Dodaj do ulubionych

i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za granice

08.06.10, 23:05
wstyd ... nigdy nie bylismy za granicą
teraz zapadła decyzja -jedziemy
ale jako kompletnie laicy nie mamy bladego pojęcia gdzie
czy ktos moze polecić na co mamy zwrócić uwagę ?
a moze jakieś konkretne miejsce

..bo juz jestem bliska wariatkowa wink czerwiec a my ciągle bez planów

z góry dziekuję!!!
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 08.06.10, 23:13
      kora711 napisała:

> wstyd ... nigdy nie bylismy za granicą

Wstyd to byłby raczej nie znać kompletnie swojego kraju smile

Z wymienionych przez ciebie krajów byłam z dziecmi w Grecji (Kreta)
      i w Turcji. Turcje chyba bym jednak odradziła ze względu na inna
      flore bakteryjną, mnie sie w każdym razie dzieci pochorowały,
      włącznie z hospitalizacją (ale nie pomyśleliśmy o myciu zębów wodą
      butelkowaną, więc byc może tylko to zawiniło).
      Grecja jest cudowna. Polecam!
      • kora711 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 08.06.10, 23:25
        dziekuje za 1 szą odp smile

co wiecej ..ja jeszcze nie wiem kiedy urlop dostane tongue_out
        a to jak czytałam tez moze miec wpływ na decyzje o kraju-temperatury

ja po prostu jestem juz załamana
        byłam w dwóch biurach-to babki mi tak nawijały i nawrzucały folderów ze jestem skołowana i dalej nic nie wiem tongue_out

a Tunezja/Egipt ? smile

z tych dwóch dradzasz jednak Grecję ?
        a moze jakies konkretne miejsce ?
        w sumie to zalezałoby mi na ciszy i ..jakimś brodziku dla małej smile
        • agni71 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 08.06.10, 23:43
          W Tunezji ani w Egipcie nie byłam. Na pewno jednak nie wlokłabym tam
          dziecka na wycieczki, tylko spędziła czas stacjonarnie, na plaży czy
          przy basenie. Ponieważ Egipt mi sie marzy, ale w kontekście
          zobaczenia wielu rzeczy, to czekam aż mi dzieciaki podrosną smile
      • marghe_72 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 08.06.10, 23:26
        Jaki tam wstyd? smile
        ja mam fioła na punkcie Włoch, więc zaznaczam "inne" i służę pomocą
        gdybyście się na Italię zdecydowali
        .
        Hiszpania i Grecja też są świetne.
        Taki San Sebastian smile na przykład
        • joagraba Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 09.06.10, 08:48
          To ja się podczepię smile.
          Myślę o wakacjach we Włoszech, ale możemy w zasadzie jechać między połową lipca
          i połową sierpnia. Obawiam się upałów przede wszystkim, tłumów w drugim rzędzie.
          Chciałbym zobaczyć Ligurię, ale nie wiem czy to dobry wybór dla ruchliwej trzylatki.
          Czy mogłabyś nam doradzić gdzie jechać, żeby upał był lżejszy do zniesienia
          (Liguria, Lago di Garda, Adriatyk?).
          Mieszkamy na południu Polski więc spokojnie możemy rozważyć jazdę samochodem.
          A swoją drogą które biura podróży organizują wyjazdy do Włoch - przeglądam, a tu
          tylko Turcja/Egipt/Grecja...
          • lafenda Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 09.06.10, 09:18
            Ja polecam Toskanię smile Najlepiej połączyć lenistwo na wybrzeżu ze
            zwiedzaniem. Coś miłego i dla 3latki i dla rodziców smile

Pozdrawiam
            Joanna.
          • marghe_72 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 10.06.10, 16:39
            joagraba napisała:

> To ja się podczepię smile.
            > Myślę o wakacjach we Włoszech, ale możemy w zasadzie jechać między
            połową lipca
            > i połową sierpnia. Obawiam się upałów przede wszystkim, tłumów w
            drugim rzędzie
            > .
            > Chciałbym zobaczyć Ligurię, ale nie wiem czy to dobry wybór dla
            ruchliwej trzyl
            > atki.
            > Czy mogłabyś nam doradzić gdzie jechać, żeby upał był lżejszy do
            zniesienia
            > (Liguria, Lago di Garda, Adriatyk?).
            > Mieszkamy na południu Polski więc spokojnie możemy rozważyć jazdę
            samochodem.
            > A swoją drogą które biura podróży organizują wyjazdy do Włoch -

Wszystko zalezy od tego jak lubicie spędzać czas.
            Leniuchowanie na plazy, zwiedzanie itp
            Co do pogody to niestety jest ona absolutne nierzewidywalna. Może
            być upalnie, może być deszczowo .. Ułatwiłam, co ? wink

Liguria jest jak najbardziej ok, ale ja zdecydowanie większym
            sentymentem darzę Toskanię.. tyle tylko, że w Toscanii to raczej
            zwiedzanie (bo plaże takie sobie)
            Okolicy Gardy też są bardzo urokliwe

Napisz coś więcej a postaram się rzucić pomysłami smile
            • joagraba Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 10.06.10, 22:54
              Dziękuję za odpowiedź. Leniuchowanie na plaży nie jest naszą mocną stroną,
              najlepiej połączyć przyjemne z przyjemnym wink, ale mam obawy o zwiedzanie miast
              (chyba że będziemy zwiedzać lodziarnie smile). Musimy mieć jakieś atrakcje typu
              place zabaw, baseny itp., niekoniecznie plaże.
              Możemy jechać po 26 lipca, chyba jednak lepiej polecieć, a potem wynająć
              samochód żeby móc pojeździć. Nudzimy się siedząc w miejscu, i czas wtedy
              szybciej mija, a na wakacjach chodzi o coś dokładnie odwrotnego.
              • marghe_72 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 11.06.10, 10:42
                joagraba napisała:

> Dziękuję za odpowiedź. Leniuchowanie na plaży nie jest naszą mocną
                stroną,
                > najlepiej połączyć przyjemne z przyjemnym wink, ale mam obawy o
                zwiedzanie miast
                > (chyba że będziemy zwiedzać lodziarnie smile). Musimy mieć jakieś
                atrakcje typu
                > place zabaw, baseny itp., niekoniecznie plaże.
                > Możemy jechać po 26 lipca, chyba jednak lepiej polecieć, a potem
                wynająć
                > samochód żeby móc pojeździć.

Tak na szybko:

Włochy są o tyle przyjemnym miejscem, że oferują różnego rodzaju
                atrakcje. Łącznie z lodziarniami smile Od lat spędzamy czas tak jak Wy
                chcecie go spędzić. Trochę leniuchowania, sporo łażenia, dużo
                jedzenia big_grin

Jezioro Garda to miasteczko za miasteczkiem, każde bardzo przyjemne
                i w sumie nieduże - dziecko nie zdązy się zmęczyć zwiedzaniem.. poza
                tym zawsze można je wrzucić do jeziora celem ochłodzenia i
                zapewnienia rozrywki wink

Co do Toskanii to najpiękniejsze miejsca znajdują się z dala od
                wybrzeża (ergo odpadają kąpiele..). Morze jest, ale leżące nad nim
                miejscowości są zdecydeowanie mniej ciekawe niż takie na przykład
                San Gimignano czy Montepulciano.

Skoro chcecie leciec samolotem to może weźmiecie pod uwagę Sardynię
                lub okolice Neapolu? Jest co zobaczyć, można się moczyć do woli w
                przyjemnym morzu itp No i rewelacyjnie zjeśc (zresztą we Włoszech
                wszędzie dobrze karmią big_grin )
                • lafenda Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 11.06.10, 11:35
                  marghe_72 napisała:

> Tak na szybko:
                  >
                  > Włochy są o tyle przyjemnym miejscem, że oferują różnego rodzaju
                  > atrakcje. Łącznie z lodziarniami smile Od lat spędzamy czas tak jak
                  Wy
                  > chcecie go spędzić. Trochę leniuchowania, sporo łażenia, dużo
                  > jedzenia big_grin
                  >
                  >
                  > Jezioro Garda to miasteczko za miasteczkiem, każde bardzo
                  przyjemne
                  > i w sumie nieduże - dziecko nie zdązy się zmęczyć zwiedzaniem..
                  poza
                  > tym zawsze można je wrzucić do jeziora celem ochłodzenia i
                  > zapewnienia rozrywki wink
                  >
                  > Co do Toskanii to najpiękniejsze miejsca znajdują się z dala od
                  > wybrzeża (ergo odpadają kąpiele..). Morze jest, ale leżące nad nim
                  > miejscowości są zdecydeowanie mniej ciekawe niż takie na przykład
                  > San Gimignano czy Montepulciano.
                  >

No to my właśnie takie mamy plany na następne wakacje (w najbliższe
                  wybieram się na porodówkę wink ) do tego chcemy jeszcze dorzucić
                  Elbę smile

Pozdrawiam
                  Joanna
                  • marghe_72 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 11.06.10, 12:45
                    lafenda napisała:

> No to my właśnie takie mamy plany na następne wakacje (w
                    najbliższe
                    > wybieram się na porodówkę wink ) do tego chcemy jeszcze dorzucić
                    > Elbę smile
                    >
                    To zdam ci relację smile
                    My jedziemy w sierpniu
                    • lafenda Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 11.06.10, 13:01
                      Jedziecie na Elbe? Super, z niecierpliwością będę czekała na
                      relacje smile

Pozdrawiam
                      Joanna.
                      • marghe_72 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 12.06.10, 09:27
                        afenda napisała:

> Jedziecie na Elbe? Super, z niecierpliwością będę czekała na
                        > relacje smile
                        Jedziemy na południe Toskanii, ale chcemy wyskoczyć na jednodniową
                        wycieczkę na Elbę smile
                • joagraba Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 11.06.10, 12:22
                  Tak, Włochy są przyjemnym miejscem, spędziliśmy tam kilka miesiecy, ale to było
                  daaaaawno temu.
                  Myślę, że Garda i jej okolice są dobrym pomysłem, ale w sezonie przyciąga mega
                  tłumy? Czy możesz doradzić jakieś konkretne miejscowość lub hotel?
                  Lot do Wenecji, a stamtąd autem - tak chyba najrozsądniej, ale co dalej?
                  Czy jakieś biuro podróży organizuje taki wypoczynek?
                  • marghe_72 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 11.06.10, 12:48
                    joagraba napisała:

> Tak, Włochy są przyjemnym miejscem, spędziliśmy tam kilka
                    miesiecy, ale to było
                    > daaaaawno temu.
                    > Myślę, że Garda i jej okolice są dobrym pomysłem, ale w sezonie
                    przyciąga mega
                    > tłumy? Czy możesz doradzić jakieś konkretne miejscowość lub hotel?
                    > Lot do Wenecji, a stamtąd autem - tak chyba najrozsądniej, ale co
                    dalej?
                    > Czy jakieś biuro podróży organizuje taki wypoczynek?

W sezonie we Włoszech wszędzie sa mega tłumy (no prawie, duże miasta
                    się wyludniają, zwłaszcza w sierpniu). Niestety. Ale da się przezyć.
                    Co do samolotu i wynajmowania samochodu to niestety nie pomogę, my
                    jeździmy samochodem .. po drodze zatrzymujemy sie w róznych
                    ciekawych miejscach smile

Co do namiarów to też wszystko zalezy od tego co wolicie

Apartament + wyzywienie we własnym zakresie?
                    hotel z wyżywieniem?
                    ośrodek z wyżywieniem?
                    Mogę Ci coś niecoś podrzucić.

No i pytanie czy północ czy południe jeziora.
                    • joagraba Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 11.06.10, 14:54
                      O, to super. Chyba najbardziej interesowałby nas apartament żebyśmy mieli gdzie spokojnie posiedzieć jak dziecko będzie już spać. No i nie chcielibyśmy być przywiązani do jednej tylko kuchni, a lekkie śniadanko sami możemy sobie zrobić.
                      Nasza mała jest wielbicielką wszelkiego rodzaju makaronów, oliwek i parmezanu więc dla niej to raj na ziemi wink.
                      Gdyby nie fakt, że nie bardzo mamy z kim zostawić psa (a pies nie lubi wędrować) to najlepsza byłaby podróż samochodem i zwiedzanie po drodze. A tak chcemy jak najmniej czasu spędzić w podróży, a jak najwięcej na miejscu więc samolot jest nie od rzeczy.
                      • marghe_72 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 12.06.10, 09:25
                        Jak apartament to mogę Ci polecić na przykład :
                        niedaleko Peschiery www.residencexperia.com/ - przydaje się
                        samochód bo to na małym "odludziu"

Riva del Garda - mają dwa apartamentowce, jeden z dala od
                        miasteczka - cisza i spokój
                        www.residencefilanda.com/it/residence.asp - tu byliśmy. Drugi
                        nieco bliżej Riva, niestety w tej chwili nie pamiętam nazwy.
                        Spróbuję znaleźć.

Niedaleko Sirmione www.gardavillage.it/ - ośrodek, z animacją
                        dla dzieci, można wykupić posiłki, jest pizzeria itp.
                        Mają apartamenty, bungalowy i przyczepy big_grin

No i hotel www.luganaparcoallago.com/it/15-2-
                        0/doc/Hotel_Parco_al_Lago/list.aspx
                        • marghe_72 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 12.06.10, 09:26
                          marghe_72 napisała:

> No i hotel www.luganaparcoallago.com/it/15-2-
                          > 0/doc/Hotel_Parco_al_Lago/list.aspx

nie wiem dlaczego niektóre linki nie wchodzą . Skopiuj i wklej
                          całość, Powinno zadziałać.

ps. nasze córki mają podobne gusta kulinarne smile
                          Daj znac jesli wybierzesz coś z ww miejsc, to poecę Ci kilka fajnych
                          knajpek smile
                          • joagraba Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 13.06.10, 14:38
                            Serdecznie dziękuję za podpowiedzi smile.
                            Miałam wczoraj wieczorem eksplorować, ale burza mi przeszkodziła.
                            Przy okazji przypominało mi się, że Trentino w ogóle jest dość urokliwe i może
                            będę jeszcze szukać czegoś w okolicy.
                          • joagraba Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 14.06.10, 23:50
                            Wysłałam zapytania o wolne terminy i zaczęłam przglądać wątki i inne oferty.
                            Wygląda na to, że zjeździliście Włochy wzdłuż i wszerz smile.
                            Czy mogę jeszcze prosić o polecenie jakichś hoteli? Bo ich wybór jest znacznie
                            większy niż apartamentów, które jednak mają swoje ograniczenia.
    • lafenda Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 09.06.10, 08:26
      Z kierunków samolotowych nie doradzę za bardzo, bo my zawsze
      jeździmy samochodem na własną rękę, ale gorąco polecam Grecję smile
      dokładnie Greckie wyspy, np. Zakhyntos smile

Pozdrawiam
      Joanna.
      • monjan Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 09.06.10, 09:37
        pytanie zasadnicze-kiedy??
        • gringo68 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 09.06.10, 10:19
          kiedy: I połowa września, kiedy morz jest najcieplejsze, sezon
          owocowy w pełni, a tłumy mniejsze, ceny też już nizsze

gdzie: cywilizowany kraj europejski nad Morzem Środziemnym, ew.
          Turcja albo Tunezja, dobry hotel HB albo AI przy piaszczystej plaży
    • maadzik3 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 09.06.10, 10:18
      Polecam samemu, bez biur podrozy. W zaleznosci od tego co lubicie. Fajna jest
      Austria (baseny, place zabaw, gory z kolejkami, sama przyjemnosc), Wegry (wody
      termalne, dobre wino dla rodzicow, sporo do zwiedzenia), Toskania, dolina
      Neckaru i Mozeli w Niemczech - wszystkie te miejsca nie sa za daleko. Istria tez
      fajna. Raczej nie polecam jazdy na drugi koniec Europy (wtedy lot) i zastanowcie
      sie nad samodzielnym wyjazdem - o wiele wieksza swoboda niz z biurem podrozy.
      • lafenda Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 09.06.10, 11:17
        Ja też gorąco polecam podróż samochodem na własną rękę smile

Pozdrawiam
        Joanna.
    • taba18 Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 09.06.10, 11:50
      Polecam Kretę we wrześniu (ew. Rodos). Bardzo ciepło, woda ok. 28
      stopni, bajka... Koniecznie auto na kilka dni. Byliśmy z 1,5 roczną
      córeczką od 10.09. Piękne widoki, piękne plaże...
    • mazinka Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 09.06.10, 15:27
      Wszystkie kraje są ładne i warte obejrzenia, ale...
      Jeśli z dwulatka, to lepiej we wrześniu (niższe ceny, mniej ludzi, nie jest tak
      gorąco - choć z tym to też różnie bywa).

Turcja proponuje wiele hoteli z super "wypasem" dla dzieci w bardzo dobrych
      cenach. Flora bakteryjna nie jest zabójcza, ale zdarza się, że niektóre dzieci
      chorują. Nas to akurat nie spotkało, ale słyszałam o takich wypadkach. Problemem
      są wycieczki fakultatywne, bo Turcja jest wielka i czasem te wycieczki zaczynają
      się w śrdoku nocy, aby na rano dojechać na miejsce. Polecam delfinarium w Belek
      i hotele w Bele - są nastawione na dzieci (przynajmniej część z nich) i tylko 40
      km od lotniska.

Grecja, Kreta - super dla dzieci, bardzo czysto i ładnie. Dużo do zwiedzania i
      zobaczenia w relatywnie niewielkich odległościach. My byliśmy w hotelu Nana
      Beach w Hersonissos - nastawionym na rodziny z dziećmi. Mogę go polecić z
      czystym sumieniem. Jest rewelacyjny. Ale Grecja jest generalnie droższa od
      Turcji. Polecam wycieczkę samochodem do Vai na plażę z dziko rosnącymi palmami i
      degustację bananów wprost z drzewa.
      Pozdrawiam,
      Mazinka
      polskadladzieci.pl
    • jusytka Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 10.06.10, 23:41
      Nie przesadzaj, wstyd to kraść.
      Z małymi dziećmi zwiedzałam nasz kraj oraz kraje ościenne. Dopiero teraz jak
      weszły w wiek szkolny, zdecydowaliśmy się na Turcję, czy Egipt. Nie polecam ci
      krajów arabskich i Turcji z takim maluchem, z uwagi na obcą florę bakteryjną
      oraz upały, zwłaszcza latem.

href="https://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=31090">*** GWIAZDKI 2001 ***</a>
      • fifiak Garda 14.06.10, 14:02
        Polecam pobyt nad jeziorem jako świetne miejsce dla rodzin z dziećmi. My byliśmy
        dwukrotnie: Bardolino - Tignale, Sirmione. Noclegi braliśmy z Eurocamp. Pobyt
        czerwiec/lipiec. Dojazd własny.
        Blisko położone: park rozrywki Gardaland, niesamowity Sigurta Park (ogród
        botaniczny - można zwiedzać jeżdżąc tzw. ciuchcią), rejs po jeziorze, wyprawa na
        Molte Baldo - wjazd kolejką, warto odwiedzić Werone i Wenację.
        • lafenda Re: Garda 14.06.10, 14:20
          Fifiak, na jakich campingach mieszkaliście nad Gardą? Polecacie te
          campingi? Jak były położone na nich namioty/bungalowy?

Też wybieramy się nad Gardę z Eurocampem smile

Pozdrawiam
          Joanna.
        • jusytka Re: Garda 14.06.10, 15:38
          Garda to mój pomysł na wakacje 2011, bo te 2010 już są zaplanowane. Byli znajomi
          i też wrócili zachwyceni. Możesz napisać coś więcej o tych swoich wakacjach?
          Interesuje mnie wszystko oprócz noclegów na Eurocampie, bo akurat mam ich katalog.
          • lafenda Re: Garda 14.06.10, 19:21
            Ja też planuję w 2011r, bo w tym wybieram się na porodówkę wink

Pozdrawiam
            Joanna.
        • fifiak Re: Garda 14.06.10, 20:26
          Przepraszam za pomyłkę noclegi mieliśmy dwukrotnie z Europlanu (napisałam Eurokamp, a z nimi byliśmy w Toskanii) - tu mąż trochę kiedyś napisał parę słów.
          forum.gazeta.pl/forum/w,206,78294787,78296439,Re_Lago_di_Garda_prosba_o_namiary_na_nocleg.html
          Byliśmy bardzo zadowoleni, a Garda to czarodziejskie miejsce gdzie chętnie się wraca. Polecam.
    • kokolores Re: i ja też ....podróż z prawie dwulatką ..za gr 15.06.10, 00:27
      Z tych krajow ,ktore wymienilas Hiszpania ma najlepszy standart w hotelach .

smile
      Koko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka