Dodaj do ulubionych

Kreta- ktora miejscowosc najciekawsza na wczasy?

02.09.05, 20:36
Wybieramy sie za niecale 2 tygodnie na Krete, chcemy wykupic wczasy z oferty
Last Minute. Jedziemy z synkiem 9 miesiecznym.
Doradzcie, ktora miejscowosc jest najciekawsza, ma ladna plaze itd. Duzo
czytalam o Stalidzie. Czy to duza miejscowosc?
Obserwuj wątek
    • atena_cka Re: Kreta- ktora miejscowosc najciekawsza na wcza 02.09.05, 22:44
      Na wyspach greckich rewelacyjnych plaż raczej się nie znajdzie, ale i tak mają
      swój niepowtarzalny urok, no i tak ciepła woda! W Krecie jesteśmy z mężem
      zakochani po uszy. Najbardziej podobała się nam zachodnia część wyspy i
      miejscowości wokół Chani. Z tego co pamiętam bardzo ładna plaża była w Agia
      Marina.
      Koniecznie zobaczcie Elafonisi - PRZEPIĘKNA PLAŻA z różowym piaskiem przy
      brzegu. Dosłownie jak w raju!!! Jest to na południowo-zachodnim krańcu wyspy.
      My mieszkaliśmy w Kato Gouves - bliżej Iraklionu, plaży tam rewelacyjnej nie
      ma, ale wtedy jeszcze nie mieliśmy dziecka, wsiadaliśmy w samochód i
      jechaliśmy gdzie nas oczy poniosły!

Życzę udanego urlopu na tej boskiej wyspie,
      Aneta
    • ja_goda Re: Kreta- ktora miejscowosc najciekawsza na wcza 03.09.05, 10:43
      Ja bylam z dziecmi w czerwcu w Stalidzie. Dziekowalam losowi, ze nie trafilismy
      do np. Hersonissos, dla mnie nie do przyjecia na wakacje z dzieckiem. Stalida
      to w miare mala miejscowosc turystyczna, w ktorej jednak jest wszystko co
      potrzeba (sklepy, kafejki, bary, wypozyczalnie). W czerwcu nie bylo tak zle
      jesli chodzi o tlumy, wiec pewnie we wrzesniu tez nie bedzie najgorzej.
      Najwiekszym plusem byla plaza, piaszczysta, jak nad polskim morzem (co jest
      podobno rzadkoscia na Krecie). Minusem byl brak promenady spacerowej, wzdluz
      miejscowosci ciagnie sie waska uliczka, w wiekszosci bez chodnika, po ktorej
      jezdza skutery i samochody, ale my chodzilismy z wozkiem i bylo w miare
      bezpiecznie. Jesli masz jeszcze jakies pytania chetnie odpowiem. Pozdrawiam.
      • olikk Re: Kreta- ktora miejscowosc najciekawsza na wcza 08.09.05, 15:32
        ups..ja sie wybieram z dzieckiem w okolice Hersonisoss... dlaczego nie polecasz
        tam z dziecmi?
        • ja_goda Re: Kreta- ktora miejscowosc najciekawsza na wcza 08.09.05, 21:29
          Witaj! Oczywiscie kazdy ma inne wymagania, ale mnie Hersonissos przerazilo i
          odbiegalo baaardzo od mojego wyobrazenia greckich wakacji. To duze miasto
          turystyczne, pelne dyskotek, barow, sklepow, ujezdzajacych skuterow i
          czterokolowcow. Generalnie moje wrazenia: zgielk, halas i smrod spalin. Kiedy
          jade na wakacje, zwlaszcza na wakacje z dziecmi chce troche odpoczac i unikam
          duzych miast (nigdy na przyklad nie pojechalabym do Swinoujscia). Oczywiscie
          wszystko zalezy od tego gdzie polozony jest hotel. Jesli na obrzezach miasta to
          jest szansa na troche spokoju. Nie wiem tez w jakim wieku masz dzieci, moze
          spragnione sa juz rozrywek? Moim dzieciom wystarczy jeszcze plaza, morze i
          basen, Stalis w sumie tez bylo dla mnie troche za duze i za gwarne smile), ale nie
          wiem czy na greckich wyspach jest szansa na cos spokojniejszego. Pozdrawiam i
          zycze udanych wakacji.
          • olikk Re: Kreta- ktora miejscowosc najciekawsza na wcza 09.09.05, 10:38
            Dziekuje za szybka odp. No moje dziecie napewno z rozrywek nie skorzysta - ma
            10 mies smile) Natomiast pocieszam sie ze hotel jest 2,5 km od miasta a jedziemy
            w II polowie pazdziernika wiec moze juz nie bedzie tak tloczno od turystow.
            Bardziej mnie martwia te plaze... mozesz cos wiecej napisac? Jakie zejscia do
            morza, czy dziecko moze sie bawic w piasku (czy sa ostre zwirki) - w ofercie
            przeczytalam ze plaza piaszcysta...z gory dziekuje za kolejna odp
            • ja_goda Re: Kreta- ktora miejscowosc najciekawsza na wcza 09.09.05, 19:53
              No to rzeczywiscie Twoje dziecko nie skorzysta z rozrywek smile). Nie wiem jakie
              sa plaze w Hersonissos. W Stalis, gdzie bylismy (w sumie niedaleko od
              Hersonissos), byl cudny piaseczek i tak tez napisano w ofercie. Poszukaj na
              forum Turystyka, podforum Grecja i Cypr, podaj nazwe hotelu, moze dowiesz sie
              czegos wiecej. Pozdrawiam.
    • ptaszek76 Re: Kreta- ktora miejscowosc najciekawsza na wcza 03.09.05, 22:39
      mam pytanie - ile kosztuje last minute dla rodziny z dzieckiem?
      • neronka Re: Kreta- ktora miejscowosc najciekawsza na wcza 05.09.05, 11:19
        Polecam miejscowości w zach częśći Krety czyli okolice Chanii - Kato Doratso,
        Kato Stalos, Platanias, Agia arina
        albo Georgoupoli - najszersza plaża na Krecie.
        Do zobaczenia:przepiękny atol-Elafonissi, plaże Balos, Falasarna.
    • jusienka Re: Kreta- ktora miejscowosc najciekawsza na wcza 05.09.05, 21:39
      www.siriosvillage.gr/ to ja polecam. lecimy tam 24 wrzesnia na dwa
      tygodnie z 14-miesieczna coreczka z open travel. wiem bardzo duzo o tym
      miejscu, hotelu - serdecznie polecam, bo z doswiadczen innych zapowiada sie
      naprawde ciekawie.
      pozdrowienia surprised)
      • mamulinka do jusienki 27.09.05, 20:54
        witam
        ja rowniez wybieram sie na krete. wszystko co ogladalm nie bardzo mi
        odpowiadalo, az tu ogladnelam link "siriosvillage" wyglada na naprawde sliczne
        miejsce dla dzieci... chce zapytac jak zorganizowaliscie taka wycieczke i do
        takiego fajnego miejsca... czy to przez biuro podrozy? My planujemy wyjazd w
        przyszlym tygodniu, czy uda nam sie wszystko zorganizowac na czas?
        Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
        • neronka Re: do jusienki 30.09.05, 22:27
          Popatrz na last minuty z Rainbow lub z Open Travel-oni mają w ofercie Siriosa.
          Ewentualnie mogę Wam też polecić inny super hotelik z dzieckiem - Kavos na Stavros.
        • jusienka Re: do jusienki 16.10.05, 22:27
          Sorka,
          dopiero tu zajrzalam.
          My juz po wakacjach w Sirios - bylo cudnie i naprawde polecam!
          Bylismy z czternastomiesieczna corka, nie mielismy zadnych problemow, sporo
          pozwiedzalismy, Kreta jest cudna. Jesli ktos chce zobaczyc zdjecia, to zaden
          problem (z wyjatkiem tego, ze poczte sprawadzam dosc rzadko i trzeba troche
          poczekac az sie odezwe).
          Pojechalismy z open travel, a wyjaz wykupowalismy chyba dwa tygodnie wczesniej.
          Mam nadzieje, ze zdecydowaliscie sie na fajne miejsce i wyjazd sie udal surprised)
          Pozdrowienia
    • violik Re: Kreta- ktora miejscowosc najciekawsza na wcza 12.09.05, 10:26
      Kreta dzieli się na zachodnią - górzystą, dzikszą, rolniczą - z pięknymi plażami
      a część wschodnia - to przemysł i rozrywki - tam też jest głośniej

My wróciliśmy z Stavros - to blisko Chania, na zachodzie wyspy

Plaża w Stavros jest dla maluchów wyśmienita - jedna z najlepszych w okolicy.
      Byliśmy z Triadą

Pamiętaj, że plaże na Krecie są KAMIENISTE, także dno morza może być z płyt
      bazaltowych lub w naroślach na kamieniach

Stavros ma plażę typu : mały grysik - co na Krecie jest uważane za piasek

Jedyna plaża piaszczysta to chyba właśnie Elafonissi, ale tam nie ma ośrodków
      turystycznych (dzika Kreta)

Polecam dla malucha Kretę zachodnią - tu któraś z dziewczyn wymieniała plaże w
      Platanias, Agia Marina... Może być też Georgiopolis i okolice, gdzie jest
      piękne jezioro, ciepłe i płytkie - idealne dla maluszka

Byłam na Krecie 2 razy z dzieciakami i dla nich najwazniejsza jest woda, więc
      ważny jest też basen w hotelu...

Pozdrawiam,
      W.
      • sugar_mami Re: Kreta- ktora miejscowosc najciekawsza na wcza 12.09.05, 10:38
        Mysmy tego roku zakochali sie w Krecie. Czesc Wakacji spedzilismy w okolicach
        Chanii, odwiedzilismy Elafonissi i jeszcze kolejny tydzien w Agia Paraskevi -
        wiosce o 7 domkach i dwoch kosciolach!!! Cudowne dzikie plaze - piaszczyste,
        kamieniste, wszystko co dusza zapragnie. Raj, ze wzgorz mozna bylo podziwiac
        Moze Libijskie. Jedyny mankament to daleko wszedzie, do najblizszego sklepu 2
        godziny samochodem, do najblizszej wioski pol godziny autem. Mysmy kupowali na
        zapas. To byly moje wymarzone wakacje.

sugar

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka