Dodaj do ulubionych

POLAK WSZYSTKO POTRAFI

IP: *.sympatico.ca 17.07.01, 20:13
...dlaczego wiec nie umiemy wyrobic nam, tzn. Polakom dobrego wizerunku?
Dlaczego kojarzymy sie z pijanstwem i chamstwem. W Kanadzie uwazaja nas za
narod zacofany, a jesli komus powiesz, ze mamy KFC czy Pizza Hut, to glupieje.
W Stanach czy Niemczech czesto kojarzy nas sie z tanimi pracownikami i
alkohalem. Cos tu nie gra. Nie jestesmy ani glupi ani niewyksztalceni. A moze
cos z nasza wladza nie tak? Ma ktos inne wytlumaczenie?!
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Bombaj i Pizza Hut IP: *.tiaa-cref.org 17.07.01, 20:26
      Pizza Hut i KFC jest tez w Bombaju i nie sadze ze to swaidczy o zacofaniu czy
      tez rozwoju rzeczonego. Ludzie ktorzy posluguja sie steretypami na temat calego
      narodu nie sa warci uwagi.
      • Gość: majka Re: Bombaj i Pizza Hut IP: *.telia.com 17.07.01, 20:50
        Nie przejmuj sie! Wszystkie narody sa mniej czy wiecej obmawiane wszedzie. W SZwecji np: Somalia
        i Albanczycy z Kosowa oraz Finlandczycy maja zla opinie. To sa tylko oogolnienia , ludzi trzeba
        oceniac indywidualnie, bo kazdy jest odrebna jednostka. Nie jestesmy w komunie.
    • maro+ Re: POLAK WSZYSTKO POTRAFI 17.07.01, 21:00
      a co robiłeś mini. badania u swoich znajomych, co sądzą na temat Polski?
      wątpie, więc skąd ten temat?
      • Gość: LM Do miro IP: *.sympatico.ca 17.07.01, 23:48
        Nie twoj interes! Zreszta dlaczego odpisujesz na moje watki. nudzi ci sie?
        Znajdz sobie jakis inny!!!
        • Gość: LM Do miro II IP: *.sympatico.ca 17.07.01, 23:50
          Mialo byc " robilas", a nie "robiles" madralo!!
          • maro+ Re: Do LM 19.07.01, 01:10
            ooo, co się tak bojowo nastawiłeś?
            skoro nie mini sąda, to co?
            jeżeli ktoś ci powiedział, że jesteś chamskim pijakiem, to nie znaczy, że miał
            na myśli wszystkich Polaków.
            • maro+ Re: Do LM 19.07.01, 01:11
              poza tym skąd ci te 'miro' wyskoczyło
    • Gość: *** Do Lm IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.01, 22:32
      Albo masz doła psychcznego albo jesteś fisio! Co Ty tak wszystko na"nie"??
      • Gość: Lm DO ... IP: *.sympatico.ca 17.07.01, 23:46
        NIE mam ani dola ani ... . Po prostu jestem miedzy ludzmi, ktorzy faktycznie
        mysla , ze jestesmy beznadziejnym narodem. Nie nie chodzi o wyrabianie
        wizerunku Polaka, jako bohatera i prawdziwego patriote. Widziales gdzies kogos
        takiego? Ale to, ze jak powiem ze jestem z Polski a ludzie zastanawiaja sie
        gdzie to jest , jest troche denerwujace. Dlaczego piecioletnie dziecko wie
        gdzie USA, a wyksztalcony Amerykanin nie zawsze wie gdzie jest Polska? No
        wlasnie, to oni sa cymbalami. Tyle, ze za takich nie uchodza.
        Do tego nie wszystko jest na NIE. TAK< TAK< TAK< TAK< TAK< TAK< TAK< TAK< ......
        • Gość: Santa Re: DO LM IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 00:55
          ***i Santa to to samo.
          No dobrze ,może nie masz fisia ale na pewno zły dzień.Mącisz dzisiaj
          okrutnie.Wypowiem się na wszystkie tematy jakie poruszyłeś.
          *jest tyle małych krajów na swiecie o ,których ja też mało wiem i szczerze
          mówiąc nie czuję się w obowiązku ich wszystkich poznawać.Nie powinieneś mieć
          kompleksu ,że jesteś Polski bo to tak jakbyś się wstydził swojego domu.Jaki
          jest ,taki jest ale Twój.Zabrzmi patetycznie ale ja kocham swój kraj i nie
          wstydzę się swojego pochodzenia.Patrząc na historię Polski łatwo zauważyć ,że
          nie mieliśmy się kiedy nauczyć nią rządzić bo wiecznie dostawaliśmy w
          dupę.teraz jak ktoś już dorwie się do władzy to patrzy tylko ,żeby zadbać o
          siebie.To wieczny niedostatek sprawił,że polacy kradną ,oszukują etc.ale też
          nie można uogólniać.Ja też mam awersję do niemców ale nie zamierzam miec z tego
          powodu wyrzutów sumienia.
          *wszedłeś (szłaś)na forum towarzyskie i nagadałeś(łaś) głupot,dając na dodatek
          dwa sprzeczne ze sobą anonsy.czasami zawita tam jakiś odchyłek ale jest też
          wielu sympatycznych mężczyzn w różnym wieku.Kobiety czy dziewczyny też są
          całkiem normalne .Czasami trafi się jakaś bzdura ale to często właśnie te
          odchyłki dają taki popis. Jaden szuka rozmowy,inny pocieszenia a jeszcze ktoś
          inny dziewczyny czy chłopaka w realnym świecie np.nie ma czasu "bywć" w
          towarzystwie.Przyznaj ,że szukanie na ulicy nie jest najmądrzejszą
          propozycją.Pozdrawiam .Santa
        • maro+ Re: DO Lm (a co się stało z LM?) 19.07.01, 01:17
          człowieku, gdybyś zapytał amerykanina gdzie leżą Niemcy, też by nie wiedział,
          ich mało obchodzi coś poza stanami, więc co się tak podniecasz
        • Gość: Tomek Re: DO ... IP: *.lakwod3.co.home.com 19.07.01, 09:26
          To, ze Polacy wiedza wiecej o US niz Amerykanie o Polsce
          wynika z faktu, ze US znaczy w swiecie znacznie wiecej niz
          Polska. Sami tez niewiele wiemy co sie dzieje w Moldawii czy
          chociazby w Bulgarii. A kto bez patrzenia na mape
          potrafi powiedziec, z czym graniczy Gwatemala?
          LM, jak Cie tak martwi brak znajomosc Polski na kontynencie amerykanskim,
          to promuj polska kielbase. U mnie w firmie o malo orgazmu nie dostali jak
          im dalem powachac.
        • caerme Re: DO ... i od... 05.08.01, 20:35
          Tylko z drugiej strony... Co mnie jako prawnika interesuja fakt ze byla bitwa
          pod grunwaldem? co mnie jaki historyka obchodzi budowa kosci co mnie jako
          lekarza interesuje budowa atomu.
          Wiedza wiedza, debilizm debilizmem ale idac do specjalisty chce zeby mial on
          rztelna wiedze w swoim dziale a nie po lebkach.
          Co z tego ze ja wiem ze byly nastepujace wydarzenia jesli nie umiem zlapac
          miedzy nimi zadnego zwiazku?
          Natomiast jak spojrzysz na wynalazki to gros tego jest z hameryki inny gros z
          japonii... a my nie bardzo, lekarz amerykanski raczej leczy a nie udaje. Ja jak
          nie musze nie chodze do naszego? ide do apteki i "konska kuracja" tego co pod
          reka, jak slucham specjalistow do... to rece opadaja.
          A najbardziej boli to u nas brak warunkow do myslenia

Do Ciebie mam skromne, takie malutkie pytanie: podaj mi nazwisko polskiego
          polityka z XIX czy XX wieku ale zeby nie byl to J.Pilsudski i podaj nazwiska
          maerykanskich.
          Przy roznicy wiekszej jak 10 dostaniesz odpowiedz czemu jestemy tam gdzie
          jestesmy...!
    • Gość: Koala Re: POLAK WSZYSTKO POTRAFI IP: *.hay.dialup.connect.net.au 18.07.01, 17:21
      Do Stana Przyjedz do Australii,tu o nas zle nie mowia.Czasem Polska kojarzy sie
      tu z Walesa,czesciej z zimnym klimatem. Uszy do gory.
    • Gość: LM Do Santa, czy jak woli *** IP: *.ica.net 19.07.01, 03:14
      Bardzo dziekuje za podsumowanie kilku, ale nie wszystkich, moich watkow. Jest
      jednak jeden problem. Ja nie wstydze sie , ze jestem Polka i lubie moj kraj,
      tylko zdeczka wpieprza mnie jak jacys tlusci Amerykanie, ktorzy nawet nie wieda
      gdzie on lezy, na niego nadaja. Co do naszej historii zgadzam sie i do wladzy
      tez. Szkoda tylko, ze ci co teraz rzadza krajem sa glupsi niz krolowie z XIII
      wielu. Niektorzy dzialali na szkode panstwa, ale nigdy az tak.
      Ja tez pozdrawiam. pa
      • caerme Re: Do Santa, czy jak woli *** 05.08.01, 20:43
        Gość portalu: LM napisał(a):

> Bardzo dziekuje za podsumowanie kilku, ale nie wszystkich, moich watkow. Jest
        > jednak jeden problem. Ja nie wstydze sie , ze jestem Polka i lubie moj kraj,
        > tylko zdeczka wpieprza mnie jak jacys tlusci Amerykanie, ktorzy nawet nie wieda
        > gdzie on lezy, na niego nadaja.

Jak ty bys byla Centrum polityki swiatowej itd, to tez by Cie lekko walilo gdzie
        jest jakis kraj bo i tak przyjdzie do Ciebie, prosic Cie o laske. Poza tym to nie
        wladca ma byc omnibusem, jemu wystarczy ze bedzie mial zdolnosc wybierania
        najlepszych doradcow do najlepszych zadan i umiejetnosc wyboru najlepszych
        rozwiazan. On moze nawet nie wiedziec gdzie jest Idaho czy Wyoming i dlaczego dla
        wielu Gettysburg jest symbolem bitwy na wyniszczenie przeciwnika.

>Co do naszej historii zgadzam sie i do wladzy
        > tez. Szkoda tylko, ze ci co teraz rzadza krajem sa glupsi niz krolowie z XIII
        > wielu.

Krolow w XIII wieku tosmy mieli importowanych, wladajacych tylko czescia tego co
        teraz nazywa sie Polska. Import byl zasadniczo z Czech lub z ich popareciem.

>Niektorzy dzialali na szkode panstwa, ale nigdy az tak.
        >Ja tez pozdrawiam. pa

Byli glupsi, gwarantuje Ci to. Np. Ci od obu powstan [styczniowe i listopadowe]
    • Gość: LM Do miro, maro czy jakkolwiek mu tam IP: *.ica.net 19.07.01, 03:15
      Jestes dziwny. Wiesz, jest taka zasada - nie masz co powiedziec , to sie nie
      odzywaj. Czesc!
      • maro+ Re: Do miro, maro czy jakkolwiek mu tam 19.07.01, 10:34
        w tym sęk, że ja miałem coś powiedzieć,
    • caerme Re: POLAK WSZYSTKO POTRAFI 05.08.01, 20:51
      Gość portalu: LM napisał(a):

> ...dlaczego wiec nie umiemy wyrobic nam, tzn. Polakom dobrego wizerunku?

Czasem jak slucham glosow na forum sie nie dziwie...

> Dlaczego kojarzymy sie z pijanstwem i chamstwem.

We Francji jest powiedzenie "Pijany jak Polak" cuz stereotyp z XVII i XVIII wieku
      kroluje. A jezyk robotnika z nieodlacznym przecinkiem jest wystarczajacy, moze
      zwrociles tez uwage ze w angielskim 2 os l poj i 2 os l mn [Ty / Wy] jest
      jednoscia? i mozna w zasadzie czytac tak jak sie podoba? To przeciez Greenpoint
      jest synonimem polskiego angielskiego i ludzi ktorzy nijak nie mogli sie
      dostosowac do nowych warunkow bo nie znaja jezyka bo... a nie jestesmy az taka
      potega gospodarcza by uchodzilo to nam na sucho...

>W Kanadzie uwazaja nas za
      > narod zacofany, a jesli komus powiesz, ze mamy KFC czy Pizza Hut, to glupieje.

Moze synonimy zacofania sa rozne? a poza tym fakt jako kraj jestesmy zacofani.

> W Stanach czy Niemczech czesto kojarzy nas sie z tanimi pracownikami i
      > alkohalem. Cos tu nie gra. Nie jestesmy ani glupi ani niewyksztalceni. A moze
      > cos z nasza wladza nie tak? Ma ktos inne wytlumaczenie?!

A kto przez lata jezdzil na "saksy" i jako gastarbeiterzy pracujacy za
      niewilekie pieniadze na czarno? tak przeciez to my postrzegamy Rosjan [Tandeta
      ale tanie]. jak sie kraj dorobi to nie pozmiania. Ale to my jaki pierwszi musimy
      przestac byc kojarzeni wylacznie z antysemityzmem i biedota i chatami slomianymi
      Ps. a tak apropo spojrz na filmy edukacyjne o kraju najwiecej jest
      dokumentow "wsi spokojna wsi wesola, rolnik, konik, strzecha, trzy kurki, gnoj,
      woz drabiniasty..." czemu nie zaczac pokazywac nowoczenych gospodarst itd?
      Pomysl!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka