Dodaj do ulubionych

Nowe osiedle w Chęcinach

02.03.07, 15:57
miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3956980.html
czy to nie jest przypadkiem teren należący do pana Kołkiewicza?

Obserwuj wątek
    • majka_1975 Re: Nowe osiedle w Chęcinach 02.03.07, 17:30
      Zrozumiałam, że te ziemie są własnościom dwóch osób. Czy tak? Jeśli tak to
      gmina powinna dostać część tych ziem w zamian za uzbrojenie terenu, bo dlaczego
      obywatele gminy ze swoich podatków mają dokładać do ziem pana K. i ...........
      Burmistrz mówi, że da pieniądze na uzbrojenie tych ziem, panie burmistrzu
      dysponuje pan naszymi pieniędzmi więcej rozwagi w wydatkach, ale co tam pan K.
      pomagał przecież w pańskiej kampani wyborczej. Czas na ............
      • realista1982 Re: Nowe osiedle w Chęcinach 03.03.07, 20:40
        Proszę najpierw sprawdzić informacje, a później ogłaszać je na forum publicznym.

Proszę się dowiedzieć kto tak naprawdę jest właścicielem tych terenów, a później
        jakieś komentarze.
        Jeśli chodzi o samo osiedle to plany już były dużo wcześniej przed tym jak pan
        J. został burmistrzem. Niestety formalności trwały zbyt długo i akurat teraz
        sprawa dobiega końca.
        Moje zdanie na ten temat. Wielka szansa dla naszej
        "padającej" miejscowości.
        • kibic321 Re: Nowe osiedle w Chęcinach 04.03.07, 11:15
          jeśli do mnie to piszesz to najpierw zauważ, że ja na końcu postawiłem jasno
          pytajnik w celu upewnienia się, bo też nie jestem pewnien o które tereny
          chodzi!!! o powstaniu takiego osiedla już słyszałem kilka lat temu, jak tylko
          pewnien Pan wykupił tereny w okolicy Zelejowej.

PS też popieram pomysł wybudowania tego osiedla. Najzwyczajniej chciałbym
          wiedzieć do kogo należą te tereny, a chyba jakąś wielką tajmnicą to nie jest.
          • necik84 Re: Nowe osiedle w Chęcinach 10.03.07, 15:32
            no oczywiscie realista mądruje sie jak zwykle!! skad Ty masz tyle wiedzy
            realisto?? czyje dzialki, kiedy jakie plany?? siedzisz pod biórkiem burmistrza
            J ??
    • maggie81 Nowe osiedle w Chęcinach 02.03.07, 17:35
      wtawiam treść artykułu:
      " Na zboczu góry Zelejowa koło Chęcin powstanie osiedle. A właściwie małe
      miasteczko, bo jest tam miejsce na dwieście domów jednorodzinnych

Tak dużej inwestycji mieszkaniowej pod Kielcami dawno nie było. Wczoraj
      uprawomocnił się miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego obszaru Chęciny
      II, w skład którego wchodzi osiedle domów jednorodzinnych na południowym zboczu
      góry Zelejowa. Powstanie tam 200 działek budowlanych, wyznaczono już drogi
      osiedlowe, dojazdowe, obszar przeznaczony na usługi, handel i np. przedszkole.
      Około 2/3 tego terenu jest w rękach jednej osoby, pozostała część należy do
      innego inwestora. Obu reprezentuje Zakład Obrotu Nieruchomości "Interlocum" w
      Kielcach. - Myślę, że budowa pierwszych domów rozpocznie się jeszcze w tym roku
      - mówi Andrzej Klimaszewski, współwłaściciel Interlocum.

Z inwestycji zadowolony jest burmistrz Chęcin Robert Jaworski. - Cieszę się, bo
      kiedy budownictwo kwitnie, bezrobocie maleje, zwiększa się też liczba
      mieszkańców - mówi.

Burmistrz podkreśla ekonomiczne zalety takiej budowy. - To są ziemie leżące
      ugorem, takie pola wcale nie wyglądają pięknie. Ziemia ma V, VI klasę i
      zwolniona jest z podatku rolnego. Po przekształceniu właściciele będą płacić
      normalny podatek od nieruchomości - podkreśla.

Według niego budowa nowych osiedli jest ratunkiem na niż demograficzny. Chęciny
      są w niechlubnej czołówce tych gmin, które likwidują w tym roku najwięcej szkół.
      - Dzieci rodzi się coraz mniej, a budowa takich osiedli pozwoli gminie się
      rozwijać. Wszyscy są zadowoleni. Poza tym ludzie z zewnątrz wniosą dużo dobrego
      - np. mentalność, pojawią nowe grupy zawodowe - zauważa.

Firma Interlocum nie buduje domów, tylko sprzedaje działki, ale Klimaszewski
      zapewnia, że nie będzie to typowe podkieleckie osiedle. - Po pierwsze, plan
      zagospodarowania przestrzennego jest na tyle szczegółowy, że nie powstanie tu
      chaos architektoniczny. A gmina zadbała o to, żeby była dobra sieć dróg
      osiedlowych oraz miejsce na usługi i handel. No i tak naprawdę kielczanie nie
      przestaną mieszkać w mieście, bo Chęciny prawa miejskie mają - mówi.

Dobra jest też komunikacja z osiedla. Do Kielc dojeżdża się dwupasmówką w 15
      minut, nie ma korków bez względu na porę dnia. Jest też bardzo blisko do
      ekspresowej "siódemki", a w drugim kierunku - do zalewu w Bolminie. Rekreację
      zapewnia pobliski rezerwat przyrody na Zelejowej. Wszyscy mieszkańcy będą też
      mieli piękny widok na panoramę Chęcin z Górą Zamkową, klasztorem i kościołem
      parafialnym.

Problem może być tylko na początku z mediami. Burmistrz Jaworski przyznaje, że w
      tym roku nie ma środków na budowę wodociągu i kanalizacji dla osiedla. - Zrobię
      wszystko, aby znalazły się w budżecie na następny rok - zapowiada.

W tym rejonie planowane są jeszcze dwa podobne osiedla, w gminie Sitkówka-Nowiny
      i na południowym stoku Góry Zamkowej.

PS PROŚBA DO WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW, WSTAWIAJĄC ODNOŚNIK DO INNYCH TEKSTÓW,
      WKLEILI TEŻ TREŚĆ TEGO ARTYKUŁU!!! GDYŻ PO PEWNYM CZASIE TEKST Z TAMTEJ STRONY
      ZNIKNIE NATOMIAST TU NA FORUM POZOSTANIE!!!! ZAWSZE BĘDZIE MOŻLIWOŚĆ ODSZUKAĆ
      STARSZE INFORMACJE!!!
    • zimowy2 Re: Nowe osiedle w Chęcinach 08.03.07, 15:08
      z tego co wiadomo dzialki nie naleza do pana Kolkiewicza lecz do pana
      Krzeminskiego jak wszyscy wiemy jest to scheda po rolniczej spoldzielni... hmmm
      2/3 czyli jakies 150 x 50tys da nam 7,5 miliona moze na Piasta cos pan da... a
      tak na powaznie to fakt szkoda ze za pieniadze gminy ktos sie wzbogaci no ale
      panie burmistrzu racja dlug rzecz swieta nalezy zaczac je splacac tylko z
      rozwaga bo moze 2 kadencji juz nie byc...
      • miggru Re: Nowe osiedle w Chęcinach 10.03.07, 11:13
        widze że cudze pieniądze to każdy umie liczyć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka