Dodaj do ulubionych

Droga do Zielonej Karty

IP: *.gdynia.mm.pl 13.11.03, 18:33
Witam Koledzy i Kolezanki,

Podobno jest w Polsce instytucja, ktora zajmuje sie formalnosciami zwiazanymi
z Zielona Karta do Stanow Zjednoczonych na podstawie 3-letniego, istniejacego
pozwolenia na prace w USA.
Czy ktos z Was slyszal cos na ten temat?
Pozdrowienia i serdecznie dziekuje za wszystkie sugestie.
Dagmara.
Obserwuj wątek
    • starypierdola Instytucja 13.11.03, 19:12
      Slyszalem o jendej. Nazywa sie Konsulat Amerykanski. A trzy-letnie pozwolenie
      nazywa sie Visa H1-B. Dowiedz sie jakie trzeba spelniac warunki.

Slyszalem tez o innej instytucji: malzenstwo z obywatelem/ka Amerykanska. To
      moze byc latwiejsze bo sprawdzaja czy malzenstwo "prawdziwe" tylko przez rok.

Powodzenia.
      • Gość: sp;lit Jeszcze latwiej , ...o :) IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 13.11.03, 19:24
        starypierdola napisał:

> Slyszalem o jendej. Nazywa sie Konsulat Amerykanski. A trzy-letnie pozwolenie
        > nazywa sie Visa H1-B. Dowiedz sie jakie trzeba spelniac warunki.
        >
        > Slyszalem tez o innej instytucji: malzenstwo z obywatelem/ka Amerykanska. To
        > moze byc latwiejsze bo sprawdzaja czy malzenstwo "prawdziwe" tylko przez rok.
        >
        > Powodzenia.

==============================================================================

US Armed Forcess Recruitment Office ,... Jeden podpis smile
        • ertes Re: Jeszcze latwiej , ...o :) 13.11.03, 19:28
          Not really.
          Musisz miec najpierw GC zeby dostac sie do woja.
          To nie Legia Cudzoziemska.
          • Gość: sp;lit Re: Jeszcze latwiej , ...o :) IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 13.11.03, 20:46
            ertes napisał:

> Not really.
            > Musisz miec najpierw GC zeby dostac sie do woja.
            > To nie Legia Cudzoziemska.

Pierwsza ofiara w Iraku byl illegal Alien , ktorego przytulilo jakies
            malzenstwo , byl bodajze z Mexico (nie jestem pewien)
            • artur666 zaraz zaraz! 14.11.03, 20:07
              to zginal jakis paparuch! a nie amerykanin.
              ech, ta propaganda.
      • soup_nazi Re: Instytucja 13.11.03, 19:37
        starypierdola napisał:

> Slyszalem o jendej. Nazywa sie Konsulat Amerykanski. A trzy-letnie pozwolenie
        > nazywa sie Visa H1-B. Dowiedz sie jakie trzeba spelniac warunki.

Good news jest takie, ze wiza H1-B, jest jednokrotnie przedluzalna o nastepne 3
        lata (jezeli pracodawca przedluzy kontrakt z toba). Mozna wiec przyjac, ze wiza
        H1-B jest dobra na 6 lat. Wiecej czasu na zalatwianie GC, co sie liczy,
        wziawszy pod uwage backlog.
        • ertes Re: Instytucja 13.11.03, 19:45
          Wiz jest wiecej i sposobow rowniez.
          • szakal25 Re: Instytucja- kretaczy i cwaniakow 13.11.03, 20:38
            predzej czy pozniej zlapia cie za jaja z tymi kretactwami !,na takich
            matactwach i przedluzaniach wiz dlugo nie pociagniesz,to jest siedzenie na
            beczce z prochem,nie masz szans na normalna emeryture w przyszlosci ani na
            zadne swiadczenia socjalne od panstwa w razie biedy, takie siedzenie
            na "glupkowatych" i tymczasowych papierach to droga do nikad za pare lat
            obudzisz sie z reka w nocniku.
            • ertes Re: Instytucja- kretaczy i cwaniakow 13.11.03, 20:45
              Jakie znow kretactwa?
              Legalnych drog jest kilka.
              Oczywiscie wszystko jest zwiazane z legalna praca.
            • soup_nazi E tam, chyba cie gniecie, hehehe 13.11.03, 22:06

• Gość: sp;lit A co przysiadl sobie ? :) n/t IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 13.11.03, 22:15
                • soup_nazi Kupa 13.11.03, 22:37

• Gość: baker Re: Instytucja IP: *.mentorg.com 13.11.03, 20:48
          >>H1-B jest dobra na 6 lat. Wiecej czasu na zalatwianie GC, co sie liczy,
          wziawszy pod uwage backlog.

i poniewaz jest ten backlog to mozna wize H1b przedluzac w nieskonczonosc co
          roku, pod warunkiem ze pracodawca zaczal proces na zielona karte co najmniej
          rok wczesniej i papery leza w ktorejs z instutuscji (DOL,INS). Pobyt i praca w
          tym czasi sa jak najbardziej legalne.
          • Gość: irka Re: Instytucja IP: 208.215.178.* 14.11.03, 19:17
            Pomylilo ci sie z EAD..ja mam co roku przedluzane i czekam na GC. Normalnie
            pracuje bez sponsora i mam placone na 401 K (emerytura)
            • soup_nazi Re: Instytucja 14.11.03, 19:22
              Gość portalu: irka napisał(a):

> Pomylilo ci sie z EAD..ja mam co roku przedluzane i czekam na GC. Normalnie
              > pracuje bez sponsora i mam placone na 401 K (emerytura)

Co to jest EAD?
              • ertes Re: Instytucja 14.11.03, 19:28
                Employment Authorization Document.

Jedna z legalnych drog... do tego zadna wiza nie jest potrzebna.
                • soup_nazi Re: Instytucja 14.11.03, 20:31
                  ertes napisał:

> Employment Authorization Document.
                  >
                  > Jedna z legalnych drog... do tego zadna wiza nie jest potrzebna.

Jak sie to dostaje? Lub raczej: co do starania sie o to uprawnia?
                  • ertes Re: Instytucja 14.11.03, 20:40
                    Trzeba dostac Labor certification z Labor Department co oznacza ze Twoj zawod
                    jest potrzebny i nie ma lokalnego kandydata. Jak dostaniesz to wiza juz
                    niepotrzebna i mozna starac sie GC.
                    Zreszta na przyklad na TN mozna sie starac po dwoch latach SAMEMU o GC.

Jak napisalem: LEGALNYCH drog jest wiele. Podstawa to posiadanie ZAWODU.

Tym co sie wydaje ze cos umieja a skonczyli zaledwie high school pozostaje
                    praca na dachu.
                    • Gość: baker Re: Instytucja IP: *.mentorg.com 14.11.03, 20:42
                      nie tak szybko, sam labor nie wystarcza, musisz tez miec zatwierdzone I-140.
                      Mozesz tez wystapic o oba w tym samym czasi i dostac to przed 140, alre jak
                      potem 140 nie zostanie zatwierdzone to wszystko ci przepada.
                      • ertes Re: Instytucja 14.11.03, 20:47
                        Wiesz, jak zaczniemy wchodzic w szczegoly, nazwy form itp to zalozymy nowe forum smile

Bottom line jest taka ze jak ktos ma ten zawod i znajdzie prace w USA to nie
                        musi zadawac pytan na forum GW gdyz wszystko moze zalatwic poprzez pracowdawce i
                        prawnika.
                        • Gość: baker Re: Instytucja IP: *.mentorg.com 14.11.03, 20:48
                          racja.
                    • Gość: wannabe Re: Instytucja IP: *.sympatico.ca 14.11.03, 21:53
                      Ale z Kanady to chyba lepiej przez TN-1?
              • Gość: sp;lit Siarap nazi ,... IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 14.11.03, 20:49
                soup_nazi napisał:

> Gość portalu: irka napisał(a):
                >
                > > Pomylilo ci sie z EAD..ja mam co roku przedluzane i czekam na GC. Normalni
                > e
                > > pracuje bez sponsora i mam placone na 401 K (emerytura)
                >
                > Co to jest EAD?

Toz tu narod oblatany jest na biezaco po ofisach (i przepisach) a ty nawet
                skrotow nie znasz , d... Tfu , zupo ,... Zamknij jape i sluchaj jak mondre
                ludzie dzisioj zalatwiaja byznes , moze ci sie przydo , bo familie ponoc mosz w
                grajdolku ,... Cy nie ?
                >
              • Gość: irka Re: Instytucja IP: 208.215.178.* 14.11.03, 21:51
                Employment Authorization Card..Po 6 miesiacach od zlozenia aplikcaji I-485 (GC)
                mozna na podstawie tej karty zmienic sponsora i normalnie pracowac na swoj
                rachunke o jest to zwiazane z twoim zawodem
            • Gość: baker Re: Instytucja IP: *.mentorg.com 14.11.03, 20:26
              nic mi sie nie pomylilo, wiem co pisze..
    • Gość: grafiti Sprobuj tam wiecej informacji dostac: IP: *.lu.dl.cox.net 13.11.03, 20:42
      www.emigracja.pl/
    • gadupa Droga 15.11.03, 01:54
      Daj sobie spokoj, nie masz nic lepszego do roboty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka