Dodaj do ulubionych

Tramwaje w Kielcach?

IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 30.07.04, 23:23
bzdury!!!!! weźcie się lepiej zacoś bardziej potrzebnego,autobusy i taksówki
wystarczą,to niejest Kraków czy Warszawa,obwodnicą się zajmijcie!!!!!bo się
jeździć nie da,i wylotówki z kielc na Sandomierz,Tarnów,to jest zgroza!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: MARCELLUS Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.westside.kielce.pl 30.07.04, 23:28
      IDIOCI DROGI BUDUJCIE !!!!! KOMUNIKACJE AUTOBUSOWA USPRWANIJCIE A NIE TRAMWAJE
      W TAKIEJ CIASNOCIE ,CHYBA TEN KTO TO WYMYSLIŁ WPADL POD TRAMWAJ:)))) !

PS. WEŻCIE SIE LEPIEJ ZA TRANZYT ,ZEBY SZEDŁ POZA MIASTEM I WEZCIE JAKAŚ
      TABLETKE OD BULU GŁOWY TO MOŻE WAM PRZEJDZIE TO MAJACZENIE!
      • Gość: koko Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 195.136.247.* 31.07.04, 18:55
        Tak na marginesie - jak się kogoś idiotą nazywa, to wypadałoby posługiwać się
        pismem w sposób zgodny z zasadami pisowni, bo inaczej to taki osąd staje się
        mało wiarygodny.
        • Gość: IQ DOSYĆ CZARNEGO TRUJĄCEGO DYMU PRZY ULICACH ! IP: *.chello.pl 03.11.04, 02:34
          DIESLOWSKIE BLACHOSMRODY RUJNUJĄ MIKROKLIMAT Stolicy Gór Świętokrzyskich!
          Ich pasażerowie czekający na przystankach są systematycznie zagazowywani np. na
          ul. Padereckiego, Alei IX Wieków Kielc czy ul. Bohaterów Warszawy - ale
          praktycznie to WSZĘDZIE!

Tramwaje to inwestycja w ZDROWIE Kielczan!
      • Gość: P Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.globit / 217.98.57.* 01.10.04, 19:19
        no ja cię chyba skądś znam Marcellus- i te twoje poglądy
        • Gość: aq Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 07:34
          To racja tramwaje w Kielcach to gwarancja naszego zdrowia.Mpk używa teraz
          paliwa które daje toksyczne spaliny powodujące raka płuc,białaczkę.raka krtani
          i Bóg wie co jeszcze!!!Dosyć tego niech wreszcie Prezydent zacznie budować
          tramwaj a nie marnuje naszych pieniędzy na głupoty.
    • r_z Re: Tramwaje w Kielcach? 30.07.04, 23:33
      Tramwaj Warszawską???? Wszystkie drzewa między jezdniami ma rzeź? Przy takiej
      trasie to ja już wolę bardziej "prowincjonalnie".A jak miałby przejechać przez
      skrzyżowanie z IX Wieków - zburzyć dwie czteropiętrowe kamienice i synagogę?
      • Gość: lis Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 16:09
        Jak najbardziej.Potwierdziła to dyskusja na seminarium z udziałem fachowców z
        całej Polski i zagranicy.
        • Gość: ter Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 16:25
          Co na to radni?Wreszcie jest na rozwój Kielc.Nie można jej zmarnować!!!
          • Gość: pol Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 20:20
            Kiedy wreszcie zacznie się coś robić w Kielcach? Niech będą nawet te tramwaje
            czy trolejbusy byle szybko!Rzygać się chce od tych wiecznych kłótni lewicy z
            prawicą.Zadenobecny radny nie powinien być wybrany po raz drugi.Oni naprawdę
            już nic nie zrobią poza ustawiczną rozróbą i trwonieniem czasu i naszych
            pieniędzy.
    • Gość: Paweł warszawiak TRAMWAJE TO WIELKOMIEJSKOŚĆ IP: *.acn.waw.pl 30.07.04, 23:41
      Tramwaje to wielkomiejskość, a poza tym to bardzo ekologiczny i wydajny środek
      transportu- dlatego bardzo życzę wszystkim kielczanom, by pomysł z tramwajami
      udał się ! Wasze miasto zasługuje na to !
      • Gość: huha Re: TRAMWAJE TO WIELKOMIEJSKOŚĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 23:58
        Znowu odezwał się „Warszawiak” z Kostomłotów :)))
        Zna nawet definicję „wielkomiejskości” :-o
      • Gość: xtrmntr :/? IP: *.n4u.krakow.pl 03.08.04, 02:34
        Niekoniecznie taki ekologiczny. Bo na wyprodukowanie tej energii potrzebnej do
        ruszenia go z miejsca to trzeba spalić z tonę węgla (nie jestem pewien bo nie
        studiowałem na uczelni technicznej) a już żeby się dotoczył na drugą pętlę to
        tych ton węgla musi być sporo więcej. A jak wiadomo ze spalonego węgla nie
        zostaje sama para wodna... A wielkomiejskie to jest metro. Tramwaje jeżdżą
        nawet w miastach o 100. tys. mieszk.
      • Gość: Gedeon Re: TRAMWAJE TO WIELKOMIEJSKOŚĆ IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 21.08.04, 17:58
        To wielkomiejskość w pojęciu Warszawiaka, dla którego jego miasto wydaje się
        pępkiem Polski i świata. Dla nas z tzw prowincjii Warszawa to raczej wrzód na
        dupie (temat do rozwinięcia innym razem). Paryż, Hamburg i setki innych
        wielkich miast pozbyły się tramwajów już dawno. Natomiast jeżdżą sobie one
        spokojnie w setkach mniejszych miast i miasteczek. (wielkomiejskość Ozorkowa he
        he). Nie widziałem nigdzie w Europie, Zeby jakieś miasto wróciło do tramwajów,
        lub budowało trakcję od początku, natomiast niektóre miasta (np.Strassbourg,
        Rouen) zbudowały tzw Metrobusy, które bardziej przypominają tramwaj niż metro
        czy kolejkę WKD.
    • Gość: Don Kich (OT) Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.lublin.msk.pl 30.07.04, 23:52
      Popiep....ło chyba kogoś.
      Zamiast nad tramwajami myśleć, wymyślcie jakiś sposób na odblokowaniu ronda na
      IX wieków. To największy problem komunikacyjny w mieście, a ktoś chce tam
      jeszcze puścić tramwaje?? Jak się wtedy przez miasto przejedzie??
      Tramwaje na pewno nie są wyznacznikiem prestiżu miasta.
      Jakbyśmy mogli napisać: w Kielcach nie ma korków nawet w godznach szczytu
      komunikacyjnego - to by był sukces. A nie "stłuczka samochodu osobowego z
      tramwajem zablokowała miasto na 2 godziny".

Zagotowałem się. Idę wziąć prysznic.
      • Gość: PeBe Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 11:10
        Z podkarczwki na politechnike jade autobusem w godzinach szczytu okolo 35
        minut. Rowerem zajmuje mi to 8 minut!! Cos tu jest chyba nie tak?!?!?
        • Gość: geru Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 31.07.04, 12:38
          8 minut z podkarczówki na politechnikę? To chyba na tej politechnice
          zmajstrowałeś sobie odrzutowe dopalacze i zbyt nisko latasz, dlatego tak długo
          ta podróż trwa :-))))))))))))))
    • szacuneczek Re: Tramwaje w Kielcach?beda po bambułach snuć? 31.07.04, 00:04
      Oczyma wyobrazni widze te bezpieczne idealne ulice jak np Warszawska.
      Ludzie! to jest obecnie durnota!
    • Gość: jurek Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 00:05
      A ja bede calym sercem wspierac ten pomysl,gdyz jest szansa na pieniadze z puli
      ktore wcale nie sa przeznaczone na drogi,wiec nie ma nic tu gadanie zeby
      budowac drogi,a tak jak nie my to kase skosztuje kto inny...
      • Gość: Don Kich (OT) Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.lublin.msk.pl 31.07.04, 01:21
        Słyszałem że jest całkiem spora kasa na wybudowanie wysypiska odpadów nuklearnych.

Też jesteś za??

Don Kich (OT)
      • Gość: Kaczusia Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 23:13
        Dla Kielc na taki cel nie ma pieniędzy w obecnym okresie programowania Funduszy
        Strukturalnych 2004-2006. Co prawda w ramach Zintegrowanego Programu
        Operacyjnego Rozwoju Regionalnego są pieniądze w Działaniu 1.6 Rozwoj
        transportu publicznego w aglomeracjach, z którego można otrzymać pieniadze na
        na inwestycje takie jak linie tramwajowe, ale jest jedno ale i tu posłuże sie
        cytatem z tego dokumentu:
        "Działanie jest otwarte dla aglomeracji powyżej 500 tys. mieszkańców, które
        posiadają dobrze przygotowane zintegrowane plany rozwoju transportu.
        Aglomeracja warszawska i górnośląska są największymi aglomeracjami w Polsce.
        Przewiduje się, że projekty w tych aglomeracjach zostaną sfinansowane w ramach
        tego działania." Przypomina mi się tu sprawa pewnego projektu przygotowanego
        przez ekipę Prezydenta Stępnia, który dotyczył rozbudowy sieci kanalizacyjnej i
        modernizacji oczyszczalni ścieków. Pan Stępień był dumny, że za pieniadze jakaś
        firma ze sląska przygotowała mu projekt, przeoczyli tylko jeden maleńki
        szczegół, tamte pieniądze równie z podobnych powodów były niedostępne dla
        Kielc. Proponuję pseudo naukowcą z NOT'u szczegółowo czytać dokumenty dotyczące
        funduszy strukturalnych zanim będą na łamach prasy opowiadać farmazony.
        Dzienikarze z Gazety Lokalnej to mogliby sie przyłożyć do tematu i
        sprawdziliby, czy rzeczywiście można takie inwestycje poczynić z FS. Zanim na
        pierwszej stronie powtórzą po pseudo naukowcach takie bzdury.
    • Gość: MeehoweCK Stadion lepiej budować!! IP: *.sieje.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 00:12
      Ludzie! za 15 mln to można zbudować dach nad trybunami, którego pan Lubawski
      już nie chce. Zostałoby jeszcze z tego 8 mln.
      • szacuneczek Re: Stadion lepiej budować!! 31.07.04, 00:20
        ja tez wole dach nad trybunami, zamiast tramwaju na ćwierć gwizdka, na który
        unia kasy nie da bo geniusz i jego profesjonalisci nie umieja elementarnych
        papierów przygotowac. Zaraz sie okaze ze podpisal Scelina zamiast Słonia, bo mu
        Sygut kazał i nie ma winnych, tylko, ze papier nie jest dokumentem miasta tylko
        prywatnym widzimi sie Mularczyka.
        Ludzie to idioci i przekrety, a wy o tramwajach, do Morawicy?
      • Gość: gino Re: Stadion lepiej budować!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.04, 00:24
        Byłem miesiąc temu w Piacenzie, miasto we Włoszech takie jak Kielce, samochodow
        jest trzy razy mniej niz u nas, są za to nowoczesne tramwaje, a na drogach
        skutery i rowery. Potem gdzieś po drodze na Wegrzech widziałem podobne
        miasteczko. I to jest własnie Europa. Czekam co dalej z tym pomysłem i trzymam
        kciuki. Dobrze, że sa ludzie, ktorzy jeszzce potrafią wystawić nos poza wlasną
        pipidówe, problem TiRów, czy korka na IX Wieków. Myślę, ze tramwaje moga być
        wcześniej niż uniwersytet. Jestem nawet pewien.
        • szacuneczek Re: Stadion lepiej budować!! 31.07.04, 00:30
          sam sobie jedz skuterem
          rowerze
          • Gość: hehe Re: Stadion lepiej budować!! IP: 82.160.68.* 31.07.04, 00:35
            wyjedz skuterem pokrec sie troszke po miescie jakies kilka dni
            to ci go skroją i bedziesz miał tyle zabawy
            kielce to nie włochy !
      • Gość: Steerow_Kielce Re: Stadion lepiej budować!! IP: 80.51.251.* 31.07.04, 11:08
        Jak najbardziej zgadzam się z Meehoweck'iem. Za 15mln złotych możnaby znacznie
        ulepszyć i powiększyć planowany stadion. Do tej pory wszystkim dobrze żyło się
        bez tramwajów. Komu są one w ogóle potrzebne?! A może pan Lubawski chce tym
        zrobić dobre wrażenie i zatrzeć gorycz po jego dotychczasowych poczynaniach?
        Popatrzmy na takie miasta jak Warszawa, Łódź, Gdańśk... To są kilkakrotnie
        większe obszary miejskie niż Kielce. Po co na tramwaje. D
        zieci głodują, ludzie nie mają gdzie mieszkać, nie ma jeszcze stadionu!!!
      • Gość: MeehoweCK Re: Stadion lepiej budować!! IP: *.sieje.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 11:18
        Może się nie znam, ale wydaje mi się, że za 15 mln możnaby też wybudować
        estakadę nad rondem Herlinga-Grudzińskiego od Al. IX Wieków Kielc do ul. I
        Maja. Samochody jadšce między tymi dwiema ulicami nie musiałyby stać w korku
        czekajšc na wjazd na rondo, ale bezkolizyjnie przejeżdżałyby nad rondem. To
        dałoby dużo lepszy efekt niż tramwaje. Na pewno odcišżyłoby ?ródmie?cie i Herby.
        • Gość: Don Kich (OT) Re: Stadion lepiej budować!! IP: *.lublin.msk.pl 31.07.04, 16:53
          <ok>
      • Gość: kiel Re: Stadion lepiej budować!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 15:27
        miłej jazdy stadionem !!!
      • Gość: Crux Re: Stadion lepiej budować!! IP: *.kom / *.kom-net.pl 03.12.04, 21:00
        Postawie sprawę inaczej. Zamiast budować kretyński stadion, który ma jedynie
        stanowić mekkę dla szalikowców, dresiarzy i innych debili można śmiało zbudować
        linię tramwajową...

Tramwaj zmienia standard życia miasta na lepsze, stadion czasem wręcz
        przeciwnie... Budować stadion - chore ambicje chorych ludzi!
        • Gość: Crux Pomysł budowanie stadionu jest do D....Y IP: *.kom / *.kom-net.pl 03.12.04, 21:04
    • Gość: Mike Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 00:35
      Czemu nie! Miasto rozrasta się, tramwaj zapewniłby alternatywny i ekologiczny
      sposób komunikacji, nie uciążliwy, prosty. Warto spróbować. A mozliwości jak
      widać - na najwiekszych ulicach - są.
      • Gość: xtrmntr Może metro? Za 100 tys. lat Kielce będą mieć 1 mln IP: *.n4u.krakow.pl 03.08.04, 02:42
        Za 15 lat Kielce będą miały 15 tys. mniej mieszkańców i nie będą już miastem
        200tysięcznym. Podrzucić ci może dane GUSu? Czy nadal uważasz że Kielce się
        rozrastają?
        Weź sobie też większe miasta nawet od Wawy - w Londynie nie ma tramwajów, w
        Paryżu też, w Nowym Jorku także, to może metro wybudujemy?
    • Gość: ? PROPONUJE WPISYWAC TAK LUB NIE IP: 82.160.68.* 31.07.04, 00:37
      Proponuje wpisywac
      TAK jesli chcemy tramwaje w ck
      NIE jesli ten pomysł jest do (czterech liter)
      • szacuneczek Re: PROPONUJE WPISYWAC TAK LUB NIE 31.07.04, 00:39
        I tak i nie
        • szacuneczek Re: PROPONUJE WPISYWAC TAK LUB NIE 31.07.04, 00:41
          rozwijając popieram tramwaje linowe - wiszące
          • basia996 Re: PROPONUJE WPISYWAC TAK LUB NIE 31.07.04, 07:03
            - Zadajmy sobie wszyscy pytanie: czy chcemy metropolii z tramwajami, stadionem
            piłkarskim, drużyną pierwszoligową i uniwersytetem, czy może wolimy pozostać
            przysłowiowym Klerykowem, w którym nic nigdy nie da się zrobić? - pyta prof.
            Kelles-Krauz.

No to już wszystko jasne, mamy już stadion z I ligową drużyną i umiwersytet
            teraz pora na tramwaj.
            Kiedy te ratuszowe debile zaczną myśleć , w mieście brak jest wyszystkiego ,a
            oni co tydzien nowy pomysł.
            • Gość: Agata nie, bo nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 09:32
              > Kiedy te ratuszowe debile zaczną myśleć

Przepraszam, a gdzie tu jest mowa, że to pomysł ratusza?
              Może raczej powiedzieć > Kiedy te FORUMOWE debile zaczną myśleć

Nawiasem mówiąc, ciekawe o jakim przysłowiu z Klerykowem mówił ten profesor?
            • Gość: Don Kich (OT) chcemy? IP: *.lublin.msk.pl 31.07.04, 16:57
              Tak! Chcemy spokojnego miasteczka ze stadionem piłkarskim, porządnie grającą
              drużyna (nie koniecznie I liga), uniwersytetem, ścieżkami rowerowymi, ładnym
              deptakiem, tętniącymi życiem placami, lotniskiem w pobliżu. I jakoś
              niekoniecznie widzę tu miejsce dla tramwajów.
              • Gość: Karol CK TY CWOKU TO CHYBA Z LUBLINA JESTEŚ IP: *.globit / 217.98.57.* 01.08.04, 16:25
                TO NIE ZABIERAJ GŁOSU
                • Gość: Don Kich (OT) Re: TY CWOKU TO CHYBA Z LUBLINA JESTEŚ IP: *.lublin.msk.pl 01.08.04, 21:49
                  Karolku - nie krzycz tak, bo się spocisz.
                  I po czym stwierdziłeś, że jestem z Lublina?
                  Po domenie? To powiem Ci, że Dupa z Ciebie - nie detektyw.
                  Pochodzę z Kielc, mieszkam tu, tutaj studiowałem a teraz pracuję.
                  I kto tu jest ĆWOKIEM, co??
    • Gość: Monika Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.kielce.net.pl 31.07.04, 07:34
      Nie wiem po ile Wy macie lat ale piszecie jak starcy!!!! Wszystko negujecie i
      na wszystko narzekacie. A ja jestem za! Przynajmniej jest szansa, że będzie
      więcej i częściej czegoś jeździło w tym miescie i np. w wakacje nie będzie
      trzeba stać po 30 min. albo i dłużej na przystanku, żeby gdzieś dojechać.
      A poza tym, jak to ktoś mądrze napisał, tramwaje to wielkomiejskość, więc o co
      chodzi? tak jedziecie na to miasto, że to taka dziura!!! Ja wiem, że tramwaj
      nie zmieni nagle tego oblicza, ale jak jest szansa na kasę z UE to czemu tego
      nie wykorzystać???? Ludzie przestańcie narzekać, bo Wam nigdy nie dogodzi!!!
      • Gość: huha Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 07:48
        „A poza tym, jak to ktoś mądrze napisał, tramwaje to wielkomiejskość” :DDD

Napisał to zakompleksiony kmiotek lub prostak.
        Jakie ma być miasto?
        Co to jest wielkomiejskość?
        Czy wielkomiejskość jest dobra?
        • Gość: Paulina Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 69.156.224.* 31.07.04, 18:03
          „A poza tym, jak to ktoś mądrze napisał, tramwaje to wielkomiejskość” :DDD

Napisał to zakompleksiony kmiotek lub prostak.
          Jakie ma być miasto?
          Co to jest wielkomiejskość?
          Czy wielkomiejskość jest dobra?

Ja Paulina uwazam ze wielkomiejskosc jest dobra bo w tym wypadku jest
          wielkomiejskoscia ekologiczna.
          • Gość: huha Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 18:13
            A co byś powiedziała na „wielkomiejskość” zwaną trolejbusem? :)
            Też ekologiczna, a chyba tańsza :)
      • Gość: kilczanin Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 08:28
        PANIE PROFESORZE!!!!!!!
        PROSZĘ SIĘ NIE PODDAWAĆ I WALCZYĆ DALEJ O TRAMWAJ W KIELCACH!!!
        NIECH ŻYJA TRAMWAJĘ!!!!!!
        TO SZANSA DLA KIELC!!!!!!
        WYKORZYSTAJMY JĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: MeehoweCK Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.sieje.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 13:32
        Mówisz, że czekasz na przystanku 30 minut???!!! To chyba nie zauważyłaś, że
        linia tramwajowa miałaby przebiegać na odcinku Os. Na Stoku - Dworzec PKP.
        Dokładnie na takiej samej trasie jeżdżą autobusy linii 46, średnio co 6-7
        minut. Zastanów się więc: czy to na pewno aż tak bardzo skróciłoby Ci czekanie?
        • Gość: Paulina Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 69.156.224.* 31.07.04, 18:07
          Autobusy sa obrzydliwe !
      • Gość: Don Kich (OT) Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.lublin.msk.pl 31.07.04, 17:02
        A Ty generalizujesz. Skor wszystkim - to znaczy że większości (bo jednak nie
        wszystkim) ten pomysł sie nie podoba. I powiem Ci więcej - Ci - co mówią, ze
        tramwaje są "pomyłką" popatrzyli sobie na mape Kielc i wyobrazili, jakby to było
        z Tramwajami. I doszli do takich a nie innych wniosków. A jako "kontrargument"
        otrzymali tylko - "Alez tramwaje to wielkomiejskość". I tyle. Pa.

PS. A jeśli pisząc "starcy" chodziło Ci o przemyślane i mądre wypowiedzi - to
        masz rację. W większości pisza starcy. Tylko że niektórzy (niektóre) z nich mają
        po dwadziescia kilka lat.
        • Gość: Paulina Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 69.156.224.* 31.07.04, 18:49
          Tak ! kontrargument to "WIELKOMIEJSKOSC" - ogolnie,
          bo sklada sie na nia;

1. Wiele waznych elementow natury ekonomicznej.
          ...drozenie cen paliw na rynkach swiatowych.
          ...zdrowsze spoleczenstwo, niewdychajace spalin, siarki i dwutlenku wegla.
          ...czystsze miasto, mniej kurzu brudy na ulicach, nieosmolone kamienice, miej
          w powietrzu siarki (glowny skladnik uzywany do produkcji opon)
          ...szybki i sprawny srodek transportu ( SOCJALNY ) z ktorego korzysta cala
          spolecznosc miejska ODCIAZAJAC SRUDMIESCIE OD NADMIARU POJAZDOW SPALINOWYCH , a
          zatem walka z czasem $$$$....lub pieniazki z koniecznosci wydane na taxi
          ...srodki na budowe trakcji tramwajowej czesciowo pokrywa budzet UE.

2.wazny element natury psychologicznej.

...ze oto na oczach mlodego pokolenia buduje sie jakas konkretna wartosc,
          zmienia sie oblicze miasta co ma torowniez aspekt historyczny.

3. Wprowadza, poszeza game roznorodnosci, dogodnosci miejskiego publicznego
          transportu, a wiec to takze konkurencja z dotychczasowymi monopolistami.

Ktorz moze byc przeciwnikiem trakcji tramawjowej ?
          Naturalnie firmy posiadajace w swych rekach transport miejski, MPK i
          wlasciciele TAXI.

• Gość: kiel Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 18:59
            taksówkarze i MPK autobusowe raczej poprą tramwaj - mądrze wybudowana
            linia szybkiego tramwaju powoduje, że tramwaj nie jest zawalidrogą

sposobem na odkorkowanie miasta są drogi, drogi i jeszcze raz drogi
            oraz sprawna komunikacja miejska

ale jak niema kasy na drogi i nie ma ich gdzie wybudować - konieczna
            jest zmiana myślenia. 60 % samochodów w centrum jest niepotrzebna -
            ludzie jadą do miasta samochodem, męczą sie 30 min w korku i następne
            30 minut szukają miejsca do zaparkowania, klnąc, że korki i parking
            niestrzeżony, a płatny. A w wielu przypadkach można się przespacerować
            lub pojechać autobusem czy kiedyś tramwajem ........ ale to jak już pisałem -
            konieczna jest zmiana myślenia ...
          • Gość: Don Kich (OT) Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.lublin.msk.pl 01.08.04, 22:13
            spróbuję się ustosunkować:
            > 1. Wiele waznych elementow natury ekonomicznej.
            A gdzie koszty budowy i utrzymania trakcji oraz zakupu i serwisowania tramwajów.
            Bo w ekonomii to ważny jest BILANS - a nie tylko jedna strona równania. A 100% z
            Uni nie dostaniemy.

> 2.wazny element natury psychologicznej.
            Na moich oczach (nieskromnie pozwoliłem zaliczyć się do młodego pokolenia)
            wolałbym żeby zmiany szły w kierunku "na lepsze" a nie "na pokaz".

>.ze oto na oczach mlodego pokolenia buduje sie jakas konkretna wartosc,
            Fajny tekst - coś jak z poprzedniej epoki
            (widziałem w filmie "człowiek z Żelaza")

> 3. (...) konkurencja z dotychczasowymi monopolistami.
            Teoretycznie tak. Praktycznie - komunikacja Autobusowa i Tramwajowa muszą się
            uzupełniac, a nie konkutowwać.

Problem jest jeden - ta WIELKOMIEJSKOŚĆ. A ja jestem przeciw. Jakby ktoś
            przedstawił rzeczowe argumenty - to jestem w stanie zmienić zdanie. Zależy mi na
            rozwoju miasta. Tylko że nie ma w tej dyskusji żadnych konkretów. A argumenty są
            dosyć łatwe do zbicia.

Po pierwsze - nie ma podstaw do dyskusji - bo jeszcze nie ma zaproponowanej
            trasy. Zauważ, że wiekszość głosów przeciwnych zakłada, ze Tramwaj będzie
            jeździł Al. IX wieków i przez Rondo Grudzińskiego. A to dla ludzi z wyobrażnią
            jest conajmniej pomyłką.

Po drugie - rozładowanie tłoku w autobusach. Jedna nitka ze Świętokzyskiego pod
            dworzec niczego nie zmieni. Jedyne co - to znacznie ograniczy kursowanie
            autobusu Lini 35 - o ile Trasa Tramwaju pokrywała by się z trasą 35. Bo jak nie
            - to rewolucyjnych zmian nie zaobserwujemy.

Po trzecie - cichy i ekologiczny środek transportu. Tu zgoda. Też jestem za.
            Tylko że obawiam się, że zamiast kupna nowego, cichego i ekologicznego taboru
            nabędziemy ten wycofywany z Warszawy. W końcu jest już oferta...

Po czwarte - ktoś tu rzucił pomysł z Estakadą nad rondem. I ten pomysł dla mnie
            jest ok. I ekologiczny - bo dzięki temu samochody nie będą stały w korkach i nie
            będą smrodzić, i psychologiczny - bo taka estakada to byłoby coś. I
            wielkomiejscki - bo tak to się robi w dużych miastach.

Don Kich (OT)

A ja jednak jestem przeciwko trakcji tramwajowej. I nie mam żadnych udziałów ani
            w transporcie miejskim, ani prywatnym. A najchętniej poruszam się ekologicznym
            rowerem.
            • Gość: Don Psik Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 18:58
              To zdumiewające, jaką niechęcią i pesymizmem emanujesz. Właśnie tacy ludzie dobijają wszelką inicjatywę. A marudź sobie na wszystko, a neguj każdy pomysł, w końcu i tak nas kiedyś robaki zjedzą.

A jeśli kiedyś Ci faktycznie jakiś ciekawy pomysł przyjdzie, to wystartuj w wyborach, będę z ciekawością wertował prasę w poszukiwaniu wieści o sukcesie defetysty wszechczasów.
      • Gość: Karol CK Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.globit / 217.98.57.* 01.08.04, 16:29
        Monika masz rację
      • Gość: xtrmntr Bujaj dalej w obłokach IP: *.n4u.krakow.pl 03.08.04, 02:48
        Jak ktoś już napisał - kasa jest ale dla aglomeracji powyżej 0,5 mln mieszk. a
        Kielce mogą się poszczycić max. połową tej ilości (Skarżysko, Starachowice,
        Jędrzejów nie są na tyle powiązane z Nami żeby można je było zaliczyć do
        aglomeracji Kielc). A w wakacje zapewne także tramwaje będą rzadziej jeździły.
        • Gość: jurek Re: Bujaj dalej w obłokach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 09:00
          Pieniadze wcale nie musza isc dla aglomeracji powyzej 0,5mln mieszkancow. Byly
          bodajze prowadzone rozmowy przez pomyslodawcow z ktorych wynika ze taka
          inicjatywa jak budowa tramwaju zostanie bardzo dobrze przyjeta przez UE i
          sfinansowana w 75%
    • Gość: bogy Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 08:25
      kretynie!!!!!
      taksówki wystarczą!!!!!
      ile zarabiasz?????
    • Gość: Albi Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.07.04, 09:03
      Miasto ma mnóstwo pomysłów, rozbudza nadzieje Kielczan, obiecuje, liczy na Unię
      Europejską.
      Ale Unia ma nas w d...e pieniądze idą do Warszawy, Krakowa...
      Nie do Kielc.

Tramwaj ekologiczny, ale nie cichy, nie jest potrzebny miastu, jest za drogi, a
      jedna czy dwie linie nie odciąży komunikacji miejskiej, zapytajcie mieszkańców
      Częstochowy. (proporcja 2 do 50 ma wymowę).

Mam pytanie czy pieniądze przyznawane z Unii są na daną dziedzinę na cały kraj
      a dopiero komisję krajowe do spraw Unii przydzielają je na poszczególne
      regiony?

Bo jak tak to już mamy odpowiedź dlaczego pieniążki z Unii omijają Kielce
      szerokim łukiem.

Nasze województwo wg informacji wcześniejszych miało najwięcej projektów (chyba
      w przeliczeniu na mieszkańca) ze wszystkich.
      Ale teraz się okazuję że z powodu słabego uch przygotowania, małej siły
      przebicia w tych komisjach nic z tego nie będzie.
      Co Kielce miały mieć z Unii można przeczytać na GW w linku "inwestycje
      Lubawskiego".
      Może ma chłop plany, ale ciężko to będzie wdrożyć
    • Gość: ck_tom Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.mclink.it 31.07.04, 09:22
      Proponuje zamiast tramwaju zamontować kolejkę linową. wsiadka na żytniej
      wysiadka na stoku, 2 linia wsiadka na pkp i wysiadka na karczówce. To
      ekologiczne i dotacje będą a i nowoczesne i linie ekspresowe.
      • Gość: Paulina Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 69.156.224.* 31.07.04, 18:57
        A czy widziales taka kolejke linowa ?
        Niezle chcialbys przyozdobic pejzaz miejski szkieletami konstrukcji metalowych
        slopow, z czasem rdzewieja bo zwykle brak pieniedzy na ich konserwacje i
        wszyscy juz tylko maza o jednym - by pewnwgo dnia znikly z horyzontu.
    • Gość: Ostrowiak Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 09:30
      Co znowu czar wawy? Kielce to nie wielkie miasto (ostrowiec też nie) ale u was
      niestety doinują same fantazje czyli: telewizja regionalna-brak, uniwerstet-
      brak, stadion-brak, tramwaje-brak;). Zobaczcie jak u nas pozyskuje sie fundusze
      z ue-stadion, wały przeciwpowodziowe, drogi, basen-35 mln złotych ale wart mimo
      to-a teraz rewitalizacja terenów pohutniczych-4 mln euro. Kroi sie perspektywa
      centrum handlowo-rozrywkowego i hali na 4 tys widzów.Moze to przechwały ale u
      nas duzo sie robi a nie mówi. pozdrawiam
      • Gość: j. Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 10:54
        sorka ale z tv jest coraz lepiej juz. nawet czasem o was mówią
    • mattikaminski Super wreszcie kielce ruszają 31.07.04, 10:17
      Stadion, tramwaje super kielce są bardzo dobrze położnym miastem malowniczo
      tylko trzeba się wziążć za oprawę miasta żebyśmy byli coraz lepsi choć i tak
      kielce są the best
    • mattikaminski Super wreszcie kielce ruszają 31.07.04, 10:17
      Stadion, tramwaje super kielce są bardzo dobrze położnym miastem malowniczo
      tylko trzeba się wziążć za oprawę miasta żebyśmy byli coraz lepsi choć i tak
      kielce są the best
    • Gość: gosia Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.07.04, 11:13
      tramwaje moze sa ekologiczne ,ale strasznie halasuja pomimo nowych technologii
      montowania szyn .jesli beda jezdic komus pod oknem to wspolczuje ,bo to jest
      koszmar.wiem cos o tym ,bo mieszkam we wroclawiu ipare lat mialam tramwaj kolo
      bloku.kupilam mieszkanie w spokojniejszej okolicy i teraz mam tylko ulice z
      samochodami -jest o niebo lepiej.
      • Gość: john Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 11:19
        jak juz jurek mowil, nowoczesne tramwaje (a takie bylyby kupione jesli juz) nie
        hałasują tak bardzo.
        Ale i tak proponuję zrobić coś na kształt londyńskiego DLR.
        • Gość: don Kich (OT) Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.lublin.msk.pl 31.07.04, 17:03
          Te nowoczesne tramwaje to te używane, które mielibysmy kupic z Wa-wy?? Bo na
          nowe i ciche to niestety kasy by brakło...
    • Gość: kiel TRAMWAJ KOSZTEM STADIONU - NIGDY!!! IP: 82.160.68.* 31.07.04, 11:25
      NAJPIERW STADION A POTEM TRAMWAJE!!!
      LUBAWSKI ROZBUDZIŁEŚ NADZIEJE O STADIONIE TO DOTRZYMAJ SŁOWA!!!
    • Gość: MarkS Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 80.51.251.* 31.07.04, 11:27
      Dobry jest tramwaj, ale lepsze byłoby metro. Stacja końcowa na Kadzielni.
    • Gość: pieciopalczasty Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 213.199.193.* 31.07.04, 11:33
      No dobrze że ktoś myssśli. Ale ja bym proponował zamiast tramwaju port lotniczy
      z prawdziwego zdarzenia. Już nawet teraz możemy się zastanawiać jak go nazwać i
      czyje imię by nosił. Pomyślcie tylko wsiadasz w Masłowie- lądujesz w Chicago! To
      jest to !!!
    • Gość: jurek Do Albiego...między innymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 11:54
      "Ale Unia ma nas w d...e pieniądze idą do Warszawy, Krakowa...
      Nie do Kielc..."

No to prosze CIe bardzo,spojrz jak ogromne pieniadze ida do Warszawy

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2203020.html
      www.biznespolska.pl/wiadomosci/prasa/?cityID=warszawa&contentID=99548
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34896,2169912.html
      • Gość: Albi Re: Do Albiego...między innymi IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.07.04, 18:52
        Jak mają tylko jeden projekt...
        U nas było ich dużo.
        Ale nie ma sensu przepychać się, czy faktycznie akurat to, czy tamto miasto ma
        więcej z Unii.

Najważniejsze jest, aby miasto Kielce zyskało.

• Gość: por Re: Do Albiego...między innymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:34
        Czy w sprawie tramwaju zajmie stanowisko Rada Miasta? Niepotrzebnie tracimy
        czas na dyskusje podczas gdy inne miasta składają już wnioski. A może potrzebna
        jest opinia większej grupy specjalistów spoza Kielc.DlaczegoZTM nie zajął
        stanowiska - chociaż dyrektor Sosnowski wypowiedział się za budową w lipcu tego
        roku. Czekamy z niecierpliwością co dalej!!!!
    • Gość: Artur Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 195.136.247.* 31.07.04, 13:09
      Piszac ze tramwaje sa glosne, chyba nie widzieliscie czegos takiego na oczy.
      Jestem za, ale nic z tego nie wyjdzie bo mialo byc wiele planow odnosnie innych
      obiektow a guzik z tego bylo!!
    • Gość: Andreas Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 13:45
      Tramwaje ??? Hmm, ktoś naprawdę oszalał z radości. Przede wszystkim 60 mln zł
      to ogrom pieniędzy. Nawet 15 mln zł to wielka kasa, za którą można by dokończyć
      stadion i zrobić estakadę nad rondem Grudzińskiego. Poza tym jaki jest sens
      prowadzić tramwaj ulicami, którymi autobusy jeżdżą najczęściej ??? Zmusiłoby to
      do ograniczenia ruchu autobusowego a co za tym idzie miasto musiałoby dokładać
      do deficytowego MZK. Teraz kolejna przeszkoda. Ulica Warszawska pomieści
      torowiska ale nie bardzo wiem jak sobie wyobrażają autorzy projektu
      poprowadzenie torów z Warszawskiej w IX Wieków a później przez rondo w
      Czarnowską !! To już byłaby masakra dla ruchu w tamtym rejonie. A co dalej ??
      Już mniej uciążliwa byłaby linia dworzec PKP - Ślichowice mimo, że również
      uważam, że nie ma sensu !!!
      • Gość: Paulina Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 69.156.224.* 31.07.04, 20:54
        Dlaczego na wielu listach dyskusyjnych w temacie dotacje z UE najczesciej
        pojawia sie STADION..?

Bardzo bym prosila was zastanowic sie nad tym tematem.
        Dlaczego niewyobrazacie sobie zycia w miescie bez stadionu ?
        Stadion, czeste wycieczki, czasem cotygodniowe nalogowcow UCZY, WYCHOWUJE
        specyficzna osobowosc czlowieka.
        Jaki to jest czlowiek ?

Czy we wspolczesnym swiecie jest na takiego czlowieka zapotrzebowanie ?
        Jakiego czlowieka miasto Kielce dzis i jutro bedzie potrzebowac ?
        Jakie starania powinnismy czynic by pozyskac GATUNEK NAJLEPSZEGO CZLOWIEKA ?
        Jak bys okreslil ten cenny nabytek przyszlosci regionu i co powinno go
        cechowac ?
        Czy rektor Masalski osobiscie oglada te eksponaty egzaminowane i mysli;

"OTO BEDZIE CZLOWIEK NA KTOREGO POSTAWI PRZYSZLOSC. ON PRZYSPORZY REGIONOWI
        NASZEMU MILIONY EURO I ZAPEWNI DOSTATEK JEGO MIESZKANCOM"

Jesli wsadzimy do urodzajnej ziemi jedna lodyge dobrej jakosci czlowieka - czy
        nastepnego roku wyrosna nam z niej trzy piekne pedy cennych dla regionu ludzi ?

Sa to pytania zpozoru naiwne ale niebagatelne do ktorych trzeba nieustannie
        powracac.
        • Gość: Andreas Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 22:46
          Hmm filozof czy politolog ??? Co do gatunków człowieka to już Hitler próbował
          wychodować super-gatunek a co mu z tego przyszło wszyscy wiemy. Skup się droga
          Patrycjo nad stroną ekonomiczną przedsięwzięcia a nie baw się w filozofów.
        • Gość: Robert Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 80.48.137.* 01.08.04, 14:41
          Właśnie - czemu nagle w Twojej wypowiedzi pojawił sie stadion??
          Antares napisał konkretne argumenty a Ty wyskoczyłaś ze stadionem i jego wpływem
          na losy ludzkosći - nie rozumiem
      • Gość: Robert Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 80.48.137.* 01.08.04, 14:31
        W pełni sie z Tobą zgadzam. Tramwaj jest niepotrzebny (jest na tyle gęsta sieć
        lini autobusowych), korków wcale nie rozładuje (a nawet może je zwiększyć)- po
        prostu nie ma miejsca i sensu
        • Gość: Paulina Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 69.156.224.* 02.08.04, 13:27
          Zawsze bylam i jestem przeciwniczka sportowych SPEDOW. To kontynuacja kultury
          niewolniczej symbolizujaca SMIERC NIEWOLNIKA PRZEGRYWAJACEGO Z DZIKA BESTJA.

W widowiskach sportowych realizuje sie (tylko emocionalna) sila MASY a nie
          WOLNOSC OSOBOWA CZLOWIEKA, ktora dla kazdego z nas winna byc wartoscia
          najcenniejsza.

Jedyna i realna SILA MAS jest tylko; SILA WYRAZAJACA SIE POPRZEZ SILE JEDNOSTKI
          ale nie wylacznie w sporcie(to tylko polityczny opcja jaka dano temu
          spoleczenstwu) tylko w szeroko rozumianej indywidualnej realizacji, we
          wszystkich przejawach zycia zbiorowego, spolecznego.
          Paulina jest dobra !
          • Gość: xtrmntr Shish! IP: *.n4u.krakow.pl 03.08.04, 03:02
            Ten post przepełnił mnie. Czytałem te wszystkie twoje wypociny i mnie śmieszyły
            ale już nie wytrzymam: W CZYM TY JESTEś DOBRA? A może raczejw którym miejscu
            jestes dobra bo cie nie próbowałem? Wypowiadasz sie jakbyś się znała na
            ekonomii, filozofii, sporcie, polityce i czym tylko. A jakoś z twoich postów
            przebija zupełne niezrozumiałe wypowiadanie się. Wyrażaj sie precyzyjniej - bo
            juz nie wiem co popierasz a przeciw czemu protestujesz i jakie są tego
            przyczyny.
            • Gość: Paulina Re: Shish! IP: 69.156.224.* 03.08.04, 04:39
              Ciesze sie ze ten post Cie przepelnil !
              Ludki ida na stadiony by sie jakos "rozerwas i oderwac" prawda ? Od czego sie
              oderwac, zapomniec, prawda ?
              Przypomina to troche pijaka ktory zalewa robaka by zapomniec swa przeszlosc.
              Taka postawa wchodzi im w naug. Zamiast pracowac nad soba swoimi nalogami,
              zrozumiec ich przyczyne, podjac pewne postanowienia i probowac cos zmienic to
              oni wola miec przerwe w zyciorysie, bo tak latwiej - ZAPOMNIEC, ODERWAC SIE,
              ZABAWIC - prwda ?
              Ach wy ludzie zawsze slabi, zawsze szukajacy sposobnosci by uciec przed
              konsekwencjami, przed wizja wysilku. Jak to ladnie jest ogladac na stadionach
              wysilek innych i co zadnej z tego nauki nie potraficie wyciagnac ?
              Bywalcy stadionow to ludzie slabi, wygodne ochlapusy bez wiekszych
              zainteresowan i pasii zycia. Ludzie madrzy majacy wszechstronne zainteresowania
              nie maja czasu na sport. Nie maja czasu na gapienie sie w telewizor po ktorego
              ekranie biegaja kilku debili kopiac pilke. Zwykle nudzi mnie towarzystwo
              sportowcow o niczym innym nie potrafia rozmawiac. A jak sobie zycie ulozysz
              jesli ukierunkowywujesz sie tylko na ogladanie sportu.
              Kiedys w TV widzialam taki film o strasznie pustym zuzlowcu. Nawet jego
              dziewczyna powiedziala o nim dosc tego, to strasznie pusty facet !

Paulina jest dobra !
    • Gość: gość Mela Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 14:06
      Każdy wie,że tam gdzie są tramwaje komunikacja dziala znacznie sprawniej.W
      wielu miastach , gdzie je zlikwidowano po wojnie myśli sie o ich
      powrocie.Inwestycja kosztowna ale przy pomocy środkow unijnych możliwa.
      Panie profesorze Kelles-Krauz i Panie prezesie Nowak - nie poddawajcie
      sie,wielu mieszkańców Kielc jest zdecydowanie ZA
      • Gość: Grzeslaw Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 14:48
        Tramwaje nie mają sensu. To jest za małe miasto. Ważniejsze jest znalezienie
        brakujących 7mln na budowe stadionu i na budowe tras wylotowych, szczególnie na
        Lublin, na modernizacje ronda i pobliskich ulic przy IX Wieków, bo tam jest
        komunikacyjna katastrofa. Tramwaje by nie były takie głupie, gdyby to miasto
        było większe. To nieszczególnie rozładuje problemy komunikacyjne, bo planowana
        jest na razie 1 linia, wiele ludzi by nie korzystała. Poza tym na warszawskiej
        musieliby raczej rozebrać te domy co są na środku, koło archiwum. Kłopot
        straszny. Lepiej zabrać się za stadion i drogi.
        • Gość: scyzor Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 17:20
          za małe miasto ????
          elbląg !!!!
          • Gość: mrJULEK Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 62.199.241.* 20.09.04, 01:16
            fakt, elblag jest mniejszy od kielc o jakies 70 tys mieszkancow, ale u nas
            rozwoj sieci tramwajow byl bardzo starannie i przemyslanie zaplanowany.
            wszystkie nowe jezdnie jak buduja, to w taki sposob, by ewentualnie mozna
            pozniej po nich puscic tramwaj (dlatego tak wiele u nas duzej przestrzeni
            miedzy jezdniami-tam beda kiedys tory). wiem, ze wciaz planuje sie przedluzenie
            istniejacych tras tramwajowych do dzielnic dosyc odleglych. ja jako urodzony
            elblazanin, a mieszkajacy we wroclawiu, strasznie lubie tramwaje.w kielcach
            niech zrobia porzadne badania czy to sie oplaca i jak wiele bedzie kosztowalo
            uruchomienie wlasciwie od zera linii tramwajowych.w miescie mieszkaja ludzie i
            niech oni sie wypowiedza czy chca tramwajow czy nie. w elblagu na pewno chcemy
            i jestesmy z nich dumni:))) vide: fora regionalne: elblag: forum tramwajow,
            pzdr
      • Gość: zibi Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 80.48.137.* 31.07.04, 14:55
        Coś widzę że za dużo tu filozofów którym nic się nie podoba i wszystko
        negują.Ludzie najważniejsze aby coś dla tych Kielc robić bo do tej pory nie
        zrobiono nic bądz niewiele.Należy zastanowić się gdzie tkwi przyczyna?
        Odpowiedzi jest kilka po pierwsze nie ma jedności wśród władz jak Prezydent z
        prawicy to Wojewoda z lewicy i na odwrót, Kielce nie są reprezentowane przez
        kielczan tylko przez przybłędów którym nie zależy na rozwoju Kielc ale na
        własnej kasie , dwuwładza była tego dowodem, a po kolejne to jeszcze długo
        będziemy płacić za pogrom Żydowski.Panie prezydencie do roboty pozostaw Pan coś
        po sobie.
        • Gość: miki Re: Tramwaje w Kielcach? IP: 195.136.247.* 31.07.04, 15:21
          Ludzie , ale gdzie wy chcecie te tramwaje poprowadzić? Niebieska linia w
          gazecie (sandomierską do Morcinka) jest absolutnie nierealna , ulica nie
          spełnia jakichkolwiek norm , nie ma nawet poboczy, ludzie nie mają chodnika a
          wy tam chcecie tramwaj jeszcze puścić? Centrum jest zakorkowane , potrzebna
          jest ulica łącząca Żelazną z 1 maja żeby wszystko nie przetaczało sie przez
          zapchaną na amen czarnowską i rondo. Najpierw trzeba zrobic to co jest
          konieczne a nie marzyc o "wielkomiejskości". Będziecie mieli prestiż dzięki
          tramwajom , jak na każdej ulicy trzeba będzie stać w półgodzinnym korku?
          Tramwaj tak , owszem , ale najpierw to co najważniejsze!
          • Gość: czanin Re: Tramwaje w Kielcach? IP: *.client.comcast.net 31.07.04, 18:44
            Och wy kieleckie chwieje.Jaskiernia wrocil to tego kutasa spytajcie co
            robic.Ten bandyta (w 1979 napadl na mieszkanie SP Jacka Kuronia)wie
            wszystko.Przeciez juz raz Polske budowal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka