Dodaj do ulubionych

z 4 latkiem do egiptu?

24.06.07, 13:07
Czesc. mam pytanie do mam ,które byly z dzieckiem w egipcie. co warto
zobaczyc , co ze soba zabrac i moze macie jakies inne praktyczne rady? bede
bardzo wdzieczna. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • agga_27 Re: z 4 latkiem do egiptu? 24.06.07, 14:17
      Ja byłam jak Julka miała rok i teraz jak prawie dwa latka, z tym że zero
      zwiedzania, sam wypoczynek. Myślę, że na wyjazd z czterolatkiem do Egiptu
      powinnaś się przygotować tak jak na każdy inny w ciepłe kraje. Ważny jest dobry
      hotel z dobrym jedzeniem, z atrakcjami dla czterolatka - jakieś małe zjeżdżalnie
      etc.(warto najpierw poczytać opinie o hotelu np. na holidaywatchdog lub
      tripadvisor albo jesli planujesz Hurghadę na hurghada.pl).Koniecznie trzeba
      zabrać zestaw leków na biegunkę, na zatrucia (chociaż jak się złapie wirusa
      grypy żołądkowej to trzeba przechorować i tylko się nawadniać).Jeśli maluch jest
      wytrzymały i dobrze znosi dłuższe podróże, to możecie planować jakieś dalsze
      wycieczki (chociaż może wypowie się ktoś kto był na takiej wycieczce np. do
      Kairu z dzieckiem w podobnym wieku, znajoma z rocznym dzieckiem zdecydowanie
      odradzała), na pewno np. rejs statkiem ze szklanym dnem z oglądaniem raf i
      rybek, czy też na jakąś wyspę- to są kilkugodzinne wycieczki na pewno do
      wytrzymania dla Malucha.
      • aneczka22wawa Re: z 4 latkiem do egiptu? 24.06.07, 14:37
        Dziekuje Ago a czy szczepilas moze dziecko przed wyjazdem? czy nie ma takiej
        potrzeby? Moj maluch jest wytrzymaly lubi długie wycieczki,ale to bedzie
        pierwsza jego tak daleka podróz.lecimy na 2 tyg i chcialabym tydzien
        przeznaczyc na wypoczynek tydzien na zwiedzanie.
        • kulawa.stonka Re: z 4 latkiem do egiptu? 24.06.07, 16:06
          Warto zastanowić się także nad terminem wyjazdu. Ja byłam dwa razy: na początku
          sierpnia i na początku września. Sierpień to temperatury powyżej 40 oC a w
          głębi lądu to nawet dużo wyższe ( W Dolinie Królów myślałam że zejdę z tego
          świata...). Wrześniowe temperatury są troszkę niższe, ale też powyżej 30 oC. I
          żadnych chmur.

Dla dzieci TRZEBA zabrać jakieś sandałki do chodzenia po plaży - bo piasek jest
          tak rozpalony że parzy w stopy!!! Sama się poparzyłam.

Konieczne są również tabletki na "zemstę faraona". Działa TYLKO egipski węgiel
          o nazwie ANTINAL ( do kupienia w licznych aptekach za grosze). Polskie tabletki
          nie dają rady "faraonowi" smile
          • kulawa.stonka Re: z 4 latkiem do egiptu? 24.06.07, 16:15
            No i raczej odradzam podróżowanie po Egipcie z dzieckiem. Moim zdaniem
            najlepszą formą jest TYLKO wypoczynek. Na wycieczkę np. do Kairu wyjeżdźa się w
            nocy ( 24 - 2 w nocy) jedzie się do rana. Zwiedza się przez cały dzień. Wiele
            razy wsiada się i wysiada z klimatyzowanego autokaru ( różnica temp. w
            autokarze 22 oC a na zewnątrz 42 np...) - po kilku wysiadkach głowa pęka z bólu.

Pamiętam historię z mojego wrześniowego wyjazdu:

Na wycieczce do Doliny Królów jacyś młodzi ludzie mieli ze sobą termometr. Było
            na nim... 57 oC w cieniu...Czułam przy oddychaniu że mi się włosy w nosie
            topią big_grinDD
            Klimat tylko dlatego jest do zniesienia, że jest tam suche powietrze.
    • vivyan Re: z 4 latkiem do egiptu? 24.06.07, 19:47
      Byłam w Egipcie z czterolatkiem własnie i myslę, że tak jak napisały juz
      dziewczyny powinnaś sie przygotować jak na każdy wyjazd do ciepłych krajów. Weź
      ze sobą apteczkę(koniecznie coś przeciw biegunce!), kremy z wysokim filtrem
      (nawet jeśli dziecko nie ma bardzo jasnej skóry, słońce tam praży
      niemiłosiernie i łatwo o poparzenia). Nie polecałabym zwiedzania z
      czterolatkiem (bylismy na dwudniowej wycieczce w Kairze, syn został w hotelu z
      tesciami), w tamtejszych temperaturach i przy bardzo dużym tempie zwiedzania
      może tego nie wytrzymać, dorosłym momentami bywa trudno. Na pewno warto wybrać
      się na wycieczkę na rafy - płynie się stateczkiem wycieczkowym, jest postój na
      nurkowanie, potem kilka godzin na małej wysepce. Trzeba pamiętać, żeby dziecko
      naprawdę dużo piło.Życzę udanych wakacji, na pewno będziecie miło wspominać ten
      wyjazd smile
      • kulawa.stonka Re: z 4 latkiem do egiptu? 24.06.07, 22:33
        Tak, tak!!! na taki całodzienny rejs po rafach warto zabrać dzieci. Na statku
        serwowany jest obiad i picie, więc głodni nie będziecie.
    • kiwi1910 Re: z 4 latkiem do egiptu? 25.06.07, 01:16
      ja byłam z 4 miesięczniakiem - tylko wypoczynkowo, mąż ze starsza zwiedzali ale
      to był luty więc znacznie chłodniej.
      najważniejsza sprawa to wzmocnić sobie florę bakteryjną przed wyjazdem - czyli
      nawet miesiąc przed serwować sobie i dzieciom lakcid, trilac albo inne takie.
    • k.solska Re: z 4 latkiem do egiptu? 27.06.07, 21:18
      Ja właśnie wróciłam z Egiptu z 10-cio miesięczniakiem, ale były to wakacje
      stacjonarne, bo w tych temperaturach nawet dorośli nie dają rady. Na Egipt z
      dzieckiem zdecydowanie najlepsze miesiące to listopad do marca. Ale jeśli
      wybieracie się w wakacje, to rzeczywiście lepiej nie porywać się na wycieczki
      typu Kair czy Luksor. Ale wycieczki na rafy rzeczywiście są godne polecenia.
      Znajomi byli na takiej z 5-cio letnią córeczką i wszyscy wrócili bardzo
      zadowoleni. Podobno wyspy Tiran są ciekawsze od parku Ras Mohammed, jeśli
      byście musieli wybierać.
      Co do praktycznych rad, to:
      1. Radzę zakupić Nifuroksazyd (na receptę), poza tym Smectę, coś na gorączkę,
      katar (przeziębienie to wbrew pozorom częsta przypadłość w Egipcie - dla dzieci
      polecam Euphorbium).
      2. Pamiętać, żeby nie pić napojów z lodem i wodę raczej tylko butelkowaną
      3. Uważać na daktyle, to podobno fabryka bakterii
      4. Przynajmniej na tydzień przed wyjazdem zacząć zażywać, np. Trilac i potem w
      trakcie wakacji też. Trilac jest o tyle fajny, że nie musi być w lodówce
      Życzę udanych wakacji! smile
      • kruszynka301 Re: z 4 latkiem do egiptu? 27.06.07, 22:02
        Jeszcze coś dodam:
        Nifuroksazyd lepiej kupić bez recepty za grosze w Egipcie.

Ale przede wszystkim pamiętajcie, że jesteście ubezpieczeni, i w razie jakichkolwiek kłopotów z dzieckiem WZYWAĆ lekarza - do nas przyjechał w 15 minut od wezwania o 4 nad ranem.

Z dziećmi polecam przejażdżkę na wielbłądzie (prawdopodobnie będziecie mieć wielbłąda na plaży hotelowej), wioskę beduinską, całodniowe safari (oczywiście, nie w letnich miesiącach).

Rejsu łodzią nie za bardzo polecam - moja córeczka się nudziła, natomiast zamiast tego warto się wybrać do parku narodowego raf kolarowych Sharm el Naga (wycieczka z Hrg)- kiedy wchodzi się do wody, od razu podpływają kolorowe rybki. Byłam tam z 2-letnią córą, która piszczała z radości, poza tym, na plaży jest piasek, więc łatwo dziecko czymś zająć.
    • mw144 Re: z 4 latkiem do egiptu? 28.06.07, 08:48
      Właściwie dziewczyny wyczerpały tematsmile Dodam tylko, że gdybyście się chcieli
      wybrac na jakąś dłuższą wycieczkę (np Kair), to polecałabym jednak lot
      samolotem. Wada jest taka, że bez przewodnika, ale za to lot trwa kilkadziesiąt
      minut, a nie całą noc autobusem. Ceny lotów krajowych są raczej przytępne, za 2
      os + niemowlę trasa Sharm-Kair w obie strony zapłacilismy ok. 300 zł
      (rezerwując z dwumiesięcznym wyprzedzeniem).
      • hasza2 Re: z 4 latkiem do egiptu? 28.06.07, 10:26
        Byłam w tym roku z 4-ro latkiem w Egipcie, ale w maju.Gorąco już było bardzo ,
        nie wiem jak będzie teraz. Zwiedzania z dzieckiem nie polecam jak juz to aqua
        park , delfinarium i może jakis krótki rejs, wszystko inne to meczarnia dla
        dziecka .Jak chcecie zwiedzać to róbcie to na zmianę ,a dziecko zostawcie z
        jednym z Was przy basenie - tam będzie mu najlepiej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka