Gość: pit IP: *.netcologne.de 19.07.09, 21:29 Przypuszczam ze autorce artykulu wyda sie to nieprawdopodobne ale zapewmiam ze kibel to po slonsku wiadro ... / od. niem. Kübel / Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jojosto Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel 19.07.09, 22:22 bardzo dawno nie bylam na dworcu i zdarzylo sie to akurat w te sobote (przed przeczytaniem tego artykulu) nie moglam nadziwic sie, jak mozna w takim smrodzie kupic sobie kanapke i konsumowac... a przechodzac pod peronem 4 przyspieszylam kroku i rozgladalam sie na boki, czy nie oberwe zaraz w leb! koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Co to jest Wielki Shit z Uszami ??? 20.07.09, 13:09 Co to jest Wielki Shit z Uszami ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Co to jest Wielki Shit z Uszami ??? 20.07.09, 14:47 Zabawna lecz słuszna uwaga - kibel to wiadro (ubikacja - to haziel)... Zatem lepiej chyba w gazecie bądź co bądź katowickiej, śląskiej skojarzyć dworzec z jednym wielkim "haźlem", względnie szambem - co może nawet trafniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.cus.pl 19.07.09, 23:19 Fakt katowicki dworzec to kibel i spluwaczka w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel 19.07.09, 23:28 no, nie tylko katowicki dworzec to kibel! Przecież cała okolica to jeden wielki kibel! Trzeba to podkreślać - bo zarówno w Warszawie jak i w Katowicach jest właśnie wielki śmierdzący kibel w śródmieściu - tego nigzie indziej nie ma, to może być atrakcja. W Bielsku mamy atrakcję taką, ze się łebki zazwyczaj leją po mordach gdzie popadnie i to nawet w biały dzień nawet - a tutaj, w Katowicach leje się moczem pod dworcem - też zawsze i non stop. Ceńmy lokalne tradycje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem Chaziel... IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 19.07.09, 23:35 Sezon ogórkowy w pełni skoro na szpaltach znów gości temat katowickiego dworca PKP Jedna uwaga do tych rewelacji... Autorce chodziło o pospolity chaziel jak mniemam, ale zabrakło jej tego słowa. Uprzejmie podpowiadam:) Odpowiedz Link Zgłoś
jan200 Zobaczcie jakiego słownictwa używa katowicka GW 20.07.09, 01:51 tytuł klikając na który wszedłem na ten artykuł: "Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel" Wstyd i żenada, żeby używać takich słów no ale cóż widać ktoś nie nauczył kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
dottore.zabanowany Powinni nazwać "najtańszy w Polsce PiSuar" 20.07.09, 20:11 !jan200 napisał: > tytuł klikając na który wszedłem na ten artykuł: > > "Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel" > > Wstyd i żenada, żeby używać takich słów no ale cóż widać ktoś nie nauczył kultu > ry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stąd Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.chello.pl 20.07.09, 07:15 Tak. I to ma być przyszła stolica autonomii? Czego? Tego syfu śląskiego? Przecież to są takie same niechluje jak warszawiaki, panie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jygon Re: Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.09, 07:18 Pojakiymu kibel? Na co te kible? Do przontanio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epik Tyle o smrodzie, bo niedobrze się robi. Zwłaszcza IP: *.tktelekom.pl 20.07.09, 07:41 "Tyle o smrodzie, bo niedobrze się robi. Zwłaszcza w kolejce po bilet, które ciągną się do połowy głównego holu". No jak tu śmierdzi autorze artykułu, to chyba pasażerowie którzy stali w kolejce nie myli się. Ja byłem, czekałem nie raz i jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA i jeszcze jedno - słowo KIBEL IP: *.tktelekom.pl 20.07.09, 07:44 żeby w artykule użyć słowa KIBEL, to trzeba być złośliwym, albo pomylić profesje. Za takie coś powinno się wylecieć na zbity pysk. Słownictwo z murów w tytule. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 08:55 To zróbcie coś wreszcie z tym kiblem. Jeśli nie ma już sposobów bo wszystkie wypróbowane a nawet zamykanie dworca nie pomogło to może jest to PKP wina. Może trzeba wreszcie wyczyścić dokładnie ten dworzec a potem dopiero go zamykać i dopilnować aby firma która sprząta robiła to dokładnie jak jej płacą i miała chemie. No chyba ze płacicie jak księdzu na tace że nie mają na to i myją wodą, a szczyn się samą wodą nie usunie . Kiedyś pokazywaliście firmę która próbował pokazać ze się da wyczyścić. Może poradzicie się ich i oni coś z tym zrobią bo jak ja czytałem i widziałem zdjęcia to nie źle im szło. To się tylko mówi że PKP się stara a ja wiem że na euro dworce będą śmierdziały.Wstyd,Wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PASAZER Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.09, 09:16 WC czyli kbel za 1zł jest podobno jeden gdzieś na dolnym holu Reszta jest po 2żł płatne z góry.Nazywanie SMIERDZIELI kloszardami duża przesada.Stan tescniczny dw. pkp w Katowicach uzależniony od decyzji remontować czy burzyć!!!i czy będzie ERO.Wpływy z najmu idą do wspólnego worka w Warszawie .Ten je dostaje kto krzyczy albo dziennikarze wytykają!!!Tylko te szybkie decyzje pozwolą zażegnać ten stan.Bo jeśli burzyć to po co remontować.I odwrotnie? hol od strony Kościuszki należy do innego zrządcy.Co wejscie to inny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestok1 Re: Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.chello.pl 20.07.09, 09:20 między środkowym wejściem na peron a tm po prawej kibel po 2,5 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacgg Re: Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 15:35 Ja nie mogę pojąć, dlaczego miasto spisało na straty jedne z najpiękniejszych w Polsce - secesyjne zabudowania starego dworca (zepsute w części biurowym, wielopiętrowym blokiem chyba jeszcze w 20-leciu międzywojennym - można to naprawić...). Przecież to mogłaby być jedna z najlepszych wizytówek Katowic!!! Wychodzi się na ul. Dworcową - niemal na wprost luksusowy 5-gwiazdkowy "Monopol" i porządne kwartały okazałych kamienic, dalej m.in. ul. Warszawska z reprezentacyjnymi budynkami licznych banków, na prawo odremontowana ul. Mariacka z przepięknym neogotyckim kościołem Mariackim zamykającym perspektywę. Na lewo - patrz niżej. Można rozbudować go pod ziemią i nad torami oraz po ich drugiej stronie - tworząc syntezę prawdziwej nowoczesności i najwyższej klasy architektury. Stary "nowy" dworzec - betonowe pudło z dziwaczną platformą (coś jakby molo na pustyni... czy może "psutyni"...) wraz z otoczeniem jest pozostałością "radości z burzenia" grupy moim zdaniem barbarzyńskich i pozbawionych talentu niszczycieli, a nie architektów - niech nazwiska pochłonie czas, zasłoni litościwa kurtyna milczenia. Jest dla mnie rzeczą niepojętą, dlaczego brutalizm (styl późnego modernizmu) miałby być lepszy od eklektyzmu (czerpiącego nieraz z najlepszych osiągnięć architektury minionych stuleci), to miał być postęp, rozwój? Rzeczywiście widać, jak ludzie kochają brutalizm, socreal, blokowiska - zachwycają się po latach... To są wszystko jak najbardziej rzeczy osiągalne, które mogą diametralnie zmienić wrażenia osób przyjeżdżających do Katowic koleją. Najlepiej do 2-milionowej metropolii Ślęża (w tym przypadku dzielnicy Ślęża-Katowice, siedziby Sejmu Śląskiego dla województwa górnośląskiego, obejmującego cały Górny Śląsk i mającego prawidłową nazwę - przy tym zgodną z elementarną logiką: skoro mamy Dolny Śląsk, to pozostała część Śląska jest Śląskiem Górnym). 2-milionowa metropolia po załatwieniu kwestii fundamentalnych mogłaby pomyśleć o metrze (Warszawa niedawno uzyskała 3 miliardy EU z Brukseli na rozwój swojego metra), które byłoby zblokowane z transportem kolejowym - także na dworcu głównym - po jego totalnej przebudowie i rozbudowie pod ziemią (starego! secesyjnego!). Drążenie tuneli, to chyba nie jest problem na Śląsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beniamin Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.237.spine.pl 20.07.09, 11:13 Dwie uwagi. Po pierwsze dominującym zapachem na dworcu, w glownym holu, jest zapach ciastek, nie wiem z czego oni je robią ale zapach zagłusza wszystko. Po drugie stan dworca jest taki jak kultura podróżnych, bezdomnych już usunęli z dworca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurka Re: Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 16:00 Ja tam lubię nasz dworzec. A ze jest brudno? - cóż - jak się dba, tak się ma. Katowicki nie jest wyjątkiem. A propo. Miała być wielka akcja czyszczenia dworca, ale coś czuję że się jej nie doczekam, bo nam łatwiej zburzyć niż umyć. Szkoda! I tak wolę nasz i brudny, niż np. krakowski i warszawski przemienione praktycznie w galerię handlową - to dopiero koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 18:01 poczekaj z tą galerią handlową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.cable.ubr10.hawk.blueyonder.co.uk 20.07.09, 12:23 czy ktoś może wytłumaczyć taką oto ciekawostke: dlaczego toaleta na londyńskiej wiktorii kosztuje 20 pensów a na wspaniałym cudownym dworcu w gdyni zaledwie 2,50zl? i w takim razie czy są miejsca gdzie jest jeszcze drożej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: 195.94.208.* 20.07.09, 13:48 smierdzi MOCZEM jak sie wchodzi na estakadę z pl. Szewczyka - przez te ażurowe schody!!! Ochyda. Pod schodami - MOCZ + skałd pudeł i zgniłych owoców z rozłożonych obok łóżek polowych!!! Serce Katowic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? kibel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 14:48 Dziennikarstwo upada, skoro ktoś podający się za takowego używa, jako normalnego, słowa "kibel". Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: kibel 20.07.09, 19:32 Gość portalu: ??? napisał(a): > Dziennikarstwo upada, skoro ktoś podający się za takowego używa, jako > normalnego, słowa "kibel". > To już nie pierwszy wypadek kiedy im się zdarza użyć takiego wyrazu w artykule. Ale być może to tylko dziennikarstwo w katowickiej GW upada a nie gdzie indziej. Gdzie indziej takie słowo w artykule by nie przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: 217.149.44.* 20.07.09, 15:08 Myśle że autorka chciała nawiązać do subkultury więziennej - w jezyku polskim jest kilka adniejszych określeń na miejsce gdzie król piechotą chodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dell Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.elektron.com.pl 20.07.09, 18:43 Czy ktoś zauważył, że w pseudo "restauracji- kawiarni" lecą spod sufitu na stoły pióra gołębi (obawiam się, że nie tylko)? Higiena niczym z "Misia".. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.proxy.aol.com 20.07.09, 20:05 Nic się nie zmieni tak długo jak właściciele budynków nie zajmą się konserwacją i czyszczeniem budynków.Na zachodzie koszta utrzymania budynku w sprawności i czystości są czyąścią obsługi budynku.Należy tylko zatrudnić sprzątaczki i konserwatorów budynków i sprawa załatwiona.Chyba nikt nie myśli że budynek sam się umyje i naprawi to byłby prawdziwy cud.No ale w polsce cudów jest dużo więc może kiedyś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 20:50 A ja sobie właśnie wyciągnęłam zdjęcie katowickiego dworca z lat 70-tych (wnętrza).I rozmarzyłam się.... Piękna palma (PRAWDZIWA) w holu głównym, wszystkie kasy czynne, czyste ławki dla podróżnych,lśniąca posadzka...Pamiętam wszystkie szczegóły, żadnych straganów z gnijącymi owocami i starymi przecenionymi czasopismami,w dolnym holu urządzano często wystawy polskiego plakatu, przyjemnie było pooglądać w oczekiwaniu na pociąg. I komu to przeszkadzało ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zrubcie coś z tym Katowicki dworzec - najtańszy w Polsce kibel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 09:07 Zróbcie coś z tym bo te gołębie jakąś chorobę przyniosą. Siedzę sobie i piję kawę a tu gołąb fruwa i sruuu… koło mnie. Mało mi w kubek nie narobił. Pomyśleć. Płacimy za pociągi tak drogo. Płacimy podatki i tyle innych rzeczy a nawet na czystość nie zasługujemy. Po co zamykać dworzec jak i tak brudno i śmierdzi. Ten dworzec jest taki ładny ale jak brudny to aż nie do wytrzymania. Powinno się wezwać profesjonalną firmę aby wyczyściła od a do z , pomalowała przejścia, tunele, posadziła coś wokół , a na czas sprzątania i malowania powinno się zamknąć wszystkie budy. Potem powinno się zmienić firmę która czyści codziennie bo ta firma zbija kabzę a nic nie robi. Każdy by zobaczył , jak dworzec by był wysprzątany i doprowadzony do porządku to i pasażerowie i turyści by nie wyrzucali śmieci na ziemie tylko dbali o czystość. A co do podziału dworca że z różnych stron do kogo innego należy to przecież można się dogadać i zrobić to wspólnie . Niewinem wojna jest teraz między Polakami. Nieraz wspominam sobie dawne czasy i wnioskuje że ludzie byli inni, więcej ze sobą rozmawiali, współpracowali, nie tak jak teraz, powiedzenie-jeden drugiego by w szklance wody utopił. Odpowiedz Link Zgłoś