Dodaj do ulubionych

DLACZEGO POLACY SA TAKIMI CHAMAMI!

IP: *.sanjose-13-14rs16rt.ca.dial-access.att.net 13.10.01, 06:52
Poczytajcie te Forum. Gdzie ta tradycyjna uprzejmosc. Prawdziwe oblicze jest
tutaj bo anonimowe.
Obserwuj wątek
    • Gość: bolo Re: DLACZEGO POLACY SA TAKIMI CHAMAMI! IP: *.opole.dialup.inetia.pl 18.10.01, 19:23
      Bo polskie chamstwo siedzi w genach.
    • gadula Re: DLACZEGO POLACY SA TAKIMI CHAMAMI! 18.10.01, 19:48
      widziałem wiele innych tematów, które były podobne do twojego np., dlaczego
      polacy nienawidzą ameryki. myślę, ze tego typu tematy są odbiciem pewnego
      rozczarowania, braku nadziei a nawet i leku. Jeżeli wierzysz w siebie i innych
      to nie powinieneś się tak przejmować. świat jest kolorowy no i my tez – bez
      wyjątków.
      • Gość: Walek Re: DLACZEGO POLACY SA TAKIMI CHAMAMI! IP: 213.98.114.* 18.10.01, 21:34
        Zgadzam sie z Gadula ! Pytanie kretynskie i bez sensu-jestem chamem?
        • gadula Re: DLACZEGO POLACY SA TAKIMI CHAMAMI! 18.10.01, 22:11
          Gość portalu: Walek napisał(a):

> Zgadzam sie z Gadula ! Pytanie kretynskie i bez sensu-jestem chamem?

Czasami dla kontrastu lubię przekląć, potrząsnąć innymi, aby np., ich obudzić.
          Jeżeli bym klął na kogoś regularnie to na pewno to by miało zupełnie inny wpływ
          na ta osobę. Wszystko jest dozwolone pod warunkiem, ze ma to ręce i nogi.
          Podobnie zrobił autor tego wątku sugerując ze wszyscy Polacy są chamami.
          • Gość: volny JAKI PROCENT IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 19.10.01, 01:48
            gadula napisał(a):
            > Podobnie zrobił autor tego wątku sugerując ze wszyscy TO ZNACZY JAKI PROCENT Polacy są
            chamami.

Volny
            • gadula Re: JAKI PROCENT 19.10.01, 02:00
              czysta ma 40.
              • Gość: volny Re: JAKI PROCENT IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 19.10.01, 08:53
                masz na mysli wodke
                ja nie pijacy jestem

Volny
                gadula napisał(a):

> czysta ma 40.

• Gość: Beata Re: JAKI PROCENT IP: *.ipt.aol.com 21.10.01, 12:04
                  Tym razem powaznie.Nie chodzi o procenty oczywiscie, generalnie jestesmy
                  chamscy, taka jest polska mentalnosc.Zeby to dostrzec trzeba wyjechac z Polski
                  i zobaczyc jak sie zachowuja ludzie w innych krajach. Mieszkam od kilku lat w
                  Anglii i mam porownanie. Tutaj ludzie sa zupelnie inni, sprzedawcy mili ,
                  usmiechnieci,zawsze do uslug, ludzie na ulicy usmiechaja sie do siebie, jesli
                  potraci cie ktos to zaraz przeprasza. W mojej pracy spotykam sie z ludzmi z
                  roznych krajow, w tym rowniez z Polakami-turystami, slysze wiec i widze jak
                  zachowuja sie ci ludzie. Polacy tylko potrafia krytykowac i widziec same
                  wady,podczas gdy Anglicy a zwlaszcza Amerykanie wszystkim sie zachwycaja,
                  zachwalaja i usmiechaja. W metrze tez czasami slysze jak rozmawiaja jacys
                  Polacy, raz byli to dwaj bardzo fajni z wygladu mlodzi panowie,jak zaczeli
                  rozmawiac to myslalam ze sie spale ze wstydu, byli tak wulgarni i chamscy,
                  komentowali wyglad kazdej wchodzacej kobiety,oczywiscie mysleli ze nikt ich nie
                  rozumie, przykladow mozna by mnozyc. Chamskie traktowanie zaczyna sie juz w
                  domu a potem w szkole,nauczyciele wrzeszcza na dzieci, pomiataja nimi i wszyscy
                  mysla ze to normalne. W sklepie i urzedzie robia ci laske ze odpowiedza itd.
                  Poziom naszej kultury jest bardzo niski, a najgorsze ze mamy bardzo wysokie
                  mniemanie o sobie, myslimy ze jestesmy takim wybranym narodem. Czas to zmienic,
                  zacznijcie od dzisiaj i od siebie, usmiechajcie sie do siebie , badzcie mili bo
                  inaczej to nie chce mi sie wracac do naszego kraju.
                  • Gość: renka Re: chamscy twardziele IP: *.sympatico.ca 21.10.01, 13:10
                    Polacy sa bardziej "wrazliwi" od innych, to fakt. Nawet jak kogos obraza to
                    bardzo to przezywaja, czesto popijajac na pohybel.Chamstwo jest zarazliwe, no
                    bo dlaczego ktos ma mnie ponizyc, ublizyc mi, a ja mam zwiesic glowe i modlic
                    sie za niego? Albo sie usmiechnac i uznac ze nic sie nie stalo? OOO, to byloby
                    chyba najlepsze, ale kto tak robi? Ktos, kto ma to WYUCZONE.W Polsce trzeba
                    bylo byc silnym, sprytnym, aby sobie dac rade w ciezkim zyciu na codzien.Tego
                    nas uczono. Gdybysmy byli takim cichym i potulnym narodem, dawno juz nie
                    byloby nas i naszej kultury na mapach Europy.Ale teraz wygladamy troche
                    egzotycznie, jak dziki zwierzak wpuszczony na pokoje.Ja, mysle, ze to kwestia
                    jednego pokolenia , ktore zyc bedzie w miare w normalnych warunkach I nie
                    bedziemy sie tak bardzo roznic w zachowaniu od innych Europejczykow.W Polsce
                    zawsze istniala roznica miedzy wsia i "miastowymi", wynikajaca z dostepu do
                    ogolnie rozumianej kultury, ksiazki.Roznice sie zacieraja , ale walka o
                    przetrwanie trwa. Celuja w niej ludziska ze wsi, jako najbardziej twardy,
                    ambitny i chcacy wszystko naraz odrobic narodek. Ze jest ich duzo specjalnie w
                    Ameryce to zrozumiale, tu na TAKICH sie stawia. W Europie nie ma TAKICH
                    TWARDZIELI tak duzo.Pracujacych po 14 godzin na dobe!Bez urlopow. Ludzie ,
                    przeciez TO juz RODZI AGRESJE!
                    • Gość: NYC Re: dlaczego Polacy sa chamami IP: *.mad.east.verizon.net 21.10.01, 15:50
                      Dlaczego Polacy sa chamami? Mysle, ze nalezy spojrzec na historie tego kraju.
                      Tak naprawde, to kultura europejska nigdy nie dotarla do tego kraju, bo nawet w
                      czasach starozytnych,obecne tereny Polski nie byly pod wplywami cywilizacji
                      srodziemnomorskiej, a zanurzone w barbarzynstwie. Polacy lubia podkreslac swoja
                      przynaleznosc do kultury zachodniej, co jest tylko polowiczne, bo kultura
                      zachodnia dotarla tu poprzez ludy germanskie, ktore w sredniowieczu nie byly
                      rozwiniete cywilizacyjnie, ale w przeciwienstwie do Slowian, ktorzy weszli
                      pozno na arene dziejow, mieli silne kontakty z polwyspem apeninskim i Bizancjum.
                      Polski jezyk jest stosunkowo ubogi w slownictwo pochodzenia lacinskiego, a
                      nawet obserwujac polskie elementy kulturowo, jest bardzo bogate w elementy
                      azjatyckie, stad byc moze to barbarzynstwo. Popatrzmy na typowe stroje
                      szlacheckie z epoki przedrozbiorowej, gdzie panowal kontusz- nie za bardzo
                      przypomina to kulture zachodnia. Polska miala bardzo dlugie granice ze
                      Wschodem, i byc moze to barbarzynstwo jej bardzo odpowiadalo.
                      Prawda jest rowniez, ze Polacy probowali dorownac pewnym narodom cywilizowanym,
                      jak na przyklad Francuzom, i mozemy zaobserwowac pewien fenomen snobistyczny w
                      kulturze polskiej, gdzie dziela literackie, poczawszy od wieku 18-stego, maja
                      bardzo silny pierwiastek gaulistyczny.
                      Mysle, ze Polacy bardzo boja sie cywilizacji zachodniej, a co za tym idzie
                      kultury respektu do blizniego, powstrzymywanie swoich zapedow emocjonalnych,
                      pewny sposob ubierania sie, i etyki moralnej. Byc moze niski poziom edukacyjny
                      spoleczenstwa polskiego jest rowniez tego przyczyna, albowiem w Polsce panuja
                      nadal wzorce pre-modernistyczne, gdzie poza elita szerokie masy spoleczenstwa
                      nie maja dostepu do porzadnej edukacji, ktora jest wylacznie zarezerwowana dla
                      mieszkancow wielkich miast. Nie maly wplyw musial miec tu totalitaryzm, ktory
                      zniszczyl polska inteligencje, i preferowal wzorce kulturowe grupy chlopskiej i
                      robotniczej.
                      Mysle, ze rowniez Pan-Slawizm i tak zwana "dusza slowianska" ktore dotarly tu
                      z Rosji w XIX-wieku umocnil w Polakach ksenofobie, i smieszna ceche- kierowania
                      sie wylacznie w zyciu emocjami, nawet tymi agresywnymi, brak wstrzemiezliwosci.
                      Polacy sa tak iracjonalni i sa tak z tego dumni! Poprzez ta ekstremalny nacisk
                      na emocje, nie potrafia sie wyposrodkowac, powstrzymac od wybuchu swojej
                      agresji, i licza sie z konsekwencjami swoich czynow.
                      Miejmy nadzieje, ze cywilizacja kiedys dotrze do Polski. To spoleczenstwo
                      przechodzi teraz wielkie zmiany, czesto nawet gwaltowne. Jest nawet bardziej
                      otwarte na kulture zachodnia, poprzez wynalazki wspolczesnej techniki-
                      telewizja satelitarna, internet. Nie mozna juz marzyc o zyciu w zascianku, bo
                      ten zascianek sie coraz bardziej kurczy. Wielu Polakow ma rodziny w krajach
                      zachodnich, a wiec polska emigracja moze miec tu pole do popisu w walce z
                      barbarzynstwem.
                      Jestem optymista, i mysle, ze jesli inni barbarzyncy ulegli powabowi
                      cywilizacji, Polacy rowniez to uczynia.
                      • gadula Re: dlaczego Polacy sa chamami 21.10.01, 17:14
                        Podobne opinie o innych krajach Wschodniej Europy slyszalem z ust Bulgarow,
                        Czechow, Rumunow czy Jugoslowian, którzy maja wiecej wspolnego z Wlochami i
                        Niemcami a nizeli ze Slowianami. Niestety wolny rynek jest bardziej agresywny
                        od takiego, który jest kontrolowany przez rząd, co ma nie mały wpływ na postawy
                        ludzi.
                        Reklama dzwignia handlu - i tak tez wygląda środowisko zachodnie, które jest
                        podporządkowane tym zasadom.
                        Abyście się nie zakochali w sobie (mam na myśli emigracje) polecam
                        film „American beauty”, który pokazuje druga stronę medalu tej samej zachodniej
                        kultury.
                        • Gość: NYC Re: dlaczego Polacy sa chamami IP: *.mad.east.verizon.net 21.10.01, 20:05
                          gadula napisał(a):

> Podobne opinie o innych krajach Wschodniej Europy slyszalem z ust Bulgarow,
                          > Czechow, Rumunow czy Jugoslowian, którzy maja wiecej wspolnego z Wlochami i
                          > Niemcami a nizeli ze Slowianami. Niestety wolny rynek jest bardziej agresywny
                          > od takiego, który jest kontrolowany przez rząd, co ma nie mały wpływ na postawy
                          >
                          > ludzi.
                          > Reklama dzwignia handlu - i tak tez wygląda środowisko zachodnie, które jest
                          > podporządkowane tym zasadom.
                          > Abyście się nie zakochali w sobie (mam na myśli emigracje) polecam
                          > film „American beauty”, który pokazuje druga stronę medalu tej same
                          > j zachodniej
                          > kultury.

Drogi Gadulo!!!

Zgadzam sie z Twoimi wywodami na temat tej agresywnej strony wolnego rynku/
                          Polecam Ci 3-tomowe dzielo Hannah Arendt "The Origins of Totalitarianism" gdzie
                          znajdziesz odpowiedz na temat tego, co wydarzylo sie w gospodarce swiatowej w
                          latach 90-tych- zastosowanie idei 19-wiecznego neo-liberalizmu. New Economy to
                          bzdura- to tylko maska dla tendencji rozwinietych w epoce ekspansji kolonialnej.
                          Zycze milej lektury!
                          • gadula Re: dlaczego Polacy sa chamami 22.10.01, 18:26
                            Pomijając kwestie wcześniej wspomniane, zauważyłem również pewne tendencje w
                            twojej wypowiedzi. Otóż, piszesz o naszej przeszłości, historii, która ma
                            według ciebie duży wpływ na stan polskiej kultury podkreślając barbarzyństwo
                            wielokrotnie, gdy tymczasem zamykając swoja wypowiedz odwołujesz się do
                            emigracji polskiej, w której pokładasz nadzieje. A gdzie przeszłość tej
                            emigracji?
                            Czy te nadzieje pokładane w emigracji to przez grzeczność tak, aby czytający
                            zaakceptowali twoja opinie czy tez jest to brak zwykłej konsekwencji?
                            A co z krajami, które maja wielkie przerwy w swojej historii czy z krajami,
                            których kultura kształtowana jest przez emigracje?
                  • Gość: Doki Re: JAKI PROCENT IP: *.turboline.skynet.be 21.10.01, 20:27
                    I tu osmiele sie miec inne zdanie. Nie zawsze jestesmy wobec siebie chamscy,
                    tylko po prostu szczerzy. Jedna z najbardziej irytujacych (mnie) amerykanskich
                    cech jest ta grzecznosc, wrecz unizonosc, za ktora nie stoi prawdziwy respekt.
                    Amerykanie przepraszaja i usmiechaja sie, bo to taki odruch, ale zadana emocja
                    za tym nie stoi. Kazde inne zachowanie odbieraja jako agresje. Nieslusznie. Gdy
                    nie jestem szybko i sprawnie obsluzopny w urzedzie, robie awanture. Gdy
                    panienka przez telefon nie udziela mi potrzebnej informacji, a powinna, to
                    uslyszy ode mnie co mysle o jej inteligencji i nie uwazam sie za chama. Moi
                    pacjenci wymagaja ode mnie scislej informaci i tak samo ja wymagam tego od
                    innych. Nie przesadzajcie z ta grzecznoscia. Badzcie asertywni, a to
                    znaczy "akceptowalnie chamscy". oczywiscie, osoba, ktora zaczela ten watek
                    miala zupelnie co innego na mysli: wyzwiska i jezyk ponizej wentla w dyskusji.
                    Tu trudno dyskutowac. Jezeli nie potrafisz przekazac tego, co myslisz bez
                    znizania sie do slow powszechnie uznanych za obelzywe, to sie zamknij. Ale na
                    co dzien: grzecznosc tak jesli i druga strona na to zasluzy.
                    • Gość: Beata Re: Dla DOKI i NYC IP: *.ipt.aol.com 22.10.01, 11:01
                      Zupelnie nie zgadzam sie z wypowiedzia DOKI,"badz asertywnie chamski"
                      albo "badz grzeczny o ile druga strona sobie na to zasluzy" - to kompletna
                      bzdura, wlasnie typowe polskie myslenie.
                      NYC natomiast bardzo ciekawie i gleboko wyjasnil skad sie biora korzenie
                      polskiego chamstwa. Dziekuje gdyz nie znam tak dobrze historii , ponadto
                      poruszyl tu aspekt psychologiczny , ktory dodatkowo wyjasnia caly problem.
                      Ciesze sie ze sa jeszcze tacy ludzie ktorzy cos rozumieja, pozdrawiam i zycze
                      dalszego poglebiania wiedzy.
                      • Gość: Doki Odp dla Beaty IP: *.unknown.uunet.be 22.10.01, 12:46
                        Gość portalu: Beata napisał(a):

> Zupelnie nie zgadzam sie z wypowiedzia DOKI,"badz
                        asertywnie chamski"
                        > albo "badz grzeczny o ile druga strona sobie na to
                        zasluzy" - to kompletna
                        > bzdura, wlasnie typowe polskie myslenie.

Troszke przekrecilas moje slowa, Beato. Nie napisalem
                        "badz asertywnie chamski". Asertywnosc jest w gruncie
                        rzeczy rodzajem spolecznie akceptowalnego chamstwa, jesli
                        chamstwem jest domaganie sie respektu od kogos, kto ci
                        jest winien respekt.
                        Z "byciem grzecznym o ile druga strona sobie zasluzy"
                        jest podobnie. Byc moze niezrecznie sie wyrazilem.
                        Oczywiscie, nie mozesz a priori zakladac, ze Twoj
                        rozmowca Cie obrazi, ale jesli to uczyni, nie musisz tego
                        lykac z usmiechem. Nota bene, spotkalem pare osob, ktore
                        potrafia werbalnie zniszczyc np nieuprzejmego urzednika
                        bez podnoszenia glosu, a juz na pewno bez przykrych slow
                        i uwazam te umiejetnosc za cenna i przydatna.
                        Co to jest "typowo polskie myslenie", nie wiem. Mysle, ze
                        demonizujesz Polakow. Nie sa ani lepsi, ani gorsi od
                        innych, a co do myslenia, to normalny, zdrowy czlowiek na
                        ogol szybko uczy sie krakac jak inne wrony wokol. Zadnego
                        zwiazku z narodowoscia tu nie ma. Byc moze mowimy o
                        roznych rzeczach. Ja tez nie lubie sluchac rodakow
                        bluzgajacych w autobusie, choc moze jestem akurat jedyna
                        osoba, ktora te bluzgi rozumie. Tu, jak mowilem, nie ma
                        dyskusji. Natomiast ustepliwosc i calkowity brak agresji
                        jako podstawa stosunkow miedzyludzkich prowadza donikad.
                        Jesli uwazasz mnie za ostatnie chamidlo, przykro, ale
                        przezyje. Tak naprawde to idzie ze mna wytrzymac, tylko
                        nie depcz mi po palcach smile.
                        Byc moze tez poziom agresji ma wiecej wspolnego z
                        gestoscia zaludnienia. Mieszkam w kraju, gdzie ta gestosc
                        jest 3 razy wieksza niz w Polsce i czasem taki tlok daje
                        sie we znaki. Oczywiscie, moze byc gorzej i stad np
                        Japonczycy wyksztalcili kodeks zachowania oparty na
                        uprzejmosci i poszanowaniu osobistej sfery zeby sie
                        wzajemnie nie zatluc. Mam jednak wrazenie, ze to proteza:
                        dosc spojrzec jak bezceremonialni sa ci sami Japonczycy
                        np w Europie. Do dzis pamietam, jak porzadkowy u wejscia
                        do Bazyliki Sw Piotra probowal zapobiec wejsciu grupy z
                        Japonii w szortach i koszulkach, czyli generalnie stroju,
                        ktory nie jest akceptowany w swiatyni. Wszyscy usmiechali
                        sie szeroko i klaniali nisko, a potem zrobili swoje,
                        czyli weszli, blyskajac gesto fleszami. Po obu stronach
                        grzecznosc i oglada. Gdyby sprobowali tego w meczecie,
                        wzieto by ich za kark i wywalono, turysta czy nie. Czyli:
                        o wyzszosci myslenia wschodniego nad zachodnim.
                        • Gość: Rafal wszystko zalezy od OSOBISTEJ kultury poszczegolnego czlowieka IP: *.tcpl.ca 22.10.01, 18:44
                          wszystko zalezy od OSOBISTEJ kultury poszczegolnego czlowieka,
                          nie pomoga rozne "uczone" lub "mniej uczone" wypowiedzi,
                          jesli czlowiek nie ma osobistej kultury....
                          troche wiecej zdrowego rozsadku prosze Panstwa....
                          • Gość: Waligora POLACY NIE SA CHAMAMI! POLACY NIE SA CHAMAMI! IP: 207.61.17.* 22.10.01, 19:05
                            POLACY NIE SA CHAMAMI!POLACY NIE SA CHAMAMI!POLACY NIE SA CHAMAMI!POLACY NIE SA
                            CHAMAMI!POLACY NIE SA CHAMAMI!POLACY NIE SA CHAMAMI!

Jesli nie wierzysz to przeczytaj wypowiedzi na Forum Gazeta.pl.
                          • Gość: Doki Re: wszystko zalezy od OSOBISTEJ kultury poszczegolnego czlowieka IP: *.unknown.uunet.be 22.10.01, 19:47
                            Alez oczywiscie! Wiozlem ostatnio na stopa jedna
                            Szwajcarke. Opowiadala dlugo z pasja, ze takich
                            nieprzyjemnych i nieuzytych ludzi jak Anglicy to
                            nigdzie nie spotkala. Przeciez to krzywdzace
                            uogolnienie, podobne jak to, ze Polska to matecznik
                            chamstwa. Jasne, nie jest fajnie spotkac Warszawiaka
                            przekonanego o wlasnej stolecznosci smile ale tez i nie
                            wszyscy oni tam w Warszawie tacy zli, mam nadzieje...
                            • Gość: Beata Re: "ostatnie chamidlo" czyli dla Doki IP: *.ipt.aol.com 23.10.01, 12:00
                              Nie , nie uwazam Cie za ostatnie chamidlo tylko za czlowieka nieuswiadomionego
                              i niestety znow nie zgadzam sie z Toba. Asertywna osoba to taka, ktora jest
                              zdecydowana, pewna, potrafi postawic na swoim i domagac sie swoich praw. Nie ma
                              to nic wspolnego z chamstwem ani agresja. Ja nie popieram zadnego chamstwa!
                              "Niszczyc nieuprzejmego urzednika"- to bardzo smutne...,dlaczego ludzie maja
                              sie niszczyc?
                              A jesli chodzi o Japonczykow to sa to najbardziej uprzejmi, kulturalni ludzie
                              na swiecie, byc moze zwiedzajac rzymska bazylike nie zrozumieli o co chodzi.
                              • Gość: Doki Czy ostatnie chamidlo moze miec ostatnie slowo? IP: *.turboline.skynet.be 23.10.01, 16:06

> Nie , nie uwazam Cie za ostatnie chamidlo tylko za czlowieka nieuswiadomionego
                                > i niestety znow nie zgadzam sie z Toba. Asertywna osoba to taka, ktora jest
                                > zdecydowana, pewna, potrafi postawic na swoim i domagac sie swoich praw. Nie ma
                                > to nic wspolnego z chamstwem ani agresja.

To jest to samo, tylko widziane z drugiej strony: z punktu widzenia urzednikow
                                (nie znosze urzednikow, przyznaje), osoba upierajaca sie przy swoim to cham, bo
                                zmusza do aktywnosci, a dla urzednika wszelka aktywnosc poza piciem kawy i
                                pogaduszkami jest zabojcza. Podobnie ktos, kto nie ustapi mi drogi albo miejsca,
                                bo "jest w prawie", dla siebie samego po prostu egzekwuje prawo, dla drugiego nie
                                zwraca uwagi, ze ktos inny tez sie spieszy. Tam, gdzie koliduja interesy, do
                                oskarzen o chamstwo juz bardzo blisko.

> Ja nie popieram zadnego chamstwa!

Ja tez nie. Ale ja mowie o tym, co jest, a nie o tym, co dobrze byloby, gdyby
                                bylo.

> "Niszczyc nieuprzejmego urzednika"- to bardzo smutne...,dlaczego ludzie maja
                                > sie niszczyc?

Z powodu INDOLENCJI. Tzn marnowania mojego cennego czasu na glupoty. I z powodu
                                tego, ze tu i tam robi sie ciasno na tej planecie.

> A jesli chodzi o Japonczykow to sa to najbardziej uprzejmi, kulturalni ludzie
                                > na swiecie, byc moze zwiedzajac rzymska bazylike nie zrozumieli o co chodzi.

Biedactwa, niby tak przykladaja sie do jezykow obcych, a jak przychodzi co do
                                czego... Znam to, przyznaje, ze od czasu do czasu , jak mi wygodnie, to tez
                                zaslaniam sie tym, ze nie rozumiem.

Beato, idealy, ktore wyznajesz, zdobia Cie i chyle przed Toba czolo. Na co dzien
                                musze byc praktyczny. Ale gdy Cie spotkam, na pewno wyjme noz z zebow i usmiechne
                                sie do Ciebie.
                                • Gość: Milena Re: Do Doki IP: 204.186.88.* 23.10.01, 21:37
                    • node Re: JAKI PROCENT 08.01.02, 20:44
                      > Kazde inne zachowanie odbieraja jako agresje. Nieslusznie. Gdy
                      > nie jestem szybko i sprawnie obsluzopny w urzedzie, robie awanture.

I tu Doki prezentujesz polska 'asertywnosc'. Kiedys pewna sprzedawczyni w
                      sklepie zachowala sie w sposob dosc niemily w stosunku do mnie. Proba dyskusji
                      nic nie dala, wiec zamiast robic awanture (tak po polsku), wyrazilem chec
                      poznania managera. Wiecej dziewczyny w pracy nie widzialam.

> Gdy
                      > panienka przez telefon nie udziela mi potrzebnej informacji, a powinna, to
                      > uslyszy ode mnie co mysle o jej inteligencji i nie uwazam sie za chama.

Chyba powinienes. Kiedys mialem maly konflikt z firma, w ktorej wynajmuje
                      mieszkanie. Zamiast robic komentarze na temat inteligencji pracownika,
                      wytlumaczylem, ze jezeli sie nie dogadamy przez telefon to sad zadecyduje kto ma
                      racje. Po pieciu minutach sprawa byla zalatwiona. Pozegnalismy sie bez zlosci.

> Badzcie asertywni, a to
                      > znaczy "akceptowalnie chamscy". oczywiscie, osoba, ktora zaczela ten watek
                      > miala zupelnie co innego na mysli: wyzwiska i jezyk ponizej wentla w dyskusji.

Czy myslisz, ze personalne uwagi dotyczace inteligencji nie sa 'ponizej wentla w
                      dyskusji'?
                  • zaza Re: DO BEATY 22.10.01, 19:28
                    BEATO!!
                    ODEZWIJ SIE !! NAPISZ DO MNIE!
                  • Gość: catani Re: Beato przejrzyj na oczy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.01, 11:50

Mieszkam od kilku lat w Anglii i mam porownanie. Tutaj ludzie sa zupelnie inni,
                    sprzedawcy mili,usmiechnieci,zawsze do uslug, ludzie na ulicy usmiechaja sie do
                    siebie, jesli potraci cie ktos to zaraz przeprasza.

Stara, o czym ty mówisz, jeśli pracujesz w branży turystycznej to powinnaś
                    wiedzieć jaka jest opinia o angielskich turystach (szczególnie na Majorce i
                    Ibizie)oraz angielskich kibicach piłki nożnej.

• Gość: Beata Re: dla Catani IP: *.ipt.aol.com 23.10.01, 12:35
                      Nie twierdze ze Anglicy sa idealni, pewnie na Majorce i Ibizie lubia sobie
                      poszalec, bo maja na to pieniadze a angielscy kibice sportowi sa agresywni tak
                      samo jak kibice na calym swiecie(dlatego min nie lubie sportu).
                      Dyskutujemy tu jednak o chamskim zachowaniu z ktorym w Polsce spotykamy sie na
                      codzien i uwazamy to za naturalne.
                      • Gość: Beata Re: dla Catani IP: *.ipt.aol.com 23.10.01, 13:10
                        Mialam okazje przyjrzec sie Polakom rowniez podczas spedzania wakacji w Tunezji.
                        Poziom kultury wiekszosci z nich byl zalosny. W czasie obiadu wszyscy pchali
                        sie do stolu, nakladali tyle ze nie mogli tego zjesc, potem zostawiali. Osoby ,
                        ktore widywalam na codzien nie potrafily sie usmiechnac na powitanie nie mowiac
                        juz o pozdrowieniu. Rozmawiajac z polskim rezydentem zarowno bardzo mlodzi jak
                        i starsi rzucali wyzwiskami, pienili sie bo w pokoju nie bylo np.reczniczka.
                        Mijajac ich na basenie albo w holu slyszalam tylko wieczna krytyke i narzekania.
                        Kiedys mieszkalam w hotelu rowniez z Anglikami i Niemcami i zareczam ze
                        zachowywali sie zupelnie inaczej.
                      • Gość: catani Re: Beato chamem sie jest albo nie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.01, 13:15

> Nie twierdze ze Anglicy sa idealni, pewnie na Majorce i Ibizie lubia sobie
                        > poszalec, bo maja na to pieniadze a angielscy kibice sportowi sa agresywni tak
                        > samo jak kibice na calym swiecie(dlatego min nie lubie sportu).
                        > Dyskutujemy tu jednak o chamskim zachowaniu z ktorym w Polsce spotykamy sie na
                        > codzien i uwazamy to za naturalne.

Nie widze roznicy miedzy chamstwem na wakacjach a chamstwem na codzien. Chamem
                        albo sie jest albo nie.

Angielskie chamstwo jest bardzo perfidna odmiana. U siebie sa nice and kind a za
                        granica sa chamami i robia demolke.

Reasumujac Polacy nie sa wiekszymi chamami niz inne nacje. Nie idealizuj Angoli
                        potrafa byc burakami.

• Gość: Walek Re: Beato chamem sie jest albo nie IP: 213.98.114.* 23.10.01, 15:03
                          Beato Pisze do Ciebie cham ! Zawiadamiam Cie slodka idiotko,ze na Majorce i
                          Ibiza szaleja Anglicy biedni -dlatego sa na Majorce i Ibiza. Twoje
                          doswiadczenia jak to nazywasz to normalka.Jak mozna wyczytac z Twoich postow
                          jestes mloda i durna cipka-naiwniutka.Mysle ,ze prawdziwego chamstwa nigdy nie
                          widzialas
                          • Gość: catani Re: Beato chamem sie jest albo nie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.01, 15:39
                            Walek, nie badz chamem!
                          • Gość: Beata Re: dla Walka IP: *.ipt.aol.com 23.10.01, 16:04
                            Dzieki Walek ze sie wypowiedziales, stanowisz doskonaly przyklad tego o czym tu
                            mowimy; jestes rzeczywiscie prawdziwym chamem a na dodatek prymitywny.
                            • Gość: Walek Re: DO Beaty IP: 213.98.114.* 23.10.01, 17:04

> Dzieki Walek ze sie wypowiedziales, stanowisz doskonaly przyklad tego o czym tu
                              >
                              > mowimy; jestes rzeczywiscie prawdziwym chamem a na dodatek prymitywny.

Nie dla a do Walka cipo durna.Cham moze byc tylko prymitywny ! Innaczej nie
                              bylby chamem tylko niegrzecznym. Ales durna !
                            • Gość: Walek Re: DO Beaty IP: 213.98.114.* 23.10.01, 17:04

> Dzieki Walek ze sie wypowiedziales, stanowisz doskonaly przyklad tego o czym tu
                              >
                              > mowimy; jestes rzeczywiscie prawdziwym chamem a na dodatek prymitywny.

Nie dla a do Walka cipo durna.Cham moze byc tylko prymitywny ! Innaczej nie
                              bylby chamem tylko niegrzecznym. Ales durna !
                  • Gość: Mineta Do Beaty IP: 199.71.64.* 07.01.02, 22:11
                    Zgadzam sie z Toba w kazdym szczegole .Polacy to narod chamow.
                  • Gość: Mineta wiadomosc dla Beaty IP: 199.71.64.* 07.01.02, 22:14
                    Wyzej jest wiadomosc dla Ciebie .
                    Mineta
    • Gość: KAMA Re: DLACZEGO POLACY SA TAKIMI CHAMAMI! IP: *.chicago-18rh16rt.il.dial-access.att.net 23.10.01, 15:38
      Zauwazylam, ze tego chamstwa pojawilo sie wiecej odkad skonczyly sie wakacje.
      Widzisz jakis zwiazek?
      • Gość: catani Re: DLACZEGO POLACY SA TAKIMI CHAMAMI! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.01, 15:46
        Gość portalu: KAMA napisał(a):

> Zauwazylam, ze tego chamstwa pojawilo sie wiecej odkad skonczyly sie wakacje.
        > Widzisz jakis zwiazek?

czy mogla bys rozwinac ta niezwykle intrygujaca teze

• Gość: walek Re: DLACZEGO POLACY SA TAKIMI CHAMAMI! IP: 213.98.114.* 23.10.01, 17:17
          Gość portalu: catani napisał(a):

> Gość portalu: KAMA napisał(a):
          >
          > > Zauwazylam, ze tego chamstwa pojawilo sie wiecej odkad skonczyly sie wakac
          > je.
          > > Widzisz jakis zwiazek?
          >
          > czy mogla bys rozwinac ta niezwykle intrygujaca teze
          >

Czyzby experci od hamstwa skladali sie glownie z durnych szkolnych siusiumajtek?
          wypraszam sobie by mije dorosle chamstwo ocenialy gowniary i gowniarze w wieku
          szkolnym.
          • Gość: Zylbert Re: DLACZEGO POLACY SA TAKIMI CHAMAMI! IP: *.netcom.ca 07.01.02, 21:52
            A co mozna powiedziec o innych nacjach, np. Arabach. Co prawda Polki
            lubia byc traktowane jak powietrze, lecz to nie zmienia opinii o Arabach ...
    • Gość: emigrant Do ZEFIR'a ..... IP: 131.137.84.* 07.01.02, 22:06
      Czy ty tez jestes Polakiem ?? Jesli tak to chamem tez ??
      • Gość: @ Re: Do ZEFIR'a ..... IP: *.netcom.ca 08.01.02, 11:57
        Gos´c´ portalu: emigrant napisa?(a):

> Czy ty tez jestes Polakiem ?? Jesli tak to chamem tez ??

W Rajchu jest niezbyt dobra opinia o Turkach i o Polkach, a szczegolnie o
        tych co pracujom u Turkow w ich klubach nocnych. Ale czy to zaraz ma
        swiadczyc o wszystkich Turkach?

• Gość: Ktos Re: Do ZEFIR'a ..... IP: 131.137.84.* 08.01.02, 16:57
          Gość portalu: @ napisał(a):

> Gos´c´ portalu: emigrant napisa?(a):
          >
          > > Czy ty tez jestes Polakiem ?? Jesli tak to chamem tez ??
          >
          > W Rajchu jest niezbyt dobra opinia o Turkach i o Polkach, a szczegolnie o
          > tych co pracujom u Turkow w ich klubach nocnych. Ale czy to zaraz ma
          > swiadczyc o wszystkich Turkach?
          >

Tak, wszelkie uogolnienia sa najczesciej krzywdzace. Ten gosc co zalozyl ten
          watek chyba chcial zapytac nie

"dlaczego Polacy sa takimi chamami"

tylko

"dlaczego wsrod Polakow sa chamy" , nie sadzisz ?? Ja tak. Na to pytanie odpowie
          z pewnoscia przedszkolak: "Bo chamy sa wszedzie, w kazdym narodzie."

Ktos tu kiedys zalozyl watek "Polacy to zlodzieje" i tez dostalo mu sie niezle.

Pozdr. ..........
    • uve Re: DLACZEGO POLACY SA TAKIMI CHAMAMI! 08.01.02, 19:25
      Trzeba najpierw zaczac od siebie! Najpierw ocenic siebie. Wyeliminowac
      wszystkie negatywne strony, i nareszcie bedac absolutnie idealny, mozna cos
      powiedziec o innych, ale tez, bardzo ostroznie.
      • Gość: ktos tam Re: DLACZEGO POLACY SA TAKIMI CHAMAMI! IP: *.transcanada.com 08.01.02, 20:32
        ... od wielu lat przestalismy "zaczepiac" spotykanych rodakow w podrozach po swiece...
        poprostu wstyd czasami sie przyznawac, ze poslugujemy sie tym samym jezykiem...
        ale co to wiele szukac - wystarczy wyjsc Warszawie na ulice i co sie widzi?
        Prosze dac sobie samemu odpowiedz...
        ...a wielu ma takie wielkie pretensje oraz nauczac innych !!!!
        • Gość: Mari Re: DLACZEGO POLACY SA TAKIMI CHAMAMI! IP: *.uc.nombres.ttd.es 08.01.02, 22:42
          Gość portalu: ktos tam napisał(a):

> ... od wielu lat przestalismy "zaczepiac" spotykanych rodakow w podrozach po sw
          > iece...
          > poprostu wstyd czasami sie przyznawac, ze poslugujemy sie tym samym jezykiem...
          > ale co to wiele szukac - wystarczy wyjsc Warszawie na ulice i co sie widzi?
          > Prosze dac sobie samemu odpowiedz...
          > ...a wielu ma takie wielkie pretensje oraz nauczac innych !!!!

Na to nie ma rady- wieki przemina i ktowie ?
          • Gość: @ Do Marii! IP: *.netcom.ca 09.01.02, 12:31
            Nie wiem jakie som Twoje doswiadczenia, ale jest tam u Was taki Don w
            tej Hiszpanii. Pracuje zdaje siem przy zbiorach owocow ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka