Dodaj do ulubionych

bede miala blizniaki

10.02.06, 23:45
i to szok ,dowiedzialam sie ze w Angli kobieta po 6 godz. po porodzie
wychodzi do domu ,czy tpo prawda ,, jak ja sobie dam rade ,,,,,,moze jednak
urodzic w polsce ,,,co wy na to ???????? BARBARA z BIRMINGHAM
Obserwuj wątek
    • effata Re: bede miala blizniaki 11.02.06, 00:20
      No to gratulacje! Podwójne szczęście smile)
      Kurczę, zawsze chciałam miec bliźniaki!
      A co do wychodzenia ze szpitala, to nie jest tak, że cię wyganiają (choć jak
      chcesz iść, to oni się cieszą, bo zwalniasz łóżko). Moja koleżanka rodziła
      (fakt, że miała cesarkę), ale nie mogła zacząć normalnie karmić i poprosiła,
      żeby jeszcze mogła zostać, aby się wszystko uregulowało i żeby poczuła się
      pewniej, bo chciała mieć pomoc 'pod ręką'. Była w sumie 5 dób.
      Dasz sobie radę. Człowiek nie zna swoich możliwości smile))
      --
      Don't guess.
      • dorotka.marcelek Re: bede miala blizniaki 11.02.06, 10:31
        hej, ja urodzilam na wieczor 0 21.30 wiec zostalam 12 godzin, ale pwiedziano mi
        ze jesli potrzebuje jeszcze nabrac sil, odpoczac, pomocy przy karmieniu malej
        to nie ma problemu byc troszke dluzej
      • hanula Re: bede miala blizniaki 11.02.06, 23:39
        > A co do wychodzenia ze szpitala, to nie jest tak, że cię wyganiają (choć jak
        > chcesz iść, to oni się cieszą, bo zwalniasz łóżko).

To chyba nie jest do końca tak, ja po pierwszym porodzie chciałam natychmiast
        jechać do domu, ale położne bardzo mnie namawiały, żebym została chociaż jedną
        noc. W końcu dałam się przekonać, jak powiedziały, że pokażą mi, jak się
        przewija i kąpie dziecko. smile

A po drugim dziecku, po cesarce, zostałam w szpitalu 4 dni. To chyba mniej
        więcej standard po CC. A niestety, skoro bliźniaki (których serdecznie
        gratuluję), to prawdopodobnie będzie CC.
        • ewunia_uk Re: bede miala blizniaki 12.02.06, 09:39
          Tez gratuluje.

hanula napisała:

> To chyba nie jest do końca tak, ja po pierwszym porodzie chciałam natychmiast
          > jechać do domu, ale położne bardzo mnie namawiały, żebym została chociaż jedną
          > noc. W końcu dałam się przekonać, jak powiedziały, że pokażą mi, jak się
          > przewija i kąpie dziecko. smile

Zwykle w szpilatu mowia Ci, ze radza zostac co najmniej 8 godzin po porodzie
          naturalnym, i 3 doby po cesarce, ale mozesz zostac "tak dlugo, jak
          potrzebujesz". Ja nie czulam zadnej presji, zeby sie wypisac (ale zostalam
          tylko te zalecane 8 godzin, bo czulam sie dosknale i wolalam byc w domu).

>
          > A niestety, skoro bliźniaki (których serdecznie
          > gratuluję), to prawdopodobnie będzie CC.

Nie wiem, jak w Polsce, ale w UK sporo blizniakow sie rodzi naturalnie, tak
          rowniez rodzila moja kuzynka. Najlepiej porozmawiaj z polozna i konsultantem w
          szpitalu, powinni Ci wytlumaczyc jakie sa procedury przy multiple births.
          • joannanb Re: bede miala blizniaki 12.02.06, 11:58
            Moje gratulacje!Ja również jestem mamą bliźniaków,które skończyły
            roczek.Rodziłam jednak w Polsce.Poród tu odradzali mi prawie wszyscy nawet
            Anglicy.Zadowolona jestem z decyxji tym bardziejże mówj szpital był obsmarowany
            w gazecie z powodu rasizmu,brudu,niefachowości ,zbyt małej liczby personelu i
            kilku innych.
            Zwykle jeśli nie ma przewciwskazań rodzi sie naturalnie.Nie chce straszyć ale
            moja koleżanka urodziła dziś przez cięcie po 31 godzinnym porodzie naturalnym
            bliżniaki.Jednak przypłaciła za to usuniętą macicą i krwotokiem.
            Dlatego sprawdź dokładnie szpital w którym będziesz rodziła.Mam nadzieje,że Cię
            nie wystraszyłam bo nie takie miałam intencje.Życze dużo zdrówka i bobasków o
            czasie.Jeśli masz ochotę pogadać to mój nr gg 496603, mail joannanb@op.pl.
            Podaję też linki do forum bliźniaczych:
            forum.blizniaki.net/index.php?t=index&
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=574
            Pozdrawiam serdecznie
    • beciatwin Re: bede miala blizniaki 12.02.06, 12:30
      Gratulacje. Tez jestem mamą 7 -mio miesięcznych bliźniąt które urodziłam w
      Polsce chociaż wszyscy zachęali mnie do porodu w Anglii.Jestem zadowolona z tej
      decyzji- urodziłam przez cc w 37 tc, w czasie ciąży były na początku
      komplikacje dlatego zdecydowałam się nie wyjeżdżać.Poza tym jestem pielęgniarką
      więc patrzyłam na to wszystko może jak bardziej przewrażliwiona.Nie wiem jak
      długo jesteś w Anglii bo ja się poprostu bałam.W szpitalu leżałam 8 dni po cc
      ale bardziej ze względu na dzieci.Jak masz jakieś pytania to się odezwij
      chętnie pomogę. Trzymaj się.
      • effata Re: bede miala blizniaki 12.02.06, 13:54
        Jest jeszcze kwestia, co po wyjściu ze szpitala? Bo jeśli będziesz tu zupełnie
        sama, a mąż w pracy, to rzeczywiście może nie być ci łatwo, szczególnie jeśli
        to twoje pierwsze dzieci. Wtedy poród w Polsce byłby jakimś rozwiązaniem, ale
        nie zapominaj, że pewnie musiałabyś im tam jakoś 'urządzić życie' - łóżeczka,
        szafeczki (gdzieś byś musiała trzymać ubranka smile) itp. i co potem? Przewozić to
        do U.K. kupować tu wszystko nowe? Poza tym pewnie nie wróciłabyć od razu, więc
        dochodziłaby jeszcze rozłąka z mężem.
        A może ktoś mógłby tu na dłużej do ciebie przyjechać?
        Pozdrawiam jeszcze raz i życzę mądrych decyzji smile
        --
        Don't guess.
        • hanula Re: bede miala blizniaki 12.02.06, 16:18
          > Jest jeszcze kwestia, co po wyjściu ze szpitala? Bo jeśli będziesz tu zupełnie
          > sama, a mąż w pracy, to rzeczywiście może nie być ci łatwo, szczególnie jeśli
          > to twoje pierwsze dzieci.

Niewykluczone, że w takiej sytuacji pomocnika czy pomocniczkę może załatwić
          Health Visitor, tylko trzeba by się z nią od razu skontaktować (normalnie
          pojawia się dopiero wtedy, gdy przestaje przychodzić położna). Mnie w każdym
          razie proponowała, że mi kogoś znajdzie, ale w końcu jakoś dałam sobie radę sama.
    • ewunia_uk Re: bede miala blizniaki 12.02.06, 15:03
      Statystycznie bezpieczniej bedzie urodzic dzieci w UK - promil smertelnosci
      noworodkow jest w Polsce prawie dwa razy wyzszy, niz w UK, a w ciazach
      blizniaczych jeszcze gorszy.
      • ageminix Re: bede miala blizniaki 12.02.06, 15:38
        Ne spotkalam sie z tym, zeby po 6h juz "wyganiali" do domu. Moze roznie w
        roznych szpitalach?? Ale raczej nie...Ja urodzilam w sobote w nocy a w
        poniedzialek po poludniu lekarka zapytala czy czuje sie na silach zeby isc do
        domu...Czulam sie wiec poszlam,ale mozna bylo zostac... Gratulacje i nie martw
        sie na zapas!
    • sugar_mami Re: bede miala blizniaki 12.02.06, 15:51
      Nie bedzie sie wypowiadala na temat czystosci szpitalow w Polsce sad((

Do domu nikt Ci nie wywali po polowie dnia z blizniakami jak powiesz, ze nie
      jestes gotowa lub na silach by wrocic do siebie do domu.

Wiekszosc mam, ktore znam rodzila blizniaki naturalnie i byly z tego ogromnie
      zadowolone. Oczywiscie wiele zalezy od koncowego ulozenia malenstw ale jak
      sobie zazyczysz cesarke to watpie by Ci ktokolwiek odmowil. Znam szpital w
      Londynie gdzie robia cesarki na zyczenie, moja kolezanka tam rodzila synka
      (moge podac namiary na priv).

Ja co prawda rodzilam pojedyncze sztuki ale wierz mi, za kazdym razem mi bylo
      do domu spieszno. Jakos nie lezy mi siedzenie w szpitalu jak cialo i duch
      zdrowy. W domu czlowiek czuje sie duzo lepiej, no i bakcyle takie swojskie smile

pozdrawiam
      sugar
      • dorrit Re: bede miala blizniaki 13.02.06, 14:09
        Ja juz mam blizniaki, chlopaki maja 3 i pol roku, mieszkamy we Wloszech.
        Jest niezle! Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka