kkiinniiaa 18.02.08, 15:16 Bardzo prosze o jakieś informacje?? Co można podawać takiemu dziecku przed wyjazdem?? co może tam jeść?? co trzeba zabrać ze sobą a co tam jest dostępne?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruszynka301 Re: Egipt w lipcu z 2 letnim synkiem?? czy ktoś b 18.02.08, 19:53 - 2 tygodnie przed wyjazdem i w trakcie podawaj probiotyki (całej rodzinie - dzieci są najmniej narażone na zemstę), - jeść może wszystko, na co będzie miał ochotę, oczywiście w granicach rozsądku, moja córeczka w tym wieku żywiła się kurczakami, ciasteczkami i bananami, w lipcu będą jeszcze przepyszne arbuzy - oprócz wieprzowiny wszystko jest dostępne - ale ja zabierałam pampersy, żeby nie latać po sklepach, czego nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
kkiinniiaa Re: Egipt w lipcu z 2 letnim synkiem?? czy ktoś b 18.02.08, 21:44 Dziekuje Ci bardzo za informacje, napisz mi jeszcze czy jest tam dostępne mleko w proszku np. Nan Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Egipt w lipcu z 2 letnim synkiem?? czy ktoś b 18.02.08, 22:41 Ja mogę Ci napisać. Oczywiście mleczka są dostępne, ale nie licz na to, że będą to takie same mleczka jak w Polsce. Są mleczka, które nazywają się Nestle (więc produkuje je ten sam koncern co NAN), ale jest to jednak inny produkt. Jeśli Twoje dziecko jest grymaśne, może nowego mleczka nie polubić. PS. Pampersy są oczywiście dostępne w każdym większym sklepie i w aptekach. Odpowiedz Link Zgłoś
kkiinniiaa Re: Egipt w lipcu z 2 letnim synkiem?? czy ktoś b 18.02.08, 22:57 Dziekuje Czy byliście w Sharm el Sheikh Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: Egipt w lipcu z 2 letnim synkiem?? czy ktoś b 19.02.08, 09:00 ja byłam w Hurghadzie, ale jedzenie hotelowe jest mniej więcej takie same (oczywiście zależy od standardu hotelu). Ja byłam z córeczką hiperniejadkiem, a jednak w Egipcie nie miałam z nią żadnego problemu - kupowałąm tylko na straganach banany i pistacje, bo akurat w naszym hotelu ich nie było, a moje dziecko to uwielbiało. Zemstę dostała dopiero po 3-cim pobycie, w wieku 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
monjan kruszynko 19.02.08, 09:54 podlacze sie do pytania-jakie probiotyki podawac jedziemy za 2 tyg, syn ma rok Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda-naj Re: monjan 19.02.08, 10:43 wydaje mi się,że to juz bez różnicy,my np.czasem podajemy LACIDOFIL.mam prośbę.Napisz po powrocie jak było,bo wybieram sie w maju z 14 miesięcznym synkiem i każda informacja sie przyda.Powiem szczerze,że najbardziej obawiam sie lotu-jak go np.zając przez ponad 4 godziny? Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: monjan 19.02.08, 11:29 hehe tez sie tego obawiam napisze po powrocie jests na forum egipt?tam na pewno tez bede pisac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kkiinniiaa Re: monjan 19.02.08, 15:44 Będe czekać na wiadomośc jak było życzymy udanego wypoczynku!!! Kinia i Kubuś Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: monjan 19.02.08, 17:49 Książeczki, jakaś nowa zabawka - 4 godziny to jednak nie aż tak długo. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: kruszynko 19.02.08, 17:48 Preparaty z pałeczkami kwasu mlekowego bardzo często trzeba trzymać w lodówce. Najlepiej pójść do apteki i poprosić aptekarza o takie, w przypadku których nie jest to konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: kruszynko 19.02.08, 17:54 To oczywista oczywistość). Dlatego w Polsce moja rodzina zażywa lakcid (trzeba trzymać w lodówce), a w Egipcie Trilac - ale najlepiej zapytać się w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: kruszynko 19.02.08, 21:00 Ha, co dla jednych oczywiste, dla innych oczywiste nie jest. Np. Trilac - przez lata żyłem w świadomości, że nie trzeba go trzymać w lodówce. Aż do ubiegłego roku, gdy ktoś mnie uświadomił, że to nie jest prawda, bo ma w domu pudełko i na nim pisze, że trzeba trzymać w lodówce. Sprawdziłem - a miałem dwa opakowania. Na starszym była temperatura pokojowa, na nowszym - lodówka. Wygląda na to, że producent zmienił zdanie lub technologię produkcji. Dlatego piszę, żeby zapytać w aptece, bo różnie - jak to widać - bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Trilac 19.02.08, 21:42 Już rozumiem, dlaczego są takie podzielone zdania co do Trilacu - ja kupowałam kilka miesięcy temu, i napisane było, że nie trzeba wkładać do lodówki. Pamiętam, jak ktoś na forum napisał, że trzeba - uznałam, że się pomylił... Dziękuję za zwrócenie uwagi, będę patrzeć na opakowania; zazwyczaj dokładnie czytam pierwsze opakowanie, następnych już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Egipt w lipcu z 2 letnim synkiem?? czy ktoś b 19.02.08, 17:51 Nie, w Hurghadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kkiinniiaa Re: Egipt w lipcu z 2 letnim synkiem?? czy ktoś b 23.04.08, 13:48 i jak synek wytrzymał upały?? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Egipt w lipcu z 2 letnim synkiem?? czy ktoś b 23.04.08, 18:11 Nie byliśmy w Egipcie w środku lata, więc doświadczeń co do tego kraju w środku lata nie mam. Natomiast byłem z dzieckiem kilka razy w bardzo upalnych miejscach, gdzie temperatura w cieniu wynosiła w okolicach 40 stopni (co chyba odpowieda mniej więcej Egiptowi w lecie). Nasz synek zniósł te upały doskonale. Oczywiście trzeba pamiętać o podstawowych zasadach - dziecko powinno spędzać czas w miarę możliwości w cieniu, a jeśli wychodzimy na słońce, to stosujemy krem z bardzo wysokim filtrem. Dziecko musi też dostawać dużo napojów. I - rzecz jasna - nie należy przesadzać z klimatyzacją. Odpowiedz Link Zgłoś