didi.00 17.05.06, 08:48 Może któraś z was miała podobny kłopot...Czy w którymś kościele w Lublinie udzielają chrztu bez problemów jeśli rodzice nie mają ślubu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta.sk Re: chrzest bez ślubu 19.05.06, 19:20 Myślę, że w większości kościołów, o ile nie w każdym, nie powinni robić problemów z ochszczeniem dziecka, po prostu rodzice dziecka nie wezmą komunii świętej. Miałam taki przypadek w rodzinie i dowiadywałam się w różnych kościołach.Księża i zakonnicy tłumaczyli to tym, żeby nie pokazywać " złej drogi" na jaką zeszli rodzice i nie deprawować innych. Problem rozwiązano tak, że rodzice zadeklarowali, że się pobiorą, (ale bez żadnych konkretnych terminów), i nie wzięli komunii na mszy. Pzdrawiam i życzę cierpliwości. Na pewno chrztu dziecku odmówić nie mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
badgirl10 Re: chrzest bez ślubu 23.05.06, 21:51 no ja mam ten sam problem, ale z tego co wiem, napewno gdzies znajdzie sie taki kosciol ze ochszczą.... Odpowiedz Link Zgłoś
lorienn Re: chrzest bez ślubu 04.08.06, 23:00 Może nie w Lublinie, ale w Kazimierzówce (koło Świdnika) proboszcz nomen omen Kościółko nie robi żadnych problemów. Dusza człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
didi.00 Re: chrzest bez ślubu 05.08.06, 13:24 Dzieki za info. Już ochrzściłam i to w swoim kościele. Okazało się ze bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
w-kachna Re: chrzest bez ślubu 06.09.06, 21:27 Didi, W ktorym kosciele ochrzczono twoje dziecko? Nam proboszcz stale odmawia wiec musimy szukac innego wyjscia. Bede wdzieczna za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
didi.00 Re: chrzest bez ślubu 09.09.06, 20:43 Ja chrzciłam na Kalinie, ale jeśli nie jesteś z tej parafii musisz przynieść zaświadczenie od swojego księdza, ze dziecko może przyjąć chrzest, więc pewnie na jedno wyjdzie, bo ksiadz ci nie da. Spróbuj poza miastem. Tam często nawet i tego zaświadczenia nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: chrzest bez ślubu 10.09.06, 23:15 Poodbno na Warszawskiej można. Ale to nic sprawdzonego... Odpowiedz Link Zgłoś
reni_78 tylko ojcowie duszpasterze ! 26.09.06, 10:59 Kalina, ul. Lwowska Parafia Matki Bożej Wspomożenia Wiernych Ojcowie Salezjanie od Św. Jana Bosko dziwna prawda jest taka, że Ojcowie (Salezjanie, Kapucyni, Franciszkanie) są generalnie duszpasterzami i świadczą posługi kapłańskie natomiast zwykły kler w większości to biznesmeni świadczący usługi ( czyli w zależności od ilości posiadanej przez Ciebie kasy, coś da, lub nie da się załatwić ( oficjalny cennik w niektórych parafiach-kasotrzepach (moja była pseudoparafia) - ślub 500zł - odstępne od Pani Młodej 200zł u Ojców Duszpasterzy (moja obecna parafia) najprawdziwsza w świecie co łaska !!! plus komentarz, że nie mamy prawa dać organiście więcej jak ileśtam złoty... z możliwością usłyszenia komentarza, że 100zł to za dużo... Jeśli są problemy ZAWSZE POLECAM OJCÓW ZAKONNYCH DUSZPASTERZY !!! Odpowiedz Link Zgłoś