kibic321 02.03.07, 15:57 miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3956980.html czy to nie jest przypadkiem teren należący do pana Kołkiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majka_1975 Re: Nowe osiedle w Chęcinach 02.03.07, 17:30 Zrozumiałam, że te ziemie są własnościom dwóch osób. Czy tak? Jeśli tak to gmina powinna dostać część tych ziem w zamian za uzbrojenie terenu, bo dlaczego obywatele gminy ze swoich podatków mają dokładać do ziem pana K. i ........... Burmistrz mówi, że da pieniądze na uzbrojenie tych ziem, panie burmistrzu dysponuje pan naszymi pieniędzmi więcej rozwagi w wydatkach, ale co tam pan K. pomagał przecież w pańskiej kampani wyborczej. Czas na ............ Odpowiedz Link Zgłoś
realista1982 Re: Nowe osiedle w Chęcinach 03.03.07, 20:40 Proszę najpierw sprawdzić informacje, a później ogłaszać je na forum publicznym. Proszę się dowiedzieć kto tak naprawdę jest właścicielem tych terenów, a później jakieś komentarze. Jeśli chodzi o samo osiedle to plany już były dużo wcześniej przed tym jak pan J. został burmistrzem. Niestety formalności trwały zbyt długo i akurat teraz sprawa dobiega końca. Moje zdanie na ten temat. Wielka szansa dla naszej "padającej" miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
kibic321 Re: Nowe osiedle w Chęcinach 04.03.07, 11:15 jeśli do mnie to piszesz to najpierw zauważ, że ja na końcu postawiłem jasno pytajnik w celu upewnienia się, bo też nie jestem pewnien o które tereny chodzi!!! o powstaniu takiego osiedla już słyszałem kilka lat temu, jak tylko pewnien Pan wykupił tereny w okolicy Zelejowej. PS też popieram pomysł wybudowania tego osiedla. Najzwyczajniej chciałbym wiedzieć do kogo należą te tereny, a chyba jakąś wielką tajmnicą to nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
necik84 Re: Nowe osiedle w Chęcinach 10.03.07, 15:32 no oczywiscie realista mądruje sie jak zwykle!! skad Ty masz tyle wiedzy realisto?? czyje dzialki, kiedy jakie plany?? siedzisz pod biórkiem burmistrza J ?? Odpowiedz Link Zgłoś
maggie81 Nowe osiedle w Chęcinach 02.03.07, 17:35 wtawiam treść artykułu: " Na zboczu góry Zelejowa koło Chęcin powstanie osiedle. A właściwie małe miasteczko, bo jest tam miejsce na dwieście domów jednorodzinnych Tak dużej inwestycji mieszkaniowej pod Kielcami dawno nie było. Wczoraj uprawomocnił się miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego obszaru Chęciny II, w skład którego wchodzi osiedle domów jednorodzinnych na południowym zboczu góry Zelejowa. Powstanie tam 200 działek budowlanych, wyznaczono już drogi osiedlowe, dojazdowe, obszar przeznaczony na usługi, handel i np. przedszkole. Około 2/3 tego terenu jest w rękach jednej osoby, pozostała część należy do innego inwestora. Obu reprezentuje Zakład Obrotu Nieruchomości "Interlocum" w Kielcach. - Myślę, że budowa pierwszych domów rozpocznie się jeszcze w tym roku - mówi Andrzej Klimaszewski, współwłaściciel Interlocum. Z inwestycji zadowolony jest burmistrz Chęcin Robert Jaworski. - Cieszę się, bo kiedy budownictwo kwitnie, bezrobocie maleje, zwiększa się też liczba mieszkańców - mówi. Burmistrz podkreśla ekonomiczne zalety takiej budowy. - To są ziemie leżące ugorem, takie pola wcale nie wyglądają pięknie. Ziemia ma V, VI klasę i zwolniona jest z podatku rolnego. Po przekształceniu właściciele będą płacić normalny podatek od nieruchomości - podkreśla. Według niego budowa nowych osiedli jest ratunkiem na niż demograficzny. Chęciny są w niechlubnej czołówce tych gmin, które likwidują w tym roku najwięcej szkół. - Dzieci rodzi się coraz mniej, a budowa takich osiedli pozwoli gminie się rozwijać. Wszyscy są zadowoleni. Poza tym ludzie z zewnątrz wniosą dużo dobrego - np. mentalność, pojawią nowe grupy zawodowe - zauważa. Firma Interlocum nie buduje domów, tylko sprzedaje działki, ale Klimaszewski zapewnia, że nie będzie to typowe podkieleckie osiedle. - Po pierwsze, plan zagospodarowania przestrzennego jest na tyle szczegółowy, że nie powstanie tu chaos architektoniczny. A gmina zadbała o to, żeby była dobra sieć dróg osiedlowych oraz miejsce na usługi i handel. No i tak naprawdę kielczanie nie przestaną mieszkać w mieście, bo Chęciny prawa miejskie mają - mówi. Dobra jest też komunikacja z osiedla. Do Kielc dojeżdża się dwupasmówką w 15 minut, nie ma korków bez względu na porę dnia. Jest też bardzo blisko do ekspresowej "siódemki", a w drugim kierunku - do zalewu w Bolminie. Rekreację zapewnia pobliski rezerwat przyrody na Zelejowej. Wszyscy mieszkańcy będą też mieli piękny widok na panoramę Chęcin z Górą Zamkową, klasztorem i kościołem parafialnym. Problem może być tylko na początku z mediami. Burmistrz Jaworski przyznaje, że w tym roku nie ma środków na budowę wodociągu i kanalizacji dla osiedla. - Zrobię wszystko, aby znalazły się w budżecie na następny rok - zapowiada. W tym rejonie planowane są jeszcze dwa podobne osiedla, w gminie Sitkówka-Nowiny i na południowym stoku Góry Zamkowej. PS PROŚBA DO WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW, WSTAWIAJĄC ODNOŚNIK DO INNYCH TEKSTÓW, WKLEILI TEŻ TREŚĆ TEGO ARTYKUŁU!!! GDYŻ PO PEWNYM CZASIE TEKST Z TAMTEJ STRONY ZNIKNIE NATOMIAST TU NA FORUM POZOSTANIE!!!! ZAWSZE BĘDZIE MOŻLIWOŚĆ ODSZUKAĆ STARSZE INFORMACJE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zimowy2 Re: Nowe osiedle w Chęcinach 08.03.07, 15:08 z tego co wiadomo dzialki nie naleza do pana Kolkiewicza lecz do pana Krzeminskiego jak wszyscy wiemy jest to scheda po rolniczej spoldzielni... hmmm 2/3 czyli jakies 150 x 50tys da nam 7,5 miliona moze na Piasta cos pan da... a tak na powaznie to fakt szkoda ze za pieniadze gminy ktos sie wzbogaci no ale panie burmistrzu racja dlug rzecz swieta nalezy zaczac je splacac tylko z rozwaga bo moze 2 kadencji juz nie byc... Odpowiedz Link Zgłoś
miggru Re: Nowe osiedle w Chęcinach 10.03.07, 11:13 widze że cudze pieniądze to każdy umie liczyć Odpowiedz Link Zgłoś