Dodaj do ulubionych

jaki paszport dla dziecka-kto wie?

IP: *.dsl.siol.net 16.11.02, 22:45
Zamierzam rodzic w P-ce.Maz jest amerykaninem a ja polka.Dziecko dostanie
dwa obywatelstwa,tak?A na jakim paszporcie moge z bobasem opuscic granice
Polski?Kolezance kazali robic P-ski paszport dla dziecka.Dostala wczesniej
amerykanski-praktycznie od reki- a tu niespodzianka,musiala poczekac na P-
ski.Wiecie moze co jest potrzebne do zlorzenia wniosku na paszport Polski w
takiej sytuacjii? jakies zaswiadczenie ze ojcem jest obywatel usa?Zamotana
jestem,czekam na jakies madre podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: jaki paszport dla dziecka-kto wie? IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 16.11.02, 22:57

.....gdy dziecko bedziesz miala wpisane w twoim paszporcie...to na twoim
    • Gość: jot-23 Re: jaki paszport dla dziecka-kto wie? IP: *.dyn.optonline.net 16.11.02, 23:17
      Gość portalu: kasiapro1 napisał(a):

> Zamierzam rodzic w P-ce.Maz jest amerykaninem a ja polka.Dziecko dostanie
      > dwa obywatelstwa,tak?A na jakim paszporcie moge z bobasem opuscic granice
      > Polski?Kolezance kazali robic P-ski paszport dla dziecka.Dostala wczesniej
      > amerykanski-praktycznie od reki- a tu niespodzianka,musiala poczekac na P-
      > ski.Wiecie moze co jest potrzebne do zlorzenia wniosku na paszport Polski w
      > takiej sytuacjii? jakies zaswiadczenie ze ojcem jest obywatel usa?Zamotana
      > jestem,czekam na jakies madre podpowiedzi

a na koncert Jana idziesz?
      • Gość: jot-23 Re: jaki paszport dla dziecka-kto wie? IP: *.dyn.optonline.net 16.11.02, 23:20
        > Gość portalu: kasiapro1 napisał(a):
        >
        > Zamierzam rodzic w P-ce.

no juz tlumacze, sluchaj : i-s r-e a w-y d-r i na k-c w-y t-u.
        proste, nie dziekuj! powo-a!
    • Gość: John Kowalski Siedz w domu IP: *.wpt.ptd.net 17.11.02, 16:24
      Po co sie pchasz do Polski. Chcesz dostac goraczki poporodowej? Wiesz jak teraz
      wygladaja polskie szpitale? Po co ten caly ambaras?
      • Gość: kasiarpo1 Re: Siedz w domu IP: *.dsl.siol.net 17.11.02, 16:48
        Nie chodzi mi o panstwowe szpitale .Klinika Jatros lub Damian -to dobry
        poziom,wlasne pokoje z lazienkami,stata konrol lekarska.W panstwowym nawet
        nogi nie postawie.
        Dziekuje za zainteresowanie,ale niektorzy zle to odebrali i dali popis swym
        wysilka umyslowym-co oczywiescie przyszlo z marnym skutkiem
        • Gość: jot-23 Re: Siedz w domu IP: *.dyn.optonline.net 17.11.02, 16:54
          Gość portalu: kasiarpo1 napisał(a):

> Nie chodzi mi o panstwowe szpitale .Klinika Jatros lub Damian -to dobry
          > poziom,wlasne pokoje z lazienkami,stata konrol lekarska.W panstwowym nawet
          > nogi nie postawie.
          > Dziekuje za zainteresowanie,ale niektorzy zle to odebrali i dali popis swym
          > wysilka umyslowym-co oczywiescie przyszlo z marnym skutkiem

P-dol sie!
          • Gość: jurek do Kasia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.11.02, 18:16
            Chcesz rodzic w Polsce a po tem pytasz sie, jak wywiesc
            dziecko z Polski ?

A dobrze ci tak
            • krolewna_sniezka Re: do Kasia 17.11.02, 18:25
              Gość portalu: jurek napisał(a):

> Chcesz rodzic w Polsce a po tem pytasz sie, jak wywiesc
              > dziecko z Polski ?
              >
              > A dobrze ci tak

sierota nie ma problemow to na sile szuka.
              kasiu ,jebala cie moja suczka fuga.
              • Gość: Wolny Re: Dobra rade Ci dam... IP: *.53.140.10.nwrk.grid.net 17.11.02, 18:56
                >Chcesz rodzic w Polsce a po tem pytasz sie, jak wywiesc
                >dziecko z Polski ?

"A dobrze ci tak" - Slusznie Jurek, glupich nie rodza -sami sie rodza.

"Zamierzam rodzic…" - w pierwszej chwili mylalem ze szukasz samca. Pozniej
                czytam, ze masz hopla.
                Moze napiszesz nam tu rzetelna, bez klamstw, przyczyne takiej decyzji.
                Bo ja nie widze zadnego sensownego powodu aby opuszczac meza za ocen po to aby
                rodzic.
                Paszport polski? -Mozesz udac sie do konsulatu…podobno latwiej niz w Polsce bez
                ubiegania sie o meldunek.
                Obywatelstwo? -Przeciez piszesz jestem polka (przez male P)
                Za drogo w US? -Przeciez i tak zaplacisz prywatnie + dodatkowe koszty podrozy i
                utrzymanie na odleglosc, chyba ze chcesz tam nie placic i pozniej zwiac, do
                meza.
                A co na to maz…?
                A co bedzie jak samolot nie doleci…?
                Jak ktos mysli nie logicznie to tak ma… ( Mowilem ci zlotko nie pakuj sie w
                blotko).
                -------------
                Nie krec babo tylko wydaj potomka na swiat, a pozniej sie zastanowisz - dobra
                rade ci dam.
    • aniutek Re: jaki paszport dla dziecka-kto wie? 17.11.02, 20:17
      Kasiu,
      strasznie mi przykro , ze nasi rodzimi panowie zmieszali Cie z blotem zupelnie bez przyczyny.
      zgaduje, ze sa jednymi z tych ktorzy najglosniej wypowiadaja sie na tematy macierzynstwa,
      aborcji etc a tak sie dziwnie sklada, ze w ciazy nie chodza, nie rodza, nie cierpia co miesiac /
      tak niektore kobitki naprawde cierpia!!!!/ i kto dal im prawo do wypowiadania sie na ten
      temat?????
      Jeden tylko odpowiedzial na Twoje pytanie, reszta oplula, chcialabyc madrzejsza niz jajo....

Mam nadzieje, ze znajdziesz opdpowiedz na derczace Cie pytanie moze sprobuj tutaj
      www.usinfo.pl/ , napisz maila z pewnoscia odpowiedza.
      Pozdrawiam Cie i zycze wszystkiego najlepszego,
      aniutek

• prawdziwystarywiarus Kto wie? Ambasada RP w Waszyngtonie. 18.11.02, 12:56
        Odważna jesteś, kobieto.

Wprawdzie na stronie Ambasady RP w Waszyngtonie www.polandembassy.org
        nie mozna znalezc jasnego tekstu, ale po wybraniu numeru ambasady 202 234 3800
        a nastepnie 2 - dla polaczenia sie z wydzialem konsularnym, 4 - informacja o
        obywatelstwie, mozna posluchac informacji na temat konsekwencji wynikajacych z
        wylacznosci obywatelstwa polskiego. Jedna z tych konsekwencji jest
        ***bezwzgledny wymog*** poslugiwania sie polskim paszportem zarowno przy
        wjezdzie do jak i wyjezdzie z Polski.

A w Polsce, procedura wydawania paszportu dziecku nie czyni żadnej różnicy
        pomiędzy obywatelami zamieszkałymi stale za granicą i w kraju. Ile tygodni to
        zabierze, tyle zabierze, i ile furmanek surealistycznych papierów od ciebie
        zażądają, tyle będziesz musiała dostarczyć. A jak nie będziesz miała, to tym
        większa radość dla tłustych biurowych pind. Nie ma takiego świństwa, jakiego
        urzędnik z kraju by Polakowi z Zachodu nie zrobił, na złość i za karę, że
        tamtemu lepiej.

Weź sporo gotowki w banknotach dziesięciodolarowych - kto smaruje, ten jedzie.
        Albo zaraz płacz i bierz urzędy na litość.
      • Gość: Szwajcarka Re: jaki paszport dla dziecka-kto wie? IP: *.adslplus.ch 18.11.02, 13:20
        aniutek napisała:

> Kasiu,
        > strasznie mi przykro , ze nasi rodzimi panowie zmieszali Cie z blotem
        zupelnie
        > bez przyczyny.
        > zgaduje, ze sa jednymi z tych ktorzy najglosniej wypowiadaja sie na tematy
        mac
        > ierzynstwa,
        > aborcji etc a tak sie dziwnie sklada, ze w ciazy nie chodza, nie rodza, nie
        cie
        > rpia co miesiac /
        > tak niektore kobitki naprawde cierpia!!!!/ i kto dal im prawo do
        wypowiadania
        > sie na ten
        > temat?????
        > Jeden tylko odpowiedzial na Twoje pytanie, reszta oplula, chcialabyc
        madrzejsz
        > a niz jajo....
        >
        > Mam nadzieje, ze znajdziesz opdpowiedz na derczace Cie pytanie moze sprobuj
        tut
        > aj
        > <a href="http://www.usinfo.pl/"target="_blank">www.usinfo.pl/</a> , napisz
        mail
        > a z pewnoscia odpowiedza.
        > Pozdrawiam Cie i zycze wszystkiego najlepszego,
        > aniutek
        >

Zgadzam się z Aniutkiem.
        Rzeczwiście najlepiej wpisać maleństwo do swojego paszportu. Później załatwiać
        amerykański i ewentualnie osobny polski. Wpisanie dziecka do swojego paszportu
        ma tę zaletę, że nie czepiają się Ciebie celnicy, kiedy na zmianę z ojcem
        dziecka wwozicie, lub wywozicie dziecko do/z Polski. (Jeśli dziecko jedzie z
        osobnym paszportem, trzeba zaznaczyć w paszporcie jednego z rodziców, że
        dziecko z nim właśnie podróżuje. Problem zaczyna się bowiem wtedy, kiedy
        dziecko jedzie dokądś z jednym, a wraca z drugim rodzicem...)
    • Gość: kasiapro1 Re: jaki paszport dla dziecka-kto wie? IP: *.dsl.siol.net 18.11.02, 18:07
      tym co mieszali z blotem kij w d,,,!!

dzieki pozostalym za info.
      Dla wyjasnienia :
      maz jest amerykaninem, nie oznacza ze mieszklamy w stanach i do P-ski pcham
      sie na porod.Mieszkamy w Slowenii,
      mam prywatne ubezpieczenie Alianz i rodzic i leczyc moge sie na calym
      swiecie.Wybralam swoj kraj, co jest chyba zrozumiale.
      Placic dolarami nie bede ,mbo niby z jakiej racjii.
      Moje bledy ortograficzne to nic innego czesciow deslekcja,wiec ci co wytykaja
      niech sie soba zajma.Niektorym tak wszystko dobrze wychodzi...
      • Gość: Artur ........naprawde dobra rada IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 18.11.02, 18:34

bedziesz prawdopodobnie rodzila w zimie? OK

dam ci rade, albo opowiem ci historie mojego syna. urodzil sie w Polsce w
        lutym...z zapaleniem pluc, przewozono go po porodzie winda z jednego pietra na
        inne. I zaraz po urodzeniu musial brac penicyline. nie chce ci robic paniki ani
        paranoi, ale uwazaj z lekkomyslnoscia personelu w Polsce.
      • plesser Re: jaki paszport dla dziecka-kto wie? 18.11.02, 18:35
        kasia, jesli mozesz sie leczyc na calym swiecie- to czemu nie urodzic dziecka w
        3 kaju z takich gdzie nabywa sie obywatelstwo przez urodzenie- paszport USA, EU
        i do tego jeszcze jakis 3- wieksze mozliwosci a nigdy nie wiadomo jak rozwinie
        sie sytuacja geopolityczna i jakie paszporty beda mialy za 20 lat wziecie. Just
        an idea...
        • Gość: Artur EU zapomnij, to nie USA.......ntxt IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 18.11.02, 19:29
          plesser napisał:

> kasia, jesli mozesz sie leczyc na calym swiecie- to czemu nie urodzic dziecka
          w
          >
          > 3 kaju z takich gdzie nabywa sie obywatelstwo przez urodzenie- paszport USA,
          EU
          >
          > i do tego jeszcze jakis 3- wieksze mozliwosci a nigdy nie wiadomo jak
          rozwinie
          > sie sytuacja geopolityczna i jakie paszporty beda mialy za 20 lat wziecie.
          Just
          >
          > an idea...
          • plesser Re: EU zapomnij, to nie USA.......ntxt 19.11.02, 08:53
            Artur, mnie nie chodzilo o nabycie obywatelstwa EU przez urodzenie, ale
            (przejaw optymizmusmile nabycie obywatelstwa EU po przystapieniu PL do Unii smile
            Dziecko Kasi- rocznik 2003- powinno sie chyba w koncu zalapac, co? smile
        • Gość: kasiapro1 Re: jaki paszport dla dziecka-kto wie? IP: *.dsl.siol.net 18.11.02, 20:52
          plesser napisał:

> kasia, jesli mozesz sie leczyc na calym swiecie- to czemu nie urodzic
          dziecka w
          >
          > 3 kaju z takich gdzie nabywa sie obywatelstwo przez urodzenie- paszport USA,
          EU
          >
          > i do tego jeszcze jakis 3- wieksze mozliwosci a nigdy nie wiadomo jak
          rozwinie
          > sie sytuacja geopolityczna i jakie paszporty beda mialy za 20 lat wziecie.
          Just
          >
          Dlatego, ze mieszkam teraz w zakutej Slowenii i ani mi sie mysli narazac tu
          swojego zdrowia podczas porodu .
          Paszport amerykanski bedzie po tacie ,po mnie Polski a kiedys w koncu
          wejdziemy do unii w ten sposob otworzy sie dziecku mozliwosc pracy w krajach
          europejskich-jak zmienia ustawe.
          W SL to nie takie proste dostac obywatelstwo,bo sie tu urodzilo.
          Kolezanek dzici maja tylko miejsce narodzin wpisane SL a obywatelstwa po
          rodzicach
          > an idea...
          • plesser Re: jaki paszport dla dziecka-kto wie? 19.11.02, 08:45

> Dlatego, ze mieszkam teraz w zakutej Slowenii i ani mi sie mysli narazac tu
            > swojego zdrowia podczas porodu .
            > Paszport amerykanski bedzie po tacie ,po mnie Polski a kiedys w koncu
            > wejdziemy do unii w ten sposob otworzy sie dziecku mozliwosc pracy w krajach
            > europejskich-jak zmienia ustawe.
            > W SL to nie takie proste dostac obywatelstwo,bo sie tu urodzilo.
            > Kolezanek dzici maja tylko miejsce narodzin wpisane SL a obywatelstwa po
            > rodzicach
            > > an idea...

Kasia, Slowenia nalezy do krajow w ktorych obowiazuje prawo krwii przy
            nabywaniu obywatelstwa- czyli przez urodzenie z obywateli slowenskich. Ja
            myslalem o kraju, gdzie obywatelstwo nabywa sie (rowniez) z ziemii- przez
            urodzenie, tak jak w USA np Austrialia, Kanada. Nie wiem jak to jest w Irlandii
            (anyone?)- kraj neutralny! A swoja droga, nie wiedzialem, ze dziecko obywatela
            USA rodzone zagranica nabywa po nim obywatelstwo. Czy dzieje sie to
            automatycznie, czy warunkiem jest rejestkacja urodzin w konsulacie?
            All the best Plesser
    • Gość: drone Re: jaki paszport dla dziecka-kto wie? IP: *.tnt34.chi15.da.uu.net 19.11.02, 02:02
      zeby dziecko dostalo jakikolwiek dokument musi sie chyba najpierw urodzic...
      czekanie na paszport w Polsce moze sie wydluzyc znajac opieszalosc polskich
      urzedow i "uprzejmosc" urzedasow... moze bedziesz musiala isc do ambasady USA
      tez... dziecko urodzone w USA i tak bedzie mialo obywatelstwo polskie bo
      jestes polka... zadzwon do ambasady USA w W-wie... zapytaj kolezanki jak
      dostala paszport USA - musial chyba najpierw urodzic chyba... do tego musisz
      sie liczyc jeszcze z glupimi pytaniami polskich urzedasow w biurze
      paszportowym i "mila" aplikacja...

Gość portalu: kasiapro1 napisał(a):

> Zamierzam rodzic w P-ce.Maz jest amerykaninem a ja polka.Dziecko dostanie
      > dwa obywatelstwa,tak?A na jakim paszporcie moge z bobasem opuscic granice
      > Polski?Kolezance kazali robic P-ski paszport dla dziecka.Dostala wczesniej
      > amerykanski-praktycznie od reki- a tu niespodzianka,musiala poczekac na P-
      > ski.Wiecie moze co jest potrzebne do zlorzenia wniosku na paszport Polski w
      > takiej sytuacjii? jakies zaswiadczenie ze ojcem jest obywatel usa?Zamotana
      • Gość: Wolny Re: jaki paszport dla dziecka-kto wie? IP: *.53.139.133.nwrk.grid.net 19.11.02, 07:30
        Kasiu n u m b e r one!

Bardzo nie dobrze, ze przyjmujesz wszelkie uwagi za napasc i wrogosc czy
        zlosliwosc. A w sumie powinnas wziasc dla siebie wnioski i zrobic tak jak
        uwazasz. Twoja sprawa i dziecka - jak "se" poscielicie tak "se" wyspicie
        lacznie z mezem.
        W dodatku Aniuta wyskoczyla z bolesciami porodowymi tak jakby piernik mial cos
        do wiatraka.
        Co bardziej skomplikowalo dyskusje.

Postaram sie innaczej.
        Z moich obserwacji dochodze do wniosku, ze wieksza czesc Rodakow powiem w
        przenosni:
        "chcialaby zjesc ciasteczko i miec ciasteczko."- zapozyczylem sobie to
        powiedzenie, bo ktos kto tak powiedzial przyznaje jest nieslychanie madrym
        czlowiekiem. Ilekroc rozmawiamy na rozne tematy dominuje taka wlasnie zasada.
        Powiem jeszcze innaczej, moze po hamsku, ale dobitnie: "chcialoby sie wysrac
        teraz, ale kupe przetrzymac na pozniej -przy tym tak by nie smierdzialo" -
        sorry to nie zlosliwie.
        Kazdy ma zycie w jakis sposob skaplikowane, musi podejmowac takie decyzje ktore
        sa logicznie wlasciwe, rezygnujac z pewnych rzeczy - to tez cechuje dojzalosc.

Ja osobiscie wyznaje taka zasade, ze kazda kobieta, czy to Polka ma swoje
        osobiste prawo decydowac za siebie i wychodzic za maz za kogo tylko zechce.
        Zadnej wladzy nic do tego. Jej osobista sprawa i gowno nam tez do tego. Araba,
        Francuza czy Greka…etc. Tyle, ze chyba zdawalas sobie sprawe w co sie
        pakowalas?-prawda? W mysl powiedzenia "widzialy galy co braly". W Twoim
        przypadku jak piszesz to jest Amerykanin, choc nie wiemy jeszcze czy to z krwi
        i kosci, czy podwojny np. afryko-american, polish-american …ect.- nie
        interesuje mnie to wcale, ale jesli chodzi o komplikacje obywatelskie to
        zapewne ma to dodatkowe znamienne znaczenie.

Tu czesciowo wyjasnilas, mieszkacie blisko Polski, a nie za oceanem - moze sie
        pomylilem uprzednio ale trudno bylo sie domyslec z pierwszego Twojego postu.
        Piszesz nie chodzi o koszty, a wylacznie tak bardzo Ci zalezy na porodzie w
        Polsce. Nie rozumiem tylko tej samotnosci, ale masz kolezanke, ktora juz
        wypraktykowala i nie moze wyjechac z Polski bo tu nagle rzadali polskiego
        paszportu po mimo posiadania amerykanskiego. Przeciez Tobie wlasnie o
        ten "pasek" chodzi, w dodatku wybieglas gdzies o 20lat na przod co i gdzie
        Twoje dziecko bedzie robilo. Przeciez moze poslubic obcego tak jak Ty to
        zrobilas i o drugie ob. latwo w tym rowniez Polskie. Tu chcialbym zaznaczyc, ze
        polskie prawo jest po-pieprzone, dowolnie jak komu sie podoba interpretpowane,
        a zasada jest taka, ze kazdy niemal uwaza nalezy go omijac. Towarzysze
        gomulkowscy wymyslil taka zabawke prawna ktora tak sie porusza jak ja
        nakrecisz.
        Do rzeczy, mowia np. ze mozesz wraz z mezem krotko i bezproblemowo do 3-ciego
        miesiaca dziecka pozbawic polskiego obywatelstwa. Zas kiedy to dziecko dorosnie
        moze smialo przyjac (nabyc) polskie obywatelstwo z racji odrobiny polskiej
        kropli kwrwi jednego z rodzicow - wiec w czym tu problem?
        Mozesz przeciez lawirowac - panstwo pseudo prawa dopuszcza wszelkie mozliwosci.

Po za tym, ja z zona nie zastanawialismy sie nigdy na tym gdzie, kiedy, jakie
        wyksztalcenie, jaka przyszla prace podejmie nasze dziecko. Cala nasza
        koncentracja to radosc z powiekszenia rodziny, a nawet teraz nie wybiegamy az
        tak daleko w przyszlosc co bedzie za lat 20. A czy Ty uwazasz, ze kazde
        dziecko, ktore nie bedzie mialo paszportu UE jest na straconej pozycji
        zyciowej? - a to komletna bzdura.

Kasiu powiem Ci jedno, przestan sie stresowac daleko-sieznymi pierdolami w
        ciazy, bo bedzie to mialo duzy wplyw na plod. A kosultacje i decyzje podejmuj z
        mezem, ominiesz przyszlych malzenskich nieporozumien.

Powodzenia.
    • lalka_01 Re: jaki paszport dla dziecka-kto wie? 19.11.02, 10:45
      Troche sie wkurzam czytajac te posty. Albo bezsensowne chamstwo osob zupelnie
      niezorientowanych w temacie, albo...no wlasnie, te brudne, zapyziale polskie
      szpitale, chamscy urzednicy itp. W glowkach sie Wam poprzewracalo moi drodzy,
      ot co! Urodzilam w polskich PASTWOWYCH szpitalach trojke dzieci i przezylam.
      One tez i maja sie dobrze, na chwale tej (czy moze jakiejs innej ojczyzny -
      same o tym zdecyduja). Goraczki poporodowej, zoltaczki itp. itd. dostac mozna
      wszedzie, rowniez w raju, w jakim zapewne mieszkacie. A co do prywatnych
      klinik...kochanie, sa cudowne, ale pod warunkiem, ze wszystko pojdzie jak z
      platka. Jesli zaczna sie jakies komplikacje, zacznie sie problem. Czego
      naturalnie absolutnie Ci nie zycze i trzymam kciuki!
      Co do wyjazdu i wjazdu dzieci do POlski - czesto jezdze z nimi sama, podobnie
      zreszta jak maz, kazde ma oddzielny paszport i niepotrzebne sa zadne dodatkowe
      w nim uwagi. Skladajac wniosek o paszport po prostu oboje z mezem podpiszecie
      sie i to wystarczy na przyszlosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka