Dodaj do ulubionych

Student w centrum podniesie prestiż Katowic

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 21:13
to moze od razu całą Wojewódzką na to przeznaczyc.Jaki wtedy bedzie
prestiz dla miasta,eh bedzIe to najbardziej prestizowe miasto w
Polsce.
Pomysły nie z tej ziemi.
Te nasze władze mają pomysły bardziej "zabójcze" niż dzieciaki w
przedszkolu.
Obserwuj wątek
    • Gość: 44 1? IP: 188.33.64.* 31.03.09, 21:29
      słownie jeden?
    • Gość: gfj prawda oczywista jak słońce IP: 194.126.165.* 31.03.09, 22:48
      ostatni ratunek dla tego miasta to zrobić campus nad rawą...1300
      studentów w centrum to by rozhuśtało to miasto
    • Gość: sss Student w centrum podniesie prestiż Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 23:03
      bardzo dobry pomysl z ta kamienica dla studentow, mam nadzieje, ze niedlugo i
      prywatni wlasciciele wpadna na to, ze to niezly biznes
      • Gość: koszu Re: Student w centrum podniesie prestiż Katowic IP: *.gprs.plus.pl 31.03.09, 23:56
        hehe soltys uszok chce za jedna rudere dostac od uniwerku piekny teren w ligocie
        pod rezydencje
        • Gość: marcin Re: Student w centrum podniesie prestiż Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 00:54
          matoł z Ciebie! Kretyński komentarz.
          • Gość: antyHipokryta Re: Student w centrum podniesie prestiż Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.09, 08:35
            ale jakze trafny!! soltys sie przejedzie, jak na wszystkim, ze tez katowiczanei
            go wybieraja....
          • Gość: Ronny90 Rozpacz Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 12:03
            Cenrum sie wyludnia po 18, tylko pijaczki o fioletowych gębach sie snują, coś trzeba zrobić no nie? Może władze Katowic będą płacić normalnym ludziom za spacerowanie po Centrum, będzie większy ruch, lepiej to będzie wyglądać. Jeden akademik to za mało, najlepiej przenieść wszystkie z Ligoty i te z Sosnowca też. Niech centrum ożyje...

A prawda osły jest taka że taka sztuczna reanimacja nic nie pomoże bo jakby centrum miało żyć to by żyło. Ludzie nie jeżdżą do Katowic bo nic tam nie ma ciekawego a miasto wygląda brzydko.
          • Gość: koszu Re: Student w centrum podniesie prestiż Katowic IP: *.gprs.plus.pl 02.04.09, 22:31
            a co marcin/bajerun, prawda w oczy kole?
    • moim_skromnym_zdaniem Student w centrum podniesie prestiż Katowic 01.04.09, 00:35
      I tak Wam nic nie pomoże. Oxfordu z Katowic nie zrobicie;)
    • Gość: rtg Student w centrum podniesie prestiż Katowic IP: *.multimo.gtsenergis.pl 01.04.09, 00:53
      Prima aprilis...
    • Gość: egon Student w centrum podniesie prestiż Katowic IP: *.cus.pl 01.04.09, 01:50
      Prima aprilis czy nie, najlepiej by było jakby przenieśc studentów
      na ta ulice z menadżerem. Miasto rozhulane jak nic !!
    • Gość: teufel Zachęta IP: *.ghnet.pl 01.04.09, 02:21
      Może trzeba ich zachęcić:
      img11.imageshack.us/img11/6355/advertaverage.jpg
      ;)
    • Gość: Katowiczanin To niestety nie jest wiadomość primaaprilisowa… IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 06:52
      to niestety jest prawda. I nie chodzi o tę jedną kamienicę,ta po
      prostu ma być pierwsza. A celem władz miasta nie jest ożywianie
      centrum lecz usunięcie z niego różnych pijaczków i biedoty. To oni
      zostaną wykwaterowani do Ligoty, gdzie miasteczko studenckie
      przerobi się miasteczko biedoty. I w ten sposób Sołtys nie poprawi
      centrum za to zniszczy spokojną mieszczańską Ligotę. Uczelnią trzeba
      się zasłonić ze względów piarowskich, bo gdy mieszkańcy Ligoty
      zreflektują się podniosą raban. Szkoda, że dziennikarze, którzy
      piszą o mieście nie mają takiej elementarnej wiedzy i biorą udział w
      kolejnym oszustwie Uszoka.
    • Gość: thh ilu studentów zmieści sie w 1 kamienicy? IP: 212.106.180.* 01.04.09, 08:08
      ja stawiam na 100...duże są możliwości studenta polskieho! wybudjmy
      campus na 1000 miejsc!!!
    • Gość: jajo nie, no to chyba żart ?? IP: 213.227.87.* 01.04.09, 08:43
      czy naprawdę tacy ludzie rządzą w naszym mieście ? jedna kamienica i klub to
      nawet proteza nie jest, niech już idą w p i z d u gieniusze z um
    • polsz debilizm 01.04.09, 08:51
      1. Student nie jest żadnym VIP-em więc jakim cudem jego obecność ma zwiększyć
      prestiż?
      2. Studenci to młodzi ludzie, bawią się i piją, często rozrabiają. Jeśli banda
      pijanej młodzieży zwiększa prestiż Katowic to kto w tym mieście mieszka? Same żule?
      3. Studenci będą w tym akademiku w roku akademickim, w trakcie wakacji będzie
      pusto. Cudowne ożywienie...
      4. I jeszcze jedno: gdzie na świecie campusy są w centrum? Wszędzie campusy są
      na obrzeżach miast. Student idzie na studia żeby się uczyć a nie po to by wieść
      studenckie życie
      • Gość: snow Re: debilizm IP: *.pik-net.pl 01.04.09, 09:28
        fascynujace w jaki sposob konstruujesz ciagi slowne, z ktorych niby jedno wynika
        z drugiego ale teza koncowa komletnie nie gra z tym od czego wychodzisz.
        1. moze nie VIPem, ale jednak jest to pewnego rodzaju elita. wszak
        panstwa/miasta z wieksza iloscia obywateli z wyzszym wyksztalceniem (czyli tych
        co wczesniej studentami byli) maja wiekszy prestiz niz te z mniejsza.
        2. pijany student to pijany student, zul to zul. ja widze pewna roznice, a Ty?
        3. jednak przez 9 m-ce beda na miejscu - to 75% roku.
        4. jeden budynek to campus? widziales kiedys campus?
        > Student idzie na studia żeby się uczyć a nie po to by wieść
        > studenckie życie. - hmm... troche sam sobie przeczysz - patrz pkt.2
        • Gość: Hann-a Re: debilizm IP: *.centertel.pl 01.04.09, 09:58
          Miasto wyremontowało kamienice za grube pieniadze. teraz przekaże
          Uniwersytetowi. Mam pytanie. Za ile i który z radnych za tym stoi,
          czy tych dwu co są pracownikami UŚ-u? Uszok nie zmienia swoich
          zwyczajów, najpierw remont budynku,a potem przekazanie za darmo.
          A kto to jest Szymik-Kozaczko? która sie wypowiada w artykule?
          • Gość: mieszkaniec Re: debilizm IP: 217.153.211.* 01.04.09, 18:13
            > Miasto wyremontowało kamienice za grube pieniadze. teraz przekaże
            > Uniwersytetowi.

Jesli myslimy o kamienicy, w ktorej kiedys bylo RCIE (Regionalne Centrum
            Integracji Europejskiej), to tej kamienicy po prostu nikt nie chcial kupic. A
            jak ma stac pusta, to lepiej cos z nia zrobic sensownego. Choc nie popieram
            takiego rozczlonkowania. Kampus z samej nazwy powinien miec akademiki, czyli
            powinny one byc w poblizu skupiska Wydzialow Uniwersytetu w poblizu ul.
            Bankowej/Uniwersyteckiej. Jesli zas chodzi o tworzenie prestizu, to nie tworzy
            sie go odrazu, wiec nie ma prostego zwiazku przyczynowo-skutkowego Uczelnia
            Wyzsza -> Prestiz dla miasta. Ale laczyc to trzeba z aktywizacja studentow i
            wspolpraca z firmami prywatnymi oraz inwestorami.
        • polsz Re: debilizm 01.04.09, 10:12
          1. elita czego? Byłeś kiedyś w akademiku? Widziałeś zarzygane korytarze i
          zapchane toalety? O prestiżu państwa nie świadczy odsetek ludzi z wyższym
          wykształceniem Indie mają bardzo wysoki prestiż międzynarodowy, podobnie jak
          Chiny a odsetek osób z wykształceniem wyższym jest w tych państwach bardzo niski
          2. Masz rację, nie dostrzegam różnicy między pijanym studentem a pijanym żulem.
          No może jedną: pijany student jest niebezpieczniejszy
          3. Racja, 75% roku. Ale gdyby w tym budynku zamieszkali normalni lokatorzy to
          będą na miejscu cały rok. A miasto ma być dla mieszkańców, ma być miejscem do
          życia a nie placem zabaw
          4. Widziałem, mieszkałem, studiowałem. Na początek jeden akademik, potem kolejny
          i kolejny. Bo studenci nie wymagają nic od władz miasta, są z zewnątrz. Swoją
          drogą co z planami utworzenia centrum akademickiego rejonie Pawła? Już Uszok
          koncepcję zmienił?
          Po za tym nie widzę żadnego zaprzeczenia. Albo będzie studiował a to oznacza, że
          nie będzie "ożywiał" centrum albo będzie się bawił czyli gro czasu chlał
          • Gość: snow Re: debilizm IP: *.pik-net.pl 01.04.09, 10:34
            1. bylem i widzialem. bylem tez w akademikach poza granicami naszego kraju - tam
            tak nie wyglada. u nas chyba tez nie musi.
            2. ja dostrzegam, bo oprocz takich co pija w akademiku a potem ida po bulke i
            miedzyczasie kopna sobie kosz na smieci sa tacy ktorzy sie bawia. serio. sam
            widzialem.
            3. w kamienicach naookolo sa mieszkancy - widzisz tam zycie?
            4. mysle ze mozna pogodzic nauke, z chlaniem i zabawa - sam godzilem to wiem.

zeby bylo jasne - uwazam ze wiekszy pozytek mielibysmy gdyby w centrum powstaly
            atrakcyjne miejsca w ktorych mozna spedzac czas wieczorami a miasto postaralo by
            sie o to zeby ludzie mieli jak do tego centrum z peryferiow miasta dojechac o
            kazdej porze.
            • polsz Re: debilizm 01.04.09, 11:18
              1. ale nie wygląda i od lat jest coraz gorzej. 20 lat temu szli na studia
              naprawdę nieliczni, ci z aspiracjami, inteligentni, w miarę kulturalni. Teraz
              jest coraz gorzej, każdy debil uważa, że należy mu się indeks a w akademikach
              coraz większe menelstwo
              2. Żule tak samo, jeden sobie popije na melinie i siedzic cicho, drugi nachla
              się i uwali na ławce w parku
              3. A widzisz może jakieś miejsca gdzie ci mieszkańcy mogliby pójść? W centrum
              brakuje porządnej infrastruktury
              4. Pogodzić można wszystko, nawet żonę i kochankę. Ale zawsze coś na tym cierpi
              I masz rację. Dojazd od i z centrum jest wieczorem i w nocy tragiczny, chyba, że
              zdecydujesz się na taksówkę. Brak infrastruktury kulturalnej, gastronomicznej i
              porządnego transportu publicznego zabija centrum miasta. I nie pomoże żaden
              deptak na uboczu, żaden akademik. Dopóki ta infrastruktura nie powstanie centrum
              miasta po 19 będzie pustynią
              • Gość: czytelnik Akademiki nie powstaną IP: 217.153.211.* 01.04.09, 18:30
                Wiele słusznych uwag, zwłaszcza w tej ostatniej wypowiedzi. Uważam jednak, że
                niesłusznie generalizujesz. Nie wiem, czy taki był cel, ale taki jest skutek:
                Twoje wypowiedzi mogą sugerować, że każdy student to pijak. Mam nadzieję, że
                wiesz, że nie każdy taki jest. Co więcej, dziś część studentów ma mniej czasu na
                zabawę, często studiując dziennie pracują albo społecznie, albo zawodowo.
                Studiują dodatkowe przedmioty, albo kierunki. Świat nie jest czarno-biały, więc
                są i tacy, i tacy ludzie (a nie tylko studenci).

Podpisuję się natomiast w pełni pod Twoimi słowami o infrastrukturze. Choć by
                wbić tu kij w mrowisko, można się zastanowić: może aż tak dużych potrzeb nie ma?
                Ludzie wolą siedzieć w domu? Osobiście w to nie wierzę, ale trzeba brać pod
                uwagę różne ewentualności... choćby cenniki. Jeśli zaś chodzi o propozycję
                Urzędu Miasta - nie brałbym tego na serio. To n-ta propozycja w tym temacie. A
                lata lecą.
                • Gość: czytelnik Re: Akademiki nie powstaną IP: 217.153.211.* 01.04.09, 18:32
                  Pisząc o słusznych uwagach w ostatniej wypowiedzi miałem na myśli punkt 4.
                  Władze miasta zdają się tego nie dostrzegać :/
                • polsz Re: Akademiki nie powstaną 02.04.09, 11:14
                  cieszę się, że dostrzegłeś o co mi chodziło. Staram się jednak nie
                  generalizować. W jednej z moich wypowiedzi znajdziesz fragment o uczących się
                  studentach. Ci, którzy się dużo uczą oraz ci co dodatkowo pracują nie mają czasu
                  na imprezowanie. Więc nike ożywią miasta. Zwłaszcza gdy w sumie nie za bardzo
                  jest gdzie je ożywiać
                  • Gość: czytelnik Re: Akademiki nie powstaną IP: 217.153.211.* 05.04.09, 21:10
                    "Ci, którzy się dużo uczą oraz ci co dodatkowo pracują nie mają czasu na
                    imprezowanie. Więc nie ożywią miasta."

Nie masz racji. I znowu generalizujesz.

Nie bierzesz pod uwagę studentów ambitnych, którzy działają w różnych
                    organizacjach. Czy dla Ciebie impreza = picie alkoholu? To raczej wąski
                    horyzont... ale może takie miałeś wzorce. Przepraszam, nie wnikam.

Poza tym zauważ, że są/mogą być organizowane w większej liczbie imprezy naukowe
                    lub popularnonaukowe, a także kulturalne, którymi można zainteresować nie tylko
                    studentów, ale też mieszkańców. Impreza to szerokie pojęcie.
                    • polsz Re: Akademiki nie powstaną 06.04.09, 09:00
                      tiaaa..... wg ciebie wszystko jest imprezą. I znów próbujesz mnie obrazić
                      przypisując mi swoje wzorce. Ciekawe kiedy student działający w jakiejś
                      organizacji, uczący się i pracujący ma imprezować...I jeszcze jedno: od kiedy to
                      w akademiku organizuje się imprezy naukowe czy kulturalne? Bronisz debilnych
                      pomysłów debili z urzędu rekoma i nogami ale w sumie nie masz żadnych argumentów
                      • Gość: tomek Re: Akademiki nie powstaną IP: *.siec2000.pl 07.04.09, 22:18
                        Nie tylko piękna architektura i historia tworzą piękno miasta.
                        Inteligentna i kulturalna młodzież studencka zdobi dodatkowo nawet
                        najładniejsze miasto tak jak biżuteria zdobi ładną kobietę. Można
                        przypiąć kolczyk w tyłku ale większość kobiet nosi ozdoby w bardziej
                        widocznych miejscach. W większości miast Europy młodzież akademicka
                        funkcjonuje w centrach a nie gdzieś na zapleczach.
    • dziad_borowy Re: Student w centrum podniesie prestiż Katowic 01.04.09, 10:41
      I zaraz bedzie, ze wladza dba o ozywienie centrum. Na wybory w sam
      raz. A gdzie ten obiecany kampus w centrum? Te 100 osob to juz to?
      Juz lepiej zorganizujcie nocna komunikacje, nieudacznicy z Mlynskiej.
      Dzierżżż!!!
    • dziam.bel Student w centrum podniesie prestiż Katowic 01.04.09, 11:49
      A ja tam jestem za. Pomieszkuję czasem w Krakowie i mam wrażenie, że to miasto
      3/4 swojego uroku zawdzięcza właśnie studentom. Gdyby nie oni na ulicach widać
      byłoby głównie mohery i turystów w białych adidaskach z plecakami na grubych
      brzuchach.
      • Gość: dawna studentka kr Re: Student w centrum podniesie prestiż Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 17:26
        ale w Krakowie studenci nie pomieszkują w okolicach Rynku a na
        Miastaeczku studenckim ,troche dalej od centrum.Nikt nie zabrania by
        studenci katowiccy przechadzali sie wieczorami po rynku,ktorego nie
        ma ,no powiedzmy po centrum miasta.
        • Gość: krk dziambel nie ma zielonego pojęcia o Krakowie IP: 87.118.104.* 06.04.09, 07:45
          ale za to ma marzenia czego dał wyraz swoim idiotycznym wpisem
          krk bez turystow nie bylby tak kolorowym miastem a w "adidaskach i z grubymi brzuchami" to chyba dziambel się po krk przechadza wraz z desantem ze slaska

wlasnie tego brakuje katowicm - turyustow. ale oni tu nie przyjdą bo miasto jest brzydkie
          • dziam.bel dziambel a sprawa krakowska 06.04.09, 17:40
            Posłuchaj koleżko! Tak się składa, że od 5 lat studiuję na UJ i mam o nim niezłe
            pojęcie. Rzeczywiście Ślązacy przeprowadzili desant na Kraków i to na tyle
            skutecznie, że stanowią lwią część studentów, kadry i władz (łącznie z rektorem)
            "Waszego" UJ (innych uczelni też).

Po drugie w żaden sposób nie neguję tego, że Kraków jest atrakcyjnym miastem,
            ale moim zdaniem jego 2 najważniejsze charakterystyki to: duża ilość studentów
            (czego życzę Śląskowi) i duża ilość turystów (czego zazdroszczę już mniej -
            zwłaszcza w przypadku pijanych Angoli).

> ale za to ma marzenia czego dał wyraz swoim idiotycznym wpisem

W imieniu brudnych i tępych Ślązaków dziękuję, że użyłeś swej hrabiowskiej
            inteligencyji i wypowiedziałeś się na temat, który chyba nie dotyczy Cię
            osobiście skoro jesteś z Krakowa. Wiedz tylko, że ja z marzeń dotyczących
            mojego heimatu jestem dumny!

Całuję gorąco w krakowskie czółko!
    • bacutil No to kiedy doświadczymy studenckiej fantazji ? 01.04.09, 13:14
      tylko czekać jak z któregoś okna wystartuje misja na marsa poprzedzona
      lądowaniem sondy marsjańskiej w postaci telewizora :))
    • Gość: gosc Student w centrum podniesie prestiż Katowic IP: *.cust.tele2.pl 07.04.09, 21:37
      yyyyyyyy jasne dobry zart
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka