Gość: Monika@lajkonik.de Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 19.10.02, 21:28 czesc. Jak widzis zapisalam sie Mieszkamy w Norymberdze. Ja mam 23 lata i na imie Monika, maz Artur 24. Tutaj 18.06.02 urodzil sie nasz syn Oskar. Chetnie poznam inne mamy z okolic Odpowiedz Link Zgłoś
aggi11 Re: Lista rodzicow z Niemiec 14.06.07, 23:03 witam, tez mieszkam w norymberdze jak masz ochote to sie odezwij pozdrawiam ( ja mam na imie agnieszka mam 24 lata) agg11@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AsiaW-punkt Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 21.10.02, 13:01 Asia (22), Arek (24) i Natalie (za szesc dni konczy 14 miesiecy). Mieszkamy sobie w Daun piekna miejscowosc urlopowo wypoczynkowa w rejonie Vunkaneifel w Rheinland- Pfalz. A moze sa tu inne mamusie z mojego rejonu, chentnie nawiaze kontakt. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrin_ Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 25.10.02, 10:10 Mam 22 lata, moj maz 27. Nie jestesmy jeszcze rodzicami, nawet nie jestem w ciazy. Mieszkamy w Ludwigshafen (Rheiland Pfalz). Chetnie nawiaze kontakt z osobami z tego regionu, pomimo, ze nie jestem jeszcze mamusia. Pozdrawiamy.Katrin i Marek Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_kawecki Re: Lista rodzicow z Niemiec 11.09.03, 10:24 > Mam 22 lata, moj maz 27. Nie jestesmy jeszcze rodzicami, nawet nie jestem w cia > zy. Mieszkamy w Ludwigshafen (Rheiland Pfalz). Chetnie nawiaze kontakt z osobam > i z tego regionu, pomimo, ze nie jestem jeszcze mamusia. > Pozdrawiamy. > Katrin i Marek Witam, my jestesmy z Viernheim i do Ludwigshafen mamy jakies 15km. Ja mam 29, zona 28 i coreczka prawie 2 latka. Jezeli chcialabys nawiazac kontakt z nami to napisz na rafal_k@web.de (ten adres sprawdzam prawie codziennie). Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
desire.et Re: Lista rodzicow z Niemiec 06.09.04, 13:01 a ja pozdrawiam z Mannheim, nasz synek ma 3 latka (my po 31).. jestem pierwszy raz na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
oskar_z_mama Re: Lista rodzicow z Niemiec 13.11.06, 22:55 Czesc Wszystkim! Jestem Magda(23 lata) Moj mezczyzna to Frank (36 lat) Mamy kochanego synka Oskarka (9 m-cy) Mieszkamy w Todtmoos niedaleko Freiburga Pozdrawiam! Chaetnie nawiaze kontakt z innymi mamami z okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: Lista rodzicow z Niemiec 14.07.07, 22:49 Mieszkamy od 3 miesiecy we Friedrichshafen ale wczesniej przez prawie 6 lat we Freiburgu, i jezdzimy regularnie raz w tygodniu! Odpowiedz Link Zgłoś
oj2002 Re: Lista rodzicow z Niemiec 18.11.03, 22:50 troche pozno odpowiadam, ale dopiero niedawno odnalazlam to forum. mam nadzieje, ze nie spoznilam sie za bardzo na razie jestem wciaz w warszawie, ale od stycznia przenosze sie... no wlasnie. maz szuka mieszkania jakies 30-50 km od Wiesbaden w kierunku zachodnim (Bingen, Simmern), tak wiec wkrotce bede prawie sasiadka. szczerze mowiac jestem przerazona przeprowadzka, zmianami, samotnaoscia i calym mnostwem innych rzeczy. bardzo sie uciesze z jakiegokolwiek kontaktu. my to: Thomas - 27 Magda - 29 Oliver - 1 Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalkawecki Re: Lista rodzicow z Niemiec 19.11.03, 08:13 > troche pozno odpowiadam, ale dopiero niedawno odnalazlam to forum. mam > nadzieje, ze nie spoznilam sie za bardzo > na razie jestem wciaz w warszawie, ale od stycznia przenosze sie... no > wlasnie. maz szuka mieszkania jakies 30-50 km od Wiesbaden w kierunku > zachodnim (Bingen, Simmern), tak wiec wkrotce bede prawie sasiadka. > szczerze mowiac jestem przerazona przeprowadzka, zmianami, samotnaoscia i > calym mnostwem innych rzeczy. Troche wiecej niz rok temu przezywalem dokladnie to co Ty teraz. Takze wiem o czym mowisz Przeprowadzka przebiegla u nas bez problemu - znajomi pomogli w tym. Zmian bylo mnostwo, to fakt. Tego nie da sie uniknac. Tutaj jest inne zycie, inna kultura, inni ludzie. Wszystkie te zmiany okazaly sie jednak pozytywne. Takze ja bym sie tymi zmianami nie martwil. Oczywiscie potrzeba troche czasu, zeby sie przyzwyczaic (np. do tego, ze w urzedach zalatwia sie wszystko w 5 minut a urzednik nic za to nie chce), ale to jest kwestia 2-3 miesiecy. Wielu Polakow boi sie kontaktow z Niemcami. Tutaj rowniez moge Cie uspokoic. Niemcy sa ogolnie bardzo przyjazni, chetni do pomocy i z ich strony mozesz spotkac wiele zyczliwosci. Oczywiscie sa i czarne owce - ale takie zawsze sie znajda (chociaz, my przez ponad rok na takie nie trafilismy jeszcze). Najgorzej moze byc z samotnoscia. A dokladniej brakiem znajomych. Nie wiem jakie zycie towarzyskie prowadzisz w Polsce, ale to moze byc najwiekszy problem. U nas rozwiazalo sie to stosunkowo szybko, miedzy innymi dzieki liscie Moniki Pozatym w pracy mam bardzo dobra atmosfere i tez spotykamy sie poza pracy w rodzinami. No i dodatkowo dziecko w koncu nie daje az tak duzo wolnego czasu Dla mojej zony najwiekszy problem to byl jednak jezyk. Teraz jest juz duzo lepiej, chodzi na kurs. Pomalu zaczyna sie dogadywac z ludzmi, takze idzie w dobra strone. Pozdrawiam i powodzenia Rafal Kawecki Odpowiedz Link Zgłoś
klarinia Re: Flensburg badz okolice? 24.03.06, 19:29 Witam serdecznie ,ja co prawda nie z Niemiec a z Danii,ale w Niemczech a dokladnie w Wassersleben(bodajze kilometr od Flensburga)spedzam weekendy. Bardzo chetnie nawiaze nowe znajomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mateoeasy Re: Flensburg badz okolice? 06.11.07, 15:00 ja mieszkam we flensburgu i na pewno chetnie cie poznam Odpowiedz Link Zgłoś
melisa2007 Re: Lista rodzicow z Niemiec 30.10.07, 19:21 Witam.Mieszkam od 2 lat w Waldlaubersheim (miedzy Stromberg, Bingen,Bad Kreuznach)i rowniez szukam nowych znajomych.Mam nadzieje na nawiazanie nowych kontaktow.Pozdrawiam! Ania (31l) Wiegand(46l) Maciej (2,5roku) Odpowiedz Link Zgłoś
melisa2007 Meinz,Bingen,Stromberg,Bad Kreuznach 30.10.07, 19:31 Witam.Mieszkam od 2 lat w Waldlaubersheim (miedzy Stromberg, Bingen,Bad Kreuznach)i rowniez szukam nowych znajomych.Mam nadzieje na nawiazanie nowych kontaktow.Pozdrawiam! Ania (31l) Wiegand(46l) Maciej (2,5roku) moj e-mail: melisa2007@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kacha0104 Re: Lista rodzicow z Niemiec 26.04.07, 14:53 Hej wszystkim, mam na imie Kasia 28 lat, maz Marek 31 lat synek Alexander 4 latka i Nicole 2 latka. Mieszkamy w Leipzig (sachsen)juz 4 lata. Miloby bylo kogos z okolic poznac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizak Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 21.10.02, 20:22 A ja jestem Iza (28) i mieszkamy z mężem Piotrem (28) i Tosią (rok) w Düsseldorfie (trochę krócej niż od roku). Chętnie pogadam z innymi mamami z Niemiec - moze jest ktoś z Düsseldorfu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piegusek Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 23.10.02, 12:34 Tez sie przedstawiamy (chociaz jeszcze nie jestesmy rodzicami Kasia 24 i Jarek 28. Jestesmy z Duisburga - NRWPozdrawiamyP.S.Chetnie zawrzemy nowe znajomosci Odpowiedz Link Zgłoś
avokat Re: Lista rodzicow z Niemiec 04.09.03, 21:44 czesc! Mam na imie Natalia 27, maz Vlad 28, synek Robert 12 miesiecy. Mieszkamy w Bochum, maz pracuje w Duisburgu. Odezwij sie na duralex@gmx.de Odpowiedz Link Zgłoś
tulcia Re: Lista rodzicow z Niemiec 05.10.03, 14:41 Hej, jestesmy z Duisburga Kasia 25, Jarek 29 i ktos kto pojawi sie na poczatku marca Chetnie nawiazemy nowe znajomosci Odpowiedz Link Zgłoś
mateoeasy Re: Lista rodzicow z Niemiec 06.11.07, 14:58 sa moze mamy z Flensburga? Odpowiedz Link Zgłoś
mysia125 Düsseldorf i okolica 10.09.04, 22:58 Znalazlam list Izy, ale to bylo wieki temu. Czy moze na swiezo jest tu mama z Düsseldorfu badz okolic? Jestem w stadium brzuchatki,niedawno sie przeprowadzilam,jestem anglojezyczna,ale zaczynam sie uczyc niemieckiego,ale najwiekszy problem: zupelnie nie mam pojecia, jak sobie poradzic z roznymi papierkowo-urzedowymi sprawami.Za dwa tyg bede legalna niemiecka zona,ale brakuje mi zyczliwej baby do pogadania i popytania o rozne takie. Kasia mysia125@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
yvi1 Re: Düsseldorf i okolica do Kasi 11.09.04, 09:13 Ja mieszkam w Monheim am Rhein,to 20 km a nawet mniej od Düsseldorfu.Mam rocznego synka, Odpowiedz Link Zgłoś
listopadowa1 Re: Düsseldorf i okolica 03.02.05, 10:59 do mysi125, i jak sie zaaklimatyzowalas w Düsseldorfie? Nadal szukasz kogos do pogadania? Tez jestem w stadium brzuchatki (23 tc), mieszkam w Krefeld, wiec zupelnie niedaleko. Milo byloby sie poznac... zyczliwa gg 4895473 Odpowiedz Link Zgłoś
dziula74 Turyngia 04.02.05, 11:32 Witam serdecznie ja-Ania(30) i mój mąż-Wojtek(30)jesteśmy w Turyngii (Bad Liebenstein)niedaleko Eisenach,Erfurtu. W czercu spodziewamy się Maleństwa. Szukamy Rodaków w okolicy Może ktoś tu jest? Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
mysia125 Re: Düsseldorf i okolica 06.04.05, 22:32 > i jak sie zaaklimatyzowalas w Düsseldorfie? Nadal szukasz kogos do pogadania? > Tez jestem w stadium brzuchatki (23 tc), mieszkam w Krefeld, wiec zupelnie > niedaleko. Milo byloby sie poznac... zaaklimatyzowalam sie calkiem niezle w lutym na swiat przyszedl Junior, czyli Felix ))))))) czasami zapominam o forum, ale nie zapominam o swoim mailu - katalonia@hot.pl chetnie poznam mamy z Düsseldorfu i okolic (czyli Kolonia tez ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mmm265 Re: Düsseldorf i okolica 02.08.05, 00:04 witam!! dopiero teraz znalazlam twoj list.ja juz urodzilam 17.03.2005.mieszkam od dwoch lat w Düsseldorfie.pochodze z Katowic.jesli chcesz to moge byc zyczliwa baba do pogadania mmm265 gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kira Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 22.10.02, 10:55 Pora na nas: Magda(30), Frank(33), Christoph(7) i Oliver(prawie 4). Mieszkamy w Lindlar (miedzy Köln a Gummersbach).Pozdrawiam wszystkie polskie mamy mieszkajace w Niemczech a takze Podhale, skad pochodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronisia Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 22.10.02, 17:08 Nasz skład:Ja - 26 lat,Mąż Marcin -26 lat,Córeczka Oliwia - 4 latka, Synek Thomas - rok i 10 m-cy.Mieszkamy w Köln. Pochodzimy z Gdanska.Postanowiłam jeszcze coś dopisać...Tu w Köln mieszkają jeszcze 3 moje koleżanki, które poznałam poprzez internet. To właśnie tutaj na forum poprosiłam o kontakt mamy z Köln i napisały do mnie. Z dwiema już się spotkałam. Dopisujcie się do listy, może i Wy nawiążecie w ten sposób nowe znajomości albo nawet zaprzyjaźnicie się...Na tej liście jest też koleżanka, a właściwie moja najlepsza przyjaciółka Basia (gardine), którą poznałam nie przez internet, ale było to wyjątkowe, bo poznałyśmy się w autobusie. Słysząc jej rozmowę z dziećmi (po polsku) zaproponowałam jej miejsce koło mnie i tak się zaczęło. Jak się później okazało mieszkała w moim bloku dwie klatki dalej.Chcę w ten sposób zachęcić Was, żebyście nie wstydziły się polskiej mowy i nie wstydziły się nowych znajomości - bo z mojej wywiązała się przyjaźń, której tak brakowało mi na obczyźnie.Gorąco wszystkich pozdrawiam Zapraszamy na naszą rodzinną stronkę: http://republika.pl/weronisia26/ Odpowiedz Link Zgłoś
goskb Re: Lista rodzicow z Niemiec 11.07.03, 17:12 sorry za bledy ale na kolanach mam dziecko ja jestem gosia 29 lat robert moj maz 28 kuba 2,5 roku julek 11 miesiecy numer tel 01602509512 nie dlugo bedzie domowy tel moze ja odpowiem na sms pa pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
desperatka10 Re: mamy -Bayreuth 11.09.06, 19:39 Szukam mamy z Bayreuth..siedze tu sama i niemam z kim sie aprzyjaznic...5monika@wp.pl..niech sie kros odezwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akolodziej Re: Lista rodzicow z Niemiec - Bonn IP: *.* 22.10.02, 23:34 Wlasnie jestem na etapie przeprowadzki do Bonn.Szukam mam z tych okolic, ktore chcialyby podzielic sie swoim doswiadczeniem oraz towarzystwem.Moja rodzinkaJa. Agnieszka (30)Zbyszek (33)Martynka (rok i 2 mce)Pozdrowienia do wszystkich rodzicow z Niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatek Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 23.10.02, 18:34 Czesc Moni!Oczywiscie, ze sie wpisze:nazywam sie Beata(29), moj maz ma na imie Krzysiek(31), mamy synka Patricka(3) i za jakies 4 tygodnie zostaniemy ponownie rodzicami - prawdopodobnie drugi syn!Mieszkamy w okolicy Herford!PozdrawiamBeata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasienkkaa Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 24.10.02, 21:28 no, nie Beata!!!! gdzie sie ukrywalas do tej pory , co???? zaraz mi tu pisz gdzie mieszkacie dokladnie, my w Bad Salzuflen, wiec jest to rzut beretem od Herford!!!! ale sie ciesze!!!!!! nareszcie ktos z Kreis Lippe!!!! czekam na wiesci od ciebie, a tymczasem pozdrawiam Kasienka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorothy Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 26.10.02, 17:12 Czesc! Mieszkamy w Ottobrunn kolo Monachium, Dorota (30), maz Krzysztof (30), corka Julia (3.5) i pies Bobtail (6).W Polsce mieszkalismy w Bielsku-Bialej. Jestesmy tu od prawie dwoch lat.Chetnie poznamy nowe rodzinki z naszych okolic.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatek Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 26.10.02, 20:25 Czesc Dorotko !Czemu sie nie meldujesz ???Nie dostalas mojego Maila???Napisz co u Ciebie!Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gama Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 30.10.02, 21:01 Hej DorotaCo prawda nie mieszkam w Twojej okolicy tylko w NRW ale mam 30 lat i jestem z Bielska-Bialej, moze juz kiedys mialysmy okazje sie poznac?jesli masz ochote to napisz , pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatek Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 31.10.02, 11:48 Czesc Marzena!Ja tez jestem z Bielska!Mam 29 lat i mieszkam w Bünde/Westf. Gdzie Ty mieszkasz???Jak chcesz to napisz!Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
tyysia Re: Lista rodzicow z Niemiec 13.03.04, 03:09 My mieszkamy w Braunschweigu. Justyna (29), Albert (50) i Paulina (5) Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
asiaczajusia Re: Lista rodzicow z Niemiec 23.11.04, 21:14 Cześć Justyna. Ja z moim mężem i dzidziusiem jeszcze w brzuszku, również mieszkamy w Braunschweigu. Napisz czy miałabyś ochotę na ewentualny kontakt, gdyż jestem tu od niedawna i zależy mi na każdej nowej znajomości (bo tak w ogóle to nie znam tu prawie nikogo). Pozdrawiam całą twoja rodzinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatek Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 31.10.02, 11:49 Czesc Marzena!Ja tez jestem z Bielska!Mam 29 lat i mieszkam w Bünde/Westf. Gdzie Ty mieszkasz???Jak chcesz to napisz!Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gama Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 31.10.02, 23:02 Hej BeatkaTeraz mieszkamy w NRW w Duisburgu.W Bielsku mieszkalam pomiedzy LOK-iem i szpitalem nr3 w tzw. enerdowcach.Fajnie by bylo pogadac , ale moze na priv? Odpowiedz Link Zgłoś
marza_bb Re: Lista rodzicow z Niemiec 13.07.03, 22:55 Kurcze jakos mi sie schowal twoj post i nieodpisalam sorry. Beata zagladasz tu jeszcze czasami? pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gama Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 30.10.02, 21:01 Hej DorotaCo prawda nie mieszkam w Twojej okolicy tylko w NRW ale mam 30 lat i jestem z Bielska-Bialej, moze juz kiedys mialysmy okazje sie poznac?jesli masz ochote to napisz , pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea_bak Re: Lista rodzicow z Niemiec-Bayern IP: *.* 27.10.02, 23:23 Czesc!To niesamowicie swietny pomysl z ta lista i chetnie sie rowniez wpiszemy.A wiec ja - Bozena (24), moj maz Piotrek (28) i nasza wspaniala coreczka Jasmin, ktora 01 stycznia 2003 roku skonczy 2 latka. Mieszkamy w Geretsried, ok. 40 km pod Monachium i chetnie nawiazemy kontakt z rodzinkami z okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wenturia Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 28.10.02, 02:14 Doppelt hält besser ....HI, widze, ze akcja sie udala, a raczej wciaz jeszcze trwa.Wiec mysle, ze i moja rodzinka powinna sie przedstawic :o)Ja czyli Julita mieszkam w Stade (Niedersachsen) okolo 50-60km od HH od ponad 13 lat. Tutaj tez poznalam swojego meza Jarka (mysle, ze to przeznaczenie). No i stworzylismy, lubiaca dobry humor, rodzinke :o)) A teraz jest juz nas czworeczka czyli... ponad 4 i pol roku temu "pojawil" sie Justin Alec, a dwa latka temu dolaczyla do nas Joline Alia.W ten sposob Justy nie wie co to nuda, a Jolie ma starszego braciszka (ktorego ja zawsze chcialam miec ;o)) Oj prawie bym zapomniala.... jest jeszcze jeden domownik: kocur o falszywym (brrr) spojrzeniu (to nie zart): Mickey.Pozdrawiam wszystkich serdecznie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea_bak Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 28.10.02, 21:42 Czesc!To jeszcze raz ja - Bozena z Geretsried kolo Monachium.Mieszkamy tutaj ponad trzy lata, z tym ze moj maz jest tu juz znacznie dluzej. A z Polski pochodzimy z okoloc Opola, a mianowicie z Gogolina i Dabrowki Gornej. Milego wpisywania sie, Bozena, Piotrek i Jasmin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MonikaM Ale fajnie... IP: *.* 01.11.02, 10:15 Ale fajnie, ze nas juz tak duzo...Moni Odpowiedz Link Zgłoś
kawu123 Nordschwarzwald 28.10.03, 11:43 A mieszkamy w Pforzheim: Katarzyna (34) i Zdzislaw (46) oraz nasza 3 miesieczna coreczka Annika. Pozdrowionka! Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kawu123 Re: Nordschwarzwald 28.10.03, 11:50 Zapomnialam dodac, ze pochodzimy z dawnego woj. bydgoskiego (Bydgoszcz i Drzycim). Nasz e-mail to : wiecky@gmx.de Kasia z Pforzheim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EdytaSM Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 03.11.02, 15:32 Hej, jestesmy Edyta(25), Hans(34) i nasze dziewczynki - Amanda(3) i Vanessa(14 miesiecy). Mieszkamy w poblizu Monachium, moze ktoras z Was tez? Pozdrawiam wszystkie polskie mamy w kraju i za granica.Do uslyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta02 Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 04.11.02, 09:14 czesc,w poblizu Monachium, to znaczy gdzie dokladnie?Ja w styczniu przeprowadzam sie do Bawarii, dokladniej do Kempten. Czy to daleko do Ciebie?PozdrowieniaAneta02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EdytaSM Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 04.11.02, 10:10 Hej,dokladnie mieszkam w Kammerberg, to jest ok. 20 km. na pn od Monachium, w strone Ingolstadt, jezeli to Ci cos mowi. Natomiast Ty bedziesz mieszkac, o ile sie dobrze orientuje, na pd - zachod od Monachium, takze spory kawalek odemnie. Mimo to jezeli chcesz mozemy pozostac w kontakcie, w koncu miwszkamy w epoce dosc szybkich srodkow lokomocji.Pozdrawiam,EdytaPS. Tak przy okazji . Kempten to bardzo ladna okolica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaden Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 06.11.02, 22:04 Pozdrawiam was wszystkich(e).Co mam dopisac to chyba to ze pochodze z Jastrzebia Zdroju woj slaskie. A chodzilam do szkoly w Ornontowicach.Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
izafk Re: Lista rodzicow z Niemiec 09.08.05, 19:53 cześć Magda ja też jestem z Jastrzebie Zdroju pa Iza p.s. obecnie w Berlinie Odpowiedz Link Zgłoś
desperatka10 Re: Lista rodzicow z Niemiec-Jastrzebie Zdr. 13.09.06, 10:17 Czesc ja tez pochodze z Jastrzebia Zdroju a mieszkam w Bayreuth.Moze masz ochote na wspomnienia z bliskich nam okolic. 5monika@wp.pl pozdr. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
natalia772 Re: Lista rodzicow z Niemiec-Jastrzebie Zdr. 13.09.06, 10:35 Ja jstem z Cieszyna a teraz mieszkam w Brilon w NRW! Odpowiedz Link Zgłoś
sarahmarie Re: Lista rodzicow z Niemiec 13.03.04, 22:39 Hej,właśnie dostałam się na forum i przeczytałam listę rodziców z Niemiec, a przy okazji natrafiłam na Twój post. Jestem jeszcze w Polsce, ale w lipcu przenoszę się z córeczką (obecnie 5 miesięcy) do Oberjochu (koło Sonthofen/Hindelangu), często bywam w Kempten na zakupach!!! Jeżeli tylko masz ochotę na znajomość, daj znać na mój adres prywatny: magdanieckula@poczta.onet.pl Czekam!!! Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: Lista rodzicow z Niemiec 22.10.05, 15:36 do Anety.Wlasnie przeczytalam ze od stycznia bedziesz mieszkala w Kempten,to bardzo blisko mnie,ha mieszkam w Wangen.Moze sie kiedys poznamy?Jestem tu od dwoch miesiecy,moj maz jest niemcem,w grudniu rodze i czuje sie jak narazie troche samotna.Mam na imie Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ella Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 03.11.02, 16:22 CzescJa tez sie dopisuje. Mam na imie Ela, mieszkam w Bochum.W Niemczech mieszkam od 12 lat. Mam dwoje dzieci Vanessa- 7 lat i Fabian -2 latka.Obecnie przebywam na urlopie wychowawczym i mam sporo czasu. Chetnie podziele sie moimi doswiadczeniami i wymienie poglady z innymi rodzicami. Bardzo ciekawi mnie jak wychowujecie swoje dzieci. my probujemy aby nasze byly dziecmi dwujezycznymi , co niestety nie zawsze jest takie proste jak nam sie na poczatku wydawalo , ale jak narazie Vanessa 2 "wlada" obydwoma jezykami, jakkolwieg dominuje j. niemiecki.To chyba tyle, na poczatek. Uwazam, ze Monika miala super pomysl z ta lista . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ella Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 04.11.02, 13:21 Dolaczam dane o moim mezu. ma na imie Marcin i rowniez pochodzi z Polski( z Dolnego Slaska). Co jeszcze acha ja mam 35 lat, a moj maz 33 . Elka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ella Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 03.11.02, 16:23 CzescJa tez sie dopisuje. Mam na imie Ela, mieszkam w Bochum.W Niemczech mieszkam od 12 lat. Mam dwoje dzieci Vanessa- 7 lat i Fabian -2 latka.Obecnie przebywam na urlopie wychowawczym i mam sporo czasu. Chetnie podziele sie moimi doswiadczeniami i wymienie poglady z innymi rodzicami. Bardzo ciekawi mnie jak wychowujecie swoje dzieci. my probujemy aby nasze byly dziecmi dwujezycznymi , co niestety nie zawsze jest takie proste jak nam sie na poczatku wydawalo , ale jak narazie Vanessa 2 "wlada" obydwoma jezykami, jakkolwieg dominuje j. niemiecki.To chyba tyle, na poczatek. Uwazam, ze Monika miala super pomysl z ta lista . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ella Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 03.11.02, 16:25 Bardzo mi przykro, ale chyba cos nie bardzo mi wyszlo i poszedl moj post 2 razy przepraszam za zamieszaniePozdrawiamElka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wenturia Dwujezyczne dzieci IP: *.* 04.11.02, 10:12 hej Ella,wiesz my tez wychowujemy swoje dzieci dwujezycznie.Nasze starsze dziecko (Justin 4,5) najpierw uczylo sie mowic po polsku (ten jezyk goruje w naszej rodzinie) a niemieckiego zaczal sie uczyc dopiero kiedy poszedl do przedszkola majac 3 latka... wiec to wcale nie tak dawno, a juz "sprecha jak stary". Joline (2 latka) narazie lepiej mowi po polsku i poddajemy ja temu samemu "procesowi nauczania" ;o)) niemieckim zajmie sie w przedszkolu.Oczywiscie bedzie miala latwiej... przez starszego brata.A dlaczego Ty piszesz, ze nie zawsze jest to takie proste jak Wam sie na poczatku wydawalo ??Narazie... pozdrowionka Julietta A moze i inni podziela sie swoimi doswiadczeniami :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasienkkaa Re: Dwujezyczne dzieci IP: *.* 04.11.02, 10:36 my mieszkamy rowniez w Niemczech, mamy 3 dzieci w wieku 13, 4 i 2 lata. mimo ze w domu rozmawiamy po polsku, nasze pociechy wola niemiecki i miedzy soba raczej mowia w tym jezyku, zreszta zwracajac sie do nas tez mowia po niemiecku. jezyk polski rozumieja dobrze, jest u nich tak, ze jak mowie po polsku to odpowiadaja po niemiecku i wcale mnie to nie przeraza. pozniej sobie zdecyduja czy chca sie uczyc polskiego, czy nie. Kasienka Odpowiedz Link Zgłoś
ssosna Re: Mamy z Niemiec 08.08.03, 12:39 Witam was dziewczyny.Poszukuję bratnich dusz z Bawarii. Za jakiś miesiąc dolaczę do mojego męża w Oberammergau(blisko Garmisch-Partenkirchen) gdzie spędzimy wraz z naszym (teraz 3 tygodniowym)synkiem Michałkiem 3 lata.Troche jestem zagubiona bo czeka mnie tak daleka podróz i potem opieka nad moim pierwszym dzidziusiam tak daleko od znajomych i rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ella Re: Dwujezyczne dzieci IP: *.* 04.11.02, 13:18 Droga Juliettohmmm dlaczego napisalam ze to nie takie proste wychowac dzieci dwujezycznie. Otoz u nas jest podobnie jak u Was jez. polski znala Vanessa bardzo dobrze do 3 roku zycia. potem poszla do przedszkola i bardzo szybko zaczela mowic po niemiecku. Uzywala w tym czasie w dalszym ciagu dwoch jezykow. Gdzies okolo 5 roku zycia zmienilo sie to , Vanessa nie chciala mowic po polsku, tzn. rozumiala gdy do niej mowilismy , ale odpowiadala nam po niemiecku. Stan taki trwal okolo 2 lat. teraz Vanessa ma 7 lat i wprawdzie juz chce znowu mowic po polsku , ale jej zasob slownictwa, wymowa i gramatyka pozostawiaja wiele do zyczenia.I wiesz co , ona chodzi teraz do szkoly, wobec czego np. przy odrabianiu lekcji uzywamy wlasciwie tylko jezyk niemiecki i uwazam, ze bedzie nam trudno nadrobic te zaleglosci, ktore juz ma, ale moze sie myle.......?????Pozdrawiam Elka Odpowiedz Link Zgłoś
mariczka3 Re: Dwujezyczne dzieci 19.11.03, 22:50 A jeździcie w wakacje do Polski? Moje córki 8 i 3,5 mówią w domu tylko po niemiecku mimo iż ja mówię po polsku a mąż po niemiecku, to wyjazdy do Polski dają im bardzo dużo. moja 8 letnia córka nie mówi do mnie po polsku ale jak przekracza granicę to idzie najpierw kupić Princi Polo i od tego momentu rozmawiamy po polsku. Aby dziecko mówiło w ojczystym języku należy być konsekwentnym( Ja nie umiem krzyczeć po polsku, mimo iż mówie do dzieci po polsku to krzyczę po niemiecku )ale wystarczy że dziecko słyszy język to wiele zapamiętuje. ja spotkałam się z bardzo pozytywną opinię odnośnie dwujęzycznych dzieci , moja córka ma bardzo dobry słuch językowy i świetnie sobe radzi w szkole z niemieckim a w Polsce z polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka29 Re: tONIESAMOWITE WRESZCIE UDALO MI SIE ZALOGOWAC!!!! IP: *.* 06.11.02, 10:27 Czy ktos z was mial tez takie problemy?Teraz juz sama zapomnialam co chcialam napisac z tego calego podenerwowania.Pare dni temu dostalam wiadomosc od Moniki o istnieniu tej listy.My Robert (27), Aga (29), Esperanza (15 miesiecy ) i Maximilian (8 miesiac ciazy)mieszkamy od okolo 2 lat w Monachium. Wczesniej mieszkalismy w paru innych regionach i Belgii. Z Polski pochodzimy z woj. opolskiego.Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiab Re: tONIESAMOWITE WRESZCIE UDALO MI SIE ZALOGOWAC!!!! IP: *.* 22.12.02, 00:48 TO WY JESTESCIE PODROZNIKAMI,TO TROCHE JAK MY.OBECNIE MIESZKAMY WE FRANKFURCIE NAD MENEM ALRE WKROTCE PRZENOSIMY SIE DO KOLONII.DO BELGII NATOMIAST CZESTO JEZDZIMY DO MOICH ZNAJOMYCH.SZKODA ZE TAK DALEKO ODE MNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
agra7 Re: tONIESAMOWITE WRESZCIE UDALO MI SIE ZALOGOWAC 27.03.04, 14:27 Witam wszystkie mądre kobitki, które pomogą mi w podjęciu męskiej decyzji. Moj mąż dostał propozycję pracy i mieszkania niedaleko Koloni. Wszystko falnie, ale sprawa komplikuje się ponieważ jestem w 7 m-cu ciaży. Z tego wynikają proste pytania, ale w zmasowanej ilości? Po pierwsz-Przeprowadzać się z nim? Rodzić tam czy w Polsce? Jak to wszystko zorganizować. Jeżeli któraś z was ma za sobą podobne doświadczenia proszę o rady. Aga gregoriana@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kalewi Re: tONIESAMOWITE WRESZCIE UDALO MI SIE ZALOGOWAC 29.03.04, 11:08 Aga, ja przyjechalam tu za mezem jak bylam w 8 mies ciazy. rodzilam jedno dziecko w Polsce , nastepne juz tu i nie wyobrazam sobie porodu w kraju. twoje miejsce jest przy mezu, nie wyobrazam sobie bym mogla byc w Polsce a maz tu w Niemczech. rozlaka to nie dla mnie. stanowicie rodzine i chyba powinniscie byc razem )) powodzenia! a porod tu w szpitalu to przyjemnosc!! Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_wieden Re: tONIESAMOWITE WRESZCIE UDALO MI SIE ZALOGOWAC- 25.04.03, 22:45 czesc Agnieszka29, ja nie mieszkam w niemczech tylko w austrii, ale tez pochodze z woj.opolskiego. masz ochote popisac? moze sie znamy? margareta@autograf.pl pozdrawiam gosia Odpowiedz Link Zgłoś
ania2814 : Polki w Monachium 08.08.07, 14:17 czesc Aga! Jestem Ania i tez mieszkam w Monachium mam 20 mies syna Artura. Moze masz ochote sie spotkac? Napisz na ania0312@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EwaKrone Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 09.11.02, 18:07 Moja rodzine chcialam rowniez dolaczyc do listy.Ja Eva (27),Thomas (26),Daniel(7) i Michael (2) mieszkamy w Laatzen 10 km poludniowo od Hannover w Niedersachsen.Z Polski wyjechalam z woj.czestochowskiego miejscowosc Boroszow(wioska) kolo olesna slaskiego.Moj maz zyl w Cwiklicach kolo Pszczyny.Jezeli jest ktos z pobliza (oraz daleka) i ma ochote z nami zawiazac kontakt to prosze na nizej podany eMail adresEvakrone@aol.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EwaKrone Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 10.11.02, 20:52 czesc Moniko,nareszcie zapisalam nas tez na te liste.Super pomysl tylko z naszych okolic bardzo malo rodzin.Jedna jest jednak zecz ktora niedaje mi spokoju,otoz to z kad mialas moj Email adres?Bylabym wdzieczna za odpowiedzEwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alunia Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 10.11.02, 21:30 Hallo Moni! Fajnie, ze cie gdzies znalazlam!!!!My(Alicja iRonny) jestesmy z Hannoveru ,jak wiesz i mamy 20-miesiecznego synka Philippa (po polsku Filipa).Chetnie dolaczymy do listy rodzicow z Niemiec,ale liczylibysmy na bardziej osobisty kontakt.Moj e-mail, albo masz, albo sie go juz pozbylas. Dla wszystkiego jeszcze raz napisze i bede sie cieszyc tez z innych e-maili- die3pauliks@compuserve.de Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MonikaM Piszcie bezposrednio do mnie! IP: *.* 14.11.02, 12:48 Wiadomosc do tych, ktorzy czytaja te liste, ale nie chce sie zarejestrowac na forum. Mozecie pisac bezposrednio do mnie (Monika.Mutzke@epost.de), a tez znajdziecie sie na liscie... Moni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bursztyneczka Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 19.11.02, 20:20 My mieszkamy w Hamburgu. My to znaczy: Iwona (22), Stefan (36) i Aleksander (2 tygodnie). Pozdrowienia dla wszystkich rodzicow z Niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 29.11.02, 23:00 To moze i ja sie przedstawie. Na imie mam Monika(33),maz Krzysztof(33). Mamy dwie coreczki Anie(2 i pol roku) i Natalie(6 miesiecy). Mieszkamy w Wurzburgu.Pozdrawiam wszystkie emamy.Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiab Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 22.12.02, 00:43 PIEKNE MIASTO.DALEKO OD NAS BO MY MIESZKAMY NA RAZIE WE FRANKFURCIE ALE ZDAZA NAM SIE TAM ZABLADZIC W WEEKENDY NA SPACERY. Odpowiedz Link Zgłoś
desperatka10 Re: Lista rodzicow z Niemiec 13.09.06, 10:27 Czesc ja mieszkam niedaleko Ciebie, w Bayreuth mam 2,5 Oliweczke i Norberta 9 miesiecznego.MOze masz ochote na kawe...???zapraszam 5monika@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: munio Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 30.11.02, 19:57 Witamy rowniez: Ewa- 34, Jerzy-34, Jan-3,5 roku. Mieszkamy w NRW w Kleve. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalex Re: Lista rodzicow z Niemiec IP: *.* 01.03.03, 12:38 czesc EwaWszystkiego najlepszego. mam nadzieje, ze Wam sie wszystko cudownie uklada.my mieszkamy teraz w berlinie.pozdrowieniakasia Odpowiedz Link Zgłoś
agnesbr1 Re: Lista rodzicow z Niemiec 22.02.04, 16:29 My mieszkamy w Prenzlau ( niedaleko Berlina )Ja Agnieszka, maz Beniu , corka Sarah 7 lat i Julka 5 miesiecy. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
aga.kuc3 Re: Lista rodzicow z Niemiec 15.02.05, 22:19 czesc wszystkim mam naimie Agnieszka 13 lata maz Igor35 lat mamy cudownego 23 miesiecznego synka Denniska czy moze jest na forum jakas rodzina z Lübeki bo tu wlysnie mieszkamy pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
aga.kuc3 Re: Lista rodzicow z Niemiec 15.02.05, 22:24 to byl zart z 13 lat ha ha mam 23 lata sorry za pomylke Odpowiedz Link Zgłoś
agao_z Re: Lista rodzicow z Niemiec 21.04.03, 18:51 A może jakaś mama mieszka we Freiburgu? Bardzo poszukuję takiego kontaktu. Mam 10-miesięczną córeczkę i możliwość wyjazdu na studia na jeden semestr. Pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedź. Agnieszka. Mój e-mail: agao_z@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kasiawich Re: Lista rodzicow z Niemiec 21.04.03, 23:08 Czesc Moni, dopiero teraz zobaczylam ten watek, wiec sie wpisuje Kasia i Artur z Maja. Teraz mieszkamy w Bielefeld, ale od lipca juz w Berlinie (przy okazji: szukam bratnich dusz stamtad!!!!!!!!!!) Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś