Dodaj do ulubionych

Mikrokosmos i Kołacinek Park Dinozaurów

18.07.12, 08:31
Miałam okazję w sobotę spędzić cały dzień z dziećmi w Dino parku w Kołacinku i Mikrokosmosie w miejscowości Ujazd.
Chętnie podzielę się opinią big_grin
Jechaliśmy z Nieporętu do Kołacinka nową A2 około godzinki, także bardzo szybko smile
Kołacinek, park niezbyt duży, myślę że na cały dzień nie ma co planować pobytu ale jak na pierwsze spotkanie z dinozaurami baaaardzo fajny smile
Cały park obeszliśmy w 30 minut, najwięcej czasu dzieciaki spędziły bawiąc się na bardzo fajnym placu zabaw oraz odkopując szkielet dinozaura. Odpoczywaliśmy w namiocie gastronomicznym, gdzie maluchy mogły się pobawić w małpim gaju (bezpłatnie).
Niestety nie wypowiem się na temat gastronomii ponieważ mieliśmy swój prowiant ale widziałam, że ruch był nawet spory więc chyba jest przyzwoicie big_grin
Wrócimy tam na pewno zimą ponieważ park zmienia się w krainę Św. Mikołaja smile

Pierwotny plan była taki, żeby po dinozaurach pojechać do miejscowości Rogów i przejechać się kolejką wąskotorową. Niestety okazało się, że kolejka kursuje tylko w niedzielę sad Ale dla zainteresowanych dodam, że na końcu trasy jest rozpalone ognicho, gdzie można zrobić sobie piknik z kiełbaskami smile
Rogów to też Muzeum lasu i drewna, baaaardzo fajne dla dzieciaków smile

W każdym bądź razie zamiast do Rogowa, pojechaliśmy do miejscowości Ujazd zobaczyć Mikrokosmos (to jest ok 40km od Kołacinka). To był strzał w dziesiątkę big_grin
Miejsce bardzo niepozorne, w zasadzie ogród w szczerym polu ale za bramą....wielgaśne owady, świetny plac zabaw, sielska atmosfera i przemili właściciele smile Jest barek, gdzie można zjeść frytki, kiełbaskę, kaszankę. Można się napić pysznej kawy.
Jesteśmy zauroczeni tym miejscem i szczerze je polecamy.
Spędziliśmy tam pół dnia leniuchując ile się da a dzieciaki szalały na placu zabaw smile
Dodam, że zimą Mikrokosmos zmienia się z park zimowy i można obejrzeć w nim zimowe zwierzęta smile

Nie jestem właścicielem tych miejsc, nie zajmuję się reklamą.
Byłam, widziałam, dzielę się opinią ponieważ warto odwiedzić te miejsca smile

Na kolejną wycieczkę planujemy pojechać do term w Uniejowie i odwiedzić zoo w Borysewie, chętnie się podzielę spostrzeżeniami smile
Obserwuj wątek
    • alojw Aura1508... 21.07.12, 12:45
      Jak już wrócisz z Borysewa to daj znać ile czas dojazdu wynosi.
      Też tam się wybieramy, będziemy jechać z Radzymina więc długość trasy zbliżona. A do Kołacinka jedziemy w następny weekend więc przy okazji zobaczymy ten mikrokosmossmile
      • aura1508 Re: Aura1508... 21.07.12, 18:07
        Alojw, niestety jadę dopiero w sierpniu jak się upały zaczną także wtedy zdam relację smile
        Ale jeśli wybierasz się do Mikrokosmosu to widziałam na grouponie zniżkę 50%.
        Życzę udanego wyjazdu ale myślę, że będziecie zadowoleni big_grin

• andy810 Re: Aura1508... 22.07.12, 12:53
          Aura a kiedy się te upały w sierpniu mają zacząć-może też skorzystam.
          • aura1508 Re: Aura1508... 22.07.12, 17:39
            prawdopodobnie na początku sierpnia i mam nadzieję, że się prognozy sprawdzą big_grin
            Jeśli nie to pewnie pojedziemy do Bałtowa do parku dinozaurów, odwiedzimy szklany ul w Bałtowie i Krzemionki Opatowskie. Ale to wycieczka na 1 dzień smile
            • at-ez Kołacinek bardzo mały 23.07.12, 00:22
              byłam w Kołacinku i jest to Park miniaturka zwiedzanie 30 minut, prawdziwy Park Dinozaurów znajduje się w Zatorze, jest kilka razy większy i zdecydowanie ciekawszy. Dinozaury są ruchome, wydają odgłosy ( na pewno nie straszne ) Dodatkowo w Zatorze na terenie parku jest także lunapark, kino 3 oraz 5 D dla dzieci, place zabaw, park owadów, kolejki, bujaki, gastronomia i wiele innych atrakcji. Niedaleko znajduje się Inwałd a tam Park Miniatur - Polecam wspaniała wycieczka
              • aura1508 Re: Kołacinek bardzo mały 23.07.12, 09:35
                At-ez, pewnie że masz rację tyle tylko, że ode mnie spod Warszawy do Kołacinka jest godzinka drogi trasą A2 a do Zatoru niestety 400km sad Na jednodniową wycieczkę zbyt daleko poza tym dla moich dzieci 3l + 4,5l, Kołacinek i tak był zachwycający big_grin
                Pewnie starszak czułby niedosyt smile Dlatego też uważam, że jadąc do Kołacinka warto zahaczyć o inne atrakcje jakich w łódzkim jest bardzo dużo smile
                • mama_pinki Czy jest parking w parku Mikrokosmos? 23.07.12, 14:30
                  Jak w temacie i czy jest płatny?
                  • aura1508 Re: Czy jest parking w parku Mikrokosmos? 23.07.12, 14:49
                    Jest parking bezpłatny smile
    • sciopka Re: Mikrokosmos i Kołacinek Park Dinozaurów 22.10.13, 09:12
      Też z moimi dzieciakami odwiedzilismi Mikrokosmos w Ujeździe. Rewelacyjne miejsce, bardzo dobra cena biletów i dużo darmowych atrakcji dla dzieci. Moje były najpierw zdumione i trochę przerażone, ale później przyzwyczaiły sie do wielkich owadów i bardzo im się podobało. Do tej pory córka prosi o gigantyczna biedronkę w ogródku smile
      Polecam miesjce, świetny wypad edukacyjny i rozrywkowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka