oloros 20.11.08, 22:50 racje ma Pani Obara - warunki w szkole tzw specjalnej gdzie przypadkowo byłem sa hańba dla społecznosci miasta Kielc i wszelkie inne komentarze i harce radnych sa smieszne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sony Re: "Siódemka" idzie na Zimną IP: 79.139.12.* 21.11.08, 07:08 Tylko dlaczego odbywa się to kosztem dzieci z siódemki i gimnazjum??? Po reformie, w której powstały gimnazja, mówiono, że połączenie podstawówek i gimnazjów jest tylko chwilowe, że będzie w przyszłości podział. W Kielcach dąży się do połączenia tych dwóch poziomów, co jest najgorszym z możliwych rozwiązań! Od 2009 roku do szkół podstawowych trafią 6 i 5-latki... dla nich szóstoklasista, to już przerażająco duży kolega, a co dopiero trzecioklasista z gimnazjum?! No cóż, w Kielcach duet S-T, robi co chce... Dziwię się radnym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Słowa uznania dla radnego Adama Jaskóły... IP: *.centertel.pl 21.11.08, 09:00 który okazał się jedynym radnym robiącym to co obiecał że zrobi.Cała reszta to zwyczajne maszynki do głosowania, ludzie którzy prawdę powiedzą tylko wtedy gdy się pomylą a głosują tak jak im partia przykaże.To było prawdziwe oblicze naszej "demokracji"! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwinekb "Siódemka" idzie na Zimną 21.11.08, 10:06 Szkoda, że nikt nie pomyslał o tym, że na wczorajszej sesji została podjęta decyzja tylko o jednej szkole. Skąd wiadomo, że budynek siódemki będzie przeznaczony dla szkoły specjalnej? Nikt Wam tego wczoraj nie zagwarantował. Podjął ktoś uchwałę o zmianie adresu szkoły specjalnej? Nie!!!!! Poza tym nikt z rodziców dzieci z siódemki ani z gimnazjum nie negował faktu, że warunki w szkole specjalnej są złe. Tylko dlaczegho ma się to odbywać kosztem innych dzieci? Dlaczego te dzieci mają się uczyć na dwie zmiany? Dlaczego mają być pozbawione możliwości nauki pozalekcyjej i pozaszkolnej? Ciekawe czy oloros posłałby dziecko 5-letnie do szkoły, w której będzie się uczyło dziecko 16-letnie? Czy nie zastanawiałby się nad bezpieczeństwem tego dziecka? Niestety nikt się nad tym nie zastanawia - tylko strony zainteresowane. Jak widać władz miasta i radnych nie interesuje dobro dzieci. Bardzo fajnie brzmią teraz słowa Prezydenta podsumowujące 2 lata jego kadencji - "Ocenią nas nasze dzieci i wnuki" - tekst pochodzi z wywiadu dla ITV. Przepraszam, ale ta ocena nie będzie przychylna dla Pana Prezydenta skoro on nie myśli o tym co dla nich będzie bardzo negatywne w skutkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durnowaty Re: "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.chello.pl 21.11.08, 11:11 Nigdy nie pozwoliłbym mojemu dziecku chodzić do szkoły, w której byłoby niebezpiecznie. Płacę podatki i chcę, by państwo zagwarantowało mi NORMALNOŚĆ. Uważam, że gimnazja nie powinny istnieć w polskim systemie szkolnym. Istnieją, bo decyzje w tej sprawie podejmowały na pewno osoby polityczne (zero profesjonalizmu), niezwiązane ze szkołami, siedzące w swoich gabinetach, chcące zaistnieć jako reformatorzy polskiego systemu edukacji. Nie uwierzę, że prawdziwy/czynny nauczyciel poparł istnienie szkół specjalnej troski, czyli gimnazjów. Najgorsze jednak jest, że brniemy w to śmierdzące g..., bo tak wypada. Bo w Unii tak jest. Może (jako społeczeństwo) chcemy, by nauczyciel bał się wejść do klasy, może podobają nam się filmy amerykańskie na temat agresji w szkole (oni to już przerobili, ale system prawny mają lepszy). Może chcemy żyć w świecie bez żadnych wartości? Może chcemy żyć jakoś tak łatwo - jak Kiepscy. Ale ... po co? Może po to, by dres z paskami (ale markowy) i chamstwo były jedynymi wartościami życiowymi? PS. O BMW nie wspominam, bo wiadomo: "Bierny, Mierny, ale Wierny" jest jedyną, od wielu lat funkcjonującą, wartością partyjną). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durnowaty Re: "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.chello.pl 21.11.08, 11:15 I znowu Mieczysław zaistniał na kieleckim rynku edukacyjnym? :) Uważam, że jest to żenujące. Po historii z jego teczką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kielczanin PiS idzie na wojne z wykształciuchami IP: *.centertel.pl 21.11.08, 11:44 jakie wykształcenie jest potrzebne naszym dzieciom? Popatrzmy na dyrektora T wystarczy że zgadza się z prezydentem a do kariery w magistracie to wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefek "Siódemka" idzie na Zimną IP: 77.87.1.* 21.11.08, 11:44 Obecnie dzieci średnio w klasie jest ok.30,co już jest za dużo;Co będzie po przenosinach?Wielkie zagęszczenie,nauka na dwie zmiany i oczywiście brak możliwości pełnego zpanowania nad taką "czeredą". Oczywiście tu nie ma co się czarować,że średnia w nauce obniży się. Reasumując-jednym dzieciom trzeba pomóc/bo trzeba/,kosztem drugich dzieci;gdzie tu logika?.Co na to Pan Prezydent miasta?!Najłatwiej iść po najmniejszej linii oporu,nie szukając alternatywnych rozwiązań zadowalających obie strony.Jarmark osobliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imr "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.chello.pl 21.11.08, 12:39 Sprawa przenosin SP7 i łączenia jej w przyszłości z Gimnazjum 1 ciągnie się od dobrych kilku miesięcy - nikt z kieleckich urzędników: ani dyrektor Tomala ani prezydent Sygut czy Lubawski nie był w stanie przedstawić żadnych konkretów dotyczących przeniesienia, połączenia i remontu! Brak jest argumentów merytorycznych, szafuje się tylko hasłami o poprawie warunków uczniom ZSO17, gra się na emocjach: "Mam prawo domagać się od Państwa (rodziców dzieci z SP7 i Gimn.1)pewnego wyrzeczenia dla Szkoły Specjalnej i apeluję, żebyście zaakceptowali to rozwiązanie." [prez. A. Sygut] Urząd Miasta musi koniecznie, i to natychmiast, rozwiązać problem fatalnych warunków w ZSO17, bo w przeciwnym razie Sanepid ją zamknie. Gdzie był ów Urząd przez ostatnich 9 lat - szkoła ta mieści się na ul. Urzędniczej od roku 1999? Czy teraz łącząc 2 szkoły w jednym budynku też na wiele lat przyśnie, zapominając o remontach i dopasowaniu placówki do współczesnych norm XXI wieku? Gdzie była radna Obara przez 9 lat i czemu to ocknęła się właśnie teraz, chociaż to podobno ona JEDYNA w całej Radzie Miejskiej przejmuje się losem dzieci niepełnosprawnych? Pytania można mnożyć, tylko szkoda, że nie otrzymamy na nie odpowiedzi. I jeszcze jeden cytat z wczorajszej sesji - odnosząc się do swej nieobecności na publicznej debacie z udziałem radnych z Komisji Edukacji, rodziców, nauczycieli obu szkół (SP7 i Gimn.1) prezydent Sygut powiedział: "ze względu na wiek takie rzeczy mnie już nie bawią." Może czas pożegnać się z pracą i stanowiskiem właśnie "ze względu na wiek", panie Prezydencie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzruszona "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.gprs.plus.pl 21.11.08, 20:38 Apelacja do Rodziców dzieci z SP7 i Gimnazjum nr 1 jest śmieszna i żenująca, o co oni proszą? -O to żeby kosztem naszych dzieci poprawić smutny los dzieci ze szkół specjalnych bo śpią na klepisku a łazienkę zapewnia tylko miasto Kielce…. No tak bardzo wzruszające, prawie uwierzyłam, niech nawet wybudują i remontują domy prywatne tych dzieci, większy byłby pożytek niż ten pożal się Boże gest „PANA” , te pieniądze, którymi tak chętnie się chwalicie wydajcie na remont starego budynku Sz. Specjalnej. Bo jak tak dalej pójdzie to nic nie zrobicie a jeszcze się nimi podzielicie. Jak dla mnie to cuchnie okrutnie ta sprawa. I tak między nami mówiąc mam nadzieję, że jeszcze naleje się wam rozumu do głowy, choćby nawet na siłę -łopatologicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szok Re: "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.gprs.plus.pl 21.11.08, 20:40 -kto ma rację niech stawia wódkę i kolację bo jak przypuszczam obarowa zrobi na tym niezły biznes .... ooo już za pewne sika po nogach babsztyl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: "ze względu na wiek takie rzeczy go już nie ba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 20:58 to jest niedopuszczalne panie sygut .Kiedy ze względu na wiek przestanie pan chodzić do pracy ?Najwyższa pora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.chello.pl 21.11.08, 23:25 Aby uzupełnić wszystkie wypowiedzi pragnę zwrócić uwagę na "WIELKIE ZAANGAŻOWANIE" kilku radnych,tych szczególnych, którzy zostali wybrani z OKRĘGU WYBORCZEGO nr 2 (to ten okręg, gdzie znajdują się SP 7 i Gimnazjum Nr 1) i którzy nie wsparli swoich wyborców w obronie szkoły 7 i gimnazjum 1 - ponieważ do wyborów jest jeszcze 2 lata, już zapomnieli, przez kogo zostali wybrani i że ICH NADRZĘDNYM OBOWIĄZKIEM JEST REPREZENTOWANIE WOLI ICH WYBORCÓW JAKO DELEGATÓW SPOŁECZEŃSTWA, a nie kierowanie się interesem prywatnym czyli wolą partii politycznej.Jako wyborca apeluję do wyborców, aby pamiętali, na kogo głosowali i starannie wybierali swoich przedstawicieli. Teraz wymienię Radnych, którzy nie wsparli swoich wyborców: G.Fitas, P.Gągorowski, K.Słoń, W.Wielgus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.gprs.plus.pl 22.11.08, 19:14 Bardzo dobrze, że panowie radni zostali wymienieni z nazwisk. Pewnie myśleli, że ich to nie obleci, a tu wpadka i wszyscy już wiedzą, a jeśli nie to i tak się dowiedzą.... Brawo -wy już pomogliście, my tez wam "pomożemy", ja zacznę pomagać już od dzisiaj :) a opinia ludzka potrafi wiele wyrządzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.smrw.lodz.pl 23.11.08, 09:25 A SP 7 w Gimnazjum nr 1 bedzie jeszcze SP 7 czy moze powroci SP 3, ktora tam byla i znikla? Starzy Trojkowicze i Siodemkowicze oczy przecieraja ze zdumienia, bo jeszcze 10 lat temu regularnie ze soba walczyli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jfo Re: Tomala i sygut górą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 12:19 I znów zwyciężył Sygut z Tomalą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.chello.pl 24.11.08, 23:50 Ciekawe za ile prezydent z Tomalą i Sygutem sprzedali szkołę siódemkę i ile z tych pieniędzy trafiło do ich kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagak Re: "Siódemka" idzie na Zimną IP: 213.77.117.* 25.11.08, 12:14 Nie jestem fanka tych panów, ale co za bzdury piszecie. oto zapis dziennikarki Echa Dnia z rozmowy z matką, która miała trzech synów w tej szkole specjalnej: - Synowie zaczęli przeklinać. Uczą się głównie przez naśladownictwo a szkoły normalne tu kierują dzieci z rodzin patologicznych, z którymi sobie nie radzą. Kuratorium i poradnie przymykają na to oczy. Szatnie to brudne slamsy. Klasy przepełnione, dzieją się sceny drastyczne i dantejskie. Rodzice siedzą i pilnują dzieci, aby je chronić przed rówieśnikami. A tych dzieci przybywa po nieudanych ciążach, po wypadkach, zatruciach. Każdy rodzic może mieć takie dziecko, więc niech pomoże nam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.pu.kielce.pl 28.04.09, 13:27 Kobieto co ty za bzdury piszesz!!Czy przez to, ze szkoła zmieni siedzibę, przestanie sie do niej kierowac dzieci z rodzin patologicznych??!! Chyba żartujesz.... A dzieci patologicznych będzie przybywać własnie wtedy, kiedy połączy się podstawówkę z gimnazjum tak, jak to "MONDRZY" ludzie sobie zaplanowali... bo gimnazjaliści szybko nauczą pojętne maluchy tego, co umieja sami :((( Więc nie mów kobieto, że my piszemy bzdury... lepiej zastanów sie nad logiką własnych wypowiedzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic z 7-ki Re: "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.chello.pl 19.03.09, 20:53 ale szkoła specjalna ma tam być tylko dwa lata bo budynek przy szkolnej już jest sprzedany na własne interesy naszych oficieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.pu.kielce.pl 17.04.09, 10:02 Od samego początku śmierdziało prywatą... Ciekawe czemu nikt nie zainteresował się SP7 wcześniej, kiedy jeszcze nie były np. wymienione okna. Teraz kiedy wspólnym wysiłkiem dyrekcji i rodziców okna zostały wymienione na nowe, do niektórych sal rodzice sami uszyli firanki i zasłony.. teraz nagle zainteresowanie szkołą wzrosło??!! Żenada... Nie zgadzam się aby moj młodszy syn chodził do jednej szkoły z 16- latkiem. Płacę podatki i mam do tego PRAWO. Mój pech, że na swoich przedstawicieli do RM wybrałam niewłaściwych ludzi. Ale tych, których wybraliśmy rozliczymy sami... Nie neguję, że dzieci ze szkoły specjalnej zasługują na lepsze warunki - tak samo jak MOJE dzieci!! Czy maja byc ukarane za to, że urodziły się zdrowe??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 13:50 Reforma szkolnictwa podzieliła dawną podstawówkę na dwa etapy właśnie po to, by rozdzielić dzieci młodsze od starszych, aby zapobiec patologiom i usprawnić proces nauczania i wychowania. Nasze władze miejskie kolejny raz dają dowód że się urwały z choinki i nie mają pojęcia o co w tym wszystkim biega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: "Siódemka" idzie na Zimną IP: *.pu.kielce.pl 29.04.09, 11:33 Żeby to zrozumieć trzeba myśleć, a to proces decydentom najwyraźniej zupełnie obcy. Luczy sie kasa i prywata, nie mówiąc już o ciepłych stołkach i układach. Bleeee.... Odpowiedz Link Zgłoś