Gość: trini_lopez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 20:52 A kogo to obchodzi, ja sobie słucham nowego radiohead, potem sobie obejrzę kusturicę. Life is beautiful. Co było to było a będzie to, co będzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: roszmar Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło IP: *.klc.vectranet.pl 21.01.08, 21:25 Nie możemy zapomnieć o przeszłości czy tej u nas czy tej na wschodzie. Ktoś powiedził mi kiedyś TAK. "Musisz znać swoją historię, lecz nie wolno ci dopuścić aby przesłaniała ci przyszłość". Skończmy rozdrapywać stare rany !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Sam szum wokół tekstu Grossa świadczy o tym, kto 21.01.08, 22:28 ma wpływy w polskich mediach. Oczywiście jest to pozywka dla różnych naszych idiotów, bo oszołomstwo lubi się wzmacniać. Dzieki temu jest popularne, ma wiele spotkań i sprzedaje więcej swoich "arcydzieł". Trzeba nie mieć wstydu albo być zaślepionym jak Gross (pewnie jedno i drugie) żeby pluć na dziesiątki a może i setki tysięcy ludzi narażających życie dla ratowania Żydów w czasie wojny. Słuzy to oczywiście judeohitlerowskiej polityce Izraela wobec Palestynczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Co ma wspólnego żydowska społeczność w Polsce z po 21.01.08, 22:54 mlasskacz napisał: > Trzeba nie mieć wstydu albo być zaślepionym jak Gross (pewnie > jedno i drugie) żeby pluć na dziesiątki a może i setki tysięcy > ludzi narażających życie dla ratowania Żydów w czasie wojny. Czy mógłbyś zacytować mi fragment ksiażki Grossa, w której bluzga on tych, którzy pomagali Żydom? Nie posiadam tej publikacji, a z tego co widzę, to znasz ją dobrze. > Słuzy to oczywiście judeohitlerowskiej polityce Izraela wobec > Palestynczyków. Co ma wspólnego żydowska społeczność w Polsce z polityką Izraela wobec Palestyny? Tyle, co polityka rządu Chicago wobec Czarnych: w końcu Chicago to w większości Polacy. Też się z nimi identyfikujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Kup sobie i przeczytaj, nie będę nikogo wyręczał. 21.01.08, 23:03 Jeśli ktoś twierdzi, ze mordowanie Żydów przez Polaków to element holokaustu, to bredzi.Sam miałem w rodzinie osoby które ukrywały żydowskie dziecko (pośmiertnie otrzymały tytuł Sprawiedliwych itd.) i słyszałem opowieści, jak to było "łatwo' wg Grossa pomóc narażając żonę i dzieci na rozwałkę, gdzie każde dziecko w okolicy mogło sprawę nadać rodzicom i dalej Niemcom. Mieli niewiarygodne szczęście że swojej dobroci nie przypłacili grobem swoim i kilku osób. Palant nie wie o czym pisze, chociaż podobno jego matka była Polką ukrywającą ojca Żyda-przyszłego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witus Oj, nie ma takiego fragmentu, prawda? IP: *.student.uu.se 21.01.08, 23:25 Prawda, nieprawda, nie czytales wiec nie mozesz nikogo wyreczyc. Sa za to fragmenty, ktore mowia o ludziach ukrywajacych fakt ukrywania Zydow. Nie, nie ma nawet miedzy wierszami tekstu skierowanego do Prawdziwego Polaka o bluzganiu dobrych ludzi. Ale łory not, u mnie na wsi tez sa tacy co w ogole nie czytaja, a i tak wszystko lepiej wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Nie słuchałeś rozmowy tego nienawistnika z Olejnik 21.01.08, 23:44 w TVN24, gdzie tak właśnie bredził. Dla niego ratowanie Żydów było łatwe i bezpieczne a ludzie ich nie ratowali, bo chcieli ich okraść. Właściwie w polsce nie było majatku niezydowskiego, mozna by pomyśleć. Powstała z niego jakas "klasa średnia" wg tego geniusza. "Klasa średnia " za Bieruta. Zlasowało mu mózg z nienawiści. Już samo stwierdzenie Grossa że stwierdzenie, że odrzucenie tez tej książki świadczy o antysemityźmie to kłamliwy, propagandowy bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Zresztą, zrecenzował to Norman Davies, który 21.01.08, 23:48 Polskę lubi, ale o polskim kołtuństwie mówi szeroko i bez ogródek też. Nie jest to książka historyczna. To publicystyka oparta na przecedzonych faktach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Zresztą, zrecenzował to Norman Davies, który IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 00:41 Wszyscy się tak podniecają a jemu o to chodzi. On z tego ma grubą kasę. Jakby napisał prawdę to nikt by mu książki nie kupił bo temat jest już oklepany na 100 sposobów. Tu chodzi tylko o to, żeby z naiwnych kasiorę wydoić. A że przy okazji szum się zrobił to tylko na + bo reklama darmowa. Ej... gorące głowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość [...] IP: *.magma-net.pl 22.01.08, 02:01 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Broni żydów z USA którzy dla swoich rodaków nic 22.01.08, 07:16 nie zrobili.Nawet kasy im było szkoda gdy Hitler chcał im współbraci odsprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
rabl_sruiek Dzis 135. rocznica Powstania Styczniowego 24.01.08, 09:51 Ciekawe, ze pejsaty organ nic o tym nie wspomina. Czyzby, tradycyjnie juz, zamiatali pod dywan slynny kolaboracjonizm zydowski? Zydzi wspolpracowaliz z kazdym okupantem - rosja carska (wydawanie powstancow), Austria (wspolpraca z wladzami i pomoc w mordowaniu szlachty podczas "powstania chlopskiego" Jakuba Szeli), niemcami podczas 2WS (zydowska policja w gettach pomagajaca niemcom w pakowaniu swoich wspolbraci do wagonow odjezdzajacych do Auschwitz), no i oczywiscie z UB, w ktorym stanowili 80% kierownictwa... Odpowiadaja za mase zbrodni, ale zeby nie miec resztek przyzwoitosci i nie wspomniec o tak waznej rocznicy dla Polski? To moze jedynie osobnik o mentalnosci talmudycznej - ta pomoze usprawiedliwic kazde swinstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: todobrzewidac Re: Co ma wspólnego żydowska społeczność w Polsce IP: 125.92.17.* 22.01.08, 03:49 widac lmblmb ze brak ci inteligencji zydzi urabiaja sobie opinie na calym swiecie jacy to oni sa gnebieni - maly krok po kroczku Ameryka mnie nauczyla bycia antyickowy, przedtem nie bylem, plemie zlodzei i oszustow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rat Re: Co ma wspólnego żydowska społeczność w Polsce IP: 81.219.116.* 24.01.08, 09:26 Masz racje - mnie ameryka powinna była nauczyć antypolonizmu - bo to plemię złodzieji, pijaków i nieudaczników zyciowych... jakoś nie nauczyła i będąc polakiem czuje się z tego dumny mimo tego że gdziekolwiek na świecie spotykałem polaków to było mi wstyd. Najgorsze w tym wszystkim jest jeszcze to że studiując i w NYC i w Wiedniu - jedynymi osobami przez które zostałem oszukany byli polacy... Odpowiedz Link Zgłoś
rabl_sruiek Dzis 135. rocznica Powstania Styczniowego 24.01.08, 09:52 Ciekawe, ze pejsaty organ nic o tym nie wspomina. Czyzby, tradycyjnie juz, zamiatali pod dywan slynny kolaboracjonizm zydowski? Zydzi wspolpracowaliz z kazdym okupantem - rosja carska (wydawanie powstancow), Austria (wspolpraca z wladzami i pomoc w mordowaniu szlachty podczas "powstania chlopskiego" Jakuba Szeli), niemcami podczas 2WS (zydowska policja w gettach pomagajaca niemcom w pakowaniu swoich wspolbraci do wagonow odjezdzajacych do Auschwitz), no i oczywiscie z UB, w ktorym stanowili 80% kierownictwa... Odpowiadaja za mase zbrodni, ale zeby nie miec resztek przyzwoitosci i nie wspomniec o tak waznej rocznicy dla Polski? To moze jedynie osobnik o mentalnosci talmudycznej - ta pomoze usprawiedliwic kazde swinstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Co ma wspólnego żydowska społeczność w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.08, 07:52 myslenie nie jest wszystkim dane Odpowiedz Link Zgłoś
inter77 Re: Co ma wspólnego żydowska społeczność w Polsce 24.01.08, 11:38 A któż Ci naopowiadał takich bredni, że Chicago, to w większości Polacy? Owszem, jest to bodaj największe skupisko Polaków w USA, ale jak się to ma w stosunku do ogółu mieszkańców. Polaków w Chicago jest ok. 700-800 tys., zaś wszystkich mieszkańców 7 mln, a razem z peryferiami 13 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Sam szum wokół tekstu Grossa świadczy o tym, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 02:54 buhaha antysemita???:) polak?? Odpowiedz Link Zgłoś
rabl_sruiek Dzis 135. rocznica Powstania Styczniowego 24.01.08, 09:52 Ciekawe, ze pejsaty organ nic o tym nie wspomina. Czyzby, tradycyjnie juz, zamiatali pod dywan slynny kolaboracjonizm zydowski? Zydzi wspolpracowaliz z kazdym okupantem - rosja carska (wydawanie powstancow), Austria (wspolpraca z wladzami i pomoc w mordowaniu szlachty podczas "powstania chlopskiego" Jakuba Szeli), niemcami podczas 2WS (zydowska policja w gettach pomagajaca niemcom w pakowaniu swoich wspolbraci do wagonow odjezdzajacych do Auschwitz), no i oczywiscie z UB, w ktorym stanowili 80% kierownictwa... Odpowiadaja za mase zbrodni, ale zeby nie miec resztek przyzwoitosci i nie wspomniec o tak waznej rocznicy dla Polski? To moze jedynie osobnik o mentalnosci talmudycznej - ta pomoze usprawiedliwic kazde swinstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło 21.01.08, 22:35 Gość portalu: roszmar napisał(a): ... Skończmy rozdrapywać stare rany !!! IDAC DALEJ TOKIEM TWOJICH MYSLI, NALEZALOBY ZLIKWIDOWAC IPN I USTAWE O LUSTRACJI. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Wciąż szukacie tematów zastępczych 21.01.08, 22:56 alex-alexander napisał: > Gość portalu: roszmar napisał(a): > > ... Skończmy rozdrapywać stare rany !!! > > IDAC DALEJ TOKIEM TWOJICH "twoich" > MYSLI, NALEZALOBY ZLIKWIDOWAC IPN I USTAWE O LUSTRACJI. Jestem zdecydowanie za. Szukacie sobie tematów zastępczych, a tematem głównym jest konieczność prywatyzacji służby zdrowia, budowa dróg, liberalizacja przepisów o zatrudnianiu ludzi i podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
rabl_sruiek Re: Wciąż szukacie tematów zastępczych 24.01.08, 10:07 Zgadzam sie z jednym wyjatkiem. Tematem glownym, ktorego panicznie unika Koszer Zeitung i inne media polskojezyczne, jest przeprowadzenie referendum w sprawie ratyfikacji (badz nie) Traktatu Lisbonskiego, po to, by bardzo wazne lwestie, o ktorych piszesz byly rozwiazywane nadal w Polsce a nie w jednej z prowincji panstwa o nazwie Unia Europejska, ktoreg powstanie proklamuje Traktat. > Jestem zdecydowanie za. Szukacie sobie tematów zastępczych, a tematem głównym > jest konieczność prywatyzacji służby zdrowia, budowa dróg, liberalizacja > przepisów o zatrudnianiu ludzi i podobne. > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dOb Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 23:17 No wlasnie!! Jestem za, mam dosc patrzenia do tylu!!! Chce wiedziec co w tym kraju bedzie za piec, dziesiec lat, czy warto tu pracowac i zyc a nie robic z przeszlosci sprawe dla mnie pierwszorzedna!!! Przeszlosc jest wazna, trzeba o niej pamietac, ale na pierwszym planie dla mnie jest to co bedzie, gdzie sie bedze leczyl i jaka emeryture dostawal, jakie wyksztalcenie beda mogly zdobyc moje dzieci i czy bedzie mnie stac na kredyt. Niech to bedzie priorytetem dla ludzi ktorych wybieramy, a przeszlosc niech rozliczaja zapalency.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezmiar Kto mial odwage pojsc na to spotkanie IP: *.dyn.optonline.net 22.01.08, 01:38 Za wzniecanie nienawisci trzeba zeby ktos tego s...syna wzial do sadu. Murowana kasa a on ma jej sporo.Po co walczyc ,debatowac podniecac sie ta szuja ma odwage do Polski przyjachac i pluc w twarz tobie i mnie.Sady czekaja.Niech ktos sie tylko odwazy aby drania wziac do sadu a odczepi sie od Polski na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Kto mial odwage pojsc na to spotkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 19:06 Jestem tym wszystkim przerażony. Ktoś chce przed całym światem pokazać, ze Polacy to antysemici. Wywołać w nas samych obawę przed mówieniem o Żydach bo okażemy się antysemitami. Przypomina mi to sytuację jaka jest w USA. Powiedzenie czegoś niezbyt pochlebnego o murzynach jest od razu rasizmem. Przez to murzynom wolno wszystko. Czy o to chodzi by w Polsce Żydzi mieli podobny status? Następnym krokiem będzie sytuacja taka, że jesli Żydzi zaczną dochodzić majątków pozostawionych w Polsce to jakikolwiek sprzeciw będzie antysemityzmem. Mechanizm wydaje się dość prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
freon Moze byscie tak najpierw przeczytali ksiazke... 24.01.08, 09:48 Wszyscy wielce oburzeni, ale nikt nie czytal. Ksiazka jest bardzo dobrze napisana, oparta na faktach i pobudza do myslenia. Nie zarzuca sie tam nikomu antysemityzmu, ale pisze o przestepstwach wobec Zydow, ktore przeciez zostaly popelnione. Nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie bronil scierwa zabijajacego drugiego czlowieka dla kilku zlotych, tylko dlatego, ze to Polak a zabitym jest Zyd, Mormon, czy Indianin. To wlasnie bylby przejaw szowinizmu, a my przeciez tolerancyjni i kochajacy jestesmy. Odpowiedz Link Zgłoś
rabl_sruiek Dzis 135. rocznica Powstania Styczniowego 24.01.08, 09:53 Ciekawe, ze pejsaty organ nic o tym nie wspomina. Czyzby, tradycyjnie juz, zamiatali pod dywan slynny kolaboracjonizm zydowski? Zydzi wspolpracowaliz z kazdym okupantem - rosja carska (wydawanie powstancow), Austria (wspolpraca z wladzami i pomoc w mordowaniu szlachty podczas "powstania chlopskiego" Jakuba Szeli), niemcami podczas 2WS (zydowska policja w gettach pomagajaca niemcom w pakowaniu swoich wspolbraci do wagonow odjezdzajacych do Auschwitz), no i oczywiscie z UB, w ktorym stanowili 80% kierownictwa... Odpowiadaja za mase zbrodni, ale zeby nie miec resztek przyzwoitosci i nie wspomniec o tak waznej rocznicy dla Polski? To moze jedynie osobnik o mentalnosci talmudycznej - ta pomoze usprawiedliwic kazde swinstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
freon Moze byscie tak najpierw przeczytali ksiazke... 24.01.08, 09:51 Wszyscy wielce oburzeni, ale nikt nie czytal. Ksiazka jest bardzo dobrze napisana, oparta na faktach i pobudza do myslenia. Nie zarzuca sie tam nikomu antysemityzmu, ale pisze o przestepstwach wobec Zydow, ktore przeciez zostaly popelnione. Nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie bronil scierwa zabijajacego drugiego czlowieka dla kilku zlotych, tylko dlatego, ze to Polak a zabitym jest Zyd, Mormon, czy Indianin. To wlasnie bylby przejaw szowinizmu, a my przeciez tolerancyjni i kochajacy jestesmy. Wnioski na temat antysemityzmu kazdy wyciaga sobie sam. Osobiscie jestem zdania, ze zbyt wielu naszych rodakow jest antysemitami, co mnie bardzo smuci. Odpowiedz Link Zgłoś
rabl_sruiek Przypomnij sobie Zydow z UB 24.01.08, 10:03 Zamiast wychwalac 100 klamstw SBckiego konfidenta z 68. Grossa i wycierac sobie gebe wyswiechtanym "antysemityzmem" przypomnij sobie "dokonania" Zydow z UB - Bermana, Światły, Radkiewicza, Fejgina, Romkowskiego, Humera, Mietkowskiego, Szechtera, Alstera, Różańskiego, Góreckiego, Brystygerowej, Morela, Wolińskiej, Grossa, Finkela, Lewina, Singera, Grossmana, Szlajfera, Nazarewicza, Chajna, Frenkiela, Widaja, Gatnera, Landsberga, Dancyga, Felsa, Feldmana, Wareckiego, Grosza, Naszkowskiego, i innych. W 80% kierownictwo UB stanowili Zydzi, byc moze to jest czesciowo przyczyna rozgoryczenia Polakow, ktorzy pomagali Zydom podczs 2WS do tej niewdziecznej nacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Przypomnij sobie Zydow z UB IP: *.chello.pl 28.01.08, 16:49 Bardzo jestem ciekawa, z jakich źródeł czerpiesz te dokładne dane? Chętnie bym coś na ten temat poczytała. Tobie też radziłabym przeczytać książkę, której autora atakujesz (to chyba eufemistyczne określenie), zanim zabierzesz głos w dyskusji. Chyba że ty po prostu swoje wiesz i nie dasz sobie wmówić,że białe jest białe, a czarne jest czarne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzes1966 Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło 24.01.08, 08:54 Gość portalu: dOb napisał(a): > No wlasnie!! Jestem za, mam dosc patrzenia do tylu!!! Chce wiedziec co w tym kraju bedzie za piec, dziesiec lat, czy warto tu pracowac i zyc a nie robic z przeszlosci sprawe dla mnie pierwszorzedna!!! Przeszlosc jest wazna, trzeba o niej > pamietac, ale na pierwszym planie dla mnie jest to co bedzie, gdzie sie bedze leczyl i jaka emeryture dostawal, jakie wyksztalcenie beda mogly zdobyc moje> dzieci i czy bedzie mnie stac na kredyt. Niech to bedzie priorytetem dla ludzi > ktorych wybieramy, a przeszlosc niech rozliczaja zapalency.... To wszystko co napisałeś jest prawdą, ale prawdą jest również, że na to wszystko co opisąłeś jako priorytety niebagatelny wpływ ma fakt, czy Światowemu Kongresowi Żydów uda się wydoić nasz kraj na 65 mld baksów, czy też zdołamy się przed szantażem obronić. A Gross to element holocaust industry i trzeba to mieć na uwadze. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło 21.01.08, 22:58 Jak konczyc rozdrapywac stare rany to wszystkie. Te o Zydach w UB tez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.Spragi - rodem Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło IP: *.aster.pl 22.01.08, 10:43 Glupi,ciemny motloch - przydraluje na kazdy sped - zamiast pogonic tego gada gdzie jego miejsce - to przylaza i tylko sie gapia. Zadnego poczucia honoru podstawowego (nie mowiac o honorze narodowym). Taka tluszcza pozna tylko gardzic i Gross to wlasnie robi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w w w A kogo zabijali żydzi ?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 21:46 Noooo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keith zgaduje: Chrystusa i Św.Szczepana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 22:24 może jakas podpowiedź.. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: zgaduje: Chrystusa i Św.Szczepana? 21.01.08, 22:44 Gość portalu: keith napisał(a): > może jakas podpowiedź.. Nie była to świnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: zgaduje: Chrystusa i Św.Szczepana? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.08, 07:56 a grossa - Smierdze wwięc jestem Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: zgaduje: Chrystusa i Św.Szczepana? 22.01.08, 11:40 Gość portalu: / napisał(a): > a grossa - Smierdze Smardze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x np. Polskich zolnierzy w Brzesciu w 1939roku IP: *.crowley.pl 21.01.08, 22:54 ...i to strzalami w plecy. Chcesz wiedziec wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: np. Polskich zolnierzy w Brzesciu w 1939roku IP: *.chello.pl 28.01.08, 16:59 Owszem, tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tłok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 21:58 Męczy mnie ta Polska. Już mi się nie chce.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orez Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 22:21 Dobrze ,że Kielczanie nie dali się sprowokować.Ale ciekawe,co to są te siły porządkowe ,którym wydawał rozkazy Szanowny Pan Białek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: telewizja PEJSAT zrobi reportaż IP: *.magma-net.pl 22.01.08, 02:39 Będzie kłamliwie jak to zwykle w telewizji PEJSAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.01.08, 13:31 To spieprzaj Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tłok 21.01.08, 22:17 warto chyba poczytać profesora Jerzego Roberta Nowaka w Naszym Dzienniku. Dokladnie wykazał tam, czym różnia się brednie wciskane przez Grossa Polakom od bredni które znalazły sie w książce po angielsku. Dlatego uważam tego pana za tego, za kogo (lub za co) go uważam.... www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20080119&id=my15.txt Odpowiedz Link Zgłoś
holyboy_666 masz na myśli tego samego j.r. Nowaka, 21.01.08, 22:24 tego byłego komunistycznego aparatczyka, który w wolnej polsce odnalazł drugą młodość jako lokalny rekin narodowego-socjalizmu? wolne żarty;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mikado23 Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło 21.01.08, 22:28 A brednie J. R. Nowaka sa cacy, bo tak byloby wygodniej, co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ritzy zaban. Mikado23 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 22:39 jesli uwazasz, ze to brednie, to przeciez nic latwiejszego niz siasc na pare godzin z obydwoma wersjami ksiazki i wykazac, ze Nowak oszukuje. Gazeta Wyborcza z checia wydrukuje tego typu polemike z J.R.Nowakiem. Jeszcze niezle zarobisz. No, do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nowak pokazuje się u rydzyka, jest spalony 21.01.08, 22:46 Gość portalu: ritzy zaban. napisał(a): > jesli uwazasz, ze to brednie, to przeciez nic latwiejszego niz > siasc na pare godzin z obydwoma wersjami ksiazki i wykazac, ze > Nowak oszukuje. Po co? Samo jego pojawianie się u złodziejaszka w sutannie skreśla go jako rzetelnego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutejszy Re: Nowak pokazuje się u rydzyka, jest spalony IP: *.proxy.aol.com 22.01.08, 04:00 imblumie, ciesze sie ze nie jestes Polakiem. Nierozumie dlaczego taka mentalna zaraza jak ty chodzi po naszej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Nowak pokazuje się u rydzyka, jest spalony 22.01.08, 11:41 Gość portalu: tutejszy napisał(a): > imblumie, ciesze sie ze nie jestes Polakiem. Nierozumie dlaczego > taka mentalna zaraza jak ty chodzi po naszej ziemi. Kto "nie rozumie", twoja żona? Nie tylko po adresie IP widać, że polaczkiem z grinpojntu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czusnek Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło IP: *.proxy.aol.com 22.01.08, 03:47 Mikado brzmi daleko-wschodnio; natomiast mikado23 zalatuje cebula. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal A może JR Nowak napisałby coś o sobie... 21.01.08, 23:27 tom1003 napisał: > warto chyba poczytać profesora Jerzego Roberta Nowaka w Naszym Dzienniku. > Dokladnie wykazał tam, czym różnia się brednie wciskane przez Grossa Polakom od > bredni które znalazły sie w książce po angielsku. > Dlatego uważam tego pana za tego, za kogo (lub za co) go uważam.... > www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20080119&id=my15.txt Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tłok 21.01.08, 22:32 Dziwne, ze Polacy nie wstydza sie tych mordow (za poparciem Kosciola w Katolickiego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 22:43 beznadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Ależ wstydzą się strasznie 21.01.08, 22:51 alex-alexander napisał: > Dziwne, ze Polacy nie wstydza sie tych mordow Wstydzą się strasznie - stąd takie nerwowe reakcje. Na złodzieju czapka gore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawiem Re: Ależ wstydzą się strasznie IP: *.proxy.aol.com 22.01.08, 05:21 Ja sie tez wstydze ze Pan Bog stworzyl takich polglowkow jak alexa i ciebie imblumbie. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Ależ wstydzą się strasznie 23.01.08, 07:26 Gość portalu: jawiem napisał(a): > Ja sie tez wstydze ze Pan Bog stworzyl takich polglowkow jak alexa > i ciebie imblumbie. A ja się wstydzę za polaczków w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
grzes1966 Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło 24.01.08, 09:01 alex-alexander napisał: > Dziwne, ze Polacy nie wstydza sie tych mordow (za poparciem Kosciola w Katolickiego) owszem Polacy wstydzą się i to bardzo, ale sam fakt,że w 30 mln populacji znalazło się kilku czy nawet kilkuset mordercow nie upoważnia nikogo do stawiania tezy, że jesteśmy narodem morderców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lujom w ryj [...] IP: *.klc.vectranet.pl 21.01.08, 22:35 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: żłoby! 21.01.08, 22:40 Gość portalu: lujom w ryj napisał(a): >... ostaliście się ,sądząc że jesteście pełnoprawnymi > MIESZCZANAMI!!! ,Wy śmieci!-Co wam daje prawo do takich wypowiedzi > szkalujacych prawdziwych POLAKÓW? Z PEWNOSCIA NOSISZ BRUNATNA KOSZULE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nie, on jest z Kielc 21.01.08, 22:48 alex-alexander napisał: > Gość portalu: lujom w ryj napisał(a): > > >... ostaliście się ,sądząc że jesteście pełnoprawnymi > > MIESZCZANAMI!!! ,Wy śmieci!-Co wam daje prawo do takich wypowiedzi > > szkalujacych prawdziwych POLAKÓW? > > Z PEWNOSCIA NOSISZ BRUNATNA KOSZULE!!! Nie, on jest z Kielc - patrz na domenę: *.klc.vectranet.pl Nie pasuje mu, że o jego dzadku mówi się źle - za komuny nie mówiło się o pogromie i było "dobrze". Teraz wrócili "ci źli żydzi*) i się rządzą. *) wiem jak to się pisze poprawnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na kolana pachołki Re: Nie, on jest z Kielc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 00:20 KIELCE TO POTĘGA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vitold Co za świr IP: *.238.93.28.ip.airbites.pl 21.01.08, 23:08 Nie dość, że faszysta to jeszcze wariat. Przecież za taką wiązankę bluzgów to powinien dostać skierowanie do psychiatryka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: provi Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tłok IP: *.chello.pl 21.01.08, 22:35 Potępiamy antysemityzm, dlaczego nie mamy potępiać antypolonizmu? Ktoś odpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witus Oczywiscie, ino czemu mowienie prawdy to IP: *.student.uu.se 21.01.08, 23:14 antypolonizm? Chyba ze znalazles fragmenty w ksiazce mijajace sie z prawda, chetnie przeczytamy. Postaraj sie w odpowiedzi napisac zdanie zlozone, lub przynajmniej dwa zdania nierownowaznikowe. Udowodnij ze jestes Polakiem, a nie polskojezycnym kmiotem za ktorego cie przez chwile bralem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tłok IP: *.cia.com 21.01.08, 22:40 Izrael z ziemi i z powietrza ostrzelał w niedzielę Strefę Gazy. Wśród ofiar jest ludność cywilna. Władze w Jerozolimie wstrzymały dostawy paliwa. Nie dociera pomoc humanitarna. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło 21.01.08, 22:42 Gość portalu: Bolo napisał(a): > Izrael z ziemi i z powietrza ostrzelał w niedzielę Strefę Gazy. Wśród ofiar jest ludność cywilna. Władze w Jerozolimie wstrzymały dostawy paliwa. Nie dociera pomoc humanitarna. A PRZEDTEM PALESTYNCZYCY (HAMAS) OSTRZELIWALI CODZIENNIE IZRAEL. GINELA LUDNOSC CYWILNA W TYM DZIECI. CZY NIE TAK BYLO??? Odpowiedz Link Zgłoś
haxman Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło 22.01.08, 00:22 A niech się tam zabijają, mniej ludzi = mniej syfu. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło 22.01.08, 03:26 NIE NIE BYLO TAK.Nikt z Izraelczaykow nie zginal od RAKIET. Natomiast Zydzi zamordowali setki Palestynczykow ostrzeliwujac ich z powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło 22.01.08, 04:59 marysia57 napisała: > NIE NIE BYLO TAK.Nikt z Izraelczaykow nie zginal od RAKIET. Nie łżyj jak bura suka. > Natomiast Zydzi zamordowali setki Palestynczykow ostrzeliwujac ich z > powietrza. Nie ma czegoś takiego jak "Palestyńczyk". Jest to wymysł propagandy sowieckiej i OWP-owskiej z lat 60. Pod ostrzałem izraelskim giną islamobandyci, a że czasem trafi się kobieta lub dziecko - niech się bandyci nie chowają za spódnicami i pieluszkami. Niech mają więcej szacunku dla życia niż to, czego ich nauczyli sowieccy agenci i obłąkani mułłowie. Jordański Husajn wyrżnął z milion tzw. Palestyńczyków, bo wiedział, z jakim bydłem ma do czynienia, bo mu robili koło pióra i próbowali przechwycić rządy. Dlatego żaden kraj arabski nie chce ich przyjąć dosiebie i skazuje na tułaczkę, ale oni wolą wrzeszczeć, że winien jest Izrael, żeby uciec od odpowiedzialności i zamiast budować sieć irygacyjną i maszyny rolnicze, by rzeczywiście zakwitły tereny zwane Autonomią, które Izrael im w swojej łaskawości podarował, kupują rakietki i wyrzynają się nawzajem. Czy pamiętasz, jak po 1967 mówiło się w Polsce "Nasi Zydzi dali w d. ICH Arabom"? ICH, czyli sowieckim. Zawsze mnie zastanawiała ta gotowość polskich antysemitów do czczenia sowieckich marionetek na Bliskim Wschodzie. Jest w tym jakieś echo służalczości różnych Giertysiów wobec Moskwy. Nie kto inny jak popłuczyny polskiej, faszystowskiej endecji żądali przedłużenia "sojuszu" z Sowietami jeszcze wtedy, kiedy upadał komunizm w Polsce, zakładając wiernopoddańcze mowy wobec Jaruzelskiego, czystej krwi Polaka, który kazał strzelać do Polaków, osieracając dziesiątki polskich dzieci, szczęśliwi, że mogą bywać na czerwonych salonach, zdrajcy z dziada pradziada, nazistowskie bydło godne natychmiastowego zniszczenia. Tak, tak, kanalie, waszym wzorem pakt stalinowsko-hitlerowski i targowiczanie. Dlatego szukacie kozła ofiarnego, żeby rozmyć swoją zdradę narodową - najwyższą zbrodnię, jaką może popełnić Polak. Nie twierdzę, że wszyscy Polacy powinni byli ukrywać Zydów w czasie wojny, bo nie wiem, czy mnie samego byłoby stać na tak odważny gest. Ale jeśli już bierzemy na siebie bohaterstwo tych, którzy to robili, to musimy się podzielić hańbą tych, którzy Zydów mordowali i wydawali i zapytać, dlaczego. Książka Grossa jest właśnie taką próbą znalezienia odpowiedzi i można z jej tezami polemizować, ale jako Polakom nie wypada nam wręcz napadać na Autora, który wykrzyczał swoją krzywdę, gdyż wymordowano mu sześć milionów pobratymców za samo tylko pochodzenie. Widząc Polaka nieżydowskiego pochodzenia na ulicach okupowanej Warszawy, hitlerowiec nie szykował broni do strzału, za to niezwłocznie mordował żydowskiego dzieciaka biegnącego z kromką chleba dla matki w getcie I po czymś takim ktoś ma jeszcze serce naigrawać się z cierpienia Żydów i atakować ich za to, że cierpieli. A cóż ma, powiedzcie mi, wspólnego z UB żydowskie dziecko zamordowane brutalnie w Kielcach, spalone żywcem w Jedwabnem? Cóż was obchodzą Judenraty, które miały do wyboru - albo ocalić kilku niedołężnych starców, albo kilkoro dzieci. Czy chcielibyście zostać postawieni przed takim wyborem? Niech ich osądzają sami Zydzi, również ci, którzy ocaleli dzięki temu, że Judenrat nie wciągnął ich na listę do wywózek, którą musiał zapełnić na rozkaz hitlerowca pod groźbą śmierci. Kto z was chciałby dokonać swoistej selekcji: kogo wysłać, a kogo nie wysyłać na śmierć, czy opróżnić szpital w getcie, czy przytułek dla sierot, bo i tak wiadomo, że Niemiec chce mieć swoich tysiąc Żydów na Umschlagplatz i popędzić ich do wagonów bydlęcych Powiedzcie mi, ale tak szczerze, kogo byście wybrali do transportu - własną matkę i ojca, czy własne dzieci? I nie mówcie mi, że bohatersko odmówilibyściewykonania niemieckiego rozkazu, bo w czasie pokoju bohaterstwo jest tanie i niewiarygodne. Dlaczego wymachujecie żydowskimi kapo, a nie polskimi, niemieckimi, francuskimi... Czy naprawdę sądzicie, że nie byłoby was stać na wymachiwanie pałką nad głowami współwięźniow za dodatkową miskę strawy i przeżycie jeszcze jednego dnia w obozowym piekle? Czy kielecczanie musieli uczestniczyć w pogromie? Skąd polskiemu dziecku przyszło na myśl, żeby zasłonić się mitem o zabijaniu chrześcijańskich dzieci na macę? Samo tego oszczerstwa krwi nie wymyśliło., a tzw. "prymas tysiąclecia", Wyszyński, uznał publicznie, że sprawa tej kalumni "nie jest ostatecznie załatwiona", powalając swoim prymitywizmem i głupotą i usprawiedliwiając zbrodnię. A nie wystarczyłoby, żeby się odciął od zbrodniarzy jako tych, którzy nie reprezentują całego narodu? Czasem liczą asię nie tylko słowa rzucone na wiatr, ale także te niewypowiedziane. Widzę, że sentyment Wyszyńskiego wciąż pokutuje wśród forumowych oszczerców winiących Zydów za własną śmierć. Przyczyna zła tkwi tylko i wyłącznie w oprawcy, którego serce słucha bezkrytycznie podszeptów złoczyńców dyszących nienawiścią. Kiedy wasz papież Jan Paweł II mówił "Prawda was wyzwoli!", nie miał na myśli "prawdy" zabobonów, Protokołów Mędrców Syjonu i talmudycznych fałszywek krążących w internecie. Wyzwala jedynie prawda zgodna z własnym sumieniem. Czy naprawdę nie macie sumienia?Czy rzeczywiście jesteście aż tak podli, że potraficie w sobie zagłuszyć odruchy człowieczeństwa? Nie wierzę, żebyście chcieli zatańczyć na grobach kieleckich Żydów, zwłaszcza jeśli pomyślicie, jak byście się czuli, gdyby to były wasze dzieci ocalałe z kataklizmu jedynie po to, by stać się ofiarą kolejnej fali nienawiści usprawiedliwianej przez czyichś przywódców duchowych. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło 02.02.08, 08:54 Podaj prosze liczbe Izraelczykow zabitych przez rakiety. Po podaniu zamow wizyte u Psychiatry.Zrob to szybko abys sie nie udlawil nienawiscia jaka ziejesz do Polakow i Palestynczykow. Piszesz "Cóż was obchodzą Judenraty, które miały do wyboru - albo ocalić kilku > niedołężnych starców, albo kilkoro dzieci. Czy chcielibyście zostać postawieni > przed takim wyborem?" TAK ZOSTALISMY POSTAWIENI przed jeszcze gorszym wyborem. OCALIC SWOJA RODZINE, DZIECI, ZONE, OJCOW czy OCALIC ZYDA? Co ty bys wybral "BOHATERZE"? Czy slyszales o tym ze pomoc,ukrywanie Zydow bylo karene przez Niemcow kara smierci? Pytasz "A cóż ma, powiedzcie mi, wspólnego z UB > żydowskie dziecko zamordowane brutalnie w Kielcach, spalone żywcem w Jedwabnem?" Ma bardzo wiele wspolnego. Polskie dziecko stracilo ojca zamordowanego przez Zydowsiego komuniste z UB lub bylo zastrzelone przez zydowskich partyzantow w Koniuchach, czy Nalibokach. Czy TY MASZ SUMIENIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło IP: 213.77.84.* 21.01.08, 22:47 Normalnie zaraz się rozpłaczę nad dolą biednego, ciemiężonego przez Izrael i "Busza", miłującego pokój terrorysty palestyńskiego. A jak się to ma do tematu dyskusji? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb gdyby mi Czesi rakietami przez granicę strzelali;) 21.01.08, 22:50 Gość portalu: Bolo napisał(a): > Izrael z ziemi i z powietrza ostrzelał w niedzielę Strefę Gazy. Wśród ofiar jest ludność cywilna. To jest bzdura z definicji - w Gazie nie ma ludności cywilnej ;) Tak na poważnie, gdyby mi Czesi rakietami przez granicę strzelali, to na zamknięciu tej granicy i ostrzale z samolotów nie skończyłoby się. Odpowiedz Link Zgłoś
takinie3 panie Gross, idz pan do diabla i nie wracaj 21.01.08, 22:40 wiecej do Polski, nie dręcz pan Polaków i tak udręczonych i ograbionych ze wszystkiego przez kapitalistyczne globalne mafie, którym pan sluzy dla geszeftu. a kysz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: panie Gross, idz pan do diabla i nie wracaj IP: *.magma-net.pl 22.01.08, 01:56 Gross - Bezczelny kłamco i fałszerzu. Bezwstydny łotrze. Jaka szkoda, że Polacy ocalili ci życie. Nie szkalowałbyś teraz swoich wybawców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Strefa Gazy odcięta od świata!!! IP: *.cia.com 21.01.08, 22:42 Izrael z ziemi i z powietrza ostrzelał w niedzielę Strefę Gazy. Wśród ofiar jest ludność cywilna. Władze w Jerozolimie wstrzymały dostawy paliwa. Nie dociera pomoc humanitarna. Odpowiedz Link Zgłoś
takinie3 o to chodzi Grossowi zeby maskoweac zbrodnie 21.01.08, 22:49 przeciw ludzkosci jego pobratymcow z Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Ksiaża Pana GRossa to komercja, bezduszny biznes.. IP: 193.59.76.* 21.01.08, 22:42 Ksiażka Pana Prefesora Grossa to biznes. Szkoda, ze żeruje na tragedii ludzkiej. Zginęło 37 niewinnych Żydów i wszystko w tym temacie zostało już powiedziane. Polacy przeprosili, robią wszystko by o sprawie nie zapomnieć - co roku 4 lipca organizując obchody tej tragicznej rocznicy. Każdy naród ma w swojej historii ciemne karty bo narody tworxzą ludzie, ludzie są różni od skrjanie dobrych do morderców i dewiatów. PYTAM PO CO DO TEGO DOPISYWAC TERMINOLOGIE PODZIAŁU NA NACJE? Czy Ćzydzi nie mordowali, czy nie współpracowali z Niemcami, Czy Polacy nie współpracowali z Niemcami? Wreszcie czy Niemcy nie mordowali??? Kto bez winy niech rzuci kamieniem i broń Boze nie daje zarobić GRosoowi czy innym naukowcom, którzy dla odmiany próbują zacierać fakt pogromu... Jak słusznie ktos zauważył, o pogromie pamietamy ale jesteśmy juz innym pokoleniem - zyjemy dalej. Martwimy się tym dlaczego pracy musimy szukać w Irlandii, a nie tym co stworzył pan Gross... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kielczanin Re: Ksiaża Pana GRossa to komercja, bezduszny biz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 22:58 Brak przedstawiciela narodu niemieckiego i radzieckiego w dyskusji,powoduje że spotkanie z Grossem jest niewiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tłok IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.08, 22:59 > że jest "generałem", który >>>oskrzydlił<<< polski naród co to za obrazek, co to niby mialo znaczyc, nie znam tego idiomu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beduin Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło IP: *.tkdami.net 21.01.08, 23:03 oj coś wielu dyżurnych agentów Mosadu dziś na Waszym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vitold Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło IP: *.238.93.28.ip.airbites.pl 21.01.08, 23:19 ... - powiedział agent hamasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek226315 Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło IP: *.proxy.aol.com 22.01.08, 03:22 Kim w ogole jest J.Gross ,bo przeciez Zydzi nie uwazaja go za swojego.U nich wszystko po matce.A jezeli co to czy ON zna historie .W Sredniowieczu w Hiszpani Zydow na stosach palono,wiec uciekli do Anglii i Francji skad zostali przegnani dalej na wschod,z Wloch ich tez wyrzucono, zatrzymali sie w Niemczech a najwiecej ich osiadlo w Polsce,gdzie mieli najwieksze prawa i najwieksza swobode. Jak sie mieszka we wspolnym mieszkaniu to jest sprawa oczywista,iz od czasu do czasu sa jakies nieporozumienia. J.Gross zarzuca Polakom kolaboracje z Niemieckim okupantem,On przeciez w ogole historii nie zna. W innych krajach(np.Francja) cale rzady wspolpracowaly z Niemcami.Polska chyba byla chlubnym wyjatkiem. Mieszkam od dosc dawna w Stanach, i co jakis czas slychac a to o jakims Ukraincu (Damianczyk) czy Litwinie, czy innym kolaborancie,ale nigdy nie slyszalem o Polaku. Ostatecznie dzieki narazeniu sie jego matki J.Gross jest na tym swiecie,bo gdyby nie uratowala jego ojca,on by nie mial okazji pisac takich bzdur,choc nie wiadomo co lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acubens TO nie był pogrom Żydów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 23:09 Moim zdaniem Gros to prowokant rządny sensacji .....nie bez przyczyny przyjechał do Kielc mozę liczył na skandal <skoro miał tak silną obstawę Mosad czy coś >,jakiś tort w twarz albo lincz~~może liczył na to w co wierzy że Polacy są nieobliczalni ; ciekawe kiedy zwołają konferencję na temat oryginału angielskojęzycznego ;) ps nie wiem czemu dalej tworzy podział na Żydów ja tego nie rozumiem dla mnie nie było pogromu żydów ale pogrom polaków . Polacy zabili Polaków ....zresztą nie pierwszy raz i nie ostatni jak to w Komunie się potem okazało....a rozmowa o czarnych kartach to śmieszne przecież od końca wojny do symbolicznego upadku muru Berlińskiego to jest jedna wielka czarna dziura nawet nie karta.....morderstwa poniżanie POGROM ....Polacy Polaków bardzo chwalebne ......ciekawy z nas naród Powinno się raz na zawsze skończyć z udawaniem że żydzi to był jakiś inny naród z innego państwa (w domyśle Izraela) bo tak pasuje temu i owemu dal mnie to Byli Polacy i to jest PRAWDĄ . To nie był pogrom żydów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witus Ci Polacy zgineli bo byli pochodzenia zydowskiego IP: *.student.uu.se 21.01.08, 23:20 dlatego mowimy o pogromie Zydow, a nie polskich Cyganow na przyklad. Ja nie wiem, co tu trudnego do zrozumienia jest. Zabili ich bo porwali dziecko polskie by z utoczonej krwi zrobic paschalna mace, kazdy o tym wie. Ani Polscy Rosjanie, ani nasi Niemcy macy z krwi nie robia, wiec jeszcze raz, to musieli byc Polscy Zydzi. Czy tylko ja jestem tak skrajnie inteligentny ze takie proste zasady rozumiem? PS: Nie wierze ze czytales ksiazke po angielsku i po polsku, by moc porownac. Po prostu nie wierze, udowodnij ze sie myle szanowny polskojezyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acubens Re: Ci Polacy zgineli bo byli pochodzenia zydowsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 23:38 jestem przedstawicielem młodego pokolenia i nie rozumiem co to znaczy ze ktoś jest pochodzenia żydowskiego ......wydawało mi się że wszyscy Polacy sa polskiego pochodzenia . A co do powodów to wcale nie są jasne . poza tym chyba nie zrozumiał pan panie <<genialny>> mojego przesłania. Polacy zabijali Polaków , a pogrom w Kielcach był ponurym znakiem że na tym sie nei skończy a machina Komunistyczna ma doskonały grunt na rozwój dowodem na to jest neizywkle przywiązane rejonu Kieleckiego do Komunizmu czego wielokrotnie dawano przykłady. Ponadto nie czuje sei zobowiazany udowadniać co czytałem a czego nie czytałem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczak Re: Ci Polacy zgineli bo byli pochodzenia zydowsk IP: *.centertel.pl 25.01.08, 23:28 Gość portalu: Acubens napisał(a): > nie rozumiem co to znaczy ze ktoś jest pochodzenia > żydowskiego ......wydawało mi się że wszyscy Polacy sa > polskiego pochodzenia Nie ma czegoś takiego, jak Polak pochodzenia żydowskiego. Na logikę: Polacy to Słowianie. Jak np. Czesi, Słowacy, Chorwaci i in. Żydzi nie są Słowianami. Jak więc może być Polak nie będący Słowianinem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hghgh Re: Ci Polacy zgineli bo byli pochodzenia zydowsk IP: *.gprs.plus.pl 28.01.08, 01:27 spolonizowal sie? nauczyl po polsku? zechcial byc Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tłok IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 21.01.08, 23:11 W życiu codziennym Polacy przejawiaja wiele werbalnego antysemityzmu. Wystarczy posłuchać , niestety . To jest to ,co doswiadczalnie mozna stwierdzić dzisiaj. Jak było kiedyś , w czasie 2 WŚ i po niej ? Obraz tego można jedynie dzis zbudować od nowa. Cech charakterystyczną takiej kreacji jest, ze w końcu jest ona obrazem samego jej twórcy i kultury która go współtworzy . Przeszłość minęła i budujemy tylko jej obraz na dzisiejsza miarę , nie będąc przecież w stanie nawet czegokolweiek w pełni zrekonstruować - możemy wyłącznie konstruować . Tak więc "Sąsiedzi" czy "Strach" najwiecej mówią o ich autorze . Dla mnie wyłania się obraz osoby zainteresowanej udowadnianiem własnej racji bez zainteresowania racjami innych czy ich uczuciami, osoby skrajnej w poglądach i zacietrzewionej w ich głoszeniu i obronie , niedopuszczającej , ze istnieja odmienne poglądy, konstrukcje czy interpretacje , osoby pełnej zajadłości i goryczy , niechęci wobec Polski i Polaków . Osoby zainteresowanej dzieleniem a nie budowaniem mostów . Wreszcie osoby , dla której własny interes i rozgłos sa najważniejsze i ponad wszystko . W końcu więc - osoby złaknionej i głodnej sławy i poklasku, nawet jesli większośc uwagi , którą otrzymuje , jest poprzez odrzucenie . Tu dostrzegam ogromne podobienstwo p.Grossa i p.Irvinga. Deborah Lipstad, która pozwał p.Irving (i z która proces przegrał) bardzo trafnie napisała , że dla większości antysemitów liczy się rozgłos , poniewaz prawie zawsze pozwala on uwikłac inne osoby w bezsensowna dyskusję o tym , jak było "naprawdę" i tym samym tworzyć przestrzeń i sytuację w których mogą publicznie wygłaszac swoje przesądy nadając im pozory rzeczowych , jesli polemicznych , argumentów (np p.Irving twierdzacy, ze w Oświecimiu ludzie umierali wyłacznie z przyczym naturalnych) a tym samym zaistnieć , nawet jesli światłem odbitym . Dyskusja pomiędzy antysemitami a poważnymi badaczami naukowymi jest pułapką , ponieważ sprowadza w oczach opinii publicznej jednych i drugich do roli biegunów w dyskusji, której zresztą nie można rozstrzygnąć , bo z przesądami trudno jest walczyc rozumem.Nadaje się im tylko w ten sposób pozór wiarygodności. Dyskusje takie powodują , że przesady są postrzegane jako odmienne, naukowe i rzeczowe opinie, a nie śmieć i margines, którym kontekst stworzony z generalnie akceptowanych poglądów nadaje, niestniejący w nich wewnętrznie , sens.W ten sposób w oczach opinii publicznej autorzy , którzy normalnie nie mieliby szans na zaistnienie, pojawiają sią jako autorytety w otoczce kontrowersji i odmienności , niezrozuminenia a nawet jako zbłąkani rycerze słusznych acz powszechnie zapomnianych spraw.I o ten rozgłós właśnie chodzi, on jest głównym , jeśli nie jedynym sensem takich akcji. Czy należy autorów pokroju p.Irvinga czy p.Grossa stawiac w stan oskarżenia publicznego czy nawet więzić ? Raczej nie, kazdy ma prawo w demokracji głosić swoje poglady , vide dzieła o życiu na Marsie, Atlantydzie itp. Nie ma jednak sensu reagowac na krzyk szaleńców tak jakby to była najwazniejsza sprawa . Budujmy drogi i mosty . Niestety ,w pułapke zastawioną przez p.Grossa polska opinia publiczna , podsycana retoryką i propagandą GW , wpadła powtórnie . Działania p.Grossa i jego popularyzatorów nosza dla mnie cechy takiego antysemityzmu w odwrotności - poglądy sa inne, "słuszne" ale metoda ta sama . A w Znaku , który zaistniał , przetrwał i rozwinał się dzięki społecznemu poparciu , liczą pieniądze i zamawiają kolejne dodruki pseudonaukowego traktau , któremu publiczna dyskusja z przedstawicielami środowisk naukowych i opiniotwórczych nadaje jedyną wartość .Inaczej "Strach" leżałby w kącie hurtowni albo nigdy nie dotarł do maszyny drukarskiej . Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Na szczęście moczarowcy z tego forum 22.01.08, 02:11 i tak nie zmienią faktu, że znakomita większość Polaków odrzuciła duchowych spadkobierców moczaryzmu w ostatnich wyborach. Nie pozostaje im nic innego jak ujadanie w nacechowanych obłędem wpisach, którym brakuje nie tylko logiki, ale i wierności regułom językowym, jakby polski był dla nich obcą mową. Czego zresztą można się spodziewać po absolwentach II klasy szkoły podstawowej oderwanych od budki z piwem, by tu bluzgać.Zaiste, godni to dziedzice ducha carskiej Ochrany i polskich ruchów faszystowskich, ideologiczni potomkowie morderców z Kielc i Jedwabnego, gnid kaczmarkopodobnych* _________________ * Hierarcha Kościoła kat. Kaczmarek, który w czysie okupacji nawoływał do posłuszeństwa hitlerowskiemu okupantowi, nieprzystępowania do ruchu oporu i do podpisywania Volkslisty, a za zbrodnię w Kielcach winił ofiary, wprawiając w osłupienie zachodnich dziennikarzy.Sądzony żpo wojnie za kolaborację z okupantem, zdrajca ten starał się wyrobić sobie opinię męczennika, na co nabrali się Polacy pokroju Moczara, Gomułki i Poręby, zapiekłych nazional-komunistów, którzy udawali patriotów po oddaniu Polski we władanie Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALK Re: Na szczęście moczarowcy z tego forum IP: *.proxy.aol.com 28.01.08, 08:58 Widze, ze wytykasz braki merytoryczne i jezykowe wielu wypowiadajacym sie tutaj rozmowcom. Coz... na pewno nie widzisz oczywistego faktu, ze SAM PISZESZ Z BYCZYMI BLEDAMI I MERYTORYCZNYMI, I JEZYKOWYMI. DURNY, OBRZEZANY HETERYKU ;-D (a moze jednak HERETYKU?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HighAlt Ten Rabin molestowal chlopcow przez 30 lat!!! IP: *.bos.east.verizon.net 21.01.08, 23:15 A ci rabbinowie o tym wiedzieli ale nic nie zrobili aby go powstrzymac tylko dlatego ze szkoda im byla stracic pare centow.. :-) www.youtube.com/watch?v=OqoGiSi0HUo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HighAlt Do jakiego stopina Zydzi oglupili Amerykanow? IP: *.bos.east.verizon.net 21.01.08, 23:20 www.youtube.com/watch?v=xRH2tvN6vqI kosherquest.org/index.asp?theaction=symbols Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiconcy Stary, widze ze ojciec cie wykorzystywal w IP: *.student.uu.se 21.01.08, 23:35 dziecinstwie. Objawy kasyczne, brak zdolnosci koncentracji na zadanym temacie, zacietrzewienie, opoznienie inelektualne. Rozumie ze twoj stary byl Zydem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Jan T. Gross w Kielcach - Wielkie emocje, tło IP: 195.136.164.* 21.01.08, 23:22 Glupi ten Gross i tyle. Chodakiewicz lepiej mówi, a nie Gross sobie ksiazeczke napisal. Mogl dopiac tam Sci-fi. Co za bzdury w tej ksiazce! Senssacji szukal. Powinni mu dac 3 miechy za kratkami to mu sie odwidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pj63 ORWELL 21.01.08, 23:24 "Kto kontroluje przeszłość, ten kontroluje przyszłość" - jak pisał Orwell w 1984. Co do jednego większość recenzentów się zgadza, a co sam autor między słowami przyznaje - od strony warsztatu historycznego książka jest do d... To ma być taki "wstrząs" który otworzy dyskusję. Naiwni i michnikowszczyzna to kupią. A facet prowadzi zwykłą hard- propagandę. Nie ważne jak było naprawdę. Ważne kto "prawdę" kontroluje i kto ją zdefiniuje na użytek przyszłości. To właśnie robi Gross i naiwnością jest dyskusja z nim i próba odpowiedzi na jego pytania typu "czy wy już nie zabijacie żydów, tak czy nie?" Już w tej chwili oglądając tv i czytając np GW nie do końca wiadomo dlaczego ściągnęliśmy do Polski Niemców, a może Niemcy przyszli tu chronić Żydów, przed "polskim obozami śmierci"? Nie, do będzie dopiero w następnej książce. Chociaż, przecież niemców też mordowaliśmy (też GW), hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witus Warsztat historyczny nikomu nie przeszkadza IP: *.student.uu.se 21.01.08, 23:29 gdy czyta Davisa. Dziwne ze warsztat przeszkadza przy okazji tej ksiazki. Nikt jednak z krytykow warsztatowych nie powie ze jest tam prawda opisana, jakby to juz znaczenia nie mialo. Co jest takiego w warsztacie co przyslonic moze prawde? Odpowiedz Link Zgłoś
pj63 Re: Warsztat historyczny nikomu nie przeszkadza 21.01.08, 23:35 Zwykle prawdę przesłania interpretacja tejże, co powoduje że prawda+interpretacja=g... prawda Odpowiedz Link Zgłoś
bpmpmpmp Re: ORWELL 22.01.08, 13:05 No właśnie - popieram wypowiedź. Z tego co pisze ostatnio Wyborcza, a Pan Gross w tym tylko bryluje (z resztą wcale nie tylko ostatnio) to my Polacy nie wiadomo po co wywołaliśmy w 1939 wojnę o jakiś tam Gdańsk (nie wszyscy uznają tę datę za początek II wojny światowej - np. Rosja dopiero od czerwca 1941), sprowadziliśmy kataklizm na całą Europę i jeszcze obozy koncentacyjne dla biednych Żydów się na terenie Polski znalazły. Bękarta Wersalu (cyt. za Mołotowem) nereszci trzeba upokorzyć, zaorać, zadeptać z mapy wamazać. Nie jestem antysemitą mam przyjaciół Żydów Izraelu i w Stanach (tych polskojęzycznych z doświadczeniami wojennymi i tych bez polskich korzeni), momo że w mojej rodzinie przechowuje się wciąż w pamięci upokorzenia jakich moi rodzice z kieleckiego i łodzkiego doznali za młodu (jeszcze przed wojną) od pracodawców Żydów. Jednak kiedy czytam takie jednostronne, antypolskie wypociny Pana Grassa i Wyborczej to nie wiem czy nie bedę musiał w ramach obrony mojej godności zmmienić swoich poglądów. Ani ta ksiązka ani sposób dyskuscji prowadzony porzez Wyborczą nie prowadzi do pojednania i dialogu. To jątrzenie ran już zabliźnionych. Chyba że w swej nienawiści do Polski i Polaków Panu Grossowi o to chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit No ilu? IP: *.student.uu.se 21.01.08, 23:33 A ile polacy, w podobne ciuszki przebrani? 5x wiecej wychodzi mi z rachuby. A tobie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HighAlt .. USrael!!! IP: *.bos.east.verizon.net 21.01.08, 23:28 Zydzi rzadza USraelem.. Ten kto tego nie widzi jest poprostu glupi.. Banda mordercow, klamcow i zlodzieji.. Szkoda bananemrzucic w te parszywe pejsate malpy!! Jak sie ma takich przyjaciol to nie potrzeba nam worgow. Nie dla TARCZY SMIERCI! Zdrajca jet ten polityk ktory chce sprowadzic USraelskie wojsko do naszego kraju! Europa bez USraelskich baz.. Niech sobie ta tarcze w dupe wsadza.. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witus Przeczytajcie tego debila polskojezycznego powyzej IP: *.student.uu.se 21.01.08, 23:32 wszyscy ci ktorzy watpia ze mordowanie Zydow po wojnie bylo mozliwe przez takie niewinne i dobroduszne istotki, jak polskojezyczne kmiotki znad Wisly. Odpowiedz Link Zgłoś
pj63 Re: Przeczytajcie tego debila polskojezycznego po 21.01.08, 23:40 Gość portalu: witus napisał(a): > wszyscy ci ktorzy watpia ze mordowanie Zydow po wojnie bylo mozliwe przez takie > niewinne i dobroduszne istotki, jak polskojezyczne kmiotki znad Wisly. To to nic, te niewinne duszyczki żydowskie z Irgunu i Lehii opisane poniżej: W nocy 9 kwietnia syjoniści otoczyli wioskę, która była położona między żydowskimi osadami Givat Shaul i Montefiore. W ataku na Deir Jassin wzięło udział około 132 ludzi - 72 z Irgunu i 60 z Lehi. Walki rozpoczęły się około godziny 4.45 nad ranem od starcia oddziału Irgunu ze strażnikami pilnującymi wsi. W następstwie ataku mieszkańcy wsi zaczęli uciekać w kierunku południowo-zachodnim ku miejscowości Ein Kerem. Jednocześnie arabska obrona początkowo powstrzymała natarcie sił żydowskich. W ciągu kolejnych kilku godzin trwały ciężki walki, w trakcie których oddziały żydowskie używały materiałów wybuchowych w celu niszczenia faktycznych lub domniemanych punktów oporu, między innymi w domach mieszkalnych, w których zginęła duża liczba cywilów, w tym kobiet i dzieci. Walki zakończyły się około godziny 11.00. Według oficjalnego raportu głównego przedstawiciela Międzynarodowego Czerwonego Krzyża w Jerozolimie doktora Jacquesa de Reyniera zamordowano 52 dzieci i rozcięto brzuchy 25 ciężarnych kobiet. Licznym Arabom, masakrując ich, obcięto genitalia. Jacques de Rynier z obrzydzeniem wspominał, jak izraelska dziewczyna chwaliła się przed nim swym nożem, ociekającym krwią (por. "The Globe and Mail" z 2 maja 1998; zob. również opisy masakry w książce D. A. Mc Gowana i M. H. Ellisa "Remembering Deir Yasssin", New York 1998, s. 48, 49, 51). Oficjalnie władze izraelskie odcięły się od rzezi w Deir Yassin. Premier Ben Gurion publicznie nazwał Begina "Menachemem Hitlerem". Niemniej Izraelczycy zrobili wszystko, by maksymalnie wykorzystać psychologicznie efekty masakry, puszczając pogłoski o czekających Arabów dalszych rzeziach. Rezultatem był exodus Arabów - 750 tysięcy osób opuściło tereny Palestyny, uciekając przed wojskami izraelskimi. ------------------------------------------------------- No co za aniołki... Odpowiedz Link Zgłoś
highalt .. Samowybrancow!!! 22.01.08, 06:52 Debilem to jestes ty Zydzie! Smierdzaca falszywa pejsata malpa!!! Nic dodac nic ujac.. Zydowskie sztuczki polegaja na wprowadzaniu kompleksu winny a potem domaganiem sie odszkodowan lub jakis innych przywilejow.. juz na waszych sztuczkach caly swiat sie poznal ZYDZIE!!! Wasz holohoax biznesik niedlugo sie skonczy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek226315 Re: .. USrael!!! IP: *.proxy.aol.com 22.01.08, 03:36 Stolica Izraela-Stany Zjednoczone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysemita Ale ci z Kielc ciecie-żeby go chociaż szturchnęli IP: *.finemedia.pl 21.01.08, 23:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hezbollah Strefa Gazy odcięta od świata!!! IP: *.cia.com 21.01.08, 23:33 Izrael z ziemi i z powietrza ostrzelał w niedzielę Strefę Gazy. Wśród ofiar jest ludność cywilna. Władze w Jerozolimie wstrzymały dostawy paliwa. Nie dociera pomoc humanitarna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jop Klasycznie obiektywna relacja IP: *.student.uu.se 21.01.08, 23:38 w ktorej zabraklo ze palestynczycy rzucaja w Zydow bananami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ataman Bojkotujmy GW za antypolskosc ! IP: *.toya.net.pl 21.01.08, 23:34 To co ostatnio wyprawia Koszerna jest nie do pomyslenia. To by nie przeszlo w zadnym innym panstwie. Jawnie antypllskie tresci, jak chociazby wywiad z Konstanty Gebersem z piątku. Posuwa sie on tam w antypolskich oskarzeniach dalej od samego Grossa. GW zupelnie ignoruje fakty, opinie, nie probuje w najmniejszym stopniu byc obiektywna, nie przytacza nawet wypowiuedzi zydow ktorzy nieco lagodniej wypowiadaja sie o tym problemie jak np. pan Szewach Weiss. Skandal !! Ludzie przestanmy czytac to scierwo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: win To bojkotu raznie kmiotku polskojezyczny IP: *.student.uu.se 21.01.08, 23:36 I z konsekwencja, nie pisz tu wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
pj63 Re: To bojkotu raznie kmiotku polskojezyczny 21.01.08, 23:43 Gość portalu: win napisał(a): "To bojkotu raznie kmiotku polskojezyczny I z konsekwencja, nie pisz tu wiecej." A tak po polsku, to co chciałeś napisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Bojkotujmy GW za antypolskosc ! IP: 212.38.200.* 24.01.08, 09:46 Chyba tak trzeba zrobić. ANTYPOLONIZM wyborczej przerasata wszelkiw wyobrażenia! Odpowiedz Link Zgłoś