Dodaj do ulubionych

Czy moge byc dumny bedac Polakiem

IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.01, 16:56
Czym dluzej mieszkam za granica tym czesciej nachodzi
mnie mysl - jak by wygladalo moje zycie gdybym nie byl
Polakiem? Co mi ta polskosc daje, a o co jestem ubozszy.
Jak wiele zlych cech narodowych jest moim udzialem? Sam
nie wiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.turboline.skynet.be 31.12.01, 17:55
      Ja tez sie nad tym zastaniawialem i wychodzi mi, ze byc moze samo przywiazanie
      do nacjonalistycznego myslenia to juz zubozenie... Niestety, tego zubozenia nie
      widac, bo myslenie kategoriami narodowosci jest powszechne. Mozna wlaczyc
      sobie "Imagine" Lennona na pocieche...
      • Gość: Renka Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.home.cgocable.net 31.12.01, 19:32
        Przeczytajcie sobie panowie wypowiedzi Polakow na forum, szczegolnie o
        patriotyzmie i URZNIECIE SIE Z ROZPACZY W TEN SYLWESTROWY WIECZOR.Bo znikad
        juz nadziei..
        • Gość: feainne Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.01, 19:43
          ...Renka przepijam do Ciebie na wesolosmile)))Prost
          • Gość: Renka Re: prosit, feainne! IP: *.home.cgocable.net 31.12.01, 20:05
            Ja jeszcze jestem w neglizu, ale sie wybieram do polskiej restauracji, cos
            zjesc, typu kielbasa z duuuza iloscia cebuli, do tego mysle o kaszy gryczanej.
            Popije sobie moim ulubionym Heinekenem. Polnoc bedzie za 12 godzin.Milego
            Nowego Roku, szczodrego i bogatego!
            • Gość: janko a czemu heineken? IP: *.antelope.dialup.pol.co.uk 31.12.01, 20:09
              Renka,a czemu nie zywcem,okocimiem,tyskim ....?Za duzo patriotyzmu na raz?
              • Gość: zybi Re: Do SMERFOW - Marudynych IP: 130.68.2.* 31.12.01, 21:16
                Jest -
                • Gość: @ Re: Do SMERFOW - Marudynych IP: *.nyc.rr.com 31.12.01, 21:21
                  Nowy York - wypisz wymaluj!!!
                • Gość: @ Re: Do SMERFOW - Marudynych IP: *.nyc.rr.com 31.12.01, 21:26
                  chociaz koncert piosenki zeglarskiej w Chicago chyba mial miejsce.
              • Gość: Renka Re: a czemu heineken? IP: *.home.cgocable.net 01.01.02, 04:27
                Zywiec jest dobry, nie mozna powiedziec, ale do tej kolacji niezly byl
                heineken.Wrocilam z kolacji i teraz dopiero zaczynam Sylwestra..Do Polakow w
                swiecie calym ,o ile mnie slysza: HEEEEY HOOO Happy New Yearaaa!
            • Gość: ........ Re: prosit, feainne! IP: *.tnt1.chatham.on.da.uu.net 31.12.01, 22:11
              "wybieram do polskiej restauracji, cos
              zjesc, typu kielbasa z duuuza iloscia cebuli"

Alez to patriotyczne - az do bolu!
              • Gość: Renka Re: prosit, feainne!.(.....) IP: *.home.cgocable.net 01.01.02, 04:58
                Bylo to patriotyczne , bo cebula polska i kielbasa polska tez. A Holender to
                prace mi daje.I tez go popieram. Przyznam sie wam, ze Azjatow tez czasem
                popieram, bo oni sa fajni tez.Ja jestem dumna , ze jestem Polka . Z Polski
                wywiozlam swietne wyksztalcenie, wszyscy sie zachwycaja moim angielskim,
                ktorego sie w POlsce tez nauczylam.Wszelkie talenta, ktore posiadam to dzieki
                Polsce, bo tam moglam do roznych kolek i klubow nalezec i sie wszystkiego
                nauczyc.I wiecie co? Jak slysze te piosenke:"bo wszyscy Polacy to jedna
                rodzina, mlody czy stary, chlopak czy dziewczyna.."to nigdy nie chcialabym byc
                kims innym.I ze sledzi polskich i schabowych i wodki Chopin jestem tez dumna.
        • Gość: ........ Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.tnt1.chatham.on.da.uu.net 31.12.01, 22:06
          Gość portalu: Renka napisał(a):

> Przeczytajcie sobie panowie wypowiedzi Polakow na forum, szczegolnie o
          > patriotyzmie i URZNIECIE SIE Z ROZPACZY W TEN SYLWESTROWY WIECZOR.Bo znikad
          > juz nadziei..

Smutek mnie ogarnia, ilekroc wchodze na forum i czytam idiotyczne teksty
          (fragment z renki ogloszenia swietnie sie tu nadaje). Pusta babo co ma do rzeczy
          gdzie kto i co kupuje? Patriotyzm juz umarl? - no to "kij" mu na grób! Moze
          narescie zmniejszy sie nawalnica problemow ktorych powodem jest idiotyczny
          nacjonalizm!

"Arabi,
          Wlosi, Niemcy, wierzcie mi, smieja sie z naszych dziwnych upodoban do OBCYCH!
          (oczywiscie mowie o ludziach , ktorych ja znam)"

Renka radze ci zmien towarzystwo, bo z tego co piszesz to naprawde szkoda czasu
          na takich znajomych.

• Gość: Renka Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.home.cgocable.net 01.01.02, 05:04
            Co ma szowinizm, czy nawet nacjonalizm do PATRIOTYZMU, ktory jest
            propagowaniem polskosci za granica..? Jezeli juz mamy obskurne sklepiki,
            popierajmy je , aby sie za nie nie wstydzic. To tak niewiele.
    • ya_bolek Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem 31.12.01, 21:52
      Trudno jest byc dumnym z czegos, co zostalo Ci dane. Ojczyzna jest jak
      rodzice: nie wybierasz ich. Ma swoje wady, ma zalety. Polakiem pozostaniesz, czy
      Ci sie to podoba czy nie.

Bogatszy/ubozszy? To w duzej mierze sprawa subiektywna. Polska to kraj niemaly,
      zarowno w czasie jak i w przestrzeni. Kazdy moze sobie w niej znalezc cos, co mu
      sie podoba. Mnie na przyklad podoba sie polski jezyk, ksiazki, piosenki,
      jedzenie, minibrowar Bogdana Spiza we Wroclawiu, zapach polskiej jesieni, wiosny,
      lata i zimy, gra w pilke nozna a po meczu piwo oraz wiele innych rzeczy. Ty z
      pewnoscia masz swoje. Nie bede wypisywal czego nie lubie, gdyz temat ten zostal
      juz mocno przetrzepany na tym Forum.

Porownujac moje i moich kolegow kontakty za granica widze, ze sie roznimy.
      Jestesmy bardziej spontaniczni, mniej wagi przywiazujemy do planowania. Jestesmy
      znakomitymi programistami, kiepskimi project managerami (oczywiscie sa wyjatki).
      Prawie w kazdym pozna dopatrzec sie sladu homo sovieticus, w najrozmaitszych
      aspektach. Bedac jednak swiadomym tych wad, jestem pod tym wzgledem bogatszy niz
      Niemiec czy Amerykanin.
      Mozna o tym pisac dlugo. Ogolnie rzecz biorac, bardzo sie ciesze, ze jestem
      Polakiem (czego i Tobie zycze) i nie chce byc nikim innym.

Gość portalu: Maurycy napisał(a):

> Czym dluzej mieszkam za granica tym czesciej nachodzi
      > mnie mysl - jak by wygladalo moje zycie gdybym nie byl
      > Polakiem? Co mi ta polskosc daje, a o co jestem ubozszy.
      > Jak wiele zlych cech narodowych jest moim udzialem? Sam
      > nie wiem.

• Gość: Giles Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: 62.154.238.* 02.01.02, 16:33
        tez tak to widze!!!

pozdrawiam

Giles
    • Gość: mi Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.01, 23:58
      Gość portalu: Renka napisał(a):

> Ja jeszcze jestem w neglizu, ale sie wybieram do polskiej restauracji, cos
      > zjesc, typu kielbasa z duuuza iloscia cebuli, do tego mysle o kaszy >
      >gryczanej.
      > Popije sobie moim ulubionym Heinekenem.

"Heinekenem"??????????!!!!!!!!!!!

Czy ktos jak Renka - zwazywszy jej wypowiedzi na temat jak sie ma patriotyzm do
      swojskiej kielbasy - pijaca "Heinekena", produkt naszego "odwiecznego wroga"
      nie zasluguje na miano zdrajcy?

Na koniec jeszcze jeden cytat Renki (do tej pory nie wiem czy prawej czy
      lewej): "Rodacy, czy naprawde umarl w was patriotyzm. Czy naprawde nie czujecie
      zadnej wiezi z Polska? Nie czujecie sie Polakami? Bo gdybyscie czuli, to
      przeciez popieralibyscie wszystko, co polskie (..).Chodzilibyscie do polskich
      sklepow, polskich restauracji, polskich fryzjerow, polskich dealerow"

No to siup tego Heinekena...
      • Gość: ESL Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.qc.sympatico.ca 01.01.02, 00:20
        Czy to jest jakis nowy zwyczaj - piwo o polnocy na powitanie Nowego Roku?
        "Za moich czasow" (ha ha ha) to sie pijalo szampana albo chociaz babelkowane wino, ktore szampana
        mialo udawac.
        Bardzo prosze mnie oswiecic w kwestii tego Heinekena - mam w domu tylko Guinessa i nie wiem, czy to
        wystarczy na powitanie 2002? I jak to bedzie swiadczyc o moim patriotyzmie? Karramba!
        • Gość: mi Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.02, 00:52
          sluze wyjasnieniem.
          Heinekena w sylwestra pija najbardziej zagorzali nazisci. Z reguly ci z
          tatuazem na ramieniu w mysl zasady "sramy na francuskiego szampana, Niemcy to
          przeciez kraj piwem slynacy" lub "nie bedzie Francuz plul nam w twarz
          (szampanem)"
          Ale, ze akurat Renka tego Heinekena pije to juz zupelnie nie rozumiem. Az
          strach pomyslec co moglaby do tego jeszcze spiewac....
          • Gość: zybi Re:Durnowate- pytanie IP: 130.68.2.* 01.01.02, 01:18
            Jak glupi sie pyta czy moge byc DUMNY .....
            To amerykanin nie zadaje takiego bojazliwego pytania.
            tak postawione pytanie swadczy ze niedorosles jeszcze by zyc w USA.
            Dobry czlowieku ---jeden z drugim -
          • Gość: Szybki Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.proxy.aol.com 01.01.02, 02:01
            A dlaczego nie!!!!!!!
          • Gość: --Michal w kwestii Heinekena IP: *.client.attbi.com 01.01.02, 02:55
            Piwo jakie jest takie jest, ale dlaczego Nazisci?
          • Gość: --Michal pomylka? IP: *.client.attbi.com 01.01.02, 03:01
            Byc moze pomylka wynika z faktu ze to Holenderskie piwo czesto brane jest za
            niemieckie w USA.
            • Gość: Szybki Re: pomylka? IP: *.proxy.aol.com 02.01.02, 04:36
              Mysle ze tylko Ty sie mylisz o tym piwie, a moze wypiles za duzo-wiec to
              tlumaczy dlaczego tak myslisz.Pozd.
        • aniutek Renka hinekena pijesz????? 01.01.02, 01:02
          a nie Zywca , Okocim, Warszawskie Krolewskie czy innego Bosmana,
          jak to jest z tym patriotyzmem ??? piwa nie dotyczy????? :::smile))))))
    • Gość: NYY Czy to pomoze Ci znalezc IP: *.proxy.aol.com 01.01.02, 02:28
      odpowiedz na Twoje pytanie?
      Cytowalem juz wczesniej na forum wierszyk A. Bursy:

MODLITWA DZIEKCZYNNA Z WYMOWKA (1957)

Nie uczyniles mnie slepym
      Dzieki Ci za to panie

Nie uczyniles mnie garbatym
      Dzieki Ci za to panie

Nie uczyniles mnie dziecieciem alkoholika
      Dzieki Ci za to panie

Nie uczyniles mnie wodoglowcem
      Dzieki Ci za to panie

Nie uczyniles mnie jakala kuternoga karlem epileptykiem
      hermafrodyta koniem mchem ani niczym z fauny i flory
      Dzieki Ci za to panie

Ale dlaczego uczyniles mnie Polakiem?

• Gość: karol w. Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.sympatico.ca 01.01.02, 06:50
      nie nalezy sie podniecac swoim polskim pochodzeniem. dla mnie nie jest ono
      powodem do dumy, nie jest takze przyczyna zalewania lba. jestesmy peryferyjnym
      narodem europejskim, i pewnie mialbym wiele wiecej powodu do picia bedac
      rumunem czy ukraincem. kiedys przez rok mieszkalem w norwegii i obserwujac
      tych racjonalnych, chlodnych i praktycznych norwegow nieraz myslalem
      sobie "czemu ja sie tutaj nie urodzilem ?". od restauracji kapitalizmu w
      polsce widac postepujaca konfuzje ludzi ktorzy chcieli po prostu lepszego
      socjalizmu.
      • Gość: babcia Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.tnt41.hou3.da.uu.net 01.01.02, 08:51
        HEEELLLLPPPPPPPPPPPPPPPPP
        HEINEKENA MI ZABRAKLO
    • Gość: Maria Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.02, 16:16
      Czesc Maurycy. Rozumiem Twoje rozterki. W pierwszych latach mojej emigracji
      (poczatek lat osiemdziesiatych) wydawalo mi sie ze moim obowiazkiem za granica
      jest jak najwyzej dzierzyc bialo czerwony sztandar. Z uplywem lat zrozumialam,
      ze ja to tylko ja i odpowiadam tylko za siebie. Fakt, ze Papiez jest Polakiem
      nie stawia mnie ponad inne nacje, moge sie z tego cieszyc ale dumny z tego
      faktu ma prawo byc tylko on sam. Wielkosc Kopernika czy Chopina nie jest
      kapitalem do budowania wlasnej wielkosci- te kazdy musi wypracowac sobie sam.
      Czuje sie Polka i bede sie nia czula do konca zycia. Ciesze sie, jak sie o
      Polsce dobrze mowi i marze o tym, aby w Polsce bylo coraz lepiej.
      Mam ogromny szacunek dla moich korzeni, dla polskiej historii i tradycji, ale
      czy moge byc dumna bedac Polka? Wiesz, ja mam troche sceptyczne podejscie do
      slowa "duma", ale jezeli ktos chce sie czuc dumny, to polskosc napewno ani mu w
      tym nie pomaga, ani nie przeszkadza.
      To czlowiek sie liczy- nie jego paszport czy pochodzenie. Dlatego absolutnie
      nie podzielam dewizy "Right or wrong -my country". Uwazam natomiast, ze kiedy
      panstwo wchodzi na zla droge, obowiazkiem patriotycznym jest sie temu
      przeciwstawic.
      Wiekszosc emigrantow wychowala sie w Polsce, przezyli oni w niej najwazniejsze,
      ksztaltujace lata. Dlatego nie beda myslec nigdy tak samo jak Niemcy czy
      Amerykanie. Ale to jest dla nas, emigrantow, olbrzymim wzbogaceniem.
      • Gość: Maurycy Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.02, 19:10
        Przez jakis czas nie moglem sobie poradzic z pojeciem
        Ojczyzna. Wiadomo jak wpajano nam je w szkole, co na
        jego temat mowiono w domach, w czasie rodzinnych
        spotkan. Dla mnie bylo ono jednak caly czas jakos
        nieuchwytne. Bo coz,czy jest to caly kraj (ten z mapy
        fizycznej w klasie), czy moze historia z podrecznika
        szkolnego. A moze smutne, pelne goryczy opowiesci
        dziadkow o czynach bohaterskich?
        I kiedys uslyszalem inne pojecie: male Ojczyzny.
        Pstryknelo. Male Ojczyzny to ja! To maja ulica gdzie
        sie wychowalem, rozswietlone sloncem klasowe okno przy
        ktorym siedzialem, rodzice, wspomnienia ktorych nikt mi
        nie zabierze, te dobre i te zle. Jestem szczesliwy ze
        mialem taka Ojczyzne. Ta wiedza pomaga mi jako
        czlowiekowi, ale co jest ze mna, polakiem?
        Czy nie mamy w sobie przypadkiem zbyt wiele zlych cech
        narodowych (z ktorymi oczywiscie walczymy). Tkwia
        gdzies tam czesto nieuswiadomione, czesto
        przeszkadzajac. To spostrzeznie kieruje do Bolka. Mysle
        ze nie jestesmy wcale gorsi od innych narodow.
        Potrafimy zdobywac sie na czyny naprawde wielkie,
        osiagac rzeczy z ktorymi inni mogliby miec problemy.
        Jestesmy specjalistami od hurra spraw ( to do zybi)
        gorzej jest gdy chodzi o ciezka codzienna prace. Nie
        bardzo odpowiada to chyba naszemu temperamentowi.
        Zupelnie inna sprawa jest to jak nas widza inni.
        Czasami trzeba zawierzyc innemu punktowi widzenia. Zeby
        nie bylo nieporozumien, nigdy nie krylem sie ze swoja
        polskoscia, nikt tez nie dal mi nic do zrozumienia.
        Niemniej jednak pytanie pozostaje: czy byloby latwiej
        zyc bedac amerykaninem, francuzem czy np: hiszpanem.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
        • drapieznik Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem 01.01.02, 20:21
          Tam gdzie chleb tam ojczyzna.

A jak ci brakuje Paulinum to kup sobie wieksze i wyzsze smile

Zawsze uwazalem ze byc Polakiem za granica to niezly zawod. Wbrew pozorom,
          wiele narodow nas szanuje czy wrecz obawia. Np. Zydzi z ktorymi zylismy przez
          tyle wiekow i nawzajem sie dobrze znamy, Niemcy, itd. Czy ktokolwiek nie
          pomoglby np. Wegrowi?? I na odwrot. Te narodowe stereotypy sa nie bez powodu,
          one wyrosly z kultury danego narodu. Troche nas rozpaskudzono w PRL tym
          patriotyzmem ale mieli pewnie w tym jakis cel. W koncu o tej zmianie ustroju w
          Polsce bylo wiadomo od czasu Mikolajczyka.

Dobrze ze jest ta dyskusja, chociaz na opiniach o piwie mi nie zalezy.
          • Gość: zybi -- wracajcie do POLSKI ----- IP: 130.68.2.* 02.01.02, 00:31
            Co was zmusilo do emigracji.????
            przyjechaliscie do innego kraju na wycieczke ?
            za chlebem
            za lepsza praca
            za wygoda zycia
            za poszanowaniem godnosci ludzkiej
            za lepsza praca
            Zostawiliscie -
            • Gość: k.p. Re: -- wracajcie do POLSKI ----- IP: 200.61.117.* 02.01.02, 04:42
              Zybi az sie zaplul z tego zachwytu: jacy fajni ci amerykanie. Strasznie fajni.
              Bombarduja bezprawnie Afganistan zabijajac tysiace cywilów "przez pomylke". Ale
              co to kogo obchodzi. W koncu to tylko jacys "dzicy" górale. Nikomu nie wydaje
              sie absurdalna ta wojna imperium z biednym krajem (nie pierwsza przeciez i
              pewnie nie ostatnia).Jakie szczescie mial ten Bush: ledwie objal wladze, a juz
              mu sie trafila wojna. Swietna okazja, zeby pozbyc sie calego zmagazynowanego
              arsenalu i móc produkowac nastepne. Mówia juz nawet o bombach
              nuklearnych "malego zasiegu". I nic. Swiat milczy. Nikomu sie nie zdaje, ze
              ludzkosc sie cofa. Madre glosy (Kapuscinski, Umberto Eco, Carlos Fuentes i
              nieliczni inni) sa wyciszane, nie daje sie ich na pierwsze strony, w ogóle nie
              daje sie na zadne strony glosów protestu.
              A srodowisko? To Stany Zjednoczone zatruwaja Ziemie. Ci co mieszkaja w Kanadzie
              z pewnoscia wiedza, ze lasy kanadyjskie marnieja od emisji gazów amerykanskich.
              Osama bim Laden to ,oczywiscie, ekstrema, ale istnieje ogromny obszar na calym
              swiecie, gdzie ludzie wcale nie podzielaja waszego zachwytu nad Stanami Zjedn.
              i amerykanami. I maja ku temu powody. I maja racje. I jesli Busch nie zostawia
              innego wyboru jak tylko "z nami lub przeciw nam", to ja jestem przeciw.
              Bawcie sie dobrze przy tym piwie.
              k.p.
              • Gość: zybi Re: -- wracajcie do POLSKI ----DO ..-k.p IP: 130.68.2.* 02.01.02, 05:53
                Przyjechal student z Polski , zarobic sobie na wakacjach.
                i wlasnie pracowal na 105 pietrze.
                Czy on byl amerykanin - mial wize studencka tylko. podbita w Warszawie
                Troje innych Polakow mialo wizy stale a rodziny w Polsce.
                Takich ludzi bylo wiecej z innych krajow - jest cala lista obcokrajowcow ktorzy
                nie byli amerykanami .
                Tych ludzi bylo 5000 wszyscy zgineli.
                To jest OK
                Troche K.p posuwasz nie w te strone
                Nie moja wina ze gazet nie czytasz i masz nie rowno pod czapka.

Swiat jest duzy musi byc miejsce dla
                - ofiar WTC
                - dla ludzi zyjacych dzis
                - K.P tez chce miec swoje 5 minut ...ale dlaczego w taki durnowaty sposob
              • vvolny k.p. ale ty durny jestes 02.01.02, 09:07
                moze ty muzulmanin zolniez binladena jestes
                albo kopniety w glowe

Gość portalu: k.p. napisał(a):

> Zybi az sie zaplul z tego zachwytu: jacy fajni ci
                amerykanie. Strasznie fajni.
                > Bombarduja bezprawnie Afganistan zabijajac tysiace
                cywilów "przez pomylke". Ale
                >
                > co to kogo obchodzi. W koncu to tylko jacys "dzicy"
                górale. Nikomu nie wydaje
                > sie absurdalna ta wojna imperium z biednym krajem (nie
                pierwsza przeciez i
                > pewnie nie ostatnia).Jakie szczescie mial ten Bush:
                ledwie objal wladze, a juz
                > mu sie trafila wojna. Swietna okazja, zeby pozbyc sie
                calego zmagazynowanego
                > arsenalu i móc produkowac nastepne. Mówia juz nawet o
                bombach
                > nuklearnych "malego zasiegu". I nic. Swiat milczy.
                Nikomu sie nie zdaje, ze
                > ludzkosc sie cofa. Madre glosy (Kapuscinski, Umberto
                Eco, Carlos Fuentes i
                > nieliczni inni) sa wyciszane, nie daje sie ich na
                pierwsze strony, w ogóle nie
                > daje sie na zadne strony glosów protestu.
                > A srodowisko? To Stany Zjednoczone zatruwaja Ziemie. Ci
                co mieszkaja w Kanadzie
                >
                > z pewnoscia wiedza, ze lasy kanadyjskie marnieja od
                emisji gazów amerykanskich.
                > Osama bim Laden to ,oczywiscie, ekstrema, ale istnieje
                ogromny obszar na calym
                > swiecie, gdzie ludzie wcale nie podzielaja waszego
                zachwytu nad Stanami Zjedn.
                > i amerykanami. I maja ku temu powody. I maja racje. I
                jesli Busch nie zostawia
                > innego wyboru jak tylko "z nami lub przeciw nam", to ja
                jestem przeciw.
                > Bawcie sie dobrze przy tym piwie.
                > k.p.

• Gość: Maria Re: -- wracajcie do POLSKI ----- IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.02, 15:07
                Drogi K.P.
                Czy zadales sobie pytanie jaka jest roznica miedzy atakiem na WTC a bardowaniem
                Afganistanu?
                Ten pierwszy mial na celu usmiercenie jak najwiekszej ilosci ludnosci cywilnej,
                byl skierowany przeciwko ludnosci cywilnej.
                To drugie jest na niego odpowiedzia z zachowaniem wszystkich mozliwych zasad
                cywilizowanego swiata.
                Ten pierwszy mial na celu jedynie zniszczenie.
                To drugie zaowocowalo tym, ze w Afganistanie powstaja zaczatki demokracji, ze
                kobiety moga pokazywac twarze, a dzieci puszczac latawce.
                Nie widzisz tego?

Nie chce zbyt odchodzic od glownego tematu tego forum, czyli o polskosci.
                Widzisz, ja zawsze bede miala wiekszy szacunek, dla tych, co gineli na roznych
                frontach, niz dla tych ktorzy sobie powtarzali "niech na calym swiecie wojna,
                byle nasza wies zaciszna, byle nasze wies spokojna".
                Widzisz, K.P., pacyfizm to bardzo modna ostatnio rzecz, i swietnie ze jest tak
                duzo pokojowo nastawionych ludzi. ALE bawaja sytuacje, w ktorych nalezy chwycic
                za bron w obronie pokoju. Wyobraz sobie, jakby to wygladalo gdyby
                w czasie drugiej wojny swiatowej pacyfisci manifestowali przeciwko interwencji
                USA w Europie?
                I jeszcze jedno: Umberto Eco wypowiedzial sie jednoznacznie ZA interwncja
                amerykanska w Afganistanie.
          • Gość: Renka Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem IP: *.home.cgocable.net 02.01.02, 04:40
            "Troche nas rozpaskudzono w PRL tym
            patriotyzmem, ale mieli pewnie w tym jakis cel. W koncu o tej zmianie ustroju
            w Polsce bylo wiadomo od czasu Mikolajczyka."-drapieznik
            Co masz na mysli z tym patriotyzmem? Mowiono owszem , wiele o patriotyzmie,
            ale robiono wszystko, aby GO zniszczyc.Cel byl jeden: mielismy zapomniec o
            naszych polskich obowiazkach moralnych i czuc sie jak jedna rodzina slowianska
            z ruskimi i reszta obozu sprzymierzonego.
            • schone Re: Czy moge byc dumny bedac Polakiem 02.01.02, 06:40
              Renka! A gdzie Ty znalazlas w tej Kanadzie polska cebule i kielbase? Czyzby ta
              restauracja sprowadzala te delicje z Polski?
              Ta 'polska cebula' rosnie na kanadyjskim polu, a 'polska kielbasa' zostala
              zrobiona z mieska wyhodowanego w kanadyjskiej swiniarni.
              • Gość: Renka Re: polskie IP: *.home.cgocable.net 02.01.02, 06:57
                TECHNOLOGIA jest polska.Kielbase robi sie wg polskiej receptury, a cebule
                siejesz jak w Polsce , no nie?
                • bogdan2002 mozecie byc DUMNI 02.01.02, 08:37
                  ze jestescie Polakami i Polkami -pozwalam wam
                  • Gość: Mordulec Re: mozecie byc DUMNI IP: *.dbtec.de 02.01.02, 10:42
                    TECHNOLOGIA jest polska... o ja cie przepraszam. Jak sie to czyta (TECHNOLOGIA)
                    to juz sie czlowiek tak czuje jakby to nie KIELBASA tylko jakis... generator
                    laserowy 5 generacji...

Ja nie musze juz z niczego byc dumny. Starczyloby mi, gdybym czasami nie musial
                    sie wstydzic...

• Gość: Socjolog Re: mozecie byc DUMNI IP: 195.198.208.* 02.01.02, 14:52
                      Nie neguje mojego pochodzenia ale tym się nie chwalę,
                      bo nie mam czym
                    • Gość: mik Re: do Mordulca IP: *.turboline.skynet.be 04.01.02, 18:13
                      Bardzo,bardzo sluszna uwaga.Wstydu jest coraz wiecej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka