Dodaj do ulubionych

Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia ł...

16.04.13, 13:14
Popieram!
Obserwuj wątek
    • 1_krzys Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia ł... 16.04.13, 13:15
      No to teraz czekam aż "Inwestorowi" doprowadzi dworzec do ruiny w jak najkrótszym czasie.
      Dopuści tam złomiarzy, będą co jakiś czas wybuchać tam pożary, może nawet dworzec zostanie zalany. Tak, by po prostu po paru latach należało go rozebrać. Ze względów bezpieczeństwa oczywiście.

To stara taktyka szemranych biznesmenów, a z takim mamy w tym przypadku do czynienia.
      Kupują bardzo tanio nieruchomość, wiedząc o ograniczeniach względem niej (dlatego jest tania), a potem udają głupa, próbując zmienić plan zagospodarowania lub jeśli mają do czynienia z zabytkiem doprowadzają go do ruiny i przejmują działkę kupioną "na zabytek".
      Takich przypadków w Polsce są setki.
    • herrbus Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia ł... 16.04.13, 13:32
      gdzie było SKI jak dworzec niszczał. Dlaczego nie wzięli się do roboty i sami go przejęli. Ciągle im coś nie pasuje, weźcie się do roboty a nie narzekacie tylko.
      • grzesiek-kielce Kpisz, czy o drogę pytasz? 16.04.13, 13:43
        Przecież wszyscy pracujemy, a sprawy Stowarzyszenia prowadzimy pro bono, w czasie wolnym. Nie jest rolą organizacji pozarządowych remontowanie dworców, bo to zadanie samorządu terytorialnego.

Ochrona dziedzictwa Kielc to właśnie jedno z naszych zadań, którym się przecież zajmujemy. Jednym ze sposobów jest pisanie takich tekstów, w których tłumaczymy, co jest ważne dla mieszkańców.
        • Gość: mexic Re: Kpisz, czy o drogę pytasz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.13, 14:14
          To co w takim razie jest ważniejsze, to by dworzec pozostał w takiej formie jak obecnie, czy to, by Kielce miały w ogóle dworzec i komunikację pks?
          Ciekawe, że nie słyszałem o protestach, kiedy stawiali biedronkę obok dworca, a ona też zaburzyła wcześniejszy krajobraz.
          Wiadomo było, że jaki by nie był inwestor nie skupi się tylko i wyłącznie na funkcji komunikacyjnej dworca, bo to się mija z celem. Sam budynek dworca aż tak wielkiej powierzchni komercyjnej nie ma. Świat się zmienia, a wraz z tym zmianie ulega też krajobraz. Jeszcze kilka lat temu widokiem charakterystycznym dla Kielc były budynki pomiędzy pasami ruchu, dziś ostał się tylko ostatni z nich. Po pozostałych trzech nie ma już śladu.
          Wiadomo, że kopuła dworca jest charakterystyczna i powinna zostać, ale reszta a w szczególności perony i wyjścia z hali na nie przydałoby się przebudować, może przez całkowitą zabudowę bo nieraz w zimie na hali była minusowa temperatura bo komuś się nie chciało jednych czy drugich drzwi zamknąć.
          • grzesiek-kielce Re: Kpisz, czy o drogę pytasz? 16.04.13, 14:25
            A kto Ci powiedział, że jedyną możliwością, żeby Kielce miały komunikację PKS i dworzec autobusowy jest akurat taka wizja akurat tego inwestora?

Zorganizowanie transportu zbiorowego jest obowiązkiem samorządu terytorialnego. Nie dajmy sobie wmówić, że zbiorowy transport autobusowy w naszym województwie jest możliwy tylko jako działalność nieomal dobroczynna prywatnych przedsiębiorców.
          • Gość: GLIK Re: Kpisz, czy o drogę pytasz? IP: *.ip.netia.com.pl 16.04.13, 15:22
            Skoro tak, to rozwalmy też Pałac Biskupów, bo to jest jeszcze lepsze miejsce na galerię (przynajmniej na górce i będzie z daleka widoczna)
        • herrbus Re: Kpisz, czy o drogę pytasz? 16.04.13, 15:18
          a gdzie było dotychczas jak dworzec niszczał ??
          • grzesiek-kielce W Kielcach, jak zawsze... 16.04.13, 15:56
            ... a gdzie miałoby być? A gdzie byłeś / byłaś Ty?

Chyba nie za bardzo rozumiesz, co to są NGOsy.
            • herrbus Re: W Kielcach, jak zawsze... 16.04.13, 17:09
              zaraz, zaraz, to nie ja mam pretensje że ktoś go chce wykorzystać pozostawiając "statek" na miejscu a zmieniając jego znaczenie.To nie ja wciąż zgłaszam pretensje do inwestycji miejskich, nie bylo chyba jeszcze ani jednej której SKI by nie oprotestowało. Wam w Kielcach nic nie pasuje, marudzicie że w mieście się nic nie dzieje a jak się zaczyna dziać to tylko protesty. No ludzie co Wy w końcu chcecie ??

• jurek_inw Re: W Kielcach, jak zawsze... 16.04.13, 17:19
                Myślę, że chcemy jakości, a nie taniego orgaźmiku, którego źródłem jest robienie czegokolwiek, najlepiej bez zastanowienia, bez użycia rozumu i wyobraźni.

W perspektywie rozwoju miasta, to właśnie jakość zdecydowanie się opłaci, a nie panosząca się dziś bylejakość. I właśnie nad tą pierwszą staramy się mocno pracować, by miasto stało się wzorem do naśladowania, a nie obiektem ciągłych kpin.
              • grzesiek-kielce Tu chodzi o zabytek 16.04.13, 17:23
                Chciałbym, żeby zabytki były w Kielcach szanowane, a nie niszczone. Czy to dużo?
              • Gość: Gedeon Re: W Kielcach, jak zawsze... IP: *.kielce.vectranet.pl 16.04.13, 20:40
                herrbus napisał:

"> zaraz, zaraz, ......... No ludzie co Wy w końcu
                > chcecie ??"
                Szanowny herrbusiu przestań histeryzować, a zacznij się interesować. Gdybyś nie opierał swojej wiedzy tylko na prasowych "wrzutkach" i nieautoryzowanych tzw artykułach, wiedziałbyś, że każdy "protest" był zawsze rzeczowo uzasadniony i poparty możliwymi korzystniejszymi rozwiązaniami , ( często nawet z wykorzystaniem zdania uznanych autorytetów w danej dziedzinie).
                Ci ludzie chcą podobnie jak TY żyć w mieście przyjaznym obywatelom i mądrze skonstruowanym, tylko, jakby to ująć, posiadają większą świadomość skutków pewnych rozwiązań, a zaniechań innych. To tak w uproszczeniu.
                A ja szczerze życzę wszystkiego najlepszego.
    • martu.siaa Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia ł... 16.04.13, 13:49
      brak słów jeśli chodzi o ten artykuł, jak ktoś nie ma pojęcia o tym co piszę to lepiej zeby się nie wypowiadał. Ludzie chcą zrobić coś dobrego, a w koło wszyscy psy na nich wieszają. "Gratululacje" dla miasta.
      • pkrehbiel Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia 16.04.13, 14:05
        Zgadzam się! Trwa ciągłe nakręcanie psychozy. Jak ktoś nie popiera każdej propozycji jakichś inwestorów, choćby najbardziej absurdalnej, to jest zaraz zakrzykiwany. Stowarzyszenie Kieleckie Inwestycje zrobiło coś dobrego dla ratowania dworca PKS i napisało prawdę, więc zaraz będą na nim wieszać psy.
        • grzesiek-kielce Jak to się robi w Olsztynie 16.04.13, 19:04
          Ciekawe kiedy nasz inwestor zamierza w Kielcach zrobić taki sam manewr, jak w Olsztynie - wysłać w miasto autobusy z reklamami mający przymusić samorząd do szybszej zmiany MPZP pod galerię handlową (w miejscu dworca):
          www.tvp.pl/olsztyn/aktualnosci/rozmaitosci/pks-straszy-miasto/10539249
          I tak, to jest ten sam inwestor, co u nas!
    • zwiazkowcy Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia ł... 16.04.13, 14:12
      Ten artykuł jest bardzo tendencyjny! Bardzo łatwo jest komuś oceniać,rządzić nie swoim majątkiem bez żadnej odpowiedzialności. jeżeli jest to taka perełka, to dlaczego miasto do tej pory nie wystąpiło o jego komunalizację? Wtedy Kieleckie Inwestycje i Miasto mogłyby przedstawić koncepcję jak zdobyć 20 mln na remont generalny obiektu, który był budowany 12 lat i od 1984 roku jest eksploatowany bez żadnych nakładów na remonty kapitalne.
      PKS jako przedsiębiorstwo użyteczności publicznej przewoził i przewozi pasażerów i nigdy nie mógł na tym zarobić tyle aby zapewnić prawidłowe utrzymywać dworca. Dworzec był budowany z pieniędzy publicznych i jego rola była przeznaczona do obsługi pasażerów ale czasy sie zmieniły, dzisiaj pasażer ma do wyboru transport samolotowy, kolej, samochód prywatny, o czym powinniście wiedzieć. Przyciągnięcie pasażera na dworzec w dzisiejszym wydaniu graniczy z cudem. Kilka punktów usługowych nie zapewnia komfortu, a to, że dworzec nie jest czynny całą dobę ( w nocy ciemno na zewnątrz) nie przysparza mu chwały. jako pracownicy wycierpieliśmy już dużo i dzisiaj mając z jednej strony historie a z drugiej przyszłość - wybieramy PRZYSZŁOŚĆ.
      Zapraszamy przedstawicieli Kieleckich Inwestycji na spotkanie ze związkami zawodowymi i pracownikami PKS w celu omówienia szczególnych aspektów naszej współpracy.
      • Gość: kwestor Ha ha ha! IP: *.multimo.pl 16.04.13, 14:37
        Związkowcy, którzy narzekają na to, że ktoś chce "rządzić nie swoim majątkiem bez żadnej odpowiedzialności"! Wyborne!

A czymże to zajmują się związki zawodowe, jak nie rządzeniem się w cudzych przedsiębiorstwach? I jaką to odpowiedzialność ponosicie panowie związkowcy?
      • Gość: FSB Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.free.aero2.net.pl 16.04.13, 15:36
        Wołoch z PEŁO podpisuje się jako "związkowcy" dobre najpierw rozwalił spółkę a teraz sprzedał 30 000 m2 z dworcem za 9 milionów A WAŻNE JEST TO O CZYM NIKT NIE PISZE !!!!!!! DŁUGI ZOSTAJĄ PRZY PKS KIELCE W LIKWIDACJI CZY WRESZCIE KTOŚ TO ZAUWAŻY Z
        RZEKOMO NIEZALEŻNYCH ORGANÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: gladiatorek Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: 2.25.101.* 16.04.13, 15:47
          1. imageshack.us/photo/my-images/822/kielcelonelyplanet1001.jpg/
          2. imageshack.us/photo/my-images/19/kielcelonelyplanet2001.jpg/
          3. imageshack.us/photo/my-images/189/kielcelonelyplanet3001.jpg/
          4. imageshack.us/photo/my-images/820/kielcelonelyplanet4001.jpg/
          5. imageshack.us/photo/my-images/854/kielcelonelyplanet5001.jpg/

Z góry przepraszam, ale pierwszy raz załączam tu zdjęcia.
          Przerazony jestem próba przebudowy dworca. Pozwoliłem sobie na skan paru stron z anglojęzycznego przewodnika Lonely Planet "Poland" 2012, co też oni pisza o Kielcach. I jak się okazuje jako najbardziej polecaną budowlą z ery komunizmu jest nasz dworzec PKS.
          Ciężko jest mi się pogodzić z myślą zniszczenia naszego dworca. Od siebie dodam,że nigdy i nigdzie nie widziałem ciekawiej rozwiązanego dworca. W żadnym z ponad 50 krajów , w których byłem żadna tego typu budowla nie powaliła mnie, a tym bardziej nie mogła się równać z naszym dworcem.

Gdyby się ze skanów nie dało przeczytać to sam napiszę co tam jest:
          na skanie nr 2. o budowlach komunistycznych:
          "Check out this flash, Jetsons-style bus station in a country where a handsome busstation is, admittedly, hard to find(page158)."

i na tejże page 158(skan nr 5):
          "BUS Kielce's very cool UFO-shaped bus terminal is well organised and conveniently closed to the train station".

• Gość: ckckck Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.82.radiotel.com.pl 16.04.13, 16:36
            wow! dzięki za te skany : )
    • Gość: Fakt Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: 94.42.188.* 16.04.13, 16:01
      Jasne "orzełki" natychmiast zamilną, jak okaże się niebawem, że w oparacowaniu jest kilka jeszcze centrów handlowych.

Wtedy będą milczeć, bo przecież chodzi o to, aby właśnie dworzec niszczał, bez żadnych perspektyw, jak niszczał dotąd. Ciekawe tylko, jak będą uzasadniać swoje milczenie?

Pewnie wspaniałą wizją, elewacji w kolorze czerwonego plastiku. Wtedy wszyscy, zrozumieją, o co naprawdę chodziło.
      • grzesiek-kielce Nowy nick? 16.04.13, 16:21
        Sądząc po numerze IP to jesteś tą samą osobą, która się wpisywała wcześniej pod nickiem "Kpina".

Piszesz bzdury. Nikomu nie chodzi o to, żeby dworzec niszczał. Inwestor sam przyznał, że nie zamierza budować tego centrum handlowego w ciągu najbliższych pięciu lat, więc jeśli rzeczywiście powstaną nowe centra handlowe, to niezależnie od MPZP dla dworca PKS. Więc jeśli wtedy nie będzie dobrego MPZP, to inwestor może sprzedać działkę z dworcem PKS już zupełnie pod jakąś losową inwestycję.

Piszesz jakieś mętne sugestie "o co naprawdę chodziło". Śmiało zatem, napisz "o co naprawdę chodzi" twoim zdaniem. Chętnie się dowiem.

Jak na razie to widzę tylko insynuacje i nieudolną propagandę.
        • Gość: bzzyk Re: Nowy nick? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.13, 18:00
          Jeśli tam będzie możliwość komercji to nie będzie żadnego dworca ani centrum komunikacyjnego , to kwestia tylko czasu .
          A tak na marginesie dlaczego dworzec ma być w centrum miasta a nie na rogatkach , po co te spaliny pompować w Starówkę..O ile pamiętam to panowie z inwestycji byli za wyprowadzeniem z tej części miasta ruchu kołowego a tu nagle taka zmiana są za i podpisują się pod MPZP.
          CO się stało?
          • grzesiek-kielce Nic się nie stało 16.04.13, 18:18
            Nasza idea jest wciąż taka sama - miasto powinno być przyjazne dla mieszkańców. Im bliżej centrum, tym większa powinna być rola komunikacji zbiorowej (a także dostępność dla pieszych i rowerzystów), a mniejsza rola komunikacji indywidualnej. Dlatego też np. popieramy zamknięcie Rynku dla ruchu indywidualnego i przeprowadzenie przez niego ruchu autobusów.

Prawdziwe centrum komunikacyjne powinno znajdować się możliwie blisko śródmieścia i dworca PKP, ponieważ to jest rozwiązanie miastotwórcze. Pasażerowie komunikacji zbiorowej mogliby z łatwością być "wciągani" do centrum, a na zwiększonym ruchu pieszych korzystałyby pobliskie usługi. Jest to rozwiązanie optymalne z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju, bo pozwala maksymalnej liczbie osób dotrzeć w maksymalną liczbę miejsc przy najmniejszym obciążeniu środowiska.

Jednak nie wolno zapominać o tym, że dane miejsce, by stanowić prawdziwe miasto, musi sprzyjać tworzeniu się społeczności, musi mieć swoją tożsamość. Częścią naszej historii jest zabytkowy dworzec PKP. Ładne architektonicznie centrum komunikacyjne spełnia też ważną rolę symboliczną. Dobry transport zbiorowy jest naszym prawem, a nie jałmużną, którą "na boku" (dosłownie i w przenośni) możemy otrzymać od operatora jakiegoś centrum handlowego.
            • grzesiek-kielce Re: Nic się nie stało 16.04.13, 18:19
              Miałem na myśli dworzec PKS, a nie PKP (chociaż ten też jest całkiem fajny).
        • Gość: Kpina Re: Nowy nick? IP: 94.42.188.* 16.04.13, 18:38
          Bo powyższy fakt, wszystko wyjaśnia.

Szczekajcie dalej "orzełki", z prawdziwymi społecznikami można rozmawiać lub im kibicować, z pozorantami, na czyjeś zamówienie, nie warto.

Miłego, ujadania...
          • grzesiek-kielce Kłamczuszka! 16.04.13, 18:41
            Na czyje zamówienie? No śmiało, jakoś opluwać się nie wstydzisz, to i to powinnaś napisać.

Przy kolejnej sprawie słyszę, że działamy na czyjeś zamówienie - tylko zawsze kogo innego. Kto to niby tym razem nam płaci? Może prezydent Lubawski?
    • Gość: kielczanin Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.13, 16:54
      warszawskie cwaniaczki chcą podstępem wybudować w centrum Kielc kolejną galerię.Jeśli prezydent i radni do tego dopuszczą to niech wiedzą,że będzie to ich koniec totalny.
      • Gość: urbi Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.kielce.hypnet.pl 16.04.13, 18:29
        Po co ta medialna wrzawa?. Decydenci, dyskutujcie w zacisznych gabinetach /biznes lubi ciszę/, a swoją drogą to ta wesz : nick "Kpina ".. za dużo sobie pozwala..wyzywając Kielczan../patrz inne wątki/
        • Gość: orbi Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.kielce.hypnet.pl 16.04.13, 19:52
          Dyskutujcie dalej, a i tak największym beneficjentem tego jest ..... ?!?!

• kata-tonik Jak cię znam... 16.04.13, 19:59
            ...to pewnie napiszesz, że Żydzi.

A może jaszczury? Albo masoni i cykliści?
            • Gość: kinotakatak Re: Jak cię znam... IP: *.kielce.hypnet.pl 16.04.13, 21:08
              kata-tonik napisała:
              > ...to pewnie napiszesz, że Żydzi.
              >> A może jaszczury? Albo masoni i cykliści?
              ...................................................................

Nigdy tego nie napisałem i nigdy nie pomyślałem i nie myślę: to tylko o mediach,.. a poza
              tym..wcale mnie nie znasz, ale co tu pisać, jeżeli ja Ciebie uraziłem to serdecznie przepraszam..mam zapewne inne poglądy , ale lubię to forum i ..

• Gość: to kata-tonik Re: Jak cię znam... IP: *.kielce.hypnet.pl 16.04.13, 23:49
              Daj foto kata-tonik
              Kiedy się spotkamy kata-tonik i gdzie .

• kata-tonik A w jakiej sprawie? 16.04.13, 23:55
                W celu matrymonialnym się chcesz spotkać? Czy jakimś innym?
                • Gość: to kata-tonik Re: A w jakiej sprawie? IP: *.kielce.hypnet.pl 17.04.13, 00:01
                  Zgadnij kochana..w sprawie nie cierpiącej zwłoki..
                  • kata-tonik A to spoko 17.04.13, 00:13
                    Spoko, w tej sprawie to zazwyczaj spotykam się z twoją matką co czwartek. Wyjdź razem z nią na ulicę, to przy okazji i ty mnie obsłużysz. Stawka, jak rozumiem, będzie analogiczna?
                    • Gość: to kata-tonik Re: A to spoko IP: *.kielce.hypnet.pl 17.04.13, 00:18
                      We ze sobą tonik, koniecznie
                • Gość: to kata-tonik Re: A w jakiej sprawie? IP: *.kielce.hypnet.pl 17.04.13, 00:16
                  Oh, Kasia,to nie na forum,, bądź za za 15 min na czubku spodka..O.K.
                • Gość: to kata-tonik Re: A w jakiej sprawie? IP: *.kielce.hypnet.pl 17.04.13, 00:37
                  Czy Ty "kpina" czy dziewczyna , czy katatonik?
                  • kata-tonik Piłeś - nie pisz 17.04.13, 00:39
                    Coś ci się chyba nieźle pomieszało.
                    • Gość: to kata-tonik Re: Piłeś - nie pisz IP: *.kielce.hypnet.pl 17.04.13, 00:47
                      Raczej Tobie : "Piłeś, nie jedź - nie piłeś napij się" , kino-tatak=kata-tonik
        • Gość: Kpina Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.13, 21:13
          Ja, Kielczan, napewno nie wyzywam, ani nie obrażam. ;)

Bo wiem, że zwykle gawiedź, pragnąza zaistnieć i wrzaskiem zawłaszczyć przestrzeń publiczną, nie ma wiele wspólnego z rozsądkiem większości patrząca z dystansem, na otaczającą rzeczywistość, i przyglądająca się tej szopce, z boku.

Czasem jednak takie sytuacje, jak w tej sprawie dworca generują świetny materiał komediowy, do książek o obecnej rzeczywistości, więc grzech by było ich nie wykorzystać.

A tak na marginesie, niszczyłem inwestycje zanim jeszcze dowiedzieliście się o NGO-sach. Pewnie dlatego nauczyłem się tego, że plany to zwykle lipa, kiedy władze chcą coś przyblokować, co równie szybko potem same wycierają gumką myszką. I z pewnością nie chodzi tu o obronę dworca.

Kto nie potrafi konsekwentnie sprawdzić, o co chodzi, nim zacznie wrzeszczeć, jest w najlepszym wypadku użytecznym idiotą. Podkreślam w najlepszym, bo zwykle, gdzieś przy górze zawsze znajdzie się kilku, którzy lubią podpuszczać innych.

Dzięki za materiał... do jakiegoś opowiadania (może pod nazwą - Wykończyć parazabytek) będzie, jak znalazł.

Tyle idiotyzmów, bym sam nie wymyślił. I tyle w temacie, bo wyraźnie nic ciekawego, już nie widzę, poza powstaniem w koło macieju tego samego. Więc na razie ... ale nie krępujcie się, może coś ciekawego jeszcze się pojawi... ;)
          • Gość: Spadaj Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.kielce.hypnet.pl 16.04.13, 21:47
            Napisz proszę chamie....knigu o kielcokach.. pewnie bestseller budziet,..
            • Gość: Filip Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.dsl.bell.ca 17.04.13, 06:51

Wyczulem pismo nosem....a wech to ja mam niczym pies.
              Tu nie chodzi o zaden zabytek...tu chodzi o to czy ma powstac jeszcze jedna galeria.....
              Malo tego - o ile do innych galerii ...trzeba uzyc jakiegos srodka transportu....dojechac do niej...to ta galeria obslugiwala by sie sama doworzac klijentow z mniejszych miejscowosci....
              Ona ma w swoim planie funkcionowania wpisane takze uslugi transportowe.....czego nie posiadaja galerie do tad powstale.....

...wiec moze by tak przypisac pozostalym galeriom owa funkcje swiadczaca uslugi transportowe.....?.....a ruch osobowy pomiedzy nimi oddac do dyspozycji busom....taki przyklad;......

Na stanowisko busow podchodzi pasazerka ktora przybyla ze Starachowic...."gdzie pani chce jechac pyta busiaz....?...
              ..ja chciala bym sie dostac do Buska....- no dobrze mowi busiaz - podwioze pania do Galerii Echo...bo z tamtad odchodza autobusy do Buska.

...nastupnoj galeriji ja nie znaju wiec moze na tym przykladzie skoncze....i tak jezdzimy od galeri do galeri rozworzac konsumenta ...ktory podobno mial byc w Kielcach ale poza galeryje nie wyszedl.

...wiec niechze i tu powstanie galeria... ale cwani , grubi udzialowcy..doskonale wiedza ze im wiecej galerii tym skromniejszy tlum konsumentow i galeri przez nich zainwestowanej...a co bedzie jesli powstana jeszcze ze trzy galerie....?

Kazda teoria ...w ty takze handlu na swoj piekny poczatek i niekoniecznie szczeliwe zakonczenie.....jak kazda zyciowa sprawa....ma swe pozytywy i negatywy...ktore warto przewidziec...

.no i mowilem ze ceny zlota runa w dol.....ale na portalach internetowych ktore zachecaly do kupowania zlota gdy ja probowalem gasic ten zapal...dzis cisza....pseldo fachmani od finansow nabrali wody w usta....i slosznie bo niewiele na ten temat wiedza.

Ostrzezenia o koncu swiata angielskiego fizyka nie sa bezpodstawne......nuklearny konflikt dojzewa....Korea polnocna w tym konflikcie bedzie miala niewieki udzial bo na niewiele ja stac...ale sa strony ktore chetnie sie do niego wlacza...przebiegunowanie polityczne moze nastapic bardzo szybko.
              • Gość: Filip Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.dsl.bell.ca 17.04.13, 20:41

Co jest...?.....o kurde znowu zakonczylem watek !.....a tak dobrze rybka brala temat...a tu masz....9 godzin minelo i nic.

...przepraszam - juz nie bede sie wtracal....ale jest w narodzie jakas taka dla mnie niezrozumiala chec ukrycia ...".....zeza panny mlodej...."ze to przez grzecznosc , ze niby , nic, ze wszysko sie jakos wyrowna , rozejdzie po kosciach....i wszysko da sie naprawic nawet zez panny mlodej...( z calym szacunkiem dla zezowatych ...osobiscie uwielbiam zezowate...jesli znacie jakos to dajcie znac...)....tak wiec ....nic juz sie nie da ukryc...poprostu - stalo sie.
                Bedzie galeria jak Palac Kultury.
            • Gość: Stańczyk Re: A o tym nikt nie chce dyskutować, a szkoda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.13, 21:51
              www.strefabiznesu.echodnia.eu/artykul/kielce-kiedy-powstanie-galeria-plaza-w-kielcach-dowiemy-sie-za-dwa-miesiace-albo-za-pol-roku
              Planował zbudować tam centrum handlowo-rozrywkowe o powierzchni ponad 30 tysięcy metrów kwadratowych oraz parking na 1200 aut. Inwestycja miała kosztować 90 milionów euro i zakończyć się w… zeszłym roku.

Tak się jednak nie stało. Ale nie oznacza to, że koncern porzucił inwestycjne zamiary. - Z uwagi na fakt, że prace nad planem trwają bardzo długo, dopiero w sytuacji, gdy plan będzie prawomocny, zarząd Plaza Centers podejmie decyzję, czy iwnestycja będzie zrealizowana, czy nie – poinformowała nas Marta Szymańska, asystentka prezesa zarządu spółki.

Konsultacje społeczne nad projektem planu zaczęły się w poniedziałek i potrwają do 10 maja. Kiedy dokument wejdzie w życie?

- Jeśli nie będzie poprawek, trzy tygodnie po zakończeniu wyłożenia możemy skierować go na sesję Rady Miasta. Jeśli będą – trzeba liczyć sześć miesięcy, bo po naniesieniu poprawek musimy powtórzyć część procedury – powiedział Artur Hajdorowicz, dyrektor Biura Planowania Przestrzennego w kieleckim ratuszu.
              • pkrehbiel Re: A o tym nikt nie chce dyskutować, a szkoda... 17.04.13, 21:53
                A dyskutuj, kto ci broni. Plaza to nic ciekawego, bo nigdy nie powstanie. Deweloper wtopił inwestycję i teraz może tylko udawać i próbować sprzedać nieruchomość.
                • Gość: Stańczyk Re: A o tym nikt nie chce dyskutować, a szkoda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.13, 07:34
                  To pewnie dlatego dyskusja publiczna w sprawie planu dla Plazy odbędzie się 31 maja, w długi weekend, bo w tym roku Boże Ciało wypada 30 maja.

Co za przypadek. Tylko nie wiem, dlaczego zawsze się tak robi, kiedy chce się, aby nikt nie zainteresował się sprawą. Potem warto poszukać tematu zastępczego, aby gadano, o czymś innym.
    • franciszekstawowy Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia ł... 02.05.13, 14:53
      Nie dla starego dworca!

To przecież wstyd na całą Polskę!

Inwestor daje nam szansę, a wy nie widzicie nic poza starym zdezelowanym dworcem!!
      • Gość: pseudoinwestor Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.13, 15:24
        franciszekstawowy spadaj stad mącicielu, profil zalozony swiezo do siania propagandy.
      • Gość: 3 maj Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.free.aero2.net.pl 03.05.13, 10:03
        Od kiedy pseudo polski inwestor jest firmą charytatywną ? Nawet Caritas, jak się dobrze przyjrzeć też nie jest bezinteresowny. O wygląd dworca tu idzie ? Teren o wartości co najmniej 100 mln ma być kupiony za 10 mln. Tak POstanowił minister skarbu od wykopalisk. Ale już go niema.
        • Gość: proste Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 10:46
          Na Ukraine niech ida interesy robić..
          • Gość: as Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.13, 08:37
            grupa cwaniaków chce kupic za bezcen ziemie w centrum pod galerie ,NIE DLA KOMBINATORÓW
    • 0manna61 Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia ł... 13.05.13, 06:20
      Nie można dopuścić do tego, aby nasz kielecki dworzec PKS zniknął z powierzchni ziemi, a na jego miejscu powstała kolejna galeria,
      z kilkoma stanowiskami autobusowymi.
      Wiele lat temu, jeszcze jako młoda kobieta wyjeżdżałam wielokrotnie za granicę. Ludzie mnie pytali skąd jestem i gdy słyszeli słowo Polska, kojarzyli to miejsce z Papieżem i..... nowoczesnym, pięknym dworcem PKS w Kielcach. Jaka byłam wówczas dumna, że jestem mieszkanką Kielc !
      Obecnie dworzec PKS wpisany jest w gminny rejestr zabytków. Nie wyobrażam sobie nawet tego, że tak łatwo można, ten zapis wykreślić i pozbyć się kawałka naszej kieleckiej historii.
      Ten dworzec wpisany jest także w umysły kielczan i znany na całym świecie.
      Zdaję sobie z tego sprawę, że brak jest funduszy na jego odnowienie. Wierzę jednak w to, że kielczanie chcieliby zachować tę wyróżniającą nasze miasto architekturę. Wielokrotnie, masowo sprawdzali się w zbieraniu pieniędzy na szczytne cele, na przykład pomnik na Kadzielni, kielecki teatr. Zbierane były wówczas tak zwane cegiełki. Dlaczego teraz nie mielibyśmy tego powtórzyć ?
      Przekonana jestem, że pomysł zbierania cegiełek na odnowienie dworca PKS w Kielcach, przyniósłby rezultaty. Wystarczy odpowiednia ilość wolontariuszy i wystarczający czas, aby zebrać przynajmniej część funduszy. Kielczanie kochają ten dworzec i serca im pękają na widok jak on niszczeje.
      Pracownicy PKS – u widzą niebezpieczeństwo, jakie stwarza długo nieodnawiany budynek. Mamieni są obietnicami nowego inwestora, który chce zmieść całość z powierzchni ziemi
      i postawić w to miejsce jakieś monstrum, niby trochę przypominające dawną świetność. Nie zdają jednak sobie z tego sprawy, że podczas rozbiórki i budowy przez kilka lat nowego „niby” dworca z okrojoną ilością stanowisk autobusowych, pracy mieć nie będą !
      Natomiast odnowienie obecnego dworca PKS może być robione etapowo i dworzec może cały czas funkcjonować. Nikt wówczas z pracowników nie ucierpi.
      I jeszcze jedno, warszawiakom wcale nie zleży na tym, abyśmy mieli jakieś centrum komunikacyjne. Im chodzi jedynie o zyski z galerii. Kielce wykluczone są już z projektu szybkiej kolei. Omijać nas będą pociągi okrężną drogą. Nie będzie w pobliżu żadnych autostrad.
      Pozbądźmy się jeszcze dworca i wówczas możemy drogą schyłkową myśleć o wykluczeniu naszego miasta z miast wojewódzkich.
      Wiadomo przecież, że tylko dobry transport stanowi o świetności danego miejsca, danego miasta.

ZORGANIZUJMY AKCJĘ ZBIERANIA CEGIEŁEK NA ODNOWIENIE DWORCA PKS W KIELCACH ! PROMUJMY JĄ W SZKOŁACH, MIEJSCACH PRACY I NA ULICY. SPRZEDAWAJMY CEGIEŁKI W KIOSKACH, SKLEPACH SPOŻYWCZYCH
      I HIPERMARKETACH.
      CAŁE WOJEWÓDZTWO ŚWIĘTOKRZYSKIE PRZYSTĄPI DO TEJ AKCJI, JESTEM TEGO PEWNA.

Pozdrawiam Prezydenta i radnych... zwykła mieszkanka Kielc.

• Gość: Obserwator Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: 78.30.85.* 14.05.13, 22:53
        To jest apel do Pani Wojewody, jako do przedstawiciela Polskiego Rządu i przedstawiciela Skarbu Państwa czyli Ministra Skarbu.
        Czy coś ma do tego Pani Poseł Okła? Raczej nie powinna się wypowiadać. Ze względu na podatki swojego męża. A Pan Poseł Artur od ubezpieczeń samochodów osobowych? Też nie, bo tym razem chodzi o autobusy państwowe.
        • Gość: wiesiek Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.13, 00:45
          Chłopy z SKI dobrze gadata. Dać wam wódki. Trocheśta popłyneli z tym sprzężeniem widokowym ale ch... tam. Zawsze do fabryki sie jeździło z PKS -a i nie dom robić galeryi z dworca. Przegónimy bizmesmenów. Każo se płacić za postój ogóra a jak Hieniek kieryka bedzie czekał na ludzisków to mu bedo świecić po oczach pierem kardenem. U nos fabryk trza a nie geszeftu na portkach od kitajców i babów ślajających sie po galeryjach chyłkiem, takich co to ich w telewizji pokazujo. A trepy italiańskie to se wsadźta w krowi zad, bo jo i tak wole moje gumofilce z budowy.
          • Gość: Filip Re: Ostro o planach wobec dworca: "próba kupienia IP: *.dsl.bell.ca 15.05.13, 06:50
            Nie mamy wątpliwości, że oddany do użytku w 1984 roku dworzec PKS jest obiektem wybitnym - kielecką perłą architektoniczno-urbanistyczną i jako taki zasługuje na bezwzględną ochronę w swej dotychczasowej formie i funkcji. Jego 'młody' jak na zabytek wiek nie ma w tym kontekście żadnego znaczenia. Mieliśmy szczęście, że w siermiężnym okresie schyłkowego PRL-u powstał obiekt tak unikalny - przemyślany, funkcjonalny i jednocześnie ogromnie malowniczy. W dodatku w niezwykły sposób sprzężony widokowo z neogotycką architekturą najpiękniejszego kieleckiego kościoła - tworzący wraz z nim ikonę architektoniczno-krajobrazową, w której kluczową rolę gra przestrzeń. Ikonę będącą wartością bezcenną, nieprzeliczalną na pieniądze.

...jako ze temat wrocil...powiem tak ;...co za pierdoly ten Rafal Zamojski wypisuje...?
            Czy on sie chociaz zna na architekturze....?

...jak perla...? Kielecka wizytowka brudu smrodu, kurzu i spalin .

....taki termin tu wyklepano nad ktorym sie trzeba chlopy zastanowic - co to takiego jest - bo to jest cos nowego...co sie nie miesci w terminologi klasycznej odnosnie zabytkow...." NAJMLODSZY ZABYTEK KIELECKIEJ ARCHITEKTURY"...nie no to sie welbie nie misci...

...i jeszcze nalezalo by sprawdzic co laczy pana R.Zamojskiego z inwestorami galerii ktore juz powstaly...bo cos mi sie wydaje ze tu jakas zmowa jest.....pewne grono ludzi ma monopol na supermarkety...
            • pkrehbiel Jak się nie znasz, to nie pisz 15.05.13, 12:10
              Jak już siedzisz w tej Kanadzie, to może się zajmuj Kanadyjskimi zabytkami albo zdejmowaniem azbestu, a Kielcom daj spokój, co?

Jako człowiek, który ewidentnie nie zna się na interpunkcji, nie jesteś w pozycji, żeby kogokolwiek krytykować. Skończ brakujące klasy, pójdź na jakieś studia, a potem będziesz mógł się wypowiadać o architekturze. I wtedy może docenisz, kiedy ktoś ci rzuca perłę w postaci trafnego opisu walorów dworca PKS w Kielcach.

Jak na razie rzucasz tylko jakieś głupawa insynuacje o powiązaniach R. Zamojskiego z innymi galeriami. Całkiem kulą w płot, ale przecież nie oczekuję, że z Kanady będziesz umiał ocenić intencje poszczególnych kielczan.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka