Dodaj do ulubionych

Chłapowo- dobry wybór?

03.07.13, 13:45
Wybieramy się za niecałe 2 tygodnie pod namioty nad morze i nasz wybór padł na Chłapowo. Nigdy nie byłam w tych okolicach, ale zależało mi, żeby było blisko trójmiasta i żeby były jakieś atrakcje w okolicy (dzieci 2 lata, i dwóch siedmiolatków). Poczytałam watek o atrakcjach Helu, poszperałam w internecie i mam nadzieje, że Chłapowo może być dobrą bazą wypadową zarówno do Gdyni, jak i na Hel, a może warto też się pokusić o wycieczkę do Łeby?
A jak jest w Chłapowie z zejściem na plażę? Zależy mi żeby zabrać wózek, tylko czy jest sens?wink
Był ktoś może na campingu Alex? /Jak warunki? Najbardziej zależałoby mi na takim nie wielkim przy domowym campingu, ale to to chyba na miejscu trzeba szukać.
Będę wdzięczna za wszelkie rady i pomysły, bo wybieramy się nad morze z drugiego końca Polski i chcielibyśmy dobrze trafić i jak najwięcej zobaczyć w między czasiesmile
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Chłapowo- dobry wybór? 03.07.13, 15:24
      Chłapowo to świetny wybór. To praktycznie Władysławowo, a jednak dużo spokojniej.
    • mamaanieli Re: Chłapowo- dobry wybór? 04.07.13, 10:20
      pewnie, że dobry. wokół jest wiele fajnych campingów i cos dobierzesz. alex chyba też ok. zejście na plaże z dziećmi chodzącymi jest w porządku - strome schody ale jeśli nie ma wózka i dzieci powyzej 4 lat, to dadzą rade. a jesli nie to zawsze mozna isc wąwozami - od strony Cetniewa małym, od strony Jastrzębiej duzym. wtedy jest płasko.
      a wokół mnóstwo do zwiedzania.
    • emily.1 No właśnie... wózek... 04.07.13, 17:16
      Nie wiem co zrobić- córa w lipcu skończy dwa lata i jest takim lubiącym chodzić dzieckiem. No ale w wakacje- wiadomo dłuższe trasy, pora spania, nuuuudne dla niej zwiedzanie, więc koniecznie chciałabym zabrać wózek. W ubiegłym roku w Jantarze świetnie sprawdził się nam nasz jedo fyn, dawał rade na piaszczystej plaży i na spacerach po lesie. Teraz myślę, żeby kupić jakąś zwykłą tanią spacerówkę-parasolkę- ze względu na to, że z tym ogromnym wózkiem nie możemy się pomieścić w samochodzie (+śpiwory, namioty itp.). Tylko czy jest sens i możliwość poruszania się takim wózkiem nad morzem? Z tego co się zorientowałam to w chłapowie wejście na plażę jest raczej nie dla wózków, więc ta kiepska parasolka to pewnie tylko na takie wycieczki "do miasta" by była, a na plażę na nóżkach musiała by maszerować. Ale mam zagwozdkęwink

Ps.1. Chusta, nosidło itp w grę nie wchodzi- młoda od jakiegoś czasu nie daje się w nic wsadzić.
      PS.2. Zmiana samochodu na większy też w grę nie wchodziwink

• mamaanieli Re: No właśnie... wózek... 05.07.13, 11:38
        kup tanią parasolke i tyle. na dluzsze wyprawy. i szukaj campingu najblizej wschodniego wejscia na plaże, od strony Cetniewa. tam mozecie isc łagodnym zejsciem na piechote. przy zejsciu jest camping, tyle ze nie pamietam nazwy.
        • zaneta32 Re: No właśnie... wózek... 08.07.13, 21:20
          przy łagodnym zejsciu jest pole lazurowe oraz horyzont tym zejsciem da sie zjechac wózkiem sprawdz pola na internecie moze któres ci sie spodoba ja byłam w lazurowym jest ok ale tym razem wybrałabym horyzont fajniejszy plac zabaw dla dzieci
    • anuusia_80 Re: Chłapowo- dobry wybór? 11.07.13, 08:40
      My właśnie wróciliśmy, polecam kemping Lazurowe, ze wszystkich kempingów super widok na morze smile zejście jest po schodach, ale można też się cofnąć do granicy Władysławowa do łagodnego zejścia numer 12, my jeździliśmy z 11 miesięcznym dzieckiem za Jastrzębią Górę, do pierwszego zejścia w lesie, parkowaliśmy na poboczu, piasek super, zejście po płytach więc z wózkiem łatwo.
      We Władysławowie jest super plac zabaw, plac zabaw jest też w Ocean parku, spokojnie dzień z głowy wink
      • anuusia_80 Re: Chłapowo- dobry wybór? 11.07.13, 08:46
        Do Gdyni masz jakąś godzinę jazdy, z dzieciakami możesz obejrzeć statki, przy plazy jest wypasiony plac zabaw smile
        Wybierając się na Hel możecie zatrzymac się w Chałupach, na końcu jest port i mały parking, można zrobić przystanek smile

W kuźnicy jest fajna plaża, można chwilę poplażować...

Na Helu oczywiście Fokarium, o 11 i o 14 karmią foki, w tym czasie foczki pokazują różne sztuczki, więc zaplanujcie wejście koniecznie na którąś z tych godzin, warto być minimum pół godziny wcześniej, zeby zająć dobre miejsce smile
        Jak wybierzecie się na CYPEL to można fajną kładką wrócić do portu, albo odwrotnie z Portu wybrać się na cypel..
        Jest też latarnia morska..
        na Helu parkingi tańsze są bliżej latarni i wejścia na cypel, najdroższe na wjeździe wink
        • emily.1 Re: Chłapowo- dobry wybór? 11.07.13, 16:25
          Dzięki Anuusia! Wybieramy się w sobotę. Mam tylko nadzieję że pogoda się poprawiwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka