Dodaj do ulubionych

operacja bariatryczna

17.08.15, 11:27
Coraz poważniej rozważam zabieg zmniejszenia żołądka. Terapeutka odradza, twierdzi, że się nie kwalifikuje. Natomiast ja wiem, że wręcz muszę coś zrobić zanim posypę się bardziej.
Obserwuj wątek
    • martyna2525 Re: operacja bariatryczna 17.08.15, 11:33
      Jakie są przeciwwskazania? czy mając w przeszłości anoreksję, obecnie bulimia kwalifikuję się? Wie ktoś coś na ten temat? Nie jestem wychudzona rozrosłam się do gigantycznych rozmiarów i toczę się zamiast chodzić.
      • taki-sobie-nick Re: operacja bariatryczna 18.08.15, 00:11
        martyna2525 napisała:

> Jakie są przeciwwskazania? czy mając w przeszłości anoreksję, obecnie bulimia k
        > walifikuję się? Wie ktoś coś na ten temat?

Wujek Gugiel, jak zwykle. Raczej nie

www.scm.pl/index.php/m-oddzialy/m-oddzialy-chir/102-chir-otylosc
        • martyna2525 Re: operacja bariatryczna 18.08.15, 12:27
          Tak mnie jest napisane że zaburzenia odżywienia są przeciwwskazaniem.
    • ekspert_psychomedic Re: operacja bariatryczna 18.08.15, 18:41
      Witaj,
      Operacja zmniejszenia żołądka, to najczęściej ostatnia deska ratunku dla osób chorobliwie otyłych. Zalecana jest osobom, których BMI wynosi ok. 40, a wcześniejsze metody odchudzania nie przyniosły żadnego efektu. Przeciwwskazaniem są choroby psychiczne, do których zaliczają się anoreksja i bulimia. Jednym z nakazów po takiej operacji jest ścisłe przestrzeganie diety i wielkości porcji. Jeżeli chorujesz na bulimię, to musisz pamiętać, że taka operacja nie rozwiąże problemów z kompulsywnym objadaniem się, a każdy bulimiczny atak może wpłynąć na późniejsze powikłania związane z operacją. Sytuacja w której się znajdujesz musi być dla Ciebie bardzo trudna i stresująca. Na pewno ciężko zaakceptować dodatkowe kilogramy wynikające z choroby. Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie kontynuowanie terapii, która z czasem pomoże rozwiązać problem bulimii. Kolejnym krokiem jest udanie się do dietetyka, który na podstawie indywidualnego wywiadu ułoży dietę, która pozwoli Ci zdrowo zrzucić kilogramy, z którymi teraz nie czujesz się komfortowo.
      Trzymam kciuki za Twój sukces.
      • taki-sobie-nick Droga pani ekspert 18.08.15, 22:29
        Czy "psychoedukacja" ma polegać na tym, że POWTARZAJĄ Państwo to, co internautki wcześniej napisały/wyguglały, i okraszają to Państwo mnóstwem banałów?
        • taki-sobie-nick ewentualnie panie ekspercie, bo tym razem 18.08.15, 22:30
          ekspert jest tajny. :-P
          • martyna2525 Re: ewentualnie panie ekspercie, bo tym razem 19.08.15, 21:07
            A nie jest tak że anoreksja i bulimią są zaburzeniem a nie chorobą psychiczną? Choroba to depresja, schizofrenia, CHAD itp. ??
            Rozmawiałam z terapeutką na ten temat kolejny raz, mamy rozbieżne zdania dot zabiegu. Jutro mam konsultacje u chirurga w tej sprawie.
            • taki-sobie-nick A co za różnica? 19.08.15, 22:19
              Takie niuanse (zaburzenie a choroba) są istotne w budowaniu wizerunku osób z zaburzeniami.

Natomiast "to, co zwiemy różą, pod inną nazwą nie mniej by pachniało", więc jeśli delikwentka cierpi na anoreksję i bulimię, a mówimy o operacji ŻOŁĄDKA, to co za różnica?

Rozmawiałam z terapeutką na ten temat kolejny raz, mamy rozbieżne zdania dot za
              > biegu

Czyli ty jej dalej d... trujesz? :-P A ona nie daje się przekabacić?

Jutro mam konsultacje u chirurga w tej sprawie

Możemy się założyć o jej wynik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka