Dodaj do ulubionych

Portugalia w maju

15.10.12, 22:35
Witam serdecznie
Wybieramy się w drugiej połowie maja do Portugalii z dziećmi na wcześniejsze wakacje smile. W planach mamy 4 dni w Lizbonie i 11 dni na wybrzeżu. Jestem teraz na etapie przeglądania różnych przewodników, forów itp, żeby wybrać dla nas miejscowość na wybrzeżu. Może ktoś mógłby mi polecić jakieś miejsce? Waham się między okolicami Lizbony (Nazare, Peniche) a rejonem Algavre. Nie chciałabym jechać do wielkiego ośrodka turystycznego, ale wolałabym, żeby to nie była też zupełnie malutka wioska. Ideałem będzie piaszczysta plaża i pluskania się w wodzie. Dzięki z góry za pomoc smile.
Obserwuj wątek
    • des4 Re: Portugalia w maju 16.10.12, 12:46
      no, w maju to nie popluskasz się w wodzie, ocean ma 15-18C...
    • lula_to_ja Re: Portugalia w maju 16.10.12, 12:50
      w maju raczej nie popluskacie się w wodzie, tam jeszcze woda będzie zimna i temp.powietrza jeszcze nie zawysoka. Ja myślałam o wyjeżdzie w czerwcu,ale temp.wody 17st i powietrza 21 to troche dla mnie za mało. Jade więc we wrześniu.
      • widelcemprzezswiat Re: Portugalia w maju 21.10.12, 21:18
        Woda faktycznie zimna, a miejscowości na południu w większości mocno turystyczne.. Na pewno mocno turystyczna jest Praia da Rocha... my byliśmy w malutkiej Salema, ale tam nieco kiepsko z bazą turystyczną.. koło Lizbony piękne jest Cascais, ale ja tam byłam w grudniu spacerowo, więc nie do końca jestem pewna jak się plażuje wink
    • baaaa Re: Portugalia w maju 22.10.12, 22:15
      Dzięki za odpowiedzi smile. Jeśli temperatura będzie niezbyt wysoka i woda zimna to postawimy na spacery i zwiedzanie smile - nie jesteśmy uzależnieni od plażowania wink. Tym bardziej zastanawiam się nad miejscówką - żeby było gdzie podjechać, co obejrzeć. Skłaniam się do wybrzeża w okolicach Lizbony. Może tam możecie coś polecić? Dzięki.
    • baaaa Re: Portugalia w maju 27.10.12, 00:10
      Po kilkudniowych rozważaniach zdecydowaliśmy się spędzić 10 dni w Algavre. Czy możecie polecić jakąś miejscowość, która nie byłaby ogromnym molochem, ale z drugiej strony dysponowałaby dobrym zapleczem turystycznym? Jedziemy z dziećmi więc może orientujecie się, czy jakieś miejscowości mają dostępne ogólne place zabaw (a nie tylko przyhotelowe) i łatwy dostęp do plaży? Myślałam o okolicach Albufeiry. Dzięki za podpowiedź smile.
      Pzdr
    • e_lizzy_bennett Re: Portugalia w maju 01.11.12, 15:00
      Byłam w Portugalii na początku czerwca na obrzeżach Lagos - mieliśmy wprawdzie mniej czasu niż Wy, ale miejsce według mnie również na trochę dłuższy pobyt udane. Plaża piaszczysta,ocean zimny, ale temperatura powietrza na tyle wysoka, że nawet ja się wykąpałam - a w Bałtyku dawno mi się to nie zdarzyło wink Ogólnie nastawieni byliśmy na zwiedzanie i Lagos dobrze się wpisywało i w trasę z Lizbony i na małe wyprawy wokół, na co bardziej malownicze fragmenty wybrzeża z postojami na owoce morza w porze obiadu. Samo Lagos też warte spaceru smile
      Piękna wyprawa Was czeka - i wybrzeże i Lizbona (zwłaszcza Lizbona) mnie zauroczyły.
      pozdrawiam - miłych wakacji smile
      • baaaa Re: Portugalia w maju 07.11.12, 22:21
        Dzięki wielkie za sugestie smile Lagos bardzo mi się podoba i zdecydowanie wezmę je pod uwagę. Pzdr
    • gosiex77 Re: Portugalia w maju 25.11.12, 18:33
      Hej, ja jeżdżę z dzieciakami w maju do Portugalii i kąpiemy się w oceanie wink Też zawsze spędzamy kilka dni w Lizbonie, a potem na południe. Mi osobiście Algrave średnio się podoba. Polecam natomiast Costa Vincentina. My zatrzymujemy się w Odeceixe - piękna malutka miejscowość. Plusem jest to, że przy dużej piaszczystej plaży (piaseczek drobniutki i miękki - nie taki jak np. w Lagos) jest mała rzeczka (z ciepłą wodą i krabami) - dla dzieciaków szał smile Odeceixe to dobra baza wypadowa. Jeśli byłabyś zainteresowana Costa Vincentina lub/i tym co robić z dziećmi w Lizbonie podaję swój adres: gosiex@op.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka