Dodaj do ulubionych

Placenie rachunkow via Internet

IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.01.02, 19:26
Ciekawi mnie jak to wyglada w Europie? Jak bardzo jest rozpowszechniona ta
forma platnosci? W Kanadzie wszystki moje rachunki place online.Nie dostaje tez
ani jednego papierka via poczta.Rachnki przychodza na moja strone www (dostaje
e-mail ze juz cos tam czeka smile .Mysle ze to doskonaly pomysl.Jaka oszczednosc
papieru!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Placenie rachunkow via Internet IP: *.turboline.skynet.be 05.01.02, 19:58
      Prywatne platnosci mode regulowac przez internet, bo mam taki dostep do konta.
      Wszystko, co dotyczy dzialalnosci zawodowej idzie tradycyjna droga (kwitek do
      banku, druga czesc w domu), bo tego wymagaja zasady prowadzenia ksiegowosci.
    • Gość: Don Re: Placenie rachunkow via Internet IP: *.uc.nombres.ttd.es 05.01.02, 19:59
      Gość portalu: Kliken napisał(a):

> Ciekawi mnie jak to wyglada w Europie? Jak bardzo jest rozpowszechniona ta
      > forma platnosci? W Kanadzie wszystki moje rachunki place online.Nie dostaje tez
      >
      > ani jednego papierka via poczta.Rachnki przychodza na moja strone www (dostaje
      > e-mail ze juz cos tam czeka smile .Mysle ze to doskonaly pomysl.Jaka oszczednosc
      > papieru!!!!

Tez jak w Kanadzie.Problem nie lezy w tym czy one przychodza poczta czy
      online.Problem to czemu ich przychodzi tak duzo i czemu wtady kiedy nie ma forsy?
      Czy u was w kanadzie podobnie ? smile)Oszczednosc papieru to chwalebne ale ja
      ulokowalem forse w akcjach papierni i bardzo Ci dziekuje za Twoj entuzjazm smile)
      Ech ta Kanada to prawdziwa kanada.Kudy nam do nowoczesnosci !Pozdrawiam online
    • Gość: Lena Re: Placenie rachunkow via Internet IP: *.upc-d.chello.nl 05.01.02, 20:00
      W Holandii rowniez sie placi rachunki przez internet. Przez poczte otrzymuje
      sie fakturyale sama platnosc odbywa sie via online. Chociaz sa i tacy co chodza
      do banku...ale coz, kazdy ma swoj wybor.
      Pozdrawiam
      • Gość: Kliken Re: Placenie rachunkow via Internet IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.01.02, 20:06
        A wiec nie ma mozliwosci otrzymywania samych rachunkow przez internert?
        Szkoda.Normalnie ci bez internetu dostaja rachunek plus sterte kolorowych
        reklam ZA KAZDYM RAZEM.Jezeli pomnozyc to przez ilosc rachunkow oraz ilosc
        ludzi to trzeba co miesiac wyciac caly las aby uzyskac tyle papieru...a tak
        nawiasem mowiac to jak tam w europie z recycling? Szklo do jednego pojemnika,
        paiery do drugiego, plastik do trzeciego itd.A moze ktos z Polski cos napisze?
        Czy to sie zmienilo przez ostatnie 15 lat?
        • Gość: Don Re: Placenie rachunkow via Internet IP: *.uc.nombres.ttd.es 05.01.02, 20:36
          Gość portalu: Kliken napisał(a):

> A wiec nie ma mozliwosci otrzymywania samych rachunkow przez internert?
          > Szkoda.Normalnie ci bez internetu dostaja rachunek plus sterte kolorowych
          > reklam ZA KAZDYM RAZEM.Jezeli pomnozyc to przez ilosc rachunkow oraz ilosc
          > ludzi to trzeba co miesiac wyciac caly las aby uzyskac tyle papieru...a tak
          > nawiasem mowiac to jak tam w europie z recycling? Szklo do jednego pojemnika,
          > paiery do drugiego, plastik do trzeciego itd.A moze ktos z Polski cos napisze?
          > Czy to sie zmienilo przez ostatnie 15 lat?

Kliken zmien nick na ekolog i przestan przynudzac-nie masz innych zmartwien
          jak recycling w europie-nudzisz sie dzisiaj?

• portugalczyk Re: Placenie rachunkow via Internet 05.01.02, 20:38
          Od dłuższego czasu wiele polskich banków oferuje swoje usługi przez internet.
          Osobiście najciekawsze wydają mi się propozycje tzw. banków wirtualnych, które
          nie mają swoich oddziałów jako miejsc, do których możnaby pójść i załatwiać
          sprawy przy okienku. Jeżeli jakaś sprawa wymaga wyjaśnienia to należy zadzwonić
          do biura obsługi klienta, które bardzo sprawnie działają. W przeciwieństwie do
          rozwiązań spotykanych w USA, w Polsce podobnie jak w innych krajach
          europejskich, użytkownik bankowości internetowej uzyskuje tzw. token, czyli
          dodatkowe urządzenie szyfrujące (wielkości zegarka lub miniaturowego
          kalkulatora). Token funcjonuje jako dodatkowe zabezpieczenie wspomagające 128-
          bitowe szyfrowanie dostępne w przeglądarkach. Nowoczesne firmy np.
          telekomunikacyjne lub obsługujące banki kredytowe proponują również wysyłanie
          rachunków poprzez internet, dostępne są one wówczas jako dodatkowe zbiory
          towarzyszące rachunkowi bankowemu. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie.
          • Gość: abb Re: Placenie rachunkow via Internet IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.02, 08:32
            portugalczyk napisał(a):

> Od dłuższego czasu wiele polskich banków oferuje swoje usługi przez internet.
            > Osobiście najciekawsze wydają mi się propozycje tzw. banków wirtualnych, które
            > nie mają swoich oddziałów jako miejsc, do których możnaby pójść i załatwiać
            > sprawy przy okienku. Jeżeli jakaś sprawa wymaga wyjaśnienia to należy zadzwonić
            >
            > do biura obsługi klienta, które bardzo sprawnie działają. W przeciwieństwie do
            > rozwiązań spotykanych w USA, w Polsce podobnie jak w innych krajach
            > europejskich, użytkownik bankowości internetowej uzyskuje tzw. token, czyli
            > dodatkowe urządzenie szyfrujące (wielkości zegarka lub miniaturowego
            > kalkulatora). Token funcjonuje jako dodatkowe zabezpieczenie wspomagające 128-
            > bitowe szyfrowanie dostępne w przeglądarkach. Nowoczesne firmy np.
            > telekomunikacyjne lub obsługujące banki kredytowe proponują również wysyłanie
            > rachunków poprzez internet, dostępne są one wówczas jako dodatkowe zbiory
            > towarzyszące rachunkowi bankowemu. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie.

• Gość: Wombat Re: Placenie rachunkow via Internet...a to dobre! IP: *.mega.tmns.net.au 07.01.02, 12:31
      Powiem Wam jak to wyglada w Polsce. Zaplacilem za bilet na stronie Lotu z
      odebraniem po przylocie do W-wy. I nie uwierzycie ale musialem zaplacic jeszcze
      raz bo nie mieli zadnej informacji w systemie rezerwacji. W dodatku zajelo mi
      kilkanascie dni, z wizyta u Dyrektora aby odzyskac ta pierwsza wplate...
      • janusz1941 Re: Placenie rachunkow via Internet...a to dobre! 07.01.02, 13:24
        W Europie a dokladnie w Skandynawii jest tak jak tam u ciebie w Canadzie. Jak
        jest w Polsce, tego nie wiem. Mamy wybor: internet, on-line, rachunki z konta
        lub samemu na poczte. Osobiscie uwazam, ze on-line jest biespieczniejszy.
        Internet daje co prawda mibilne mozliwosci ale po co mi to do placenia
        rachunkow ? Rachunki besposrednio z kota, to tez bardzo wygodna metoda, bank
        troszczy sie sam o placenie a klient tylko o wypelnienie swojego konta ale
        odpada "zabawa w platnika". Ja lubie sie bawic a wiec place on-line. Oprocz
        tego wycieczki, hotele, wszelkiego rodzaju bilety - kolejowe, samolotowe takze
        do Warszawy, bilety na rozne imprezy, woda, swiatlo ba, nawet roczne
        rozliczenie z fiskusem zalatwiem przez internet. Wlasciwie nie musze ruszac sie
        z domu, bo prace i zarcie tez moge zamowic przez PC i mi dowioza. Wlasciwie
        moge sobie juz kupic wozek inwalidzki, bo jak tak dalej pojdzie to zapomne po
        co Bozia dala mi nogi i jezyk, dzisiaj wystarcza oczy i palce nawet tylko dwa.
        Jak widzisz, tam w tej Twojej Canadzie Ameryki nie odkryli, my tu w starej
        Europie tez mamy te dobrodziejstwa techniki. Pozdrowionka
        • Gość: Renka Re: Placenie rachunkow via Internet...a to dobre! IP: *.home.cgocable.net 07.01.02, 14:18
          A czy w Skandynawii sa tak samo bezpieczne jak w Kanadzie? Nie bylo zlaman
          passwords?Mam na mysli transakcje z konta.Poza tym ,nie wszystko da sie
          zalatwic on-line.Jaki bedziesz mial dowod, ze zaplaciles, w przypadku jakiejs
          pomylki. Czy on-line daje ci slad? prawnie? Bo faktycznie spotkalam sie juz z
          taka sytuacja , ze musialam zademonstrowac ten kawalek rachunku dla platnika,
          bo poczta nawalila(?), albo kiedy placilam rachunek w ABM, po prostu NIE MA tam
          mozliwosci udowodnienia , ze sie maszyna pomylila. Maszyna "naciela nas"
          dobrych kilka razy.I to nas kosztowalo.
          • jot-23 Re: Placenie rachunkow via Internet...a to dobre! 07.01.02, 15:36
            Gość portalu: Renka napisał(a):

> A czy w Skandynawii sa tak samo bezpieczne jak w Kanadzie? Nie bylo zlaman
            > passwords?Mam na mysli transakcje z konta.Poza tym ,nie wszystko da sie
            > zalatwic on-line.Jaki bedziesz mial dowod, ze zaplaciles, w przypadku jakiejs
            > pomylki. Czy on-line daje ci slad? prawnie? Bo faktycznie spotkalam sie juz z
            > taka sytuacja , ze musialam zademonstrowac ten kawalek rachunku dla platnika,
            > bo poczta nawalila(?), albo kiedy placilam rachunek w ABM, po prostu NIE MA tam
            >
            > mozliwosci udowodnienia , ze sie maszyna pomylila. Maszyna "naciela nas"
            > dobrych kilka razy.I to nas kosztowalo.

ty po prostu jestes pechowa renka smile

• janusz1941 Re: do Renki 07.01.02, 16:50
              Widzisz Renka, nie ma 100% systemow. Pracujac on-line z bankiem, hacker nie ma
              zadnych szans. Placac na internecie hackerzy maja jakies minimalne szanse ale
              trzeba miec pecha, zeby wpasc. Mozna miec np. w banku dwa konta. Na tym, ktore
              uzywasz do internetu stosunkowo mala sumke i dpowiednio tylko do konta
              doplacac. Jak wpadna na ciebie to zwina mala sume a nie cale konto.
              To pewnie jedna z mozliwosci.
          • janusz1941 Re: Placenie rachunkow via Internet...a to dobre! 07.01.02, 17:00

> bo poczta nawalila(?), albo kiedy placilam rachunek w ABM, po prostu NIE MA tam
            >

Hej Renka, tu ci tez odpowiem: trzeba miec wejscie na wlasne konto, ktore zawsze
            i aktualnie mozesz sprawdzic, to jedno a drugie to: placac komus masz jego adres
            nr. konta, indetifikator bankowy i miejsce na adnotacje gdzie mozesz napisac za
            co placisz, to wszystko jest zanotowane na Twoim koncie i mozesz zawsze zrobic
            wyciag z konta, gdzie te dane sa zapisane. Bedzie to dla ciebie prawnym dowodem
            dokonania przelewu. Tak jest przynajmniej tu w cywilizowanym swiecie !!!!!

• Gość: p. Re: Placenie rachunkow via Internet...a to dobre! IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.02, 21:11
              janusz1941 napisał(a):

> Hej Renka, tu ci tez odpowiem: trzeba miec wejscie na wlasne konto, ktore zawsz
              > e
              > i aktualnie mozesz sprawdzic, to jedno a drugie to: placac komus masz jego adre
              > s
              > nr. konta, indetifikator bankowy i miejsce na adnotacje gdzie mozesz napisac za
              >
              > co placisz, to wszystko jest zanotowane na Twoim koncie i mozesz zawsze zrobic
              > wyciag z konta, gdzie te dane sa zapisane. Bedzie to dla ciebie prawnym dowodem
              >
              > dokonania przelewu. Tak jest przynajmniej tu w cywilizowanym swiecie !!!!!

Zapewniam cie: w Europie jest identycznie, no a ze niektorzy nie za bardzo daja
              sobie z tym rade to juz zupelnie inny temat.
              Ja np. zostalem ostatnio poproszony przez jednego z moich sasiadow (czlowiek
              samotny, rodowity Niemiec) aby z bankomatu wyplacic mu pieniadze. Sam jest chory
              i nie wychodzi od tygodnia z domu a forse potrzebowal pilnie zeby zaplacici
              hydraulikowi (oczywiscie "na czarno"). Dal mi swoja karte a gdy chcialem juz
              spytac o PIN zauwazylem, ze on ten numer po prostu "wydrapal" na karcie.
              Asolutnym szczytem byla jednak jego odpowiedz na moje pytanie dlaczego to
              zrobil. "Przeciez jakbym napisal dlugopisem to mogloby sie zamazac!"
              To nie zart! I powiedz jak tu takiemu cos o transakcjach per internet tlumaczyc.

p.

• portugalczyk Re: Placenie rachunkow via Internet...a to dobre! 07.01.02, 19:14
            Renka jesli masz jakies obawy poszukaj banku, ktory proponuje "tokeny" jako
            dodatkowe zabezpieczenie operacji bankowych. Opisalem to wyzej.

>

• Gość: Walw-CH Re: Placenie rachunkow via Internet...a to dobre! IP: 195.112.95.* 09.01.02, 05:15
        Zakup biletow w systemie online to kpina. To jest granda. LOT nie jest w stanie
        w zaden sposob potwierdzic czy bilet zostal zakupiony czy nie.
        Tak wiec jezeli w czasie rezerwaci z jakiegos powodu nie otrzymasz
        potwierdzenia w postaci komunikatu i strony do wydruku to zapomnij o tym abys
        mial 100% pewnosci, ze zakup zostal dokonany czy nie. Nie ma takiej mozliwosci
        aby ktos ci takiej informacji udzielil. I co? I nic, kupa. I tak zle i tak
        niedobrze.
        Wersja nr 1
        Tranzakcja doszla do skutku, ty o tym nie wiesz i sie nie dowiesz, wiec
        rezerwujesz ponownie i co - ? Placisz 2 razy za ten sam bilet bo zostanie
        wystawiony 2 razy - dlaczego, nikt w Locie nie potwierdzi zakupu bo nie ma
        takiej mozliwosci.
        Druga mozliwosc. Tranzakcja nie dochodzi do skutku. Ty jestes przekonany, ze
        jest OK i nie rezerwujesz jeszcze raz i co-?. I nic, nie masz biletu i nie
        lecisz bo za pozno sie zorientowales albo kupujesz biznes klase.
        Prawdopodobienstwo jest 50%/50%, ale licz sie z duzymi wydatkami, a reszta to
        juz pestka. Najwyzej spoznisz sie do pracy dzien lub dwa.

Reklamacje - Tak, oczywiscie do skladu desek.

Reklamacje zglosilem przez CITIBANK do LOTU w marcu 2001 roku i odpowiedz
        dostalem -koniec grudnia, oczywiscie bzdury totalne.
        LOT Tickets Online - LOT Troubles Online.

Powodzenia.
        • janusz1941 Re: Placenie rachunkow via Internet...a to dobre! 09.01.02, 09:25
          Z tym masz 100% racji. Co prawda nie mialem zadnej przewalanki z LOT-em ale
          zadnego potwierdzenia na zamowienie nie otrzymasz. Jesli masz na to czas, zadaj
          poprostu przeslanie biletu na domowy adres a mozesz to zalatwic tylko
          telefonicznie i tu On-line sie konczy. W LOT-cie, zamawiam wiec bilet tylko
          telefonicznie. Nie ma innej rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka