Dodaj do ulubionych

kiedy rozpoczyna sie rok szkolny w Australii

04.11.06, 23:52
Kochane mamusie z Australii pomozcie - byc moze pojade do tego wspanialego
kraju - moj syn ma prawie 8 lat chodzi do 3 klasy w Anglii - ale jest szansa
ze dolacze do was -napiszcie cos o systemie ksztalcenia i kiedy sie
rozpoczyna rok szkolny itd - jak dlugo trwa , ile trwaja wakacje i takie bla
bla bla, slyszlam ze u was tez sa mundurki jak w Anglii a jak wyglada
ksztalcenie - mam na mysli poziom, oceny itd?
dziekuje bardzo za kazda info.
Obserwuj wątek
    • podyanty Re: kiedy rozpoczyna sie rok szkolny w Australii 05.11.06, 07:01
      Czesc Monisia,

Generalnie rok szkolny na polkuli poludniowej zaczyna sie w lutym i konczy w grudniu (w tym roku
      21-go). Dokladne daty mozesz sprawdzic na stronach odpowiednich Departments of Education (nie
      wiem w jakim stanie bedziesz mieszkac).
      Moge Ci objasnic jak to wyglada w ACT (Canberra).
      - Postawowke (klasa Kindergarten) zaczynaja dzieci, ktore skoncza 5 lat, najpozniej do 30 kwietnia
      danego roku szkolnego
      - Szkola podstawowa (Primary school) trwa do 6 klasy wlacznie (High School 7-10 i College 11-12)
      - rok szkolny trwa 40 tygodni i dzieli sie na 4 rowne okresy poprzedzielane 2 -tygodniowymi
      wakacjami
      - stopni w podstawowce nie ma. nasze dzieci dostaja tzw mid semster report (x 2) oraz rozbudwany
      report na polrocze i na koniec roku
      - w naszej szkole nauka trwa od 9 rano do 15.15 z dwiema przerwami : 10.40-11.00 (recess) oraz
      12.40-13.30 (lunch),
      - stolowek nie ma, sa natomiast canteens czyli sklepiki (ktore teoretycznie nie powinny sprzedawac
      swinstw)
      - szkoly moga byc panstwowe, wyznaniowe albo prywatne (panstwowa jest gratis, skladka na komitet
      rodzicielski zalezy od szkoly - u nas $145 rocznie i $100 wpisowego. Wyznaniowa kosztuje, ale
      niezbyt duzo, prywatna od 7-8 tys $ w gore),
      - Dzieci w podstawowce maja cos w rodzaju mundurkow wiec jak widzisz zolta bluze i czerwone portki
      to wiesz, ze to Forrest Primary a jak ci mignie czerwona bluzka i granatowa spodnica to domyslasz
      sie, ze to szkola mojej corki. Bluzy/koszulki/swetry maja logo szkoly. Szkoly w naszym miescie nie sa
      ogrodzone wiec taki mundurek z miejsca identyfikuje ucznia.

Nauczyciele sa przez caly dzien w szkole i oczekuje sie od nich o wiele wiecej niz od nauczycieli w
      Polsce. Poziom nauki zalezy od szkoly. Ja moze nie jestem wlasciwa osoba do wypowiadania sie na ten
      temat bo szkola mojej corki jest establiszmentemnietypowym, dwujezycznym, francusko-angielskim,
      ktory zatrudnia nauczycieli tutejszych oraz importowanych z Francji

Jezeli zamierzasz osiasc w Melbourne Evee udzieli Ci z pewnoscia wyczerpujacych informacji na temat
      systemu szkolnego stanu Victoria.

Pozdrawiam,

Podyanty
      • monisia98 Re: kiedy rozpoczyna sie rok szkolny w Australii 06.11.06, 12:04
        dzieki serdeczne ze odp. pozdrawiam cieplo z anglii choc u nas obecnie 0 stopni
      • evee1 Re: kiedy rozpoczyna sie rok szkolny w Australii 08.11.06, 06:10
        > Czesc Monisia,
        >
        > Generalnie rok szkolny na polkuli poludniowej zaczyna sie w lutym i konczy w
        > grudniu (w tym roku
        > 21-go). Dokladne daty mozesz sprawdzic na stronach odpowiednich Departments
        of
        > Education (nie
        > wiem w jakim stanie bedziesz mieszkac).
        > Moge Ci objasnic jak to wyglada w ACT (Canberra).
        A ja zeby nie powtarzac dopisze ewentualne roznice smile)

> - szkoly moga byc panstwowe, wyznaniowe albo prywatne (panstwowa jest gratis,
        s
        > kladka na komitet rodzicielski zalezy od szkoly - u nas $145 rocznie i $100
        wpisowego.
        > Wyznaniowa kosztuje, ale niezbyt duzo,
        Moje dzieci (mam syna w 4tej klasie i corke w klasie 6tej) chodza do szkoly
        katolickiej i oplata jest na ogol jedna od rodziny (u nas 1100$ za rok) plus
        niewielka oplata zakazde dziecko ($120). Mamy jeszcze oplate $50 dolarow na
        utrzymanie terenu szkoly, ale w kazdym z czterech semetstrow jest organizowane
        cos na ksztalt prac spolecznych rodzicow i mozna swoim uczestnictwem dostac te
        pieniadze spowrotem. Placi sie w ratach przez trzy semstry roku. W przypadku
        trudnej sytuacji ekonomicznej mozna ubiec sie do dyrekcji szkoly o pomoc, ale
        jak taka pomoc wyglada, to nie wiem.

> prywatna od 7-8 tys $ w gore),
        > - Dzieci w podstawowce maja cos w rodzaju mundurkow wiec jak widzisz zolta
        bluz
        > e i czerwone portki
        > to wiesz, ze to Forrest Primary a jak ci mignie czerwona bluzka i granatowa s
        > podnica to domyslasz
        > sie, ze to szkola mojej corki. Bluzy/koszulki/swetry maja logo szkoly. Szkoly
        w
        > naszym miescie nie sa
        > ogrodzone wiec taki mundurek z miejsca identyfikuje ucznia.
        W naszej szkole dzieci maja mundurek i stroj sportowy. Jeden dzien w tygodniu
        okreslony jest jako "sports day" i dzieci przychodza juz od razu ubrane w stroj
        sportowy. Ceny tych ubranek nie sa bardzo wygorowane i mozna dziecko ubrac na
        caly rok od stop do glow za jakies 300 dolarow (lacznie z kapeluszem od slonca,
        ktory jest obowiazkowy w pierwszym i czwartym semestrze - nauczyciele w naszej
        szkole nie wypuszcza dzieci na dwor bez kapelusza). Od nowego roku corka idzie
        do nowej szkoly i podobno "wyprawka" kosztuje okolo 700 dolarow. Bez ksiazek o
        zeszytow.
        Wiekszosc szkol ma wlasne sklepiki, w ktorych mozna kupic wiekszosc czesci
        mundurka. Inne czesci jak spodenki na przyklad mozna kupic w tutajszym
        odpowiedniku angielskiego]
        Woolworth'a.

> Nauczyciele sa przez caly dzien w szkole i oczekuje sie od nich o wiele wiecej
        > niz od nauczycieli w
        > Polsce. Poziom nauki zalezy od szkoly. Ja moze nie jestem wlasciwa osoba do wy
        > powiadania sie na ten
        > temat bo szkola mojej corki jest establiszmentemnietypowym, dwujezycznym, fran
        > cusko-angielskim,
        > ktory zatrudnia nauczycieli tutejszych oraz importowanych z Francji
        > Jezeli zamierzasz osiasc w Melbourne Evee udzieli Ci z pewnoscia wyczerpujacyc
        > h informacji na temat
        > systemu szkolnego stanu Victoria.
        I nie tylko na ten temat smile).
        Ja jakis czas temu bylam w podobnej sytuacji co Ty, bo przez 3 lata
        mieszkalismy w Londynie i tam moje dzieci zaczely szkole. Przenieslismy sie
        tutaj prawie trzy lata temu. W momencie przenosin syn byl w polowie drugiej, a
        corka w polowie czwartej klasy szkoly angielskiej. Przyjechalismy tu w polowie
        stycznia, zeby dzieci mogly zaczac rok w nowej szkole od konca stycznia.
        Nie wiem tak naprawde na ile rozni sie poziom nauki w roznych szkolach, ale
        jezeli chodzi o szkoly podstawowe, to generalnie w miare dobrych dzielnicach
        szkoly, niezaleznie od rodzaju (panstwowa, prywatna czy wyznaniowa) tez sa
        dobre. Uznaje sie, ze w katolickich bardziej zwraca sie uwage na dyscypline,
        ale chodzi raczej o te dobre strony dyscypliny, a nie o stawianie w kacie i
        karanie za wystepki.
        Ja nie zauwazylam wielkiej roznicy w szkole, do ktorej chodzily dzieci w Anglii
        (tez katolickiej), a obecnej. Szacunek dla uczniow, jak i dla ich rodzicow,
        mili nauczyciele, bardzo rozsadne kierownictwo, zaangazowanie rodzicow itd.
        Poziom nauczania tez podobny, podobna struktura nauki w szkole i pracy domowej.
        W sumie moje dzieci nie mialy zadnego problemu z przestawieniem sie z jednej
        szkoly na druga. Fakt, ze szkola, do ktorej chodzily w Londynie miala bardzo
        wysokie notowania w ramach swojego LEA, ale ja nie uwazam, zeby moje dzieci
        byly jakos tam wyjatkowo zdolne. Zdolne - owszem, ale nie jakos wybitnie.

Do ktorej klasy powinien isc tutaj Twoj syn? Nie wiem w jakim miesiacu sie
        urodzil, ale jezeli skonczyl 8 lat przed 30 kwietnia, to moglby isc do trzeciej
        klasy. Z synem nie mielismy rozterek, bo w jego przypadku wiekowo wypadalo mu w
        styczniu zaczac te klase, ktora zaczal poprzedniego roku we wrzesniu w Anglii.
        Ale corka, urodzona w polowie czerwca teoretycznie powinna isc do trzeciej
        klasy w Australii, mimo ze w Anglii zaczela juz klase czwarta. Zdecydowalismy
        jednak, ze bez sensu byloby ja cofac o rok i cora poszla jednak do czwartej
        klasy. W efekcie jest prawie o dwa lata mlodsza od niektorych dzieci w jej
        klasie, ale wcale to jej (ani im) nie przeszkadza.Dodam, ze tutaj dzieci tylko
        w wyjatkowych przypadkach ida do szkoly wczesniej, natomiast dosyc popularne
        jest przetrzymywanie dzieci o rok w przedszkolu (szczegolnie chlopcow) i
        posylanie ich do szkoly pozniej.
        Jezeli wiec Twoj syn radzi sobie calkiem dobrze w szkole angielskiej, to ja
        uwazam, ze nie bedzie mial zadnych problemow z adaptacja w tutejszej szkole.
        A czy wiecie juz Monisiu do jakiego miasta sie wybieracie?
        • werata Re: kiedy rozpoczyna sie rok szkolny w Australii 08.11.06, 09:03
          evee1 napisała:
          > Jezeli wiec Twoj syn radzi sobie calkiem dobrze w szkole angielskiej, to ja
          > uwazam, ze nie bedzie mial zadnych problemow z adaptacja w tutejszej szkole.

Oczywiscie, ze nie. Przeciez w Ausralii sa najlepsze szkoly,prawda?
          • werata przepraszam za blad 08.11.06, 09:06
            ...ale ja w Polsce wyksztalcona jestem, to tlumaczy, ze nawet "Australia"
            poprawnie napisac nie umiem. A fuj, polskie szkoly!
            • monisia98 Re: dzieki evee1 08.11.06, 11:22
              otoz moj syn konczy 8 lat dokladnie za kilka dni czyli 17 listopada - tu chodzi
              do 3 klasy angielskiej - nie narzekam bardzo dobrze sobie radzi jest jednym z
              kilku dzieci ktore sa najlepsze obecnie w klasie.
              Nie wiem jeszcze do jakiego dokladnie trafimy miejsca w Australii- cos bylo
              przebakiwane ze do Perth (czyli Australia zachodnia)- ale to nie jest pewne - w
              kazdym razie nasz wyjazd bylby zaplanowany gdzies w okolicy marca-kwietnia -
              zobaczymy czy ta praca wypali? Maz bardzo sie cieszy ja chyba juz sie
              zaadoptowalam w Anglii - choc na poczatku bylo mi ciezko po prawie 2 latach
              teraz zaczelam sie czuc tu dobrze - wiec ciezko mi bedzie znow zmieniac kolejny
              kraj.
              A mam ich na koncie troche USA, Holandia, Niemcy teraz Angliia i moze
              Australiia - no coz...Jak bede cos wiedziala tak na pewno - odezwe sie i
              napisze gdzie jestem.
              Na razie dzieki wielkie za pomoc.
            • podyanty Re: Oj, Werata 08.11.06, 13:24
              cos masz chyba dzisiaj kiepski dzien?

werata napisała:

> ...ale ja w Polsce wyksztalcona jestem, to tlumaczy, ze nawet "Australia"
              > poprawnie napisac nie umiem. A fuj, polskie szkoly!
          • evee1 Re: kiedy rozpoczyna sie rok szkolny w Australii 08.11.06, 13:12
            > Oczywiscie, ze nie. Przeciez w Ausralii sa najlepsze szkoly,prawda?
            Ales Ty sie na te Australie uwziela!!
            Czy ja gdzies napisalam, ze tutejsze szkoly sa najlepsze. Zreszta w porownaniu z
            jakimi innymi szkolami? Ja tylko moge porownac szkole angielska i polska, i to
            jedynie te konkretne szkoly, do ktorych chodzily moje dzieci i dzieci moich
            znajomych.
            Co do szkol polskich, to sie nie odzywam, bo ja co prawda tez w szkolach
            polskich jestem szkolona, ale to juz dawno temu bylo smile. I pewnie wiele sie w
            polskim szkolnictwie zmienilo.
            Ale wiem, ze bardzo wiele Polakow twierdzi, ze tutejsze szkoly sa do bani, bo tu
            niczego nie ucza, za to w Polsce to edukacja, ze ho, ho!! A ja pracuje z ludzmi,
            ktorzy pokonczyli tutejsze szkoly i uniwersytety - tlumokami nie sa, a nawet
            wrecz przeciwnie smile). Wiec moze nie jest tak zle z tutejszym szkolnictwem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka