Gość: Rafi IP: *.radiopogoda.pl 23.11.01, 12:19 Chyba nie. Zbyt dużo przeróbek ulic, poza tym niekoniecznie kożystnie wpływa na wygląd miasta - patrz Katowice, Kraków, Wawa. A co Wy o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jello_b Re: Tramwaj w Kielcach? 23.11.01, 12:25 ło matko, ile już było wątków na temat tramwaju w K-cach na tym forum.... polecam sięgnięcie do historii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi Re: Tramwaj w Kielcach? IP: *.radiopogoda.pl 23.11.01, 12:27 UPS. No to przepraszam za ten tramwaj. Niedoczytałem historycznych wątków. Odpowiedz Link Zgłoś
jello_b Re: Tramwaj w Kielcach? 23.11.01, 12:32 Gość portalu: Rafi napisał(a): > UPS. No to przepraszam za ten tramwaj. no ! i żeby mi się to nie powtórzyło ;-))) wyjaśniam, że oczywiście żartuję ;-D przecież zawsze może się pojawić jakaś nowa, cenna myśl w dyskusji, choćby najbardziej abstrakcyjnej z akademickich. Dlatego nigdy za wiele wymiany poglądów, tylko bez rękoczynów !!! pozdro :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kobr Re: Tramwaj w Kielcach? 27.11.01, 07:52 Gość portalu: Rafi napisał(a): > Chyba nie. Zbyt dużo przeróbek ulic, poza tym niekoniecznie kożystnie wpływa na > > wygląd miasta - patrz Katowice, Kraków, Wawa. > A co Wy o tym myślicie? Komunikacja tramwajowa ma sens jeżeli jest w niewielkim stopniu uzależniona od ruchu ulicznego (wydzielone torowiska). W Szczecinie i w Gorzowie takich odcinków jest dużo. Samochody duszą się w konkach, tramwaje gnają na oślep. Problem się robi, gdy tramwaj ma włączyć się w ruch na wąskich uliczkach starej części miasta. We Wrocławiu z wielu takich uliczek porobili jednokierunkówki... Swoją drogą: były próby reaktywowania komunikacji tramwajowej w Olsztynie. Na razie się nie udało. Trochę to kosztowna operacja, ale moim zdaniem warto (brak spalin, tramwaj zabiera wielu pasażerów, poza tym dużo wyższy komfort jazdy niż autobusem). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczusia Re: Tramwaj w Kielcach? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 08:53 Mieszkając w Wa-wie wolałem poruszac się tramwajami, było szybciej. Tramwaje jednak zbyt utrudniają ruch, poza tym koszty zrobienia wydielonych torowisk są zbyt duże, wolę żeby te pieniądze poszły na remont Sienkiewki wraz z przylegajacymi kamienicami. Jeżeli chodzi o ekologię to oczywiście tramwaj wygrywa z tradycyjnymi środkami komunikacji miejskiej. Dlatego proponowałbym np. rozważyć trolejbusy, takie to troche wschodnie rozwiazanie, ale ma swoje plusy. 1. Równie ekologiczne co tramwaje. 2. Nie trzeba budować torowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvs Re: Tramwaj w Kielcach? IP: *.proxy.aol.com 01.12.01, 03:15 Marzenia scietej glowy. Mnie sie sni tramwaj w Nowym Yorku i trampolina na Kadzielni.A czasami kolejka jednoszynowa,ktora polaczy dwa glowne lotniska w Kielcach: w Maslowie i Pierzchnicy przez Zrodlowa z pominieciem starego Rynku z fontanna, postojem taxi i smierdzaca toaleta w podziemiu na placu swietej(koniecznie)Tekli.cvs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whoknows Re: Tramwaj w Kielcach? IP: *.dial.sovam.com 01.12.01, 18:11 1. PO CO? 2. PO CO? 3. PO CO? sorry, don't worry, wszystko juz bylo, czy nie lepiej tak na piechotke? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś