1.marietka 09.11.09, 09:05 czy zabralibyscie 3-letnie dziecko do egiptu?obawiam sie biegunki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia11022000 Re: egipt 09.11.09, 11:22 byliśmy w tym roku w egipcie , fakt ja mam starsze dzieci ale w hotelu było mnustwo takich 3-4 letnich dzieciaczków, razem z nami leciała rodzina która miała 3 latka i 2 latka . nie ukrywam że dość rygorystycznie trzymaliśmy sie zasad typu: -minimum owoców - sama pażyłam np jabłka w przegotowanej wodzie (czjnik trzeba raczej zabrać) -żadnego lodu do picia - raczej z wody mineralnej go nie robią -żadnego jedzenia poza hotelem -do mycia zębów tylko woda mineralna i było ok. mąż sobie pod koniec pozwolił na drinka z lodem no i miejscowe tabletki jak znalazł sie przydały. Są one mocniejsze od naszych, opakowanie koło 10 dolarów. i okazało sie że ten egipt nie taki straszny .... Odpowiedz Link Zgłoś
1.marietka Re: egipt 09.11.09, 12:57 dzieki za odpowiedz. juz od dawna marzy mi sie ten egipt,wiec moze sie w koncu udapozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: egipt 09.11.09, 13:48 Latem bym nie zabrała, ale poza sezonem tak. Dzieci lepiej znoszą zmianę flory bakteryjnej niż dorośli! Rok temu byłam z dziećmi w Turcji i nie mieliśmy żadnych problemów żołądkowych. Przed wyjazdem podawałam sobie i dzieciom probiotyki. Mąż ich nie stosował i lekką zemstę miał, więc polecam ten sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: egipt 09.11.09, 13:49 Dodam tylko, że nie narzucaliśmy sobie żadnych zasad, o których pisała poprzedniczka. Jedliśmy i piliśmy to, na co mieliśmy ochotę, a zęby myliśmy w zwykłej wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasian00 Re: egipt 09.11.09, 15:41 Dwa tygodnie temu wróciłam z Egiptu właśnie z niespełna trzylatką. Też się obawiałam jakiś chorób, ale nic ją nie dopadło, ani biegunka ani przeziębienie o które też jest tam łatwo. Jeśli cokolwiek by się działo to radzę (zresztą rezydent też) obrazu skontaktować się z tą kliniką. Wybierz hotel gdzie są atrakcje dla dzieci, a na pewno nie będzie się nudzić, a wy też odpoczniecie. Jedynie co to nie polecam wyjazdu w sezonie lipiec/sierpień. Późna wiosna lub wczesna jesień jest super porą. Zimą to tylko te hotel co mają podgrzewaną wodę w basenach, a i tak może być zimny wiatr. Odpowiedz Link Zgłoś
eny79 Re: egipt 14.11.09, 10:33 Rok temu byłam z 3 latkiem i było fantastycznie. W tym roku byłam z 4 latkiem i jego 5 miesięcznym bratem. Było jeszcze lepiej. Wybierz hotel z fajną plaża i łagodnym zejściem do morza. Zęby myliśmy w wodzie z baniaka. Bralismy probiotyki. Jedlismy wszystko (polecam opcje ALL, zwłaszcza przy dziecku). Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: egipt 16.11.09, 09:57 Zabieram dzieci w każdym wieku. Żadne nigdy biegunki nie dostało, a jeśli by się zdarzyło, to w Egipcie też są apteki. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka-1 Re: egipt 16.11.09, 11:39 Uwielbiam Egipt i byłam tam wiele razy i nigdy nie dopadła mnie żadna biegunka ani zatrucie choć wiem, że część ludzi choruje. Myślę, że trzeba bardzo przestrzegać pewnych zasad no i w przypadku wyjazdu z malutkim dzieckiem wybrać odpowiedni hotel (dla rodzin z dziećmi- polecam biuro Alfa Star mają fajną ofertę)i bardzo dbać o higienę. Generalnie ludzie latają z takimi maluszkami. Jeśli wybierze się odpowiedni hotel to i z jedzeniem nie powinno być problemów. Generalnie wszystko co ugotowane jest bezpieczne a zagrożenie stanowi nieprzegotowana woda, lody i owoce, Które po prostu powinno się samemu umyć. Odpowiedz Link Zgłoś