Dodaj do ulubionych

Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie????????

19.08.12, 17:02
Wybieramy się z 4 i 7 latkiem w Beskidy, będziemy mieli aut odo dyspozycji więc możemy do wazniejszych atrakcji dojechać. Zależy nam żeby odwiedzić: Inwałd, Ochaby, Ustroń, Górę Żar, może jeszcze Wisla, jezioro żywieckie, Czantoria...
Może jeszcze coś zaproponujecie? Mężowi marzy sie zoo w Ostrawie.

Może macie jakąs sprawdoną bazę noclegową w tej okolicy, może byc np. gospodarstwo aroturystyczne (choć niekoniecznie), ważne żeby było miło, przytulnie, czysto i żeby był plac zabaw.

Cena oczywiście też ma znaczeniewink
Obserwuj wątek
    • robertrobert1 Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 19.08.12, 19:07
      A nie lepiej po górach chodzić a nie wozić tyłek samochodem...
      • czarna.perla Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 19.08.12, 22:05
        a jak sobie wyobrażasz przejście z dziećmi z Żywca do Ustronia?
        • robertrobert1 Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 20.08.12, 09:27
          czarna.perla napisała:

> a jak sobie wyobrażasz przejście z dziećmi z Żywca do Ustronia?

Z Żywca najlepiej jest podjechać pociągiem do Węgierskiej Górki. Póżniej możesz iść przez Baranią Górę, Magurę bądż Skrzyczne. Schroniska masz na Baraniej i na Skrzycznym. Dystans to 4 h więc dla dzieci będzie to 8 h. Nawet dla mocno marudzących dzieci ten dystans jest swobodnie do przejścia. Od w/w schronisk masz kolejne szlaki prowadzące do Wisły czy Ustronia. Spanie w schronisku dzieci będą długo pamiętać.
          • fiamma75 Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 20.08.12, 10:59
            to najprostsza droga, żeby dziecko znienawidziło góry.
            4-latek 8 godz. po górach??? no chyba że niesiony w nosidle.
            Czarna.perlo - my zawsze wybieramy jakieś miejsce jako bazę wypadową i stamtąd codzienne wycieczki - cześć samochodem, część pieszo, część mieszanie, z tym że młodszy był w nosidle (w tym roku nie byliśmy w górach) . W przyszłym roku planujemy góry (m.in. na prośbę córki) i dzieci będą dokładnie w tym samym wieku -waham się pomiędzy Górami Sowimi a Beskidem Śląskim (Wisłą czy Ustroniem) - na pewno można zaplanować stamtąd sporo wycieczek dla dzieci, z tym że nie nastawiam się, ze wszystkie atrakcje w czasie jednego pobytu.
            • robertrobert1 Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 20.08.12, 12:38
              fiamma75 napisała:

> to najprostsza droga, żeby dziecko znienawidziło góry.

Nigdy w życiu. Serwowanie dzieciakom 2-3 tygodniowej eskapady po górach to faktycznie byłaby mordęga dla dzieci ale 2 dni z czego drugi dzień liczony będzie tylko do połowy to zwykła sielanka.

> 4-latek 8 godz. po górach??? no chyba że niesiony w nosidle.

Nie wyobrażam sobie 8 latka w nosidle. Czterolatek mógłby być niesiony w nosidle ale 8 godz swobodnie przejdzie chyba, ze od dziecka jest nauczony do wożenia go samochodem do najbliższego placu zabaw.
              Parę miesięcy temu prezentowałem fotki z mojej górskiej wyprawy, w której to 10 latka musiała dzwigać na plecak swój dobytek. Wówczas my nie korzystaliśmy ze schroniska więc ilość rzeczy do noszenia była znaczna. Czy bolały ją nogi... Owszem, tylko nogi ale nic dziwnego bo spacerowaliśmy od świtu do nocy robiąc oczywiście krótsze bądż dłuższe odpoczynki.

W tym przypadku wyprawa jest bajecznie prosta a jedyna niedogodność to konieczność ruszenia tyłka i rozstania się na 2 dni z ukochanym autkiem. Od takiej rozłąki nikt jeszcze nie umarł.
              • fiamma75 Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 20.08.12, 12:53
                Gdzie ja pisałam o 8-latku w nosidle? Ubierz okulary.

10-latka a 4latek to niebo a ziemia. Chyba zapomniałeś jak jest mieć dziecko w tym wieku. To nie tylko kwestia zmęczenia fizycznego, ale tego że jest to zwyczajnie zbyt nudne, zbyt monotonne.

To, że Twoje dziecko lubi być przeganiane po górach, to nie znaczy, że większość dzieci nie znienawidziłoby gór po długiej trasie. Trzeba stopniować wrażenia i zmęczenie. Mi zależy, żeby moje dzieci polubiły turystykę, więc zaczyna się od rzeczy łatwych, lekkich i stopniowo zwiększa trudność w zgodzie z gotowością fizyczną i emocjonalną dzieci. Wspinanie się przez ileś na zalesioną górę nie jest szczytem marzeń 4latka czy nawet 7 latka, ale wjazd wyciągiem na Czantorię, skąd można powędrować w wybranym kierunku, to już będzie coś ciekawego. Dzieci nie maja obowiązku podzielać pasji rodziców.
                • robertrobert1 Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 20.08.12, 14:26
                  fiamma75 napisała:

> Dzieci
                  > nie maja obowiązku podzielać pasji rodziców.

Z tym absolutnie się zgadzam co widać doskonale rano przed szkołą, na lekcjach WF i podczas cotygodniowego weekendu w centrum handlowym.
      • magda-lenka78 Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 23.09.12, 11:56
        haha, kiedyś byłam młodsza a potem kiedy jeszcze nie miałam dzieci to śmiałam się z tych zmotoryzowanych turystów wożących się po górach, teraz mam dwójkę 3 i 5 i wychwalam dobrodziejstwo gór na które można wjechać samochodem, wjechać kolejką etc. smile jak będę chciała dzieci przegonić po górach to zdobędziemy Kozią Górkę tak na początek smile
    • wanielka Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 20.08.12, 13:33
      proponuję jeszcze Park Leśnych Niespodzianek w Ustroniu, super atrakcja nie tylko dla dzieci smile
    • czarna.perla robertrobert1 20.08.12, 23:06
      Tobie już podziękuję, jeśli nie masz nic do powiedzenia na temat o jaki pytałam to lepiej się nie odzywaj.

Po pierwsze nie potrafisz czytać ze zrozumieniem
      Po drugie gdzie ja napisałam że chodzić nie będziemy?
    • slawekurbaniak Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 21.08.12, 00:42
      Dysponujemy wolnym pokojem 4-osobowym rodzinnym w terminie od 15.09 lub dwoma pokojami 2-osobowymi od 26.08. Miejsce: Ustroń, Pensjonat Mileżówka (www.milezowka.pl). Na miejscu: dla dzieci plac zabaw, bilard, piłkarzyki, duży bezpieczny ogród; dla rodziców: SPA (sauna fińska, jacuzzi), taras widokowy z widokiem na Czantorie i dolinę Wisły. Ponadto miejsce na ognisko, grill, sala kominkowa. Na miejscu oferujemy wyżywienie. Obok nas ok. 500m Leśny Park Niespodzianek, Góra Równica ok. 3km (park eXtreme, park linowy, schronisko), Góra Czantoria ok. 4km. (wieża widokowa, stacja sokolników,schronisko), kryte baseny solankowe w Domu Zdrojowym ok. 800m., park dinozaurów (Dream Park Ochaby), a do Wisły zaledwie 7km. Serdecznie zapraszam smile
    • skatka79 Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 21.09.12, 17:57
      Polecam apartament USTRONny w Ustroniu
      Na wyposażeniu mieszkania zabawki a dla starszych dzieci Play Station, krzesełko do karmienia, wanienka, łóżeczko turystyczne a także nosidło umożliwiające piesze wędrówki po okolicznych szlakach
      • magda-lenka78 Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 23.09.12, 11:49
        My jako bazę wypadową mieliśmy kiedyś Bystrą za Bielskiem (blisko Szczyrk, Żywiec, Bielskie Błonia - place zabaw), jak macie samochód i lubicie góry to lepiej bazę zrobić sobie w górach np. w Istebnej i dojeżdżać (Wisła, Ustroń) bo to nie są jakieś straszne odległości a lepiej mieszka się w górach niż w jakimś uzdrowisku, tak na marginesie. W Istebnej są fajne baseny, stamtąd też nie jest tak daleko do Zwardonia czy Żywca.
    • magda-lenka78 Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 23.09.12, 11:52
      Inwałd + Góra Żar to okolice Andrychowa byłyby dobrą bazą wypadową i też są piękne góry, ale nie sam Andrychów tylko jakaś mała miejscowość w okolicy.
      W okolicach Andrychowa polecam Leskowiec i Groń Jana Pawła II - szlak białych serduszek pokonują nawet ludzie starsi a widoki stamtąd są piękne.
      W Ustroniu polecam park dinozaurów a bardziej park owadów w tym samym przybytku (bo bilety w normalnej przystępnej cenie).
    • jjarro Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 23.09.12, 13:15
      Staramy się budować bazę miejsc przyjaznych dzieciom - zerknij na mapkę: rabatyrodzinne.pl/mapa.html?lat=49.662505221362146&lng=18.882606406250034
      i zobacz na obiekty z rekomendacją.
    • mozarella89 Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 08.01.14, 22:49
      w Wiśle jest tzw. Malinka. Ładne widoki z okna, dobre warunki jednak trzeba też się liczyć z ceną. Jednak polecam, bo spędziłam tam miło czas
    • s0ap Re: Baza wypadowa/noclegi Beskidy- gdzie???????? 07.02.14, 07:57
      Polecam ten obiekt: www.noclegi-online.pl/noclegi/zwardon/o1259
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka