martyna2525 17.08.15, 11:27 Coraz poważniej rozważam zabieg zmniejszenia żołądka. Terapeutka odradza, twierdzi, że się nie kwalifikuje. Natomiast ja wiem, że wręcz muszę coś zrobić zanim posypę się bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martyna2525 Re: operacja bariatryczna 17.08.15, 11:33 Jakie są przeciwwskazania? czy mając w przeszłości anoreksję, obecnie bulimia kwalifikuję się? Wie ktoś coś na ten temat? Nie jestem wychudzona rozrosłam się do gigantycznych rozmiarów i toczę się zamiast chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: operacja bariatryczna 18.08.15, 00:11 martyna2525 napisała: > Jakie są przeciwwskazania? czy mając w przeszłości anoreksję, obecnie bulimia k > walifikuję się? Wie ktoś coś na ten temat? Wujek Gugiel, jak zwykle. Raczej nie www.scm.pl/index.php/m-oddzialy/m-oddzialy-chir/102-chir-otylosc Odpowiedz Link Zgłoś
martyna2525 Re: operacja bariatryczna 18.08.15, 12:27 Tak mnie jest napisane że zaburzenia odżywienia są przeciwwskazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_psychomedic Re: operacja bariatryczna 18.08.15, 18:41 Witaj, Operacja zmniejszenia żołądka, to najczęściej ostatnia deska ratunku dla osób chorobliwie otyłych. Zalecana jest osobom, których BMI wynosi ok. 40, a wcześniejsze metody odchudzania nie przyniosły żadnego efektu. Przeciwwskazaniem są choroby psychiczne, do których zaliczają się anoreksja i bulimia. Jednym z nakazów po takiej operacji jest ścisłe przestrzeganie diety i wielkości porcji. Jeżeli chorujesz na bulimię, to musisz pamiętać, że taka operacja nie rozwiąże problemów z kompulsywnym objadaniem się, a każdy bulimiczny atak może wpłynąć na późniejsze powikłania związane z operacją. Sytuacja w której się znajdujesz musi być dla Ciebie bardzo trudna i stresująca. Na pewno ciężko zaakceptować dodatkowe kilogramy wynikające z choroby. Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie kontynuowanie terapii, która z czasem pomoże rozwiązać problem bulimii. Kolejnym krokiem jest udanie się do dietetyka, który na podstawie indywidualnego wywiadu ułoży dietę, która pozwoli Ci zdrowo zrzucić kilogramy, z którymi teraz nie czujesz się komfortowo. Trzymam kciuki za Twój sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Droga pani ekspert 18.08.15, 22:29 Czy "psychoedukacja" ma polegać na tym, że POWTARZAJĄ Państwo to, co internautki wcześniej napisały/wyguglały, i okraszają to Państwo mnóstwem banałów? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick ewentualnie panie ekspercie, bo tym razem 18.08.15, 22:30 ekspert jest tajny. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
martyna2525 Re: ewentualnie panie ekspercie, bo tym razem 19.08.15, 21:07 A nie jest tak że anoreksja i bulimią są zaburzeniem a nie chorobą psychiczną? Choroba to depresja, schizofrenia, CHAD itp. ?? Rozmawiałam z terapeutką na ten temat kolejny raz, mamy rozbieżne zdania dot zabiegu. Jutro mam konsultacje u chirurga w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick A co za różnica? 19.08.15, 22:19 Takie niuanse (zaburzenie a choroba) są istotne w budowaniu wizerunku osób z zaburzeniami. Natomiast "to, co zwiemy różą, pod inną nazwą nie mniej by pachniało", więc jeśli delikwentka cierpi na anoreksję i bulimię, a mówimy o operacji ŻOŁĄDKA, to co za różnica? Rozmawiałam z terapeutką na ten temat kolejny raz, mamy rozbieżne zdania dot za > biegu Czyli ty jej dalej d... trujesz? :-P A ona nie daje się przekabacić? Jutro mam konsultacje u chirurga w tej sprawie Możemy się założyć o jej wynik. Odpowiedz Link Zgłoś