Dodaj do ulubionych

...cze....!

IP: *.dsl.bell.ca 22.08.07, 17:37
..Polska oczami emigranta....

..wrocila stara aplikacja forum "WP"....dobrze to czy zle.?
....nieco zaskoczony....

Obserwuj wątek
    • sauber1 Re: ...cze....! 22.08.07, 19:50
      Gość portalu: Filip napisał(a):

> ..Polska oczami emigranta....
      >
      > ..wrocila stara aplikacja forum "WP"....dobrze to czy zle.?
      > ....nieco zaskoczony....

Miło kiedy widzi się, jak rodacy myślami są ze starym krajem :)
      • Gość: Filip Re: ...cze....! IP: *.dsl.bell.ca 22.08.07, 20:21
        "sauber1"
        ....dziekuje...inaczej byc nie moze...gdy ktos chce byc siebie
        pewny, dumny, swiadomy swej wartosci...to Ojczyzna jest jdyna
        wartoscia konkretna do ktorej moze sie odniesc.
        ...w naszym Polakow wypadku - jest do czego...fascynujaca
        przeszlosc - choc wiele innych narodow przechodzilo tez tragiczne
        koleje losu.

Szperalem po muzeach...z dystansem traktowalem " nieludzkie,
        komercjalne galerie"...choc ze zrozumieniem, ze pojawienie sie ich w
        polskim pejzazu jest jakas wypadkowa suma dazen, konsekwentnym
        wylaniem sie w swojski pejzaz - na oslep cietej siekierom bryly z
        granitu, stali i szkla.

...duzo by pisac o zabytkach ktorych nigdy dotad nie widzialem...acz
        slyszalem...znalem z podrecznika.
        Przyznaje sie do tego zapuznienia jakie wynioslem z komunizmu...
        Na niewiele bylo mnie w nim stac...zato teraz sobie odbijam dos
        odwaznie....i niezmiernie sie ciesze ze dzis te mury wiekowe
        przywraca sie do swietnosci....
        • Gość: s-1 Re: ...cze....! IP: 80.51.192.* 23.08.07, 11:49
          Zeby cos poznac trzeba to przezyc, a gdzie sie jest, to nie ma wiekszego
          znaczenia, ważne by nie zapomnieć o człowieczenstwie i o korzeniach, a znane mi
          sa przypadki gdzie dizeci byly karcone za urzywanie polskiej mowy, trudno jest
          grac czlowiekowi kogos innego, nie mniej jednak proby wciaz trwaja, wystarczy
          pocytac to forum, tu az sie roi od dziwnych przypadkow, ale czy mozna luziom
          miec to za zle???
          • Gość: Filip Re: ...cze....! IP: *.dsl.bell.ca 23.08.07, 16:37
            ...forum to sila rzeczy prezentacja postaw
            ekstremalnych...wewnetrznej potrzeby czlowieka wypowiedzenia
            sie...ekspresionizm - wynikajacy z "EX-PRESJI"

...ja tez czuje taka presje, koniecznosc wypowiedzenia sie na temat
            obrazu wspolczesnego Polski...mojego osobistego spotkania z nia po
            kolejnych minionych, spedzonych za granica jedenastu miesiacach.
            Jej obraz realny az prosi sie by przelozyc go na obraz widziany w
            krzywym zwierciadle...obraz opisany jezykiem symboli...ale czy mi
            sie to uda....wowczas takie pisanie ma sens...rozmowy z soba samym,
            choc jak wierzyc elektronice bedzie to rozmowa wirtrualna z
            wirtualna publika...byc moze semantyczny jezyk zacznie sie jakos tam
            budowac w skutek ciaglego procesu myslenia.

...z mojego notesu musza koniecznie znalesc ujscie takie wrazenia;

...1...Polacy wygladaja dobrze.
            ...2...Okecie jest skorumpowanym terenem, opanowanym przez sluzbe
            obslugi lotniska - to sk...
            ...3...Polska sie buduje...(to mnie zachwyca)
            ...4...adwokaci to skorumpowana banda pasozytow.
            ...5...Giertych rozwalil LPR.
            ...6...Beszczelnosc Lepera.
            ...7...Kielce bez lotniska sobie nie poradza...celowe opoznianie
            rozwoju Kielc.
            ...8...Ul.Sienkiewicza wyglada obiecujaco.
            ...9...Dlaczego ten dzik jest w szarym kolorze...?
            ...10..Prosze usunac ta tablice z projektem parkingu.
            ...11..prosze odsunac "naczalstwo" PKP...bez pomyslow, bez inwencji
            zagospodarowania terenow przytorowych..
            ...12..iracionalny polski krajobraz.
            ...13..kup hektary i zales...od hetara dostaniesz doplaty 300euro/m
            ...14..brod, brod, brod (brak czystosci)...na peronach, stacjach, w
            pomieszczeniach PKP.
            ...15..Polska nieprzygotowana do turystyki.
            ...16..kradziez na kazdym kroku...gdzie jest prawo...?
            • Gość: s-1 Re: ...cze....! IP: 80.51.192.* 23.08.07, 17:11
              No to widze wrsciles do rzeczywistosci, u siebie jestes i nie ma znaczenia jakim
              jezykiem to widzisz, widzisz to dobrze, ale ludzie zyjacy za murem mysla ze to
              juz ra. Latwiej i taniej bylo swiat sciagnac do kraju, niz wszystkich wysylac za
              granice. A w tv nie brakuje telenoweli, szczegolnie brazylijskich, wystarczy
              wygodnie zasiasc w fotelu i wczuc sie w role aktorow to grzeje i napawa energiai
              optymizmem, czyni czlowieka szczesliwym, a jak na piechotke po miescie polata,
              to tez mozna powiedziec ze to dla zdrowia i dbalosc o sylwetke. Fajnie jest na
              starych smieciach, to co maja poowiedziec Ci pracujący w NY na "strefie zero",
              musza sie spinac, spieszyc... W absrtakcji tez urok ;)
            • Gość: turek Re: ...cze....! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 17:12
              Zgadzam się co do lotniska. Wszyscy moi zagraniczni znajomi mówią to samo:
              lotnisko musi być, jeśli chcemy, by Kielce się rozwijały. Tablice z parkingiem
              też mi się nie podobają, o samym parkingu nie wspomnę.
              Prawo zaś jest tam, gdzie jest sprawiedliwość. Tylko w nazwie partii. Nie
              wiedziałeś?:)
              • Gość: s-1 Re: ...cze....! IP: 80.51.192.* 23.08.07, 17:24
                To też zaleta demokracji, że opozycja broni swoich nabytych dobrodziejstw przez
                wiele lat, a naród bardzo niecierpliwy, oj bardzo, i jak przyjdzie co do czego
                to zawsze tak jest, że mucha nie siada. Kiedyś ludzi myślących niezbyt (pra,czy
                le)womyslnie i nie zupełnie zgodnie z kursem polityki maltretowano, gnębiono,
                prześladowano, a teraz jak komuś spadnie włos z głowy od razu larum i zmiana
                kierunku jazdy...
                • Gość: turek Re: ...cze....! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 20:26
                  Ja jestem bardzo cierpliwym człowiekiem. Ale obawiam się, że czasu już nie
                  mam:). Ani ochoty na obserwowanie cyrku idiotów.
            • Gość: turek Re: ...cze....! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 20:29
              Jeszcze moja prośba prywatna. Napisz mi o Chińczykach w Kanadzie. I koniecznie o
              tym, jak oceniasz działania prezydenta Kielc, by sprowadzić chińską siłę roboczą
              (budowlaną) do Kielc. Na Ślichowice.
              • Gość: s-1 Re: ...cze....! IP: 80.51.192.* 23.08.07, 20:56
                pewne rzeczy wiadome są wszystkim, jak pokaże się jeden chińczyk to za kilka
                miesięcy jest cała rodzina, może do Nas tak zlecą się, będziemy mieli u kogo
                pracować?
                • Gość: turek Re: ...cze....! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 21:43
                  Taaa... Do WAS:) się zlecą? Czyli do kogo? Mam nadzieję, że Ty pies na baby nie
                  jesteś:P. Bo praca nie będzie zbyt długa:P.
                  Pytam Filipa, nie Ciebie. Nie zauważyłeś?
                  • Gość: s-1 Re: ...cze....! IP: 80.51.192.* 23.08.07, 22:06
                    UPS ok bardzo przepraszam, nie wiedziałem że taki nerwowy jesteś, ale zapytaj
                    się jeszcze Filipa ilu polskich emigrantów u Chińczyków w Canadzie pracuje? W
                    Chinach mają komunizm i kapitalistyczną gospodarkę, a na wsiach już czarno białe
                    telewizory, tak że nie dziw im się, że są tacy ekspansywni(myślę że wiesz o co
                    chodzi?). Przepraszam, obiecuję poprawę :)
              • Gość: Filip Re: ...cze....! IP: *.dsl.bell.ca 23.08.07, 21:42
                >Jeszcze moja prośba prywatna. Napisz mi o Chińczykach w Kanadzie. I
                koniecznie o
                tym, jak oceniasz działania prezydenta Kielc, by sprowadzić chińską
                siłę roboczą
                (budowlaną) do Kielc. Na Ślichowice.<
                _____________________________________________________________________

...swego czasu w temacie mowiacym o przetargach na roboty pobliczne
                przekornie wspomnialem na temat Chinczykow.."...sprowadzcie
                Chinczykow to wam zrobia za pol ceny..." - napisalem wowczas...ale
                nie sadzilem ze ktokolwiek potraktuje to powaznie.

Z jednej strony chcialo by sie ratowac sytuacje Polski...to juz jest
                pewne opoznien w robotach poblicznych okreslonych terminami...(
                okreslanymi przez UE )
                ...a z drugiej strony prosze przyjzec sie temu luksusowi w ktorym
                zyjecie "z Polakiem przez sciane"..

Kazdy import ludow kolorowych, taniej sily roboczej bedzie mial
                zabojcze konsekwencje....
                Juz dzis mozna zalozyc ze czesc importowanych robotnikow ze wzgledu
                na wiek bedzie szukalo mozliwosci osiedlenia sie... kontaktu z
                tubylczankami...to jest ten podstawowy element jakiego nieda sie
                wykluczyc zadna sila.

Jesli jeszcze dzis Polacy przychylnie sa witani w innych zakatkach
                Europy....do Polski plynie spokojnie szmal w takiej ilosci jakiego
                nie zna Polska historia..( mysle tu o ludziach, calych rodzinach
                pracujacych za granica.."na dom rodzinny w Polsce"...to zalecam
                wstrzymac oddech..!....utrzymac za wszelka cene obecny profil
                spoleczny.
                ..Dokonuje sie bardzo wazny proces dla przyszlosci pokolen -
                wstrzymac oddech i ciagnac w gore godzinna stawke.
                Jesli juz sprowadzac robotnikow to tylko z krajow osciennych....bo
                trzeba sie zastanowic ...po co ten wysilek - w konsekwencji - sobie
                czynionych wyzszych standardow zycia czy innym narodom...?
                Czy Slichowice dla Polakow czy dla Azjatow...?

...a co do dzialan juz samego Pana Prezydenta Lubawskiego -
                wizioner....po latch suszy korytarzy czerwonych dywanow...koniakow
                pod borkami...milionowych fortun panstwowych urzednikow...dajcie mu
                szanse....warto wybaczac male bledy...w imie wielkich wygranych.

Chinczycy to ekspansywny narod ...jesli mi powiesz ze sprowadziles
                jednego...to ja ci powiem ze sprowadziles juz ich sto sprowadzajac
                jednego.

• Gość: turek Re: ...cze....! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 22:00
                  No właśnie. Ja też to wiem. I wcale mi się to nie podoba, niestety. Lubawski -
                  wizjoner? Nie wiem, gdyby tak było, chyba wiedziałby, do czego doprowadzi strajk
                  MPK? Czy orientujesz się, ile starszych osób czeka np. godzinę (a skwar okrutny)
                  na autobus, a potem nie może do niego wsiąść, bo nie ma miejsca?
                  A pomysł z Chińczykami jest nie tyle beznadziejny, co po prostu niebezpieczny. I
                  nie mówię tak ze względu na mój nacjonalizm i umiłowanie POLSKOŚCI:). Chińczycy
                  to jest inna kultura, inna mentalność, inny wygląd, inna polityka, inne
                  podejście do psów:P. Wszystko inne. I to w Kielcach???? Dzielnica chińska na
                  Ślichowicach? Sorki, ale Lubawski chyba przegiął w tym wizjonerstwie.
                  Śmiem twierdzić, że prawie wszystko, co wyprodukowane w Chinach, to badziewie.
                  Zabawki trujące i toksyczne, materiały szkodliwe, barwniki uczulające i
                  rakotwórcze, budowy rozwalające się przed ukończeniem.
                  Tanie nie zawsze jest dobre. Ale biedakowi zawsze wszystko można wmówić.
                  • Gość: s-1 Re: ...cze....! IP: 80.51.192.* 23.08.07, 22:27
                    Obiecałem ale czy mogę? Jeśli pozwolisz panie Turecki , ale chyba przyznasz
                    mi pan rację, zwróciłem szczególną uwagę na płynące korzyści z trafnego wyboru
                    znajdując działkę na terenie gminy Masłów, jak by nie patrzył to w niedalekiej
                    przyszłości będę mieszkał na polskiej dzielnicy, na początek na Ślichowicach, a
                    potem dalej w miasto. Ale co ważne, ja w przeciwieństwie do pana nie jestem
                    nacjonalistą, ani rasistą, raczej kosmopolityczny mój stosunek do świata i mam
                    nadzieję że doczekam się wnuków z ładnym uśmiechem . To tylko wizje i nie ma co
                    jeszcze sie cieszyć ciekawe czy zechcą zrobić exodus naht Polen?
                • Gość: s-1 Re: ...cze....! IP: 80.51.192.* 23.08.07, 22:32
                  >...swego czasu w temacie mowiacym o przetargach na roboty pobliczne
                  >przekornie wspomnialem na temat Chinczykow.."...sprowadzcie
                  >Chinczykow to wam zrobia za pol ceny..." - napisalem wowczas...ale
                  >nie sadzilem ze ktokolwiek potraktuje to powaznie...

I widzisz jak to trzeba uwazac, ciekawe czy podziekuja za pomysl jak sprawdzi
                  sie, za lat kilka??? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka