Dodaj do ulubionych

Krew mnie zalewa.........

IP: 199.72.137.* 12.03.02, 18:08
Wiecie co?
Nie znosze lenistwa! Kilka przykladow zachowania sie naszych rodakow ktorzy
wiedza co chca od zycia ale nie bardzo maja ochote aby zapracowac na to I owo:
1. Pan ADAM ktory szuka zasilkow, patrz watek” Zasilek dla obywatela USA”
2. Pani X ktora szuka automatycznego piekarnika do chleba bo musi piec
bezglutenowy chleb.
Ten chleb mozna piec normalnie w piecu jak to nasze Babcie i Mamusie robily.

Jestem tu od lat, zarabiam niezle ale pracy sie nie wstydze. Potrafie byc
elektrykiem, hydraulikiem, stolarzem, ogrodnikiem itp.
Moj syn od 12 roku zycia roznosil gazety I kosil trawe w sasiedztwie. Mial tez
wlasne konto w banku I nauczyl sie poszanowania pracy I wartosci pieniadza.

Rodacy ! Skad takie arystokratyczne zachowanie I wymagania?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bruno Re: Krew mnie zalewa......... IP: 199.71.64.* 12.03.02, 18:13
      Zgadzam sie calkowicie z Toba.
      • Gość: Alen Re: Krew mnie zalewa......... IP: *.i-one.at 12.03.02, 18:46
        Hi
        Nie tylko Cibje ,nie tylko . Nie stety, aspiracje są wielkie, żadko kiedy z
        pokryciem. Mam szacunek do ludzi którzy pracują, i nie jest istotne czy to pan
        inżynier czy ,jak to w polsce nieładnie się mówi, dziadek klozetowy.
        Dla mnie wrzyscy oni są równi,wrzyscy potrzebni .
    • drapieznik Re: Krew mnie zalewa......... 12.03.02, 19:08
      JoeK,

Szkoda, ze to ty ten temat poruszyles bo musze bardzo ostroznie dobierac slow.
      Dzieki za artykul o tej czarnuszce... W miedzyczasie dostalem fajna ksiazeczke
      w prezencie: Black Cumin. By Peter Schleicher and Mohammed Saleh ISBN 0-89281-
      843-3. Wprost sensacyjna.

A teraz o tym pieczeniu chleba. Nie jestem pewien czy masz na mysli rowniez
      miesienie tak jak nasze babcie, bo ja tak wiele lat temu robilem i bylo to
      dosyc uciazliwe i pelno nieporzadku w kuchni. Moze myslisz tylko o samym
      pieczeniu w piecu, zamiast w maszynie? Wydaje mi sie, ze wtedy chleb wychodzi
      lepiej tylko trzeba ciasto przenosic z maszyny (czy tylko raz?).

Nb, rozmawialem ostatnio z Amish i ku mojej zgrozie, oni kupuja chleb w
      sklepie. Nie pieka...

Jezeli chodzi o 'chciec cos za darmo" to jest to cecha ludzka (odbiegajac lekko
      od tematu). Jest to opinia znajomego detektywa sklepowego na pytanie czemu
      ludzie kradna w sklepach... kazdy chce cos za darmo, wedlug niego. Ja tez.

Klopoty z synem na ogol zacznaja sie pozniej. Jezeli chodzi o bycie
      hydraulikiem, elektrykiem, ciesla itd to jest to tak skaza zawodowa. Ja tez ja
      mam. Chociaz lepiej zawsze policzyc palce przed robota...

Przyjechal mlody emigrant z Polski (25 lat). Byl bardzo napalony na prace. Mial
      staly pobyt. Jak sie dowiedzialem, ze dostal sie do pracy w stolarni to mi sie
      jakos niemilo zrobilo, jakbym cos przeczuwal. Stalo sie. Dwa tygodnie pozniej
      ciachnelo mu palec na pile. Dostal $3000 od wlasciciela. Nie lubie szybko
      wirujacych narzedzi. Traktuje je z szacunkiem naleznym jak trujacej anakondzie.

Drugi znajomy cial galezie choinki poswiatecznej pila lancuchowa. Odskoczylo
      nie tak, jak to glupia pila zwykla robic, no i po opuszkach. Dal pile
      znajomemu. Martwi sie bo nie moze grac w golfa. Inny, znany chirurg zdecydowal
      sie wyciagnac przekladnie z Malucha. lewarek sie omsknal i Maluch przygwozdzil
      nogi. Znajomy chirurg operowal no ale zrobil blad w sztuce i przecial nerw.
      • Gość: JoeK Re: Krew mnie zalewa......... IP: 199.72.137.* 12.03.02, 21:50
        drapieznik napisał(a):

> JoeK,
        >
        > Szkoda, ze to ty ten temat poruszyles bo musze bardzo ostroznie dobierac slow.
        > Dzieki za artykul o tej czarnuszce... W miedzyczasie dostalem fajna ksiazeczke
        > w prezencie: Black Cumin. By Peter Schleicher and Mohammed Saleh ISBN 0-89281-
        > 843-3. Wprost sensacyjna.
        >
        > A teraz o tym pieczeniu chleba. Nie jestem pewien czy masz na mysli rowniez
        > miesienie tak jak nasze babcie, bo ja tak wiele lat temu robilem i bylo to
        > dosyc uciazliwe i pelno nieporzadku w kuchni. Moze myslisz tylko o samym
        > pieczeniu w piecu, zamiast w maszynie? Wydaje mi sie, ze wtedy chleb wychodzi
        > lepiej tylko trzeba ciasto przenosic z maszyny (czy tylko raz?).
        >
        > Nb, rozmawialem ostatnio z Amish i ku mojej zgrozie, oni kupuja chleb w
        > sklepie. Nie pieka...
        >
        > Jezeli chodzi o 'chciec cos za darmo" to jest to cecha ludzka (odbiegajac lekko
        >
        > od tematu). Jest to opinia znajomego detektywa sklepowego na pytanie czemu
        > ludzie kradna w sklepach... kazdy chce cos za darmo, wedlug niego. Ja tez.
        >
        > Klopoty z synem na ogol zacznaja sie pozniej. Jezeli chodzi o bycie
        > hydraulikiem, elektrykiem, ciesla itd to jest to tak skaza zawodowa. Ja tez ja
        > mam. Chociaz lepiej zawsze policzyc palce przed robota...
        >
        > Przyjechal mlody emigrant z Polski (25 lat). Byl bardzo napalony na prace. Mial
        >
        > staly pobyt. Jak sie dowiedzialem, ze dostal sie do pracy w stolarni to mi sie
        > jakos niemilo zrobilo, jakbym cos przeczuwal. Stalo sie. Dwa tygodnie pozniej
        > ciachnelo mu palec na pile. Dostal $3000 od wlasciciela. Nie lubie szybko
        > wirujacych narzedzi. Traktuje je z szacunkiem naleznym jak trujacej anakondzie.
        >
        > Drugi znajomy cial galezie choinki poswiatecznej pila lancuchowa. Odskoczylo
        > nie tak, jak to glupia pila zwykla robic, no i po opuszkach. Dal pile
        > znajomemu. Martwi sie bo nie moze grac w golfa. Inny, znany chirurg zdecydowal
        > sie wyciagnac przekladnie z Malucha. lewarek sie omsknal i Maluch przygwozdzil
        > nogi. Znajomy chirurg operowal no ale zrobil blad w sztuce i przecial nerw.

Drapiezniku Jeden!
        Moral z tych Greckich Tragedii:
        "Wiedz gdzie trzymasz kciuki"

Pamietasz piosenke Mazowsza:
        "Szorowala Andzia izbe
        Az jej drzazga wlazla w ..kciuk"

PS
        Do tego czasu obcialem sobie czubek kciuka (okolo 4 mm srednicy)u lewej reki
        krojac chleb na maszynie Krupp'sa.
    • Gość: Biala Re: Krew mnie zalewa......... IP: *.qc.sympatico.ca 12.03.02, 19:09
      Z tym chlebem to chyba przesadziles. Musimy isc z postepem a nie jak za krola
      cwieczka ...
      • Gość: A27 Re: Krew mnie zalewa......... IP: *.proxy.aol.com 12.03.02, 19:24
        Kurde, do chleba polskiego, wiejskiego z chrupiaca skorka
        TESKNO MI PANIE.
        • drapieznik No wlasnie. A27 poddal niezla mysl. JoeK 12.03.02, 19:43
          Czy ktos wiek jak zrobic taki PRAWDZIWY polski chlebek?

JoeK, z tego co potrafie ocenic to jestes niezlym ekspertem. Mozesz nas
          podratowac przepisem?

A27 nie pytam bo wyraznie tez poszukuje przepisu...
          • Gość: a psik Re: No wlasnie. A27 poddal niezla mysl. JoeK IP: 192.168.1.* 12.03.02, 20:58
            przepis na polski chleb
            wstaje rano o godzinie 0800 myje (zeby tez) ubieram porzadnie biore siatke - bo
            nie lubie za kazdym razem dostawac platykowych smieci jednorazowego uytku.
            Siadam na rower i jade do piekarni/sklepu ktora sie nazywa "Open Window Bakery"
            na ulicy St.Clair West niedaleko stacji o tej samej nazwie w Toronto. Jak
            kupuje chleb to jeszcze jest cieply - pedze szybko do domu wyciagam maslo z
            lodowki (wiem, wiem twarde ale mi to nie przeszkadza) - chromole wszystkie
            bajki o potworze chlestelorze robie sobie jajeczniece i kawe. Zasiadam do
            sniadania i.........jak jestem w Polsce to mi tego chleba brakuje
            z wyrazami szacunku
            • drapieznik Apsik, 12.03.02, 21:29
              Teraz mi dalas powod, zebym polubil Kanade. Naprawde taki jak z GS-u???

Co do masla sproboj ciut inaczej: normalne maslo do miseczki, podlac troche
              oleju Canola (ja uzywam z oliwek), wmieszac olej widelcem w to maslo, az olej
              zniknie. Do lodowki. W ten sposob masz to co najlepsze i z masla i z oleju i z
              margaryny.
              • Gość: a psik Re: Apsik, IP: 192.168.1.* 12.03.02, 23:14
                "nie ma to jak w GS-sie co kto wezmie to wyniesie"
                Dzieki za przepis na maslo zawsze sie z nim rano mecze
                z wyrazami szacunku
          • Gość: JoeK No wlasnie. A27 poddal niezla mysl, PRZEPIS....... IP: 199.72.137.* 12.03.02, 21:28
            drapieznik napisał(a):

> Czy ktos wiek jak zrobic taki PRAWDZIWY polski chlebek?
            >
            > JoeK, z tego co potrafie ocenic to jestes niezlym ekspertem. Mozesz nas
            > podratowac przepisem?
            >
            > A27 nie pytam bo wyraznie tez poszukuje przepisu...

No to wpadlem, okazuje sie ze jestem rowniez piekarzem..
            Ten przepis jest prawie identyczny do tego ktory sam uzywam. Chleb jest bardzo
            zblizony do polskiego.
            www.betterbaking.com/baker2/fleisch.html
            O ile pamietam to wyslalem Ci Drapezniku ten sam przepis.
            Jak widzicie mozna uzywac tu maszyny do chleba ale tylko do mieszenia i rosniecia.
            Ja osobiscie uzywam mixer Kitchen Aid do mieszenia.

Pieczenie, niezaleznie od metody, musi byc w piecu lub piekarniku!!!!!
            Chleb pieczony w maszynie to cos jak calowanie wlasnej siostry.
            Piec musi byc przegrzany do odpowiedniej temperatury, zabiera to okolo 25 minut.
            Polecam tez mala zmiane w stosunku do przepisu:
            Dough:
            (all of) starter
            1 cup water - preferably spring water
            2 1/2 teaspoons salt
            1 tablespoon sugar
            1 –2 tablespoon czernuszka lub kminek
            1/2 teaspoon yeast
            1 3/4 to 2 cups unbleached bread flour
            2 cups whole wheat flour

Czekam na komentarze.
            JK

• Gość: Fania Re: Krew mnie zalewa......... IP: *.telia.com 12.03.02, 21:18
      Poniewaz mieszkam w Szwecji a tu jak wiadomo brakuje wszystkiego a w szczegolnosci chleba (nie mowie o tej
      wacie co sie do zebow przykleja) to juz od 10 lat mam taka maszyne do wypieku chleba i nie wyobrazam sobie
      pobytu tutaj bez niej. To jedno co mnie trzyma przy zyciu!
      Rano gotuje wode w elektrycznym czajniku, sok sam sie wyciska w wyciskarce a grzanki tez robia sie gdzies
      tam same. do niczego sie nie dotykam, dbam o moje pomalowane paznokcie. Po powrocie z pracy wrzucam
      ubranie do pralki, potem suszarki a maz magluje to w elektrycznym manglu. Obiad gotowy wsadzamy do
      mikrofalowki a naczynie myja sie w samozmywarce! ( ha h a, jakie slowo). Potem maz lezy na elektrycznej
      podnoszacej sie kanapie i steruje pilotem ogladajac tv. Ja zas mam czas na "zeglowaniu" po moim kochanym
      internecie i czas na rozrywki i ksiazki. Czyz ta technika nie jest cudowna?
      • drapieznik Fania,. 12.03.02, 21:25
      • drapieznik Fania, 12.03.02, 21:25
        Podaj prosze swoja 'tajna' recepte na chlebek.
        • Gość: ........ Re: Fania, IP: *.sympatico.ca 12.03.02, 21:32
          A mnie jest czasami przykro patrzec jak niektorzy tutaj zeby
          sobie zapracowac chodza jak w kieracie. Do wszystkiego
          trzeba dorosnac, do pracy, do pieniedzy........... zeby normalnie
          zyc. Pozdrawiam
          • drapieznik ...... 12.03.02, 22:06
            nie wiem o co ci chodzi, ale moze jestes bardziej inteligentny niz mi sie na
            poczatku wydawalo wiec powiem ci, tak na wszelki wypadek, bo przeciez moge sie
            zawsze mylic: niezly komentarz, zazdrosniku...

Podaj jakis dobry przepis na chleb. Najlepiej taki z GS-u.

Czy ktos nie ma znajomego piekarza na podoredziu? Polecam Ameryke dla piekarzy.
            Kazdy dobry piekarz moze byc milionerem w USA.
            • Gość: ........ Re: ...... IP: *.sympatico.ca 12.03.02, 22:37
              drapieznik napisał(a):

> nie wiem o co ci chodzi, ale moze jestes bardziej inteligentny niz mi sie na
              > poczatku wydawalo wiec powiem ci, tak na wszelki wypadek, bo przeciez moge sie
              > zawsze mylic: niezly komentarz, zazdrosniku...
              >
              > Podaj jakis dobry przepis na chleb. Najlepiej taki z GS-u.
              >
              > Czy ktos nie ma znajomego piekarza na podoredziu? Polecam Ameryke dla piekarzy.
              >
              > Kazdy dobry piekarz moze byc milionerem w USA.

* Przepisow nie znam, dlatego tez nie podam. Pomylke chyba zrobiles
              mowiac o tej milionowej karierze piekarza w Ameryce. Ameryka
              chleba dobrego nie lubi!!!! Dlatego miedzy innymi ja zostawilem
              gdyz domowym piekarzem nie chcialem zostac. Pozdrawiam
              • drapieznik Re: ...... 12.03.02, 22:57
                chyba masz racje bo jakby to inaczej wytlumaczyc. ze chleb w USA, w wiekszosci
                jest niejadalny?
                • Gość: ........ Re: ...... IP: *.sympatico.ca 12.03.02, 23:05
                  drapieznik napisał(a):

> chyba masz racje bo jakby to inaczej wytlumaczyc. ze chleb w USA, w wiekszosci
                  > jest niejadalny?

* Znowu nieprawda. Przeciez wszyscy go tam jednak jedza. A
                  moze oni zoladki swoje pozmieniali? Jak myslisz? Wiesz, w
                  Ameryce, w demokracji wszystko mozna zrobic. Nawet czasami
                  dobry chleb tez im sie udaje, tylko jak ktos jest mocno
                  leniwy to go nie znajdzie (nie zrobi chcialem powiedziec).
                  • drapieznik Re: ...... 12.03.02, 23:25
                    Pewnie wiesz, ze sa roznego typu Bread Smiths. Ceny sa horrendalne. Waty nie
                    chce jesc mimo, ze kosztuje 25 centow za walek. Wiesz rowniez, ze wszystko jest
                    jedzone prosto z lodowki, no i kazdy zapija Coca Cola. Czekaj, to pewnie ta
                    Coca Cola, jak zauwazyl wczoraj Ya-Bolek...
                    • Gość: ........ Re: ...... IP: *.sympatico.ca 13.03.02, 00:05
                      drapieznik napisał(a):

> Pewnie wiesz, ze sa roznego typu Bread Smiths. Ceny sa horrendalne. Waty nie
                      > chce jesc mimo, ze kosztuje 25 centow za walek. Wiesz rowniez, ze wszystko jest
                      >
                      > jedzone prosto z lodowki, no i kazdy zapija Coca Cola. Czekaj, to pewnie ta
                      > Coca Cola, jak zauwazyl wczoraj Ya-Bolek...

* No bo bez Coca Coli tego przelknac nie mozna. Nic dziwnego
                      ze w tej Ameryce "przelknac" za bardzo nie moga - wodka lubi
                      zdrowe zoladki. A to ze jedza prosto z lodowki to tylko
                      dlatego by zebow sobie nie zaklejac. Lod czasami jest tez
                      potrzebny, szczegolnie do Coca Coli ( prawdopodobnie z lodem ma
                      bardziej lecznicze wartosci i lepiej "odrdzewia" zoladek).
        • Gość: JoeK PRZEPIS>>>>>>>>>>>>>>>>>> IP: 199.72.137.* 12.03.02, 21:33
          drapieznik napisał(a):

> Czy ktos wiek jak zrobic taki PRAWDZIWY polski chlebek?
          >
          > JoeK, z tego co potrafie ocenic to jestes niezlym ekspertem. Mozesz nas
          > podratowac przepisem?
          >
          > A27 nie pytam bo wyraznie tez poszukuje przepisu...

No to wpadlem, okazuje sie ze jestem rowniez piekarzem..
          Ten przepis jest prawie identyczny do tego ktory sam uzywam. Chleb jest bardzo
          zblizony do polskiego.
          www.betterbaking.com/baker2/fleisch.html
          O ile pamietam to wyslalem Ci Drapezniku ten sam przepis.
          Jak widzicie mozna uzywac tu maszyny do chleba ale tylko do mieszenia i
          rosniecia.
          Ja osobiscie uzywam mixer Kitchen Aid do mieszenia.

Pieczenie, niezaleznie od metody, musi byc w piecu lub piekarniku!!!!!
          Chleb pieczony w maszynie to cos jak calowanie wlasnej siostry.
          Piec musi byc przegrzany do odpowiedniej temperatury, zabiera to okolo 25 minut.
          Polecam tez mala zmiane w stosunku do przepisu:
          Dough:
          (all of) starter
          1 cup water - preferably spring water
          2 1/2 teaspoons salt
          1 tablespoon sugar
          1 –2 tablespoon czernuszka lub kminek
          1/2 teaspoon yeast
          1 3/4 to 2 cups unbleached bread flour
          2 cups whole wheat flour

Czekam na komentarze.
          JK
          • drapieznik JoeK 12.03.02, 21:54
            Dziekuje za cierpliwosc! Tak dostalem przepis od ciebie ale nie wiedzialem, ze
            uzywasz maszyny tylko do miesienia. Teraz jestem juz upewniony!!!!!
            Ludzie w wiekszosci nie zdaja sobie sprawy jak wielka jest roznica jezeli chleb
            wypieka sie w piecu a nie w maszynie!!!!
            • Gość: JoeK JoeK do Drapiaznika IP: 199.72.137.* 12.03.02, 22:04
              drapieznik napisał(a):

> Dziekuje za cierpliwosc! Tak dostalem przepis od ciebie ale nie wiedzialem, ze
              > uzywasz maszyny tylko do miesienia. Teraz jestem juz upewniony!!!!!
              > Ludzie w wiekszosci nie zdaja sobie sprawy jak wielka jest roznica jezeli chleb
              >
              > wypieka sie w piecu a nie w maszynie!!!!

Dzieki, powodzenia!!
              Vide wpis numer 5 powyzej.

• drapieznik Re: JoeK 12.03.02, 23:07
                Dobrze, ze mi przypomniales o wpisie nr. 5 bo przeoczylem. Tak pamietam te
                piosenke doskonale, z wielu pijanych i nie pijanych okazji burzliwej mlodosci.

Te maszyny wirujaco tnace sa po prostu zlosliwe. Wyrobilem w sobie dziwny
                zwyczaj siedzenia przed taka maszyna czasem i pol godziny zanim wlacze. Patrze
                i mysle, gdzie ta k. moze mnie ugryzc. Potem zakladam okulary ochronne, wkladam
                grube rekawice. Zawiazuje recznik wkolo twarzy. A mimo to raz pila lancuchowa
                mi odbila i wleciala na udo - bardzo wysoko! Dobrze, ze mialem grube spodnie.
                Teraz wkladam tez gruba koszule i buty ze stalowa wkladka.
                A ostatnio nie umocowalem kawalka PCV do stolika wiertarki, wiercilem otwor a t
                nagle jak nie ... reszte juz znasz. Bol przez dwa dni w dwoch palcach. A kolega
                mi mowil: pamietaj umocuj zanim bedziesz wiercil. Teraz rozumiem co mial na
                mysli.

• ro-bert Lenistwo 12.03.02, 22:04
            Gość portalu: JoeK napisał(a):

> Ja osobiscie uzywam mixer Kitchen Aid do mieszenia.

Jasiu, jak tak mozna? Takie lenistwo! wink

Pozdrow.
            ro-bert
            • Gość: JoeK Re: Lenistwo IP: 199.72.137.* 12.03.02, 22:08
              ro-bert napisał(a):

> Gość portalu: JoeK napisał(a):
              >
              > > Ja osobiscie uzywam mixer Kitchen Aid do mieszenia.
              >
              > Jasiu, jak tak mozna? Takie lenistwo! wink

>

> Pozdrow.
              > ro-bert

Dostalo mi sie, zasluzylem na to.
              Joziu
              • ro-bert Re: Lenistwo 12.03.02, 22:19
                Chyba wiesz dlaczego w ogole zareagowalem?
                To nie Twoje lenistwo bylo powodem (sam tez jestem okropnym leniem!). Powod to
                ta "pani X", o ktorej piszesz. Podejrzewam, ze jak ktos piecze chleb
                bezglutenowy to nie dlatego, ze chce miec "cieplutki chlebek do sniadanka"
                tylko, ze MUSI taki chleb piec dla kogos z rodziny (dziecko?), ktore innego
                pieczywa nie toleruje. W tym wypadku mowienie o lenistwie moim zdaniem jest
                troche niesmaczne.

Pozdrow.
                ro-bert
                • Gość: JoeK Re: Lenistwo IP: 199.72.137.* 12.03.02, 22:45
                  ro-bert napisał(a):

> Chyba wiesz dlaczego w ogole zareagowalem?
                  > To nie Twoje lenistwo bylo powodem (sam tez jestem okropnym leniem!). Powod to
                  > ta "pani X", o ktorej piszesz. Podejrzewam, ze jak ktos piecze chleb
                  > bezglutenowy to nie dlatego, ze chce miec "cieplutki chlebek do sniadanka"
                  > tylko, ze MUSI taki chleb piec dla kogos z rodziny (dziecko?), ktore innego
                  > pieczywa nie toleruje. W tym wypadku mowienie o lenistwie moim zdaniem jest
                  > troche niesmaczne.
                  >
                  > Pozdrow.
                  > ro-bert
                  Hello Robert
                  Chleb bezglutenowy mozna piec bez maszyny, wyslalem tej osobie przepis.
                  Chyba latwiej tak piec niz czekac (i placic ciezkie pieniadze) na maszyne.
                  Masz duzo racji.
                  J

• Gość: Fania do Drapiacego drapieznika IP: *.telia.com 12.03.02, 21:35
          Kupuje juz gotowa wymieszana na zakwasie make a potem wrzucam to do maszyny , dodaje drozdzy i wode
          oraz naciskam guzik! cos tam sie mocuje i trzeszczy w tej maszynie a ja ide zrobic sobie aromatyczna kapiel ze
          swieczkami, czytajac pisma a za 4 godziny mam gotowy, chrupki chlebek. Wow!
          • drapieznik Fania, 12.03.02, 21:58
            Az tak bardzo drapie o ten chleb i to widac? Tylu Polakow wiec ktos musi
            wiedziec jak zrobic ten chleb z GS-u. Widzialas przepis JoeK? Wyglada dosyc
            niezwykle.

Dzieki za twoj przepis chociaz mam naturalna awersje do mieszanek chlebowych ze
            sklepu. A ciebie i tak lubie.

• Gość: narval a jak zmielic...... IP: *.abo.wanadoo.fr 12.03.02, 22:19
              Jak Wy o tym chlebie, to mnie mysl o jedzeniu i placku makowym (wiem, wiem, ze
              nie na temat). Ale i tak tu rzadko kiedy na temat! Otoz mam mak, ale nie mam
              maszynki na zmielenie go; we Fr. taki unikat nie istnieje! Sa do mielenia
              miesa, ale ja potrzebuje mniejszego sitka na ten mak! No i jak uporac sie z
              tym ugotowanym makiem? Fakt, ze tutaj takiego placka to nawet nie znaja, no
              moze w pln. Fr, gdzie duzo starszej emigracji!
              No i taki mak a "zabil mi cwieka"!sad(
          • karelia do Fani, Fania , 12.03.02, 22:03
            a jaka maszyne kupilas , czy jest dobra , nie psuje sie? a ta mieszanka to
            skad ICA? Jak sie nazywa? I czy naprawde polskopodobny chleb "wychodzi"?
            Pozdrawiam K.
            • Gość: JoeK Re: do Fani, Fania , IP: 199.72.137.* 12.03.02, 22:06
              karelia napisał(a):

> a jaka maszyne kupilas , czy jest dobra , nie psuje sie? a ta mieszanka to
              > skad ICA? Jak sie nazywa? I czy naprawde polskopodobny chleb "wychodzi"?
              > Pozdrawiam K.

Ach wy leniwe baby, zakasajta rekawy i do roboty.
              Love
              J
              • Gość: Fania do Joeka i Drapieznika IP: *.telia.com 12.03.02, 22:13
                Do Joeka; HA ha ha ha ha ha ha , mezczyzni wola jak jestem ladna, zadbana i wypoczeta i z humorem.
                Do Drapiezcy; Tak, nic nie rozumiem z tego przepisu Joeka, bo to w jakims takim zagranicznym narzeczu napisane
                a ja tylko po szwedzku....
                • Gość: JoeK Re: do Fani IP: 199.72.137.* 12.03.02, 22:35
                  Gość portalu: Fania napisał(a):

> Do Joeka; HA ha ha ha ha ha ha , mezczyzni wola jak jestem ladna, zadbana i wyp
                  > oczeta i z humorem.
                  > Do Drapiezcy; Tak, nic nie rozumiem z tego przepisu Joeka, bo to w jakims takim
                  > zagranicznym narzeczu napisane
                  > a ja tylko po szwedzku....

Jak jestes ladna , zadbana i wypoczeta to mozemy pogadac o:
                  Tlumaczeniu przepisu
                  Prywatnuch lekcjach angielskiego....
            • Gość: Fania do karelii IP: *.telia.com 12.03.02, 22:08
              Mam Panasonica, jest fajna, wcale mi sie nie psuje od 10 lat. Sa zalaczone przepisy, tylko jest jeden feler,
              mianowicie , skorka nie jest taka twarda jak by to bylo w piecu. Ale tak jestem zadowolona, nic nie musze robic a
              mam swiezy chlebek , kiedy mi sie zachce. No i bez CUKRU! .
              • _szwedka Re: do Szwedek 12.03.02, 22:13
                No co wy dziewczyny. Nie ma u was dobrego chleba w sklepach?
                No to do mnie przyjezdzajcie wink))) Mamy naprawde od wyboru do koloru!
                Pozdrawiam
                • Gość: Fania do drapieznika IP: *.telia.com 12.03.02, 22:15

@-;;-----;;----)))--
                  • karelia chlebus 12.03.02, 22:21
                    z ta skorka to jest tak zeby byla chrupiaca, no dawala pewien opor jak sie ja
                    gryzie to nalezy powierzchnie chleba posmarowac woda , bedzie twrda. Nie wiem
                    czy w maszynie tez tak mozna.
                    Alez szwedko, w polskim sklepie jest chleb, smaczny. Jasny i ciemny, ale
                    czasami nie chce mi sie tam lazic.
                    Oj Joe , ja nie taka baba leniwa, czasami az mnie boli glowa od nadmiaru
                    aktywnosci i tak sobie marze "Ach zeby tak poleniuchowac, jak to musi byc
                    wspaniale"smile)))
                    • Gość: JoeK Do Karelii IP: 199.72.137.* 12.03.02, 22:37
                      karelia napisał(a):

> z ta skorka to jest tak zeby byla chrupiaca, no dawala pewien opor jak sie ja
                      > gryzie to nalezy powierzchnie chleba posmarowac woda , bedzie twrda. Nie wiem
                      > czy w maszynie tez tak mozna.
                      > Alez szwedko, w polskim sklepie jest chleb, smaczny. Jasny i ciemny, ale
                      > czasami nie chce mi sie tam lazic.
                      > Oj Joe , ja nie taka baba leniwa, czasami az mnie boli glowa od nadmiaru
                      > aktywnosci i tak sobie marze "Ach zeby tak poleniuchowac, jak to musi byc
                      > wspaniale"smile)))

• Gość: JoeK Do Karelii IP: 199.72.137.* 12.03.02, 22:40
                      karelia napisał(a):

> z ta skorka to jest tak zeby byla chrupiaca, no dawala pewien opor jak sie ja
                      > gryzie to nalezy powierzchnie chleba posmarowac woda , bedzie twrda. Nie wiem
                      > czy w maszynie tez tak mozna.
                      > Alez szwedko, w polskim sklepie jest chleb, smaczny. Jasny i ciemny, ale
                      > czasami nie chce mi sie tam lazic.
                      > Oj Joe , ja nie taka baba leniwa, czasami az mnie boli glowa od nadmiaru
                      > aktywnosci i tak sobie marze "Ach zeby tak poleniuchowac, jak to musi byc
                      > wspaniale"smile)))
                      Wiem skarbie jak Ci ta ponura zima daje w kosc w Szwecji. W Czerwcu bedzie
                      jasniej. Jade (lece) do Vaasa w Finlandii w ten Piatek. Zapros mnie na chlebus.
                      • karelia doJoeK 12.03.02, 22:49
                        u nas juz dni robia sie dluzsze, bedzie to postepowac blyskawicznie. Az do 24
                        czerwca , kiedy to nocy prawie nie ma , tylko taka szrowka kilka godzin i juz
                        poranek nastepuje.
                        A bedziesz w Szwecji?Wybierasz sie do Vestärås?
                        • Gość: JoeK Re: doJoeK IP: 199.72.137.* 12.03.02, 22:53
                          karelia napisał(a):

> u nas juz dni robia sie dluzsze, bedzie to postepowac blyskawicznie. Az do 24
                          > czerwca , kiedy to nocy prawie nie ma , tylko taka szrowka kilka godzin i juz
                          > poranek nastepuje.
                          I wszyscy Szwedzi chodza po ulicach, pija i spiewaja, prawda???????????
                          > A bedziesz w Szwecji?Wybierasz sie do Vestärås?
                          Niestety nie tym razem, bede za to Moskwie.
                          Buzka
                          j

• karelia Re: doJoeK 12.03.02, 23:01
                            nikt nie lata pijany po ulicy, cos TYYY a jesli juz spiewaja , a robia to
                            chetnie , to w domu, w przydomowych ogrodkach, na wywczasach w stugach. Maja
                            duzo roznych fajnych piosenek i bardzo chetnie spiewaja .
                            Joe, to moze ja Ci juz tego chleba do Moskwy posle? Albo od razu do Ameryki?
                            Tak nawiasem mowiac, to jak bylam mala chodzac na pewne zajecia mijalam
                            piekarnie , taka tradycyjna. Tam piekli chleb okragly na zakwasie, ten zapach
                            pamietam do dzisiaj, Nie ma takich perfum na swiecie , ktore przebilyby zapach
                            polskiego chleba , pieczonego w tradycyjnym piecu , na trzonie, z jasnobrazowa
                            skorka, chrupiaca i i ten zapachhhhh.
                            • Gość: tato Re: doJoeK IP: 213.156.54.* 12.03.02, 23:13
                              karelia napisał(a):

> nikt nie lata pijany po ulicy, cos TYYY a jesli juz spiewaja , a robia to
                              > chetnie , to w domu, w przydomowych ogrodkach, na wywczasach w stugach. Maja
                              > duzo roznych fajnych piosenek i bardzo chetnie spiewaja .
                              > Joe, to moze ja Ci juz tego chleba do Moskwy posle? Albo od razu do Ameryki?
                              > Tak nawiasem mowiac, to jak bylam mala chodzac na pewne zajecia mijalam
                              > piekarnie , taka tradycyjna. Tam piekli chleb okragly na zakwasie, ten zapach
                              > pamietam do dzisiaj, Nie ma takich perfum na swiecie , ktore przebilyby zapach
                              > polskiego chleba , pieczonego w tradycyjnym piecu , na trzonie, z jasnobrazowa
                              > skorka, chrupiaca i i ten zapachhhhh.

>Do chlebatongue_outrzypieczony chleb (polski)natrzy czosnkiem,posyp siekanymi pomidorami
                              i polej oliwa z oliwek.Na koniec posol.Recze za efekt.
                              • Gość: fania Re: doJoeK IP: *.telia.com 12.03.02, 23:18
                                do Narwala: mak musisz sparzyc i przetrzec przez sito, nie ma innej rady a teraz jestem na czacie wiec nie mam
                                czasu na inne recepty
                              • karelia jesc!!!!!!!! 12.03.02, 23:20
                                tato, jestes bezlitosny, w srodku nocy, taka pajde chleba zjesc , mmmmm
                                marzenie
                                • Gość: tato Re: jesc!!!!!!!! IP: 213.156.54.* 12.03.02, 23:26
                                  karelia napisał(a):

> tato, jestes bezlitosny, w srodku nocy, taka pajde chleba zjesc , mmmmm
                                  > marzenie

>Bezlitostny to nazwisko mojej tesciowej.Wyslala mnie na silownie.
                              • drapieznik Tata, 12.03.02, 23:31
                                ale fajny przepis!!!!!Dzieki.
                  • drapieznik do Fani 12.03.02, 23:27
                    hehehehehe
              • drapieznik Fania, 12.03.02, 23:20
                I tu jest Hund begraben. Przeszedlem przez wiele maszyn do pieczenia chleba
                kazda ma jakis problem. DAK przed wielu laty (moze to byl nawet WelBilt...)
                mial pokretlo do regulacji ciemnej skorki. Zauwazylem, ze jedna z najlepszych
                maszyn jaka mialem to byla Magic Chef. Ci ludzie wszystko co zaprojektuja to
                chodzi jak marzenie. Maszynka kosztowala tylko $40, o dziwo.

Obecnie uzywam Panasonic bo mi ktos sprawil prezent. Maszyna ma ustawienie na
                Low, medium and High ciemnosci skorki.
                Zauwazylem jedna rzecz: chleb wychodzi lepszy jak sie da 2 1/4 kubka zamiast 3
                1/4 kubka maki. Ten z 3 kubkow wychodzi taki waciaty i miekki jak piszesz, a
                ten z dwoch w sam raz. Ustawiam na High. No i jeszcze jedno: ja robie tylko
                z 'whole wheat". Acha, sa dwa ustawienia: regular (5 godzin) i rapid (3
                godziny). Ten z 5 godzin wychodzi puszysty a ten rapid (3 godziny) w sam raz.

A wiec:
                1. Whole wheat
                2. Rapid cycle (3 godz)
                3. High (dark).
                Co prawda wychodzi mniejszy ale za to duzo lepszy no i szybciej.

Teraz musze sprawdzic ten przepis od JoeK, bless his heart!
                • Gość: Fania drapieznik IP: *.telia.com 12.03.02, 23:28
                  dziekuje za wskazowki, napewno wyprobuje. A teraz pora na lulanko, dobranoc!
                  • Gość: Fania Re: drapieznik IP: *.telia.com 12.03.02, 23:30
                    hi hi hi hi hi hi
                    • _szwedka Re: drapieznik i fania.... 12.03.02, 23:31
                      OOOOOOOOOOOOOOOOOOjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
                      wink)))))))))))))))))))))))))))))))))))
                      • drapieznik Szwedka 12.03.02, 23:33
                        a tosmy sie dzis ubawili!!! Pa....
                        • _szwedka Re: Drapieznik 12.03.02, 23:39
                          Oby tak co dzien...
                          Dobranoc...
                          (-_-)
                          • Gość: narval do jasnego gwinta!!! IP: *.abo.wanadoo.fr 13.03.02, 00:00
                            ....no, a co z tym makiem? To juz makowca zabyli? Pol nocy siedze i czekam na
                            sposob, Fania sie zaofiarowala, na zmielenie tego maku i ....noc!
                            Fakt, ze warto o chlebie popisac, bo te bagietki Fr. to rano kupisz i
                            wieczorem juz zjesc nie mozesz! Taki szajs! Ale chlebek wiejski niczego sobie!
                            No, ale wracajac do mojego pytania, to jak robicie tego makowca???????
                        • Gość: ........ Re: Szwedka IP: *.proxy.aol.com 13.03.02, 00:05
                          drapieznik napisał(a):

> a tosmy sie dzis ubawili!!! Pa....

I chleba z GSu pojedli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          • Gość: ........ Re: Szwedka IP: *.sympatico.ca 13.03.02, 00:07
                            Widze ze ktos moj nick polubil.
                            • Gość: aniutek Re: Szwedka IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 13.03.02, 00:23
                              alescie mi smaka tym chlebowym gadaniem zrobili hmmmmm nic tylko
                              miesic ciasto ..... bo maszynki niet :smile)))
                              • Gość: JoeK Re: Szwedka IP: *.rdu.bellsouth.net 13.03.02, 00:47
                                Gość portalu: aniutek napisał(a):

> alescie mi smaka tym chlebowym gadaniem zrobili hmmmmm nic tylko
                                > miesic ciasto ..... bo maszynki niet :smile)))
                                Sie masz skarbie, long time no see. Recznie robiony cleb to pycha!!!!
                                LUV
                                J
                                • Gość: JoeK MAK do Narvala IP: *.rdu.bellsouth.net 13.03.02, 00:53
                                  Z kilograma maku mozesz upiec 3 do 4 makowce.
                                  Nasyp mak to druszlaka (blaszane naczynie do odcedzania) i wloz do duzego
                                  rondla. Zalej mak wrzatkiem, mak musi byc woda pokryty. Przykryj recznikiem na
                                  noc (nie mniej jak 5 godzin). Sprawdz miedzy palcami czy sie rozsypuje.
                                  Przekrec w maszynce do miesa 2 - 3 razy.
                                  Wiesz jak robic reszte?
                                  Good Luck
                                  J
              • Gość: bogdan Re: do karelii IP: *.proxy.aol.com 14.03.02, 04:40
                Gość portalu: Fania napisał(a):

> Mam Panasonica, jest fajna, wcale mi sie nie psuje od 10 lat. Sa zalaczone prz
                > episy, tylko jest jeden feler,
                > mianowicie , skorka nie jest taka twarda jak by to bylo w piecu. Ale tak jestem
                > zadowolona, nic nie musze robic a
                > mam swiezy chlebek , kiedy mi sie zachce. No i bez CUKRU! .
                jestes pewna ze bez CUKRU a moze pelen CUKRU tylko w innej postaci(weglowodanow)

• Gość: JoeK 64 wpisy w ciagu 6 godzin!!! IP: *.rdu.bellsouth.net 13.03.02, 01:04
      Zaczelo sie od zalewania krwia i szybko przeksztalcilo sie w taaaaaaki ubaw.
      Drapieznik szybko zmienil temat na pieczenie chleba i mielismy wszyscy kupe
      uciechy. Szkoda ze Europa poszla spac...
      Moze otworzymy www.naszchlebpowszedni.com ?? Pomysly?
      Love y'all jak to mowia na Poludniu.
      J
      • Gość: tato Re: 64 wpisy w ciagu 6 godzin!!! IP: 213.156.54.* 13.03.02, 01:08

> Zaczelo sie od zalewania krwia i szybko przeksztalcilo sie w taaaaaaki ubaw.
        > Drapieznik szybko zmienil temat na pieczenie chleba i mielismy wszyscy kupe
        > uciechy. Szkoda ze Europa poszla spac...
        > Moze otworzymy www.naszchlebpowszedni.com ?? Pomysly?
        > Love y'all jak to mowia na Poludniu.
        > J
        >Hepi end.
        • Gość: tato Re: 64 wpisy w ciagu 6 godzin!!! IP: 213.156.54.* 13.03.02, 01:12
          Europa nie pszla spac.Niete personale.
          • Gość: tato Re: 64 wpisy w ciagu 6 godzin!!! IP: 213.156.54.* 13.03.02, 01:18
            Widzisz Gienia Europa sie zmienia.Jak bys chcial.
          • Gość: tato Re: 64 wpisy w ciagu 6 godzin!!! IP: 213.156.54.* 13.03.02, 01:20
            To chyba spisek.Nie wieze ze jestem takim analfabeta.
      • tea_4_2 Re: 64 wpisy w ciagu 6 godzin!!! 13.03.02, 02:01

> Zaczelo sie od zalewania krwia i szybko przeksztalcilo sie w taaaaaaki ubaw.
        > Drapieznik szybko zmienil temat na pieczenie chleba i mielismy wszyscy kupe
        > uciechy. Szkoda ze Europa poszla spac...
        > Moze otworzymy www.naszchlebpowszedni.com ?? Pomysly?
        > Love y'all jak to mowia na Poludniu.

No i dobrze, ze tak sie stalo i jeszcze lepiej, ze sam JoeK to podsumowal w ten
        sposob, bo jak przeczytalam watek na poczatku to musze przyznac, ze troche
        mnie "krew zalala" smile

Sama mam wielka ochote na ten chleb polski powszedni ale nie bardzo jestem
        PIEKARNIK FRIENDLY smile JoeK jak juz zalozysz ta strone www to pomysl tez o
        sprzedazy wysylkowej smile

A jak ktos zje za duzo tego chleba to polecam popic herbatka wink

Tea 4 2
        > J

• Gość: Don Re:chleb ? IP: *.uc.nombres.ttd.es 13.03.02, 02:08

chleb to ma byc na zakwasie ! zadne tam gnieciuchy z bialej maki !
          • Gość: JoeK Re:chleb ? IP: *.rdu.bellsouth.net 13.03.02, 02:18
            Gość portalu: Don napisał(a):

>
            > chleb to ma byc na zakwasie ! zadne tam gnieciuchy z bialej maki !

Co ty chlopie nie spisz i ganiasz za Dulcynea po nocach?
            "PRZEPIS" powyzej uzywa formy zakwaska.
            • Gość: boss Re:chleb ?czy zalewanie krwia ?? IP: *.tnt19.ewr3.da.uu.net 13.03.02, 03:01
              Kompletny cyrk !!!! - Temat byl o wyludzaniu pieniedzy z swiadczen socjalnych
              i nerwowe reakcje,tubylcow na ten temat. A juz od pol postu o jakims chlebie
              dostali wszyscy goraczki . Otworzcie nowy watek " CHLEB" czy to tak trudno bo
              inaczej te wszystkie tematy ktore ktos probuje poruszyc ni kupy ni dupy sie
              nie trzymaja. I wyglada to wszystko jak jarmark na bliskim wschodzie ,czyli
              duzo chalasu i szumu i pustej gadaniny.Niech sie ktos zlituje i otworzy
              watek "chleb" Zreszta na innych postach tez podobnie wyglada przypomina mi to
              stado wron rozkrakanych krazacych nad padlina. Zadnego logicznego
              zwiazku ,byle pisac co slina na jezyk przyniesie.
              • karelia oj boss 13.03.02, 06:26
                znowu sie czepiasz? a dajze ludziom pogadac o chlebie, to tak sie milo zrobi ,
                z ewszyscy zlagodnieja i wtedy naprawde nie bedzie juz trzeba mowic o
                czymkolwiek, okodoki , jest post chleb
          • Gość: mysz Re:chleb ? IP: *.ab.hsia.telus.net 14.03.02, 04:12
            Gość portalu: Don napisał(a):

>
            > chleb to ma byc na zakwasie ! zadne tam gnieciuchy z bialej maki !

A co to jest ten zakwas?
    • Gość: WC Re: Krew mnie zalewa......... IP: *.sympatico.ca 13.03.02, 22:09
      Och jak przyjemnie
      gdy pot plynie ze mnie
      i krew mnie zalewa ...
    • Gość: mysz Re: Krew mnie zalewa......... IP: *.ab.hsia.telus.net 14.03.02, 04:09
      Najlepszy chleb jest z piekarni mojej sasiadki.
      • drapieznik Mysz, niezawodna Mysz... 14.03.02, 04:15

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka