maja92 11.12.03, 12:31 Boze juz piec lat nie jadlam? Czy ktos wie, gdzie mozna karpia kupic na Zielonej Wyspie? Sledzie kupuje w Super Value - wprawdzie zrobione w sloikach przez dunska firme, ale zawsze to sledz! Pomocy z karpiem - prosze! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagienka.harrison Re: Gdzie kupic karpia z Irandii? 11.12.03, 12:39 A próbowałaś się pytać w supermarketach? Oni mają duży wybór ryb! Jeśli bardzo Ci zależy na pewno gdzieś są hodowle. Z pozdrowieniami Jagienka & Dominik (29.11.02)najnowsze zdjęcia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7662007&a=9506776 Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Gdzie kupic karpia w Irandii? 11.12.03, 16:25 Niestety supermarkiety wszystkie juz przelecialam (to chyba nie brzmi ladnie po polsku, ale w moim przypadku - efekt taki sam) i nic!! Wszedzie tylko tego salomona maja - to najbardziej popularny plywak w tym kraju. A ja chcialam dzieciom polska wigilie zrobic, bo juz moga jesc normalne rzeczy. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Gdzie kupic karpia z Irandii? 11.12.03, 17:25 Ale po co?? Karpie sa brrrr! A powaznie, to ja w zeszlym roku chcialam zrobic przyjemnosc mamie i zamowilam karpia w lokalnym rybnym sklepiku. Tutaj karpi "nie prowadza", ale zamowic mozna. Tylko trzeba koniecznie podac wage, bo inaczej dostaniesz 5 kilkogramowego potwora, a taki sie juz duzo mulu z zyciu nazarl i jest paskudny. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Gdzie kupic karpia z Irandii? 11.12.03, 18:23 Evee, Dziekuje bardzo. Z ktorego lokalnego sklepiku korzystalas? Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk Re: Gdzie kupic karpia z Irandii? 11.12.03, 22:32 Karp (carp) jest uwazany na Wyspach Brytyjskich za coarse fish, czyli rybe nie- spozywcza. Mozna pewnie kupic tylko w sklepach zydowskich albo polonijnych. Jako alternatywe dla karpia moge polecic cod - nie wiem, jak ta ryba sie nazywa po polsku - dorsz? To jest ryba morska, bardzo popularna na wyspach (glownie z racji fish&chips) i do dostania w roznej postaci w kazdym supermarkecie. Bardzo dobrze sie nadaje do ryby po grecku i smazenia. Ja w tym roku na Wigilie robie lososia (salmon) w filetach, zapiekanego w piekarniku z glazura z pesto. Odpowiedz Link Zgłoś
izka10 Re: Gdzie kupic karpia z Irandii? 12.12.03, 14:44 Maja, ja tez mieszkam w Irlandii i niestety nigdzie nie moge kupic karpia. Szukam od kilku lat i bez rezultatu Lososia lubie, ale juz sie przejadlam. Karpia uwielbiam.mniam.mniam. Dorsz jest ok,ale mdly jak dla mnie. Jak znajde karpia to dam Ci znac.Mol maz jezdzi czesto po calej Irlandii ale nikt nic nie wie. Ja nie wiem jak u Ciebie ale u mnie nie ma Poloni ani polskich sklepow. Podrowienia. Iza Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Gdzie kupic karpia z Irandii? 12.12.03, 15:39 Niestety mam te same doswiadczenia. W tym roku sie zawzielam i chcialam przygotowac polska Wigilie z karpiem i reszta. Moj tata podeslal mi grzybki i barszcz Knorr'a. Moj maz znalazl rosyjski sklepik w centrum Dublina i uraczyl nas prawdziwymi kiszonymi ogorkami. Sledzie znalazlam w SuperValue - ale ten karp to problem. W ambasadzie nie wiedza o zadnym polskim sklepie, zatrudnilam juz wszystkich moich irlandzkich znajomych i ciagle nic... Tego Cod'a to moge zrobic po grecku, ale Wigilia bez karpia.... Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka.harrison Re: Gdzie kupic karpia z Irandii? 12.12.03, 18:02 Jeśli tak Ci zależy, to skontaktuj się z Irish Fisheries Board! tu daję Ci link: www.cfb.ie/about/contact.htm Próbowałam coś znaleźć na necie, ale tylko się zdziwiłam że tyle ludzi łapie karpie, ale nikt jakoś nie chce ich sprzedawać! Powodzenia!! Z pozdrowieniami Jagienka & Dominik (29.11.02)najnowsze zdjęcia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7662007&a=9506776 Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Gdzie kupic karpia z Irandii? 12.12.03, 18:04 A jeszcze lepiej ) www.cfb.ie/fish_farm/carp_order.htm izabelski Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk TE KARPIE NIE SA DO JEDZENIA :))) 12.12.03, 21:20 Izabelski, Jak otworzylam te strone, to sie nie moglam nadziwic, ze ktos w Irlandii sprzedaje karpie. Ale jesli przeczytasz dokladnie, to one nie sa do jedzenia!!! Zamowienia sa przyjmowane od stawow rybnych i karpie sa sprzedawane na ZARYBIANIE STAWOW a nie do jedzenia. Jak juz pisalam wyzej, na Wyspach Brytyjskich karpie to jest coarse fish, ktore sa hodowane dla sportu (coarse fishing), ktory skadinad jest bardzo popularny. Wedkarze jezdza sobie na taki zarybiony staw, lowia ryby i natychmiast wypuszczaja spowrotem do stawu (zywe). Ewunia www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=621&w=5597602&a=8722127 Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: TE KARPIE NIE SA DO JEDZENIA :))) 13.12.03, 02:07 Oczywiscie, ze nie - widzialas moj motikon - przeciez taka powazna firma nie zajmowalaby sie sprzedzaza ryb na sztuki W Polsce wedkarze tez kupuja takie duze ryby do swich stawow izabelski Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka.harrison Karpie ogólnie 14.12.03, 21:30 Dziewczyny, A widziałyście ile jest stron internetowych poświęconych karpiom?! Załamałam się:0 Wczoraj rozmawiałam z kupmlem który pracuje w sklepie wędkarskim i potwierdza że karpie są trudne do zdobycia i jeśli chodzi o Anglię to mówi że można je kupić na targu więc może w Irlandii też? ja bym spróbowała zadzwonić do tej organizacji i zapytała czy nie wiedzą gdzie można je kupić. Z pozdrowieniami Jagienka & Dominik (29.11.02)najnowsze zdjęcia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7662007&a=9506776 Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Karpie ogólnie 15.12.03, 12:48 Niedaleko Dublina sa Blessington Lakes (przy okazji - przepiekne miejsce). Maz znajomej zarzeka sie, ze bedzie caly weekend siedzial na jeziorze az cos zlapie - to ma byc moj prezent gwiazdkowy. Najgorzej, ze Kevin chce sprawdzic (ja mam piec) co Polacy widza w tych karpiach - a ze mnie kuchara za trzy grosze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka.harrison Re: Karpie ogólnie 15.12.03, 18:04 Maja, A zobacz to: www.irishfarmersmarkets.ie może się z nimi skontaktuj?.. Moja babcia mroziła karpia na kilka dni w cebuli, potem rozmrażała na dzień przed wigilią i rano smażyła chyba w bułce tartej, a potem wsadzała do piekarnika na godzinkę i polewała sklarowanym masłem. Sama chętnie bym próbowała znależć karpia, ale patroszenie go i obłuskiwanie...brrrr! Z pozdrowieniami Jagienka & Dominik (29.11.02)najnowsze zdjęcia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7662007&a=9506776 Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Karpie ogólnie 15.12.03, 18:30 Jagienka, bardzo dziekuje za zainteresowanie. Niestety w Dun Laoghire bylam dwa tygodnie temu - tam zaczelam gdyz to nad morzem - bezowocnie. Rynek w Leopardstown znam jak wlasna kieszen - odbywa sie pod oknem mojego biurowca - Zapoznalam pana Czecha - po Slowianskiej przyjazni zawsze dostaje najlepsze jablka i latem pyszne truskawki - ale karpia tam nie ma. Inne markety (oprocz Louth - to za daleko) tez znam. Irlandczycy karpia nie jedza i juz. Chyba dam sobie spokuj w ta Wigilie - ale za to w nastepnym roku kogos z Polski zaprosze, pod warunkiem, ze karpia przywiezie.... Odpowiedz Link Zgłoś