Gość: m. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 14:48 ...a miałam na Pana głosować..ale sprawa odina ul.Chorzowskiej otworzyła mi oczy.Zapraszam do oglądania TVP 3 dzis o 18-ej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michel2 Re: Panie Prezydencie Lubawski... 07.10.06, 10:18 Myślałem ze nie usłyszę nic dziwniejszego od tego ze odcinek Ul. Chorzowskiej na której znajduje się werwa nie należy do miasta, choć to bzdura skoro mieszkają przy ulicy zameldowani są mieszkańcy którzy w adresie maja zapisana ulice "Chorzowska". Ale to co mieszkańcy dowiedzieli się z MZD przebiło urząd miasta kilkakrotnie. Według MZD nie istnieje w Kielcach ulica Chorzowska. I jak tu się nie denerwować. Pozdrawiam Michal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Panie Prezydencie Lubawski... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.06, 20:02 proponuje kiedyś "po cichutku" jakimś kilofem:) rozwalić tą droge w drobny maczek.Albo faktycznie ją zablokować i pobierać opłaty! Nie rozumiem jednego,przeciez zbliżają się wybory,a przed wyborami zazwyczaj kandydaci udowadniają jacy są dobrzy...a tu? co to ma być do cholery ,czy my mieszkamy w jakiejś dzikiej Afryce??? nie...nie tylko w kielcach przy ulicy widmo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były lewicowiec Re: Panie Prezydencie Lubawski... IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 08.10.06, 08:43 Panie Prezydencie lepiej porozmawiajmy o zbliżających się szybkim krokiem wyborach. Mam nadzieję, że jako „mąż stanu” wygra Pan ze zdecydowaną przewagą. Jeśli o mnie chodzi to wole patrzeć jak stawia Pan pomniki niż spoglądać kolejny raz jak lewica dochodzi do władzy. Liczę na Pana! Odpowiedz Link Zgłoś
michel2 Re: Panie Prezydencie Lubawski... 08.10.06, 09:28 Może źle usłyszałem ale chyba pani Joanna Grzela będzie na Sitkowce w niedługim czasie. Tylko co pani Grzela może zrobić ze swoimi kilkoma procentami poparcia. Jeśli chodzi o Lubawskiego to wątpię ze kiedykolwiek zawita w naszych progach bo zbyt mała liczba wyborco zamieszkuje nasze osiedle. Poza tym dowiedziałem się pewnych rzeczy od pewnej osoby. Jej tożsamości oczywiście nie ujawnię z oczywistych względów. Mieszkańcy wystosowali już apel o odłączenie ulic: Chorzowska, Olkuska, Slawkowska i Będzińska. Co do werwy to może napisze jej wymiary. Jak ktoś nie uwierzy to niech przyjedzie i sam zobaczy. Głębokość - 5-15cm Szerokość - 0,5 do 2m Długość - 4 może 5m Zajmuje ona jedna polowe jezdni. A na drugiej połowie powstają już małe dziury które po zimie staną się większe i droga prawdopodobnie stanie się nieprzejezdna. I nie chodzi tu tylko o dojazd mieszkańców do swoich posesji, chodź to jest oczywiście ważne. Ale i o to ze nie będzie dojazdu do zakładu "Trzuskawica" który jest głównym żywicielem osiedla. Naprawdę nie wiem czy to co się teraz dzieje jest bardziej śmieszne czy żałosne. Pozdrawiam Michał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewaczek Re: Panie Prezydencie Lubawski... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 10:40 I jak rozumiem Joasia Grzela zrobi tyle, co zrobił dla mieszkańców Chorzowskiej Włodek Stępień - czyli GÓWNO! Szybciej będzie jak się wymusi na WELu remont tej ulicy, niż gdy wygra Grzela i na koniec kadencji obieca, że już w następnej rozwiąże problem jej mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
michel2 Re: Panie Prezydencie Lubawski... 08.10.06, 11:25 Gość portalu: Lewaczek napisał(a): > Szybciej będzie jak się wymusi na WELu remont tej ulicy Najlepsze rozwiązanie to zmiana granic administracyjnych, o czym pisałem we wcześniejszym poście. Nawet jeśli jakimś cudem uda się wymusić remont tej ulicy to i tak nie zmieni się stosunek władz miasta do osiedla. Bo przecież ta ulica to tylko kropla w morzu potrzeb. Żadna z pozostałych ośmiu dróg gminnych nie ma asfaltu. ulica Charsznicka na pewnym odcinku przypomina polna ścieżkę (dosłownie). Jeśli chodzi o Ul. Olkuska to gmina Sitkowka-Nowiny zadeklarowała ze sfinansuje jej budowę w 50%. Pomimo tego miasto Kielce nie wykazało żadnego zainteresowania. Oświetlenie ma nie mniej niż 20lat. Jedyne 4 huśtawki które istnieją (w kieleckiej części) są ruina. Kanalizacji jak nie było tak nie ma nadal. Nawet wodociągów nie maja wszyscy. Mieszkańcy już nie żądają od miasta niczego poza zmiana granic. Pozdrawiam Michał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Panie Prezydencie Lubawski... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 14:57 Michał, Ty napisz gdzie mieszka Wójt gminy S-N. Czy aby nie na ul. Chorzowskiej w Kielcach ? Gmina chce sfinansować drogi bo chodzi o kampanię wyborczą ! Tego teraz potrzeba wójtowi - IGRZYSK !!! Facet jest cienki bolek, niech powie jakich ma urzędników i ile gmina jest winna firmie "Dorbud". Czytam czasem te twoje brednie i dochodzę do wniosku, że jesteś tubą propagandową gminy na tym forum. tak jak TVN > PO. Myśl człowieku bo jesteś ubezwłasnowolniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: do marka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.06, 16:29 ...posłuchaj marku debilny...pofatyguj się może w te rejony a a otworzą się twoje wąskie horyzonty.Mam wrażenie ,że to ty jesteś tubą propagandowa wela.wstyd się teraz przyznać ale sama głosowałam na niego... feee! ale ludzie uczą się na błędach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: do marka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 18:20 Czego się czepiacie wójta, jak to jest pożadny facet,tylko ma odwagę na własne zdanie, dlatego prezydent Kielc załatwił go z Międzygminnej Spólki Wodociagowej podczas pobytu wójta za granicą.Sam się zrobił szefem tego zgromadzenia.Sprawa jest w sądzie. Oby więcej takich wójtów było i takich prezydentów, co nie szastaja forsa. Odpowiedz Link Zgłoś
michel2 Do marka 08.10.06, 18:49 Aż czuć od ciebie uprzedzenie. Zastanawiam się czy tylko do mnie czy może jeszcze do kogoś. Wójt Barycki nie musi zabiegać o glosy mieszkańców gminy bo wie ze może na nie liczyć. Co do należności dla firmy to może poczytaj sobie trochę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25122&w=49538035 Gmina nie ponosi tu żadnej winy. Zanim cos napiszesz zastanów się może z 10 razy. Pozdsrawiam Michal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misterxy Re: Panie Prezydencie Lubawski... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 14:42 Wiesz co to znaczy "ubezwłasnowolniony", Marku? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SmurfMądrala Re: Panie Prezydencie Lubawski... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 10:54 Największą zaslugą Pana Lubawskiego jest zmarginalizowanie komunistów. Poprzez swoją skuteczną prezydenturę zdobyl glosy Kielczan w kwaśnogrodzie -od lat oglupianym przez komunistycznych populistów. Pozbyliśmy sie eseldowskich pasożytów gospodarczych,wielu poszlo do w odstawkę. niemalo trafilo lub trafi do więzienia,reszta na śmietnik. Dawna bolszewicko-kolaborancka pzpr-babcia i jej wnusia nieodrodna -sld może sobie we frustracji swojej wyemigrować-najlepiej na Kubę ,Bialoruś albo do Korei Pólnocnej.Realna świadomość elektoratu polskiego po kilkunastu latach demokracji jest jej(demokracji) największym osiągnięciem. Bez palki,nachajki i pistoletu wladza komunistów nie istnieje,a oni sami bez bata nad grzbietem rozmnazają swoje partyjki w nieskończoność. Za komuny nie do pomyślenia:)))))))) Upadek lewizny kieleckiej największym sukcesem ich rywala WEL-a. I dlatego mojego kandydata -Pana Lubawskiego tak nienawidzą.Za skuteczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Panie Prezydencie Lubawski... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 18:32 iza zwiekszenie bezrobocia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Panie Prezydencie Lubawski... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 18:36 Babetka w akcji jako smerf-ciekawe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Panie Prezydencie Lubawski... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 19:19 ... Odpowiedz Link Zgłoś
michel2 Re: Panie Prezydencie Lubawski... 12.10.06, 22:17 Znalazłem ustawę której tekst z pewnością będzie bardzo pomocny jako argument na rzecz odłączenia Sitkowki od Kielc. Ustawa z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym. Rozdział 1 Art. 1 ust. 3 www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2001.142.1591.html „Ustalenie i zmiana granic gmin dokonywane są w sposób zapewniający gminie terytorium możliwie jednorodne ze względu na układ osadniczy i przestrzenny, uwzględniający więzi społeczne, gospodarcze i kulturowe oraz zapewniający zdolność wykonywania zadań publicznych.” Z powyższego tekstu wynika jasno ze obecna przynależność osiedla Sitkowka do miasta Kielce jest niezgodna z wytycznymi ustawy. Przecież to osiedle Sitkowka było kolebka samorządności w rejonie Białego zagłębia zanim role ta przejęło osiedle Nowiny. To z gmina S-N łączą nas silniejsze więzi społeczne, kulturowe a szczególnie gospodarcze. Jeśli chodzi o siec osadnicza to nikt chyba nie zaprzeczy ze Sitkowka jest częścią sieci osadniczej Białego zagłębia. Jeśli chodzi o połączenie z centrum miasta, to najkrótsze wynosi 10km. Wiem ze to nie dużo ale nie sadze żeby można było powiedzieć ze Sitkowka jest częścią organizmu miejskiego. W końcu dochodzimy do wykonywania zadań publicznych. Do tych zadan należą z pewnością: - utrzymanie dróg gminnych - kanalizacja i wodociągi Przeciw odłączeniu nie istnieją żadne argumenty. Ostatecznym celem działań władz gmin są jej obywatele (wspólnotą samorządową). Brak działań zmierzających do wypełnienia przez miasto Kielce swoich ustawowych powinności powoduje ze nie może ono sprzeciwiać się inicjatywie obywateli zmierzającej do zmiany granic w ten sposób aby znaleźli się oni w gminie S-N a co za tym idzie w lepszym położeniu. Najbardziej bulwersujące jest to ze władze miasta maja skrajnie lekceważący stosunek do mieszkańców Sitkowki, który objawia się próbą przerzucenia odpowiedzialności za odcinek Ul. Chorzowskiej na gminę Sitkowka- Nowiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misterxy Masz rację michel2, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 14:15 Niestety, ale muszę się z Tobą zgodzić. Masz rację, ale osobiście bym wolał (jako kielczanin), żeby Sitkówka pozostaław CK. Ale decyzja należy do mieszkańców tej częsci miasta. Jeżeli oni sami zadecydują o cesji terytorialnej narzecz gm S-N to nie będę mieć nic przeciwko. Ważne jest jeszcze to, aby radni zainteresowanych stron (Kielc i Nowin)wyrazili na to zgodę. )zgoda mieszkańców Sitkówki, Rady Gminy Sitkówka-Nowiny i Rady Miasta Kielc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No-winiak Re: Masz rację michel2, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 15:48 Pył wapienny z Trzuskawicy niektórych oszałamia albo ten niesamowity fetor z oczyszczalni na Trzciankach.Ci którzy myślą że gmina Sitkówka załatwi wszystkie problemy na ul.Chorzowskiej mają już najwyrazniej głęboko posuniętą degeneracje mózgu spowodowaną mieszanką kurzu i metanu.Proponuję rekonesans po przytoczonych tu Trzciankach,syf kiła i mogiła i to od lat a płynąca tamtędy rzeczka nie raz zalewała pobliskie domostwa i co i gmina ma to w d.więc jakim cudem nagle po przyłączeniu rejonu Chorzowskiej od razu się wezmie za jej remont.Prędzej mi tu kaktus...Najpierw Nowiny Osiedle, Trzcianki etc.a pózniej ew.jakieś tam Chorzowskie! Odpowiedz Link Zgłoś
michel2 Re: Masz rację michel2, ale... 13.10.06, 18:53 Z pewnością gmina S-N weźmie się szybciej za remont niż miasto Kielce które wypiera się odpowiedzialności za ten odcinek drogi. To samo tyczy się całego osiedla Sitkowka. Nie wiem do jak wielu inwestycji doszło by w pierwszych kilku latach po przyłączeniu Sitkowki do gminy S-N, ale jestem pewien ze w Kielcach nie będzie żadnych. Poza tym korzyści to również niższe podatki lokalne oraz atrakcje dla przedsiębiorców. Co do rzeki to myślisz ze to taka łatwą sprawa do załatwienia. Rzeki z tego co mi wiadomo nie są własnością gmin, a wiec gmina nie może od tak prowadzić działań przy rzece na własną rękę. Inna sprawa są koszty. Niestety nie mam pojęcia ile kosztują działania zapobiegające wylewa rzeki. Co do Trzcianek to może powiedz konkretnie o co ci chodzi bo łatwo tak sobie krytykować i nie wskazywać konkretów. Pozdrawiam Michal. Odpowiedz Link Zgłoś