Miałam okazję w sobotę spędzić cały dzień z dziećmi w Dino parku w Kołacinku i Mikrokosmosie w miejscowości Ujazd.
Chętnie podzielę się opinią

Jechaliśmy z Nieporętu do Kołacinka nową A2 około godzinki, także bardzo szybko

Kołacinek, park niezbyt duży, myślę że na cały dzień nie ma co planować pobytu ale jak na pierwsze spotkanie z dinozaurami baaaardzo fajny

Cały park obeszliśmy w 30 minut, najwięcej czasu dzieciaki spędziły bawiąc się na bardzo fajnym placu zabaw oraz odkopując szkielet dinozaura. Odpoczywaliśmy w namiocie gastronomicznym, gdzie maluchy mogły się pobawić w małpim gaju (bezpłatnie).
Niestety nie wypowiem się na temat gastronomii ponieważ mieliśmy swój prowiant ale widziałam, że ruch był nawet spory więc chyba jest przyzwoicie

Wrócimy tam na pewno zimą ponieważ park zmienia się w krainę Św. Mikołaja
Pierwotny plan była taki, żeby po dinozaurach pojechać do miejscowości Rogów i przejechać się kolejką wąskotorową. Niestety okazało się, że kolejka kursuje tylko w niedzielę

Ale dla zainteresowanych dodam, że na końcu trasy jest rozpalone ognicho, gdzie można zrobić sobie piknik z kiełbaskami

Rogów to też Muzeum lasu i drewna, baaaardzo fajne dla dzieciaków
W każdym bądź razie zamiast do Rogowa, pojechaliśmy do miejscowości Ujazd zobaczyć Mikrokosmos (to jest ok 40km od Kołacinka). To był strzał w dziesiątkę

Miejsce bardzo niepozorne, w zasadzie ogród w szczerym polu ale za bramą....wielgaśne owady, świetny plac zabaw, sielska atmosfera i przemili właściciele

Jest barek, gdzie można zjeść frytki, kiełbaskę, kaszankę. Można się napić pysznej kawy.
Jesteśmy zauroczeni tym miejscem i szczerze je polecamy.
Spędziliśmy tam pół dnia leniuchując ile się da a dzieciaki szalały na placu zabaw

Dodam, że zimą Mikrokosmos zmienia się z park zimowy i można obejrzeć w nim zimowe zwierzęta
Nie jestem właścicielem tych miejsc, nie zajmuję się reklamą.
Byłam, widziałam, dzielę się opinią ponieważ warto odwiedzić te miejsca
Na kolejną wycieczkę planujemy pojechać do term w Uniejowie i odwiedzić zoo w Borysewie, chętnie się podzielę spostrzeżeniami