prawdziwyjotes 18.09.08, 20:40 Jak niemieccy to tylko "wcieli", albo więcej - "wbaranią się", "wszczurzą", a najlepiej to "wświnią". Serio! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kpbial110 Piknik Historyczny Szewce 2008 19.09.08, 16:00 Fajnie że są takie imprezy. A najfajniejsze jest to że organizują to pasjonaci a przede wszystkim patrioci którym bardzo zależy na zachowaniu w pamięci ważnych wydarzeń w historii region.Inscenizacja bardziej przemawia niż druk. Najpierw obrona Karczówki przeSzwedami potem Jan III Sobieski na Karczówce, teraz Bitwa pod Szewcami to może jeszcze warto by pokazać jak AK rozwalało kieleckie więzienie. Byłem w CHęcinach podczas kręcenia "Pana Wołodyjowskiego" kupę lat temu, ale bardziej tamto pamiętam niż tą samą akcję w filmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skibstein Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 16:09 Jako rekonstruktor sił niemieckich, muszę zauważyć, że żadna rekonstrukcja nie może mieć miejsca, bez obecności sił wroga, więc nie rozumiem ataków na grh niemieckie.Mój brat jest założycielem grupy polskiej, ja jestem członkiem grupy niemieckiej, obaj mamy tę samą pasję.Założyłem mundur wh, tylko dla tego, że brakuje "Niemców" na rekonstrukcjach. Ideą rekonstrukcji, jest nie tylko pokazać wydarzenie, ale także pomóc zrozumieć co się tam wydarzyło. Jeśli pojedziesz tam bez tej świadomości i bez należytego szacunku dla odtwórców, którzy cały wolny czas poświęcają na naukę patriotyzmu i historii, wówczas musisz mieć świadomość, że się "WPROSIŁEŚ", bo nie kierujemy zaproszenia do osób dla których prawda historyczna nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pstrykaczysko bardzo mi przykro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 10:21 bardzo mi przykro, że nie mogłem uczestniczyć ;((( lał deszcz a ja mam tylko minibusy ;(((( bez własnego autka ;(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyceq Re: bardzo mi przykro IP: 79.139.11.* 21.09.08, 00:17 Kolego, przeniosłeś się w czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pstryku Serdecznie Re: bardzo mi przykro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 08:12 pada deszcz i nie mam jak dojechac ;((((( przykro mi ;((( a chciałbym zobaczyc ;((( Odpowiedz Link Zgłoś
kpbial110 Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 21.09.08, 10:49 Chylę głowę przed odważnymi. Pomimo tak okropnych wspomnień z okresu wojny są jednak tacy którzy dla pokazania tych krwawych dni, ich zrozumienia a przede wszystkim jako przestroga dla przyszłych pokoleń przed okrucieństwem wojny. Tamte tragiczne lata wielu nie nauczyło rozumu /Irak, Pólwysep Bałkański a zwłaszcza Gruzja/.Trzeba nie lada odwagi żeby dzisiaj założyć mundur żandarma dlatego jeszcze raz chylę czoło. Dla ludzi którzy nie potrafią rozumieć takich inscenizacji nie ma tam miejsca. To nie jest cyrk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pstrykaczysko Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 12:55 tu nie jest potrzebna odwaga ale kasa na te wszystkie stroje. a wiesz ile kosztuje utrzymanie konia? te całe grupy rekonstrukcyjne sa złożone z bogatych ludzi. mnie nawet nie stać na to aby tam pojechać Odpowiedz Link Zgłoś
kpbial110 Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 22.09.08, 21:47 Na komputer Cię stać a na bilet MPK do Zgórska nie. O ile się nie mylę to cena taka sama jak na terenie miasta. Dalej mały spacerek, ot tak dla zdrowia i dla ogrzania się bo było chłodno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 08:17 >>Trzeba nie lada odwagi żeby dzisiaj założyć mundur żandarma >>dlatego jeszcze raz chylę czoło. i dużo forsy musicie tez mieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Piknik Historyczny Szewce 2008 IP: 81.219.210.* 21.09.08, 13:10 Piknik, to według słowników "zabawa towarzyska, zwykle składkowa, na wolnym powietrzu, majówka, wycieczka". Nie wiem, czy żyjącym jeszcze uczestnikom bitwy pod Szewcami takie określenie by się podobało nawet z przymiotnikiem "historyczny". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pstrykaczysko Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 13:12 jak widać słownik języka polskiego dla organizatorów jest czyms nieznanym ;) zbliżonym do podręcznika z czarnej magii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skibstein Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 18:40 Uczestnicy bitwy byli zachwyceni. Pogoda nie była idealna, ale też nie było najgorzej. PS. Na zakup munduru wh, pracowałem i zbierałem kasę przez 2 lata. Obecnie jestem bezrobotny i nawet nie mam kasy na wyjście do knajpy na bronx, co wybitnie świadczy o tym, że rekonstruktorzy to nie muszą być bogacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pstrykaczysko Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 03:38 bogacze pracodawcy zatrudniający pracowników za minimum ustawowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pstrykaczysko Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 03:40 jakbym miał tak jak wy wypasioną furę i czy deszcz czy słońce mógłbym sobie pojechać tez byłbym zachwycony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skibstein Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 12:05 Twoje wypowiedzi nie są na temat. Jak wcześniej wspomniałem rekonstruktor robi wszystko, żeby znaleźć pieniądze na swój mundur. Prosta sprawa.Ja do szewc miałem jechać 19-stką, ale okazało się że 19 jedzie z mojego przystanku o 10:42. Dotarłem na stopa.byłem po 9:00.Można? Można, tylko trzeba chcieć.A jeśli ty siedzisz w domu i zastanawiasz się, czy dychę wydać na 2 bronxy, czy może dokoptować do kumpli i się zjarać, to zapewniam Cię, że nigdy nic nie zdziałasz, zarówno na polu hobbystycznym, jak i osobistym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ułan Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 21:09 rozważania na temat zasobności portfeli rekonstruktorów to przelewanie z pustego w próżne, dla nie potrafiących dotrzeć na obchody rocznicy bitwy pod Szwcami postawię małe wyzwanie: ułani Kieleckiego Ochotniczego Szwadronu Kawalerii im. 13 PU Wileńskich dotarli na uroczystości konno z Masłowa, Bęczkowa i Oblęgorka, ale to była bułka z masłem. Docieramy konno co roku do Komarowa na rocznicę bitwy z bolszewikami a to tylko 300 km.i tydzień marszu bez względu na pogodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panicz Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 21:10 utrzymanie konia kosztuje krocie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 08:12 Utrzymanie konia nie jest wcale takie kosztowne. W okolicach Kielc miejsce w stajni z jedzonkiem kosztuje w granicach 500 zł miesięcznie. Przy założeniu że koń jest jednak fanaberią to chyba nie jest to wygórowana kwota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronx Re: Piknik Historyczny Szewce 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 21:09 te całe pikniki historyczne to zabawa dla bogaczy Odpowiedz Link Zgłoś