Dodaj do ulubionych

Znowu popis sądów kieleckich

IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 10:57
Kogo wsadzają w Kielcach

"Gazeta Wyborcza": 21-letni Radek Falisz z Wesołej pod Krakowem, od początku
lipca siedzi w areszcie w Kielcach z groźnymi kryminalistami. Aresztowano go,
bo podrobił legitymację szkolną i nie przyjechał na rozprawę.

W sobotę rodzicom Radka udało się zobaczyć z synem. "Chłopak jest w szoku.
Niewiele mówi. Wydusiłam z niego, że musiał zdjąć buty. Współwięźniowie
powiedzieli, że w butach chodzą tu tylko ci, co rządzą" - opowiada matka
Radka Jadwiga Falisz.

W ubiegłym roku w maju na trasie Kraków - Kielce konduktor zakwestionował
legitymację szkolną. Okazało się, że chłopak wkleił swoje zdjęcie w miejsce
fotografii młodszego brata. W listopadzie do Faliszów przyszło wezwanie do
zapłat 158 zł i 11 groszy kary z dopiskiem, że jeśli ich syn nie zapłaci, PKP
skieruje sprawę do sądu. Kilka dni później Radek dostał wezwanie do sądu na 8
grudnia. "Nie pojechał, bo sądziliśmy, że chodzi o tę karę. Do kieleckiego
sądu wysłaliśmy ksero potwierdzenia wpłaty listem poleconym. Nikt nas nie
poinformował, że syn ma zarzut fałszowania dokumentów" - wyjaśnia matka
chłopaka.

Krakowski adwokat Janusz Dyrda w wywiadzie udzielonym "GW" powiedział, że
jest oburzony tą sprawą. "Trzymiesięczny areszt za podrobienie legitymacji to
absurd" - podkreślił adwokat.

Na pytanie "Gazety", jak to, przecież złamał prawo..., krakowski adwokat
oświadczył, że tak, ale zastosowano - jak to się mówi w żargonie prawniczym -
środek nieadekwatny do przewinienia. A ponadto chłopak nigdy nie był karany.
Obserwuj wątek
    • Gość: mały Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: proxy / 10.4.0.* 20.08.03, 11:59
      TO JAKIŚ SKANDAL!

Gazeto, opisz to, proszę.

Jak to jest, że człowiek który przejedzie na przejściu dla pieszych człowieka
      odpowiada przed sądem z wolnej stopy, a do aresztu wsadzają chłopaka za
      podrobienie legitymacji. To jest żałosne...
      • Gość: posel nowak Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 13:36
        Gość portalu: mały napisał(a):

> TO JAKIŚ SKANDAL!
        >
        > Gazeto, opisz to, proszę.
        >
        > Jak to jest, że człowiek który przejedzie na przejściu dla pieszych człowieka
        > odpowiada przed sądem z wolnej stopy, a do aresztu wsadzają chłopaka za
        > podrobienie legitymacji. To jest żałosne...

...nie za podrabienie, a za "utrudnianie" postępowania sądowego!

Najgorsze jest to, ze te "wczasy" nas podatników moga kosztowac
        co najmniej 6000 zł

Fakt- sprawdziłem to- człowiek lekcewazył sąd i nie przychodził na sprawe,
        ale czy zamiast wsadzac go od razu na trzy miesiace i wydawać aż tyle
        pieniedzy, nie mozna było spróbować kazać go doprowazić przez policje.
        To co zrobiła policja ze Słomnik na polecenie sądu, to tylko poinformowanie
        go o sprawie, nadto matka Falisza twierdzi, ze była to gadka typu "powiedz
        synowi, "ze ma jutro sprawe w Kielcach"

Owszem sąd nie przekroczył prawa, ale zabrakło mu zdrowego rozsadku.
        To jest zwykła rozrzutność i niegospodarność. Gdzie ekonomia procesu,
        na które tak chetnie powołuje się sąd, jak chce zepchnąć sprawe np do
        Warszawy?

Brawo dla Pana sedziego Andrzeja Jagiełły, szefa Krajwej Rady Sądownictwa

...na moj glos przy budzecie sądownictwa liczyć pan już nie moze panie
        "sędzio"

teraz sąd powinien od niego odebrać dane personalne, zrobić z tego procesu tryb
        uproszczony i go natychmiast wypuscić. Wtedy moze ten proces sobie lekcewazyć!

jedno jest najcekawsze- dlaczego i po co aż trzy miesiące?
        • Gość: obserwator Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.satbit.pl / 10.10.7.* 22.08.03, 22:26
          Wielce Szanowny Panie Pośle,
          Powszechnie znane są Pana zasługi w zakresie kształtowania świadomości prawnej
          społeczeństwa. Zamiast tak widowiskowych gestów jak zgłaszanie woli poręczenia
          za tego chłopaka czy też żadania wszczęcia postępowania dyscylinarnego dla
          sedziego doradzam wiekszą aktywność na polu parlamentu w celu zmiany tak
          wadliwego prawa , które Pan jako poseł tworzy. Dlaczego nie dokonał Pan i inni
          posłowie szybkiej zmiany w kodeksie postępowania karnego , która umozliwiała
          rozpoznawanie większej niż poprzednio kategorii spraw w trybie uproszczonym
          Poprzeni kodeks wykłuczał mozliwość rozpoznawania spraw o podrobienie dokumentu
          w trybie uproszczonym. Nowy kodeks karny wyłączył możliwość przyjęcia przypaku
          mniejszej wagi przy tych przestępstwach. Czy pan o tym jako PRAWODAWCA nie
          wiedział? Przecież gdyby nie prawo jakie obowiązywało w dacie aresztowania
          sprawa mogła być rozpoznawana w trybie uproszczonym i nie powstałaby
          koniecznośc aresztowania chłopka. A tak na marginesie skoro Pan poseł tak
          dobrze liczy to może zna Pan kwotę w skali całego kraju wyłudzeń na szkodę PKP
          przez osoby pokroju naszego zgnębionego biduli. Nie wiem czy ten populistyczny
          gest zapewni Panu ponowną elekcję.
          • Gość: posel nowak Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 23:04
            Gość portalu: obserwator napisał(a):

> Wielce Szanowny Panie Pośle,
            > Powszechnie znane są Pana zasługi w zakresie kształtowania świadomości
            prawnej
            >
            > społeczeństwa. Zamiast tak widowiskowych gestów jak zgłaszanie woli
            poręczenia
            >
            > za tego chłopaka czy też żadania wszczęcia postępowania dyscylinarnego dla
            > sedziego doradzam wiekszą aktywność na polu parlamentu w celu zmiany tak
            > wadliwego prawa , które Pan jako poseł tworzy. Dlaczego nie dokonał Pan i
            inni
            > posłowie szybkiej zmiany w kodeksie postępowania karnego , która umozliwiała
            > rozpoznawanie większej niż poprzednio kategorii spraw w trybie uproszczonym
            > Poprzeni kodeks wykłuczał mozliwość rozpoznawania spraw o podrobienie
            dokumentu
            >
            > w trybie uproszczonym. Nowy kodeks karny wyłączył możliwość przyjęcia
            przypaku
            > mniejszej wagi przy tych przestępstwach. Czy pan o tym jako PRAWODAWCA
            nie
            > wiedział? Przecież gdyby nie prawo jakie obowiązywało w dacie aresztowania
            > sprawa mogła być rozpoznawana w trybie uproszczonym i nie powstałaby
            > koniecznośc aresztowania chłopka. A tak na marginesie skoro Pan poseł tak
            > dobrze liczy to może zna Pan kwotę w skali całego kraju wyłudzeń na szkodę
            PKP
            > przez osoby pokroju naszego zgnębionego biduli. Nie wiem czy ten
            populistyczny
            > gest zapewni Panu ponowną elekcję.

nie popieram tego co zrobił, ale np dziś nie moglem sie dodzwonić do
            Prokuratury w Krakowie, bo mają starą centralę a na nową nie ma kasy.
            Owszem jest, ale jakiś sedzia spowodował wydanie kilku tysiecy zł
            na wycieczki i "wczasy".

Mnie nie chodzi o populizm a jedynie o ekonomie tego procesu, jedna z
            naczelnych zasad kazdego procesu. Juz kilkakrotnie miałem do czynienia z
            aresztem porzadokwym, ktory trwał 12 miesiecy a przyczyną było
            nie stawienie się na sprawe. Wyrok jakiby zapadł do gora 6 miesiecy i to w
            zawieszeniu. Sprawa ze Staszowa, spor o grozby karalne, przez miedze, kobieta
            przynosi zasawiadczenie do ordynatora, ktory nie jest lekarzem sądowym. Co robi
            sąd? Wydaje nakaz aresztowania i twierdzi z uporem maniaka, ze nie ma zdnej
            innej mozliwości zdyscyplinowania oskarzonego

Poreczyłem- kobieta się stwiała a proces sie skonczył. Wyrok ? Uniewinnienie!

Na koniec! Dziwne- ja nie mysle o reelekcji, a pan to robi za mnie. Tym się
            rożnie od innych, ze ja do Sejmu nie jestem przywiązany. O reelekcji bede
            myslał jak bedzie kampania wyborcza.

W sprawie poprawek informuje pana, ze mnie szlak trafia, jak
            zmowiona, "ubezwłasonowolniona" wiekszość przeglosowuje oddalenie poprawek
            i nie da się nic zrobić.

Zapewniam Pana, że niedługo moze się zmienic bardzo wiele w procedurze karnej
            i cywilnej, szczegolnie w zakresie spraw związanych z psychiatrią.

Jeszcze jedna sprawa! W momencie, gdy nie odebrano nawet danych od
            oskarzonego nie jest wg mnie mozliwe prowadzenie procesu w trybie
            uproszczony, ale moze się myle
          • Gość: Stanisław Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.03, 10:46
            Panie Pośle Nowak na lotnisku w Pińczowie wylądowali Talibowie!
            • Gość: posel nowak Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 11:24
              Widzi Pan! Wierzy pan w kazdą bzdurę ktorą podaje prasa, a by zdyskredyotwac
              ( w tamtym czasie) Samoobronę ). Ja czytałem zawiadomienie Gasinskiego i nie
              było tam Talibów w Klewkach
      • Gość: sędza Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.satbit.pl / 10.10.7.* 22.08.03, 22:09
        Przecież to jasne. Osoba , która przeszła na przejściu na czerwonym świetle
        popełnia WYKROCZENIE a ten człowiek popełnił przestępstwo zagrozone karą do lat
        5 pozbawienia wolności.
        • Gość: mały Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: proxy / 10.4.0.* 22.08.03, 22:34
          Gość portalu: sędza napisał(a):

> Przecież to jasne. Osoba , która przeszła na przejściu na czerwonym świetle
          > popełnia WYKROCZENIE a ten człowiek popełnił przestępstwo zagrozone karą do
          > lat 5 pozbawienia wolności.

To nie jest jasne.
          Pisałem o PRZEJECHANIU człowieka na czerwonym świetle. Za to zwykle się
          odpowiada z wolnej stopy, często też komuś takiemu nie odbiera się prawa jazdy.
          Sam znam taki przypadek. A to PRZESTĘPSTWO!
          • Gość: Sedzia Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.satbit.pl / 10.10.7.* 23.08.03, 11:03
            No fakt zwracam honor rzeczywiście pisał Pan o przestępstwie z art. 177par.1
            lub 2 kk. Błędnie odczytałem Pański list z uwagi na małą trzcionkę. To prawda
            taka osoba będzie zazwyczaj odpowiadała z wolnej stopy. Nasz negatywny bohater
            całej afery też miał taką szansę jednak z niej nie skorzystał.
        • Gość: posel nowak Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 23:32
          O ile ten wpis pochodzi od sedziego, to ja wszystko rozumiem- mamy do czynienia
          z "głabem" a nie sedzią.

Przeciez tu chodzi areszt porzadkowy, ktory nie ma nic wspolnego z zasadniczym
          zarzutem - falszowania dokumentu, a jedynie z rzekomym "lekcewazeniem" sądu.

Lekcewazyć to mozna w sposob świadomy! W tym przypadku nie byłby taki pewny,
          ze t tak było do konca. Wg mnie to sąd zlekcewazył mnie jako podatnika, wydając
          lekką ręką kilka tysiecy zł za "wczasy" w Kielcach

W takiej sprawie są inne mozliwosci prowadzenia tego procesu, np doprowadzenie
          przez policje. Cała sprawa odbyła by się w jeden dzień.

Już Rzymianie mówili, ze nie wytacza się ciezkiego orężą w tak błachych
          sprawach, a rzekome "utrudnianie" tego procesu nie jest wprawdzie
          blachostką, ale tym za co stosuje się trzy miesące aresztu, tez nie jest!

Po co stosuje sie trzy miesiace aresztu, a sprawach drugich, nie stosuje się
          sankcji aresztowych? To wygodnictwo! Po to, zeby sedzia nie musiał mysleć o tym
          ze trzeba go przedłużyć, a delikwenta ma się pod reką. Skutek, ktos z wydanmym
          wyrokiem, siedzacy do drugiej sprawy, nie majac sankcji aresztowych telefonuje
          sobie w cały świat i zastrasza świadków bo mu wychowawca moze skoczyć, jak ten
          idzie do budki telefoniczej

Ja dzwoniłem do matki i prosiłem, zeby pojechała do niego i przekazała mi jaki
          ma złożyć wniosek. Odpowiedz brzmiała- panie ja nie mam pieniedzy na jazde do
          Kielc. Jezeli tak jest, a sfalszowanie legitymacji mnie w tym utwierdza, to
          moze było tak, ze oprocz tego ze nie zdawał sobie sprawy z tego co moze uczynić
          sąd, to moze nie mial tez pieniedzy na jazdę do sądu i dlatego nie jechał do
          Kielc. A moze miał znowu sfaszować, tym razem bilet!!!!

Argumenty niektórych osob, sa takie, jakby glodny miał zrozumiec sytego
          • Gość: Behemot Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.03, 00:12
            Niestety, ale muszę się zgodzić z panem Posłem /niestety dlatego, że w innych
            sprawach uważam, iż Pan Poseł posługuje li tylko argumentami populistycznymi
            np. sprawa obecnego doradcy Prezydenta Kielc/. O tyle o ile orientuję sie w
            procedurze karnej i w ty, komkretnym przypadku sędziemu zabrakło elementarnej
            odpowiedzialności za swoje działania. Ja rozumiem, iz niekiedy zachodzi
            potrzeba aresztowania nawet w błahej sprawie, ale wówczas areszt musi trawać
            niezbędne minimum. Należało zastosować areszt /policja nie chce doprowadzać na
            takie odległości, z uwagi na brak środków finansowych/, ale nie powinien on
            trwać dłużej niż 2-3 tygodnie /kwestia przetransportowania zatrzymanego/.
            Młodym sędziom wydaje się, iż mogą /w granicach przepisów/ robić wszystko, ale
            to nie tak. Znałem takiego jednego, który składając w chakakterystyczny sposób
            dłónie twierdził "iż Sąd może wszystko". Na szczęście Panie Pośle, już nie
            jest sędzią.
            • Gość: posel nowak Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 01:00
              Dziekuje za potwierdzenie mojej argumentacji. Nie zgodze się z tym, ze policja
              nie chce bo nie ma środków. Tak zapewne mysli i tak robi, ale skutek jest
              odwrotny. Polcja i tak musiala go przywieść, na początek do Krakowa, pozniej do
              Kielc, nastepnie na posiedzenie sądu. Jaka to oszczędność?

W sprawie Przybylskiego drogo panie trudno zgodzić się, ze moje wywody na
              tym forum, są populizmem. Na zewwnątrz ( w kontekscie szerokich mas ) nie
              widać, ze ta sprawa pozostaje w mojm zainteresowaniu.

Powtarzam! Moje zainteresowanie aferą kielecką nie jest zwiazane z
              probą "wybielenia" Przybylskiego, tym bardziej, ze na tym forum miałbym
              dla takiej ideii zwolenników.

Mnie interesuje coś innego. W Kielcach istnieje nieformlany związek osób
              utrudniajacych śledztwa. Są to prokuratorzy, sedziowie, adwokaci.

"Kupuje" kazdą sprawę ( oczywiście do wnikliwej weryfikacji, po to aby
              ułozyć te puzle w jedną całość i co tu mowić, zdekapitować ten "układ".
              Afera Kielecka nie została do dziś w pełni wyjaśniona i ma znaczacy
              udział w tym bagnie.

Proszę zauważyć, ze Pan prokurtor J. nie dał sobie siana i żąda od KW Policji
              kilkudziesieciu tysiecy odszkodwania, zapomniał jednak biedny, ze materiały,
              ktore go obciażają, są scisle tajne.

a teraz najwazniejsze!!

Starosty Starachowickiego broni kto? - adwokat Degener! To ten sam, ktory
              bronił panów Czeczynskiego i Ozdoby w sprawie IX karny 2305/97. Sprawa
              została umorzona poraz trzeci i poraz trzeci PO w Krakowie bedzie apelować.
              To ten sam, który przy pomocy tych panów moze w jedne 24 h wysadzić cały
              kielecki układ - mam na mysli mała konferencje prasową na temat afery
              kieleckiej. Niemozliwe?

Jak Pan sądzi, co sie w tej sprawie tak naprawde dzieje, ze proces toczy
              się już 6 rok, aż 3 razy sąd umarzał postepowanie i a prokurtaura okręgowa
              w Krakowie upiera się przy skazaniu? Czyzby Kraków nie miał racji i byl
              tak "glupi"? Moze jest tak, ze to adwokat ma przemożny wpływ na przewód
              sądowy? Dlaczego?

Jezeli tak, to już wyobrażam sobie, co się stanie z procesem i oskarzeniem
              w Starachowicach.

Zakładamy się ze bedzie podobna sytuacja?

Tomaszewska, Jaworski, Heidenreich, Piwko- muszą odejść. Jest też paru
              innych, ktorzy muszą wziać się do linowiej roboty a nie rzadzenia prokuraturą

a co sie stalo z tym sedzia?
              • Gość: marian Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.03, 09:19
                Panie Nowak jako poseł kwestionuje Pan wyroki sądu(myląc uniewinnienie z
                umorzeniem).Pana wiedza jak mniemam nie wykracza poza umorzenie,bo tylko takie
                pan orzeczenia dostaje.Poseł ,który twierdzi,że przeczytał akta sprawy IXK-
                2305 winien wiedzieć jaka jest argumentacja sądu,skoro uniewinnia oskarżonego
                po raz trzeci.Nie znam tej sprawy ale uważam,że chyba przeczytał pan tylko
                okładkę.Nie wierzę bowiem aby Sąd ,nie mając mocnych argumentów odważył się
                trzy razy orzekać tak samo(uniewinniajac -w głośnej sprawie).Co do mecenasa
                Degenera to uważam,że niesłusznie szkaluje Pan tego człowieka.Jest on wybitnym
                fachowcem szczególnie w dziedzinie prawa karnego.Z tego co Pan opisuje
                wynika,że mec.Degener bronił na raz dwóch oskarżonych w tej samej sprawie.To
                jest raczej niemożliwe.Zarzucając mec.Degenerowi popełnianie przestępstw ,sam
                sie Pan naraża na odpowiedzialność karną.Zastanawiam się czy nie bazuje Pan tu
                na opinii Sądowo-psychiatrycznej dotyczacej pana osoby.Jak wiem bardzo się Pan
                z tą opinią nie zgadza ale jednocześnie wypisując takie rzeczy i szkalując
                niewinnych ludzi stara się pan chyba o skorzystanie z tej opinii na mocy
                art.31 kk.Z pana wypowiedzi wynika,że cierpi Pan na manię prześladowczą
                twierdząc ,że wszystkiemu co Pana spotkało winna jest mafia
                prokuratorska.Wymienia Pan Panią Tomaszewską,Pana Piwko,Hajdenrajcha jako
                winnych pana nieszczęść.Tak samo argumentuje Pan Przybylski,że to nie on
                ponosi winę a prokuratorzy (podstępne świnie).Myślę,że kolejny raz
                społeczeństwo przekonuje się kogo wybrało na posłów.Pana walka i praca jako
                posła skupia się na zwalczaniu wyimaginowanych wrogów.Daje pan wyraz swemu
                zacietrzewieniu nie argumentując,podważa Pan wyroki niezawisłych sądów.Panem
                powinna się już dawno zająć Komisja Etyki Poselskiej i lekarska.
                • Gość: posel nowak Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 11:21
                  Gość portalu: marian napisał(a):

> Panie Nowak jako poseł kwestionuje Pan wyroki sądu(myląc uniewinnienie z
                  > umorzeniem).

zgadza sie to było uniewninienie

Pana wiedza jak mniemam nie wykracza poza umorzenie,bo tylko takie
                  > pan orzeczenia dostaje.Poseł ,który twierdzi,że przeczytał akta sprawy IXK-
                  > 2305 winien wiedzieć jaka jest argumentacja sądu,skoro uniewinnia oskarżonego
                  > po raz trzeci.Nie znam tej sprawy ale uważam,że chyba przeczytał pan tylko
                  > okładkę.Nie wierzę bowiem aby Sąd ,nie mając mocnych argumentów odważył się
                  > trzy razy orzekać tak samo(uniewinniajac -w głośnej sprawie).

To n i e jest glosna sprawa ( nikt jej nie znał poza zainteresowanymi i chyba
                  jedną osobą na tym forum ), a wyrok kwestionuje nie ja a Prokuratura Apelacyjna
                  w Krakowie. Nie dalej jak wczoraj rozmawialem z prokuratorem Słupikiem,
                  naczelnikiem postępowanie przygotowawczego. W wiec to nie ja lecz sama
                  prokurtura kwestionuje i to aż 3 razy. To chciałem wyrazic!

Co do mecenasa
                  > Degenera to uważam,że niesłusznie szkaluje Pan tego człowieka.Jest on
                  wybitnym
                  > fachowcem szczególnie w dziedzinie prawa karnego.

...ktory nieobecnościami ( a to jest fakt ) "utrudniał" postępowanie karne

Z tego co Pan opisuje
                  > wynika,że mec.Degener bronił na raz dwóch oskarżonych w tej samej sprawie.

jednego!

To
                  > jest raczej niemożliwe.Zarzucając mec.Degenerowi popełnianie przestępstw ,sam
                  > sie Pan naraża na odpowiedzialność karną.

na zarzucam zadnych przestępstw - to pan wymyslił

Zastanawiam się czy nie bazuje Pan tu
                  > na opinii Sądowo-psychiatrycznej dotyczacej pana osoby.Jak wiem bardzo się
                  Pan
                  > z tą opinią nie zgadza ale jednocześnie wypisując takie rzeczy i szkalując
                  > niewinnych ludzi stara się pan chyba o skorzystanie z tej opinii na mocy
                  > art.31 kk.Z pana wypowiedzi wynika,że cierpi Pan na manię prześladowczą
                  > twierdząc ,że wszystkiemu co Pana spotkało winna jest mafia
                  > prokuratorska.

A gdzie ja nawiązuje do mojej sytuacji. Ja opieram się na tym, co widze już
                  jako poseł np. Blacharz, KPBM itd, i niestety ale to ja mam za kazdym razen
                  racje- mam to na papierze. Drogi Panie wiem, ze nie ma pan czasu i
                  moze chęci czytac akt ( nawet postów pan dokładnie nie czyta), bo to nie pana
                  zajecie, ale ja to wszystko widziałem i czytałem i co najwazniejsze
                  przeczytałem - znam tych ludzi. Jezeli chce sie Pan odnosić do mojch działań
                  to prosze niech pan czyta wszystko - tak bedzie lepiej. Jak na razie wydaje się
                  mi, ze to pan sobie "uroił", ze wszystko jest ok, a wszystkie "błedy" to wynik,
                  góra- niekompetencji. Ok, niech tak bedzie!

Wymienia Pan Panią Tomaszewską,Pana Piwko,Hajdenrajcha jako
                  > winnych pana nieszczęść.

...sorry, ale to są jakieś "jaja". Ja nic o tym nie pisze,
                  i co najciekawsze, przez mozg przy pisaniu mi to nie przeszło,
                  a tu ktoś posługuje się moimi "nieszcześciami". Drogi panie,
                  jakie "nieszczescia", dlaczego "nieszczescia", - co pana ma na mysli?

Tak samo argumentuje Pan Przybylski,że to nie on
                  > ponosi winę a prokuratorzy (podstępne świnie).

A pan skąd wie co mowi Przybylski? Jest pan prokuratorem ? Jak mam wierzyć, to
                  wole prokuratorowi/posłowi Wassermanowi- to on nadzorował tę sprawę w Krakowie.

Myślę,że kolejny raz
                  > społeczeństwo przekonuje się kogo wybrało na posłów.Pana walka i praca jako
                  > posła skupia się na zwalczaniu wyimaginowanych wrogów.Daje pan wyraz swemu
                  > zacietrzewieniu nie argumentując,podważa Pan wyroki niezawisłych sądów.

Jak na razie UE chce nam zrobić okres przjścowy na wyroki naszych sądów i
                  postanowienia prokuratury. Jak pan sadzi - dlaczego? Moze pan nie czytał i nie
                  ssłyszał o takich zamiarach UE? Moze oni są też czubkami?
                  Panem
                  powinna się już dawno zająć Komisja Etyki Poselskiej i lekarska.

A moze się pan wypowie na temat pierwszego mojego postu w tym temacie, bo jak
                  na razie to albo pan go nie czytał, albo udaje, ze nie widział.

Niech pan posprzecza sie z zoną, a ja znam takich, co panu w 6 minut w
                  doraznym, jednorazowym badaniu stwierdzą, ze cierpi na Zespol Otella,
                  miał pan w tempore cirmnis, całkowicie zniesioną poczytalność i wymaga pan
                  hospitalizacji. OK? Nie ma zadnych problemów

Jak na razie to, co robie przynosi efekty.

Oto wykaz tych co mieli podlegać zabezpeiczeniu psychiatryczemu
                  w zwiazku z 31 kk z naszego wojewodztwa

Witkowski: dwa razy orzeczona detencja za pomowienia prokuratora - Instytut
                  Psychiatrii Sądowej ( a nie ja ) stwierdziła, ze nasi lekarze sie pomylili i
                  wcale nie ten pan zniesionej poczytalnosci. Nadto za pomowienia, zgodnie z KK
                  nie orzeka się detencji, to pan chyba wie, nie jest to bowiem znacza
                  szkodliwośc spoleczna. Dlaczego wiec sedziowie i proukuratorzy aż tyle razy się
                  pomylili? Zeby wydać dwiee detencje ilu prokuratorów i sedziówi biegłych było
                  po drodze?

Fijałkowski:

To samo. Zeby Pan wiedział ile uchybien zrobiono w tej sprawie, lacznie
                  z nieparawidłwym obsadzeniem sądu w sprawie aresztu. Byłem na jednej
                  z ostanich spraw. Pan psychiatra Telesnicki z Krakowa, ktory dostarczył
                  opinie, przesłał sadowi usprawiedliwienie, z ktorego wynikało, ze jest w
                  Czestochowie. Telefony są po to, zeby takie numery weryfikowac. Jak Pan sadzi,
                  gdzie był Telesnicki w Krakowie, czy w czestochowie, jak podawał? -
                  W Krakowie - na Montelupich

Teraz w zwiazku z moją interwnecją RPO wnosi kasacje w sprawie identycznej.
                  Uchybienia typu: Musi być dwóch bieglych pscyhiatrów i pscyholog, a był...
                  słownie jeden. To ja jestem chory, czy ci "zawodowowcy"

Nie wspomnie już o tym co słyszałem 4 maja na konsferencji psychiatrycznej
                  organizowanej przez Towarzystwo Pscyhiatryczne
                  w Popowie

Juz ja wole miec takie efekty. Ja na razie misniterstwo nie chce ujawnić,
                  w ilu przyadkach z 1600 zabezpieczonych psychiatrycznie, znajduje takich, ktore
                  nie jest zwiazane ze znaczną szkodliwosci spoleczną

Nieoficjalnie wiem od jednego ministra, ze pwonno wnieść się 300 kasacji

Brawo! Ktory rok mamy, jaki wiek, w jakim kraju my zyjemy...moze ZSRR
                  a moze nasze panstwo jest chore na schizofrenie bezobiajową a,la profesor
                  Serbski z Moskwy

• Gość: marian Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.03, 12:09
                    Panie Nowak o swoim prześladowaniu,mówił Przybylski wielokrotnie(radio Fama i
                    inne).Pan też pisałeś o tym współczcując mu .Informacje takie znajdzie Pan na
                    łamach gazety pińczowskiej oraz Faktów i Mitów,które to przeczytałem na Pana
                    wezwanie.Tam jest widoczna Pańska inspiracja do napisania tegoż
                    artykułu.Wypisujesz Pan wyżej nazwiska prokuratorów ,których Pan nienawidzi i
                    twierdzi,że muszą odejść z Prokuratury a niżej wypiera się tego.Straszna
                    detencja.Może przeczytaj pan to co wyżej napisałeś.Jeżeli chodzi o art.31 kk
                    to może Pan jako znający prawo wytłumaczy innym,że miałem na myśli ewentualne
                    unikniecie przez Pana odpowiedzialności karnej gdyż na podstawie tego
                    artykułu" nie odpowiada za przestępstwo,kto ma całkowitą niezdolnośc do
                    rozpoznania czynu i pokierowania swoim postępowaniem".To wszystko.Opinia
                    psychiatryczna Pana dotycząca szła chyba w tym kierunku
                    • Gość: poseł nowak Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 12:39

> Panie Nowak o swoim prześladowaniu,mówił Przybylski wielokrotnie(radio Fama i
                      > inne).Pan też pisałeś o tym współczcując mu .Informacje takie znajdzie Pan
                      na
                      > łamach gazety pińczowskiej

jakiej gazety...pinczowskiej?

Panu się chyba ciś pomieszało!

oraz Faktów i Mitów,które to przeczytałem na Pana
                      > wezwanie.Tam jest widoczna Pańska inspiracja do napisania tegoż
                      > artykułu.

A pewnie, ze była, ale tam nie było nic o mojm prześladowaniu drogi panie marian

Wypisujesz Pan wyżej nazwiska prokuratorów ,których Pan nienawidzi i

A co ja ma do Jaworskiego? Ja go nawet bardzo lubie, a lubie go dlatego bo się
                      pierwszy kłania.

> twierdzi,że muszą odejść z Prokuratury a niżej wypiera się tego.

Tego sie nie wypieram, a nawet potwierdzam!

Straszna
                      > detencja.Może przeczytaj pan to co wyżej napisałeś.Jeżeli chodzi o art.31 kk
                      > to może Pan jako znający prawo wytłumaczy innym,że miałem na myśli ewentualne
                      > unikniecie przez Pana odpowiedzialności karnej gdyż na podstawie tego
                      > artykułu" nie odpowiada za przestępstwo,kto ma całkowitą niezdolnośc do
                      > rozpoznania czynu i pokierowania swoim postępowaniem".

Ja o dentecji pisałem w kontekscie tego, jakiej jakości sporzadza się opinie
                      psychiatryczne. Prosze niech pan przeczyta artykuł na temat panow K. i M. w
                      dziesiejszym wydaniu GW!

To wszystko.Opinia
                      > psychiatryczna Pana dotycząca szła chyba w tym kierunku

Moja opinia psychiatryczna zawiera informacje, ze prawidłowo oceniam zjawiska
                      spoleczne( a jak u pana ?. Zawiera też opinie, ze tempore crominis, tj. w
                      momencie popełniania zarzucanego mi czyniu ( rzekome faklszywe osakrzenie pani
                      adwkat Szufel ) miałem miec ( tylko ) ograniczoną poczytalność w stopniu
                      znacznym.

Problem w tym, ze wszystkie te zarzuty zostały mi umorzone i to... z braku cech
                      przestępstwa ( BZP ) drogi Panie. ( tzn. ze noigdy nie popełniłem zarzucanych
                      mi czynów) To jest chyba bardzo wymowne, opinia pozostała, a przestępstw niogdy
                      nie było!!!!!!
                      Nikt do tego momentu nie chciał poddac minie drugim badaniom np. przez ośrodek
                      akademicki, o co dwa razy wnioskowałem. Pozatym, jak mozna wydac opinie, mając
                      dwie kartki w aktach - moje zawadomienie i decyzje o umorzeniu tego
                      postępowania. Gdzie zaznania świadków na moją korzyśc. To tak wydaje się
                      opinie...o nie pełny materiał dowodowy,... a jaką przesłanką, wymienianią
                      enuemratywnie przez SN, widział, aby skierować mnie na badania...pogryzłem go
                      a może obgryzałem noge od stolu?

A co pan powie na to, ze biegi sporzadzili drugą wersje tego dokumentu, oraz
                      nie widza, komu ją dostarczyli, na czyje ządanie? To ta opinia, która zagineła
                      i w ktorej ma dowwód z posatci umorzenia z prokuratury w Tarnobrzegu, z ktorego
                      wynika, ze przestepstwo ujaniwnia tajemnicy nastąpiło, lecz sprawcy są nieznani.

Tym samym, ktoś w prokuraturze kierowanej przez ukochanego pana Piwkę dopusciła
                      się przestępstwa, czego pan nie podaważy, a co skonczy się echem w pozwie
                      cywilnym przeciwko Prokuraturze i biegłym
                      • Gość: Stanisław Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.03, 21:40
                        Gość portalu: poseł nowak napisał(a)
                        > Moja opinia psychiatryczna zawiera informacje, ze prawidłowo oceniam
                        zjawiska
                        > spoleczne( a jak u pana ?. Zawiera też opinie, ze tempore crominis, tj. w
                        > momencie popełniania zarzucanego mi czyniu ( rzekome faklszywe osakrzenie
                        pani
                        > adwkat Szufel ) miałem miec ( tylko ) ograniczoną poczytalność w stopniu
                        > znacznym.

Panie Nowak z tego Pana stwierdzenia wynika,że ma Pan ograniczoną w stopniu
                        znacznym możliwość rozpoznania czynu i pokierowania swym
                        postępowaniem .Pytanie mije brzmi ,czy osoba z taką opinią sądowo-
                        psychiatryczną (opinia ta jak Pan pisze nie została uchylona)może sprawować
                        ważny urząd.Pan Marszałek Sejmu-Borowski powienien stwierdzić wygaśnięcie
                        Pańskiego mandatu Posła i to natychmiast.
                        • Gość: posel nowak Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.08.03, 00:29
                          Gość portalu: Stanisław napisał(a):

> Gość portalu: poseł nowak napisał(a)
                          > > Moja opinia psychiatryczna zawiera informacje, ze prawidłowo oceniam
                          > zjawiska
                          > > spoleczne( a jak u pana ?. Zawiera też opinie, ze tempore crominis, tj. w
                          > > momencie popełniania zarzucanego mi czyniu ( rzekome faklszywe osakrzenie
                          > pani
                          > > adwkat Szufel ) miałem miec ( tylko ) ograniczoną poczytalność w stopniu
                          > > znacznym.
                          >
                          > Panie Nowak z tego Pana stwierdzenia wynika,że ma Pan ograniczoną w stopniu
                          > znacznym możliwość rozpoznania czynu i pokierowania swym
                          > postępowaniem .Pytanie mije brzmi ,czy osoba z taką opinią sądowo-
                          > psychiatryczną (opinia ta jak Pan pisze nie została uchylona)może sprawować
                          > ważny urząd.Pan Marszałek Sejmu-Borowski powienien stwierdzić wygaśnięcie
                          > Pańskiego mandatu Posła i to natychmiast.

Sorry, ale jest pan skonczonym baranem, dlatego przede wszytkim, ze pan nie
                          potrafi czytać - z jednej s strony, z drugie zaś - ze Pan nie rozumie co się do
                          pana pisze.

Rzekoma, orgraniczona poczytalnośc w stopniu zncznym dotyczy tempore criminis,
                          a nie kazdego dnia, kazdej godziny i kazdej minuty, co obecnej chwili.

Informuje, ze nie mogłem miec ograniczonej bądz zniesionej poczytalnosci
                          w kontekscie zarzucanych mi czynów, bo ich niepopełniłem. Zarzuty zostały
                          umorzone z powodu braku cech przestępstwa.

Moze zanim pozbawi mnie pan madadtu prosz załatwić mi wtórne badanie w ośrodku
                          akademickim lub w Klinicie Psychiatrii Sadowej w Tworkach, bo jak narazie nikt
                          nie chce się na to zgodzić. Dalczego? Pan sobie wyobraża, co bedzie, gdy
                          zostane uwolniony od tej opinii?

Zresztą już teraz waża się losy prokuratora, ktory skierował mnie bezpodstawnie
                          na badanie.

Ja mam to do siebie, ze i tak dojdę swego. Grabek ten od zelatyny czekał na
                          aresztowanie 5 lat. Nasz kochany układ się też doczeka.

Proszę też sprobowac dochodzić swoich racji przeciwko córce dziekana, vice
                          dziekanowi, notariuszowi Putowskiemu i dwóm sedziom sądu gospodarczego.

Zobaczymy co panu zrobią?

• Gość: Sedzia kalosz Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.satbit.pl / 10.10.7.* 24.08.03, 10:25
                            Panie Posle na Sejm RP a kto ośmielił się wydać o Panu taką opinię
                            psychiatryczną czyżby doktor Kupiecki i Musiał?
                            • Gość: poseł nowak Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.08.03, 10:26
                              Gość portalu: Sedzia kalosz napisał(a):

> Panie Posle na Sejm RP a kto ośmielił się wydać o Panu taką opinię
                              > psychiatryczną czyżby doktor Kupiecki i Musiał?

Jak Pan sądzi?
                              • Gość: Sedzia kalosz Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.satbit.pl / 10.10.7.* 24.08.03, 10:51
                                myslę że Oni
              • Gość: obserwator Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.satbit.pl / 10.10.7.* 23.08.03, 11:09
                Może coś więcej o sprawie Przybylskiego bo nie wszyscy wiedzą o co chodzi.
                • Gość: marian Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.03, 11:45
                  Gość portalu: obserwator napisał(a):

> Może coś więcej o sprawie Przybylskiego bo nie wszyscy wiedzą o co chodzi.
                  Przybylski były komendant rejonowy Policji w Kielcach w latach 1993-1994
                  wywołał rzekoma aferę korupcyjną w Kielcach.Przy pomocy szantaży doprowadził
                  do aresztowania paru osób.Kiedy okazało się,że zgromadzony materiał (rzekomo
                  dowodowy) to fikcja i kiedy zwolniono rzekomych aferzystów z aresztu ,dostał
                  piany.Szkalował wszystkich ,sędziów,prokuratorów,policjantów o mafijne
                  powiazania.Efekt był taki,że został zwolniony z Policji.Za szantaż na
                  Prokuratorze i bezpodstawne oskarżenia został skazany przez Sąd Karny wyrokiem
                  za przekroczenie uprawnień i zakaz zajmowania stanowisk przez lat dwa.Wyrok
                  ten został utrzymany w mocy przez Sąd Okręgowy ,a następnie Przybylski(poprzez
                  swojego adwokata) wniósł kasację na swoją korzyść i ta została oddalona jako
                  bezzasadna.Wszyscy ,których pomawiał o korupcję i domagał się aresztów zostali
                  uniewinnieni.Teraz Pan Poseł Nowak broni Przybylskiego jako,że i ten jak Pan
                  Nowak obwinia o wszystko Prokuraturę i Sądy dopatrując się wszędzie mafijnej
                  zmowy.Teraz Pan Przybylski jest doradcą Pana Prezydenta Lubawskiego do spraw
                  bezpieczeństwa i jednoczesnie kontroluje wszystko wywołując kolejne afery.Tak
                  więc człowiek z wyrokiem znowu feruje innym wyroki bez sądu.Tak jak Poseł
                  Nowak .Obaj mają wspolny cel są lub byli przesladowani przez Wymiar
                  Sprawiedliwości.Taka to jest Nowakowa sprawiedliwość.
                  • Gość: posel nowak Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 12:11

> Gość portalu: obserwator napisał(a):
                    >
                    > > Może coś więcej o sprawie Przybylskiego bo nie wszyscy wiedzą o co chodzi.
                    >
                    > Przybylski były komendant rejonowy Policji w Kielcach w latach 1993-1994
                    > wywołał rzekoma aferę korupcyjną w Kielcach.Przy pomocy szantaży doprowadził
                    > do aresztowania paru osób.Kiedy okazało się,że zgromadzony materiał (rzekomo
                    > dowodowy) to fikcja i kiedy zwolniono rzekomych aferzystów z aresztu ,dostał
                    > piany.Szkalował wszystkich

co znaczy wszystkich, to moze pan dostaje piany?

,sędziów,prokuratorów,policjantów o mafijne
                    > powiazania.Efekt był taki,że został zwolniony z Policji.Za szantaż na
                    > Prokuratorze i bezpodstawne oskarżenia został skazany przez Sąd Karny
                    wyrokiem
                    > za przekroczenie uprawnień i zakaz zajmowania stanowisk przez lat dwa.

Widzę, ze jest pan poinformowany, ale teraz dopuscił się pan ewidentnego
                    pomowienia Przybylskiego. Przybylski został skazany, ale za przekroczenie
                    uprawnień...i nic wiecej. Jest pan poprostu wstretnym kłamcą. Skazany został
                    dlatego, bo probież trzezwosci, ktory wykazał zabarwienie nagle się
                    potłukł - spadł ze stołu. Fakt, ale jest zapis z rozmowy przy zatrzymaniu i tam
                    się mowi, ze probież zmienił kolor a prokurator tego nie zakwestionował. Reszta
                    materiałow ma klauzule "Scisle Tajne" Sąd nie pokusił się o analize przyczyn
                    działania Przyblskiego. Zamiast tego zaprosił na przesłuchanie antyteroryste
                    Dziewulskiego, tego co to Bagsikowi na Okeciu miał pomagać, teraz WPROST
                    donosi, ze miał kontakty...z Pruszkowem.

Co on robił na tej sprawie w Kielcach, na jaką okoliczność był słuchany?

Wyrok
                    > ten został utrzymany w mocy przez Sąd Okręgowy ,a następnie Przybylski
                    (poprzez

Trudno, zeby nie zostal podtrzymany w takiej sprawie, szczegolnie kiedy pan
                    pisze, ze przybylski atakował wszystkich sedziów

> swojego adwokata) wniósł kasację na swoją korzyść i ta została oddalona jako
                    > bezzasadna.Wszyscy ,których pomawiał o korupcję i domagał się aresztów
                    zostali
                    > uniewinnieni.

a pan to skąd to wszystko wie?

Teraz Pan Poseł Nowak broni Przybylskiego jako,że i ten jak Pan
                    > Nowak obwinia o wszystko

co znaczy wszystko?

Prokuraturę i Sądy dopatrując się wszędzie mafijnej
                    > zmowy.Teraz Pan Przybylski jest doradcą Pana Prezydenta Lubawskiego do spraw
                    > bezpieczeństwa i jednoczesnie kontroluje wszystko wywołując kolejne afery.Tak
                    > więc człowiek z wyrokiem znowu feruje innym wyroki bez sądu.

Tak jak Poseł
                    > Nowak .Obaj mają wspolny cel są lub byli przesladowani przez Wymiar
                    > Sprawiedliwości.Taka to jest Nowakowa sprawiedliwość.

Sher gut!! Moze mi Pan powiedzieć, czy to "są lub byli przesladowaniu przez
                    Wymiar Sprawiedliwosci" to pan miał na mysli w cudzyslowie, czy też nie?

Jezeli bowiem bez cudzysłowu, to mam już "obronce" - jestem bowiem lub byłem
                    przesladowany. Z taką opinia jadę na koniec kadencji do RFN...po azyl
                    polityczny. Raz juz go tam otrzymałem, moze dadzą raz jeszcze z taką opinia.
                    Moze mi pan powie kim pan jest z zawodu- za dużo wszak pan nie powie
                  • Gość: koleś Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.satbit.pl / 10.10.7.* 25.08.03, 20:21
                    A czy przybylski nie może sie już starać o zatarcie skaznia i występować na
                    forum publiczym jako osoba niekarana
                    • Gość: Staś Rolicki Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.03, 21:34
                      Gość portalu: koleś napisał(a):

> A czy przybylski nie może sie już starać o zatarcie skaznia i występować
                      na
                      > forum publiczym jako osoba niekarana
                      Zatarcie skazania następuje( w tym przypadku) po upływie lat pięciu od daty
                      wykonania kary.Była to kara grzywny .Nie wiem kiedy Krzyś wpłacił
                      grzywnę.Nawet w/g daty wyroku do grudnia 2003 r. dalej wystepuje w Centralnym
                      Rejestrze Skazanych jako karany.Czy Pan prezydent to sprawdził przed
                      przyjęciem Krzysia-chyba nie.pan prezydent popełnił przestępstwo-chyba tak,
                      przyjmując takiego gościa do pracy.
    • Gość: posel nowak Re: Znowu popis sądów kieleckich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 17:51
      Sprawa Radka Falisza cd.

Paweł Słupski, Kielce 22-08-2003, ostatnia aktualizacja 22-08-2003 16:44

Wojewoda świętokrzyski Włodzimierz Wójcik i przewodniczący sejmiku Henryk
      Pastuszka poręczyli za Radka Falisza - 21-latka, który siedzi z kryminalistami
      w areszcie za podrobienie legitymacji szkolnej. Wyjaśnień od kieleckiego sądu
      zażądał rzecznik praw obywatelskich

W piśmie do prezesa Sądu Rejonowego w Kielcach wojewoda i przewodniczący
      sejmiku postulują o zamianę aresztu np. na dozór policyjny. - Ich zdaniem sąd
      użył zbyt mocnego środka - mówi Beata Ryń, rzecznik wojewody świętokrzyskiego.
      W "Radiu Kielce" wojewoda powiedział, że Radek źle postąpił, ale tak długi
      areszt dla młodego, nie karanego chłopaka jest przesadą. - Kiedy Radek opuści
      areszt, chciałbym się z nim spotkać - dodał. Artur Adamiec, rzecznik Sądu
      Okręgowego w Kielcach poinformował, że jak tylko do sądu wpłyną pisma od
      wojewody i przewodniczącego sejmiku, zostaną natychmiast rozpatrzone.

W piątek do kieleckiego sądu trafiło pismo od Rzecznika Spraw Obywatelskich z
      prośbą o wyjaśnienie szczegółów postępowania w sprawie Radka. - Chcemy
      sprawdzić, czy przed podjęciem decyzji o areszcie były próby innych działań
      zmierzających do doprowadzenia oskarżonego do sądu. Sprawdzone też będzie, czy
      o pobycie Radka w kieleckim więzieniu zawiadomiono jego rodziców - informuje
      Dariusz Zbroja, dyrektor zespołu prawa karnego w Biurze Rzecznika Praw
      Obywatelskich.

Gość portalu: Jakub napisał(a):

> Kogo wsadzają w Kielcach
      >
      > "Gazeta Wyborcza": 21-letni Radek Falisz z Wesołej pod Krakowem, od początku
      > lipca siedzi w areszcie w Kielcach z groźnymi kryminalistami. Aresztowano go,
      > bo podrobił legitymację szkolną i nie przyjechał na rozprawę.
      >
      > W sobotę rodzicom Radka udało się zobaczyć z synem. "Chłopak jest w szoku.
      > Niewiele mówi. Wydusiłam z niego, że musiał zdjąć buty. Współwięźniowie
      > powiedzieli, że w butach chodzą tu tylko ci, co rządzą" - opowiada matka
      > Radka Jadwiga Falisz.
      >
      > W ubiegłym roku w maju na trasie Kraków - Kielce konduktor zakwestionował
      > legitymację szkolną. Okazało się, że chłopak wkleił swoje zdjęcie w miejsce
      > fotografii młodszego brata. W listopadzie do Faliszów przyszło wezwanie do
      > zapłat 158 zł i 11 groszy kary z dopiskiem, że jeśli ich syn nie zapłaci, PKP
      > skieruje sprawę do sądu. Kilka dni później Radek dostał wezwanie do sądu na 8
      > grudnia. "Nie pojechał, bo sądziliśmy, że chodzi o tę karę. Do kieleckiego
      > sądu wysłaliśmy ksero potwierdzenia wpłaty listem poleconym. Nikt nas nie
      > poinformował, że syn ma zarzut fałszowania dokumentów" - wyjaśnia matka
      > chłopaka.
      >
      > Krakowski adwokat Janusz Dyrda w wywiadzie udzielonym "GW" powiedział, że
      > jest oburzony tą sprawą. "Trzymiesięczny areszt za podrobienie legitymacji to
      > absurd" - podkreślił adwokat.
      >
      > Na pytanie "Gazety", jak to, przecież złamał prawo..., krakowski adwokat
      > oświadczył, że tak, ale zastosowano - jak to się mówi w żargonie prawniczym -
      > środek nieadekwatny do przewinienia. A ponadto chłopak nigdy nie był karany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka