mmiastowy 31.10.09, 00:00 Kto to jest Pani Joanna Derkaczew? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abrazo List. Prowadzimy dialog z widzem 31.10.09, 09:51 i wyszło szydło z worka.. rzetelność "dziennikarska".. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel ck Re: List. Prowadzimy dialog z widzem IP: 77.223.216.* 31.10.09, 10:27 gratulacje dla teatru i pana Szczerskiego. Kto chce to i tak w końcu trafi do teatru. Osobiście zaliczam min. 2x w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: List. Prowadzimy dialog z widzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.09, 16:50 a ja odkąd Szczerski jest dyrektorem wstydzę się tam zaglądać... żenada... człowiek sponiewierał instytucję budującą teatralne tradycje w Kielcach... naprawdę bardzo słaby teatr... bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logiczny Re: List. Prowadzimy dialog z widzem IP: *.chello.pl 31.10.09, 22:30 Skoro tam w ogóle nie zaglądasz, skąd wiesz, jaki jest to teatr? A ponieważ - jak sam napisałeś - nie wiesz, to po co zabierasz głos w sprawach, o których nie masz pojęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: List. Prowadzimy dialog z widzem IP: *.chello.pl 31.10.09, 23:25 xxx-zesie nie wiesz co piszesz, bełkoczesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pen Re: List. Prowadzimy dialog z widzem IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.11.09, 09:57 Dokładnie, zgadzam się z xxx. Chodziłam do teatru raz, dwa razy w roku i za każdym razem mówiłam sobie „nigdy więcej” – bo wiecie, jak chcę obejrzeć sitcom, to mogę w TV… ale nie traciłam nadziei, że może jednak będzie w tym jakaś „sztuka”. Wymiękłam po „Transatlantyku”. Jeśli z powieści o emigracji i ambiwalentnym stosunku do ojczyzny, robi się sztukę gejowską, gdzie głównym motywem jest aluzyjnie wypowiadany tekst „czy mu stanie czy mu nie stanie” (w założeniu chodziło o stawienie się na pojedynek:)) to doszłam do wniosku, że nie takich wrażeń szukam w teatrze. To, co naprawdę było dobre w naszym teatrze, i co jeszcze pamiętam, to jednoaktówki Beckett’a, ale to było bardzo dawno… Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: List. Prowadzimy dialog z widzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 11:20 Szanowna Pen, Istotnie, do wielu sztuk wystawianych w teatrach (nie tylko kieleckim) można mieć zastrzeżenia. Tak to już jest, że odbiór sztuki nie jest uniwersalny, a osobisty. Nie będę wchodził w polemikę, jak należy rozumieć tekst Gombrowicza, zaznaczę jedynie, że nie jest to tekst "o emigracji i ambiwalentnym stosunku do ojczyzny", na pewno nie to miało się wysunąć na pierwszy plan. Jeśli w utworach Gombrowicza doszukujesz się mickiewiczowskiej wizji roli i powinności poety, to błądzisz, oj błądzisz. Na koniec dodam tylko, że akurat ten spektakl był jednym z lepszych na kieleckiej scenie w ostatnich latach, co zostało dostrzeżone przez krytykę ogólnopolską, np. Izabela Oleksik Dziennik Teatrlany Kraków 10 kwietnia 2008 "(...) Adaptacja "Trans-Atlantyku" jest ukłonem i hołdem w stronę Witolda Gombrowicza. Sam autor mówił, że nikt, prócz niego nie zdoła tego wyreżyserować. Nie mógł zobaczyć spektaklu Piotra Siekluckiego. Jest to "Trans-Atlantyk", który potrafi zaprzeć dech w piersiach, zadziwić pomysłami i precyzją wykonania (...)" Janusz R. Kowalczyk, Rzeczpospolita, 2 kwietnia 2008 "Kielecka scena, której od lat szefuje Piotr Szczerski, nie leży w orbicie szczególnego zainteresowania widzów spoza miasta i regionu. Wielka szkoda. Przydałby się tzw. mądry snobizm na ten teatr, bo wart tego." Po resztę recenzji, odsyłam na strony internetowe teatru. Szanowna Pen, może w istocie warto by było pójśc do teatru i dać kieleckiej scenie szansę? Wcześniej radziłbym coś przeczytać o sztuce, na którą się wybieramy, po spektaklu zastanowić się co tak naprawdę reżyser chciał przekazać, na czym się skupił. Sądzę, że to będzie lepsze wyjście, aniżeli bezmyślne powtarzanie kłamstw na temat kieleckiego teatru. Ale uderzając w gombrowiczowski ton, napiszę, takie to przecież poslkie, takie małe, dużo prostsze. Z pozdrowieniami, Obiektywny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pen Re: List. Prowadzimy dialog z widzem IP: *.146.12.168.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.11.09, 11:20 Drogi Obiektywny, Samo forum ma to do siebie, że jest subkiektywne:) więc i Twoja i moja i nawet recenzentów opinia też taka jest. A zatem kogo zachwyca kielecki teatr, niech chodzi na sztuki, a ja na razie się nie wybieram. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrzebło Istytucja lokalna.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 15:54 www.e-teatr.pl/pl/artykuly/81457.html .."teatr to instytucja lokalna, powinna otwierać się na problemy i historie MIEJSCA ,gdzie działa"... Niestety! Teatr w Kielcach jest kosmopolityczny i "modny"; serwuje nam spektakle poruszające problemy importowane z odległych i obcych polskiemu i kieleckiemu widzowi podwórek ,a sposób przedstawiania "zawiłości ludzkiej natury" w tym teatrze, jest brutalny , napastliwy i nie wnosi edukacyjnych plusów w srodowisko młodych ludzi. Raczej importuje zlo i deprawację swoją nieudolnością w rozpoznawaniu istoty problemów społecznych , międzyludzkich i ich żródeł, niż służy młodej społeczności pomocą . Ten Teatr sam się z sobą ( i gronem podobnych, infantylnych lekkoduchów) dobrze bawi. Pan Szczaerski niech będzie uczciwszy, niech wyłuszczy , jaka dotację ze strony Urzędów w mieście( w postaci darmowych biletów i "pełnej widowni" za pieniądze podatników) otrzymuje. Poza tym ,jeśli już pan.SZ. tak epatuje ilościami,to programy telewizyjne typu sitcom , cieszą się większa popularnością z racji dostępności...; podobnie jak Hinduizm w Indiach :(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Istytucja lokalna.. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.11.09, 09:08 Panie Piotrze coś więcej o Wałbrzyskich Fanaberjach ile gwiazdek wPana ocenie ma ten przegląd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Istytucja lokalna.. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.11.09, 10:42 Polecam do dyskusji art.Rozowy o teatrze.Bardzo trafne uwagi autorki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokalny Re: Istytucja lokalna.. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.11.09, 11:34 Włodarze od kultury porozmawiajcie o kuturze kieleckiej w gronie czytelników Gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
vogler List. Prowadzimy dialog z widzem 03.11.09, 13:33 Witam wszystkich miłośników teatru,zwłaszcza tego,który umownie nazywany jest "offowym" Zapraszam na IX Przegląd Teatrów Alternatywnych- 6-8 listopada'09 w Bazie Zbożowej. Szczegóły na stronie www.eccehomo.pl. lub baza-zbozowa-eu Pozdrawiam Anna Kantyka- Grela Odpowiedz Link Zgłoś