Dodaj do ulubionych

Autokarem do Włoch

15.07.13, 12:04
Czy ktoś jechał z dziećmi autokarem do Włoch? Chciałabym się dowiedzieć jak dzieci/dziecko zniosły podróż. Ja mam dwóch synów w wieku 2 i 6 lat. Marzą mi się zagraniczne wakacje ale z kilku przyczyn zdecydowaliśmy się,ze jeśli wczasy za granicą to w grę wchodzi tylko autokar.Próbowałam namówić męża na wyjazd samochodem do Chorwacji ale niestety mąż nie pisze się na tak daleką trasę na dodatek za granicę.Z koleji samolot również odpada ponieważ starszy syn panicznie boi sie latać i już zapowiedział,że on zostaje w domu bo do samolotu nie wsiądzie.Sama również troche się boję (leciałam już) wiec jakoś nie umiem go przekonać do samolotu. Do tej pory nie brałam wogole pod uwagę wczasów autokarem ponieważ 8 lat temu jechaliśmy z mężem do chorwacji autokarem i podróż trwała 20h i wiem jakie to było męczące.Ale ostatnio znajoma powiedziała mi,że do włoch na riwiere adriatycką autokarem jedzie sie ok 15h. Ten czas aż tak mnie nie przeraził ponieważ w zeszłym roku nad nasze morze jechaliśmy samochodem 13,5h (z przygodami) i jakoś przeżylismy. Dlatego poważnie zaczęłam się zastanawiać czy w przyszłym roku nie wybrać się do włoch autokarem.Gdyby podróż odbyła się w nocy to już wogole byłoby super. Myślę,ze dla dzieci bedzie to lepsze niż podróż samochodem ponieważ mogą się poruszać (np wstać) a i przespać mogą sie w pozycji leżącej (kładąc głowe na naszych kolanach) a nie na siedząco jak w samochodzie. Również my z mężem możemy sie zdrzemnąć co podczas podróży samochodem nie było możliwe (w zeszłym roku jechaliśmy nad nasze morze w nocy,nie spałam ani ja ani mój mąż wiec po przyjeździe padaliśmy ze zmęczenia). No ale może ja się mylę? Może to wcale nie jest takie fajne? Czytałam gdzieś,że dziecko w podrózy miało biegunkę i rodzice nawet nie chcą myśleć co by było gdyby podróżowali autokarem a nie samochodem.Ale przecież w autokarze jest toaleta.Wiem,że zalecają aby z niej nie korzystać (przynajmniej tak było jak jechaliśmy do chorwacji-co 4h był postój i wtedy mozna było skorzystać z toalety na stacjach paliw) ale chyba w sytuacji kiedy dziecko chce siku czy ma biegunkę to można korzystać kiedy sie chce?
Obserwuj wątek
    • kappala1 Re: Autokarem do Włoch 15.07.13, 13:56
      jako że z Włochami sporo mnie łączy, bo to mój drugi dom, to mogę Ci powiedzieć że w czasach, gdy sporo jeździłam i to właśnie autokarem, podróż z Warszawy do Rzymu trwała od 11.00 do ok. 14.00 dnia następnego, czyli to ok. 27 godz. i to oczywiście jeżeli nie było opóźnień, a opóźnienia były w 90% przypadków. Do Florencji podróż trwa chyba dobę. Riwiera Adriatycka to bardzo szerokie pojęcie - nie wiem czy wybierasz się w okolice Lido di Iesolo np. czy Rimini, a to też ładne parę godzin jazdy. No ale to zależy gdzie mieszkasz, jeżeli na południu Polski, to rzeczywiście podróż na pewno trwa krócej.
      Ja sama mam 5-latkę i prawie dwulatkę i osobiście odradzam taką podróż, już nawet pomijając fakt, ze taka ilość godzin to męczarnia, to autokar jest to chyba najbardziej niebezpieczny środek transportu. Opóźnienia są często, kierowcy często niewyspani starają się nadrobić i często dochodzi do niebezpiecznych sytuacji. Więc generalnie nie polecam.
      Może rozważ jazdę pociągiem, skoro samolot nie wchodzi w grę.
      • betty842 Re: Autokarem do Włoch 15.07.13, 20:31
        kappala1 napisała:
        Riwiera Adriatycka to bardzo szerokie pojęcie -
        > nie wiem czy wybierasz się w okolice Lido di Iesolo np. czy Rimini,

Tak,myślałam własnie o Rimini. Jesteśmy ze Śląska i kiedy na mapie google wpisałam trase do Rimini (samochodem) to wyskoczył mi czas 10h i 50 min. Tak wiec chyba jest możliwe,że autokar pojedzie ok 15h? W razie czego popytam jeszcze w biurze podróży jaki jest przewidywalny czas dojazdu. A pociąg? No własnie zamierzałam jechać z biurem podróży wiec raczej chyba autokar wchodzi w grę. Oczywiście mogłabym wybrać opcję "dojazd własny" i wtedy jechać pociągiem ale wtedy pewnie musiałabym zaliczyć kilka przesiadek a że jestem zielona w poruszaniu sie pociągami to chyba się na to nie piszę....No bo jeśli mielibyśmy jechać dłużej niż 16h to jednak sie nie zdecyduję na podróż autokarem do włoch....Pozostaną nam wczasy nad Bałtykiem....
      • busomat.pl Busomat.PL 30.07.13, 15:29
        Podróż z takim małym dzieckiem może być kłopotliwa.
        • aga.aga21 Re: Busomat.PL 31.07.13, 00:59
          Ja podróżowałam z moją kruszynką do Włoch gdy miała 5 miesięcy bilet zamówiliśmy telefonicznie prze stronę autokary24.pl, podróż trwała dość długo, ale przystanki były dość częste a załoga przemiła i pomocna wiec malutka spała prawie przez cala podróż .
    • julanna2004 Re: Autokarem do Włoch 29.07.13, 18:02
      Podróż z 2-letnim dzieckiem autokarem raczej bym odradzała. Byłam autokarem na wycieczce za granicą dwa razy (Paryz i Praga) - bez dzieci i mialam dosc. Dla takiego malucha, to moze byc bardzo meczace. Namawiałabym męża na samochódsmile bo w kazdej chwili mozecie zrobic przerwe i maluch moze sobie pobiegac... Autokar nie będzie sie zatrzymywał, niestety, a chodzenie po autokarze jest malo bezpieczne...
      My bylismy w tym roku we Włoszech samochodem i to naprawde nie jest straszne (fakt, ze dziecko mamy starsze) !!!! A jestescie niezalezni. Namawiam na samochod, zdecydowanie!
    • volta2 Re: Autokarem do Włoch 01.08.13, 00:36
      jakaś bzdura z tym lękiem 6 latka

gdybym tak się przejmowała strachami dzieci to bym nie mogła z mężem mieszkać za granicą, bo do nas tylko można było samolotem się dostać, albo dołem Europy 5 dni jechać. (i takiej trasy bym sama z dziećmi nie zrobiła, to pewne)

coś mi te argumenty słabiutko wyglądają,

a autokar przy 2 latku to koszmar dla rodzica i dla współpasażerów też pewnie nie mniejszy, mimo iż brak granic i jako takie drogi zapewne skrócą podróż w porównaniu do Europy sprzed schengen.
      • betty842 Re: Autokarem do Włoch 04.08.13, 13:07
        volta2 napisała:

> jakaś bzdura z tym lękiem 6 latka

Nie znasz mojego syna....On nawet na małą kolejkę w wesołym miasteczku nie wsiądzie.Wiem jakby to wyglądało na lotnisku-musielibyśmy na siłę ładować go do samolotu.Może dla kogoś jest to niewyobrażalne ale znam swoje dziecko i wiem jaki jest.
        Swoją drogą ostatnio rozmawaiałam ze znajomą,która od zawsze co roku jedzie na wczasy autokarem i bardzo mnie pocieszyła bo powiedziała,ze wiele rodzin z dziećmi też podróżuje autokarem i dzieci dobrze podróż znosiły,nie krzyczały,przeważnie przesypiały całą podróz (wyjeżdża się wieczorem). Tak wiec jestem optymistycznie nastwiona.Ale nie wykluczam,ze może mój mąż da się namówić na podróż samochodem jeśli jeszcze jedna rodzina by z nami jechała (na dwa samochody). Tak wiec albo samochód albo autokar.
    • beata697 Re: Autokarem do Włoch 28.01.15, 07:54
      myślę, że dzieciom należy na czas podróży zapewnić jakieś zajęcia, rozrywkę, wtedy czas przyjemniej można spędzić. wszystkim polecam serwis www.autokary24.pl, można trafić na promocje cenowe na przejazdy za granicę...!
    • mama.globtroterka Re: Autokarem do Włoch 28.01.15, 11:06
      My sporo podróżujemy z naszym kilkulatkiem i to głównie samochodem. Proponuję przemyśleć jeszcze raz samochód. Im krótsza tym lepsza - może zamiast Rimini któraś miejscowość na Lido di Jesolo? Będzie bliżej. Np z Katowic do Caorle jest niewiele ponad 900 km. Trasa też jest ok - od połowy Czech praktycznie cały czas autostradą. Jeśli nie czujecie się na siłach przejechać trasę na raz to zatrzymajcie się na nocleg w Austrii. Lepiej jechać w nocy, kiedy dzieci śpią. A jak się obudzą to zjechać na postój żeby nogi rozprostować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka