fifi_0 09.02.10, 20:45 Potrzebuję opinii na temat Gimnazjów w Kielcach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skiab Re: gimnazjum 10.02.10, 15:43 Też szukam... rozmawiam ze znajomymi, bo przed moim synem taki wybór. Jak do tej pory dużo pozytywnych opinii słyszałam o gimnazjum na Barwinku chyba nr 16, gimnazjum nr 3 i nr 6. Ale chętnie poznam opinie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
oczko426 Re: gimnazjum 11.02.10, 22:15 Polecam katolickie gimnazjum na ul.Słowackiego prowadzone przez zakonnice.Jest prywatne.Poziom nauki,podejście do dzieci,atmosfera w szkole jest zupełnie inna niż w publicznych gimnazjach.Jest mnóstwo konsultacji z każdego przedmiotu-nauczyciele są zawsze do dyspozycji.Poza tym dzieci są traktowane z szacunkiem w przeciwieństwie do wielu szkół publicznych.Panują tam z góry określone zasady i wymogi,a dzieci,które się do nich nie zechcą dostosować-muszą opuścić szkołę. Odradzam gimnazjum nr 2 w Kielcach ul.Prosta.Niski poziom i patologia-dzieciaki,które dobrze się uczą,są odrzucane,a role przywódcze w klasach pełnią niestety dzieci z rodzin patologicznych,które palą,klną,wagarują itd.To gimnazjum było takie odkąd powstało. O tym na Barwinku słyszałam,że jest tam przemoc,ale nie znam szczegółów Odpowiedz Link Zgłoś
skiab Re: gimnazjum 12.02.10, 12:58 oczko, a jak jest z opłatami w gimnazjum katolickim? Gdzieś mi się obiło o uszy, że oni dostali uprawnienia szkoły publicznej i podobno nie ma już czesnego? Czy to prawda? A jeśli nie, to jakie są opłaty? No i jak wygląda nabór?;-) Potrzebna opinia z kościoła? O gimnazjum na Prostej też słyszałam podobne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
oczko426 Re: gimnazjum 12.02.10, 15:40 Na chwilę obecną jest to szkoła płatna.110zł/m-c.Nabór:średnia ocen-dziecko musi mieć świadectwo z SP z czerwonym paskiem.Potrzebna jest tylko opinia katechety. Przyszli pierwszoklasiści na kilka dni przed rozpoczęciem roku szkolnego jadą na 3dniową wycieczkę integracyjną.Fajny pomysł i dzieciom się podoba. W sumie nie takie drogie to gimnazjum,bo to na Karczówkowskiej kosztuje 330zł/m-c.Też ma bdb opinie jako szkoła na wysokim poziomie,ale nie znam szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
skiab Re: gimnazjum 12.02.10, 16:42 Dzięki oczko:-) Cena rzeczywiście przystępna;-) Co do Karczówkowskiej, to z tego co wiem, tam robią egzamin dla dzieci przed naborem. I taka uwaga... skoro szkoły przyjmują tylko dzieci ze świadectwami z czerwonym paskiem, to trudno się dziwić, że mają dobry poziom!!! W końcu nauczycielom łatwiej pracować z "wybrańcami". Nie muszę poświęcać czasu dla uczniów słabych, z którymi trzeba więcej pracować. Nie powinno się więc porównywać takich szkół z gimnazjami, które muszą przyjmować wszystkie dzieci z rejony - i te słabe i te dobre!!! W końcu tam praca nauczyciela jest o wiele trudniejsza, nie? No cóż, mamy jeszcze trochę czasu do złożenia dokumentów... Musimy dobrze przemyśleć wybór. Może ktoś jeszcze dołączy do dyskusji;-) Odpowiedz Link Zgłoś