje podwórko- Bielsko 27.01.02, 15:54

To jest problem regionalny, gdzie chcemy należeć, z jakim regionem się
                    identyfikujemy. To też jest szansa na jakąś obywatelską, oddolna inicjatywę, bez
                    ogladania się na centrum, Warszawę, bo czy oni tam to wszystko dostrzegają?
                    A czy silny, dobrze zorganizaowany region na wzór Unii Europejskiej, to nie jest
                    wyjście, a przynajmniej szansa na wyjście z ekonomicznych, bytowych problemów?
                    To jest to co mogę zrobić. Bo wybacz, ale nie mam wpływu na czynniki
                    makroekonomiczne, statystki, wydawanie ustaw itp.
                    Jedyne co mogę, to zainteresować się własnym podwórkiem. W tym jego przeszłością.
                    Mamy ciagle biadolić, narzekać?
                    I nie jest moim celem kłótnia, ale wzajemne poznanie, choćby własnych różnic.
                    Temu służy ta dyskusja, nie zawsze na temat palących problemów ekonomicznych.
                    • Gość: QCZ Re: Moje podwórko- Bielsko IP: *.proxy.aol.com 27.01.02, 22:54
                      Myslisz ze w Krakowie bedzie Wam lepiej? Ja mysle jezeli jestes pod Katowicami
                      to tez mozesz walczyc o lepsze dobro(co ja osobiscie pochwalam) z Katowicami
                      czyli UW -Katowice. Macie rownierz swoj UM w Bielsku.
                      Z Twoich postow wnioskuje ze jestes inteligentny,to mysle ze troche zrozumiesz
                      ze problem Woj.Slaskiego jest trudny dla wszystkich mieszkancow,czyli tych
                      slazokow i tych z poza okregu slaskiego.Ale powinniscie razem walczyc z
                      korupcja,z przestepczoscia, oraz razem stanac w walce o lepcze dobro.Dobro
                      Twojego miasty i wojewodztwa.
                      Z szacunkiem QCZ
                      • mazer Re: Moje podwórko- Bielsko 29.01.02, 09:17
                        Nie mam złudzeń, że Małopolska to utracony Eden. Ale wybacz QCZ taki ze mnie
                        Slazak jak z chabety koń wyścigowy. Bliżej mi do Krakowa, nawet tego ze swoimi
                        cieniami i wypaczeniami. Wolałbym robić to o czym piszesz właśnie w tamtym
                        regionie. Jesli się nie uda, spróbuje starać się o moje Bielsko w woj. ślaskim.
                        Pozdrawiam.
    • kaixo Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA 24.01.02, 21:11
      • Gość: QCZ Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA IP: *.proxy.aol.com 26.01.02, 20:33
        Malop.Co Ty masz z tym slaskiem.tylko bys chcial odlanczac co sie tylko da.
        Jaworzno ,Bielsko .A moze jeszcze Wisla,Skoczow,Zory,Tarnowskie Gory,
        Cos z Toba nie tak.Jezeli siedzis w woj Katowickim to byc
        zadowolony.Zapomniales jak bylo dobrze za kumuny .Pieniadze na rozwoj takich
        miast jak Jaworzno czy inne mniejsze agromeracje szly.To wtydy bylo dobrze co!
        Tera to tylko pluc jak sie tylko da. A zaslanianie sie kosciolem to tez gruba
        przesada.
        • malop Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA 27.01.02, 21:57
          Gość portalu: QCZ napisał(a):

> Malop.Co Ty masz z tym slaskiem.tylko bys chcial odlanczac co sie tylko da.
          > Jaworzno ,Bielsko .A moze jeszcze Wisla,Skoczow,Zory,Tarnowskie Gory,
          > Cos z Toba nie tak.Jezeli siedzis w woj Katowickim to byc
          > zadowolony.Zapomniales jak bylo dobrze za kumuny .Pieniadze na rozwoj takich
          > miast jak Jaworzno czy inne mniejsze agromeracje szly.To wtydy bylo dobrze co!
          > Tera to tylko pluc jak sie tylko da. A zaslanianie sie kosciolem to tez gruba
          > przesada.
          Ja z Ślaskiem nie mam nic co . Ja podziwiam kulturę śląska.
          Ja mam przciwko woj.śląskiemu(z nazwy) i niektórym ludziom np tobie którzy
          przywłaszczyli sobie prawo decydowania o innych.
          Za komuny był taki czas (większość tego czasu) gdy
          Jaworzno ,Żywiec,Pilica ,Wilamowice a nawet Biała była woj krakowskim
          To nie towarzysze z Katowic budowali zagłebie Krakowskie (z Jaworznem)
          To Kraków !!!
          Dopiero niesławne woj.katowickie doprowadziło do zamknięcia kopalni
          Jaworzno,Jan Kanty(Komuna Paryska),Siersza .
          To w katowickim a teraz śląskim ludność Jaworzna spada a bezrobocie osiągneło 22%
          o dobre kilka procent więcej niż w gminach małopolskich.
          Pisanie o tradycji którą widać w kościele to chyba nie jest jakieś tam
          zasłanianie się kościołem .
          Niektórzy w woj. śląskim chcą widzięć Olkusz,Chrzanów ,Suchą Beskidzką,Oświęcim
          ale ja nie chcę się widzieć w tym województwie (i tyle teraz)
          Mój zakres Małoplski w woj śląskim jest jasny i żadne Żory czy Tarnowskie Góry
          tradycyjni i kulturowo Śląskie nikogo nie interesują w sensie powrotu do
          Małopolski.
          Zajmij się lepiej Żorami gdzie bezrobocie sięga 30% (największe w woj.śląskim).
          "Może chcesz "sprzedać" Żory bo nie wiesz co z nimi zrobić?"

• Gość: Sędzia D Coś na uspokojenie IP: *.gazeta.pl 28.01.02, 16:20
            Panie Malop

życzę udanej kuracji lekarskiej.

trochę realizmu, pomijam fakty historyczne np. Beskid Śląski /a nie Krakowski/,
            zaznaczam nie wypowiadam sie o Żywieczczyżnie choć też jest kilka argumentów za
            choc pewnie więcej przeciw.

A więc Bielsko Biała nie przepada ani za Ślązakami ani Małopolanami, wymyslili
            sobie coś całkiem innego - Podbeskidzie i z małomiasteczkowym uporem robią
            swoje i tyle.

Dla mnie zawsze Bielsko było na Śląsku a Biała w Małopolsce tak jak Bystra
            Śląska i Bystra Krakowska.

Poczytajcie tak na marginesie wypowiedzi gmin Szczyrku Wisła czy innych gdzie
            chcieli należeć.
            Panowie do woj. Śląskiego / wyjątek B-B gdzie mieli mżonki/

Pamiętacie jeszcze biede Galicyjską , dzielenie zapałki na czworo itd.
            Co do bezrobocia to Panowie stawiam na to że jak gdzieś ma poprawić sie
            koniunktura to nieststy ale na Śląsku a nie w Małopolsce/poza Krakowem małe
            mieścinki np. Tarnów - 40 tys. ludzi, brak przemysłu oraz głównych
            strategicznych inwestycji/

Pozdrawiam
            • malop Re: Coś na uspokojenie 28.01.02, 22:51
              Gość portalu: Sędzia D napisał(a):

> Panie Malop
              >
              > życzę udanej kuracji lekarskiej.
              >
              > trochę realizmu, pomijam fakty historyczne np. Beskid Śląski /a nie Krakowski/,
              >
              > zaznaczam nie wypowiadam sie o Żywieczczyżnie choć też jest kilka argumentów za
              >
              > choc pewnie więcej przeciw.
              >
              > A więc Bielsko Biała nie przepada ani za Ślązakami ani Małopolanami, wymyslili
              > sobie coś całkiem innego - Podbeskidzie i z małomiasteczkowym uporem robią
              > swoje i tyle.
              >
              > Dla mnie zawsze Bielsko było na Śląsku a Biała w Małopolsce tak jak Bystra
              > Śląska i Bystra Krakowska.
              >
              > Poczytajcie tak na marginesie wypowiedzi gmin Szczyrku Wisła czy innych gdzie
              > chcieli należeć.
              > Panowie do woj. Śląskiego / wyjątek B-B gdzie mieli mżonki/
              >
              > Pamiętacie jeszcze biede Galicyjską , dzielenie zapałki na czworo itd.
              > Co do bezrobocia to Panowie stawiam na to że jak gdzieś ma poprawić sie
              > koniunktura to nieststy ale na Śląsku a nie w Małopolsce/poza Krakowem małe
              > mieścinki np. Tarnów - 40 tys. ludzi, brak przemysłu oraz głównych
              > strategicznych inwestycji/
              >
              > Pozdrawiam

Mój realizm skonczył się jak się zaczął w 1975 roku.
              1) o co chodzi z tym Beskidem ?
              2) Radni B-B większością (znaczną) zagłosowali za Małopolską
              3) Dlaczego posłowie śląscy nie zgodzili się na Woj."Małopolska i Podbeskidzie"
              4) Tarnów liczy około 122 tysięcy mieszkańców czyli więcej niż Chorzów,
              5)Tarnów liczy więcej niż Świętochłowice i Żory razem wzięte
              6) Małomiasteczkowy Chorzów?
              7) Najpierw sprawdż a potem pisz.
              • malopolanin Re: Coś na uspokojenie 28.01.02, 22:54
                A w Jaworznie będzie referendum i jak widzisz realnie szanse na Małopolskę ?
                • malop Re: Coś na uspokojenie 28.01.02, 23:19
                  Mało kto wie ale radni Jaworzna głosowali w jakim województwie chcą być
                  było 65% do 35% .
                  Teraż będzie gdzieś 55% do 45% czyli żle .
                  Ale prasa ,Telewizja ,Radio krakowskie do Jaworzna prawie nie dociera.
                  Należy kilka lat popracować?
                  • malopolanin Re: Coś na uspokojenie 29.01.02, 14:50
                    Więc co proponujesz ?
                • Gość: aaa Re: Coś na uspokojenie IP: 149.156.56.* 02.02.02, 00:14
                  Kiedy będzie to referendum ?
            • mazer Re: Coś na uspokojenie 29.01.02, 09:29
              Gość portalu: Sędzia D napisał(a):

> A więc Bielsko Biała nie przepada ani za Ślązakami ani Małopolanami, wymyslili
              > sobie coś całkiem innego - Podbeskidzie i z małomiasteczkowym uporem robią
              > swoje i tyle.

Wysoki sądzie!
              Zdecydowanie wolę mój małomiasteczkowy upór od bezwolnego zdawania się na decyzje
              z góry, i zapewniam nie chodzi o żaden szczyt w pobliżu Bielska.
              Swoja drogą czy blisko 200 tysięczne miasto jakim jest Bielsko-Biała, to małe
              miasteczko?
              Pozdrawiam.
              • Gość: irek Re: Coś na uspokojenie IP: *.brynow.tdmedia.pl 29.01.02, 10:50
                strzelcie sobie po kielichu. mieszkalem troche w Austrii - tam ludzi maja
                gleboko w ..... czy mieszkaja w karyntii czy w styrii czy w salzburgu. Tylko u
                nas sa wieczne bezproduktywne debaty nad tym
                • peterp Re: Coś na uspokojenie 29.01.02, 11:44
                  Zapomniałeś o Tyrolczykach ! To środowisko bardzo hermatyczne, które może Cię
                  zaakceptuje, ale nie wprowadzi do własnego środowiska, podobnie z reszą jak
                  Bawarczycy.

pozdr.
    • Gość: elwer Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 22:45
      malop napisał(a):

> WIELE OSÓB NIE WIE ALE ŻYWIEC ,BIELSKO-BIAŁA SĄ CZĘŚCIĄ ARCHIDIECEZJI
      > KRAKOWSKIEJ.
      > ZAGŁĘBIE TO DIECEZJA SOSNOWIECKA (Z SEMINARIUM W KRAKOWIE) W ARCHIDJECEZJI
      > CZĘSTOCHOWSKIEJ .
      >
      > TAK WIĘC SĄ TAKIE ZWIĄZKI W KTÓRYCH MAŁOPOLSKIE TRADYCJE ZOSTAŁY ZACHOWANE

Ty przygłupie takie argumenty to do Watykanu.Czarni nie będą dzilić kraju.
    • albrecht1 Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA 02.02.02, 20:55
      malop napisał(a):

> WIELE OSÓB NIE WIE ALE ŻYWIEC ,BIELSKO-BIAŁA SĄ CZĘŚCIĄ ARCHIDIECEZJI
      > KRAKOWSKIEJ.
      > ZAGŁĘBIE TO DIECEZJA SOSNOWIECKA (Z SEMINARIUM W KRAKOWIE) W ARCHIDJECEZJI
      > CZĘSTOCHOWSKIEJ .
      >
      > TAK WIĘC SĄ TAKIE ZWIĄZKI W KTÓRYCH MAŁOPOLSKIE TRADYCJE ZOSTAŁY ZACHOWANE
      O jakich zachowanych związkach piszesz?
      Archidiecezja krakowska "wzbogaciła się" o diecezję katowicką wraz z Bielskiem
      zaledwie w 1925 roku w wyniku przyłączenia tych ziem do Polski.
      Wcześniej od XIII wieku była to archidiecezja wrocławska, czyli tyle co slaska.

• malop Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA 02.02.02, 21:37
        albrecht1 napisał(a):

> malop napisał(a):
        >
        > > WIELE OSÓB NIE WIE ALE ŻYWIEC ,BIELSKO-BIAŁA SĄ CZĘŚCIĄ ARCHIDIECEZJI
        > > KRAKOWSKIEJ.
        > > ZAGŁĘBIE TO DIECEZJA SOSNOWIECKA (Z SEMINARIUM W KRAKOWIE) W ARCHIDJECEZJI
        >
        > > CZĘSTOCHOWSKIEJ .
        > >
        > > TAK WIĘC SĄ TAKIE ZWIĄZKI W KTÓRYCH MAŁOPOLSKIE TRADYCJE ZOSTAŁY ZACHOWANE
        >
        > O jakich zachowanych związkach piszesz?
        > Archidiecezja krakowska "wzbogaciła się" o diecezję katowicką wraz z Bielskiem
        > zaledwie w 1925 roku w wyniku przyłączenia tych ziem do Polski.
        > Wcześniej od XIII wieku była to archidiecezja wrocławska, czyli tyle co slaska.

Były też takie czasy (powiedzmy 2/3 historii Górnego Śląska od 1000roku-do
        ok1700-1800) że był on w diecezji krakowskiej .
        A Bielsko napewno było najpierw w diecezji Krakowskiej .

• slezan Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA 02.02.02, 21:42
          W diecezji krakowskiej były jedynie dekanaty pszczyński i bytomski.
        • albrecht1 Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA 02.02.02, 22:41
          malop napisał(a):

> Były też takie czasy (powiedzmy 2/3 historii Górnego Śląska od 1000roku-do
          > ok1700-1800) że był on w diecezji krakowskiej .
          > A Bielsko napewno było najpierw w diecezji Krakowskiej .

Nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz. Ze swojej strony podaję za "Historia
          Polski" praca zbirowa pod redakcją Tadeusza Manteufela i Henryka Łowmiańskiego,
          wydawnictwo Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1959. W tejze pracy w tomie
          trzecim jest mapa "Gęstość zaludnienia Diecezji krakowskiej w drugiej ćwierci XIV
          wieku" wykonana przez W. Nabradlika. Jak byk stoi tam, że tereny Bielska,
          Cieszyna, i na zachód od linii Pszczyna , Bytom, Woźniki to tereny diecezji
          wrocławskiej. Gdzie zatem 500 lat do 1800 roku, które jakoby cały Górny
          Ślask "spędził" w diecezji krakowskiej?
          Jesli taka jest Twoja wola i wszystkich zainteresowanych służę skanem w/w mapy.
          Pozdrawiam.

• malop Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA 05.02.02, 22:09
            Czy Bytom,Chorzów, Katowice to nie Górny Śląsk
            to 2/3 tej historii
            • albrecht1 Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA 05.02.02, 22:15
              malop napisał(a):

> Czy Bytom,Chorzów, Katowice to nie Górny Śląsk
              > to 2/3 tej historii
              To Ty nie wiesz jak rozległy jest Górny Śląsk?
              A okres, czyli srednowiecze, o którym piszę jest prehistorią dla takiego miasta
              jak Katowice. Przecież Slezan wyraźnie pisze: dekanaty pszczyński i bytomski
              nalezały wtedy do archidiecezji krakowskiej. Reszta już nie. Wiec jakie 2/3
              historii?

• malop Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA 05.02.02, 23:10
                albrecht1 napisał(a):

> malop napisał(a):
                >
                > > Czy Bytom,Chorzów, Katowice to nie Górny Śląsk
                > > to 2/3 tej historii
                > To Ty nie wiesz jak rozległy jest Górny Śląsk?
                > A okres, czyli srednowiecze, o którym piszę jest prehistorią dla takiego miasta
                >
                > jak Katowice. Przecież Slezan wyraźnie pisze: dekanaty pszczyński i bytomski
                > nalezały wtedy do archidiecezji krakowskiej. Reszta już nie. Wiec jakie 2/3
                > historii?
                1) Dekanat Pszczyński i Bytomski od początku ich istnienia do 1821 (bula papieża
                Piusa VII) leżały w diecezji krakowskiej
                2) Bytom ,Chorzów ,Katowice więcej niż 2/3 histori leżały w diecezji krakowskiej
                3) od 1925 do 1985? Katowice,Mikołów,Pszczyna ,Bielsko-Biała stanowią część
                metropoli Krakowskiej
                4) Obecnie Bielsko-Biała ,Żywiec stanowią część archidiecezji krakowskiej
                5) Katowice 100 lat należały pod Wrocław , 900 lat należały pod Kraków

• Gość: QCZ Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA IP: *.proxy.aol.com 05.02.02, 23:33
                  Malop wiesz co mam do Ciebie propozycje:
                  Idz do kosciola i przy oltarzu popros o troche wiecej rozumu
                  Bo troche Tobie brakoje.
                  Dlaczego? Mam nadzieje ze sam wiesz.
                  • Gość: elwer Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA IP: 213.76.10.* 09.02.02, 16:08
                    Gość portalu: QCZ napisał(a):

> Malop wiesz co mam do Ciebie propozycje:
                    > Idz do kosciola i przy oltarzu popros o troche wiecej rozumu
                    > Bo troche Tobie brakoje.
                    > Dlaczego? Mam nadzieje ze sam wiesz.

Malop cofnij się z podziałami jeszcze dalej najlepiej do podziałów plemiennych
                    german i słowian,dlaczego przyczepiłes się akurat do podziałów w wykonaniu Kk,
                    a może podział w/g koscioła protestanckiego?
                    A z twojego referendum w Jaworznie nic nie wyjdzie.Kopalnie Siersza zlikwidował
                    niestety twój ukochany woj. małopolski a rękę do tego przyłożył były poseł AWS
                    Poznanski.Jak nie znasz faktów to nie pisz.
                    Pozdr. dla QCZ i Slezan
                    • malop Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA 12.02.02, 00:56
                      1)Kopalnie sierszę zamknął prezes NSW SA(tychy) z wydatną pomocą minister
                      gospodarki ze śląską .
                      2) Referendum w Jaworznie za pewien czas gdy bezrobocie z 22% podskoczy??
                      do i powiązania z gospodarką śląska będą obciązęniem dla mieszkańców Jaworzna
                      nad wyraz widoczne pewnie się odbędzie11
                      • Gość: Dred Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA IP: *.gazeta.pl 14.02.02, 13:48

Małop jeszcze z szacunkiem mówię Ci
                        idź sobie na stronke Małopolski i tam gadaj sobie zdrów bo tu z Twoimi hasłami
                        to aż przykro dyskutować.

Pozdrawiam
                        • malop Re: *BIELSKO, ŻYWIEC I KRAKÓW TO JEDNA ARCHIDIECEZJA 15.02.02, 01:07
                          Niektórzy by chcieli ale panuje wolność słów (haseł też)
                          chyba że w woj.śląskim jest inaczej.
                          W Małopolsce o ty nie słyszeli!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka