Dodaj do ulubionych

Lekarze niechętni przeszczepom? Wielu nawet nie...

02.03.13, 14:53
Skandal!

Przecież ci lekarze mogliby uratować komuś życie, ale tego nie robią, bo im się nie chce. Moim zdaniem przy zbyt niskim wskaźniku pobrań powinno być wszczynane jakieś postępowanie dyscyplinarne.

Polskie prawo nie wymaga żadnych oświadczeń woli ani zgody rodzin. Jeśli ktoś wyraźnie za życia nie wyraził sprzeciwu wobec pobierania narządów, to je można pobrać i już. W grobie nikomu narządy nie są potrzebne.

Po prostu zaścianek.
Obserwuj wątek
    • Gość: sygi Re: Lekarze niechętni przeszczepom? Wielu nawet n IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 18:17
      kup se
    • Gość: Maru Re: Lekarze niechętni przeszczepom? Wielu nawet n IP: 213.77.117.* 03.03.13, 10:15
      Dokładnie.
      Zacofanie i bieda zaczyna się w umysłach...
      Wydawałoby się, że lekarze powinni być bardziej otwarci na nowoczesność, ale nie u nas.
    • antek59 Lekarze niechętni przeszczepom? Wielu nawet nie... 03.03.13, 11:29
      POBRANIE NARZĄDÓW ?? a po co im się męczyć? doktorkom..oni są do celów wyższych. a tu papiery trzeba wypisać. w ewidencji sprawdzić..komu przydałoby się.. Toż sam kłopot. sekcja wykonana, opisana i ch....
      • Gość: sygi Re: Lekarze niechętni przeszczepom? Wielu nawet n IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 14:30
        Dlaczego ciało innego człowieka traktujecie jak magazyn części zamiennych?
        Tylko dlatego, że nieboszczyk nie ma nic do powiedzenia?
        Nie chcecie żeby się coś z niego zmarnowało?
        To może pozostałe po zabraniu mu nerki czy serca resztki przerobić na kompost i karmę dla psów?
        Czy przekazaliście swoją nerkę do przeszczepów, jeżeli nie to dlaczego?
        • kata-tonik Ciemnota! 03.03.13, 19:36
          Oddanie nerki za życia to duże poświęcenie, bo łączy się z pogorszeniem zdrowia dawcy. Zmarłemu nerka do niczego niepotrzebna.

Według naszego prawa każdy nieboszczyk miał dużo do powiedzenia - póki żył mógł składać zastrzeżenie, że woli by jego ciało zgniło w ziemi niż komuś uratowało życie. Jak tego nie zrobił, to OBOWIĄZKIEM lekarzy jest pobrać narządy. Jak tego nie robią w imię jakichś zabobonów, to powinni pomyśleć o zmianie kariery.
    • Gość: ccc Lekarz uzna, że ma prawo odłączyć bo papierka brak IP: 212.160.196.* 03.03.13, 15:14
      A wybacz dziennikarzyno ale skąd moja gwarancja, że lekarz mówi prawdę i że naprawdę nie ma nadziei, a nie, że członek mojej rodziny ma zgodność tkankową z kimś wybranym? Śmierć pnia mózgu to wygodna opinia by wykraść narządy i nie starać się ratować pacjenta tylko czemu do przeszczepu martwy organizm znieczulają? Przecież ośrodki bólu są w mózgu, który podobno umarł? No i do tego nie ma kolejności najpierw odłączenie maszyny podtrzymującej życie, a potem pobór organów bo od prawdziwego trupa nadaje się tylko rogówka a i ta tylko krótko po śmierci. A do tego ten pozytywny oddźwięk dla samodzielnych opinii lekarza może jeszcze bez informowania rodziny? Ciekawe jak ten dziennikarz zareagowałby jakby tak zrobili z jego dzieckiem:/
      • Gość: ja Re: Lekarz uzna, że ma prawo odłączyć bo papierka IP: *.ip.netia.com.pl 03.03.13, 16:42
        Co jakiś czas zmieniają się kryteria śmierci, więc nikt rozsądny nie chcę się włóczyć po sądach. Po co szukać dodatkowych kłopotów? Lepiej udawać, że nic się nie dzieje, wtedy można wieść spokojny żywot.
        • Gość: lekarz-finansista Kasa misiu, kasa! IP: *.kielce.vectranet.pl 03.03.13, 17:54
          Odpalcie doktorowi 50 tysięcy od pobrania narządów i zaręczam,że ilość pobrań wzrośnie lawinowo;) Na większość lekarzy działa tylko jeden impuls motywacyjny: KASA!
      • Gość: filuś a to heca ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 20:53
        Gość portalu: ccc napisał(a):

> A wybacz dziennikarzyno ale skąd moja gwarancja, że lekarz mówi prawdę i że nap
        > rawdę nie ma nadziei, a nie, że członek mojej rodziny ma zgodność tkankową z ki
        > mś wybranym? Śmierć pnia mózgu to wygodna opinia by wykraść narządy i nie stara
        > ć się ratować pacjenta tylko czemu do przeszczepu martwy organizm znieczulają?
        > Przecież ośrodki bólu są w mózgu, który podobno umarł? No i do tego nie ma kole
        > jności najpierw odłączenie maszyny podtrzymującej życie, a potem pobór organów
        > bo od prawdziwego trupa nadaje się tylko rogówka a i ta tylko krótko po śmierci
        > . A do tego ten pozytywny oddźwięk dla samodzielnych opinii lekarza może jeszcz
        > e bez informowania rodziny? Ciekawe jak ten dziennikarz zareagowałby jakby tak
        > zrobili z jego dzieckiem:/
        -------------------------------------
        no toś bobu zadał plantacji transplantologów

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka