r0ksanka 14.03.12, 20:26 Hej, zaczynamy myśleć o wakacjach gdzieś gdzie ciepło i niedrogo. Interesuje nas 2połowa maja. Zastanawiamy sie nad Tunezją? Co o tym myślicie? może jakieś doświadczenia? Albo propozycje. Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemmi18 Re: wakacje 14.03.12, 20:42 Kwestia gustu. Mnie Tunezja, Turcja, Egipt i kilka innych, w których na każdym rogu spotyka się Polaka, a plaże obładowane są spalonym na słońcu tłumem, nie kręci. My jeździmy w takie miejsca, gdzie nie trzeba daleko iść, żeby znaleźć kawałek pustej, niestrzeżonej plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
carollka_27 Re: wakacje 14.03.12, 20:47 myslimy nad tym samym kierunkiem i czasem Odpowiedz Link Zgłoś
heja5 Re: wakacje 14.03.12, 21:17 nie polecam wymienionych krajów ze względu na inną florę bakteryjną, a co za tym idzie - zemsty faraona itp. biegunkowo wymiotne choroby. Koleżanka była z rocznym dzieckiem i pomimo zastosowania wszelkich środków ostrożności tydzień spędziła w toalecie, a jej dziecko rozchorowało się w połowie czasu trwania jej choroby. Przyjemność z wyjazdu żadna. Polecam Grecję - ciepło, ale jeszcze nie gorąco, dobre jedzenie, można pozwiedzać - bo siedzenie z maluchem na plaży raczej odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
sana Re: wakacje 14.03.12, 22:38 Ja też polecam Grecję. Co do innej flory bakteryjnej to nie ma znaczenia, czy dziecko je posiłki przygotowane na gotowanej mineralnej wodzie itp. Wystarczy, że w trakcie kąpieli przypadkowo wleci mu do buzi woda z kranu i już jest prawdopodobieństwo zatrucia. Stąd zalecenie, żeby w krajach arabskich nawet zęby myć wodą mineralną. Bywałam w tych krajach, widywałam tam ludzi z małymi dziećmi, nie wiem jak to się odbiło na ich zdrowiu, ja raczej nie pojechałabym tam z maluchem Odpowiedz Link Zgłoś
maxiowa Re: wakacje 14.03.12, 22:40 Mimo ze bardzo lubie arabskie kraje na wakacje z maluchem bym ich nie wybrala. Bylismy kilkartonie i mimo uwazania, zawsze oboje z mezem chorowalismy. Malucha bym na to nie narazala. Z cieplych krajow moge polecic Grecje, Chorwacje, Wlochy - tez ladnie, milo, cieplo i duzo do zwiedzania. Odpowiedz Link Zgłoś
sulianna Re: wakacje 15.03.12, 14:00 Ja mam inne doświadczenia. Byłam dwa razy z córką w Egipcie - gdy miała 2,50 i 3,5 roku. Pierwszy raz miała małą biegunkę, ale kupiłam Antinal (egipski lek na biegunkę) dla dzieci i było po kłopocie. Wspominamy te wakacje bardzo dobrze - gwarantowane słońce, ciepłe morze i baseny. Morze cudownie oczyściło zakatarzony nos córki. Trzeba samemu rozważyć - my z mężem byliśmy wcześniej sami w Egipcie i wiedzieliśmy na co się decydujemy. Profilaktycznie wykupiłam dodatkowe ubezpieczenie - na szczęście nie było potrzebne. Nie namawiam nikogo tylko piszę jak było w moim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: wakacje 15.03.12, 16:29 eee, tam ja zabrałam 2 i 4 latka do hotelu w tunezji, tylko 3 gwiazdki o zgrozo! i przygotowywaliśmy tam posiłki na bazie wody z kranu- oczywiście przegotowanej. dzieciom nic nie było, kąpały się w morzu i basenie i tu nie ma opcji by dziecku taka woda nie wpadła do buzi. więc te mycie zębów mineralką - to dla naiwnych. a rotawirusa i pobyt w szpitalu zaliczyliśmy w szczawnicy. którą znamy i odmennej flory tam nie ma na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
maje-k12 Re: wakacje 15.03.12, 20:39 My byliśmy z córka i w Egipcie i w Turcji i zero biegunek Nigdy nie słyszałam aby w Tunezji była zemsta faraona, jeżeli wybierzecie dobry, czysty hotel to będzie ok. Zwiedzać z maluchem i tak pewnie nie będziecie a do Tunezji lot krótki Jeżeli zależy Ci na atrakcyjnej cenie i bliskiej destynacji to popatrz jeszcze na Bulgarie. Odpowiedz Link Zgłoś