konus1 18.05.11, 07:22 Potrzebna jest Świętokrzyska Izba Pacjentów, bo ta ŚIL nigdy nie będzie obiektywna, a Urząd Skarbowy ma rację i niech działa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slyxx Wreszcie ktoś to zauważył??? Niemożliwe.... 18.05.11, 08:10 Przecież to banalnie prosta matematyka, podliczyć dochody i majątek....Tu wszystkie rządy powinny szukać kasy dla budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ipppssaa Re: Wreszcie ktoś to zauważył??? Niemożliwe.... IP: *.chelmnet.pl 18.05.11, 18:22 no wlasnie, cha, cha, podejrzenia;)))) Pracuja na stu etatach i zarabiaja oczywiscie grosze... biedni lekarze:( Przepraszam z góry tych, ktorzy są uczciwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pppx Re: Wreszcie ktoś to zauważył??? Niemożliwe.... IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.11, 20:47 Lekarze przerzucą wszelkie dodatkowe koszty na pacjentów. Jak ktoś jest chory to musi iść do lekarza chyba, że będzie pracował z bolącym zębem, co wpłynie na wyższe koszty leczenia w przyszłości. Ataki skarbówki na lekarzy to de facto ataki na pacjentów. W USA lekarze nie płacą lokalnych podatków bowiem wiadomo, że zawód lekarza wymaga poświęceń i dyspozycyjności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Wreszcie ktoś to zauważył??? Niemożliwe.... IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 18.05.11, 20:59 z tą dyspozycyjnością to wyskoczyłeś jak fili.........szczególnie na nocnym dyżurze na internie itd.nie budzić bo jak się obudzi to zwymyśla.przecież nocny dyżur jest po to żeby się wyspać.a jak chcesz dyskutować o lekarzach w stanach to poczytaj nap. "Jak zostałem chirurgiem " autor Nolen.dowiesz się wtedy ja wygląda praca lekarza w stanach.dowiesz się co to znaczy"dyspozycyjność" i nie pitol o poświeceniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wreszcie ktoś to zauważył??? Niemożliwe.... IP: *.ptr.magnet.ie 18.05.11, 23:46 z tymi dodatkowymi kosztami to tez wyskoczyles jak fili.... we wczesniejszym poscie... Gospodarka oparta jest na popycie i podazy... jesli VAT bedzie dolozony do rachunku to czesc klientow nie bedzie juz na uslugii prywatne stac... wiec beda czekac miesiacami na kase chorych bo nie beda mieli wyboru... gdzies sie to usredni ze czesc przychodu do budzetu przyjdzie z kieszeni lekarzy a czesc z nadwyzki jaka klienci placa... Nie pisze pacjenci bo to by byla przesada.... polska to taki glupi kraj gdzie laczy sie panstwowe uslugii z prywatnymi - zawsze na niekorzysc panstwa: - opieka zdrowotna - proste zabiegi u prywaciarzy a ryzykowne i drogie na kase chorych, - szkolnictwo wyzsze - kierunki humanistyczne na uczelniach prywatnych a te trudniejsze gdzei jest infrastruktura potrzebna jak laboratoria to na Panstwowych - telewizja - ambitne malo komercyjne rzeczy w TVP a fikanie na lodzie i innych super rentowny chlam na prywatnych kanalach - prywatyzacje - zamiast zostawiac najrentowniejsze firmy jako panstwowe, nawet niech beda gorzej zarzadzane - to dywidenda by szla do budzetu. Powinno sie sprzedac te najwieksze ochlapy... W Polsce jest oczywiscie na odwrot... Mozna by wymieniac jeszcze dlugo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yacop za dużo hamerykańskich seriali się naoglądałeś. IP: 193.59.173.* 19.05.11, 09:27 Czas się rozejrzeć i wrócić do rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
condor82 Re: Wreszcie ktoś to zauważył??? Niemożliwe.... 18.05.11, 22:39 Gość portalu: ipppssaa napisał(a): > no wlasnie, cha, cha, podejrzenia;)))) Pracuja na stu etatach i zarabiaja oczy > wiscie grosze... biedni lekarze:( Przepraszam z góry tych, ktorzy są uczciwi. Ha ha ha -kolega przez 20 lat oszczędzał ,nie jeździł z żoną na wakacje żeby wybudować dom.Ale dla ciebie to konował i łapówkarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Wreszcie ktoś to zauważył??? Niemożliwe.... IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 18.05.11, 22:49 ależ napisał,"przepraszam tych co są uczciwi".zapewne i twój kolega się w tej kategoria mieści, czyż nie??.problem dotyczy tej części przedstawicieli zawodu którzy oprócz kasy nic nie widza.nikt tu nie przesądził że podejrzenie o kantowanie fiskusa dotyczy wszystkich lekarzy bez wyjątków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Condor82 Re: Wreszcie ktoś to zauważył??? Niemożliwe.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 23:41 To skarbówka zasugerowała że WSZYSCY lekarze w powszechnej opinii są nieuczciwi...Są tacy którzy mają własną działalność i kilkadziesiąt tys obrotu na tydzień są "firmą" i z tej kasy muszą utrzymać personel i przychodnię. Wiem że są różne sytuacje ale wystarczy policzyć-3x tydz lekarz przyjmuje w spółce ,od łebka ma 50 -100 zł (profesor),przyjdzie kilku pacjentów.Poza tym może jeszcze inna poradnia,nieraz dyżury w innym szpitalu-z tego willi nie wybudujesz. Znajomy lekarz był w domu tylko w ndz przez parę lat-którą przesypiał (po uświadomieniu przez bliskich odpuścił trochę dyżurów) i dom wybudował. Obecna stawka godzinowa wynosi tyle że hydraulik po podstawówce wysmiałby taką ofertę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Wreszcie ktoś to zauważył??? Niemożliwe.... IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 19.05.11, 00:05 masz rację "zasugerowała",ale interpretacji dokonujemy sami,a jakie doświadczenia takie interpretacje,chyba się zgodzisz.też o dziwo znam lekarzy za których skłonny bym był poręczyć,kłopot w tym że ci za których bym nie poręczył są w zdecydowanej większości. Odpowiedz Link Zgłoś
apiw Re: Wreszcie ktoś to zauważył??? Niemożliwe.... 19.05.11, 00:13 Skarbówka wysłał pismo tylko do niektórych, więc nie oskarża wszystkich. Natomiast powołuje sie na powszechna opinię,że lekarze jako grupa zawodowa często unikaja podatków. To że taka opinia w społeczeństwie jest to fakt i tylko się osmieszasz ,że go nie widzisz. A oczywiści są lekarze nie unikający płacenia podatków. Powszechna OPINIA DOTYCZY PARU INNYCH GRUP ZAWODOWYCH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raro Uczciwy lekarz? Anastezjolog. IP: *.180.38.163.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.05.11, 07:44 Najbardziej zdemoralizowany nie płaceniem podatków? Dentysta. Odpowiedz Link Zgłoś
bastian_pl Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie p... 18.05.11, 08:23 lekarze płacą podatki... ze śmiechu spadłem z krzesła. To ciekawe czemu tyle lat (i to skutecznie) bronili się przed tymi kasami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: 80.50.125.* 18.05.11, 16:23 A co mają kasy fiskalne do płacenia podatków. Kto jest uczciwy ten płaci i bez kasy. Kto jest nieuczciwy to wykaże obrót konsumencki poniżej 40000 rocznie i nie będzie MUSIAŁ KUPOWAĆ KASY.. Poza tym niewykazywanie dochodu ma i złą stronę - nie dostanie się żadnego kredytu. No i jeszcze jedno, obecnie większość lekarzy przyjmuje prywatnie w NZOZach - więc jak można nie wykazać dochodu skoro trzeba wystawić Nzozowi rachunek. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie 18.05.11, 17:01 Co to znaczy,co mnie obchodze "powszechne podejrzenia skarbowki'? Gdzie sa fakty,dowody na takie stwierdzenia? Co to znaczy "skarbowka",wszyscy tam pracujacy? Kto,kogo podejrzewa i po co? US musi miec fakty,co to jest "wrozka",podejrzenia,opinia publiczna i... populizm,slowa,bajery aby wykazac: wiemy ale nie powiemy? A moze ten artykuł jest zwykla prowokacja,bełkotem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 18.05.11, 18:37 jakim bełkotem ??,po cichu wszyscy wiemy że spora grupa konowałów nie wykazuje znacznej części dochodów.to się nazywa "tajemnicą poliszynela" kumasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mizantrop Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.11, 19:02 huczcie, podniecajcie się zaglądając do nie swojego garnka. a za dwa lata zbierajcie pieniądze na wyjazd na leczenie do albani, mołdawi albo gdzieś dalej bo we własnym kraju na leczenie nie będzie was stać. ceny się urealnią. a średni koszt wizytu w unii to ciut poniżej 100 euro. ze względów podatkowych oczywiście. ja już znam kliniki o różnym profilu, które nie zadają sobie trudu przyjmowania polskich "pacjentów". biednych, kompletnie nieświadomych za to o takich roszczeniach, że wszystko opada. a ciekawostką jest, że nawet nie potrafią rozróżnić NFZ od ZUS. nie wiedzą kto jest ich ubezpieczycielem!. i klną, złożeczą, że na wizytę u specjalisty trzeba czekać miesiącami albo na podpisanie nowego kontraktu w następnym roku kalendzrzowym itd. podziękujcie własnemu państwu i jego instytucjom. US- też. Zdrowia życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 18.05.11, 19:10 jeszcze niedawno straszyliście że powyjeżdżacie, i co??? siedzicie na dupie w kraju,żeby wyjechać coś trzeba umieć więcej niż wystawiać łapeczkę i stękać mało mało. najlepsi mogą sobie pozwolić na to i owo w przebieraniu. przeciętny konował jest skazany na przeciętnego pacjenta,kumasz.poczytaj sobie o bezrobotnych konowałach na zachodzie,może zatrybisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.05.11, 19:46 haha, dobre dobre - ty wiesz jaka jest dziura pokoleniowa wśród lekarzy? Na dobre 20 lat z górką. Tyle nas powyjeżdżało :) A siedzą w kraju głównie nie ci, co muszą (mają dzieci, nie mogą opuścić chorej rodziny etc jak każdy inny człowiek) lecz ci, którzy mają powołanie. Zauważ jak dużo lekarzy pracuje nawet na emeryturze bo inaczej ich oddział pójdzie do likwidacji. To się 'samo' nie naprawi. Kasy kasami - do podatku nie mają dosłownie nic, bo podatek płaci pacjent a nie lekarz (pacjenci powinni to wreszcie zrozumieć). Tak więc od niedawna jesteśmy jedynym europejskim krajem, gdzie zachorowanie na poważniejszą chorobę (wymagany szybszy dostęp do specjalisty niż zapewnia państwowy system - tu jest różnica z opodatkowaniem zachodu) jest opodatkowane. Niestety zawiść społeczna w kraju polega nawet na tym - byleby i on płacił podatek, choćby i z mojej kieszeni - takie rozumowanie jest genialne w swej prostocie i idealnie wpasowuje się w ideał 'polskości' jako takiej. A bezrobotni konowałowie na zachodzie? Nie słyszałem, aby ktoś trafił tam na bezrobocie, jeśli czegoś nie spartolił ewidentnie. Muszę cię zmartwić - w naszym kraju jest dużo mniejszy odsetek takich przypadków (głównie dlatego, że młodzi lekarze naprawdę długi okres czasu pozostają pod kuratelą starszych lekarzy w przeciwieństwie do zachodu), a jeśli już są to kończą się raczej kryminałem niż zwolnieniem i taki 'konował' nie siedzi na bezrobociu ale w więzieniu. Tak więc na wszystkie twoje postulaty odpowiedź jest jedna: ależ walnąłeś głupotę ;) A zachowanie US uważam za skrajne stereotypowanie grupy zawodowej. Mnóstwo lekarzy korzysta z usług biur podatkowych, a więc mają całą ewidencję prowadzoną jak należy. A 'dokładać do gabientu' to pewnie w opinii US nawet wtedy, gdy dochód nie przekracza owych 40 000 zł (trzeba to tylko wykazać, podatku z tego jest jak na lekarstwo, kasy fiskalnej nie trzeba mieć a można 'spokojnie' żyć za takie pieniądze). Dlatego też uważam, że urzędnicy odpowiedzialni za tą akcję albo: 1) roześlą podobne listy do innych grup zawodowych (brak stygmatyzacji) albo 2) przeproszą za zaistniałą sytuację i więcej już takiego wybryku nie powtórzą A ja się założę, że jedna biurwa z drugą biurwą tylko sobie ostrzą pazurki aby się dobrać do lekarzy, bo oni mają lepiej, a tak być zwyczajnie nie może! :) Tylko, żeby im ciśnienie nie podskoczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 18.05.11, 20:44 i dlatego lobby medyków tak zżarcie broni nas "bidnych" pacjentów przed napływem medyków ze wschody[przykład kliniki okulistycznej w łodzi,operowali rosyjscy specjaliści nie rzadko z tytułem prof.,lobby polskich konowałów zrobiło z tego aferę i doprowadziło do uniemożliwienia pracy wysoko wykwalifikowanych specjalistów z Rosji] gdyby nie bariera językowa to niemieccy lekarze też wykazują zainteresowanie[według tych ostatnich płace w Polsce są dla nich wystarczająco atrakcyjne]życie nie uznaje próżni,problem w tym że lobby polskich konowałów dobrze się troszczy o interesy korporacyjne,nie jedyne ,vide papugi. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie 19.05.11, 08:33 na ukrainie dyplom lekarski kosztuje 2000 dolarów, znacznie taniej niż zaliczenie studiów na studiach płaci się 50 dolarów za każdy zaliczony egzamin ukraińcy nie chodzą do lekarzy poniżej 35 roku, ci powyżej tego wieku raczej studia skończyli większość wiceministrów rządu Timoszenki miała kupione dyplomy studiów wyższych czy chciałbyś być leczony przez lekarza z kupionym dyplomem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f wyjeżdżający lekarz = z ł o d z i e j IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.11, 09:07 Gość portalu: xx napisał(a): > haha, dobre dobre - ty wiesz jaka jest dziura pokoleniowa wśród lekarzy? Na dob > re 20 lat z górką. Tyle nas powyjeżdżało :) Niech wyjeżdżają. ALE NIECH NAJPIERW ODDAJĄ KASĘ ZA DARMOWE STUDIA OD PAŃSTWA - ZŁODZIEJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: wyjeżdżający lekarz = z ł o d z i e j IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.11, 18:04 sugerujesz, że powszechny dostęp do darmowej edukacji zagwarantowany przez konstytucję nijak się ma do studentów medycyny? A co z ich rodzicami, którzy też płacili podatki na to, aby synek/córka mógł studiować? Może jeśli przyjmiemy taką strategię to powinniśmy wymagać od państwa, że osoby, które idą na bezpłatne studia to idą, natomiast te osoby, które idą na płatne studia dostają zwrot podatków łożonych na edukację? Co ty na taki projekt? Poza tym od groma ludzi obecnie uczy się na uczelniach medycznych wieczorowo - normalny tryb dzienny realizowany jak koledzy z dziennych, natomiast muszą 'dopłacić' dodatkową kasę za studiowanie. Co z nimi? Też mają oddać za studia? Popieram dalsze wypowiedzi - jak się komuś nie podoba to jest rosja i ukraina, gdzie nikogo nie dziwi zakażenie WZW C czy gruźlica załapana w szpitalu. Gdzie stosuje się dalej eter do znieczulenia (!). Byłem na praktykach, widziałem na własne oczy. Dobrze, że sobie krzywdy nie zrobiłem (wiadomo - w młodości robi się durne rzeczy) jak tam pojechałem. niemniej jednak szanuję pacjentów za ich optymizm - uważają, że mają najgorszą służbę zdrowia na świecie a jednak od groma przypadków jest wyleczona. Wiedzą, że nie ma dofinansowania w wystarczającym stopniu a jednak marudzą na 'stare' szpitale i 'warunki'. Teraz natomiast na forum najgłośniej krzyczą ci, którzy z medycyną mają 'nic' wspólnego, a sami lekarze wypowiadają się całkiem sensownie. O barierze językowej dawno słyszałem (cóż, Polski Język jest trudny - celowo z dużych liter), natomiast pierwsze słyszę, że niemieccy lekarze chcieliby u nas pracować za te pieniądze. Może ichniejsze salowe za nasze pensje ordynatorskie to tak, ale żeby lekarze to pierwsze słyszę. 'f' proponuje, abyśmy dalej emigrowali - bardzo serdecznie dziękujemy za pozwolenie, na pewno twój sprzeciw zatrzymałby nas w kraju, bo się panu 'f' nie podoba, że wyjeżdżamy.... A co do edukacji - trzeba było iść na medycynę a nie teraz krzyczeć na forum jakimi to nie jesteśmy potworami, taka droga edukacja (jak każda dobra edukacja - również na kierunkach technicznych - a dobrzy inżynierowie uciekają z kraju na potęgę) a my to mamy gdzieś i marzy nam się dom w rozsądnym terminie a nie z hipoteką aż do emerytury.... no po prostu z nas są potfory straszne i paskudne. Co więcej wini się nas również za to, że wybieramy zwyczajnie 'lepszą' ofertę - mniej godzin pracy, wyższa stawka godzinowa... medycyna na szczęście w zachodniej europie jest wystandaryzowana więc ucząc się w kraju wiele nie odstajemy od naszych kolegów z zachodu w tym zakresie. Ja osobiście czytałem książki po angielsku i francusku bo niestety polskich odpowiedników nie było. Przynajmniej wiedzę mam. I ciągle się doszkalam (pokaż mi może taki drugi zawód, co? przez całe życie oddam za studia w samym tylko 'czesnym' na szkolenia). Także - f - naprawdę... skończ pan pitolić, bo aż się człowiekowi skalpele tępią w szafkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Pozdrawiam serdecznie z niemiec... IP: *.customers.d1-online.com 18.05.11, 22:14 Pozdrawiam serdecznie z Niemiec-w Polsce nie przepracowałem po studiach jako lekarz nawet 5ciu minut.Nie będę się szmacił po tych studiach za pensję 2k pln i jeszcze tłumaczył się jak złodziej przed urzędem skarbowym,bo komuś coś się wydaje i wymyślił sobie jakąś "powszechną ocenę społeczną".I nie mam ochoty zmarnować w pracy całego życia jak starsi koledzy-pędząc do pierwszego zawału z dyżuru na dyżur... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Pozdrawiam serdecznie z niemiec... IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 19.05.11, 08:46 masz racje a potem jeszcze narod wyzwie od konowala niech sie sami lecza male zawistne polaczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: 83.69.243.* 18.05.11, 21:22 Tak. Są dowody. Ja płaciłem, a nie dostawałem rachunku od zębologa mimo próśb. Mam wszystko zapisane, daty, kwoty, adres gabinetu. Teraz zmieniłem zębologa i dostaję za każdym razem paragon fiskalny, płacę kartą i o dziwo wcale nie drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 18.05.11, 18:34 śmieszny jesteś,po co konowałom kredyt ???,ich stać żeby jeszcze innym pożyczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.11, 19:51 Nie potrzebuje kredytu bo kasy ma jak lodu. Chodzę do dentysty i wiem ile tam zostawiam kasy. 40 tys rocznie to gdyby tylko podzielić przez 250 dni pracy to daje 160 zł obrotu dziennie. Czy ktoś rozsądny uwierzy, że dentysta ma 160 zł przychodu dziennie. 1600 zł to tak ale nigdy nie 160 zł. Niech dodadzą jeszcze kasy fiskalne kamieniarzom na cmentarzach i księżom. Budżet zostanie uratowany w kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.play-internet.pl 19.05.11, 19:14 Kasy jeszcze dla hydraulików, domorosłych majstrów, budowlańców- ci to dopiero kasują..... O parkieciarzach nie wspomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
condor82 Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie 18.05.11, 22:42 Puknij się w ten pusty łeb i znajdź definicję NZOZu. NZOZ to nawet może być wiejska przychodnia -i mieć kontrakt z NFZłodziejem. Nie musi być prywatny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: 91.192.59.* 18.05.11, 19:26 Spadłeś i chyba się w łeb walnąłeś. Większość pracuje na kontraktach z NFZ. Dokładnie z Funduszem się rozliczają, przy okazji ze skarbówką. Kasa fiskalna niczego nie wnosi, zabieg pod takich pacanów jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sekator Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.play-internet.pl 18.05.11, 08:58 Biedny emeryt płaci podatek, ZUS czuwa.Politycy są żałośni -od 40tys kasa fiskalna.Jak świat śiatem lody kręcą i basta.Ps.opinia społeczna to wielka siła a ten tam jakiś rzcznik na kolana i do Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeż Wystarczy podliczyć dochody i majątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 09:24 Wyjdzie , ze 3 domy, 8 samochodów i 5 kochanek utrzymują z 5 tyś zł. miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynizm Ten pan bredzi. Większość lekarzy ukrywa swoje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 09:22 dochody. Praktycznie każdy stomatolog nie daje rachunków. Wiem ,bo chodzę do 3 i nawet razu nie dostałem rachunku. Gdy raz poprosiłem o fakturę to było poruszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
naiwnybardzo Re: Ten pan bredzi. Większość lekarzy ukrywa swoj 18.05.11, 09:36 To zależy od systemu podatkowego. Przypominam, że kiedyś był taki czas, gdy lekarze byli zmuszani do wydawania faktur/rachunków, bo każdy mógł sobie koszt leczenia odpisywać od podatków. Potem jednak tę ulgę zniesiono, nie rozumiem dlaczego. Mogę się tylko domyślać. Obawiam się, że - jak zwykle w Polsce - będzie tak: na rachunek drożej, bez rachunku- taniej. A wystarczyłoby odpowiednio pomyśleć o systemie podatkowym... i sprawa sama by się rozwiązała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborcawas Re: Ten pan bredzi. Większość lekarzy ukrywa swoj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.11, 16:41 naiwnybardzo słusznie prawisz o tym myśleniu tyle tylko że niektórym naszym ustawodawcą MYŚLENIE SPRAWIA BÓL !!!! a po jaką cholerę się katować, co oni jakieś masochisty czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Ten pan bredzi. Większość lekarzy ukrywa swoj IP: *.vf.kielce.pl 18.05.11, 10:44 Zgadzam się. Mój mąż i ja leczyliśmy zęby u jednego kieleckiego stomatologa i zawsze kase wsadzał po prostu do kieszeni a jak raz mąż tak samo jak Pan poprosił o rachunek to się oburzył i oczywiście żadnego nie wypisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 126 Re: Ten pan bredzi. Większość lekarzy ukrywa swoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 11:30 wszedzie na swiecie lekarze zarabiaja duzo ale wszędzie na świecie płacą podatki a u nas NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lek Re: Ten pan bredzi. Większość lekarzy ukrywa swoj IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.11, 11:42 A co z prawnikami? A fachowcy remontujacy mieszkania , kładący glazurę , naprawiający krany ? A panie sprzatające czy też opiekujące się dziećmi? Nie czarujmy się , nie jesteśmy społeczeństwem ludzi uczciwych . Wolimy zapłacić komuś mniej ,wiedząc ,ża sami zaoszczędzimy a nasz " fachowiec " uniknie Urzędu Skarbowego . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @jk Re: Ten pan bredzi. Większość lekarzy ukrywa swoj IP: 193.36.183.* 18.05.11, 15:20 Co prawda to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Ten pan bredzi. Większość lekarzy ukrywa swoj IP: 80.50.125.* 18.05.11, 16:15 A kto z was dostał rachunek od budowlańca, hydraulika, złotej rączki itp. To jest dopiero poruszenie gdy się takiego rolnika czy bezrobotnego - bo większość z nich nawet działalności gospodarczej nie ma zgłoszonej - poprosi o fakturę. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: Ten pan bredzi. Większość lekarzy ukrywa swoj 18.05.11, 23:42 Bo rachunek wystawia się na żądanie usługobiorcy. Chyba, że w gabinecie jest kasa fiskalna. Bez kasy lekarz nie jest zobowiązany proponować żadnego rachunku. Zresztą nikt nie jest. jedyne co musi prowadzić, to rejestr sprzedaży. A czy prowadzi, to już problem UKS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marys Zarabiaja po 300 - 400 zł !Kpiny... IP: 79.191.132.* 18.05.11, 12:27 Wystarczy wejśc do poczekalni w gabinetach prywatnych.Horror! Niektórzy każe się zapiswać na godziny.Są domofoy, byle kogo nie wpuszcza.Inni jak jeden pan z Końskioch , przyjmują do 21 !! Kto skontroluje majątki ! Po trzy domy wybudowanhe ( dla dzieci), dacze, bryki drogie, narty, urlopy daleko od kraju, często w ramach zwiolnienia lekarskiego ?!Jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
lechoo Moja znajoma dentystka też dostała... 18.05.11, 15:40 Radziłem jej aby w odpowiedzi dopisała m.in. taki fragment: "(...) "Powszechna ocena społeczna" nie zawsze ma pokrycie w rzeczywistości a często bywa krzywdząca. Na przykład w "powszechnej ocenie społecznej" służby skarbowe są siedliskiem korupcji, nepotyzmu i niekompetencji. Państwo jednak sami mogą zaświadczyć najlepiej, że ta "powszechna ocena społeczna" jest nieprawdą." :) Niestety nie dopisała :( A ci "księgowi" co wypisują te głupoty powyżej to chyba sami kantują fiskus jak mogą i oceniają lekarzy wedle swojej własnej miary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Moja znajoma dentystka też dostała... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 16:02 Wystarczy przejść się po gabinetach w godz. przyjmowania i zobaczyć ilu pacjentów tam jest. I sprawdzić czy "powszechna ocena społeczna" ma pokrycie czy nie .Proste Odpowiedz Link Zgłoś
lechoo I co? Przeszłaś się? 18.05.11, 16:30 Wystarczy przejrzeć oferty pracy z Biuletynu Informacyjnego I US w Kielcach i zobaczyć przy ilu jest adnotacja "z wybranymi kandydatami skontaktujemy się telefonicznie". I sprawdzić czy "powszechna ocena społeczna", w odniesieniu do nepotyzmu, ma pokrycie czy nie. Proste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elita podatki nie dla doktorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 17:00 Uważam, ze niepowinno się kontrolować panów doktorów i panie doktorki.Jest to nadzwyczajna i wyjątkowa grupa zawodowa.W związku z tym dodatkowo powinna otrzymywać apanaże od Państwa,obligatoryjnie po ukończeniu studiów posiadłość w ustronnym, spokojnym miejscu, raz do roku wyjazd rekreacyjny(min. 1 miesiąc) w wybrane miejsce na świecie. A podatki to niech płacą inni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do elity Re: podatki nie dla doktorów IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.11, 00:49 Mam nadzieję że jak zachorujesz to nie polecisz z jękami do tych znienawidzonych doktorków tylko godnie się pogodzisz z "kara boską"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felczer no popatrz oburzyly cnotki niejebki IP: *.3-2.cable.virginmedia.com 18.05.11, 18:02 a tu wszyscy wiedza ze powszechna praktyka jest dymanie polskiego systemu podatkowego przez tych zebologow z bozej laski..co drugi wystawia kwity na ubezpieczalnie nawet pacejntom ktorzy przyszli na fotel zupelnie prywatnie. Uwazajcie bo niebawem bedziecie obiektami niezapowiedzianych wizyt policji skarbowej..he..he.. Odpowiedz Link Zgłoś
coppermind Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie p... 18.05.11, 18:05 nie ma bardziej chciwej, pazernej i niekompetentnej grupy zawodowej niż lekarze. więc skarbówka wreszcie robi coś pożytecznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mizantrop Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.11, 18:26 Tak?! A co powiesz o urzędnikach US, UKS, służby celnej itd?? A wielomilionowe odszkodowania płacone przez skarb państwa z powodu ich "kompetencji" to nic? a wywaleni w kosmos przedsiebiorcy i i osoby fizyczne to nic? To kto tu jest pazerny? I co konkretnie dla Ciebie wynika z ich dzialania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vis45 Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.cht-bng-011.adsl.virginmedia.net 19.05.11, 01:16 Wyżej stawiam pazerność prawników. Ci to dopiero potrafią wydić klienta do ostatniej złotówki. Lekarze nie są jeszcze tacy zli. Odpowiedz Link Zgłoś
keramd Urząd skarbowy ostrzega przed kontrolą - niebywałe 18.05.11, 18:29 Dlaczego inne zawody i firmy nie ostrzega ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~asiunia Re: Urząd skarbowy ostrzega przed kontrolą - nieb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 18:36 a może po prostu wyspowiadanie się z majątku,= tj majątek minus zarobki, i już go mamy!!!! Zwykły Kowalski musi się wyspowiadać , że dostał stówę od bliźniego, a oni (lekarze) wg opinii publicznej żyją jak pączki w maśle.Jeszcze nie spotkałam ubogiego.Zbieg okoliczności?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Asiunia Re: Urząd skarbowy ostrzega przed kontrolą - nieb IP: *.play-internet.pl 19.05.11, 19:22 Jak byś zapie...lała po 16h na dobę w pocie czoła po 6 dni w tygodniu jako sprzątaczka tez byś nieźle żyła. Bo niestety lekarze i dentyści potrafią po tyle siedzieć w pracy i na dyżurach. Takie są realia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mizantrop Re: Urząd skarbowy ostrzega przed kontrolą - nieb IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.11, 19:48 A o obowiązku kształcenia wiecie? O konieczności zdobywania w określonym czasie tzw. punktów edukacyjnych wiecie? Polecam poklikanie i dowiadzenie się ceny jakiegokolwiek kursu i to dla różnych specjalności. To są ceny od kilkuset złotych w górę! A punkcików do 15. A obowiązek zgromadzenia bodaj 250 w czasie trzech lat. Jak ktoś prowadzi działalność a większość jest zmuszona to wrzuca to w koszty. I brak zysku dziwi? A emeryturki ze składek jakie? Popytajcie lekarzy co im ZUS przysłał. Bo ja ostatnio usłyszałem o wyliczonej emeryturze na poziomie poniżej 500PLN! I to po kilkunastu latach pracy w tzw. renomowanym, tyle, że państwowym szpitalu. A ich pensje w ZOZach znacie? A o niemalże niewolnictwie specjalizacyjnym zmuszającym do pracy w publicznych ZOZach wiecie? A wycenę przez NFZ procedur medycznych znacie? Polecam uwadze bo to Wasz/ nasz ubezpieczyciel to funduje! Troszkę świadomości. I tak jak gość do Asiuni napisał, popróbuj 16h na dobę sama a potem kilkaj i klep w klawiaturę. Mimo wszystko zdrowia życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
pawiejo Re: Urząd skarbowy ostrzega przed kontrolą - nieb 18.05.11, 18:59 ostrzegają - np sanepid informuję przedsiębiorstwo o planowaniu kontroli a wynika to z przepisów prawa utworzonego na Wiejskiej w Stolycy ;) jest to idiotyczne, bo do kontroli firma może się po prostu przygotować, więc jej sens raczej jest niewielki...to mówią właśnie ci 'prości' urzędnicy z sanepidu, a na nich wiesza się psy.... ot Polska właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chór wujów Re: Urząd skarbowy ostrzega przed kontrolą - nieb IP: *.internetia.net.pl 18.05.11, 19:46 Biorąc pod uwagę zakres kontroli Sanepidu w gabinecie lekarskim - możesz się przygotowywać, ile chcesz, a i tak coś znajdą... Moja siostra budowała gabinet według ich wytycznych, i - na przykład - musiała dla pani sprzątającej, która przychodzi na godzinę czy dwie dziennie, zrobić pokój socjalny z prysznicem. Który to prysznic został wykorzystany, jak dotąd, tylko raz - kiedy wspomniana pani remontowała sobie łazienkę i przyprowadzała wieczorkiem całą rodzinę dla dokonania ablucji... Odpowiedz Link Zgłoś
pawiejo ceny i gwarancje 18.05.11, 18:55 Przecież lekarze nie oszukują ;) Cen też nie podniosą bo przedtem przecież byli na ryczałcie - teraz po prostu zmieni im się sposób rozliczania a nie ilość zarobionych pieniędzy...a jeżeli ceny wzrosną to może jest to skutek iż przedtem nie płacili podatków...? No i teraz otrzymując rachunek/fakturę/paragon zawieramy umowę i..powinniśmy mieć gwarancję leczenia - jeżeli zapłaciliśmy 100 i nie ma efektu, to pieniądze powinny być zwrócone lub dalsze leczenie powinno być już w zapłaconej kwocie. Miejmy też nadzieję, że lekarze będą ponosić odpowiedzialność (tak jak każdy inny człowiek ciężko pracujący) i konsekwencje...pożyjemy i zobaczymy. Aby chorować trzeba mieć zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ceny i gwarancje IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 18.05.11, 19:04 dobrze prawisz,jak mi plomba wypadła po miesiącu, to konował mi na to że używam niewłaściwej pasty,i znowu płać .powinna być gwarancja,w przeciwnym wypadku im opłaca się spartolić,bo będą mieć kolejny zarobek. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: ceny i gwarancje 18.05.11, 20:49 Umowy określające precyzyjnie efekt działania i gwarancje to możesz sobie z kafelkarzem/hydraulikiem/mechanikiem (z całym szacunkiem dla ich ciężkiej pracy) zawierać. Od lekarza możesz wymagać jedynie staranności w podejmowaniu działań; prawie nigdy (wyjątkiem jest medycyna estetyczna i w niektórych obszarach stomatologia) okreslonego rezultatu. W skrócie mówiąc, jeżeli lekarz dochował procedur lecząc Ciebie a Ty umrzesz, to nie jest to wina lekarza. Jak kafelkarz położy krzywo kafelki, to jest to zawsze jego wina. Podobnie do lekarzy maja nauczyciele. A wzrost cen w gabinetach. Mój Boże, przecież w Polsce wszystko ostatnio zdrożało. Kasy fiskalne nie mają absolutnie tu nic do rzeczy. Przecież na stacjach benzynowych nie wprowadzono nagle jakichś nowych maszyn kontrolujących :-) I co do tych majątków. Wszak kwity dla US trzeba przechowywać najwyżej 7 lat. Nie tak łatwo będzie udowodnić skarbówce lekarzowi z 25 letnim stażem, że wcześniej czegoś nie odlożył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ceny i gwarancje IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 18.05.11, 21:20 masz racje,mógł odłożyć przez 25 lat,tyle tylko że skarbówka kwity przechowuje dużo dłużej,a zatem jest w stanie sprawdzić czy stan posiadania nie rozjeżdża się z wykazanymi dochodami,i jeszcze ten zus i ten kapitał,nie uważasz. a od konowała wymagam że jak płacę polską cenę to niech mi nie wciska tandety chińskiej.to że plomba wypada w dziwnie krótkim czasie to wynik partactwa i tandetnych materiałów [swego czasu głośno było o zalewie tandetnych chińskich materiałów stomatologicznych]lekarz to nie wyrobnik[pacjent co 10-15 minut] jak chce taśmowo obsługiwać to niech zmieni zawód,to się nazywa pogoń za kasą,a gdzie przysięga Hipokratesa.pacjent to nie rzecz,problem w tym że konowały o tym zapominają. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: ceny i gwarancje 18.05.11, 22:24 To nie jest tak łatwo udowodnić coś komuś przez skarbówkę na podstawie kwitów sprzed 10-15 lat. 25 lat temu żadnych kwitów właściwie nie było, to tak gwoli przypomnienia. Po prostu nikt nie zmusi Cię do przechowywania dokumentów ponad wymagany prawem czas. I nie stanowią one dowodu. Był jakiś obowiązek ujawniać posiadany majątek? Czy tylko dochody? W przysiędze Hipokratesa jest coś tam o wynagrodzeniu. Jakoś ten szczegół wszystkim umyka... Lekarz nie chce taśmowo obsługiwać. Ale niech spróbuje nie obsługiwać taśmowo w przychodni. Ciekawa, co na to pacjenci. Wszak chcą być tak samo traktowani w gabinecie prywatnym i państwowym? To dlaczego prywatnie ma obsługiwać inaczej niż państwowo? Dlaczego wypada plomba - tego na pewno nie możesz stwierdzić na podstawie faktu jej wypadnięcia. A może pacjent nie był łaskaw przestrzegać zaleceń? Ciekawe jestem ilu niezadowolonych ściśle przestrzega zaleceń lekarskich i czy wiąże fakt ich lekceważenia z brakiem efektów leczenia. Tego, że jestem "konowałem" chyba nie muszę wyjaśniać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ceny i gwarancje IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 18.05.11, 22:36 o jakich zaleceniach jeśli łaska,miałem przez dwa lata nie jeść nie pić i zębów nie myć,czy jak.dziwne że od innego stom. plomby wytrzymują latami.przecież napisałem że jako wyjaśnienie podał że używam nieodpowiedniej past,tyle tylko że właśnie zalecanej przez stomatologów. u tego konowała też było pełno ulotek reklamowych owej nieszczęsnej niewłaściwej pasty.zatem jak to mam interpretować,że świadomie wprowadzają pacjentów w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: ceny i gwarancje 18.05.11, 23:02 Za mało szczegółów, żeby ocenić sytuację. Stomatologiem akurat nie jestem. Ale - czy stomatolog polecił w tej akurat sytuacji tę konkretną pastę, czy tylko miał jej ulotki w gabinecie? Ta szybko wypadająca plomba to dwa lata? No trochę plomb mam i różnie bywało. Niektóre siedzą mocno, niektóre jakoś tak nie. Ale zęby, które same wyrosły, też się popsuły; do kogo mam składać reklamację? :-) Nie twierdzę, że tu wszystko zagrało idealnie. Natomiast ogólna zasada jest taka, że usługi medyczne nie są gwarantowane w zakresie skutku a jedynie staranności. Jeżeli stomatologowi w dokumentacji się zgadza postępowanie z procedurą, a plomba wypadła - pech. Pozostaje zmienić stomatologa, jeżeli rękę ma kiepską. Bo na brak talentu ciężko jest coś poradzić. Medycyna to naprawdę nieco inna działka niż np. budowlanka. Tu się nie da dokonać obliczeń i postąpić wg wzoru. Tzn. "wzory" istnieją, ale wyniki będą się różnic. Zbyt wiele zmiennych i niewiadomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ceny i gwarancje IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 18.05.11, 23:26 nie wiem dlaczego pytasz czy "dwa lata".przecież wyraźnie napisałem we wcześniejszym poście że po miesiącu.te dwa lata bez.... to taka analogia do budownictwa,[warunkiem gwarancji dla nawierzchni autostrady było nie używanie soli w okresie zimowym przez dwa lata]. stąd pytanie czy nie powinienem dwa .......wiem że gwarancji nie ma,ale czy nie wydaje ci się że miesiąc to dziwnie krótki okres "używalności".a co do ulotek,skoro stom. pozwala je rozkładać w pryw. gabinecie to wydaje się że staje się gwarantem jakości,czyż nie.nadal używam tej samej pasty,zmieniłem stomatologa, i plomby nie wypadają po miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: ceny i gwarancje 18.05.11, 23:40 A, teraz rozumiem, skąd dwa lata. Ale przyznasz, że nie użyłem trybu oznajmiającego :-) Tak całkiem prywatnie, to ja bym tez takiego stomatologa zmienił. Chociaż być może leczy on wielu niezadowolonych pacjentów tego stomatologa, który Tobie akurat pomógł. Natomiast co do ulotek past. Jeżeli stomatolog nie zalecił Ci używać tej konkretnej pasty (choć skoro miał potem zastrzeżenia do rodzaju stosowanych past powinien poinformować, jakich nie należy używać) to fakt jej reklamowania w gabinecie nie ma nic do rzeczy. Aczkolwiek należy zachować ostrożność w reklamowaniu specyfików. Tu się zgodzę, że pacjent może odczuwać większe zaufanie do leków, których nazwy widzi w gabinecie lekarskim. W każdym razie można przypomnieć choremu, że to tylko reklama. Inna sprawa, że moglibyśmy dojść do konieczności tłumaczenia, iż kawa w kubku może być gorąca. Odpowiedz Link Zgłoś
robgordon Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie p... 18.05.11, 19:01 "Gajewski przyznaje z kolei, że mogą być lekarze, którzy ukrywają dochody, ale jego zdaniem to wyjątki." - hahahahahahahahahahahahahahahaha.... Dawno mnie ktos tak nie rozsmieszyl:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 40 tys. Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.kielce.vectranet.pl 18.05.11, 23:04 Gajewski, lepiej miej się na baczności! Odpowiedz Link Zgłoś
krzak164 To uogólnione pomówienia. Wynikają z rozpowszechni 18.05.11, 19:02 onych głosów, że lekarze nie płacą podatków. HAHAHAHa. Dobre. Kto chodzi prywatnie do lekarza, ma małe dzieci lub problemy ze zdrowiem, to wie jak pazerna to kasta. Większość lekarzy zaniża dochody, nie wystawia rachunków, okrada nas podatników. Lepsi są tylko prawnicy. Ci to nie boją się nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mizantrop Re: To uogólnione pomówienia. Wynikają z rozpowsz IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.11, 19:06 okrada ze zdrowia oczywiście?! a Ty jak ktoś proponuje usługę z papierem i VATem lub bez to śmiało z własnej kaski wyskakujesz? cudzemu koniowi w żeby? Odpowiedz Link Zgłoś
krzak164 Nie jestem złodziejem i zawsze wystawiam fakturę 18.05.11, 19:16 sprzedając moje usługi. Jest to również dowód do ewentualnych reklamacji. Lekarze natomiast biorą od nas brutto, a rachunków nie wystawiają. Zawsze jak pytasz ile kosztuje np. wizyta, plomba, etc. to mówią np. 100 zł. Nie dodają: bez rachunku to będzie 77 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Nie jestem złodziejem i zawsze wystawiam fakt IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.11, 00:58 no popatrz, może dlatego, że na te usługi nie ma vatu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze zdrowy Re: Nie jestem złodziejem i zawsze wystawiam fakt IP: *.181.14.178.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.05.11, 07:29 no zobacz na książki jest, a na wycinanie czyraków nie ma. Jest jednak podatek dochodowy i jak płacisz za usługę bez rachunku to wypadłoby zapłacić mniej. Żaden lekarz nie robi takich sztuczek, tylko bierze kasę i ma Ciebie głęboko. Dlaczego w Polsce istnieją dwa równoległe systemy lecznictwa? Te niby bezpłatne opłacane z naszych składek i równoległe płatne. Ano dlatego, że tak pasuje lekarzom, tym z góry. Z Izb Lekarskich z AM, z klinik. To oni biorą po 500 zła za wizytę (podatku nie płacą). Dlaczego nie mogą być opłacani za pośrednictwem NFI? Dlaczego nie zwiększy się składki zdrowotnej i nie naprawi działania służby zdrowia? Dlaczego miliony rolników płaci groszowe stawki na ubezpiecznie zdrowotne, a ma takie same prawa? Dlaczego posłowie, rząd nie korzysta z publicznej służby zdrowia? Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
clough Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie p... 18.05.11, 19:25 Ale pasjonaci niektórzy lekarze. Prowadzić trzy lata interes i ciągle do niego dokładać! Odpowiedz Link Zgłoś
re_x Nie każdy płaci podatki 18.05.11, 19:44 ""Zgodnie z Konstytucją RP każdy Obywatel ma obowiązek świadczeń na rzecz Państwa"- powoływanie sie na Konstytucję jest tu nie na miejscu...w takim razie czy rolnicy nie są obywatelami tego kraju?przecież nie płacą PIT.A co do lekarzy - jest po prostu przyzwolenie społeczne na takie praktyki i żadne kasy fiskalne tego nie zmienią...chyba ,że zamontujecie lekarzom bramki przed gabinetami zliczające pacjentów.Od lat w służbie zdrowia łapówki są tolerowane społecznie - niejako stały się wręcz obowiązkiem , sami ludzie przyzwyczaili do tego lekarzy , pielęgniarki- od drobnych wyrazów wdzięczności ...od urodzin dziecka , każdy pobyt w szpitalu - trzeba "podziękować" - to już tradycja, skoro z tym nikt sobie nie poradził , bo jest zmowa milczenia , to tym bardziej z kasami nikt nie poradzi...ja sam mając alternatywę , czy mam zapłacić 100zł , czy 123zł z paragonem...wybiorę 100zł!proste...przecież faktycznie to nie lekarze zapłacą podatki ...tylko wliczą w cenę pacjentom te obciążenie - więc nie ma się z czego cieszyć , że mają kasy fiskalne- to my zapłacimy więcej .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielcznin Re: Nie każdy płaci podatki IP: *.unknown.vectranet.pl 18.05.11, 20:00 re-x co ty wypisujesz- podniosa cene uslug ??:):) kto do nich przyjdzie :) kasa fiskalna jest po to, zeby mozna bylo zlikwidowac szara strefe - ale chyba nie zrozumiesz- spodziewam sie ze sam jestes jednym z tych artystow "biedakow", policz czlowieku - 40.000 zl na 12 miesiecy to jest 3333,33 zl miesiecznie- to jest ich przychod minimalny z dodatkowej dzilalnosci- SORRY ale za takie pieniadze nzaden konowal by niechcial pracowac- leasing specjalny dla lekarzy, kredyt dla lekarzy - wystarczy KUR....A MAC, nie za duzo maja - ja tez chce sprzedawac bez faktur- tylko ze w mojej branzy nikt nie kupi be, tez musze miec kase i mam i nie dyskutuje z tym!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Nie każdy płaci podatki IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.11, 21:47 z tym że usługi medyczne są zwolnione z vat... wiec skąd to twoje + 23% dodatkowego obciążenia? Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Nie każdy płaci podatki 18.05.11, 22:00 No i widzisz, naprodukowałeś się zupełnie niepotrzebnie. Problem polega na tym, że usługi medyczne nie są objęte VAT-em (przynajmniej te usługi, które większość kojarzy z usługami medycznymi). Co to oznacza? Oznacz to ni mniej, ni więcej, tylko tyle, że kasy fiskalne mają służyć rejestracji przychodów. Jeżeli jakiś lekarz podniesie ci z dnia na dzień cenę, będzie to oznaczało, że wcześniej ukrywał co najmniej część dochodów i nie płacił wszystkich należnych podatków. Nie patyczkuj się z takim, tylko od razu zgłaszaj do urzędu skarbowego. S. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: Nie każdy płaci podatki 18.05.11, 23:28 Ale co ma zgłaszać? Że podniósł cenę? Od tego jest co najwyżej urząd antymonopolowy, jeżeli robi to w ramach zmowy. US nie obchodzi cena, a podatek. Gdyby lekarz powiedział, że przyjmie taniej bez rachunku, to możesz do US zgłaszać. Nie ma państwowego cennika na prywatne usługi medyczne. Lekarz ustala sobie taką cenę, jaką uważa za stosowna. A pacjent albo ją zaakceptuje, albo nie. Nota bene tak jest we wszystkich działach nie objętych jakimiś regulacjami. Jak mi się spodoba podniosę cenę na 1000 złotych i co? Najwyżej nikt nie przyjdzie. Nota bene ostatnio jakiś ojciec chorego dziecka próbował namówić moją znajomą pediatrę na wizytę domową oferując 1000 złotych. Ale one z zasady nie jeździ na wizyty domowo i na te też nie pojechała. Życie nie jest takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie p... 18.05.11, 20:04 o uogólnione pomówienie całego środowiska - oburzają się lekarze. Czy gdyby ktoś publicznie stwierdził, że co drugi lekarz przynajmniej raz w życiu wziął w łapę to też by się oburzył (np. poseł/minister w TV :>)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuu Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.elblag.vectranet.pl 18.05.11, 20:34 uuu, i te lekarskie osiedla wdzięczności, wybudowane za pieniądze z pracy w przychodni. Koń by się uśmiał, konowały. Paragon i tyle. bez watpliwości, bez domysłów. kuźwa, byle sklepikarz sie nauczył pracować na kasie, a oni mają problem. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie p... 18.05.11, 20:38 Sformułowanie może trochę niefortunne, powoływanie się na konstytucję w sprawie, w której powinno się powoływać na przepisy szczególne głupie i nieprofesjonalne, ale sama akcja rzeczywiście wygląda na przysługę wyrządzoną lekarzom, jeśli faktycznie listy zostały wysłany tylko do specjalnie wytypowanych, "podejrzanych" gabinetów. Chyba żaden inny przedsiębiorca nie mógł jak dotąd liczyć na to, że urząd skarbowy oficjalnie poinformuje go, że ma go na celowniku... A z drugiej strony, skoro aż 200 lekarzy podległych tylko jednemu urzędowi skarbowemu (a jest ich w Polsce grubo ponad 400) przez lata "dokłada" do interesu, to chyba jednak jest coś na rzeczy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gulaga7 Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie p... 18.05.11, 20:50 A ja wstawilem kase do gabinetu.I za kazdym razem informuje pacjentow,ze cena wizyty wzrasta o 70 zl w zwiazku z obywatelskim obowiazkiem placenia podatkow! Gdybyscie zobaczyli te miny! Polozyc sie mozna ze smiechu! Oni mysleli,ze ja drukuje pieniadze w gabinecie i z nich place.Zaden z nich nie wpadl na to ,ze to oni daja mi zarobek i to ONI placa danine na loty Tuska i szampaniki Komorowskiego.Tlumacze im wiec grzecznie, ze trzeba przeciez placic na budowe panstwowych autostrad,na koleje,pensje urzednikow US,ZUS,ministerstw.Z czego oni maja zyc? Ja to zawsze znajde prace i zarobie dobrze,bo mnie ludzie potrzebuja.A z czego maja zyc ci,ktorych pracy nikt nie potrzebuje? W jaki sposob maja wymusic ,zebyscie wyplacali im pensje na wygodne zycie z przemowien i przekladania papierkow? Moga to zrobic tylko i wylacznie poprzez podczepienie sie pod takich jak ja.Do mnie przyjsc musicie-i tu czeka na Was niespodzianka od nich:kasa fiskalna.I wasze 70 zeta laduje wreszcie tam gdzie trzeba.A najlepsze w tym,ze jeszcze was to raduje.Moj dziadek slusznie gadal-ze glupi to biedny bo glupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 18.05.11, 21:04 i obudziłeś się,fajny sen koleś,naprawdę fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack czyli wcześniej było taniej? IP: *.wroclaw.mm.pl 18.05.11, 21:19 dlaczego? czyżby lewa kasa do kieszeni, że nagle zdrożało i trzeba podnieść cenę? Nawet banki mają w swoich tabelach, że lekarz jest lepiej postrzegany niż pracownik etatowy z takim samym zarobkiem na papierze. Tak już jest, lekarze siedzieli w szarej strefie, siedzą i siedzieć będą. Można im tylko tę szarą strefę trochę okroić. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie 18.05.11, 21:31 Za przeproszeniem - p***rzysz głupoty. Podnosić cenę sobie możesz do woli. Inni nie podniosą, więc popyt na twoje usługi w naturalny sposób się zmniejszy. A jeśli i inni podniosą, to coraz więcej ludzi zacznie się zastanawiać, czy aby na pewno koniecznie musi skorzystać z twoich usług, zamiast poczekać ten miesiąc czy dwa na wizytę w placówce publicznej. Jaki będzie efekt? Czyżby znów odpływ pacjentów? A swoją drogą, w jaki sposób uzasadniasz tę podwyżkę z dnia na dzień? Przecież jesteś uczciwym lekarzem, który płacił sumiennie podatki, prawda? S. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie 18.05.11, 21:37 Aha, jeszcze jedno. Gdybym to ja był twoim pacjentem, a ty dałbyś mi podobną propozycję nie do odrzucenia, wiesz co bym zrobił? Zapłaciłbym ci to 70 zł, ale następnego dnia zadzwoniłbym do urzędu skarbowego i opisałbym całą sytuację. Bo sam jestem przedsiębiorcą i podatki uczciwie płacę. Jeżeli mam wątpliwości co do tego, czy coś mogę zaliczyć w koszty - nie zaliczam. A przez takich jak ty m.in. ja jestem postrzegany jak potencjalny przestępca. No i płacę wyższe podatki, bo ty ich płacić nie raczysz. Takich jak ja pacjentów możesz mieć więcej, więc lepiej uważaj, chojraku... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.11, 00:55 ale jeżeli masz tą wątpliwość i się pomylisz nie zaliczając ryzy papieru do kosztów to też popełniasz błąd i należy ci się kara z urzędu za to, że nie ewidencjonujesz całej swojej działalności... mandat się należy za to, nie znasz przepisów jeżeli masz wątpliwości, urzędnik przywali mandat i nie będziesz już miał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.11, 01:06 z postów wynika że jesteś młody i nie bywasz w przychodniach państwowych. Poczekać na wizytę u specjalisty miesiąc albo dwa? bardzo śmieszne. Ponoć prowadzisz firmę. No to powiedz kto płaci więcej jak rosną podatki? Rozumiem, że dla dobra klientów bierzesz ten koszt na siebie, a jak potrzeba to nawet dorzucasz z oszczędności? A teraz już wracaj do lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demokrata Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 21:45 Szkoda, że tak nieliczni widzą , że szef poważnego urzędu państwowego zamiast wysłać kontrolę i postawić , jeśli kto winny , przed sądem.... posiłkuje się się pomówieniem , bajdułami , na które tak po prawdzie lekarz może [ na ile moja wiedza prawnicza się tu przyda] spoglądać z obojętnością. Do scigania przestępców używa się narzędzi scigania określonych prawem. Rozumiem ,że wielu nie może lekarzom wybaczyć ,że w ustroju , w którym żyjemy to oni są wyższą klasą średnią . Ale może na momencik wznieść się trzeba ku interesowi wszystkich i zadać pytanie ... czy US powyżej opisany w artykule nie powinien być rozliczony z kosztów owych 200 pism , których znaczenia inaczej jak "pracą pozorną" nazwać nie potrafię. Jeśli ta nasza demokracja ma mieć jakiś sens , to pamiętajmy , że dokąd się nie udowodni konkretnemu człowiekowi winy - jest niewinny. To tak jakby onkolog powiedział choremu: " W powszechnej opinii długo pan nie pożyje... jak mnie pan przekona, ze jest inaczej, to zabiorę się za leczenie " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 18.05.11, 22:02 > Rozumiem ,że wielu nie może lekarzom wybaczyć ,że w ustroju , w którym żyjem > y to oni są wyższą klasą średnią . nieprawda. miara jaką zastosowałeś wynika z "mierzę ciebie wedle siebie". próbujesz zatem temat sprowadzić do "bezinteresownej zawiści" i na to zgody być nie może.jest w Polsce kilka korporacji zawodowych których przedstawiciele dotychczas mogli bezkarnie uchylać się od obowiązku wobec państwa i to w sytuacji gdy z tego państwa czerpią więcej od przeciętnego polaka. wskaż mi choć jedną uczelnie medyczna nie państwową. oprócz zwykłej powinności jest jeszcze dług wobec współobywateli. zatem nie znajduje powodu dla którego obowiązek podatkowy miałby mieć taryfę ulgową w przypadku medyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etyk Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: 204.45.133.* 18.05.11, 22:57 gulaga7, jesteś takim debilem od urodzenia, czy studia ci zaszkodziły? Odpowiedz Link Zgłoś
lotto_1 Po co tyle krzyku 18.05.11, 21:17 Sprawdzić jednego lub dwóch i szybko sprawa się wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
wasz_pan Urząd Skarbowy szczuje 18.05.11, 21:21 Tych urzędników należy reedukować. Kompletnie poprzewracało się im w głowach z powdu nadmiaru władzy nad ludźmi. Dziwne , że ludzie się na to godzą, bo że skwapliwie przyłączają się do szczucia nie dziwi to plony polofaszyzmu w stylu PIS. Pan z wami Odpowiedz Link Zgłoś
xarte Bankowcy znają prawdę;) 18.05.11, 21:47 Hehehe. Oburzają się:) Pracowałem kilka ostatnich lat w bankowości m.in w banku, który specjalizował się w obsłudze lekarzy i prawników (ale też księgowych, architektów itp.). Przeciętny lekarz płacił 7-8 tys. rat kredytów gotówkowych, do tego kilkadziesiąt tysięcy na kartach kredytowych i zazwyczaj jakiś leasing na auto. Ja zajmowałem się hipoteką i o ile kredyty konsumpcyjne parę banków daje lekarzom na gębę o tyle do hipoteki potrzebny był PIT. Przychodził taki lekarz z PITem a tam średnio 3tys. netto/mies :D Zdarzali się też o wiele grubsi "pacjenci". 20tys. rat kredytów miesięcznie, 150tys. na kartach kredytowych, do tego bez problemu godzili się na ratę hipoteki po 7-8 tysięcy a pita przynosili 4tys. netto miesięcznie:d Nie płacą podatków, za łapówkę wypiszą prawie wszystko, na receptę wpisują takie leki, za których przepisanie jadą sobie na darmowe wakacje i jeszcze narzekają jak to lekarze mają w tym kraju przejebane:D "Podejrzenie niepłacenia podatków" HAHAHAHAHHA - prawie ryj mi urwało:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Bankowcy znają prawdę;) IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 18.05.11, 22:09 a państwu konowałom wydaje się że w skarbowce takiej wiedzy nie mają. aż dziw bierze że ten "wstydliwy" temat tyle lat jest zamiatany pod dywan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Co za bzdury... IP: *.customers.d1-online.com 18.05.11, 22:21 Znajoma anestezjolog,lat ok.40,dobra praca i dużo dyżurów zdobyła ostatnio kredyt na mieszkanie-raptem 50 metrów,żadna super lokalizacja,żaden ekstra standart, jako "wpłatę" sprzedała stare 30 metrowe.Pozostała kwota jest rozłożona bodajże na 20 lat. Nie wiem,skąd ta zawiść /kompleksy?/,ale nie kłam proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Uzupełnienie: IP: *.customers.d1-online.com 18.05.11, 22:24 A skarbówka jest zapewne zdziwiona,bo wreszcie zamiast powtarzać bajki ktoś raczył rzucić okiem na kwoty płacone przez lekarzy-tyle,że zamiast wyjeżdżania z "powszechną opinią społeczną" czy innymi bzdurami proponowałbym najpierw zapoznać się z przychodami-ile wynosi etat,czy wizyta w gabinecie,a dopiero później oceniać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xarte Re: Co za bzdury... IP: *.play-internet.pl 19.05.11, 02:09 Oczwyiście nie każdy lekarz. Anestezjolodzy rzeczywiście należą do grupy, która ma prze...ne. Ale takich jest mniejszość. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: Bankowcy znają prawdę;) 18.05.11, 23:08 Na pewno pracowałeś w banku? Bo z dochodem 3000 netto nikt kredytu hipotecznego z ratą 7-8 tysięcy nie dostanie. Nawet przez open finance. Albo niskie dochody albo możliwość wysokiego kredytu. Inaczej to nie działa. Chyba, że masz bankowi do pokazania jakiś majątek na zabezpieczenie. Tylko przy odpowiednim zabezpieczeniu majątkowym nie pytają o PIT. A ze skarbówki w takiej sytuacji najwyżej zaświadczenie o niezaleganiu musisz przynieść. Może bez taniej demagogii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Bankowcy znają prawdę;) IP: *.uznam.net.pl 18.05.11, 23:42 butlun napisał: > Na pewno pracowałeś w banku? Bo z dochodem 3000 netto nikt kredytu hipotecznego > z ratą 7-8 tysięcy nie dostanie. (...) Może bez taniej demagogii. Banki nie są z księżyca, wiedzą gdzie jest chleb posmarowany i nie zrezygnują z tak bogatej grupy klientów tylko dlatego, że ma ona w PITcie 3 patyki miesięcznie. Dlatego są specjalne procedury dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: Bankowcy znają prawdę;) 18.05.11, 23:48 A to ciekawe. Akurat coś o tym wiem, bo brałem kredyt hipoteczny i musiałem się mocno starać. Bywają dla lekarzy procedury uproszczone, ale przy dużych kwotach bank dość dokładnie prześwietla. I trzeba mieć udokumentowany dochód. Kto zaryzykuje przyznanie kredytu bez odpowiednich zabezpieczeń? Trochę nie te czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xarte Re: Bankowcy znają prawdę;) IP: *.play-internet.pl 19.05.11, 02:13 Obaj się mylicie. Z tego co się orientuję nie ma już banków, które dają hipo tylko dlatego, że zabezpieczenie znacznie przewyższa kwotę kredytu. kiedyś robił tak getin dla firm. Finansował wszystko co było komercyjne i dobrze położone. Nie pytał o dochody. Nie jest też tak, że banki widzą dobrą grupę zawodową i dają hipo bez doksów dochodowych. Wiem dobrze, bo ostatno znajomy pośrednik szukał banku który zrobi lekarza na oświadczenie. Nie znalazł. Przed kryzysem było inaczej, dzisiaj wszystkie banki chcą zobaczyć papier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xarte Re: Bankowcy znają prawdę;) IP: *.play-internet.pl 19.05.11, 02:07 A powiedz mi gdzie ja napisałem, że dostali? Dostawali gotówy na oświadczenie. Po hipo musieli iść gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
condor82 Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie p... 18.05.11, 22:37 Niech podadzą ile lekarze zarabiają za godz pracy. A swoją drogą cała masa innych zawodów zarabia na lewo,pracodawcy dają pensje pod stołem i jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xarte Re: Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie IP: *.play-internet.pl 19.05.11, 02:16 Ile zarabiają? Nie byłeś nigdy prywatnie u lekarza? Ja chodzę z dzieckiem, bo państwowo musiałbym czekać miesiącami w kolejce np. do alergologa. Wizyta 15 minut - 120 zł. Ginekolog - (żona niedawno była w ciąży) - 20 minut - 150 złotych (wiem, że drogo, ale ma b. dobrą opinię). Pediatra - 15 min - 50zł. Ortopeda - 20 min - 100 zł. Do wszystkich są kolejki. Prosta kalkulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
shootthemall Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie p... 18.05.11, 22:46 Polacy to krętacze i złodzieje z postawą roszczeniową, jak związki zawodowe w KGHM do potęgi entej, dla każdego swoje złodziejstwa i świństwa znajdą usprawiedliwienie a w niedzielę stadnie chodzą do kościółka Odpowiedz Link Zgłoś
aktyntasza Powszechne podejrzenia skarbówki. Lekarze nie p... 18.05.11, 23:21 Skarbówka się obudziła hee ... nie tylko lekarze ! Odpowiedz Link Zgłoś