Dodaj do ulubionych

polecam efektywna terapie

02.02.11, 17:36
Osobom z okolic W-wy polecam terapie na dziennym oddziale szpitala pruszkowskiego w tworkach. Jest to oddzial nowy, terapeuci sa osobami niesamowitymi. Spedzilam na oddziale pol roku (2turnusy) i z ciezkim sercem odchodzilam. Walczylam z ciezka anorreksja, na ktora chorowalam 9lat. Wazylam na 174cm 36kg, jedyna wartoscia i wyznacznikiem wszystkiego byla waga, umialam zrezygnowac i zrobic wszstko....a teraz moje zycie sie zmienia. POdjelam prace, wyjechalam za granice, ucze jezyka, nawiazuje relacje, probuje nowe potrawy, marze, ale i czasem jak kazdy miewam gorsze chwile, ale sie im nie poddaje. Jedyny warunek w tej terapii, to b.chciec. Bylam tak juz zdesperowana, ze powiedzialam, zrobie wszytsko. Nieraz wydawalo mi sie co robilismy glupie, smieszne, wstydliwe...ale robilam, wierzac,ze zadziala. I krok po kroku dziala, tyle, ze dalej, robie,co sie tam nauczylam. Z serca polecam. Serdecznosci i 3mm kciuki, Aga
Obserwuj wątek
    • agatata-to-ja Re: polecam efektywna terapie 10.04.11, 13:57
      Proszę napisz cos więcej o terapii na oddziale-jak wygląda, czy przyjmują przy jakiejś wadze, czy jest jakiś kontrakt. wszystko co możesz. szukam pomocy i mam problem bo mam niską wage tzn 33kg przy 169 cm. bardzo chce wyzdrowieć. tj oddział stacjonarny? jak mozesz to napisz też jakieś namiary. dziękuje i czekam na odp.
      • szacki Re: polecam efektywna terapie 10.04.11, 18:19
        agatata- to ja zgłoś się do najbliższego szpitala. Jak najszybciej.
        • agatata-to-ja Re: polecam efektywna terapie 10.04.11, 20:12
          chętnie tylko gdzie, ręce opadają. mogę skorzystać z ogólnego oddziału gdzie nie ma terapii a mi to bardzo potrzebne bo niebawem wykończe się psychicznie .Jestem z wawy więc jeśli ktoś wie o jakimś leczeniu proszę o pomoc i kontakt.
          • szacki Re: polecam efektywna terapie 10.04.11, 21:15
            też jestem z Wawy. 19 kwietnia są darmowe warsztaty w ośrodku Polana.( zadzwoń do nich, powiedz ze przyjdziesz) Przyjdź. Pogadamy. Posłuchaj tu nie chodzi o terapie. Ty masz 12 BMI.
            • agatata-to-ja Re: polecam efektywna terapie 11.04.11, 07:16
              warsztaty juz sie tam odbyły 05.04, poza tym nie stać mnie na pryw leczenie. jeśli moge spytac kim jesteś?terapia jest mi niezbedna bo chyba zwariuje tyjąc, nie daje juz rady ,,,,,,
              • szacki Re: polecam efektywna terapie 11.04.11, 18:47
                A własnie ze sie nie odbyły tylko miały sie odbyć ale było za mało chętnych i przenieśli na 19.4. wiem bo dzwoniłem. Warsztaty sa darmowe. Wierzę ze nie dajesz rady, domyślam sie ze nie możesz spać nie możesz jeść, wszystko Cie boli, ciągle chce Ci sie płakać, wszystko Cie denerwuje, i ze za chwile oszalejesz. Potrzebny jest OZO. Polecam Łódz ( szpital kliniczny) , zadzwoń tez do tych Tworek które polecają na forum. Ja jestem kimś kto bardzo dobrze pamięta jak płakał pod biurkiem z głodu, ze zmęczenia, ze strachu, kimś kto bal sie gdziekolwiek zgłosić o pomoc w obawie ze zostanie wyśmiany bo jest zbyt gruby. Kimś kto ma to już za sobą.
              • etheril Re: polecam efektywna terapie 11.04.11, 23:24
                Witaj, w razie czego spróbuj poszukać też tutaj:
                forum.glodne.pl/terapeuci-adresy-vt780.html

Nawet, jeśli jesteś zdecydowana na szpital, to z pewnością znajdziesz w Warszawie fachowe i darmowe wsparcie oraz porady, jak najlepiej załatwić formalności związane ze szpitalem.

Trzymaj się! Pozdrawiam gorąco.
                Tomek
                • agatata-to-ja Re: polecam efektywna terapie 12.04.11, 13:04
                  Bardzo chętnie poszłaby na takie spotkanie ale chyba nie dam rady bo mam spory kawałek do wawy a niestety nie ma kto mnie podrzucić :( wczoraj byłam u psychiatry i mało brakowało żeby zadzwonił po karetke i policje aby odwieźli mnie do najbliższego szpitala;/ ale skończyło się na skierowaniu do szpitala. narazie się wstrzymuje do czw bo jade do Tworek i może tam pójdę mam nadzieję, ja już nie mogę...... do tego dochodzą myśli samobójcze ..;/ brak sił , wszystko mnie boli i czuję że jest coraz gorzej i sama się zabijam i to świadomie ;(
                  a jak Ty z tego wyszłaś, gdzie się leczyłaś??
                  dziękuję Wam za wsparcie
                  • perfekcjonizm Re: polecam efektywna terapie 12.04.11, 15:16
                    Agata, proszę nie zwlekaj. Jestem bulimiczką, ale skończyłam dwa turnusy na kontraktach w dwóch klinikach. Byłam na sobieskiego w warszawie i w Lublinie w klinice nerwic. Były ze mną osoby chore na anoreksję. Trzymałyśmy się razem. Z tego co wiem, to polepszało się tym bardziej im dalej dziewczyny były od domu i im rzadziej widywały rodzinę. Trzy lata temu byłam na oddziale psychiatrycznym z manią i w moim pokoju była dziewczyna, której nie przyjęli do kliniki bo była za chuda i siedziała z nami w psychiatryku. Wiem, że było jej bardzo ciężko.. nie wiem czy jej się udało. Jedna z dziewczyn, którą poznałam w klinice już nie żyje. Jedna wyjechała za granicę i odżyła. Najważniejsze jest wsparcie. Nie zostawaj z tym sama. Pisz choc tutaj, ale koniecznie kochana pojedz do lekarza. Gdybym miała auto to bym Cię zawiozła. Myślę sobie jak Ci pomóc?

Na razie wiedz, że staram się, bo na pewni do końca nie wiem jak to jest, rozumieć jak Ci ciężko. Proszę nie poddawaj się, walcz o siebie. najważniejsze to żebyś trafiła do szpiatala. Tam już się tobą zajmą. a potem jak już troszkę odpoczniesz będziesz mogła zawalczyć o siebie.
                    • agatata-to-ja Re: polecam efektywna terapie 12.04.11, 16:17
                      dzięki za wsparcie:) sama nie wiem czemu odwlekam pójście do jakiegoś szpitala pewnie boję się wzrostu wagi ;/ jeśli ktoś wie gdzie mogłabym się leczyc proszę o pomoc , info!! pewnie długo nie wytrzymam, chciałabym po świętach pójść do szpitala i też sama nie wiem po co czekać ..... ale czekam :( wolałabym gdzieś dalej od domu się leczyć ale naprawdę ciężko o pomoc
                      • szacki Re: polecam efektywna terapie 12.04.11, 19:17
                        wkurzam sie tylko jak to czytam bo sie denerwuje, i przezywam. Ostatani raz martwilem sie tak o siebie samego. Mam wrazenie ze to jakis wyscig z czasem i cos na co nie mam wplywu a moze sie skonczyc tragicznie i ja sie boje. Paliłem szluga na balkonie i myslelalem. A moze ona mieszka w moim bloku i wystarczy zjechac 3 pietra nizej? Powinien byl zadzwoni ten psychiatra znaczy sie, bo Ty tak bedziesz zwlekala do ostataniej chwili, az Cie zabiora sami, bo Ty sie dopiero wtedy poddasz. Napisz nam ze jestes juz zaopiekowana. Na terapie w specjalistycznych klinikach, oddzialach troche sie czeka, ale TY masz za niskie BMI zeby Cie przyjeli o w takim stanie nie podolasz tak intensywnej terapii. Kurde nie moge pisac bo sie wyć chce. nara
                        • agatata-to-ja Re: polecam efektywna terapie 12.04.11, 19:48
                          Wiesz przykro mi bardzo że tak negatywnie wpływa na Ciebie to co ja pisze. Dużo dziś myślałam i jest we mnie dużo strachu naprawdę i chyba właśnie dlatego odwlekam pójście do szpitala. Ale obiecałam sobie że jeśli w czwartek pojade do Tworek i pozwolą mi zostać to zostane, choć nie wiem czy tak będzie bo nie mam skierowania, ale może ....... się uda.
                          • etheril Re: polecam efektywna terapie 12.04.11, 21:57
                            Nie chciałbym nikogo urazić ale to co inni czują, Agata, naprawdę nie jest Twoją winą. Nie robisz nikomu nic złego, po prostu szukasz pomocy. Ja natomiast widzę, że działasz - piszesz (z sensem), szukasz, coś robisz. To pozytywna rzecz.

Chociaż nie ma co się oszukiwać - jest źle, nawet bardzo. Warto szukać pomocy, ponieważ w przeciwnym wypadku będzie jeszcze gorzej.

Jeśli martwiłabyś się, że może być ciężko komuś czytać, co piszesz, to na forum glodne.pl jest dział, w którym rozmawia się tylko z moderatorami i nikt inny nie widzi Twoich postów.

Pozdrawiam
                            Tomek
                          • perfekcjonizm Re: polecam efektywna terapie 13.04.11, 09:57
                            Agata, spokojnie. Szacki przeżywa bo ma z tym zapewne wiele skojarzeń. Ale ty jesteś odrębnym bytem. Teraz jesteś ważna tylko ty. Tak? Nie czekaj do świąt. Święta to mordęga. To całe święto brzucha. Tragedia. Będziesz musiała odstawiać jakiś cyrk, żeby się wykręcić od jedzenia. Nie ma co czekać do świąt. Jedź do szpitala. Podjedź do komorowa. Niech Cię obejrzy jakiś lekarz. Może na razie na leczenie zaburzeń odżywiania Cię nie przyjmą, ale położą na ogólnym i troszkę poreperują. Teraz potrzebujesz dużo spokoju. Rozumiem, że ten strach przed przytyciem cię wykańcza i nie daje odpocząć. Potem pomyślisz co zrobić z lękiem przed przytycie. Na razie proszę zadbaj tylko o to by znaleźć miejsce, w którym możesz się wyciszyć będąc pod fachową opieką.
                            • szacki Re: polecam efektywna terapie 13.04.11, 14:37
                              Agata nie chciałem Cie przestraszyć, perfekcjonizm ma racje, wspomnienia własne, autopsja mnie przyatakowała.

Podkleję sie pod perfekcjonizm ktory ma znowu racje ( dobrze gada) twierdząc zeby nie zwlekac zeby juz teraz natychmiast zacząc. Ja trzymam kciuki z całych sił zeby wszystko było dobrze. Czekam na wiesci i pozdrawiam.

mikołaj
                          • anima00 Re: polecam efektywna terapie 13.04.11, 21:30
                            Agata proszę daj znać :(
                            Napisałam Ci wiadomość na FB. Proszę, bardzo proszę!
      • b_uciekinier Re: polecam efektywna terapie 15.04.11, 10:05
        Hej. Wiem, jak trudno zaczac sie leczyc. Bylam na 3 terapiach, dopiero na 4 zdecydowalam sie sobie pomoc. Terapia w tworkach jest za darmo na NFZ i jest to oddzial dzienny. O 9 zaczynaja sie zjecia wspolnym spotkaniem, potem sa roznorodne: terapia grupowa, poznawcza, rysunek,muzykoterapia, drama,psychedukacja, asertywnosc,raz w tg, przed lub po wspolnych zajeciach jest ter.ind. Po zajaeciach od 13 do 13.30 jest relaksacja. o 13.30 ob iad. W srody o 14moaliwosc bezplatnego basenu. Terapia trwa 3m-ce z mozliwoscia 2turnusu w razie potrzeby. Ja bylam na 2 mialam wspanniala terapeutke Monike Majke, i wyszlam z choroby, Teraz pracuje sama nad soba, bo to nie czary: pojde na terapie i minie. Tam sie nauczylam jak zyc w niezaqburzony spsob, dowiedzialam skad moje problemy i teraz tego przestrzegam. Miewam dolki, ale umiem sobie z nimi poradzic:) Monike Majke i ordynator Joanne Gryzbowska znajdziesz na stronie warszawskiego instytutu psychoterapii WIP, przyjmuja prywatnie lub panstwowo w Tworkach, dojazd WKD z warszawa wkd srodmiecie do stacj tworki, ok pol godz, szpital jest przy samej stacji,
        inne oddziale,ktore tez pomagaja,ale nie az tak efektywnie,bo tu jest wyjatkowy zespol, to sobieskiego w W-wie i Lublin,tam mi cos tam pomogli,ale niewiele, tzn.pomogli przetrwac,ale tworki polecam i 3mam za cie kciuki, serdecznosci
        • anima00 Re: polecam efektywna terapie 18.04.11, 21:17
          B_uciekinier, czy oddział o którym piszesz jest oddziałem zaburzeń jedzenia czy ogólnym?
          • b_uciekinier Re: polecam efektywna terapie 20.04.11, 15:56
            to oddzial ogolny,w ogole jest na nim max 20osob, a ze ogolny szczeg.sobie cenilam,dotad bylam tylk ow grupach ed gdzie bylo tylk ogadanie o wzdeciach pierdnieciach,azaparciach i oszukiwanie samych siebe, tu nie mialm tematu zarcie,tylk oprzerabialam swoje problemy i fajnie sobeu teraz radze,jejku dotad soba nie bylam,baalm,co ludzie powiedza,jak bede inna w danej syt.a teraz... NA PRAWDE Z SERCA TEN ODDZIAL POLECAM
            • agatata-to-ja Re: polecam efektywna terapie 11.05.11, 21:20
              hej hej witam po małej przerwie :):) ze mną już lepiej, jestem w Tworkach. Najpierw byłam na oddziale ogólnym gdzie mnie podratowali a teraz jestem na oddziale terapeutycznym stacjonarnym. W każdym razie wracam do życia i jest coraz lepiej i mam nadzieje ze tak już zostanie. dziękuję wam za wsparcie.
              \terapie dopiero zaczynam więc nie oceniam ale dam rade mam coraz więcej siły w sobie:)
              • szacki Re: polecam efektywna terapie 13.05.11, 06:14
                oklaski!!! czapki z głów. Dzielna dziewczyna. to kiedy możemy Cie odwiedzić z czekolada z orzechami? ;)

ps.to najmilszy poranny news jaki mi sie trafił od roku.

pozdro 600 100 900
                • agatata-to-ja Re: polecam efektywna terapie 13.05.11, 06:51
                  he he dziękuję :):) w zasadzie to częściowo Twoja zasługa, dziękuję za wsparcie i ta czekolada Tobie się należy:) bo u mnie pewnie jeszcze chwilkę to potrwa żebym zaczęła ją jeść tym bardziej że jakoś nie gustuje w słodkich rzeczach. Muszę się pochwalić że całkiem nieźle sobie radze z posiłkami i terapia też jest ok chociaż dopiero ją zaczęłam. Nie zakładam ile tutaj pobędę, chcę na maxa wykorzystać ten czas dzięki czemu mam nadzieję że kiedyś zapomnę o chorobie.
                  Długa droga przede mną ale mam nadzieję że dzięki Tobie i innym dobrym duszom :) uda się :)
                  • rough-hands Re: polecam efektywna terapie 13.05.11, 17:38
                    tylko mi się nie udaje..
                    • agatata-to-ja Re: polecam efektywna terapie 13.05.11, 22:38
                      co i dlaczego Ci się nie udaje??
                      • rough-hands Re: polecam efektywna terapie 14.05.11, 09:08
                        zdrowienie- skoro już mi się nie udaje całkiem wyjść z anoreksji, to myślę sobie że "chociaż byłabym chuda, a tak to straciłam...". gdy sobie o tym myślę dostaję niepohamowanego napadu płaczu, wczoraj uniemożliwiło mi to pójście do pracy :( najgorsze w tym jest to, że myślałam że w końcu ogarnę się jak tam pójdę- a musiałam wracać do łazienki, bo zaczęłam płakać i pozwolili mi iść do domu
                        • agatata-to-ja Re: polecam efektywna terapie 14.05.11, 09:56
                          leczysz się gdzieś?? słuchaj ja też się bałam, chciałam być zdrowa i nie zwiększyć wagi ale w zasadzie co mi z tego skoro i tak nie jestem szczęśliwa. Teraz jestem na oddziale, waga wraca z dnia na dzień, wróciła chęć do życia i mobilizacja, ludzie tutaj mnie akceptują i jest mi dobrze choć nie jest łatwo. Skąd jesteś?? Napisz jakie masz bmi to może będę mogła polecić jakieś miejsca w które możesz się zgłosić. Ne załamuj się a co do pracy to myśle że powinnaś narazie skupić się na sobie i nie mówię tu o ciągłych myślach jeść czy nie ale jak z tego wyjść.
                          Jeszcze 2 miesiące temu myślałam że jestem przegrana a dzięki mobilizacji i wsparciu ludzi z forum wróciłam do gry i myślę że radzę sobie całkiem nieźle.

3 mam za Ciebie kciuki :)

kiedy tylko będziesz miała potrzebe pisz, napewno postaram się pomóc w miarę możliwości
                          • rough-hands Re: polecam efektywna terapie 14.05.11, 10:51
                            hej, dzięki z odzew :) mieszkam w Warszawie; jeśli możesz napisz proszę na mojego maila rough-hands@gazeta.pl , wolę popisać na priv :) na pewno odezwę się dziś po 22, trzymaj się ciepło!!!
                            • etheril Re: polecam efektywna terapie 16.05.11, 20:39
                              Leczyć można się też na indywidualnej psychoterapii. Nigdy nie słyszałem, aby zakładała ona od razu konieczność tycia. Skoro ktoś niemal panikuje na myśl o tym, to chyba niska waga spełnia w jego życiu jakąś rolę?
              • perfekcjonizm Re: polecam efektywna terapie 17.05.11, 14:43
                Hej Agata :) Bardzo się ucieszyłam, że napisałaś. Jesteś dzielna dziewczyna.
                Powodzenia kochana. Pisz jak ci idzie. Nie zrażaj się do porażek, bo takowe będą. Wiesz, ja teraz przytyłam 7 kilo i czuję się bardzo źle. Ale kiedy ważyłam mniej też czułam się byle jak.

To dowód na to, że wszystko jest w naszej głowie. Mam nadzieję, że masz tam dobrych terapeutów. Masz terapię indywidualną? Ktoś się tam zajmuje Tobą także indywidualnie?

Ja razem z Szackim też się piszę na odwiedziny :) Buźka!
                • szacki depesza 19.05.11, 06:27
                  Widzę , że ma sie dobrze skoro bierzesz sie juz za nawracanie innych? ;)
                  Część!
                  dobre wieści ze szpitala cieszą i uspokajają. Dziecko przyj do przodu nic sie nie martw ciocia Perfekcjonizm już topi smalczyk coby Ci na oddział przemycic. Twierdzi ze w szpitalach nędznie karmią. A to flaki szykuje a to salcesonik zawija w sreberko. Tu skubnie tam skubnie 7 kilo juz przybrała/ Ale do twarzy jej z tym.
                  Czekolada sie z lekka roztopiła w czasie majówkowych upałów ale to nie wadzi wsadzi sie na chwile do zamrażarki i bedzie dobrze. Obecnie mozna ja formowac na wiele sposobów wiec jak masz jakies czekoladowe fantazje pisz smialo Dziecko nie krępuj sie.
                  Ściskamy Cie z Ciotunia i całujemy Twoje lica.
                  Na zawsze oddane wujostwo.
                  • perfekcjonizm Re: depesza 19.05.11, 10:15
                    hihihihi :)

Szacuniu, rozbawiłeś mnie :) Ściskam mocno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka