18.07.12, 07:46
Czy mozęcie napisać w jakich hotelach byliście z dziećmi 2-9 lat w Egipcie, jakie polecacie. Co przemawia za nimi, a które odradzacie?
Ja byłam w komplesie AliBaba-Alladyn-Jasmin, super plaża w Jasmin. Nawet fajnie, poza tym że to było dość dawno i wtedy nie zależało mi na zjeżdżalni. Tam nie ma.
Drugi hotel: Sunrsie Select Garden (można było korzystać z Sunrise Mamlouk). Hotel Super. 2 zjeżdżalnie, większa i mała. Nawet fajna plaża, dało się boso, choć woda mętna. Fajny pokój i jedzenie. Nie bardzo miałabym się do czego doczepić.
Szukam czegoś nowego (teraz mam 2 dzieci). I wertowanie tego już od paru miesięcy mnie dołuje, więc pomyślałam, że może tutaj ktoś mi podpowie.
Zależy mi na hotelu prz plaży, bo 2latek raczej tam spędza czas, nie zależy mi na rafie. Ma być czysto, dobre w miarę jedzenie (wiem jakie tam mniej więcej jest), no i jakaś zjeżdżalnia dla starszego dziecka.
Myślałam o:
- Ibertoal Aqumarine (ale tam woda bardzo odpływa i praktycznie nie ma wody w morzu),
- Sunrise Royal Makadi (bardzo rozległy, woda w morzu jakoś nie wiem.... bo nikt mi nie chce napisać, czy też aż tak nie odpływa, 2 skromne bardzo zjeżdżalnie i w badzo dalekiej części, przerażają mnie trochę te odległości...;
- Soly Mar Abu Dabbab - Marsa, ładna plaża pdobno, tylko to bardzo mały hotelik, zero zjeżdżalń, taki skromniejszy, nie wiem czy starsze nie będzie się nudzić
- Calimera Akassia swiss Marsa, są zjeżdżalnie, plaża, ale jest tak mało opinii, że nie wiadomo co w nim jest tak na prawdę. Ma go tylko TUI, więc drogosad
- są jeszcze Albatros Palace i Dana Beach, ale one cenowo są droższesad
chcemy wydać tak do 11 tyś. na 10 dni jakby się dało....
Z góry dziekuję za odp.
Obserwuj wątek
    • summerfestival Re: Egipt 18.07.12, 10:46
      Może Happy Life Resort w Marsa Alam, nie jest duży (osobiście wolę mniejsze hotele niż molochy): www.wakacje.pl/hotele/egipt/happy-life-resort-23494.html
      • wtopek Re: Egipt 18.07.12, 12:07
        jeśli Sol Y Mar to "mały hotelik" to jaki hotel uważasz za "średni"?
        • kamire12 Re: Egipt 18.07.12, 12:23
          w Egipcie ten hotel nie należy do rozbudowanych (mały basen, mniej zieleni, 1 restauracja itp). nie chcę się kłócić, jeśli nie masz nic do dodania, to nie pisz
          • papalaya Re: Egipt 18.07.12, 13:16
            mały basen? chyba cię słoneczko przygrzało

ale może to i dobrze, jedź do hotelu na 15634834858 miejsc smile))
            • kamire12 Re: Egipt 18.07.12, 13:24
              no coż..jak się nie ma nic do powiedzenia na temat, to się pisze takie rzeczy jak Ty
              • des4 Re: Egipt 18.07.12, 14:33
                Ależ papalja ma rację. Hotel jest spory, niedawno dobudowano jedno skrzydło z restauracją, a basen jest wielki. Do tego dochodzi restauracja/bufet przy plaży.

Swoją drogą kto traci czas nad basenem mając super piaszczystą plażę z idealnym, zejściem do morza?

Blondie?
                • kamire12 Re: Egipt 18.07.12, 14:51
                  no cóż... ja uwielbiam plaże, ale moje dziecko woli basen ze zjeżdżalnią. Każdy ma swoje upodobania.
                  a teren hotelu na zdjęciach nie wydaje się za duży w porównaniu do pozostałych hoteli, które wymieniłam (ibeotal czy sunrise)
                  do tego osoby, które były w tym hotelu piszą, że jest bardziej kameralny, nie tak rozbudowany, skromniejszy, mniejszy basem, 1 restauracja itp.
                  no i nie jestem blondynka, kretynka czy kim tam jeszcze.... każdy ma swoje upodobania.
                  czy ja krytykuję Twoje?
                  • monia-1976 Re: Egipt 18.07.12, 16:43
                    Witam
                    Mnie polecono hotel Regency Plaza Aquapark& Spa w Sharm z Alfa Star. Też jade po raz pierwszy do Egiptu z 2 dzieci, mały ma 3 lata. Ma to wszystko o co mi chodziło, ale jak będzie naprawdę okaże się po powrocie.
                    pozdrawiam
                  • kolpik124 Re: Egipt 18.07.12, 20:58
                    Basenów ze zjeżdżalniami nudzącymi się dzieciom po 2 dniach jest na pęczki. Hotel z plażą, na której dzieci brodząc w wodzie po pas mogą oglądać rafę, rybki i żółwie jest tylko jeden. Moje dzieci wolały rybki smile)))
                    • lillylive Re: Egipt 18.07.12, 21:29
                      Jaki to hotel z tą plaża przy której jest rafa?
                      • kolpik124 Re: Egipt 19.07.12, 07:30
                        Solymar Abu Dabbab smile
                    • kamire12 Re: Egipt 19.07.12, 08:08
                      a czemu zakładasz, że zjeżdżalnie się dzieciom nudzą? Byliśmy w Sunrise Select Garden jak córka miała 4 lata. I co... do południa plaża, potem dzemka i po południu zjeżdżalnia. Nie nudziło jej się, nie chciała wychodzić z wody na plaży i ze zjeżdżalni. Więc nie wiem czemu takie założenie. Nie da się wysiedzieć cały dzień na plaży. Dobra jest taka zmiana, do południa do innego a po południu co innego. Jak mam jechać tak daleko, płacić już nie małe pieniądze, to chciałabym, żeby było i to i to.
    • leo2006 Re: Egipt 18.07.12, 23:54
      1) sunrise royal makadi (2 latka)
      Duże odległości do pokonania, plaża ok, odpływu nie było, mało zieleni, bo hotel dość nowy i jeszcze nie urosła odpowiednio, zjeżdżalnie raczej nie dla małych dzieci, za to przy mini klubie były różne domki, małe zjeżdzalnie itp.

2) iberotel saraya w makadi bay (3 latka)
      Hotel ok, trzeba kawałek dojść do plaży, piękna roślinność dookoła i po drodze, cały ten kompleks hoteli ok. 8 b. Mi się podobał, zjeźdzalni brak, ale teraz otworzyli nowy aquapark, poszukaj w necie zdjęć i filmów, tylko chyba dowożą do niego

3) iberotel lamaya w marsa alam (4 latka)
      Hotel ok, plaża gorzej, odpływ i meduzy, trzeba było sporo przejść do płycizny, bo przy hotelu stromo i pomost, zjeżdzalnie i in. W aquaparku, do którego idzie się ok. 5-10 min. Pieszo i był całkiem pusty, nie wiem, chyba ludziom nie chciało się chodzic.
      Wchodziliśmy bocznym wejściem i było wtedy bliżej niż głownym
      Aha, w hotelu była polska animatorka.

Generalnie polecam iberotele dla dzieci.
      W makadi bay masz jeszcze do wyboru Makadi Oasis, też trzeba dojść do plaży oraz Makadi Beach bezpośrednio przy plaży, ale droższy.
      Na plaże idzie się ok, bo droga jest zacieniona i też można znależć skrót.
    • leo2006 Re: Egipt 19.07.12, 00:06
      1) sunrise royal makadi (2 latka)
      Duże odległości do pokonania, plaża ok, odpływu nie było, mało zieleni, bo hotel dość nowy i jeszcze nie urosła odpowiednio, zjeżdżalnie raczej nie dla małych dzieci, za to przy mini klubie były różne domki, małe zjeżdzalnie itp.

2) iberotel saraya w makadi bay (3 latka)
      Hotel ok, trzeba kawałek dojść do plaży, piękna roślinność dookoła i po drodze, cały ten kompleks hoteli ok. 8 b. Mi się podobał, zjeźdzalni brak, ale teraz otworzyli nowy aquapark, poszukaj w necie zdjęć i filmów, tylko chyba dowożą do niego

3) iberotel lamaya w marsa alam (4 latka)
      Hotel ok, plaża gorzej, odpływ i meduzy, trzeba było sporo przejść do płycizny, bo przy hotelu stromo i pomost, zjeżdzalnie i in. W aquaparku, do którego idzie się ok. 5-10 min. Pieszo i był całkiem pusty, nie wiem, chyba ludziom nie chciało się chodzic.
      Wchodziliśmy bocznym wejściem i było wtedy bliżej niż głownym
      Aha, w hotelu była polska animatorka.

Generalnie polecam iberotele dla dzieci.
      W makadi bay masz jeszcze do wyboru Makadi Oasis, też trzeba dojść do plaży oraz Makadi Beach bezpośrednio przy plaży, ale droższy.
      Na plaże idzie się ok, bo droga jest zacieniona i też można znależć skrót.
      • kamire12 Re: Egipt 19.07.12, 08:10
        iberotel lamaya - czy ten hotel nie jest przy Solymar ab dabbab?
        to jakto jest z tą plażą, płytko czy do pasa? czy wszytkie te hotel mogą korzystać z aquaparku?
        A te rybki to są od razu przy brzegu? Bo ja bym np. do takiej wody nie weszła już sad
        • kolpik124 Re: Egipt 19.07.12, 08:23
          No niestety przy brzegu, takie małe i kolorowe. Woda w morzu na nieszczęście dla ciebie nie jest chlorowana, a dno nie jest wyłożone kafelkami big_grin
          • kamire12 Re: Egipt 19.07.12, 09:30
            trochę przeginasz, wiesz????????
            ciężko zrozumieć, że ktoś nie lubi ryb? uwielbiam morze, ale nie lubię "zwierzątek" i tyle. czy to tak trudno zrozumieć? nie znoszę basenów, ale moje dzieci lubią. jadę dla dzieci, ale chciałabym mieć też morze. nie każdy jest taki sam i te Twoje uwagi nie są na miejscu. może zachowaj je dla siebie. widzę, że należysz do ludzi, którzy ja zobaczą kogoś innego od siebie (czytaj kalekiego, grubego,za chudego), to stoją i się wyśmiewają..... wszytko mówi za siebie...
            • kolpik124 Re: Egipt 19.07.12, 10:02
              Dziękuję za chałupniczą psychoanalizę mojej osoby. Weź trutkę na ryby, może ci to pomoże w twoich problemach z Morzem Czerwonym big_grin
    • leo2006 Re: Egipt 19.07.12, 11:09
      Koło iberotelu lamaya w marsa, sa jeszcze dwa inne iberotele, a po drugiej stronie zatoki jeszcze jeden. Najlepiej sprawdz lokalizację na google maps.
      Woda płytka bardzo daleko, natomiast jak jest odpływ to jest jeszcze płycej.
      Niemniej wypływajac kawałek za pas z bojkami można fragment rafy z rybkami pooglądać.
      Można też z pomostu, ale tam są czasami prądy i mocno huśta.
      Aquapark był dostępny w cenie, nie wiem jak z innymi hotelami, zapytaj w biurze.
      Nasze dziecko snurkowało razem z nami i rybki widziało smile Choć i tak wolało baseny i aquapark.

W Makadi masz całkiem normalną plażę i wodę "odpowiedniej" głębokości.

Szkoda, że nie lubisz rybek, bo my np. Tylko za względów nurkowych latamy ciągle do Egiptu.
      • kamire12 Re: Egipt 19.07.12, 11:35
        no niestety nie lubię ryb, boję się ich. może to dla niektórych wydawać się dziwne ale tak jest. morze i plażę jednak uwielbiam.
        Do Egiptu latamy ze względu na pogodę, ciepłe morze, korzystne warunki cenowe i lokalowe. Za takie same pieniądze nie mam hotelu przy plaży, z basenem, zjeżdżalnią, ALL, itp. w Europiesad
        Nie muszę chodzić z torebką i pieniędzmi i w ubraniu po terenie, tylko np. w samym stroju na plaże i nie przejmuje się człowiek niczym. Wiem, że ludzi fascynuje rafa, rybki itp. mnie nie. ale szanuję to. moje dzieci lubią morze, ale uwielbiają zjeżdżalnie. i to zawsze w ciągu dnia jakaś zmiana, raz morze, raz basen.
      • kamire12 Re: Egipt 19.07.12, 11:46
        leo2006... przeczytałam Twoje wspomnienie z wakacji życia. zazdroszczęsmile
        ale to chyba było przed dzieckiem? teraz to jest już inaczej....
        też bym tak chciała. ale nie doczekam chyba takich czasów crying
        a z dzieckiem gdzie byliście poza tymi hotelami, które wspomniałaś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka