czornefuzekle Biedna puma, nie wie sama, gdzie już jest 25.03.09, 12:26 Nowomowa geograficzna związana ze sprawą pumy jest porażająca. Wydaje się, że teksty prasowe na temat biednego zwierzęcia piszą Japończycy. Przykłady? Puma grasuje po Opolszczyźnie, jednak zbliża się na Śląsk. Rozłóżmy zdanie na czynniki pierwsze odnosząc się do użytej w nim terminologii geograficznej. Opolszczyzna, czyli Śląsk Opolski to wschodnia część Górnego Śląska. Śląsk to kraina leżąca wzdłuż górnej i środkowej Odry, podzielony jest na cztery regiony administracyjne: Woj. dolnośląskie, Woj. opolskie, Woj. śląskie oraz część Woj. lubuskiego. Wobec tego mimo iż grasuje po tzw. Opolszczyźnie znajduje się w dalszym ciągu na ŚLĄSKU. Nie wprowadzajcie czytelników w błąd... i biednej pumy też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan kowalski Re: Biedna puma, nie wie sama, gdzie już jest IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.06.09, 14:13 [b]Czy puma może dojść do świdnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim89 Re: Biedna puma, nie wie sama, gdzie już jest IP: *.cdma.centertel.pl 25.01.10, 14:21 puma grasuje teraz u nas nowy rożnów woj. opolskie od dłuższego czasu widzimy jej ślady nawet bardzo blisko domów, ostatnio znaleźli rozszarpanego psa na polu, niektórzy widzieli ją. hmmm i co teraz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SILESIAN Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 25.03.09, 13:14 Szanowny autorze, proszę się douczyć najpierw co to jest Śląsk, a potem pisać artykuły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kgsz Biedny głodny, wystraszony kot... IP: 89.191.150.* 25.03.09, 13:19 ...to nie jego wina, tak. I owszem, ludzie zwykle są ważniejsi, ale mam nadzieję, że uda się zwierzę unieszkodliwić bez zabijania. Odpowiedz Link Zgłoś
bambussi nie ma co się tak napinać z tym Śląskiem... 25.03.09, 13:46 dla zdecydowanej większości osób rozumienie słów "Sląsk", "Mazowsze" czy "Mazury" związane jest obecnie raczej z podziałem terytorialnym na województwa, a nie podziałem historycznym dlatego więcej osób słysząc "Śląsk" pomyśli predzej o Sosonowcu, Czestochowie czy Bielsku Białej a nie o Legnicy, Opolu czy Kędzierzynie-Koźlu - tak jest i już... Tak samo dla wielu osób Sokołów Podlaski leży na Mazowszu (a nie na Podlasiu), a Suwałki to absolutnie nie są Mazury (tylko Podlasie) - poszatkowano kraj województwami nie licząc się z tradycją historyczno-etnograficzną... swoje zrobiły także czasy PRL-u, dla wielu osób Śląsk=kopalnie i huty czyli jak nie ma kopalń ani hut=to nie może być Śląsk :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nevertheless Re: nie ma co się tak napinać z tym Śląskiem... IP: *.chello.pl 25.03.09, 19:41 Częstochowa to miasto kulturowo niezwiązane ze Śląskiem, mimo że obecnie podlega temu województwu. Bliżej nam jednak do Małopolski, a obecny podział terytorialny to jedna wielka pomyłka :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.karolin.pl 25.03.09, 14:41 Niech sobie kiziamizia biega na wolności. Tak na marginesie od kiedy Irbisy żyją w Polsce? Redaktorzyny się nie popisały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irbis Re: Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.3s.pl 25.03.09, 14:44 To jo już sie cołkiym straciół kaj tyn kot sie szlajo ... Oddalo sie od Ślónska, a widzieli go wele Głubczyc i Raciborza. Poszoł na chyt na Morawy? Rajza do Wiydnia? Chyba, że łażounc po Ślońsku jednoczesnie sie od nigo oddolała - o tym juz Einstein godoł - załomanie czaso-przestrzyni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: 94.254.213.* 17.05.09, 23:24 Z Czech z zoo uciekły 3 pumy. Odpowiedz Link Zgłoś
flyb52 Tajemnicza puma zagryzła króliki koło Raciborza 25.03.09, 15:25 To nie zadna bestia ani puma tylko "nacpany" kot Kaczynskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalar Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: 216.142.5.* 25.03.09, 15:32 Ale idioci wypisuja bzdury...Jakby to byla puma czyli naprawde duzy kot toby z tych krolikow, prosiakow, kur nie zostalo nic - wszystko zostalo by zjedzone. Poza tym puma to cougar albo Mountain Lion - lew gorski zyjacay na kontynencie amerykanskim i jest troche wieksza od tego kotka na filmie Odpowiedz Link Zgłoś
hanyszameryki To nie puma, tylko kot, ktory dorastal w okolicach 25.03.09, 15:40 Czernobyla. Odpowiedz Link Zgłoś
turysta86 Tylko jej debile nie zastrzelcie! 25.03.09, 16:01 Oby tylko debile znowu bezmyślnie nie zastrzelili zwierzęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bloniaq Re: Tylko jej debile nie zastrzelcie! IP: 80.48.221.* 27.03.09, 19:33 no pewnie że nie. Niech powoduje straty w pogłowiu zwierząt. Może też niech zaatakuje jakiegoś człowieka. Co tam. Przecież to bezbronne zwierzątko powinno dalej sobie egzystować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawo nie piernicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 15:09 da sie uspic albo sidlami, to piekny wielki kot i nalezy sie mu szacunek. To nie jakis kundel amstaff czy tosa inu. Piekny godny kot. Przypiomne ci ze tak strzelali do tygrysa co uciekl z zoo i zastrzelili weterynarza ktory mial go uspic, policja sobie safari zrobila i tragedia sie wydarzyla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukasz Re: Tylko jej debile nie zastrzelcie! IP: 83.2.34.* 29.03.09, 07:41 Kto jest debilem to widać! Pomyśl tylko gdyby tobie taki kotek grasował przed domem... i czy by ci było tak miło??? pustak pustak jeszcze raz pustak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truskawkowa Re: Tylko jej debile nie zastrzelcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 09:15 Oni chcą ją zastrzelić! Debile ostatnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Tylko jej debile nie zastrzelcie! IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 29.05.09, 12:30 uz dawno powinna być zgoda na odszczał, jak zje kogoś to bedzie placz i zgrzytanie zebami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Puma koło Nędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 16:20 Moja Oma ją dzisiej w Nędzy widziała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Puma koło Nędzy IP: *.chello.pl 25.03.09, 20:23 Jo widza ze Twoja Oma w nędzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solarzan Re: Puma koło Nędzy IP: *.proxy.aol.com 25.03.09, 20:39 A kaj jo na Nedzy widziala moze na Rogolu jak do kiczowy leciala o Boze o Boze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieron Re: Puma koło Nędzy IP: *.ostrog.net.pl 26.03.09, 09:39 ja,twoja oma dziynnie łepie bryn to potym take gupoty widzi...a moze kotek sidzioł na szlojzie i w sumince wajski na wyndka chytoł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tajemniczy ktoś Tajemnicza puma zagryzła króliki koło Raciborza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 18:57 Ktoś musi coś z tym zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoolog Czy nikt nie skończy tej szopki ? IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.09, 19:36 Patrząc na pokazywane w telewizji materiały, mózg sie lasuje na ignorancje FACHOWCÓW od "łapania" tego zwierzecia. Rzygać się chce patrzac na tych, rządnych krwi "myśliwych" i rozpatrzliwe ruchy pozorne miejscowej władzy. Przecież Oni sami nakrecają sensacje i tradycyjnie, jak zawsze urzednicy, walczą z "niebezpieczeństwem" wywieszając ogłoszenia. Czy nie macie tam kogoś kto ma rozum i wreszcie zwróci sie do choćby do pracowników ZOO, znających zwyczaje i mających doswiadczenie z takimi zwierzetami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 20:39 ja ją widziałam na własne oczy jest grożna ( musi być już bardzo stara) jest bardzo dużo zauważyła mnie i goniła ale ja tylko wyszłam z piwnicy ale zdążyłam uciec ( ciekawe co by sie ze mną stał:/) masakra jestem z Łan:///// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.proxy.aol.com 25.03.09, 20:46 A mialas brely zalozone? moze to byl wasz kot-mutant? jak jo chodziol do Lonow na zabawy to tam bol porzadek tam byly jeno dziolchy z wielkimi cyckami. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Trzeba zrobić wszystko, aby jakiś idiota z fuzją 25.03.09, 20:48 ...nie zastrzelił tego kota!!! Te stare dziady ze zbowidu już się napalają na biednego zwierzaka... Odpowiedz Link Zgłoś
jakpalikot To nie żadna puma, to wilk! 25.03.09, 23:42 Tak, ale poprawność polityczna nie pozwala powiedzieć całej prawdy! No i oczywiście zrobiono zdjęcie jakiejś tam pumie... Wilki stały się od czasu wpisania ich na listę zwierząt całkowicie chronionych czymś w rodzaju "świętych krów" naszych lasów. I zawsze kiedy w lasach (jak na przykład w Borach Dolnośląskich) pojawią się wilki - zaraz mamy zagryzione owce albo daniele. Ale wg. szanownych ekologów to nie są NIGDY wilki, lecz... zdziczałe psy! Tylko dlaczego ta działalność "zdziczałych psów" dziwnie pokrywa się z terenami, na których występują wilki? PS: Żeby mieć wilki trzeba mieć ogromne kompleksy leśne pełne zwierzyny i gęstość zaludnienia taką jak Finlandia, Rosja albo Kanada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maras52 Tajemnicza puma zagryzła króliki koło Raciborza IP: 91.195.159.* 26.03.09, 01:04 Qrde miszkam w tych rejonach i az starch na motorku do pracyy jechac przez pola i lasy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Tajemnicza puma zagryzła króliki koło Raciborza IP: 85.202.96.* 26.03.09, 06:55 może samiec lub samica na smyczy zwabiła by poszukiwany gatunek.Może wpadła by w rozstawiony np.10km płot (na krańcach ustawić patrole całodobowe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siudamac Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: 212.160.172.* 26.03.09, 09:41 A potem wyjdzie na jaw, że to element kampanii reklamowej PUMY - film, zeznania tych co stracili zwierzynę i wszystko inne trefne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Puma x 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 20:28 Jedna puma widzieli dzisiej w Samborowicach, a druga puma widzieli w Gierałtowicach, a trzecia w Malkowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nudel Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.compnet.com.pl 26.03.09, 20:45 puma bedzie sie poruszac w strone gdzie jest snieg ale ostroznosci nigdy nie za wiele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TADZIO Tajemnicza puma zagryzła króliki koło Raciborza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.09, 21:52 MAM PYTANIE GDZIE ZNAJDUJE SIE MNIEJ WIENCEJ TERAZ PUMA?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oleńka ;) Re: Tajemnicza puma zagryzła króliki koło Racibor IP: *.xdsl.centertel.pl 07.04.09, 20:25 Z Tego Co ja słyszałam to teraz Puma znajduje sie w okolicy Bytomia a Tarnowskich Gór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@ Tajemnicza puma zagryzła króliki koło Raciborza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 12:53 WY ANI NIE UMIECIE ZLAPAC PUMY JESZCZE NIE WIECIE CZY TO PUMA ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.mmpnet237.tnp.pl 27.03.09, 16:53 to straszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin rzymanek Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.netmax.net.pl 27.03.09, 19:21 wydaje mi sie ze ludzie przesadzaja i to jest ich wyobraznia a nawet jeśli to prawda to władze polskie powinny zainteresowac sie tym tematem i zchwytac drapieznika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabela Re: Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 13:40 ejj.. on się zbliża da Wrocławia czy Wodzisławia Śląskiego??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 14:06 Racbórz to ona szerokim kolem minie, bo jak by kierygo gorola zjadła to na niestrawność by zdechła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.182.54.80.sta.gaja.net.pl 30.03.09, 17:42 Jest to Puma i jest obecnie w Krapkowicach w woj. Opolskim . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumka Re: Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.c201.msk.pl 30.03.09, 20:32 jo myśla, że z tą puma to farsa, takie opium dla ludu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARK.ARK Re: Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: 212.160.172.* 02.04.09, 19:46 pracuje w contact center (biuro numerów polskiego monopolisty telefonicznego) i wczoraj około 23 miałem zgłoszenie i klijent pytał się o mysliwego w gminie Głubczyce (opolskie) .dzwonił ze Starej Wsi . mało nas siedzi na nocce tu , bo 6 osób tylko . i jak o tym rozmawialiśmy , to wyszło że między 21 a 24 były dwa pytania ( o policję i myśliwych - bo ludzie widzieli pumę).wszystkie z gminy Głubczyce , z okolic Nowej wsi jak mnie zwolnią za operowanie danymi to mi nawet ta puma nie uratuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duska Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 19:37 A gdzie teraz znajduje się puma ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Re: Dzika puma zbliża się do Raciborza? IP: *.c194.msk.pl 04.04.09, 16:52 Powołać Sztab Kryzysowy i zarządzić ewent. ewakuację Raciborza. (HKP - horror krnąbrnej pumy) ... CZUWAĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś