Dodaj do ulubionych

KIEDY LOTNISKO W KIELCACH

IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 13:25
Troche sie o tym mówiło i co????
Obserwuj wątek
    • Gość: Nowy Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.*.*.* 01.08.01, 14:29
      A po co Ci lotnisko - pewnie i tak niemasz samolotu :-)))
      • Gość: j Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 14:42
        Jak ci nie pasuje to wyp.......laj
        • Gość: jjarm Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: 195.117.92.* 01.08.01, 14:55
          Gość portalu: j napisał(a):
          > Jak ci nie pasuje to wyp.......laj

A Ty?
          ktos tu Cie sila trzyma?
          wez lepiej uruchom sobie portal na tym swoim sdi i tam bluzgaj...
          precz z chmastwem!

• cvs Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH 28.11.01, 03:00
          Glupi kielecki bucu, any dyskutowac to najpierw trzeba wiedziec o czym i nie
          powtarzac wkolko tych samych tematow. Ile razy snilo ci sie juz to lotnisko i
          jeszcze malo?cvs.
    • Gość: max Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.proxy.aol.com 12.08.01, 01:58
      Od mowienia do prawdziwego lotniska droga daleka. A ponadto kto bedzie latal.
      dokad i za co?max.
      • Gość: msz Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: 10.40.18.* / *.exbud.com.pl 13.08.01, 07:43
        Widzisz max jestes jak sam to powiedziales nowym kielczaninem i jeszcze duzo o
        tym miescie nie wiesz. Wbrew pozorom wielu kielczan podróżuje poza granicami
        naszego pięknego kraju.
        Z toich postów wynika że jestes bardzo przygnębiony pobytem w naszym mieśćie,
        nie wiem z jakiej miejscowości przyjechałeś ale może byłoby lepiej jakbyś tam
        wrócił?
        • Gość: Yahagi Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.tpsa.pl 19.08.01, 11:42
          Oj... miałby kto latać...

Nie mam nic przeciew kielecko-radomskiej inicjatywie jaką jest AIR SHOW, ale
          jest to impreza towarzysząca MSOP....

Miło by było, gdyby samoloty można było pokazać w Masłowie.
          W świecie biznesu (co oczywiste) coraz więcej się lat; dostępność lotnicza to
          równiez składowa atrakcyjności inwestycyjnej miasta.
          • Gość: m Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.arena.net.pl 27.08.01, 10:51
            zgadzam sie z toba ,impreza takej rangi jak MSPO powinna mieć dobre
            zplecze logistyczne jednym z tych punktów jest LOTNISKO takie jak choćby
            w Warszawszawie a drugim punktem jest wieksza ilość hoteli
          • Gość: Leonid Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.czajen.pl 07.11.01, 18:20
            Jak będzie tramwaj do Masłowa.
            • Gość: darek Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.*.*.* 07.11.01, 19:37
              A kiedy bedzie tramwaj do Masłowa??
    • Gość: darek Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: 192.168.0.* / 62.233.128.* 21.08.01, 20:04
      Myślę,że w obecnej chwili lotnisko dla Kielc to sprawa nierealna,bardziej
      przydałyby sie porządne drogi.Czesto przejeżdżam siodemką i 74 ą i powiem
      szczerze,jesteśmy Polsą C,rząd o nas zapomniał,z takimi drogami jak mamy trafić
      do Unii?A co do lotniska,może za jakieś 50 lat,jak dobrze pójdzie.
      • Gość: darek Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: 192.168.0.* / 62.233.128.* 27.08.01, 16:34
        A propos lotniska to może pan marszałek Szczepańczyk coś wie na ten temat,jeśli
        zagląda na to forum,a myślę,że zagląda to może powie kilka słów?????Pozdrawiam.
    • Gość: darek Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: 192.168.0.* / 62.233.128.* 28.08.01, 16:29
      Wracając do lotniska,to na pewno jakieś nie duże na miarę regionu/też
      niedużego/pewnie by sie przydało,ale znając kieleckie realia to pewnie na
      planach sie zakończy.Może to władze sejmiku mają jakieś plany dalekosiężne?
      ukłon w kierunku jeszcze marszałka Szczepańczyka,który w posly się wybiera,ale
      póki co zajrzyjcie na forum lubelskie ,tam też o swoim lotnisku dużo się
      mówi,może jakiś przyklad z nich wartałoby wziąć.Pozdrawiam.
    • Gość: Maciek Dylemat IP: *.mancomplex.pl 07.11.01, 22:09
      Wiecie co? Mam dylemat, z jednej strony lotnisko fajna sprawa, ale ludzie
      mieszkający Na Stoku to by nie za wesoło mieli, gdyby taki 767 czy inny koło
      okna by im przeleciał.No ale są pozytywne strony także, pranie na balkonach
      schło by szybciej, bo jakby taki przeleciał kilka razy to by tyle wiatru na
      robił. Heh :)) Pozdrawiam.
      • Gość: Miklo Re: Dylemat IP: *.dallas-11rh16rt-tx.dial-access.att.net 08.11.01, 06:41
        Witam!
        Jestem kielczeninem (obecnie mieszkajacym w Stanach), i kocham Kielce.
        Faktem jest,ze w Maslowie raczej jumbo-jety, czy samoloty przewozace wiecej
        niz , powiedzmy 30 osob latac nie musza, i raczej nie beda. Jakkolwiek, to co
        juz mamy ( 900 metrowy, oznakowany, calkiem nowy, i dobrej jakosci pas)
        powinienen na razie wystarczyc. Jedynie potrzebna jest tzw. infrastruktura,
        czyli:
        - lepsze drogi z miasta do Maslowa,
        - jakis pzrytulny, nie za duzy , nie za maly "airport", czyli miejsce, gdzie
        ludzie by czekali na samolot, ewentualnie przechodzili przez szereg procedur
        (np. celnych, gdy przylatuja z zagranicy)
        Ja wierze, ze bedzie sie ten biznes rozwijal, i pewnie niestety nie bedzie
        wszystkich na to stac, ale przyniesie to korzysci nam wszystkim. Wiadomo,
        investorzy/biznesmani beda na pewno mile zaskoczeni, i bardziej pozytywnie
        nastawieni na nasz region, widzac ze postaralismy sie wybudowac i zaiwestowac w
        lotnisko.
        Mozna by pisac na ten temat ksiazki, ale wiem ze bez konkretnych planow i woli
        dycydentow nic z tego nie wyjdzie. Dlatego wartaloby poswiecic temu wieksza
        uwage w ustalaniu budzetu miasta ( regiomu) i powoli z roku na rok rozwijac
        Airport Maslow/ Port Lotniczy Maslow :-))
        Pozdrawiam Was serdecznie , Kielczenie!
        Miklo
    • Gość: msz Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.gazeta.pl 08.11.01, 08:19
      Jakie wymiary dł i szerokosc powinien miec pas startowy aby mogly na nim
      ladowac i startowac sredniej wielkosci samoloty pasazerskie?
      • Gość: jrk Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 08:24
        Gość portalu: msz napisał(a):

> Jakie wymiary dł i szerokosc powinien miec pas startowy aby mogly na nim
        > ladowac i startowac sredniej wielkosci samoloty pasazerskie?

wydaję mi się, że to co mamy to wystarczy trzeba tylko rozbudować pasy do
        kołowania i umożliwić lądowanie w nocy oraz przy złej pogodzie.
    • Gość: Kaczusia Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 08:45
      Uważam, że lotnisko w Kielcach jest niepotrzebne, na ruch międzynarodowy nasze
      miasto jest za małe, a po co mi lecieć samolotem do W-wy czy Krakowa skoro mogę
      tam dojechać pociagiem lub samochodem co jest o wiele tańsze. Dlatego wolę żeby
      pieniądze przeznaczać nie tyle na remont dróg co ich modernizację.

PS. To znowu dla Joja, żeby mu nie było przykro.
    • Gość: jdk Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: 212.149.48.* 08.11.01, 20:11
      A czy nie lepiej by bylo, gdyby Kielce skrzyknely sie z Radomiem i doprowadzily
      w koncu do powstania szybkiej kolei Krakow-Warszawa przez Kielce i Radom, z
      przystankiem na Okeciu?

Gdyby podroz z Kielc na Okecie trwala 1,5 h (z Radomia 50 min), wowczas nie
      byloby sensu budowac dodatkowych lotnisk.
      • Gość: Yahagi Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.01, 23:49
        jdk: wiesz dobrze, że jestem za prawie każdym skrzyknięciem Kielc i Radomia;
        również za wybudowaniem nowoczesnej kolei na odcinku Stoliczna - Kra'kuff via
        Kielce jak i Radom. To samo dotyczy trasy expressowej.

Nie traktuj jednak budowy lotniska w Masłowie jako konkurencji dla Sadkowa.
        Kielcom takie lotnisko jest niezbędne; choćby przy okazji imprez w CTK.
        Ani Sadków ani Masłów nigdy nie uzyskają statusu Okęcia czy nawet Balic bądź
        Pyrzowic. Jednak istnienie takiego obiektu (gdzieś czytałem że nazywa się to
        lotniskiem dyspozycyjnym) w znaczący sposób wpływa na rozwój miasta. Nikt z
        Kielc nie będzie przecież specjalnie jeździł do Sadkowa (no bo jeszcze 40 km i
        jest się w Balicach, a stamtąd już loty międzynarodowe)...ani z Radomia do
        Masłowa (ta sama przyczyna). Prawie te obiekty nie są dla siebie konkurencją.
        Prawie, bo (no i tu zachodzi niestety konflikt interesów) przy okazji MSOP i
        jego części lotniczej gdzieś trzeba pokazywać samoloty....
        A jak dotąd było - wiadomo ...

• Gość: Kaczusia Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 13:29
          Gość portalu: Yahagi napisał(a):

> jdk: wiesz dobrze, że jestem za prawie każdym skrzyknięciem Kielc i Radomia;
          > również za wybudowaniem nowoczesnej kolei na odcinku Stoliczna - Kra'kuff via
          > Kielce jak i Radom. To samo dotyczy trasy expressowej.
          >
          > Nie traktuj jednak budowy lotniska w Masłowie jako konkurencji dla Sadkowa.
          > Kielcom takie lotnisko jest niezbędne; choćby przy okazji imprez w CTK.
          > Ani Sadków ani Masłów nigdy nie uzyskają statusu Okęcia czy nawet Balic bądź
          > Pyrzowic. Jednak istnienie takiego obiektu (gdzieś czytałem że nazywa się to
          > lotniskiem dyspozycyjnym) w znaczący sposób wpływa na rozwój miasta. Nikt z
          > Kielc nie będzie przecież specjalnie jeździł do Sadkowa (no bo jeszcze 40 km i
          > jest się w Balicach, a stamtąd już loty międzynarodowe)...ani z Radomia do
          > Masłowa (ta sama przyczyna). Prawie te obiekty nie są dla siebie konkurencją.
          > Prawie, bo (no i tu zachodzi niestety konflikt interesów) przy okazji MSOP i
          > jego części lotniczej gdzieś trzeba pokazywać samoloty....
          > A jak dotąd było - wiadomo ...

Lotnisko dla jednej czy dwóch imprez, chyba jest to przesada. Szybka linia
          kolejowa na trasie Kraków_Warszawa istnieje nazywa się CMK i omija Kielce.
          Dlatego upieram się przy modernizacji dorgi E7, tak aby na całej swej długości
          była dwujezdniowa.

• Gość: Yahagi Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.tpsa.pl 09.11.01, 22:54
            > Lotnisko dla jednej czy dwóch imprez, chyba jest to przesada. Szybka linia
            > kolejowa na trasie Kraków_Warszawa istnieje nazywa się CMK i omija Kielce.
            > Dlatego upieram się przy modernizacji dorgi E7, tak aby na całej swej długości
            > była dwujezdniowa.
            >
            Też jestem za (naprawdę).... tylko że 'lotnisko' jest o wiele 'bliżej'... są już
            zakupione urządzenia, radiolatarnie .. i cośtam jeszcze ... i to wszystko leży
            gdzies w skrzyniach...
            Doprowadzenie Masłowa do stanu, w którym spełaniałoby rolę lotniska dyspozycyjno-
            pomocniczego i wprowadzenie go do światowego rejestru lotnisk jest w zasadzie w
            zasięgu ręki. Jeżeli nie weźmiemy się za to, wkrótce zostaną nam wytrącone z rąk
            wszelkie argumenty, bo swoje lotniska będą miały Radom, Łódź, Częstochowa,
            Lublin, a może nawet Tarnów i Piotrków Trybunalski.. więc kto da złotówkę na taką
            budowę o wątpliwym sensie ?
            Trzeba to załatwić tak jak z CTK, KCK, Województwem i nie wiem jeszcze czym:
            pchać się na siłę, wyrywac pieniądze skąd tylko można.... Na pewno kasa sama do
            nas nie przyjdzie...
          • Gość: jdk Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: 212.149.48.* 14.11.01, 18:21
            Kaczusia: wiem, ze obecnie szybka kolej omija zarowno Kielce, jak i Radom. Uwazam
            natomiast, ze najlogiczniej byloby, zeby docelowo szybkie pociagi miedzy Warszawa
            i Krakowem jezdzily wlasnie przez Radom i Kielce, a nie przez pola kolo Piotrkowa
            Trybunalskiego.

Po pierwsze: odleglosc jest znacznie blizsza. Po drugie: wlaczone w system
            szybkiej kolei zostaja dwa cwiercmilionowe miasta + bardzo biedne regiony, dla
            ktorych moglaby to byc szansa na trwale wydzwigniecie sie z biedy.

Ale jak wiadomo nie jest to latwe. Wszyscy zdaja sie wspierac rozwoj szybkiej
            kolei wlasnie poprzez CMK, a ani Radom ani Kielce nie wydaja sie robic nic
            istotnego, zeby walczyc o swoje interesy. Szkoda...

Ja jako glupi optymista wierze, ze kiedys sie to zmieni i doczekam szybkiej kolei
            Wawa-Krakowek przez Radom i Kielce...

P.S. Nie zmienia to oczywiscie w niczym faktu, ze E-77 - kluczowa droga naszego
            regionu - powinna byc jak najszybciej doprowadzona do statusu co najmniej drogi
            szybkiego ruchu.

Pzdr!

Gość portalu: Kaczusia napisał(a):

> Lotnisko dla jednej czy dwóch imprez, chyba jest to przesada. Szybka linia
            > kolejowa na trasie Kraków_Warszawa istnieje nazywa się CMK i omija Kielce.
            > Dlatego upieram się przy modernizacji dorgi E7, tak aby na całej swej długości
            > była dwujezdniowa.
            >

• Gość: jdk Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: 212.149.48.* 14.11.01, 18:15
          Yahagi: nie pisalem tego w kontekscie ew. konkurencji dla lotniska w Radomiu (w
          ogole mi to nie przyszlo do glowy). Tak jak piszesz, rola tych lotnisk moze byc
          wylacznie rola lokalnego lotniska, jak to nazwales dyspozycyjnego.

Chodzilo mi bardziej o skupienie wysilkow na czyms, co daloby konkretny efekt.

A co do lotniska - to moze zrobmy wspolne kolo.... Szydlowca! :)
          • Gość: Yahagi Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.tpsa.pl 14.11.01, 22:21
            > A co do lotniska - to moze zrobmy wspolne kolo.... Szydlowca! :)

...pomysł niezły.....:)) może Suchedniów ...??...:))

• Gość: jdk Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: 212.149.48.* 15.11.01, 12:46

> ...pomysł niezły.....:)) może Suchedniów ...??...:))

Pojdzmy na kompromis: Skarzysko... Ksiazece :) (Choc to chyba od niedawna juz
              wojewodztwo swietokrzyskie)
              • Gość: Yahagi Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.01, 14:45
                ...ja wiedziałem, że skończy się na Skarżysku....:))
      • Gość: msz Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.gazeta.pl 09.11.01, 07:50
        A ja to bym panowie chciał ,żeby powstał Masłów Airport wielkości Londyńskiego
        Heathrow.:-)))
    • Gość: stan Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.cinci.rr.com 09.11.01, 17:28
      Kocham latac i to sa moej marzenia -ktore wlasnie realizuje, ale o tem potem.

Wiec ...

A propos lotniska w Kielcach - kiedys byly plany zeny je wydluzyc pas startowy
      do 1500 metrow ale okazalo sie ze w miejscu gdzie teoretycznienie powinny stac
      domy bo byl to teren pod lotnisko stanely domy i chyba na razie z przedluzenia
      nic nie bedzie.

Po drugie podejscie ludzie do latania w polsce - glownie wladzy jest takie ze
      aby zaczac latac muisisz przejsc badania podobne do tych ktorzy lataja na
      odrzutowcach czy w liniach pasazerskich - badanie wazne na rok.

Do obejsci okolo 12 lekarzy trwa to caly dzien - kiszka panie i panowie.
      pozniej nalzey sie zapisac do aeroklubu - placisz kaske pozniej znow placisz
      kupe kaski za kurs - chodzisz kupa kiedy aeroklubowi pasuej.

Kiedy starasz sie polatac to okazuje sie ze nikomu nie chce sie otwierac
      hanagaru dla jendej osoby czy dwoch ( tak byklo w maslowie kiedy robilem sobie
      licencje na szybowce poza sezonem - panie co dla pana jednego wyciagac to
      wszytsko nie chce mi sie - z takim podejsciem oczywiscie ze nie bedzi ew
      polsce latania.

itd itd.

jestem akurat w stanach i postanoiwlem spelnic marzenie mojego zycia - zrobic
      sobie licencje pilota turystycznego. poszedlem na lotnisko kolo miejscowosci
      gdzie miszkam - wielkosci moze jedrzejowa jest jakies 2 lotniska. w promieniu
      10-15 mil jest ich 6-7.

Poszedlem z ciekawosci zapytac jak to wyglada (latac chcialem od zawsze)
      dostalem ceenik lotnisko ma pas startowy jeden dlugosci 5000 ft - znaczy sie
      okolo 1500 metrow, lataja cesny i biznes jetty widzialem rowniez polskie
      iskry :-) co za niespodzianka i czeskie l39 Delfin. Okazalo sie ze facet je
      kupuje i remontuje i sprzedaje.

Co do latania w stanach - lekarz 63 $ - czas trwania badania 1h - dostaje sie
      cos co sie nazywa III klasa medyczna ktora uprawnia cie do latania swoim
      samolotem lub pozyczonym po zrobieniu licencji wazna jest na 3 lata.

jeden lekarz - wzrok, oddech, tesno waga wzrost i tyle.

Samo szkolenie 1 na 1 zapisujesz sie wybierasz sobie instruktora i umwiaz sie
      na kiedy chcesz latac + ground lessons czyli szkolenie naziemnie (teoria)

Kupujesz sobie zestaw podrecznikow (146$) i latasz.

Godzina na cessnie 152 z instruktorem 54 +22 $
      cessna 172 (wiekszaa) 62+22 $
      .

latam od miesiaca jestem bardzo zadowolony - wszystko jest przygotowane do
      latania kiedy przychodze samolot zatankowany instruktor usmiechniety :-0
      zupleny luz.

PIEKNEEEEEEEEEE to sie nazywa realziowanie marzen czego sobie i wam zycze.

pozdr.

stan

p.s. mam nadzieje ze wszytsko w poslce zzacznie sie zmieniac i latwiej bedzie
      latac w polsce !!!!!!!!! trzymajmy kciuki oby sie udalo
      • Gość: s.tan Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.cinci.rr.com 09.11.01, 17:37
        moj adres jakby co s.tan@poczta.gazeta.pl

pozdr

stan
        • Gość: Yahagi Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.tpsa.pl 28.11.01, 01:12
          A ja wczoraj przeczytałem, że podobno w przyszłym roku ma się znaleźć 600-700
          tyś złotych na realizację inwestycji w Masłowie....
          • Gość: stan Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.cinci.rr.com 28.11.01, 02:07
            oby byloby calkiem niezle :)))))))))
      • cvs Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH 28.11.01, 03:07
        Uwazaj tylko bys nie najechal jakiego wiezowca na Manhattanie bo za to
        odpowiesz teraz przed sadem wojskowym.cvs.
        • s.tan Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH 28.11.01, 20:23
          cvs napisał(a):

> Uwazaj tylko bys nie najechal jakiego wiezowca na Manhattanie bo za to
          > odpowiesz teraz przed sadem wojskowym.cvs.

spokojna twoja rozczochrana :-), jakby co to jabede odpowiadal nie ty :-)

s.tan
      • cvs Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH 28.11.01, 03:08
        Czy Pan sie jaka z nadmiaru wrazen czy od urodzenia?cvs
        • s.tan Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH 28.11.01, 20:23
          cvs napisał(a):

> Czy Pan sie jaka z nadmiaru wrazen czy od urodzenia?cvs

??????????????
    • cvs Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH 28.11.01, 02:56
      Jak je sobie odpowiednio wyrysujesz na kartce papieru.A co?nie laska juz tylka
      wozic koleja?cvs.
      • s.tan Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH 28.11.01, 20:24
        cvs napisał(a):

> Jak je sobie odpowiednio wyrysujesz na kartce papieru.A co?nie laska juz tylka
        > wozic koleja?cvs.

Kazdy podrozuje jak mu sie podoba :-) czyz nie ?

s.tan
    • Gość: jrk Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 10.12.01, 08:52
      Udało się wykupić grunty pod rozbudowę pasa startowego, ma on mieć ok. 1200 m
      co zupełnie wystarczy do przyjmowania średnich samolotów. Potrzeba rozbudować
      infrastrukturę, zebrać na to kasę i mamy całkiem niezłe lotnisko w Kielcach.
      • Gość: Rafi Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.radiopogoda.pl 10.12.01, 09:32
        Super. Trzeba teraz pomyśleć o zagrożeniach z tego płynących, czyli mafia taksówkowa i połączenie z
        miastem.

Pomysł: wybrać dwie, trzy korporacje taksówkowe /pewne, typu 3311111/ które będą dowoziły gości
        do miasta. MZK musi zadbać o puszczenie jakichś lepszych autobusów z Masłowa do centrum,
        najlepiej w okolice hoteli, które muszą rozbudować swoją bazę noclegową. Pewnie powstanie kilka
        nowych hoteli, nie tylko tych drogich.

Powinny powstać również miejsca dla studentów z GBR, czy innych, żeby mogli popatrzeć na
        najstarsze góry w Europie.

Powodzenia!
        • Gość: Yahagi Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.tpsa.pl 11.12.01, 18:50
          Może to niezbyt pocieszające, ale zawsze coś o lotnisku jednak się mówi
          www.rzeczpospolita.com.pl/dodatki/swie_011211/swie_a_13.html
        • Gość: stan Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: 192.88.212.* 11.12.01, 20:50
          Gość portalu: Rafi napisał(a):

> Super. Trzeba teraz pomyśleć o zagrożeniach z tego płynących, czyli mafia taksó
          > wkowa i połączenie z
          > miastem.
          >

a moze lotnisko w maslowie - jego gospodarze - beda dowozic ludzi do centrum - ?
          i nie bedzie problemow z mafi a:?

pozdr.

stan

• Gość: < Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.lot.pl 12.12.01, 21:51
            przykro mi, ale z waszego lotniska chyba nic nie bedzie...
            • Gość: stan Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: 192.88.212.* 12.12.01, 22:47
              Gość portalu: < napisał(a):

> przykro mi, ale z waszego lotniska chyba nic nie bedzie...

bo ........ ??????????

wiecej szczegolow prosze

i pozdrawiam
              stan
    • Gość: Wojtek D Stępnisko i wojewoda nie wiedzą co to samolot... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 07:41
      Gdybyśmy mieli współczesnych radnych i wojewodów to już dawno by było lotnisko,
      internet w każdej szkole i zagrodzie. A ponieważ na stołkach w urzędach siedza
      stare dziadki - przypominam, że za ich czasów nie było takich rzeczy jak
      samolot, internet..... Wypadałoby aby ktoś wytłumaczył tym osobom, które rządzą
      (np.: wielkiemu auterytetowi moralnemu prezytentowi Stępniowi) co to jest
      samolot i jakie korzyści Kielce mogą mieć z latania samolotami... Chciałbym
      przypomnieć, że kielecka galeria fotografii ZPAF istniała 30 lat i rządów
      prezydenta Stępnia (SLD) nie przetrzymała.
      • Gość: stan Re: Stępnisko i wojewoda nie wiedzą co to samolot... IP: 192.88.212.* 14.12.01, 17:05
        Tjaaaaaaaaaaaaa coraz "lepiej" sie dzieje w Kielcach

stan
    • Gość: Wojtek D KIELCE - węzeł komunikacyjny UE :-) :-) :-) IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 20:21
      W postach przeczytałem wiele ciekawych opini i chciałbym się ustosunkować.:
      "kto będzie latał. dokąd i za co?max" - Posły (Cepile, Długosze) do parlamenta
      w Wawie.
      "Jak będzie tramwaj do Masłowa" - to nie głupi pomysł gdyż od Barwinka poprzez
      REAL Świętokrzyskie (mają jeszcze nowe supermarkety powstać) a zakończywszy na
      Masłowie mozna zrobić szybka kolej wąskotorową zwaną tramwajem.
      "po co mi lecieć samolotem do W-wy czy Krakowa skoro mogę tam dojechać
      pociagiem lub samochodem co jest o wiele tańsze" - lepiej się zastanowić nad
      pytaniem.: Dlaczego INTERCITY nie przejeżdża i nie zatrzymuje się w Klerykowie ?
      *** Widziałem kiedyś na "Polsacie" takiego magika, który latał tj. unosił się w
      powietrzu. Prędzej nauczymy się latać niż zrobią nam lotnisko.
      • Gość: Rafi Re: KIELCE - węzeł komunikacyjny UE :-) :-) :-) IP: *.radiopogoda.pl 14.12.01, 20:54
        Ty magiku. Ile jedziesz pociągiem do Wawy? Trzy godziny, PKSem trzy i pół, a samolotem z 45 minut. Są ludzie,
        którzy zapłacą dwie stówy, żeby być dużo szybciej. Rozumiesz mnie?

Samolot. Niekoniecznie jumbojet, może być też cesna, no nie?
        • Gość: stan Re: KIELCE - węzeł komunikacyjny UE :-) :-) :-) IP: 192.88.212.* 14.12.01, 21:30
          lub Piper :-)

stan
          • Gość: Yahagi Odgrzewamy.... IP: *.kielce.tpsa.pl 06.02.02, 18:51
            ...cieplej się zrobiło... czas wrócić do tematu...
            Kolejny temat do odświeżenia.
            • Gość: msz Re: Odgrzewamy.... IP: 10.40.18.* 07.02.02, 08:10

> ...cieplej się zrobiło... czas wrócić do tematu...
              > Kolejny temat do odświeżenia.
              Ale na razie cisza w tym temacie :-(

• Gość: Yahagi Re: Odgrzewamy.... IP: *.kielce.tpsa.pl 11.02.02, 23:34
                Jeden z newsow:

wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=693340&dzial=kik010100

• Gość: msz Jak to się robi w Lublinie. IP: *.exbud.com.pl / 10.40.18.* 18.02.02, 09:30
      Ostatnio czytałem na temat Lubelskiego lotniska które ma powstać w Świdniku.
      Lubliniacy mają trzy koncepcje rozbudowy tegoż obiektu.
      1) Lotnisko będzie obsługiwało tylko połączenia krajowe, głównie z Wawą
      2) Realizowane będą połączenia krajowe jak i również z sąsiednimi krajami:
      Ukrainą, Białorusią, Niemcami.
      3) Lotnisko będzie zapewniało połączenia z całą Europą.
      Jeżeli do skutku doszedłby wariant 1 to przez lotnisko rocznie przewijałoby się
      ok. 110000 pasażerów a rozbudowa kosztowałaby 10mln$.
      • drs Re: Jak to się robi w Lublinie. 18.02.02, 21:46
        Gość portalu: msz napisał(a):

> Ostatnio czytałem na temat Lubelskiego lotniska które ma powstać w Świdniku.
        > Lubliniacy mają trzy koncepcje rozbudowy tegoż obiektu.
        > 1) Lotnisko będzie obsługiwało tylko połączenia krajowe, głównie z Wawą
        > 2) Realizowane będą połączenia krajowe jak i również z sąsiednimi krajami:
        > Ukrainą, Białorusią, Niemcami.
        > 3) Lotnisko będzie zapewniało połączenia z całą Europą.
        > Jeżeli do skutku doszedłby wariant 1 to przez lotnisko rocznie przewijałoby się
        >
        > ok. 110000 pasażerów a rozbudowa kosztowałaby 10mln$.
        Co do lotniska w Lublinie to i owszem zostało zapisane w strategii
        woj.lubelskiego,powołano nawet juz chyba spółkę,tylko,że na tym sie
        skonczyło.Obecnie zamieszanie wokół cargo i lotniska koło Białej Podlaskiej/a to
        też lubelskie/ i niejakie interesy tureckiego biznesmena,który chce wsadzic
        podobno niezłą forsę w to przedsięwzięcie,może pokrzyżować plany Lublina.W każdym
        razie na obecną chwilę wokół lotniska nic sie nie dzieje i przedewszystkim brak
        pieniędzy .Są to tylko pobożne życzenia dużego zakompleksionego Lublina wobec 2x
        mniejszego Rzeszowa,który lotnisko takie posiada.
        • Gość: Yahagi Nowe terminy IP: *.kielce.tpsa.pl 02.03.02, 16:51
          www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/II/25/2.pdf

.. takie tam nowe deklaracje....
          • Gość: StruśTuś NEVER IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.02, 09:02
            Lotnisko w Kielcach = NEVER
          • Gość: Mądry Re: Nowe terminy IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 08:06
            Według katalogu reklamowego, który rozdaje Um gościom jest wyraźnie napisane,
            że takie lotnisko mamy.
            • Gość: Yahagi Re: Nowe terminy IP: *.kielce.tpsa.pl 10.03.02, 19:24
              Gość portalu: Mądry napisał(a):

> Według katalogu reklamowego, który rozdaje Um gościom jest wyraźnie napisane,
              > że takie lotnisko mamy.

No bo lotnisko fizycznie, no to jest i w zasadzie to byłoby już nawet gotowe,
              żeby przyjmować samoloty nawet średniej wielkości (na duże nie ma co liczyć; no
              ale też nie ma takiej potrzeby).

Chodzi o w zasadzie dwie sprawy: w skrzyniach leżą urządzenia do radionawigacji
              (lądowanie po nocach, we mgle itd), które zostały zakupione już kilka lat temu,
              które nie są zamontowane, bo nie ma wydłużonego pasa startowego. A pas startowy
              ma być wydłuzony do 2200 m (albo do 1900 nie wiem która koncepcja obowiązuje). W
              zasadzie, no to już można zgłosić lotnisko do Międzynarodowego Rejestru Lotnisk.
              Tyle, że to podobno trochę kosztuje. Nie ma sensu zgłaszać go kilka razy, za
              każda przebudową, bo jest to powielenie kosztów. Jeżeli będzie wydłużony pas -
              zamontuje się radiolatarnie, przygotuje jakieś pomieszczenia odpraw, podpisze
              umowę z urzędem celnym, zgłosi się do rejestru, no i będzie jak należy. Będą
              lądować ludzie stąd i owąd, biznesmeni i biznesmenki, no i będzie to miało sens.
              Może nawet będziemy mieli regularne połączenie lotnicze... no nie wiem z kim... z
              Frankfurtem (?). Może jakieś CARGO ? A co ... nie można ?
              Ale tak długo jak nie ma pasa, nie ma sensu robić nic więcej, bo to nic nie da.
              Biznes-samolot nie wyląduje na pasie, który jest dla niego za krótki, bez
              radiolatarni na 'dzikim' lotnisku, bez odpowiedniego zaplecza.

A więc lotnisko jest, ale tak długo jak o nim nie będą wiedzieć w Rejestrach
              Lotnisk - to jakby go nie było, no bo poza UM w Kielcach - nikt o nim nie wie...
              No i nikt tu nie trafi, no bo jak....?
    • maam Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH 08.03.02, 20:47
      hop do góry :-)
      • Gość: Yahagi Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.tpsa.pl 12.04.02, 22:17
        Żeby nie było, że na lotnisku w Masłowie nic się nie dzieje...

www.rzeczpospolita.com.pl/dodatki/swie_020412/swie_a_13.html
        • Gość: dr Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.eyrkonaeac01.dialup.ca.telus.com 13.04.02, 06:26
          Lotnisko w Kielcach? Ha!Ha! O NIGDY!!!!Nie za naszego zycia!
          • ckdezerter Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH 15.04.02, 08:12
            Gość portalu: dr napisał(a):

> Lotnisko w Kielcach? Ha!Ha! O NIGDY!!!!Nie za naszego zycia!

Lotnisko jakieś tam już istnieje, przecież nikomu nie chodzi o międzynarodowy
            port lotniczny tylko o lokalne lotnisko.

• Gość: Yahagi Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 12:01
              Dzisiejsze SL w dziale Samorząd Świętokrzyski nawiązuje do lotniska. Odważne –
              no nie ? Informacji nie jest wiele; samorząd województwa stał się podobno
              właścicielem lotniska. Czy to dobrze, czy wróży to rozwój i doprowadzenie do
              jako-takiego standardu ? Zobaczymy...
              Bieżące dane to pas startowy 30x900 m o wytrzymałości 15 t. Trochę mało....
              Jest oświetlenie, ale np. nie ma urządzeń radionawigacyjnych (to chyba mowa o
              tych, które leżą w skrzyniach), no i – co godne uwagi – ich brak spowodował
              odwołanie kilkudziesięciu lotów zagranicznych w sezonie 98/99. Czyli wynika z
              tego, że miałby kto latać, gdyby lotnisko było przygotowane jak należy.
              • Gość: KK Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 10.07.02, 11:37
                1. Lotnisko koło Kielc jest i funkcjonuje całkiem nieźle.

2. Fakt, pas trzeba przedłużyć z 900 do 1200-1500 m, tylko skąd wziąć na to kasę.

3. Masłów jest wpisany do rejestru lotnisk, chodzi o to, aby podwyższyć jego
                kategorię, dopuścić do wykonywania lotów nocnych w pełnym zakresie i przy
                ograniczonej widoczności. Przydałaby się też jakaś pomoc radionawigacyjna np.
                VOR, NDB (istniejące nie działa), bo na ILS chyba nie ma co liczyć.

4. No i rozbudowa infrastruktury - lepsza droga, autobus, etc.
                • Gość: Yahagi Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: 2.3.STABLE* / 126.87.180.* 03.10.02, 12:01
                  Cisza ...??? Stary temat; odpuszczony chyba od jakiegoś czasu...
                  • Gość: Yahagi Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: spc:* / 126.87.180.* 14.10.02, 09:56
                    www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/X/10/2.pdf
                    ...no i nam się urządzenia zestarzały...
                    • Gość: Yahagi Re: KIEDY LOTNISKO W KIELCACH IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.03, 14:41
                      Coś podobno ostatnio ED pisało o lotnisku… wie ktoś co ..???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka