Dodaj do ulubionych

Ma być nowa reforma administarcyjna???

05.10.02, 11:18
Na forum Toruń znalazłem info,że MSWiA planuje w 2004 nastepne zmiany w
liczbie regionów,ma ich byc 8-10.Nie wiem czy jest to związane z akcesja
Polski do UE i odpowiednim dostosowaniu wielkości regionów do wymogów UE?
Cz ktoś coś wie na ten temat?Jeśliby tak być miało to jest to wysoce
nieodpowiedzialne,nie można co kilka lat reformować administarcji
państwowej,bo to pociąga ogromne koszty za które płacimy my-podatnicy,nie
mówiąc o ogromnym zamieszaniu,konfliktach społeczości lokalnych.Owszem na
pewno byłyby wskazane po 5 latach pewne korekty związane z przynależnością
pewnych gmin czy powiatów,ale generalnie nie powinno sie burzyć ustalonego na
kilkadziesiat lat porzadku.To tyle moich krótkich przemysleń.Proszę o Wasze
opinie jesli ktoś ma jakieś informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: jurek Re: Ma być nowa reforma administarcyjna??? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.10.02, 12:24
      Moim zdaniem to plotka i narazie nawet nie zamierzam sie tym przejmowac a nawet
      gdyby bylaby to prawda to bedzie'ole ole ole ole nie damy sie nie damy sie'
      • Gość: Yahagi Re: Ma być nowa reforma administarcyjna??? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.02, 19:23
        Czytałem to chyba wczoraj na Toruniu, potem się starałem, ale nigdzie nie
        znalazłem potwierdzenia tej informacji. To raczej taka plotka jak to, że UE
        wywiera naciski, żeby łączyć regiony.
        • Gość: Jakub Także na forum Kielce już o tym było. IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 05.10.02, 19:31
          Tak, w ostatnich dniach, zdaje sie w wątku " Mało informacji"(?).
          Ci, co zmieniają, inaczej liczą pieniądze, niż myślicie.
          Pzpr.
    • malopolanin Re: Ma być nowa reforma administarcyjna??? 06.10.02, 18:25
      Na początek odpowiem cytując słowa kolegów Drs i Yahagiego:

"...nigdzie nie znalazłem potwierdzenia tej informacji. To raczej taka
      plotka..."

Nawet jeśli takie prace są prowadzone, to tylko w zaciszu gabinetów i pewnie za
      ich drzwi nie wyjdą. Poza tym obecnie ważniejszy jest jaśniejszy podział
      kompetencji.

" Owszem na pewno byłyby wskazane po 5 latach pewne korekty związane z
      przynależnością pewnych gmin czy powiatów,ale generalnie nie powinno sie burzyć
      ustalonego na kilkadziesiat lat porzadku..."

Może nie na kilkadzisiąt lat, bo jeśli w ostatniej chwili, wbrew woli
      mieszkańców niektórych powiatów przyłącza się je do innych województw, to
      trudno oczekiwać po 5 latach pogodzenia z tym stanem rzeczy. Ale faktycznie -
      mimo mojego poparcia dla mniejszej liczby regionów ważniejszym jest obecnie
      zmiana statusu niektórych powiatów "przygranicznych" ( Żywiec, BB, Jaworzno,
      Elbląg...), a także jasnej ustawy o finansowaniu samorządów i podziale środków
      unijmych ( np. wyjaśnienie skandali w AMiRR). Na tym musimy się skupić przed
      wejściem do UE.
      Także uważam, że możecie spać spokojnie.

Pozdrawiam

• Gość: Yahagi Malopol IP: 2.3.STABLE* / 126.87.180.* 07.10.02, 08:31
        Oj, chyba to trochę nie tak. Ustawa o podziale administracyjnym była
        najbardziej kontrowersyjną ustawą obok dupy Maryny (tzn. aborcji). Nic nie
        podzieliło tak bardzo społeczeństwa, jak ruchy w temacie regionalizacji. Nie
        sądzę, żeby ktokolwiek odważył się po cichu snuć plany, w temacie wtórnej
        reformizacji. Bo też niby kto się miałby odważyć ? AWS - nie istnieje, UW - na
        marginesie, SLD było za koncepcją 17 (to chyba to MSWiA) i ruchy w Koszalinie
        oraz wzmianka w prasie szczecińskiej, PSL raczej wolałoby zostawić 49,
        ewentualnie 25... więc kto miałby w zaciszu gabinetów snuć takie plany ? LPR ?
        Ksiądz Rydzyk ?

Ja mam wrażenie, że gość który puścił taki text na Toruniu - teraz pęka ze
        śmiechu, bo stworzył zamieszanie w Toruniu, Kielcach i Częstochowie. Zwróć
        uwagę na termin: 2004 rok. To jest nierealny termin. Nic nie wiadomo o ruchach
        w tym temacie, i nikt... ale to dosłownie nikt nie zgodzi się na ponowne zmiany
        tablic rejestracyjnych, przenoszenie urzędów, zarządów regionalnych, filli...
        nawet gdyby miały to być wyłącznie likwidacje. To są kolejne gigantyczne
        koszta. Kto przy suszy w kasie miałby na tyle odwagi, żeby ryzykować takie
        decyzje ?.... Naprawdę, jestem przekonany, że autor właśnie fika ze śmiechu.
        Tym bardziej, że pod tym nickiem wypowiadał się po raz pierwszy.
        • drs Re: Malopol 07.10.02, 10:28
          Ja też tak sadzę,po głębszej analizie.Podatników/państwa/nie stać na takie
          eksperymenty co kilka lat.Ktos puścił bąka i teraz sie z nas śmieje.
          • Gość: jurek Re: Malopol IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 07.10.02, 12:02
            Jestem podobnego zdania.
        • Gość: xxx Re: Malopol IP: *.pgi.kielce.pl 07.10.02, 12:58
          Zgadzam się z Yahagim. Pamiętam smutną minę posła Potockiego,
          który po powstaniu świętokrzyskiego powiedział, że niestety
          stało się źle, a jeszcze gorzej, że nikt tego nie odważy się odkręcić.
          Uff. wreszcie zniknął z ekranów telewizyjnych, on jest chyba alergikiem
          bo wtedy sprawiał wrażenie, że płacze z powodu powstania naszego województwa.
          Pewne obawy wiąże jednak z Unią a właściwie z jej polityką regionalną
          Nie sądze aby ktoś chciał likwidować województwa ale możliwe jest
          stworzenie "nad nimi" jakichś makroregionów, które będą "efektywniej
          współuczestniczyć w tzw. polityce regionalnej". Mogą być też jakieś naciski
          lokalne (RAŚ). Koncepcja 8 makroregionów była wysunięta już przez Bieleckiego
          (tego od ruchu stu, i spotkała się wówczas z zainteresowaniem gdyby nie kontra
          Mariana K. (wtedy przepadało podkarpackie) miała szansę realizacji.
          Ale myślę, że przez kilka lat mamy na pewno spokój.

• Gość: Yahagi Re: Malopol IP: 2.3.STABLE* / 126.87.180.* 07.10.02, 13:51
            Ja myślę, że ze strony Unii raczej nie ma obac co do likwidacji jakichkolwiek
            regionów. Jeżeli już, to UE musiałaby takie zmiany wprowadzić w całej EU, no a
            w tym wypadadku powstałby opór w całej EU. Regiony są bardzo różnej wielkości i
            bardzo różnej ludności. Kiedyś pisałem już o tym
            www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=60&w=2005575&a=2029365
            ... Więc gdyby UE miała cokolwiek robić, to musiałaby zacząć do siebie.
            • Gość: xxx Re: Malopol IP: *.pgi.kielce.pl 07.10.02, 14:04
              OK - przekonywujące
        • malopolanin Yahagi 07.10.02, 16:21
          Przeczytaj dokładnie to, co napisałem i cytowałem wyżej.
          Oczywiście, że była to najbardziej kontrowersyjna rzecz, nawet moim zdaniem
          bardziej niż aborcja, bo w kontekście podziału adm. było mniej osób nie
          mających zdania i obojętnych co so losu projektu ( w szerokim pojęciu). Jest to
          problem dotyczący praktycznie wszystkich ( w przeciwieństwie do aborcji).

Też sądzę, że jest to blef. Nie wykluczam jednak, że na szczeblu departamentu
          powstaje projekt racjonalizacji samorządów, w tym m.in. o zmiejszeniu liczby
          województw. Oczywiście inną sprawą jest to, że ma on nikłe szanse na wyjście
          nawet z komisji.

Jedyne, co mnie zastanawia, to słowa ministra Janika wypowiedziane bodajże w
          Szczecinie w czerwcu. Brzmiały one mniej więcej tak: " rząd będzie dążył do
          racjonalizacji pracy samorządu m.in. przez zmniejszenie liczby jednostek
          administracyjnych". Znając jednak stosunek SLD do powiatów ( uważają, że jest
          ich za dużo) ministrowi chodziło właśnie o te nowe składniki, a ie województwa.

P.S. Województwo Środkowopomorskie uważam za stałą grę Samoobrony ( ma tam duże
          poparcie) wspartej na potrzeby kampanii wyborczej przez SLD ( choć poprawkę
          ustawy zaplanowali posłowie PSL m.in. W. Pawlak). Jednak po wyborach uważam, że
          sprawa ucichnie i SLD w ramach odchudzania państwa zrezygnuje z 17 województwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka