Dodaj do ulubionych

POWIĘKSZYĆ KIELCE, CZY JE ULEPSZYĆ?

03.07.02, 09:20
Widzę, jak w ciągu kilkunastu lat Kielce się powiększają, ale czy jest to dobry
kierunek? Przecież jest jeszcze w mieście wiele terenów niezagospodarowanych!
Np. pola między Ostrą Górką, a ulicą Prostą. To prawie środek Kielc, a jeszcze
nikt tam nie inwestuje... Już widzę oczyma wyobraźni osiedla domków
jednorodzinnych, wzorowane na amerykańskich przedmieściach.

Przecież, jakby ktoś miał trochę oleju w głowie to by te tereny wykupił i za
jakiś czas odsprzedał z maxymalnym zyskiem, inwestując w budownictwo
mieszkaniowe, czy turystykę.
Obserwuj wątek
    • Gość: dm Re: POWIĘKSZYĆ KIELCE, CZY JE ULEPSZYĆ? IP: *.kielce.multinet.pl / 195.117.92.* 03.07.02, 09:28
      _rafi napisał(a):

> Widzę, jak w ciągu kilkunastu lat Kielce się powiększają, ale czy jest to dobry
      >
      > kierunek? Przecież jest jeszcze w mieście wiele terenów niezagospodarowanych!
      > Np. pola między Ostrą Górką, a ulicą Prostą. To prawie środek Kielc, a jeszcze
      > nikt tam nie inwestuje... Już widzę oczyma wyobraźni osiedla domków
      > jednorodzinnych, wzorowane na amerykańskich przedmieściach.
      >
      > Przecież, jakby ktoś miał trochę oleju w głowie to by te tereny wykupił i za
      > jakiś czas odsprzedał z maxymalnym zyskiem, inwestując w budownictwo
      > mieszkaniowe, czy turystykę.

czesc rafiku
      Pewni nie kupuja bo sa to drogie tereny. Dobry punkt i wogole...
      Ale jestem jak najbardziej za rozbudowa Kielc, domow no i oczywiscie "zakladow
      pracy" :)
      A rzeczywiscie na Ostrej Gorce jest fajnie ...
    • Gość: jurek Re: POWIĘKSZYĆ KIELCE, CZY JE ULEPSZYĆ? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 11:37
      W rejonie ulic Prostej-ks.Poniatowskiego-Tarnowskiej Mitex kończy budowe
      osiedla VIP. Znajda sie w nim domy w zabudowie szeregowej,mieszkania,domy
      wolnostojace i typu "bliźniak".
    • Gość: jurek Re: POWIĘKSZYĆ KIELCE, CZY JE ULEPSZYĆ? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 11:38
      A tak poza tym marzy mi sie by znikly ogrodki dzialkowe przy ul.Bohaterów
      Warszawy i powstalo tam cos nowoczesnego np. centrum handlowe czy aquapark.
      • drs Re: POWIĘKSZYĆ KIELCE, CZY JE ULEPSZYĆ? 03.07.02, 11:45
        Gość portalu: jurek napisał(a):

> A tak poza tym marzy mi sie by znikly ogrodki dzialkowe przy ul.Bohaterów
        > Warszawy i powstalo tam cos nowoczesnego np. centrum handlowe czy aquapark.
        Ogródki działkowe to relikt poprzedniej epoki.Młode pokolenie raczej nie
        preferuje spedzania w ten sposób wolnego czasu.Ludzie bogaci po prostu budują
        domy poza miastem i maja swoje ogródki,a ogródki działkowe to scheda po
        komuniźmie i raczej dla gorzej sytuowanych..Predzej czy później ich sens
        istnienia zniknie.Popieram twój pomysł,że lepiej aby na tak świetnym krajobrazowo
        terenie powstały jakieś atrakcje typu Aqua Park.Tylko,że na to przyjdzie nam
        jeszcze poczekać no i sprawy własnościowe do kogo faktycznie te tereny należą.A
        swoja drogą pozazdrościć Kozienicom parku wodnego,aż sie prosi o taki w Kielczech
        zamiast kolejnych multipleksów.

• _rafi ULEPSZYĆ!!! 03.07.02, 13:11
          Sprawy prawne po południowo-wschodniej stronie miasta są uregulowane. Problem polega tylko na
          własnosci rezerwatu Wietrznia.

No własnie, co wybudowalibyscie na terenie tej dużej dolinki od Ostrej Górki do Prostej i od
          Tarnowskiej do Mójczy? Czy tylko aquapark? Może cos więcej?
          • Gość: Yahagi Re: ULEPSZYĆ!!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 14:49
            Centrum handlowe, to może nie.... Jeżeli już ma powstawać centrum handlowe, to
            nie dajmy go sobie wcisnąć do środka miasta. Myślę, że to co buduje ECHO – z
            całą pewnością powinno starczyć. Już nawet pogodziłem się z myślą, że powstanie
            tam taki obiekt. Pierwotnie miałem nadzieję, że ten obszar pozostanie wolny pod
            przyszły rozwój Politechniki.
            Jeżeli już mamy stawiać hipermakety – no niech to będą Dyminy, głęboki Malików
            (albo nawet Górki Szczukowskie), albo inne Białogony. Tak się to robi w całej
            EU; centrum miasta powinno być miejscem życia kulturalnego i np. ekonomicznego,
            a nie handlu.
            Ja szczerze pisząc miałem nadzieję na rozwój w tym kierunku
            (zwłaszcza ‘biurowym’) w rejonie Nowy Świat – Pocieszka – Warszawska –IX w....
            bo tam już w zasadzie byłby dobry początek: od ZUSu, Domu Związków przez UW,
            TPSA – ewentualne ‘coś’ biurowe stawiane przez Dorbud – Targowa 18, Dom
            Rzemiosła, Sąd, NBP, BPH... i dalej w kierunku Pocieszka i Nowy Świat.....do
            tego nowoczesna infrastruktura, parkingi X-poziomowe ...no i byłoby już całkiem
            fajne biurowe ‘CITY’:) Gdyby np. ECHO planowało budowę biurowców nie przy
            Zagnańskiej ale właśnie w tym rejonie – byłoby już całkiem rozwojowo. Część
            instytucji i banków pewnie przeniosło by się z centrum właśnie w ten rejon, w
            śródmieściu zmalałby problem z parkowaniem, no i zaczęłoby służyć temu, czemu
            stare miasta służą zazwyczaj: restauracje-knajpy-kawiarnie-galerie, miejsca
            pokazów artystycznych ...itd., czyli jakieś’tam życie kulturalne.

No ale chyba wizje miejskiego architekta są odmienne, bo przy Warszawskiej w
            drewnianym budynku dawnego WSP jest teraz chyba kaplica, więc pewnie będzie
            stawał niedługo kościół. Tuż przy Targowej 18 jest plac z parterowymi
            pawilonikami w stanie rozkładu ( i nie wiem czemu, ale nikt się tym nie
            przejmuje), a na dodatek plan zagospodarowania przestrzennego nie przewiduje
            raczej, żeby DORBUD postawił na rogu coś wysokiego. A tu by się przynajmniej 8-
            10 pięter przydało.
            No i ogólnie mamy to co mamy: odrobinę nowoczesności wokół EXBUDu, Targowej,
            trochę na węźle Skrzetle (bo MITEX, Poligrafia, biurowiec SHL), na Siejach
            (NOMI) i trochę w rejonie Miastoprojektu ... pominąłem coś? Ciekawe czy są
            jakiekolwiek oficjalne plany przewidujące tworzenie takiego ‘Centrum biurowo-
            administracyjnego’ ? Bo handlowe – już mamy.....
            • _rafi Re: ULEPSZYĆ!!! 03.07.02, 14:58
              Jeszcze raz: powiększać miasto, czy ulepszyć to co teraz jest w jego granicach?
              Są tereny, takie jak dolinka między Ostrą Górką, a ulicą Prostą, bardzo
              atrakcyjne pod względem budowlanym, ale jeszcze nie wykorzystane.

Moja propozycja: pozwolić prywatnym inwestorom na niską zabudowę, np. małych
              domków jedno/wielorodzinnych. Ułatwić im rozbudowę tego terenu. Dzięki temu
              będzie praca na dłuuuugi czas dla wielu Kielczan i możliwość rozwoju miasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka